Author Topic: Затлъстяване  (Read 4092 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Затлъстяване
« Reply #15 on: January 01, 2018, 16:21:34 PM »
То проблема е че тезата на Нели е базирана на някакви презумпции, които нямат връзка с реалността. Ето я и презумпцията:

Quote
Разсъждавах така: ако количеството храна, която един човек може да си произведе е точно толкова, колкото му е необходима, то ако я размени справедливо за храна, която някой друг е произвел, то тогава сумарно пак ще е същото количество.

Излиза, че по твоята логика съществува някакъв неизвестен никому досега вселенски закон според който всеки човек е в състояние да произведе само толкова храна, колкото му е необходима да се насити.

Ами ако е така, как тогава ще си храни децата? Ако всичко, което може да произведе стига само за него? Не знам как ти хрумна въобще тази идея.

Ами, че тука на село жената която продава мляко от нейните крави, вади поне 100 литра мляко на ден, както и на година коли телета от които вади повече от 1 тон месо. Нима могат да изядат толкова много, или понеже имат повече, те всъщност са онеправдали някого, при условие, че тази жена няма работници, а се грижат за кравите семейно.

Как въобще ти хрумват подобни идеи?

Не си ли чела в Писанието, че производителността на човека зависи от такива неща, като трудолюбие, мъдрост, благоразумие, предвидливост?

И какво излиза, че който е трудолюбив и мъдър и произвежда много експлоатира другите, а който е мързелив или глупав и произвежда малко е справедлив и честен, или пък е онеправдан от някого?

Бог е дал на човек благодат да произведе много повече отколкото му е необходимо, ако разбира се човек се придържа към Божията мъдрост и правда.

Божията икономика не е основана на оскъдност и минимални порциони за оцеляване, а е основана на изобилие. Това изобилие обаче се губи поради човешките грехове, глупост, мързел и разбира се лакомия, която кара едни хора да ограбват други.

Също така Писанието учи, че Бог не дава на всички по равно. На едни дава повече отколкото на други. Затова в притчата за талантите се казва, че господаря даде на единия слуга 10, на другия 5, а на третия 1 талант.  А не че даде на всички по равно. И е казано, че на когото е много дадено много ще се изисква от него, а на когото е по-малко дадено по-малко ще се изисква от него. Защото различните хора имат различни призвания. И за едни призвания са нужни по-малко ресурси, за други повече. А не че който е получил по-голям ресурс от Бога онеправдава или експлоатира някого си.

Подобни идеи, които ти се въртят главата имат квас от светски идеологии, като комунизъм, анархизъм, социализъм и прочие.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Затлъстяване
« Reply #16 on: January 01, 2018, 16:48:30 PM »
Да, сега като каза комунизъм и социализъм, се замислих, че това наистина е убеждение, което явно е успяло с годините да се вклини като аксиома в ума ми.
Хубаво е да се поправят тези неща, като се забележат, благодаря ви.

Само анархизма не ми е ясно как го свързваш.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Затлъстяване
« Reply #17 on: January 01, 2018, 16:52:31 PM »
Анархизма е почти същото като комунизма, само без централизираната власт.

Истина е че много неща са ни останали от светското образование и идеологии. Аз дълги години като християнин приемах равенството на жените и мъжете в църквите и нямах против жените да проповядват и прочие. Считах го за нормално, но не на база на Писанията, а на това, което са ме учили в света. Трябваше ми време да започна да виждам разликите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.