Author Topic: Значението на физическото потомство в Библията  (Read 9914 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Тишо, писах ти вече за тия неща..
Но ти се направи сякаш нищо не е написано и пак същото си повтаряш.

 Нищо не отговори на моите няколко предишни съобщения.. Нито нещо можеш да опровергаеш с текстове от Писанията.

Изясни си понятието глава!
И какво значи някой да е глава на друг.

 В писанието се казва ясно кой на кого е глава и НЯМА никъде идея, че евреите по плът и ген в Църквата са Глава на езичниците в Църквата. Такова чудо няма и ти нямаш текстове за това.

 Ционистите днес например, това именно искат да прокарат в света. Че Израел по плът е глава на народите. Това е гигантска лъжа и писанието казва друго, писах вече какво казва горе и цитирах Петър, Кой е Божият народ..


Пак ти казвам, Моисей беше образ на Месията. Корей искаше да промени нещо, което не можеше. Той искаше да не се съобразява с Моисей, а това е все едно днес Християните да искат сами да са си глави. Сам Моисей каза- "БОГ ще издигне отсред вас пророк като мен , Него слушайте и който не го послуша, ще се изтреби отсред людете.. Визира се именно Господ Исус Христос, който е глава на Църквата, Божият Израил. Преди това, Господ беше поставил именно Моисей като пророк, (Арон като негова уста), който да бъде слушан и Корей именно срещу Моисей възропта и съответно видя какво последва. Ти хващаш тези исторически неща, които си имат своят ОПРЕДЕЛЕН смисъл и цел, и си ги нагаждаш към идеята, че в тялото на Месията, където Той е глава, ще има подглави, които щяли да са евреите по плът..!?! Тотално невярно и опасно.

Днес в Църквата мнозина претендират да са глави. В най различните групи, са се пръкнали пастори, апостоли и тн, които се имат за глави на вярващите и така осуетяват това, че Месията е глава на вярващият. Тези с определени дарби си имат значението за тялото и изграждането му, и е редно да се ползват другите светии от тяхната служба, НО ТЕ НЕ СА ГЛАВИ НА ВЯРВАЩИТЕ!

Например при католиците- прословутият папа. И той , милият бил глава вътре в църквата на вярващите и тн.. Не прави подобни неща и паралели, като поставяш евреите по плът някъде където Бог не ги е поставял. Няма текстове за подобно нещо..

Служенията в Църквата са за изграждане на тялото. Когато то е изградено, във Милениума и вечността, няма да има дарби и такива служения, защото ще са вече излишни. Там ще има награди и някои ще бъдат наградени повече от други, но НЕ НА БАЗА ГЕН, писах вече, и ще им бъде поверено повече, но не да владеят като глави над другите в Църквата , а да владеят над народите извън Църквата. Проумей това нещо.. 24 старци в Откровение НЕ СА ГЛАВИ НА ДРУГИТЕ! Кои са те е отделен въпрос. Нито ти знаеш, нито аз, но не са глави.

Бог Отец- Исус Христос- Църквата (в нея различни награди)- народите..

Сега разбра ли кой е в Невястата? Над кого ще царуват царските свещеници? Кой на кого е глава? И каква е разликата в тялото- наградите.

Осмисли тези неща и не се опитвай да ги подминеш ей така, защото ясно се вижда, че по този въпрос не сте прави и трупате погрешни съждения, издигайки Ген и Етнос в Невястата, където това не е редно..

А относно племената писах. Къде ще се вградят езическите повярвали Бог знае. Аз не знам със яснота. Дали на мястото на двете липсващи, дали другаде, това не е разкрито. Това което е разкрито е, че Вярващите преди 1то възкресение, независимо от техният ген, са Божи народ, царско свещенство и са Божият Израил. Това е..

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
За твоя информация, Писанията са дадени за наша поУКА, поУЧЕНИЕ, наставление, поПРАВление. Те са да ни научат на това кой е Бог, какви са му принципите. Никога Павел или кой да е от апостолите не се е отклонявал от Писанията, за да каже "ето това, което сега ви казвам, е новост, в Писанията е било за едно време". Писанията и това, което пише в тях е вечно като принцип.

Жената е човек. Тя има тяло, върху което има глава. Мъжът е също човек, който има глава върху тялото си. Разглеждайки самостоятелно мъжа и самостоятелно жената, ще видим, че имаме тяло, в което има различни части, както и глава, която е водещата. Различните части и главата действат в едно, но главата си остава по-горна от тялото.

Разглеждайки мъжа и жената като семейство, то е представено като 1 цяло, един организъм, където мъжът играе водещата роля или главата, а жената е тялото. Тя следва главата.

