Author Topic: Ковчега на Ной, Содом и Гомор Ковчега на Завета, Изход, Планината Синай  (Read 1849 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lacho

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 37
Отварям тази тема, защото е свързана с нещо много важно.

Като нов в форума, не искам да оставя впечатление че умишлено "лепя" теми по бордовете. Истината е че чуствам гомяма бодбуда за това което ще опиша, и какво изпитвам да направя с него.

Искам другите тук да прегледат информацията, ако имат възможност, и да се изкажат, ако искат. Да ли това е истинно, или ако имат съмнения да пишат.

Попаднах на материал и групи от хора, които са намерили няколко Библейски места/археологически обекта. Това са местата където са: Ковчега на Ной, Содом и Гомор, Ковчега на Завета, Изход-пътя на Еврейте през пустинята и мястото на прекосването на Червено Море, и истинската Планината Синай в Саудитска Арабия-както пише в Библията.

Аз вярвам че Господ Бог е направил така, че Неговите доказателства за делата Му, и свидетелството Му за нас и всички поколения на земята да бъдат познати и видяни. Един пример от Писанието: 2 Петрово: 6 ' тъй също, ако Той осъди на разорение содомските и гоморските градове и ги обърна на пепел, и ги постави за пример на ония, които щяха да вършат нечестие,' Ясно виждаме и че ги постави за пример. Това означава че ще може да ги видим.

Друг пример е начина по който самото Слово е написано, самодоказващо че е от Бога. Със цялото си родословие и описание за граници/ширини на народите, и времената и местата на царствата и империйте (или как някой казват "цивилизацийте") им. И аз съм напълно убеден, по правилно е да кажа, че изцяло вярвам че самата земя (реки, океани, планини...) и археологически обекти по самосебе си доказват и свидетелстват за Божието Слово. Както пише в 2 Петрово:5-7 '5 Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,6 но пак посредством тях тогавашният свят, потопен от водата загина.
7 Така със същото слово, и днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци.
Това съхранение на историята за земята е Божие дело, и Той си е оставил "подписа" както е определил за добре, да можем да го намерим и видим.

Но за повечето от хора (включително и мен преди) "науката" на човека, и професори, геолози, химици, и така нататък ги заблуждава, вместо да ги образова. Това е както Писанието казва в Римляни 1:22-23 '22 Като се представяха за мъдри, те глупееха, 23 и славата на нетленния Бог размениха срещу подобие на образ на смъртен човек, на птици, на четвероноги и на гадини.'

Та сега стигнах то материала, като трябваше да положа първо основа. Американецът Рон Уайет (Ron Wyatt) и други са намерили истинския Ковчег на Ной, който е на планините около Арарат (както пише в Библията), но не на самата планина Арарат. Също и планината Синай в Саудитска Арабия. Намерили са и Содом И Гомор, Ковчега на Завета, и местата и пътя свързан с изхода на Еврейте от Египет. Също и мястото където са прекосили Червено Море.

Разгледал съм внимателно всичките видеа и презентаций, и трябва да кажа че има и научни доказателства (като химическа анализа и дриги неща) и конкретни Библейски такива. И аз вярвам че това е истина. Жалко е че за сега няма превод на Български и субтитри. Но виждам че доста от вас говорят/четят Английски. Не правя никаква реклама на тяхните видеа, нито пропагандирам за тях. Просто мисля че хората са добронамерини и почитат нашия Спасител Господа Исус Христос. И Бог чрез тях ни е открил тези неща. Ето ги линковте към видеата:

https://www.youtube.com/user/sygnate

Ето и линк към Рон Уайет

http://ronwyatttruth.com/museum

Нека да споделите какво мислите за това.

За мен това е сериозно, и ще се моля да имам напътсвие и насока относно тези обекти. И ще се моля на Господ да ми изясни дали е правилно и истинно това цяло откритие.

'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Георги-земеделец

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 83
Кивота в новия Ерусалим.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Lacho, аз съм гледал много от тези видеа, но ти трябва да обърнеш внимание на ето тази страничка: http://ronwyatttruth.com/shop

Всичко това е просто бизнес. Търговците отдавна са нахлули в храма и искат да обърнат всичко свързано с Бога и Библията в търговия.

Искам също да те попитам - историята за Содом и Гомор написана в Библията не ти ли беше пример за Божия съд и без да си гледал това видео? И без да си знаел къде е това място (то не че сега знаем със сигурност)?

Този човек е избрал да си изкарва хляба със библейски сензации. Човек намиращ се в такава ситуация му е нужно да намери нещо сензационно, и ако не го намери да го измисли, или да нагоди нещо друго. Иначе бизнеса спира, няма как да плаща кредита за къщата и ще остане на улицата. Затова трябва да сме много внимателни с хора, които искат да правят пари от Библията. Исус не случайно изгони търговците от храма (не от пазара).
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Lacho

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 37
Трябваше по друг начин да представя с думи това което мислех, но нищо, полезно е това което отговорихте защото ме накара да размисля по дълбоко върху работите. Така че може би това беше тази бодбуда която чувствах. Разбрах някой други неща, и се покяйвам за това което писах че Господ чрез Рон Уайет (и дригите arkdiscovery.com) ни е показал тези неща. Тези обекти са си били там. И това че тези хора са ги "намерили", или финансирали и предприели иследвания върху тях не означава че Господ е действал чрез тях. По на долу ще обясна по добре.

