Author Topic: Как да си направим масло?  (Read 1082 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Как да си направим масло?
« on: December 25, 2017, 12:51:16 PM »
Правя си продукти от мляко, като един от тях е маслото. Чувал съм, че трябва да имаш много много мляко, за да си направиш мъничко масло, но от опит съм разбрал, че не е чак толкова много нужно. Успявам да добия около 100-125г от 2 литра мляко, което е почти колкото малко пакетче масло.

Привърженик съм на опростените методи, които не изискват специални приспособления повече от това, което нормално може да се намери в един дом, където няма електроуреди. Ето и как правя маслото:

Най-често правя масло от мляко, с което си правя кисело мляко. Слагам млякото да кипне и обирам отделения каймак и го слагам в буркан, който оставям на стайна температура. Изчаквам да изстине свареното мляко и докато изстива от време на време обирам пак отделения повторно каймак. Като обирате каймака помагате на млякото да изстине по-бързо. Каймакът запазва топлината иначе по-дълго. Добре е млякото да изстине и да се остави на студено (зимник или хладилник), за да се изстуди напълно. Тогава се отделя още каймак, който обирам пак. След това загрявам млякото до степен, за да е готово за кисело мляко (по стария метод: като си сложиш пръста да можеш да издържиш като броиш до 10, но да ти е трудно да издържиш). Понякога се отделя още каймак, който обирам.

Отделеният каймак стои така 1 ден навън. Трябва да е изстинал напълно. Ако в последния момент сте добавили още топъл каймак, трябва да изчакате да изстне. След това доливам малко студена вода в буркана, колкото да е удобно да се бие. Биенето на каймака го правя като затворя буркана и го раздрусвам силно за известно време. Важно е движението да е рязко и силно, а не толкова да е продължително. Ако усетите, че каймакът се сгъстява и полепва по стените, долейте още малко студена вода.

Първоначално стените на буркана ще са в сметана, а постепенно ще започнат да се отделят малки топчета, които след това ще започнат да се сгъстяват в по-едри и постепенно стените на буркана ще започнат да се избистрят. Като се избистрят може да разклатите леко буркана в кръг, за да се образува топка от маслото. Този процес някога е 2-3 минути, а друг път — 10.

Изваждате маслото (сгъстената част) и го отделяте колкото можете от воднистата част. Маслото е готово, но от скоро прилагам и още една стъпка: слагам го на котлон да се запържи за 1-2 минути, с което извира водата, която е в него и след това може да стои навън без да се развали дори при топло време. Става и по-вкусно, по мое мнение.

Между другото, киселото мляко, което става от остатъчното прясно мляко след като сте отделили каймака толкова пъти, става отново гъсто и вкусно.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Как да си направим масло?
« Reply #1 on: December 25, 2017, 15:24:59 PM »


Привърженик съм на опростените методи, които не изискват специални приспособления повече от това, което нормално може да се намери в един дом, където няма електроуреди.
слагам го на котлон да се запържи за 1-2 минути, с което извира водата, която е в него и след това може да стои навън без да се развали дори при топло време.
Kaк ги съвместяваш тези двете. Какво ти е млякото.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Как да си направим масло?
« Reply #2 on: December 25, 2017, 15:48:51 PM »
Очевидно имам поне един електроуред, с който мога да пиша тук, но принцип каквото мога гледам да го правя без електроуреди, защото често е по-бързо, с по-малко цапане и не малко пъти е по-безопасно. В този случай описвам нещата как могат да бъдат направени и в дом без електроуреди.

Млякото е краве в моя случай.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?