Разглеждайки семействата в едно общество има такива, които са по-именити и са отличени от хората с мъдрост и одобрен характер. Те са по-главните. Такива хора са били съдиите едно време. Те не са властвали над човеците, но са били по-именити и по-почтени и са работили за разешаването на важни въпроси.

Разглеждайки множество общности от праведници получаваме Църквата, която е тялото, а Христос е главата.

Винаги в едно тяло има по-именити и по-главни части от други. Бог така е направил всичко и целият свят така се движи. Когато именитите части започнат да действат като тирани върху тялото или когато тялото започне да действа като "равни части помежду си", тогава започват проблемите.


  18. Но сега Бог е поставил частите, всяка една от тях, в тялото, както му е било угодно.
  19. Пак, ако те бяха всички една част, где щеше да е тялото?
  20. Но сега те са много части, а едно тяло.
  21. И окото не може да рече на ръката: Не ми трябваш; или пък главата на нозете: Не сте ми потребни.
  22. Напротив, тия части на тялото, които се виждат да са по-слаби, са необходими;
  23. и тия части на тялото, които ни се виждат по-малко честни, тях обличаме с повече почит; и неблагоприличните ни части получават най-голямо благоприличие.
  24. А благоприличните ни части нямат нужда от това. Но Бог е сглобил тялото така, че е дал по-голяма почит на оная част, която не я притежава;
  25. за да няма раздор в тялото, но частите му да се грижат еднакво една за друга.
  26. И ако страда една част, всичките части страдат с нея; или ако се слави една част, всичките части се радват заедно с нея.


Бог е поставил частите както му е угодно. Не е по заслуги. Никой няма да може да се напъне и да отиде да заеме мястото на един от 24-те старци, защото мястото е вече резервирано.

На теб, small axe, ти е трудно да схванеш много от принципите, защото смяташ Писанията за остарели и невалидни. Знам, че ще го отречеш, но разсъжденията ти го потвърждават. Ти също не разбираш начина на управление при Бога и това как по-малкият ще бъде по-голям и това как по-големият е слуга на всичките. Затова и ти убягват всичките принципи за глава и тяло. Ти така и не разбираш, че тези, които са по-именити ако сбъркат биват отсечени.

В момента евреите не са глава на народите, нито църквата е глава на народите, а е светлина на народите. Евреите са били светлина на езичниците, за да могат езичниците да вкусят и те от това, което Бог е приготвил. Евреите са затворени в мрак в момента, докато дойде момента, когато ще поревнуват заради делата на езичниците. Тогава евреите ще си заемат отново мястото в тялото, като тези, на които първо са дадени обещанията и чрез чиято логика и култура ние, езичниците, разбираме за Бога. Те ще продължават да ни учат, защото имаме още много да научим чрез тях.

Ти все търсиш да ти се казват "стихове", обаче като ти се кажат, били остарели, били за едно време.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Ясно. Нямаш стихове, че Евреите по плът в Месията били глава над езичниците в Месията.

Въпреки това, се постара да завъртиш и засучеш колкото може по витиевато старите си твърдения, и да ме обвиниш дори, че съм смятал Писанията за остарели (как не те досрамя) и сега я докара до там, че имало не глави в Църквата, а някой били по- главни.... След всичките писаници горе на Уочман и тн. че евреите по плът в Месията били глава на езичниците в Месията. И разбира се нито един единствен стих от писанието който да докаже това иначе важно твърдение.. Няма стих, понеже не е вярно.. Няма глави и по главни ПОРАДИ ПЛЪТТА! Няма. Има Н А Г Р А Д И! И то не поради плът и ген и тези награди ще определят на кой каква отговорност над народите ще се даде, съответно и близост и там почит и прочие! Но не поради Ген.. Разбери го това. Смешно е вече..

Тишо, чети старите ми съобщения, там дано видиш, какво са службите, каква им е целта, коя е Невястата, Кой на кого е глава и Кой е Божият народ, който Бог е избрал за Свое притежание..

Това за мъжа и жената няма нищо общо с отношенията между вярващите в тялото. Според теб излиза, че както мъжът е глава на жената, така и евреинът в Христос е като мъжа, а езичника в Месията, като жената?!?! Това е нова доктрина! Къде са текстовете за нея??? Давай да ги видим.

