Author Topic: Политически и икономически теории и християните  (Read 8468 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
В тази тема искам да засегна един въпрос по който въобще не съм виждал да се обсъжда публично между християните. И въпреки това той касае неща, които влияят на нашия живот, разбирания и мироглед повече отколкото осъзнаваме.

Мнозина християни се впускат да подкрепят едно или друго икономическо учение или пък политическа платформа. Дори тези християни, които отказват да гласуват и да участват в политическата система - държат в себе си определени политически и икономически убеждения, които формират техния мироглед и обуславят позициите които заемат по различни въпроси.

Някои групи като доминионистите например издигат политически платформи като либертарианството и икономически теории като тази за свободния пазар на така наречената "австрийска школа". Те правят това с убеждението, че Библията подкрепя тези политически и икономически формулировки.

Други групи открито подкрепят социалистически идеали с оправданието, че това било в изпълнението на грижата за слабите и бедните за която Библията говори.

Тъй като между християните рядко се обсъждат въпроси за устройството на държавата и за икономическите модели в светлината на Библията - мнозина се объркват и възприемат различни политически и икономически идеологии. В следствие на това те изпадат под силното влияние на тези идеологии, които започват да формират мирогледа и поведението им много по-силно отколкото това правят Библейските учения. Причината за това е че те си мислят, че Библията няма какво да каже по тези въпроси и затова те са свободни да приемат каквито намерят за добре идеологии.

В миналото аз също съм попадал под влияние на различни учения касаещи политически и икономически въпроси, които са ми изглеждали библейски издържани, но с годините съм виждал, че те са напълно лъжливи и противоречащи на Писанието.

Едно от тези учения е това на либертарианството. И не случайно започвам с него, защото много християни попадат под неговото влияние. Важно е да се отбележи, че либертарианството има различни форми и варианти.

Класическото либертарианство е това на Волтер и е основано на бунта срещу Бога и Библията. Там идеята за свободата на индивида се издига над ограниченията, които Твореца поставя на Своите творения. И ако и в днешно време либертарианството да се пласира като идеология противопоставяща се на тоталната и деспотична държава, то това е само фасада зад която се крие противопоставянето на самия Бог и Неговата власт.

Може да се каже, че либертарианската идея е въплътена най-силно в думите на американските бащи на нацията, които дефинират държавата като "government from the people, by the people, for the people" или казано на български "правителство от народа, чрез народа и за народа". Това разбира се звучи много атрактивно ако бъде сравнено с тоталитарната власт на монарсите или диктаторите, но ако го сравним с библейското "Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него, Нему да бъде слава до векове. Амин. " Римл. 11:36 ще видим огромен контраст.

Вместо "от народа, чрез народа и за народа" имаме "от Него, чрез Него и за Него". Иначе казано, няма нищо вярно в поговорката "глас народен, глас Божи". Божият глас много често е в пълен контраст на онова, което народа желае и иска.

От друга страна съществува и друг вид либертарианство - християнското либертарианство, което е основано на естествения закон и настоява човешката власт да бъде в позиция на слуга, а не на господар, точно както Исус учи, че тези които искат да са първи, трябва да са слуги на всички.( Марк 10:44)

Християнското либертарианство за разлика от класическото разпознава греховното естество на човека и неговата склонност към поквара и развращение, докато класическото издига човека на пиедестал и неговите желания и прищявки се превръщат в основен атрибут на свободата. Точно поради тази причина днешния либерализъм със своя войнствен поход да защитава и утвърждава като норма всяко човешко извращение и порок е дете и логичен продължител на класическото либертарианство.

