Author Topic: Как да си направим сапун  (Read 7239 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Как да си направим сапун
« on: December 24, 2017, 22:55:18 PM »
Преди да започнем да говорим за това как да си направим сапун, ми се иска да започнем темата с дискусия, в която да изясним защо е толкова важно да ползваме домашен сапун, и едва след това, след като сме почувствали нуждата да знаем, едва тогава вече можем да говорим за начина.

Сапуните, които се продават, са направени с една единствена цел - да се продадат (без значение дали са произведени от голяма компания или от обикновен човек с такъв бизнес). Затова никога не можем да бъдем сигурни дали сапунът е безвреден или съдържа химикали, които причиняват увреждания. Всички химикали (в сапуните на пазара), които причиняват увреждания, са разрешени от властите, така че това не може да ни бъде гаранция или критерий.

Съществуват компании като EWG, които информират потребителите за токсичността на продуктите.
На техния сайт лесно можем да проверим сапунът, който ползваме, какво съдържа:
http://www.ewg.org/skindeep/product/286123/Vitabath_Moisturizing_Gelee_Soap%2C_Original/#.WkASG9-Wa9I

EWG издават сертификати на безопасните продукти, като имат претенциите, че дават "златния стандарт" за безопасност. Както сами можете да се досетите обаче, този техен "златен стандарт" не е стандартът, който Бог ни е дал и ни е заръчал да пазим.
Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Как да си направим сапун
« Reply #1 on: December 24, 2017, 23:24:48 PM »
Повечето хора казват
- За какво да си правя сапун, като че ли нямам 40ст да си купя.
или
- На мен ми е все едно какъв е сапунът, важното е да мие.

И нямаше да има проблем при такова мислене, ако сапунът само миеше. Но той вреди. 60% от това, с което се мажем, преминава през кожата и навлиза в кръвта.
Но какво казват Писанията за такава безотговорност?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3293
Re: Как да си направим сапун
« Reply #2 on: December 24, 2017, 23:42:16 PM »
В книгата Притчи се говори изобилно за безумния (глупака), който нехае относно нещата с които си има работа и говори за мъдрия, който внимава и изпитва всяко нещо.

Но днешния християнски консуматор, чете ли въобще книгата Притчи?

Едно от заблужденията на християнина консуматор е че Бог щял да благослови всичко, което той ползва, ако и то да е вредно. Подобно учение няма никъде в Писанието. Но Писанието учи да сме благоразумни, да изпитваме всичко и да държим само онова, което е добро. А не да се надяваме, че Бог "магически" ще обърне вредните неща в полезни за нас.

Някои дори цитират пасажа "ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди" Марк 16:18. Но тук отново се подхожда повърхностно и прибързано към текста, защото той не казва КОГАТО изядат нещо отровно, а АКО, в смисъл на неволен инцидент, а не при редовна практика, както правят нехаещите християни.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Как да си направим сапун
« Reply #3 on: December 25, 2017, 01:29:19 AM »
Ако искаме да направим продукт по Божиите стандарти, то е необходимо да ползваме само нещата, които Той е създал за нас и е позволил за употреба, и които поколения наред се използват от хората и са се доказали във времето като полезни и безвредни. Ако бъдем разумни и се уповаваме на Него, и правим всичко с грижа за ближния, то Той ще благослови всичко, което излиза от нашите ръце.

Първо трябва да решим дали искаме сапунът да е просто безвреден, или да бъде колкото може по-добра храна за кожата.
Обикновено мъжете избират първия, а жените втория вариант, така че ще дам напътствия и за двата.

Правенето на сапун е лесна работа, но не и безотговорна. Затова трябва да подходим със сериозност и внимание. Както вече споменах, е по-добре да изберем традиционен начин, защото той се е доказал във времето, за разлика от модерните, подкрепени от науката.

Сапунът, който нашите баби са правели и ползвали за всичко, е сапунът от свинска мас. Срокът на годност на сапуна е равен на срока на годност на най-нетрайното масло от съставките. Поради тази причина, по рецептата, която имаме от нашите баби, сапунът се прави без излишък на мазнина, която ще ограняса, с цел да се удължи срокът на годност на сапуна.

