Author Topic: Възраста на земята е 6000г.  (Read 17123 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #45 on: December 09, 2017, 17:59:27 PM »
7ivan, до момента и аз и Valipeti дадохме аргументирано и изобилно потвърждение от Писанията относно факта, че пророчеството за Малахия се е изпълнило в Йоан Кръстител и че няма никакво Библейско основание да се очаква друг Илия, защото пророкувания Илия вече е дошъл и е свършил всичко, което е пророкувано, че ще свърши.

Също така, няма никакво "теологическо мъдруване" в отговора, който Valipeti даде на твоя въпрос, защото той ти отговори съвсем пряко и без заобиколки а именно, "Да, има пророци" и добави, че е важно да дефинираме правилно според Писанията какво означава "пророк" и каква е неговата функция в тялото Христово.

Не разбирам какъв точно проблем ти намираш в този отговор?

Аз бих добавил също, че след дефиницията на пророк е добре да се изясни и дефиницията за лъжепророк, защото второто е доста по-често наблюдавано явление по църквите от първото. Но тези въпроси предполагат отделна, самостоятелна тема, понеже настоящата касае по-друг въпрос.

Към кото въпрос аз искам да се върна. А именно - има алтернативни хронологически изчисления на базата на които се твърди, че Христос е живял на земята не преди 2000 години, както твърди "официалната" история (тя дори твърди, че Христос въобще не е историческа личност, но това пак е друг въпрос), а че Христос е ходил на земята сам преди 850 години и че времето от Христос насам е значително раздуто с повече от 1000 години.

В този смисъл следва да се каже, че на базата на тази хронология земята не е на 6000 години, а на 4850 години.

Имаше едно много добро изследване публикувано в едно видео относно размерите на храма и как това кореспондира с човешката история. И според обясненията там Христос наистина трябва да се е явил 4000 след сътворението на света и може да се очакват още 2000 години между първото пришествие и второто. Но колко остава до края на тия 2000 години ние в момента не сме в състояние да знаем и да разберем, поради масираното фалшифициране на историята на толкова много нива.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #46 on: December 09, 2017, 18:26:17 PM »
Иначе директно си пише на други места, че има пророци в църквата, но първо трябва да се изясни какво означава думата пророк и пророкуване в съвременноста.

Не отваря ли думата 'съвременноста' врата за свободно тълкувание на всичко? 'Така го разбирам, така вярвам...' казва някой и всякаква аргументация е вече безсмислена.
1. Нека видим какво означава пророк и пророкуване според Словото.
2. Щом има днес пророци, нека видим няколко имена на истински пророци.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #47 on: December 09, 2017, 19:20:16 PM »
Доколкото разбирам под "съвременността" се има предвид от Христос насам. Т.е църковната епоха, като се визират някакви разлики между старозаветните и новозаветните пророци. Според както е писано: "Закона и пророците пророкуваха до Йоана."

От това време насам за пророци е засвидетелствано за хора като Павел, Сила, Агав.

Деян. 13:1  А в Антиохийската църква имаше пророци и учители: Варнава, Симеон, наречен Нигер, Киринееца Луиций, Манаин който беше възпитан заедно с четверовластника Ирода, и Савел.

Деян. 15:32  А Юда и Сила, които бяха и сами пророци, увещаваха братята с много думи и ги утвърдиха.

Това са апостолските времена, в които имаме свидетелството на Писанието относно хора, които наистина са били пророци.

В следващите епохи безспорно е имало пророци, както има и в днешната. Но за да се изпита дали някой е пророк не може да стане само по четене на някакви техни книжки или нещо историческо писано за тях от други хора. Нужно е човек лично да се сблъска с човека за да може да има база да го изпита.

Определен период от живота си аз съм прекарал в такъв тип църкви в които много лесно се приемаше някой човек за пророк и между нас самите битуваше такава култура, че ние лесно приемахме че дори някои от нас са пророци. Но благодаря на Бога, че надраснах този детски период.

Та може да се каже, че съм се срещал в България не с един и двама имащи претенцията да са пророци, но от позиция на сегашното ми разбиране и опит не мога да кажа, че някой наистина може да се квалифицира като такъв. Общо взето това прилича именно на детските игри, когато сме се правили като деца на царе, вождове, космонафти и прочие илюзорни роли научени от неща видяни по телевизията и така в църквите до ден днешен хората си играят подобни игри на пророци и апостоли.

Това не означава, че няма и не може да има такива хора. Но за да ги има те трябва да се създадат в зрялата среда на една истинска Христова общност. А такава автентична формираща среда аз до този момент не виждам.