Либертарианството също стъпва на догматиката на теорията за "свободния пазар". Там човека се разглежда като "потребител" и всяко благо и ценност се базира на неговото функциониране като потребител. С други думи ако нещо би довело до сваляне на цените за потребителя, то либертарианците твърдо ще подкрепят това. Включително ако това доведе до фалирането на стотици фирми и оставянето без хляб на десетки хиляди или дори стотици хиляди хора. За либертарианците тези фирми и хора не работят ефективно и следователно не заслужават да участват на пазара. Тази пазарна логика те наричат market forces (пазарни сили), които в либертарианската идеология имат статут подобен на този който има Святия Дух в Библията. Те правят всичко прекрасно и истинско и никога не грешат. Те оживотворяват икономиката и снижават цените на потребителите, което в техните очи е някакво върховно благо. Подобна вяра в пазарните сили по нищо не се различава от поклонението на някой леян идол от който човек очаква по мистериозни пътища да му оправи живота, ако той му се покланя и върши необходимите жертви пред него. В случая либертарианците са готови да пожертват всеки "неефективен" работник, който според тях по-добре да остане без работа (и ефективно да умре от глад, въпреки че те никога няма да го кажат по този начин), а неговия дял да се заеме от някоя супер ефективна фирма или ефективни работници, които ще богатеят до без край с ресурси и пари които де факто не са им необходими в такива количества за сметка на онези, които ще бъдат лишени от всякакви ресурси и средства за живот за да бъдат наказани за своята неефективност в това да доставят най-ниската цена и най-високо качество на негово височество потребителят. В този смисъл потреблението се явява акт на поклонение и прославление на величествените и непогрешими "пазарни сили".

Само, че създателите на тази икономическа теория, бидейки предимно атеисти и безбожници, напълно пропускат факта, че най-мощната сила действаща на пазара това е човешкото сребролюбие, което според Писанието е корен на всяко зло, а според икономическия теоретик Адам Смит на чиито трудове се осланя "австрийската школа" - сребролюбието и егоизма са двигателя на всеки прогрес.

Подобно обръщане на истината с главата надолу е характерно само на сатанизма, ето защо можем спокойно да разсъдим, кой е източника на тази теория, която толкова много християни приемат за "библейски издържана".

Това, което е очевиден факт за мен е че християните, които под влияние на Писанието обичат свободата се подлъгват лесно от обещанията за свобода в ученията на либертарианците. Но както виждаме в изродените плодове на либерализма, те само "обещават свобода" но в крайна сметка всичко завършва в "робство на разврата" 2Петр. 2:19

Ето защо е изключително важно да разбираме, какво е свобода според Писанието, и как свободата се проектира в едно общество.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

simeon

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 153
Само набързо да кажа,че съм имал възможност да наблюдавам потребителската истерия във всекидневието на французите.Изключително много ме е дразнило това когато го виждам наяве,имайки предвид нещата,които Уочман съобщава.Магазините им са комплекси от рода на кауфланд,само че три кауфланда заедно.Количките им са с 1\2 по-големи от кауфландските и на излизане от магазина ПРЕЛИВАТ! Вътре има всевъзможни боклуци,половината от които потребителят(!) незнае за кво ги е купил.Германците са малко по сдържани в пазаруването.

Ото

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 75
   Повечето хора не си дават сметка, че когато купуват домати и измежду няколкото  търговци с еднаква като качество стока избират да вземат от този с най-ниската цена, всъщност те са „ пазарната сила”, която постепенно изхвърля от пазара по-неефективните.
Quote from: Watchman
В случая либертарианците са готови да пожертват всеки "неефективен" работник, който според тях по-добре да остане без работа (и ефективно да умре от глад, въпреки че те никога няма да го кажат по този начин), а неговия дял да се заеме от някоя супер ефективна фирма или ефективни работници, които ще богатеят до без край с ресурси и пари които де факто не са им необходими в такива количества за сметка на онези, които ще бъдат лишени от всякакви ресурси и средства за живот за да бъдат наказани за своята неефективност в това да доставят най-ниската цена и най-високо качество на негово височество потребителят.
  Как да се определи колко са необходимите ресурси и пари, които да получат ефективните и съответно неефективните работници?
  И по-важният въпрос: Кой ще определя ресурсите и парите и за едните и за другите???