В една стара книга https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=9171 намираме рецептата за сапун от свинска мас https://www.pinterest.com/pin/470485492316194364/
и я проверяваме, като въвеждаме стойностите в калкулатора https://www.pinterest.com/pin/470485492316194348/
когато обаче калкулаторът я изчисли, виждаме, че не само че няма остатъчна мазнина (неосапунена), а и дори има остатъчна сода каустик https://www.pinterest.com/pin/470485492316194360/

Препоръчителната стойност за остатъчна мазнина е между 5 и 8%, а тук в полето Super Fat/Discount виждаме, че стойността е минус 2,7%. Колкото по-дълго престоява един сапун, толкова по-хубав става. Както виждаме, дори и на минус, нашите баби пак са го ползвали без проблем, просто са изчаквали да престои.

Но ако искате тоалетен сапун за по-суха кожа, го изчислете така, че стойността на излишната мазнина да бъде между 5 и 8%
Ако изберем 6%, на 5кг свинска мас, ни трябва 1,9л вода и 663гр сода каустик (закупената от лаборатория е с по-голяма чистота от тази от железарията)

Мазнината се загрява на котлона, содата се разтваря в студена вода (защото се отделя топлина) и се смесват, като по-подробни инструкции за смесване и за работа със сода каустик, можете да прочетете тук
http://www.marioletka.com/sapuneni%20strasti.sapun%20po%20studen%20metod.php

или тук
http://domashensapun.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=30:%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%BF%D1%83%D0%BD-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4&Itemid=527

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3293
Re: Как да си направим сапун
« Reply #4 on: December 25, 2017, 01:41:26 AM »
Може би е добре да копираш текстовете от дадените линкове, които касаят рецептите, защото ако утре тия линкове вече не са активни тази тема ще изгуби използваемостта си.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Как да си направим сапун
« Reply #5 on: December 25, 2017, 01:51:45 AM »
"Основи при приготвяне на сапун по студения метод
 

Процеса на правене на сапун е химичен процес, в който сода каустик си взаимодейства с масла и се получава сапун. Този процес се нарича осапуняване. Поради факта, че ще използваме сода каустик, трябва да вземем предпазни мерки. Трябва да имаме гумени ръкавици, предпазни очила, които да носим докато правим осапуняването и оцет който неутрализира содата каустик в случай, че започне да разлива или гори. И така да започваме с първата стъпка, намираме сода каустик която е 100%, нуждаем се и от голям съд за бъркане на сапуна, единственото условие е съда да не е от алуминий. Също ще се нуждаете и от термометър за да измерите темперетурата на вашите масла и разтвора на сода каустик. Друг ваш добър помощник може да бъде и блендер, с който да разбърквате, и накрая трябва да имате приготвени формички за изливане на сапуна. Необходими продукти са ви също масла за правене на сапун и дистилирана вода, с която да се смеси содата каустик.

Има няколко вида форми за изливане на сапуните, но най-препоръчваните са силиконовите, защото те са за многократна употреба, изключително са пластични и издържат на висока темперетура.

Мазнините за сапуна са изключително важна част от сапуна. От избора ви на масла, ще зависи и какви качества ще притежава сапуна Ви. Например 3-те най-популярни мазнини за начинаещите сапунерковци са зехтин, кокосово и палмово масло. Зехтина спомага за сапун със стабилна пяна и го прави по-хидроскопичен; кокосовото масло прави сапуна по-твърд и с по-хубава пяна и палмовата мазнина прави сапуна твърд. Всяка от тези мазнини има различни стойности на осапунаване, които определат какво количество разтвор на сода каустик е нужно. Ако превишите със содата, може да се получи твърд неизползваем сапун, ако пък сложите по-малко, то сапуна ще бъде много мек и ще има мазнини по него. Затова трябва да се придържате, към изпитани рецепти. 

