Author Topic: Защо християнската общност е безалтернативна за истинския християнин?  (Read 5592 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikola1234

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 15
Quote
Не съм съгласен с някои твой идеи брате и не ги подкрепям. Първо какво значи трактовката "Християнска общност" и коя е тази "християнска общност", която ще живее така, че да угоди на Бога?

Напълно нормално е да не си съгласен и да не подкрепяш  неща, с които не си запознат. И никой не очаква това от теб или от който и да е друг. Но най-малкото поне се запознай с аргументацията по повдигнатата тема, защото като се започне от началото на темата вече са казани много неща, които не е коректно да се игнорират и да се почне дискусията от начало, все едно нищо досега не е казано.

Относно въпроса за дефиницията на това какво е "Християнска общност" - то според Писанието - това е онова, което гръцкия термин "ekklesia" обозначава. Този термин е погрешно и подвеждащо превеждан като "църква", по изцяло политически причини с цел обслужването на политически интереси. Но думата "църква" няма връзка с гръцкото "ekklesia", защото еклесия правилно се превежда като "общност", а думата "църква" споделя същия корен на произхода си като думата "цирк". Ето защо не трябва да се учудваме, че така наречените "църкви" без значение от коя деноминация са се превърнали в един религиозен цирк, който служи не на Бога, а обслужва интересите на дявола.

Quote
Християнството, има три основни (главни) големи деноминации - православие, католицизъм и протестантство, както и многобройни по- малки такива. Дори самите християнски деноминации не само, че не желаят да се обединят в една Църква, но и християните от всяка деноминация са воювали с други християни за да докажат правотата на мнението си. :)

Можеш да бъдеш сигурен, че всички тия големи деноминации ще се обединят рано или късно, за да може цирка да стане пълен. Ако това е твоята мечта и надежда, то радвай се, защото ще се случи. Вече се работи по въпроса от достатъчно могъщи сили, и се наливат огромни пари, ресурси и усилия в този процес. Дори цялата "пандемия" е част от плана по обединение на деноминациите. Но да не се отклонявам, това е друга тема.

Quote
Да ти припомням ли многобройните кървави конфликти между католици и протестанти в Европа или кръстоносните походи за конвертирането на източно-православна Гърция към римокатолицизма?!

Запознат съм с конфликтите, като трябва да се отбележи, че кръстоносните походи са били не за покоряване на източното православие, а с цел превземането на Йерусалим от мюсюлманите. Войните срещу на католиците срещу православието са се водили най-вече срещу Русия, като болшевишката революция е част от тази война. Но като се има предвид, че вселенския патриарх в Константинопол (Истанбул) е масон, то православието вече е почти напълно покорено.

Quote
Пределно ясно е, че термина "Християнска общност" е исторически и културен релативизъм. Разликите между самите християни са огромни, камо ли тези крайно различни във възгледите си християни да бъдат обединени в една общност. : ) Звучи добре на теория, но на практика няма как да стане. :)

Добре, може би не е било изяснено досега в темата, но дори да е било аз ще поясня пак. В тези тема за "християнска общност" се говори в контекста на малко местно събрание/община/общност, а не в контекста на някакво световно обединение, което няма нищо общо с реалните цели на Божиите хора.

Истинските християни имат своето единство чрез Святия Дух, не чрез връзките на организации, деноминации или мега структури. Последните са нещо механично, докато Христовата общност е нещо органично. Точно затова тя е наречена ТЯЛО, т.е нещо живо, нещо органично, нещо базирано на живот даден от Бога, а не на организации, структури и политическа/религиозна йерархия.

Quote
Ами прав съм! Не сте дорасли, дори да правите разлика между християнин и нехристиянин, а сте тръгнали да спорите с човек, прочел повече книги на духовна тематика от вас. Засрамете се, защото се излагате постоянно и ставате причина за съблазън на невярващите, които четат глупостите ви и честно казано се смеят с глас на невежеството Ви. ;)

Благодарим за оценката. Има една поговорка за този който се смеел последен. Ние ще си запазим това право да се смеем най-накрая.

Всъщност ако беше чел Библият щеше да знаеш, че думичката Еклесия означава точно народно събрание (нещо като нашето народно събрание), а не общност, но карай, по - важно е да подхраниш гордостта си. ;)

В Ефесяни 1:22; 4:15; и Колосяни 1:18 се казва, що е това "църква" и това е общност, не в същия смисъл в които ти като сектант влагаш своите си разбирания, а като "сбор" ; "събрание" на вярващи. :)

Новият Завет споменава много пъти за презвитери (свещеници от гръцки), които служат в ролята на църковно ръководство (Деяния 14:23, 15:2, 20:17; Тит 1:5; Яков 5:14) и изглежда всяка църква е имала повече от един, тъй като думата обикновено се намира в множествено число. Единствените изключения се отнасят за случаи, при които има някаква причина да се споменава само един презвитер (1 Тимотей 5:1, 19). В църквата в Ерусалим презвитерите били част от ръководството, заедно с апостолите (Деяния 15:2-16:4). :)