  Досега аз не съм видял изцяло свободен пазар без никакви регулации. Чел съм за 100% урегулирани пазари, които обаче много бързо са рухвали задушени от непродаваеми стоки и заедно с това съществуващ огромен дефицит от други стоки.
  В примера ми с клиента и доматите, докато бе на пазара човекът бе „пазарна сила”, но когато се прибере в къщи и раздели доматите със съседа си инвалид, той си е човек. Икономическите теории са си икономически теории и няма как да излезнат извън  границите на  пазара.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
Quote
Повечето хора не си дават сметка, че когато купуват домати и измежду няколкото  търговци с еднаква като качество стока избират да вземат от този с най-ниската цена, всъщност те са „ пазарната сила”, която постепенно изхвърля от пазара по-неефективните.

Там е работата, че това въобще не е вярно. Това е едно от заблужденията на въпросната икономическа теория за която говоря. Важна е причината поради която човек избира по-ниската цена, а тя може да бъде бедност, невежество, безхаберие, неинформираност и прочие неща, които пък са следствие от съвсем други сили, които никой не ги счита за "пазарни сили", но понеже влияят на избора де-факто са точно такива.

Бедния човек, който брои стотинките де-факто няма никакъв избор при покупката на храна, дрехи и каквото да е друго. Той е принуден да купи евтиното, а когато има принуда това няма нищо общо с каквато и да е форма на свободата, пък била тя и пазарна.

Quote
Как да се определи колко са необходимите ресурси и пари, които да получат ефективните и съответно неефективните работници?
  И по-важният въпрос: Кой ще определя ресурсите и парите и за едните и за другите???

Тук не става въпрос за това някой да определя на някой друг какви ресурси да ползва, освен разбира се самия Бог. В Писанието имаме пример за това как Бог не се интересува от ефективността на работника, а от неговата свобода. Защото така наречения "свободен пазар" всъщност води до поробване на хората.

Точно поради тази причина Бог въвежда годината на Юбилея, при която земята се връща при оригиналния й собственик и дълговете се опрощават без значение колко неефективен е бил той. Собствеността на земя и липсата на дългове е фундамента на свободата на хората. И Бог очевидно не разсъждава, че който не е управлявал ефективно земята си заслужава да я загуби завинаги, но държи противно на всякакви "пазарни сили" които са довели до това човека да загуби земята си и да изпадне в дългове - тази земя да се върне отново при него и неговото семейство и дълговете им да бъдат опростени.

Quote
Досега аз не съм видял изцяло свободен пазар без никакви регулации. Чел съм за 100% урегулирани пазари, които обаче много бързо са рухвали задушени от непродаваеми стоки и заедно с това съществуващ огромен дефицит от други стоки.

Правилно свободния пазар де-факто не съществува в момента. Той е една лъжлива химера. И ниските цени на корпорациите се дължат не на по-голяма ефективност, (защото корпорациите са едно от най-неефективните по отношение на качеството икономически образования), а се дължи на разликите в регулациите в различните държави. В Европа например производителя трябва да плаща един тон осигуровки, отпуски, привилегии и екстри, да спазва съкратен работен ден, а в Китай такова нещо няма - работниците работят по 16 часа на ден и ако се разболеят биват изхвърлени като кучета. И ето истинската причина за по-ниската цена. А не някаква въображаема ефективност.

От друга страна парите са основен фактор на пазара, а те не са свободна единица. Няма как да има свободен пазар без свободни пари. В пазара има 3 участника - хората, стоките и парите. За да има свободен пазар трябва и 3-те участника да са напълно свободни. Теориите на либертарианците въобще не разглеждат и трите фактора, което показва лъжливата основа на цялата икономическа теория.

Другото заблуждение е че ако има 100% регулиран пазар той ще рухне заради липсата на пазарни принципи, които да го управляват. Нищо подобно. Регулирания пазар рухва заради корупция, безхаберие и мързел. С други думи - ако хората са нечестиви. И точно тук е ключа към икономическите и политическите системи. Не системата определя изхода - а хората, които я съставляват.

Писанието казва следното:

Пр. 14:34  Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

И на практика всички политически и икономически идеологии и теории имат за цел да замажат и скрият точно тази фундаментална истина.