Първо можем да започнем като си приготвим силиконовите формички за изливане и картон, с който да ги покрием след като ги напълним. След това трябва да измерим точното количество дестилирана вода в мл. и содата каустик в гр.. Изсипваме водата в съд, (който не е алуминиев) и започваме да добавяме содата бавно, като предварително сме измерили нужното количество. Когато я изсипем, започваме да бъркаме бавно и внимателно и задължително само в една посока, защото иначе се получава силно кипене. След като содата се смеси с водата я оставяме да изстине, навън или на печката, като разбира се включим и абсорбатора да поема изпаренията.

След това се заемаме с мазнините. Докато изстива разтвора на сода каустик, може да измерим и разтопим нашите мазнини. Обикновенно аз ги разтапям в един съд, след като са измерени, на средна темперетура на котлона. Също може и всяка една мазнина да се разтапя отделно в бурканчета на водна баня. Разбъркваме маслата и когато всички са разтопени ги махаме от котлона.

Когато и разтвора на сода каустик е охладен до 48 С, въпреки, че аз обикновенно изчаквам докато се охлади до 35 - 37 С, може да започнем да наливаме разтвора в разтопените мазнини (температурата на мазнините може да варира, но не бива да превишава температурата на разтвора на содата). Когато започнем да изливаме разтвора на содата, пускаме блендера на най-слабата степен и започваме да бъркаме, когато изсипем цялото количество разтвор започваме да движим блендера нагоре-надолу и да разбъркваме.

Когато сместа стане като крем след около 15 мин. бъркане, можем да извадим блендера, той трябва да остави следа линия когато се изважда от сапунения крем ако капките, които падат от блендера в сместа не се задържат като капки на повърхността, то изчакайте 15 мин. и продължете с бъркането. Трябва да знаем, че на различните мазнини им отнема различно време за осапуняване, така например, на зехтина му отнема много време, докато се осапунява и затова препоръчвам да се смесват мазнините предварително и да се разтапят в един съд.

След това когато постигнем хомогенна, гъста смес може да добавим и аромати, цветове и етерични масла. Принципа при тях е, че не трябва аромата и етеричното масло да надвишават 3% от количеството на сапуна (например за 1 кг. сапун – 30 мл. аромат и етерично масло). Също аз обичам да добавям и естествени ексфолианти като овесени ядки, семена от мак и морска сол. След като разбъркаме и добавим желаните от нас добавки изсипваме във формичките и покриваме с картона.

Така трябва да престоят 24 часа, след което можем да ги извадим от формичките. Ако сапуна е още мек на пипане може да го оставим във формичката още 24 ч., за да се втвърди напълно. След като го извадим трябва да го поставим на хартия за печене или алуминиево фолио и да го оставим за още 2-3 седмици за да сме сигурни, че процеса на осапуняване е приключил успешно."

"Разтварянето на кристална натриева основа е екзотермичен процес и задължително трябва да се има впредвид! (отделя се топлина)
Ползването на предпазни средства (очила, гумени ботуши, престилка и ръкавици) също е задължително"

"Внимание! При работа с натриева основа (сода каустик) очите трябва да са защитени с предпазни очила, а ръцете - с гумени ръкавици. Както твърдата сода каустик, така и нейните водни разтвори разяждат кожата, а проникнали под ноктите, след кратко време причиняват силни болки. Попаднали в очите, те могат да причинят ослепяване. При попадане върху кожата засегнатите участъци трябва да се измият обилно с течаща вода в продължение на 10 мин., а след това върху тях да се поставят компреси с 5%-ен раатвор от оцетна киселина или оцет. При попадане в очите те трябва незабавно да се измият със струя чиста вода в продължение иа 16 - 20 мин. и веднага да се потърси лекарска помощ."

https://www.pinterest.com/pin/470485492316194871/

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Как да си направим сапун
« Reply #6 on: December 25, 2017, 02:08:25 AM »
Това беше основната традиционна проста рецепта.

Ако все пак искате да обогатите сапуна с разнообразна и жива храна за кожата си, можете да започнете да добавяте съставките на вашите най-любими маски за лице, които ви действат най-добре.