Пределно ясно е, е не си запознат изобщо с библейските терминологии за "Църква", "църковност" и презвитерство, а си тръгнал по- умните от теб да учиш. :D

Позицията на старейшина или презвитер е също така единосъщна и с позицията на episkopos, преведена, като  „надзирател” или „епископ”. Хващам се на бас, че и тези понятия са ти напълно неизвестни по начало. ;)
Християнска "общност" в духовния смисъл на тази дума не съществува заблудени мой приятелю, защото думата "общност" обхваща всички християни в една държава, а не само опрделени енории и епархии. ;)
И това не знаеш, срам и позор! ;)

В Писанието се вижда също, че събранието (сбора, църквата) има голямо участие при вземането на решенията. Затова ако един водач на църква е тип „диктатор”, като взема сам решенията (независимо дари ще го наречем презвитер, епископ или митрополит), той постъпва против Писанието (Деяния 1:23, 26; 6:3, 5; 15:22, 30; 2 Коринтяни 8:19). По същия начин е против Библията църквата да е управлявана от събранието, и да не дава тежест на ролята на презвитерите или на църковните епископи. В този ред на мисли, няма как християите сами да вземат решенията в т. нар. общини без начело да има епископ, защото там където са епископите - там е и църквата. :)

Мисля, че с това мое мнение, участието ми в този меко казано гнусен за моята душа форум приключи завинаги и се надявам и моля на Бог, никога повече да не ставам част от сбирщина ана еретици и невежи сектанти, които не са запознати с учението на Христос. ;)

"Блажен онзи човек,
който не ходи по съвета на нечестивите
и в пътя на грешните не стои,
и в събранието на присмиващите се не седи".( Пс. 1:1) или какво общо има светлината на православието с протестантския духовен мрак? :)


Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3788
Nikola1234, благодаря че достатъчно добре изяви присмивателния дух на който си, а накрая даже имаше и неблагоразумието да ни напомниш от Пс. 1 че не трябва да бъдем в събранието на присмивателите, защото това уличава самия теб. В това отношение съм още по-благодарен, че няма да пишеш във форума, защото както същия този Псалом казва - "нечестивите няма да устоят в събранието на праведните".

Аз все пак ще отговоря на написаното от тебе, заради четящите форума. Ако беше обърнал внимание на вече написаното във форума, тука доста подробно се е разглеждало значението на думата "ekklesia" в това число и нейното гръцко звучене като "призованите на вън да управляват". В този смисъл ekklesia наистина има смисъла на "народно събрание", но ти очевидно не знаеш, че думата еклесия е само преводен вариант на еврейското "kahal", което означава точно общество и общност. И тази връзка е ясно дефинирана в превода на Септуагинтата, която представлява мост между оригиналната еврейска терминология в новозаветната гръцка терминология.

Quote
Новият Завет споменава много пъти за презвитери (свещеници от гръцки)

Presbuteros (πρεσβύτερος) означава старейшина на гръцки, а не свещеник. Разбрахме, че си чел много книги на "духовна тематика", ама е станала работата "чел, чел, недочел".

Свещенник на гръцки е ἱερεύς, затова в православната йерархия има "иерей", "архииерей" и прочие. Ама явно и с православието толкова си запознат, нищо че се правиш на православен.

И понеже каза, че този форум е гнусно място за тебе, ние ще ти помогнем да не се изкушаваш да пишеш пак в него, като получиш бан.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 313
Мисля, че с това мое мнение, участието ми в този меко казано гнусен за моята душа форум приключи завинаги и се надявам и моля на Бог, никога повече да не ставам част от сбирщина ана еретици и невежи сектанти, които не са запознати с учението на Христос. ;)
Кога дойде, кога общува, кога ни опозна, кога станахме гнусни?
То на всеки е нужно смирение и обуздаване на езика, на мен също, но при теб не е само това мисля...
Верно е,че в интернет общуването не е като в реалния живот, но би трябвало да го знаеш това, не си на 15 години.
Често си мисля,че българските национални герои, които жертваха живота си за суверенна Родина,често са били на по 25-30 години, че и на по-малко...

В днешно време младежите ни на тази въраст се перчат, блещят, всичко знаят и нямат уважение към другомислещите. Скоро го изпитах реално, не че не го виждам в ежедневието. Не могат да проведат смислен разговор освен за простотии или клюкарстване. Интересува ги нещо да си купят днес и толкова. Още нямах вяра в средата на 80-те години, но бях научен като попадна на ново място да внимавам, беше нещо естествено за мен. Като общуваш с непознати или по възрастни дори и с няколко години само - също. Внимаваш, мислиш, изслушваш. Не се заяждаш. Бях научен, че често само заради повечето години и опит, отсрещните заслужават винаги първо внимание.
Дерзай. Ако не се смиряваш, Бог ще те смири. Той смирява тези, които ходят горделиво.
Изпреваряйте да си отдавате един на друг почит е писано.
Ти голяма почит показа.

А бях се позарадвал,че дойде нов форумец...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3788
Не е въпрос толкова на възпитание, колкото на духа на който е един човек. Този дух е типичен за православните - ненавист и омраза към всяко инакомислие. И ако тези хора имат власт ще превърнат омразата си в реки от кръв, както не веднъж се е случвало в миналото.