Хората биват мамени да вярват, че ако се променила икономическата система или политическата система, живота щял да стане по-добър, като че това зависи от икономическите теории или политическите идеологии. Точно това е лъжата, която исках да изоблича с тази тема. А на практика - единственото нещо, което определя благоденствието на един народ - това е дали народа живее праведно или е отдаден на нечестие.

Ако хората са праведни те могат да направят абсолютно всяка система за работи за тях без значение дали е капитализъм, комуниъм, социализъм или някоя от обявените за утопии идеологии. Аз с очите си съм виждал християнска общност, която от 400 години живее в комунизъм от най-чист вид и не само не са се разпаднали или рухнали, но са преуспели и продължават да преуспяват. Не че, аз бих искал да живея по този начин, но нямаше как да отрека, че страха от Бога в тия хора беше направил дори комунизма да работи.

И така се налага извода, че силите, които определят благосъстоянието на един народ не са "пазарните сили" или държавните регулации, а правдата или греха. Това са истинските действащи сили, които политиците и икономистите всячески искат да прикрият с помощта на всевъзможни лъжливи икономически и политически теории.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 994
Quote
И така се налага извода, че силите, които определят благосъстоянието на един народ не са "пазарните сили" или държавните регулации, а правдата или греха. Това са истинските действащи сили, които политиците и икономистите всячески искат да прикрият с помощта на всевъзможни лъжливи икономически и политически теории

И не само ги прикриват, ами и налагат греха като нещо съвършено приготвено за човека. Възпитава се, егоизъм и самолюбие над всичко, постигайки го, чрез медиите (ТВ/Филми/...), приспивайки, чрез същите тези неща съзнанието на човек да мисли и да промени нещо.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Ото

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 75
Quote from: Watchman
Там е работата, че това въобще не е вярно. Това е едно от заблужденията на въпросната икономическа теория за която говоря. Важна е причината поради която човек избира по-ниската цена, а тя може да бъде бедност, невежество, безхаберие, неинформираност и прочие неща, които пък са следствие от съвсем други сили, които никой не ги счита за "пазарни сили", но понеже влияят на избора де-факто са точно такива
  В примера с клиента и търговците на домати въобще не става дума за най-ниска цена, а за най-ниска цена при еднакво качество. Качеството може и да е  от „боклук” до „екстра”. Аз самия като клиент постъпвам така. Не смятам, че действията ми са следствие от „бедност, безхаберие, неинформираност и прочие…”. Просто ниската цена е в мой  интерес.

Quote from: Watchman
Другото заблуждение е че ако има 100% регулиран пазар той ще рухне заради липсата на пазарни принципи, които да го управляват. Нищо подобно. Регулирания пазар рухва заради корупция, безхаберие и мързел. С други думи - ако хората са нечестиви. И точно тук е ключа към икономическите и политическите системи. Не системата определя изхода - а хората, които я съставлява
  Създавайки икономически системи, икономистите приемат като даденост  хората такива каквито са: честни и лъжливи, работливи и мързеливи, информирани и невежи и т.н. Добрата,   т. е работещата икономическа система е тази, която поощрява качества като честност, трудолюбие, креативност, добронамереност… и съответно потиска лъжа, мързел, безхаберие, злонамереност. Когато една икономическа система рухне, виновни са не  хората, виновна е системата. Тя не е била съобразена  с  хората, които е обхващала. Напълно съм съгласен, че „... ако хората са праведни те могат да направят абсолютно всяка система за работи за тях без значение дали е капитализъм, комунизъм, социализъм или някоя от обявените за утопии идеологии...” но уви, хората са и грешни. Затова и на всяка една система хората са и намирали цаката, и поради това на всяка система се налага да се правят „ремонти в движение”. Истина е, "правдата или грехът  определят благосъстоянието на един народ", но не смятам че икономистите трябва да превъзпитават народа. Те нямат инструменти за такова нещо. Тази възможност я имат народните водачи (политиците), и затова като публикувам този пост, ще паркирам компютъра и ще ида да гласувам. Ще гласувам против тези които:
-  искат да накажат с по-високи данъци работливите и подклаждат хорската завист
-  работят да направят простите и мързеливите  още по-прости и мързеливи, за да са по-лесно управляеми
- чрез фалшиви новини плашат хората  с цел да си ги вкарат в тяхната си избирателна кошарка