Що се отнася до това дали все пак съм виждал някой, който да мога да кажа - да това е истински Божий пророк. Да, има един такъв човек и това е Арт Кац, който вече не е между живите. Това беше човек, който не само разбираше, но и функционираше в онова, което Писанието дефинира като пророк, при това без да си придава особена важност и значимост, но вместо да се фокусира на себе си се фокусираше на делото и призванието си. Този човек го познавах лично, дори съм пътувал за кратко време с него. И затова ще съм завинаги благодарен, че съм имал благословението на го срещна и познавам. Изсред други хора, които живеят днес и имат претенцията за пророци, аз не знам някой, който да съм имал възможност лично да го изпитам и да се уверя, че реалността се покрива с претенцията.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #48 on: December 09, 2017, 20:50:37 PM »
7Иван, ти не попита ли - "От написаното дотук не се разбира ясно: има ли днес пророци в Божията църква или няма?"
Използваш думата "днес" и аз ти отговарям именно за пророци днес, като използвам израза "съвременни пророци". "Днес" и "съвременни" мисля, че се отнася за пророци от едно и също време - нали? Тогава защо протестираш : "Не отваря ли думата 'съвременноста' врата за свободно тълкувание на всичко?" ? Нали ти искаш да се говори за пророците днес?
И понеже и аз не си падам по съвременните, теологични тълкувания, а само по "писано е", затова искам именно чрез Словото да си изясним понятието днешен пророк, за да можем да говорим на един език. За тази цел ще пусна тук нещо писано в Библията за тази тема:

1 Следвайте любовта; но копнейте и за духовните дарби, а особено за дарбата да пророкувате... А който пророкува, той говори на човеци за назидание, за увещание и за утеха...Желал бих всички вие да говорите езици, а повече да пророкувате; и който пророкува, е по-горен от този, който говори разни езици, освен ако тълкува, за да се назидава църквата... Но ако всички пророкуват, и влезе някой невярващ или прост, той се обвинява от всички, и осъжда се от всички;
25 тайните на сърцето му стават явни... От пророците нека говорят само двама или трима, а другите да разсъждават... Защото един след друг всички можете да пророкувате, за да се поучават всички и всички да се насърчават;
32 и духовете на пророците се покоряват на самите пророци...
1Коринт 14

Апостол Павел дава богата информация за пророците на църквата Христова и пророкуването. За да съм сигурен дали разбираме по един и същи начин каквото пише, искам да знам как разбираш ти тези стихове? Какво е пророк за теб според писаното тук?
И понеже апостола ни дава да видим какво представлява събранието на светиите в Коринт и как протича то, трябва да имаме в предвид каква е разликата със съвременните събрания, които познаваме днес. Както каза и Уочман, за да е нещо истинско, трябва да произлезе от истинска среда. Иначе всяка среда си създава подходящите за нея си продукти.
И така, казвай за да се уеднаквим в говоренето!
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #49 on: December 09, 2017, 21:41:52 PM »
Средата е важна, но не е основен факрор. Имаме примера на пророците в Израел. Той беше много години в бунт срещу Бога. Средата беше враждебна за тях и те биваха убити. От друга страна тази среда продуцираше много фалшиви пророци. На Бога средата не Му пречи много, Той изпращаше истинските Си пророци да обърне народа към Себе Си.
Днес положението със средата е още по-зле, Но Бог не се е променил нито е отслабнал. Той изпраща пророците Си пак. Въпросът е: ако ДНЕС в моята църква няма нито един жив и истинен пророк, значи това не е Божията църква според думите на Исус и ап.Павел.
Надявам се че правите разлика между пророкуване и пророк. Иоан Кръстител не пророкува нищо, но беше пророк.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #50 on: December 09, 2017, 21:51:54 PM »
Относно пророците знаем, че от Малахия до Йоан период от 300 години не е имало пророци в Израел. Също така пак от Писанието знаем че израилтяните прекараха 430 години в Египет, където тънеха не само в материална, но и духовна нищета. Нямаше никакъв пророк между тях, докато не се появи Моисей стотици години по-късно.

Ето защо имаме и следния пасаж в Писанието:

Ис. 59:13  Станахме престъпници и неверни към Господа, И отвърнахме се да не следваме нашия Бог; Говорихме насилствено и бунтовно; Заченахме и изговорихме из сърцето си лъжливи думи.
Ис. 59:14  Затова правосъдието отстъпи назад И правдата стои далеч; Защото истината пада на площада, И правотата не може да влезе,
Ис. 59:15  Да! истината я няма, И който се отклонява от злото става плячка; И Господ видя и стана Му неугодно, че нямаше правосъдие,
Ис. 59:16 Видя, че нямаше човек, И почуди се, че нямаше посредник; Затова Неговата мишца издействува за него спасение, И правдата Му го подкрепи.