Като отворих темата исках да поставя линкове за обектите които са от оригиналните автори и организаций, за да не използвам краден или копиран материал. Все пак, те имат авторското право за производството на този материал. Та това е една от пречините и да сложа линк към Wyatt Archaeological Research и arkdiscovery.com. Във видеата има обяснения и твърдения относно начина по който са намерени обектите за които аз не съм напълно съгласен.

Аз просто ги приемам тези филми като документални, направени все едно от хора които са научни иследователи. За мен самите доказателства и анализи с различните методи използвани за иследване са достатъчни. И само те са ми нужни да разбера че това са актуални места според както са описани в Писанието.

А това вече че arkdiscovery.com и wyattmuseum.com ги използват като бизнес е друг въпрос. Не казвам че съм съгласен това да се прави, нито пък че е Библейско. Виждам че wyattmuseum.com са корпорация по американскто 501(c)(3). Но нямаше как да не сложа линк към тях защото те са притежателите на материала. Ние хората трябва да се съобразяваме с законите късаещи авторските права. Защото ако копираме видео с авторски права, и нямаме разрешение за това, то е кражба. Поне така аз приемам нещата.

Мен лично не ме спъва това че те продават видеата, въпреки че не съм съгласен напълно с начина по който го правят. За мен това е същото като отида примерно да си купя Библия. Може този магизин/книжарница да се занимава с много светски неща. Същото като компаниите и дружествата който печатат Библий. И примерно както Cambridge University Press печатат Крал Джеймс версий на Словото, но те като група имат всякакви светски и извратени неща. Аз купувам истината и не я продавам. Както в Притчи 23:23 '23 Купувай истината и не я продавай, Тоже и мъдростта, поуката и разума.' Не искам да кажа този стих да се използва като извинение да се прави бизнес с Божието слово, или храма Господен да се превърне в търгоски център.

Аз взимам метода показан в Библията по такива теми, и той е: 1 Солунци 5:20-21 '20 Пророчества не презирайте. 21Всичко изпитвайте; дръжте доброто.' И затова пак съм радoстен за посоката в тази тема, и че това ме накара по дълбоко да размисля.

До колкото разбрах Рон Уайет е бил адвентист от седмия ден. Така че сега, и преди, имам много въпроси и несъгласия с това което той обяснява за начина по който той казва че Господ му е помагал да намери обектите. И за това има и няколко лъжеучения в материала му, относно Словото (примерно-в коментара от едното от видеата му, накрая, мисля че той даде неистинна представа за белеге на звяра в Откровение). Така че от това трябва да се пазим, от този квас в материала. И се покяйвам ако поради това което казах, и ли от видеата някой се е подвел или ще се подведе относно такива неща. Но тези две организаций са произвели материала, и чрез тях имаме свободен достъп в интернет за обектите, без да нарушаваме някакви авторски права.

Историята в Писанието за Содом и Гомор, и за Ковчега на Ной, бяха истина за мен защото са писани в Словото. Аз вярвах в тези факти като съд от Бога против грях преди  да гледах видеата. Желанието ми е хора които не вярват, и гледайки ги, да видят глупоста си, и това, надявамс се, да ги накара да размислят, и да стигнат до Този който е Истинен И Верен. Защото аз като ги гледах, не можех да търпя себе си и неразумието си. Като преди бях един от тези писани в Римляни 1:22 ' 22Като се представяха за мъдри, те глупееха,' Искам това да разберат хора които са загубени в момента.

Tакава информация, като Ковчега на Ной, искам да покаже на невярващите в нашия Господ Исус Христос, че голяма част от "науката" за възраста на земята и "теорията" за геологията не е научна и истина. И те да разберат напълно, в сърцето си, това което пише в 2 Петрово 3:5-7 ' 5Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,6 но пак посредством тях тогавашният свят, потопен от водата загина. 7Така със същото слово, и днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци.

И за да завърша, искам такъв материал във видеата да ни служи като помощ когато си имаме работа с някой които хули Писанието. И за помощ в благовестие също. А навскякеде е пълно с хулители на Словото. Както казва 2 Петрово 3:3 '3 Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: 4 Где е обещаното Му пришествие? защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така както от началото на създанието.'

Слава на Господ Бог. Амин.
'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Quote
Историята в Писанието за Содом и Гомор, и за Ковчега на Ной, бяха истина за мен защото са писани в Словото. Аз вярвах в тези факти като съд от Бога против грях преди  да гледах видеата. Желанието ми е хора които не вярват, и гледайки ги, да видят глупоста си, и това, надявамс се, да ги накара да размислят, и да стигнат до Този който е Истинен И Верен.