  Watchman, ще ми бъде интересно какво е твоето виждане за Юбилейната година? Как в съвременните условия може практически да се реализира един такъв изключително справедлив социален рестарт?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
Quote
  В примера с клиента и търговците на домати въобще не става дума за най-ниска цена, а за най-ниска цена при еднакво качество. Качеството може и да е  от „боклук” до „екстра”. Аз самия като клиент постъпвам така. Не смятам, че действията ми са следствие от „бедност, безхаберие, неинформираност и прочие…”. Просто ниската цена е в мой  интерес.

Няма такова нещо като "еднакво качество", може да има съизмеримо качество, но не и еднакво. Но в едно 90% от случаите качеството не може да бъде оценено докато човек е в магазина. Той може само да гадае относно качеството. А за храните въобще не може да има никаква яснота за качеството, дори и след изяждането им.

Заблуждение е че най-ниската цена е в наш интерес. Ако даваме парите си на международните корпорации, които изнасят печалбата извън страната, използват я за да лобират политиците за подтиснически закони, абсолютно не е в наш интерес тяхната най-ниска цена. В наш интерес е да подкрепяме български производители, особено малки такива, селски стопанства, малки ферми, ако и на по-висока, че дори и двойна цена. Това е в нашия интерес и в дългосрочен план.

Quote
виновни са не  хората, виновна е системата

Напротив, точно хората са виновни, защото каквото се случва е следствие от техните грехове (или правда), а системата е само продукт на правдата или греховете. Ето защо е напълно лъжливо да се мисли, че положението може да се оправи, чрез промяна на системата. Трябва да се променят хората. Затова медийното облъчване за покваряване на народа, заедно с всички методи за контролиране на мисленето (част от което са образованието и изборите) са де факто много по-важна крепост на врага отколкото е самата икономическа или политическа система.

Quote
Истина е, "правдата или грехът  определят благосъстоянието на един народ", но не смятам че икономистите трябва да превъзпитават народа. Те нямат инструменти за такова нещо.

И защо въобще трябва да съществува такова паразитно племе като "икономистите" при условие, че те служат единствено за прикриване на грабежа от страна на колониалните сили? Същите в чиято подкрепя ти ще ходиш за гласуваш, защото те са ти обещали "свободен пазар" зад който се крият интересите на международните корпорации?

Quote
Тази възможност я имат народните водачи (политиците), и затова като публикувам този пост, ще паркирам компютъра и ще ида да гласувам.

И по коя презумпция "политик" = "народен водач"? Народен водач, ако има такъв олицетворява историческата ценностна система и идентичност на един народ. А политиците са функционери на една задкулисна управленска система, която работи само и единствено в интерес на елита и диаметрално противоположно на интересите на народа. Ако има свободен народ, който има достатъчно мъдрост да управлява себе си - там няма да има нито политици, нито икономисти.

Quote
Ще гласувам против тези които:
-  искат да накажат с по-високи данъци работливите и подклаждат хорската завист
-  работят да направят простите и мързеливите  още по-прости и мързеливи, за да са по-лесно управляеми
- чрез фалшиви новини плашат хората  с цел да си ги вкарат в тяхната си избирателна кошарка

Ти току що идентифицира себе си по най-недвусмислен начин като соросоид*, използвайки дословно езика и терминологията на соросоидната пропаганда. Не случайно единствената ти опорна точка в темата за плоската земя беше подигравателния ти дух, защото ти нямаш никаква друга основа, както всички соросоиди - разчитат на внушения и подигравки, опиращи се на онова, което е "престижно"и "официално" , защото са напълно лишени от всяка истина и връзка с реалността.

