Author Topic: Възкресението на България  (Read 483 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3390
Възкресението на България
« on: July 20, 2020, 20:35:20 PM »
Днес попаднах на една проповед в youtube, която съдържа неща, които не съм чувал някой друг в България да говори досега. А именно за това, че човек ставайки християнин, той не губи своята национална идентичност, не само сега на земята, но и във вечността, че ние бидейки Божии хора, родени свише, ново създание, въпреки това оставаме българи (или каквито е избрал Бог да се родим) и че ние ще служим на Бога във вечността именно като българи, а не като хора без национална идентичност.

От няколко години аз развивам същото разбиране, и не само това, но и за важността, която Бог отдава на народите като такива. За Бог народите са толкова важни, че Той държи във вечността те да бъдат съхранени, чрез спасени хора "от всяко племе, език, люде и народ" Откр. 5:9

Много хора се залисват в централната роля на Израел, до там че игнорират съществуването на останалите народи, които Бог също е призовал да Му служат, макар и не като специално притежание, но притежание не по-малко.

Ето защо аз много се зарадвах като чух тази проповед. Не мога да кажа че поддържам абсолютно всичко казано в нея, бих оспорил ролята на княз/цар Борис I, който проповедника поради липса на достатъчно информация приема за просветител на българите, докато в действителност той е унищожител на истинското християнство и гонител на Божиите хора. Не бих се съгласил и с израза "на всичко българско", защото не всичко българско е приемливо за Бога и българите са усвоили много езически и неправедни традиции. Но това са само детайли, за мен е по-важен духа на посланието и смисъла за ролята на всеки народ, който този човек е уловил.

Затова ви препоръчвам да отделите час и нещо и да изслушате тази проповед:

https://www.youtube.com/watch?v=wNR-90YpxSs

Тази тема е много важна и се надявам да можем да я доразвием в този форум, защото това са въпроси дълго време игнорирани по църквите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 962
Re: Възкресението на България
« Reply #1 on: July 20, 2020, 23:05:45 PM »
Интересна проповед.
Това за 70-те които са се качили на планината с Мойсей и, че са колкото народите по света вярно ли ? Не съм се интересувал и нямам идея.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3390
Re: Възкресението на България
« Reply #2 on: July 21, 2020, 12:22:19 PM »
В Библията няма конкретна информация за 70 народа разпръснати при Вавилонската кула, тази цифра се поддържа от еврейската традиция. Предполагам, че се потвърждава и от някои исторически записи от други народи.

По интересното е че Исус избира 12 апостоли, които съответстват на 12-те израилеви племена, но също така изпраща и 70 други ученици, които може да кореспондират със 70-те основни народи.

В днешно време народите са много повече от 70, но всички те са производни или от 12-те израилеви племена, или от 70-те оригинални народа. И вероятно в края на краищата Бог ще ни гледа именно като тези 70 народа, а не на техните по-дребни подразделения. Точно както в Израел имаше много родове от всяко племе, но всички тези родове се нареждаха всеки с племето си.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.