Ето една ситуация в която Бог не можа да намери човек, който да застане в пролома, оказа се че няма кого да изпрати.

Ето защо не е библейско да се каже, че винаги ще има пророци без значение какво е състоянието на Божия народ.

Също така е важно да се отбележи, че новозаветните протоци не функционират по начина като старозаветните.  Защото новозаветния пророк не е някакъв единичен представител на Бога, а той работи заедно с други Божии слуги, като апостоли, учители, благовестители и овчари. Освен това всички в събранието биха могли да пророкуват и да се изпрати Божие слово, без да са всички пророци или дори без да има и един който да е пророк.

Бог изведе Моисей в пустинята от Египет и 40 години го обучаваше, за да може той да стане годен за Негов пророк. Пророка не се ражда или създава за един ден, затова за формирането на пророка е необходима съответната среда и обучение.

Да кажем, че ако в църквата няма пророк значи не е Божия църква означава да кажем, че евреите в Египет не са били Божий народ, тогава при кого отиде Моисей? Или означава да кажем, че евреите между Малахия и Йоан не са Божий народ, тогава защо Йоан и Христос бяха пратени при тях?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #51 on: December 09, 2017, 21:59:18 PM »
Относно възраста на земята: Бог изявява края от началото. Той сътвори всичко за 6 24 часови дни. Вижте какво твърди света: от 10000 до милиони и милиарди години...  еволюция, биг-банг и пр. Ей! Преди стих 1ви не е имало време. Първото нещо което сътвори Бог беше времето. То е само за период от общо 7000г. 6 работни +1 почивен ден х 1000г. = 7000г. след което времето прекратява и продължава вечността.

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #52 on: December 09, 2017, 22:08:54 PM »
1. Исус казва в Мат.23,34'Ето Аз ви изпращам пророци...'.
2. Еф.4,11 +1Кор.11,28 От тези стихове виждаме че първата по важност служба в момента в църквата е пророка. Апостолите са само 12.
В Израел имаще много пророши. Имаше пророчески училища. Примера с пророк Или

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #53 on: December 09, 2017, 22:09:32 PM »
Въпросът е: ако ДНЕС в моята църква няма нито един жив и истинен пророк, значи това не е Божията църква според думите на Исус и ап.Павел.


Според думите на Исус и ап. Павел, казваш ти, това не е Божията Църква! Но същевременно казваш още, че е твоята църква!?! Значи твоята църква не е Божията. Тогава какво правиш в неБожията църква? И защо питаш за истински пророци днес в църкви като твоята? Какво би казал пророк като ап.Павел, ако беше дошъл днес в твоята църква?


 Иоан Кръстител не пророкува нищо, но беше пророк.

Виж какво казва по въпроса самия Йоан Кръстител:

...И попитаха го: Тогава що? Илия ли си? И каза: Не съм. Пророк ли си? И отговори: Не съм...


Затова исках да изясниш твоето разбиране за пророк в църквата от 1Коринтяни 14. Какво е пророк за теб днес?
Щом казваш, че пророка може и да не пророкува, тогава какво би правил такъв пророк?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #54 on: December 09, 2017, 22:20:13 PM »
Не е писано нищо в Битие за 24 часови дни. Ако тия 24 часа денонощие се определят от движението на слънцето и луната, то до петия ден не е имало нито слънце нито луна. Следователно не може да се каже че каквато и да е мярка от време зависеща от слънцето и луната са били определящи преди те да са били създадени.

Също така има индикации в текста че между 1-ви и 2-ри стих да Битие може да се е случило нещо, защото текста казва "И земята СТАНА пуста и неустроена", а в Исая се казва:

Ис. 45:18  Защото така казва Господ, Който сътвори небето, (Твоя Бог, Който създаде земята, направи я, и я утвърди, Който не я сътвори пустиня, но я създаде, за да се населява): Аз съм Господ, и няма друг.

Т.е тук е възможно да има индикация, че Бог е сътворил земята не като пустиня, но в следствие на нещо тя да се е превърнала в пустиня, затова във втори стих на Битие се казва и земята СТАНА пуста и неустроена. Което предполага че земята може да е по-стара от времето на създаването на човешката раса.