Ти наистина ли вярваш, че някой невярващ човек ще достигне до покаяние след гледане на документален филм в който е изложена някаква информация, която винаги може да  бъде подложена на критика и опровержение (било истинско или нагласено)? Защото преди да е гледал този филм, невярващия е гледал стотици други на тази тематика по Discovery & History Channel, където се внушават всякакви други версии за нещата. А и след него ще гледа още толкова по същите канали, които непрестанно бълват всякакви заблуждения.

Или няма ли да е по-добре вместо да гледат документални филми, който всеки може да подложи на съмнение, да видят някой мъртвец да възкръсне от мъртвите?

Лука 16:31  И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят.

Вярата не идва от документални филми, колкото и интригуващи да са. Вярата дори не идва от виждане на чудеса и знамения, защото те единствено могат да произведат чудене (Йоан 5:20).

Вяра може да дойде само от слушане на Господното Слово:

Римл. 10:17  И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.

Но не бързай да си мислиш, че тук става въпрос за четене на Библията или някой да ти проповядва неща от Библията. Тук става въпрос за чуване на гласа на Христос.

Не съм сигурен защо нашия превод казва Христовото слово, като гръцкия текст, който имам казва Божието слово, но принципна разлика нямаме тука. По важното е че оригиналния текст казва:

ρηματος θεου

Това буквално означава, че вярата идва от това когато Бог ни говори, думата използвана за слово не е logos, което може да се отнесе и към Писаното слово, а е rhema, което означава живо говорене.

Такова живо говорене може да се случи само ако наистина Божието послание се проповядва от човек изпратен и овластен от Бога.  Такъв проповедник не изнася информация относно Божиието спасение, той буквално разпръсва Божият живот, Божието семе.

Това е единствения валиден начин на проповядване на Божието Слово, това не е просто среща с някаква информация за Бога, това е среща с живота и смъртта. Именно затова апостола казва:

2Кор. 2:15  Защото пред Бог ние сме Христово благоухание за тия, които се спасяват, и за ония, които погиват.
2Кор. 2:16  На едните сме смъртоносно ухание, което докарва смърт, а на другите животворно ухание, което докарва живот. И за това дело кой е способен?


Виждаш ли на какво ниво е спасителното прогласяване? Това е служение при което самия Бог говори през проповедника, не за да изяви някаква правилна информация за Бога или за благовестието, но това е освобождаване на говора на самия Бог на земята, което незабавно носи или живот или смърт. Да чуеш такова нещо е среща със живота и смъртта, среща със вечната съдба. И за това дело кой е способен? Дали хора мотивирани от печалбарство, настанили се удобно в кораба на контролираната от правителството корпорация, или хора, които са станали "измет на света, измет на всичко" (1Кор. 4:13)?

Затова истински християни могат да бъдат само тези, които наистина са чули Божия глас, и Той е произвел спасителна вяра в тях. Никой и нищо друго не е в състояние да произведе спасителна вяра в човека. Затова и апостола обръщайки се към група истински християни, приели благовестието от самия него казва следното:

Еф. 4:20  Но вие не сте така познали Христа;
Еф. 4:21  понеже сте чули, и сте научили от Него


Т.е за да се роди истинска вяра, истинско познаване на Христос, трябва човек да ЧУЕ ОТ НЕГО, не ЗА НЕГО, а НЕГО САМИЯ да чуе и да познае.

Всичко по-малко от това е дисквалифицирано като плява, плевел и фалшиво благовестие.

И понеже това, което се наложи да напиша тука се припокрива с темата за проповядването на благовесието, ще копирам част от горния текст и в онази тема.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Lacho

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 37
Разбира се гледане на документален филм или някакви научни доказателста от само себе си няма да ги спаси. Но Господ е дарил всеки със свободна воля. И той иска всеки да стигне до покаяние както пише в 2 Петрово 3:9 ' 9Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.'

Господ знае всеки и всичко от началотo на сътворението до края. Той е Вечен, не е в нашия обвхат на измеримо време. Но Той не ни казва да грешим, което ни осъжда, ние избираме да го правим. На всеки който повярва и Го потърси ще му бъде отговорено. И това става само докато човек е жив, след това е късно.

Та в отговор, да вярвам че такъв тип документални филми с доказателства могат да накарат човек да размисли. А дали ще стигне до Господ Христос не знам.

Има и други филми за подобни обекти, но нито един от тях няма тези доказателства. Но за това беше тази тема. Всеки който иска да каже какво мисли за тях.
'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Знаеш ли колко хора са станали християни под въздействието на интелектуални мотиви? В днешно време не са много, но в миналите поколения са били повече  и тия хора са станали един от най-опасните влияния в църквата, довели до днешния упадък. Защото именно те тласкат християнството към сухите философски и теологически догми, и го отделят от "царството и силата и славата", които носеха апостолите.

Аз самия, за кратко време бях подобен интелектуален християнин, който по пътя на логиката бях решил, че е по-добре да съм християнин. Но нито познавах Бога, нито знаех истинско покаяние.

Във връзка с тия неща бих ти препоръчал да прочетеш Apostolic Conversion от Art Katz. Понеже знаеш английски ти препоръчвам да прочетеш материала в оригинал.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.