Най-основното, което трябва да се разбере, е че ключът е да се придържаме към това, което Бог ни е дал и никога да не правим компромис, като ползваме синтетични съставки, защото при тях няма как да сме сигурни, че са безвредни. Те могат да влияят както на тялото, така и на ума.

Вероятно сте забелязали, че учените постоянно откриват нови и нови ползи от натуралните храни и вещества, и в същото време постоянно откриват нови и нови вреди от синтетичните. Така че нека бъдем разумни, и не си навличаме Божия гняв.

В следващия пост ще споделя с вас и моите най-любими съставки, които съм се уверила от личен опит, че са великолепна храна за кожата, както и някои съвети.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Как да си направим сапун
« Reply #7 on: December 25, 2017, 03:36:59 AM »
- МОРСКА СОЛ - това е моята най-любима съставка. Прави кожата изключително мека. Разтваря се в топла вода, която е три пъти повече от грамажа на солта. Не участва в сметките на калкулатора. 40-50 до 100гр на кг мазнини.

- БИЛКИ - ако се опасявате, че не познавате билките и техните комбинации, то тогава просто сложете в сапуна чая, който пиете обикновено. Ако не ви вреди като го пиете, то със сигурност няма да ви навреди и като си намажете кожата с него. Но ако имате желание да научите повече, то винаги можете да намерите информация за сертифицираните билки и тяхното действие или да се обърнете към традицията, като потърсите стари книги. Запарката или отварата се смята като вода в калкулатора. Може да се замрази на ледчета. Може да замести изцяло водата.

- ПЧЕЛЕН МЕД - прави кожата мека и гладка, действа и като консервант. Разтваря се в топла вода, която е два пъти по-малко от меда. Аз слагам по 40-50гр мед на кг мазнини. Не участва в сметките в калкулатора.

- СОКОВЕ ОТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ - това е коктейл от полезни вещества, но внимавайте да не са пръскани с отрови. Смята се като вода в калкулатора. Може да замести изцяло водата. Замразява се на ледчета.

- КИСЕЛО И ПРЯСНО МЛЯКО - натурален емулгатор. Прави кожата много мека и гладка. Може да замести изцяло водата. Прясното ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се слага замразено на ледчета. Смята в калкулатора като вода. Киселото, ако е цедено, изцедената вода се ползва за разтваряне на содата, а млякото се добавя след осапуняването. Също избягвайте купено от магазина.

- ЕМ-1 - Ефективни Микроорганизми - натурален пробиотик в течна среда с 15 щама симбиотични бактерии, хранени с билки. В сапуна работи като консервант. За ползите от него може да прочетете подробно тук http://mikroveda-farming-bg.com/ Прави кожата по-мека и нежна, унищожава патогенните бактерии. Смята се в калкулатора като вода. Може да замести изцяло водата.

- ГЛИНА - не участва в изчисленията в калкулатора. Разбърква се предварително. Може да се пресее, за да няма частици, които драскат. Прави кожата по-мека и гладка. В нея се слагат етеричните масла, за да бъде ароматът по-траен.

- ЯЙЦА - правят кожата изключително мека. Не участват в изчисленията в калкулатора

- ОВЕСЕНИ ЯДКИ - независимо дали са на прах или са сварени и се използва овесената вода, действа на кожата много добре. Ако е на прах действа като ексфолиант, без да дразни кожата (за мен това е най-добрият ексфолиант). Аз слагам по 2с.л. на кг мазнина. Ароматизира сапуна с приятен ненатрапчив аромат. Не участва в сметките на калкулатора.

- КОПРИНЕНИ ПАШКУЛИ - още от древността се знае, че коприната е платът на богатите. Тя обогатява кожата с натурални протеини, не съдържа алергени, не дразни кожата. В сапуна се слага, като се сложи в разтвора на натриевата основа и се бърка докато се разтвори. За да се разтвори течността трябва да е гореща. При сипването се прецежда. Най-удобно е да се разтваря в затворено шише. В България имаме експериментална база във Враца. Аз слагам най-много по 10 пашкула на килограм мазнини.

- ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - старите сапунджии казват, че най-хубавото етерично масло е от чаено дърво, и го препоръчват като задължителна съставка (потърсете информация за ползите). Слага се след осапуняването, за да остане като неосапунена мазнина. Важно! Имайте предвид, че етеричните масла в природата не са концентрирани. В концентрация по-висока от 5% са опасни. Американският стандарт е 5% (от общия грамаж масла), а европейският е 3%. Аз слагам 3%. За бебета и деца по-добре да се избягват изобщо.  Т.к. не можем да сложим повече, единственото, което можем да направим за по-силен аромат е да ги слагаме накрая, за да не се изпаряват от високата температура, все пак са етерични масла. В калкулатора се смятат като масла. Можете да ги сложите в глината, така се запазва най-добре ароматът.

- ПЧЕЛЕН ВОСЪК - смята се като мазнина в калкулатора. Не се слага повече от 3%, защото запушва порите, ако е повече. Трябва предварително да се разтопи на котлона на по-висока температура, и тогава се добавят останалите мазнини.

- Vit E (масло от пшеничен зародиш, натурален витамин Е) - смята се като масло в калкулатора, слага се след осапуняването, за да остане неосапунено.

- ПРЯСНО ИЗЦЕДЕН СОК ОТ КОПРИВА - смята се като вода в калкулатора. Може да замести изцяло водата. Може да се замрази на ледчета.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Как да си направим сапун
« Reply #8 on: December 25, 2017, 03:45:56 AM »
СЪВЕТИ

- не се изкушавайте да ползвате синтетични аромати. Токсичността на парфюмните композиции (fragrance) по скалата от 1 до 9 е 8. Ползвайте вместо това натурални аромати - портокалови кори, овесения ядки, етерични масла и др.

- не се подлъгвайте да слагате синтетични оцветители, наречени mica. Водят се безвредни, но са синтетични. Има толкова много неща от природата, които можете да ползвате за оцветители - билки, глина, сокове и др.

- не слагайте лимонена киселина. Не защото е вредна, а защото няма смисъл от нея. Единственото, което прави е да увеличи процента неосапунени мазнини, но при една точна сметка, няма нужда от това

- не си купувайте някакъв специален кантар с точност до стотните от грама. При положение, че процентът неосапунени мазнини може да варира от 5 до 8, а понякога и до 10, то очевидно не е толкова важно грамажът да е толкова точен, както някои сапунджии го правят, с точност до стотните. Дали е 6 или 6,3% няма голямо значение.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3293
Re: Как да си направим сапун
« Reply #9 on: December 25, 2017, 10:29:30 AM »
Mica преведено на  български е слюда и по принцип това е природен минерал, но не знам какво продават под това име. Обикновено пигментите за оцветяване са 3 вида - органични (това означава, че се правят от петрол на базата на органичната химия), земни - тези пигменти се правят на основа на различни видове глина и минерали (не знам дали слюдата не спада към тях) и оксидни - това са пигменти, които се правят на основата на оксидацията (ръждясването) на метала и доколкото ми е известно не са токсични.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Как да си направим сапун
« Reply #10 on: December 25, 2017, 10:52:08 AM »
Пигментите за оцветяване може да са и 4-ти вид, който са храни, като например червено цвекло (червен), орехова шума (кафяв), магданоз (зелен), куркума (жълт) и т.н.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Как да си направим сапун
« Reply #11 on: December 25, 2017, 11:28:25 AM »
Чувала съм, че слагат и луга, но аз нямам опит.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Как да си направим сапун
« Reply #12 on: December 25, 2017, 11:42:13 AM »
Цвеклото става кафяво. Всъщност всичко червено става кафяво. Слагала съм и пюре от шипка, сок от кисела трънка, всичко става кафяво.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Как да си направим сапун
« Reply #13 on: December 25, 2017, 12:18:11 PM »
Пробала ли си лимонов сок или мед заедно с цвеклото. Ако има лимонов сок знам, че не покафенява например при сушене (става и за сушене на ябълки).
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Как да си направим сапун
« Reply #14 on: December 25, 2017, 15:33:52 PM »
Доколкото знам содата може да се замести с пепел. Не може ли съставките да се сведат до 2 - мазнина + пепел.