Но така или иначе това не е аргумент за милиарди години земна история и изсмуканата от пръсти еволюция.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #55 on: December 09, 2017, 22:21:35 PM »
1. Исус казва в Мат.23,34'Ето Аз ви изпращам пророци...'.
2. Еф.4,11 +1Кор.11,28 От тези стихове виждаме че първата по важност служба в момента в църквата е пророка. Апостолите са само 12.
В Израел имаше много пророци. Имаше пророчески училища. Примера с пророк Илия и Елисей.
Моето разбиране няма значение. Важно е Божието разбиране. Най-важната роля на пророка е да върне народа Му отново към Бога. Той се явява  във време на голям отпадък. Подготвя и предупреждава народа Божи за предстоящо важно събитие. Ам3,7! Изобличава народа за фрехове, като ги посочва конкретно по име. Това пророк отпреди стотици и хиляди години не може да направи. Инструктира народа как да живее за да избегне съблазните и трудностоте на времето в което се явява.

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #56 on: December 09, 2017, 22:34:36 PM »
В начало Бог.... Преди да сътвори небето и земята Бог положи начало на нещо. Това беше времето. Щом Той казва че това е ден 1ви, 2ри и т.н без луна и слънце значи това са дни еднакви с другите. Също Той сътвори светлината без да има още слънце и луна. Следва че не е задължително да имаме слънце и луна. Достатъчно е: така казва Господ!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #57 on: December 09, 2017, 22:44:00 PM »
Quote
1. Исус казва в Мат.23,34'Ето Аз ви изпращам пророци...'.

Тук Исус говори на Израел, не говори за църквата. Други са пасажите в които се говори за работата на пророците в църквата.

Quote
2. Еф.4,11 +1Кор.11,28 От тези стихове виждаме че първата по важност служба в момента в църквата е пророка. Апостолите са само 12.

Аз това, което виждам е че на първо място е поставен апостола. Дори Павел, който беше пророк след като стана апостол не се наричаше вече пророк, а апостол.

Апостолите не са само 12. Ако четеш Деяния на апостолите ще видиш, че са споменати хора за апостоли далеч отвъд бройката на 12-те. Затова Писанието казва, че апостолите са един от Божиите дарове към тялото Христово.

1 Кор 11:28 говори за Господната чаша, не за пророците.

Quote
Най-важната роля на пророка е да върне народа Му отново към Бога. Той се явява  във време на голям отпадък.

Напълно съм съгласен, че основната роля е да върне народа към Бога, и още повече да възстанови познанието за това, кой е Бог след човеците. Не винаги обаче в голямо отпадане се появява пророк. По-горе дадох съвсем конкретни примери от Писанието, които доказват това.

Quote
Подготвя и предупреждава народа Божи за предстоящо важно събитие. Ам3,7!

Нека да видим какво точно се казва в Амос 3:7

Амос 3:7  Наистина Господ Иеова няма да направи нищо Без да открие своето намерение на слугите си пророците.

Първо тук не се казва за важни събития, а за Божиите намерения. Те може да са свързани с някакво събитие, може и да не са свързани с някакво конкретно събитие, а за нещо простиращо се през много поколения.

Също така ако Бог вече е открил че някои неща ще се случат в Писанията, то те вече са разкрити от пророците и няма нужда да се пращат нови пророци, които да говорят за нещо, което вече е разкрито и написано.

А всички най-важни събития от човешката история вече са заложени в пророчествата в Писанията. Аз въобще не бих приел, че Бог ще възнамери нещо ново, което вече не е дадено на Библейските пророци и го няма в Библията, та тепърва ще трябва да праща нови пророци чрез които да открива нещо ново. Вярата е веднъж завинаги предадена на светиите, обещанията и заветите са предадени на светиите, и цялата бъдеща структура на основните събития преди Пришествието е разкрита на библейските пророци.

Ето защо в днешно време ролята на пророка е преди всичко да помогне завръщането на хората към истинското, автентично познаване на Бога и към правилното разбиране на Писанията.

Quote
Изобличава народа за фрехове, като ги посочва конкретно по име. Това пророк отпреди стотици и хиляди години не може да направи. Инструктира народа как да живее за да избегне съблазните и трудностоте на времето в което се явява.

Греховете и същността на греха за недвусмислено изяснени в Писанията, и няма нужда от някой пророк, който да идва за да повтори онова, което е вече записано и достъпно за всички. Нови видове грехове няма, според както е Писано, че няма нищо ново под слънцето.

Как да живеем и да избегнем съблазните ни е дадено в Писанието, затова е написано следното:

2Тим. 3:16  Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;
2Тим. 3:17  за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършенно приготвен за всяко добро дело.


Забележи какво казва Писанието относно себе си. Казва, че то е напълно полезно и за поправление и за наставление, до степен, че Божият човек да бъде съвършено приготвен за всяко добро дело.

