Реално братолюбие и взаимопомощ > Работа и занаяти

Как са функционирали търговията и занаятите едно време?

(1/2) > >>

Tihomir:
Като се вгледаме в Писанията, там виждаме, че евреите са правили бизнес без проблем със свои и с езичници, но са имали заръка да нямат общо (т.е. да не са съдружници) с езичници.

Нормалният начин на живот е бил следният: Всеки си има дом и поминък. Едни са земеделци, други са животновъди, трети са занаятчии и т.н. Не винаги земеделецът е имал и отделен занаят. Това не означава, че не е можел да се справи с обичайни ежедневни (примерно дърводелски) неща, но не е бил специалист в дадени области, тъй като всяко нещо си изисква време. По същия начин и занаятчията е обработвал земя, но това не означава, че е имал големи ниви и площи, над които да се труди и да посвети ежедневието си, за да има да търгува с продукцията.

Нормалното е било всеки да си е в дома си или на своята си нива или със своя добитък през седмицата, а в един уговорен ден да отидат на пазар, където да купят нещо, което не произвеждат или да се възползват от нечии услуги, или да продадат нещо или да предложат услуги. Днес все още има тази традиция да има "пазарен ден". По този начин не е необходимо някой да има дюкян (който е далеч от дома) и да стои там цял ден и да няма почти никакви клиенти и да си губи дните в чакане. Когато това нещо става само в 1 ден, човекопотокът е много по-голям, както и шансът да продаде повече неща или да намери стоки и услуги, които са му нужни.

Такива пазарни дни са се организирали по близконаселени места, до които е удобно да се пътува. В такъв ден очакваш да намериш всичко, което ти е необходимо. През останалите не-пазарни дни хората си гледат домакинството, нивите, животните, децата и си работят върху занаятите, продуктите или поръчките.

Разплащането е могло да бъде бартерно, както и с уговорена валута. Дали валутата ще е официалната или локална, това е било по съгласие между предлагащите и търсещите.

Нели:
Как това може да се приложи и в нашето време?

Tihomir:
Все още има пазарни дни. Все още хората продават на пазарен ден. Все още се знаят кога са тези дни и все още се посещават и от продавачи и от купувачи.

Да се "приложи в наше време" е трудно, защото повечето от продаващите в магазините са хора, които са наети. Ако в магазина продава собственикът и семейството му, лесно е да види колко плаща за наем, колко му е печалбата и да прецени дали може да отваря магазина само в един ден от седмицата и само тогава да продава. През останалото време ще има свобода да се занимава с други работи или да развие по-добре бизнеса си. Ако продавачите са наети хора, те трябва да работят само 1 ден от седмицата. Това ще е шокиращо за шефовете, защото може би няма да си направят сметката колко им е наемът и колко приходите и колко заплатите, които плащат на продавачите. Ако се работи така по 1 ден, шефът може да прецени дали заплатата на продавача да остане същата или да бъде променена.

Цялата тази "реформа" е всъщност връщане към неща, които са били винаги преди и са работили добре и за бизнеса и за семейството.

Watchman:
Има битак. Последната крепост на свободния пазар. Чувам че имало "молби от граждани" да се затвори битака в София (Малашевци). Свободния пазар винаги ще боде очите на радетелите за "свободен пазар" и "пазарна икономика".

Миналата година се запознах с един човек, който продава занаятчийски изделия по битаците. Ходи от битак на битак, от панаир на панаир, от пазар на пазар и продава. После се оказа, че имаме общ познат, та от общия познат научих, че този човек имал 600 000 лв дългове към банките. Можете да си представите какво означава това нещо. Този човек не е в състояние да работи никаква "нормална" работа със заплата и прочие, или да прави легален бизнес, защото веднага ще му запорират и заплата, и фирмени активи и сметки и прочие.

Но ето как системата сама го изтласкала към единственото несистемно решение - занаята и свободния пазар - битака.

И този човек въпреки смазващото дългово бреме, живее един нормален живот буквално извън официалната пазарна и финансова система. За мен това беше много интересен пример за който да науча, защото аз винаги съм мислил, че именно битака ще бъде нашия последен ешалон да правим някакъв бизнес преди всичко да се затвори и да разчитаме само на земята и Бога.

simeon:
В Румъния всяка събота или неделя по села и градчета им е пазарен ден. Продава се всичко,което може да ви дойде наум. Включително трупно месо,свободно висящо по ченгелите. Турший,компоти,техника,живи едри и дребни животни и т.н.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version