Сега без всякаква капка от съмнение знам с кого си имам работа в твое лице. Върви и гласувай - твоята майка системата има нужда от това. Тя на такива като тебе се крепи. А праведните ще дадат гласа си не в урните на системата, а пред Бога с молитвите си, защото там е тяхната сила и власт с която ще изпълнят написаното:

Пс.  149:8  За да вържат царете им с вериги, И благородните им с железни окови, -
Пс. 149:9  За да извършат над тях написания съд! Тая част принадлежи на всички Негови светии. Алилуя.


––––––––––––
*соророид - нарицателно име за волен или неволен, платен или убеден агент пропагандатор на колонизаторската идеология на Британската империя (звярът от Откр. 13-а глава) и целия сатанински елит (едом и амалик), който я управлява.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Ото

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 75
Quote from: Watchman
Сега без всякаква капка от съмнение знам с кого си имам работа в твое лице. Върви и гласувай - твоята майка системата има нужда от това. Тя на такива като тебе се крепи.
  Watchman, Системата се крепи и на двама ни защото:
1. И двамата ползваме парите емитирани от системата.
2. И двамата плащаме системните данъци  върху имотите си-движими и недвижими.
3. Когато сме ги купували тези имоти, сделката не сме я закрепвали пред  двама или трима свидетели, а сме я изповядали пред  системния свидетел-нотариуса.
4. И двамата плащаме за да ползваме пътищата на системата.
5. И двамата плащаме за ел. енергия. Системата дори не ни е дала възможност да избираме доставчик.
6. И двамата ползваме персонален компютър-устройство създадено в САЩ (които са част от Британската империя), и наложено на пазара от международна корпорация.
7. И на двама ни компютрите работят под операционна система, създадена и продавана от международна корпорация. Е, моят уиндоус е много стара версия и е пиратски, но не се смятам за антисистемен Робин Худ. По скоро малко ме е срам. Ти може и да си платил за твоята ОС.
8. И двамата ползваме интернет, който е разработка на Щатски университети  (т.е.  образователната система на Британската империя). Този проект е финансиран от Министерството на отбраната на САЩ.

  Както виждаш и двамата сме до уши в системата. Разликата е, че аз гласувах („моите хора” –а според теб „на Сорос хората”  не влезнаха в парламента. Така е ,когато всеки юнак-с байрак), а ти не. В моите очи тази разлика никак не е голяма.

Quote from: Watchman
А праведните ще дадат гласа си не в урните на системата, а пред Бога с молитвите си, защото там е тяхната сила и власт с която ще изпълнят написаното:
Пс.  149:8  За да вържат царете им с вериги, И благородните им с железни окови, -
Пс. 149:9  За да извършат над тях написания съд! Тая част принадлежи на всички Негови светии. Алилуя

 
Ето го и целият Пс. 149

  1. Алилуя! Пейте на Господа нова песен, И хвалението Му в събранието на светиите
 2. Нека се весели Израил за Създателя си;, Нека се радват сионовите чада за Царя си
3. Нека хвалят името Му с хороиграние: С тъпанче и арфа нека Му пеят хваления.
4. Защото Господ има благоволение към людете Си; Ще украси кротките с победа.
5. Светиите ще тържествуват славно, Ще се радват на леглата си.
  6. Славословия към Бога ще бъдат в устата им, И меч остър от двете страни в ръката им,
 7. За да отдават възмездие на народите И наказание на племената,
 8. За да вържат царете им с вериги, И благородните им с железни окови,
9. За да извършат над тях написания съд! Тая чест принадлежи на всички Негови светии. Алилуя.

  В този псалм няма „  А праведните ще дадат гласа си… пред Бога с молитвите си”. Не ми е ясно, как свърза молитвите на светиите с Пс. 149 при положение, че в него въобще не става дума за молитви?  В него има „И меч остър от двете страни в ръката им (ръката на праведниците)”.  На мен този стих не ми подхожда,  нито на годините, нито на физиката. Нека някой друг брат да го изпълнява. Аз често си напомням Еф. 6,12 „нашата борба не е срещу плът и кръв”. Практикувам и  1Тим. 2,1-4 като се моля „ за царе и за всички, които са на власт, за да прекарам тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота; защото това е добро и угодно пред нашия Спасител Бога, Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината.” 
   От мен добро утро на съфорумците!