Ако разсъдиш върху подчертаните думи ще видиш, че Писанието съдържа абсолютно всичко необходимо за пълно усъвършенстване без никакъв недостатък. Няма и помен от това, че това не може да се случи ако не дойде някой специален пратеник.

Да пророците са полезни, те са помощници на вярата ни и на радостта ни. Те безспорно са скъпоценни работници на Божията нива, но да се поставя някой пророк на мястото на Божия Дух или на Писанията е не само погрешно, но фатално опасно.

С което аз стигам до следния въпрос: След като ти толкова наблягаш на някаква специална роля на някакъв специален пророк - да не би това да е повлияно от факта, че ти вече си възприел претенциите на някакъв такъв човек и да държиш тези неща в следствие на влиянието което той ти е оказал?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #58 on: December 10, 2017, 13:31:37 PM »
1Кор.12,28 вместо 11,28. моя грешка.

Аз това, което виждам е че на първо място е поставен апостола. Дори Павел, който беше пророк след като стана апостол не се наричаше вече пророк, а апостол.

Апостолите не са само 12. Ако четеш Деяния на апостолите ще видиш, че са споменати хора за апостоли далеч отвъд бройката на 12-те.


Посочи другите апостоли в 'Деяния'.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3597
Re: Възраста на земята е 6000г.
« Reply #59 on: December 10, 2017, 14:23:37 PM »
Quote
Посочи другите апостоли в 'Деяния'.

Ти наистина не знаеш, че в Деяния и в Новия Завет пише за други апостоли освен 12-те?

Първо, нужно ли е да пояснявам, че апостол Павел не е от 12-те? На мястото на Юда беше избран Матия.

Деяния 1:26  И хвърлиха жребие за тях, и жребието падна на Матия; и той се причисли към единадесетте апостоли.

Значи още тук се вижда, че ако апостолите са САМО 12, то Павел няма как да бъде апостол, защото той не е от 12-те.

След това освен Павел виждаме още един човек наречен апостол и това е Варнава:

Деян. 14:14  Като чуха това апостолите Варнава и Павел, раздраха дрехите си, скочиха всред народа, та извикаха, казвайки...

До тук станаха 14. Още да броим ли?

Римл. 16:7  Поздравете Андроника и Юния, моите сродници и някога заедно с мене затворници, които между апостолите се считат за бележити и които още преди мене бяха в Христа.

Забележи, Павел споменава Андроник и Юний, който не само са били апостоли, но дори са се считали за бележити апостоли. Станаха 16.

Трябва ли да броим още за да докажем, че апостолите са повече от 12 или 16 е очевидно повече от 12?

Нека да ти дам още, за да разбереш, че не си вникнал достатъчно в това какво представлява апостола:

1Сол. 2:6  нито сме търсили слава от човеци, било от вас или от други, (ако и да сме могли да притежаваме власт като Христови апостоли),

Кои са тия Христов апостоли, за които Павел говори тук? Вижда се в стих 1:

1Сол. 1:1 Павел, Сила и Тимотей до солунската църква в Бога Отца и Господа Исуса Христа: Благодат и мир да бъде на вас.

Ето ти още двама души, които са наречени апостоли, заедно с Павел.

Сега увери ли се от Писанието, че апостолите са повече от 12?

И ако обичаш отговори ми моля те на въпроса, който ти зададох преди:

Quote
С което аз стигам до следния въпрос: След като ти толкова наблягаш на някаква специална роля на някакъв специален пророк - да не би това да е повлияно от факта, че ти вече си възприел претенциите на някакъв такъв човек и да държиш тези неща в следствие на влиянието което той ти е оказал?

Защото имаше преди време един участник във форума jemo, който беше повярвал на някакъв американец, провъзгласил се за "пророка на последното време", а може и за Илия да се е обявил. За него писахме ето в тази тема:

http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=832

А ти се надявам да разсъдиш върху ясните текстове на Писанието, че Илия може да бъде само и единствено Йоан Кръстител, че никой друг няма и не може да има, както и обърни внимание, че са напълно човешки учения, че трябвало да идва някакъв специален пророк, който да ни посочвал някакви специални грехове от сегашната епоха, за които пророците от предишните епохи не можели да знаят.

Това показва едно сериозно непознаване на Писанието, както на библейската дефиниция за грях, защото ако би разбирал библейската дефиниция за грях щеше да знаеш, че тя не зависи от времената и епохите.

Също така ти показах, че Писанията са напълно достатъчни, за да бъде човек съвършен във вярата и съвършено приготвен за всяко добро дело. И всеки опит да се изкарват Писанията недостатъчни, е не само вреден и опасен, но и еретичен.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.