Точно затова България е попаднала под много тежко проклятие преди 1100 години, когато православните главорези са избили и прогонили стотици хиляди (ако не и милиони) инакомислещи хора. Има данни, че само по време на така нареченото "мирно покръстване" на Киевска Русия са загинали около 8 милона души. А по времето на гонението срещу "богомилите" в България са прогонени няколко-стотин хиляди хора от нашите земи. Човек може да гадае колко са избитите след като стотици хиляди са напуснали домовете си за да спасят живота си. Точно поради тия злини сторени от православните главорези - нашия народ изпада в тежко проклятие довело преминаването ни от едно робство - в друго, от което до ден днешен не можем да се измъкнем.

И както Исус напомни на фарисеите, които искаха да Го убият, че са синове на онези, които избиха пророците, така сега и тези като Nikola1234 са синове на онези които избиха милиони хора за да наложат с огън и меч  "православната" си религия.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 313
Тези думи изплуват в съзнанието ми, когато се случи някои да се имат за последна инстанция по въпросите на вярата и Божието Слово.

Павел към коринтяни 1
14гл.
Божието слово от вас ли излезе? Или само до вас ли е достигнало?


Анко

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 313
допълнение
/изтече времето за редакция на предния пост/

Жалкото е,че при православните обикновените хора някак си приемат всички сериозни въпроси от живота и християнството полуавтоматично. Стана и модерно докато ги питат и да отговарят православен съм. Пък то сам да се наречеш правилен и правилно славещ Бога...не е ли малко признак на самозабравяне и суперпретенциозно? Сам да се наречеш Православна църква!!! И който не дойде при нас, значи няма достатъчно вяра и е заблуден. Не ми се нрави хич това. Повечето са на думи православни, но не навлизат навътре и по-близо да потърсят Бога лично, дори смятат че не им трябва - ти си живей там, бъди добър, пък Той Господ си знаел работата...едва ли не. Като че ли Господ може да бъде наречен машина...Да не говорим,че някои са на думи православни, а са пълни със суеверия и вършат ритуали от суеверие. Кой ли не е познавал такива сънародници. Когато се опиташ да влезеш в дискусия с тях, често срещаш стена и разговора приключва дотам.

И аз както и те не сме идеални,осъзнавам го и го разбирам и не се смятам за нищо повече от тях/опазил ме Бог от превъзнасяне/ И те имат вяра и аз имам вяра. Но търся по-надълбоко, по-истинско, корените търся. Най-доброто до оригинала, оригинала. Биж желал и те да знаят,че въпросите за Бога са наистина най-важните в живота и щом веднъж си повярвал и си убеден,че има Бог, това означава,че ти трябва да преосмислиш всичко, което представляваш и всичко, което правиш през живота си и със живота си. Да тръгнеш към истините на Бога и да не спираш никога.
----------
Относно вековното ни робство, явно сме въвлечени като народ в тежки грехове по онова време и може да се окаже,че е било пак заради чужда воля. Както и в днешно време западната власт дърпа към пропаст всеки, който се забърка заедно с нея.

Veselin

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 4
Той(Nikola) изяви (както каза Watchman) на какъв дух е още в начaлoто на своите изблици на "знание".
Но както много други,които само изпоядват че познават Бога но с делата си се отричат от него (Тит 1:16) обичат тъмнината и заблудата в която са въвлекани и поучавани.
Като даже сами не са потърсили нито корена нито духа на това в което вярват.
Orthodoxy (from Greek: ὀρθοδοξία, orthodoxía, 'righteous/correct opinion') is adherence to correct or accepted creeds, или казано на български право мнение,което няма нищо общо с отдаване на слава на Бога или така наречените право–славни са в заблуждение още от наричането си.
Също така използването на думата "господ" нямаща нищо общо с Господар и купищата други като фамилияарничето и наричането на нашия Господар Исус (Христос) все едно е (Иван Петров) като много от нас знаем че както каза Watchman,превода е от иврит на гръцки и както е споменавано вече Христос не е фамилия,а на иврит превода и съответно на гръцки означава (Помазаник).
И така името Исус Помазаника Цар е превърнато в наречие без никакъв смисъл от така нареченото право"славно" учение и куп други мерзости като молене на мъртви,целуване на идоли(икони) и куп други практики които всички знаем (понеже малко или много всеки един от нас е познал) в (право-"славна") България.
И наистина тези тежки дългогодишни проклятия  са заради тези служители на тъмнината и оправията няма да я има докато не проумеят българите  в каква тежка заблуда са потопени та да се обърнат към живия Бог и молят със сърце и дух за милост( а не както им казва някои си човек с черна премяна) които е станал "божии служител" понеже бил учил в семинарията.
Абсурда просто блика от всякъде и наистина във форума в разделите за лъжеучения право"славието" го няма,а и също бялото братство-последователите на  човекът Петър Дънов(които също не са малко, а са в  същото заблуждение че са вярващи в Помазаника Цар Исус от Назарет)