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 994
Ото къде смяташ, че твоя глас има повече тежест, в молитва към Бог или като пуснеш едно листче което някой ще преброи както му е изгодно и за когото сметне за добре ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
Quote
Watchman, Системата се крепи и на двама ни защото:
1. И двамата ползваме парите емитирани от системата.
2. И двамата плащаме системните данъци  върху имотите си-движими и недвижими.
3. Когато сме ги купували тези имоти, сделката не сме я закрепвали пред  двама или трима свидетели, а сме я изповядали пред  системния свидетел-нотариуса.
4. И двамата плащаме за да ползваме пътищата на системата.
5. И двамата плащаме за ел. енергия. Системата дори не ни е дала възможност да избираме доставчик.
6. И двамата ползваме персонален компютър-устройство създадено в САЩ (които са част от Британската империя), и наложено на пазара от международна корпорация.
7. И на двама ни компютрите работят под операционна система, създадена и продавана от международна корпорация. Е, моят уиндоус е много стара версия и е пиратски, но не се смятам за антисистемен Робин Худ. По скоро малко ме е срам. Ти може и да си платил за твоята ОС.
8. И двамата ползваме интернет, който е разработка на Щатски университети  (т.е.  образователната система на Британската империя). Този проект е финансиран от Министерството на отбраната на САЩ.

Хайде да видим:

1. Правилно. Но аз правя все повече и повече да не завися от тези пари и да ги ползвам се по-малко.
2. Това не са системни, а колониални данъци. И аз правя всичко възможно в рамките на закона да ги плащам все по-малко.
3. Имота не зависи от нотариуса. С него или без него, имота остава. Когато рухне системата имота ще си остане мой.
4. Пътищата са на обществото, не на системата. Наблизо има римски път, който е на 2000 години, а римската империя отдавна я няма.
5. Сметките за ток съм ги занижил 4 пъти надолу и живота ми е организиран така, че да не зависи от тока. Преди 2 години нямахме ток около една седмица през тежка зима и това не повлия по никой начин на начина ни на живот. Като изключим ползването на Интернет, което не е нещо задължително.
6. Компютърния пазар в България го разработиха комунистите, не американците. Тях вече ги няма, но компютри си има, защото те са стока и не зависят от системата.
7. И моя уиндоус е стар, но не е пиратски. Нямам проблем да премина на Линукс и сигурно ще го направя. Линукса не е създаден от международна корпорация и въпреки това работи, при това по-добре. Така, че нямаме нужда от международни корпорации за да ползваме неща, които вършат работа.
8. Аз нямам проблем да ползвам нещо, имам проблем живота ми да зависи от него, защото така то ще ме пороби на волята си, рано или късно. Тесла, който е истинския баща на Интернета не се е образовал от Британската империя, те са се образовали от него, като му откраднаха разработките.

Но от всичките ти изредени точки ти пропусна основното, а именно, че с гласуването ти сключваш договор с политическата система и си длъжен да се подчиниш на резултатите. Т.е въпреки че системата в България е нелегитимна, пак договорните отношения са обвързващи, защото те са по силата на естествения закон. Това ако схванеш, ще разбереш, колко невярно е следното ти съждение:

Quote
  Както виждаш и двамата сме до уши в системата. Разликата е, че аз гласувах („моите хора” –а според теб „на Сорос хората”  не влезнаха в парламента. Така е ,когато всеки юнак-с байрак), а ти не. В моите очи тази разлика никак не е голяма.

Разликата е толкова голяма колкото между човек с огромни дългове, и човек без дългове. Също като между човек, който слага упованието си на идоли и такъв, който слага упованието си на Бога. Ти гласуваш защото ВЯРВАШ В СИСТЕМАТА, аз се моля, защото ВЯРВАМ В БОГА.

Твоите хора не влязоха в парламента, едно зло по-малко в него. Достатъчно ни е злото, което успя да влезе. По-важното е друго - огромен позор е хора, които се наричат християни да подкрепят проекти на колониалните служби. Това е предателство не само спрямо народа, но и спрямо Бога, защото Бог има едни цели за народите, а тези нечестивци имат съвсем други цели. А ти подкрепяш целите на нечестивите. И рано или късно ще трябва да платиш за това зло.

Quote
В този псалм няма „  А праведните ще дадат гласа си… пред Бога с молитвите си”. Не ми е ясно, как свърза молитвите на светиите с Пс. 149 при положение, че в него въобще не става дума за молитви?  В него има „И меч остър от двете страни в ръката им (ръката на праведниците)”.  На мен този стих не ми подхожда,  нито на годините, нито на физиката. Нека някой друг брат да го изпълнява. Аз често си напомням Еф. 6,12 „нашата борба не е срещу плът и кръв”.

А като си напомняш Еф.6-а глава, защо не си припомни какво означава меча? И защо не прочете и на други места за оръжията на правдата?

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
За мен е жалко да видя хора, които наричат себе си християни, а отиват да гласуват за нечестивците. Това според мен е отричане от вярата и липса на всякаква съвест. Как може да се доверяваш на доказани престъпници и хора, които влизат в политиката само с една едничка цел, именно собственото си обогатяване и това на близките им? Какво общо имаме ние, като Божии хора, с тези другите? Какво общо има праведния и нечестивия? И как ако сме праведни, си даваме доверието на нечестивите? Гласуването, не е ли акт на доверие? Как вярата в Бога, която е също доверие в Бога, се съвместява с този акт на доверие, към непознати хора, в най-добрия случай? Не затова ли Писанието толкова набляга на познаването на Бога и причината един ден Христос да отстрани определени хора от Себе Си, ще е, че не ги е познавал. Това е предателство спрямо Бога според мен. Бог дали е вързан да стори добро на хората си, защото политическата система била такава или онакава или защото хората в нея били такива или онакива? Или с гласуването си, извиняваме собственият си мързел и неверие, че не сме стояли пред Бога за страната си и не сме се молили според Словото Му. В крайна сметка, в кого вярваме ние? От кого чакаме благоденствието си, добрите дни? Както казваше един пастор едно време: какво чакаме, да дойде доброто правителство, което ще признае Исус Христос? Хайде нека ако сме праведни пред Бога, да сме такива и наистина и нека не постъпваме според съвета на нечестивите. Нашето гражданство е на небесата, според словото на Бога, а тук трябва да живеем благоприлично, както прилича на светии, тоест, такива, които светят с нещо, което не е от този свят.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Той човекът сам си казва в темата за плоската земя, че не вярва в това, което е писано и приказва за полукълба и други подобни космически сценарии. Той използва пасажи, които са му угодни тук, обаче те отново се обръщат срещу него, както е писано, че Бог е истинен, а всеки човек ще бъде признат за лъжлив, За да се оправдаеш в думите Си, И да победиш, когато се съдиш.

Всеки, който уповава на неща, които са противни на Словото ще се посрами рано или късно.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
Аз искам да попитам Ото дали е привърженик на доминионистичната теология, известна и под  имена като - реконструкционизъм, теономия и прочие?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Ото

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 75
  Watchman, досега не съм срещал човек който се самоопределя като реконструкционист. Нямам информация от първа ръка. Имам някакви смътни, граничещи с невежество представи за реконструкционизма и поради това отговорът ми е кратък- Не.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
Предполагам разбра, че не термина е важен, а теологията която стои зад него. Имената и етикетите на тази теология са много. Или искаш да кажеш, че не си наясно със съдържанието на въпросната теология за която говоря?

Нека задам въпроса си така тогава - ти вярваш ли, че положението в света ще става все по-добре през вековете в следствие на разпространение на християнството докато накрая всички народи се подчинят на евангелието и то преди да се завърне Христос?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.