 За главите написах:
Бог Отец- Господ Исус Христос- Църквата- народите ( това е трети път, ако трябва още ще го пиша)

Също не се ли сепнахте малко. Барем съвсем малко, че смятате че в Църквата едни по ген щяли да владеят над други??? Твърденията на Уочман, от които стана видно, че не разбира в Милениума и във вечноста кой в кое възкресение ще участва, и че според него нямало да има хора извън Църквата, над които Тя да царува, показва сериозно неразбиране и оттам идат и тези сериозни грешки-, че евреите по плът в Църквата щяли да са глави на неевреите в Църквата и да царуват над тях и управляват..

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
Quote
В писанието се казва ясно кой на кого е глава и НЯМА никъде идея, че евреите по плът и ген в Църквата са Глава на езичниците в Църквата. Такова чудо няма и ти нямаш текстове за това.

То идея в Писанието има, ама ти нямаш идея, защото не познаваш Писанията, а на учител искаш да се правиш.

Ето какво казва Бог за Израел:

Изх. 4:22 Така говори Иеова: Израил ми е син, първородният ми;

Ако познаваше Писанията щеше да знаеш, че първородния син получава двоен дял от наследството а също така да управлява над братята си. Т.е той е техен глава. Всички първоповярвали в Христос бяха евреи. Именно с тях Христос сключи завета Си и с нито един езичник. Повярвалите от езичниците се учат от първородните във вярата, а именно вярващите евреи. Така дори поради самия факт на първенството във вярата - евреите поучават езичниците, сиреч те са глава, точно както мъжа поучава жена си и е нейна глава.

Евреите са наследниците на завета, а езичниците знаеш ли как са наречени? СЪнаследници. (Еф 3:6). Знаеш ли какво значи съ-наследник? Това е второстепенен наследник, някой който получава наследство чрез някой друг, който е главния наследник.

Знаеш ли кой друг е наречен в Писанието сънаследник? Жената. (1 Петр. 3:7). Тя е сънаследник с мъжа си, който е нейна глава. По същия начин вярващите езичници са сънаследници с вяращите евреи, които са в позиция на първороден, на наследник, на носителите на завета, а езичниците са придадени като помощници, както жената е помощник на мъжа.

Тези примери са недвусмислени и пределно ясни.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Ти прочете ли последните ми няколко съпобщения? Жалко. Не очаквах такъв отговор от теб. Няма нищо вярно. Фантазии и измисляне на собствени доктрини.

Явно ти наистина си смяташ че евреите по плът в Месията били Глава на езичниците в Месията. Ти заменяш главите. Господ може да ти отвори очите, че тук си в сериозна грешка.. Аз не мога..

Това което ще остане още по фрапантно от твоите съждения да се чете, и което НЕ отговаря на казаното от апостолите е това, че за теб повярвалите от езичниците са второстепенени наследници?!?!?!

Ти явно не проумяваш, че сме сънаследници с ХРИСТОС! Не с евреите по плът.. Това е казано в римляни глава 8 май..  Ама ти и това ще подминеш.. Ама е факт! Няма мърдане.. Твоето неразбиране на този факт прави езическите вярващи второстепенни наследници и за тяхна глава слагаш евреите.. А трябва да е така- Христос е наследника, а хората в Църквата , независимо от гена, си са Сънаследници с Него. Павел в Римляни ясно казва това.. !

Това е то ционизма, за това се бори той. Ти го отричаш, но сам си в негов плен. Така мисля след целият ни разговор. Добре , че апостолите са обяснили ясно кое как и защо и съм ти го написал в предните съобщения, кой на кого е глава и за наградите не по Ген!

Който може и иска да проумее.. Ти нямаш текстове, а само фантазии, ама градиш доктрини на база своите фантазии. Това е опаасно нещо. За сметка на това ти цитирам ясни текстове, които казват конкретно - Кой на кого е глава, кой е Божият народ и над кого ще владее..

Дано поне разбра нелепостите които написа за това, че Църквата нямало да владее над никого в Милениума и вечността, а владеенето щяло да бъде вътре в нея.. Тоест евреи по плът щяли да владеят като глави над езичниците.. Ясно ти се доказа, че ще има народи ИЗВЪН Църквата, ама ти си знаеш своето.

Ама се съмнявам да си го разбрал. Ти просто не можеш да допуснеш, че бъркаш относно тези неща, както се е случвало вече с царските свещеници дето дискутирахме. И там бях какъв ли не, нищо не вдявах, незнам си какъв и накрая... се оказа, че всъщност твоята теза е погрешна. Дано и сега проумееш, понеже е същата работа..

Безсмислено е за мен повече. Ако искаш пиши каквото си щеш. А за отговор от мен се върни назад в тази тема и там ще видиш отговорите. Ако наистина не се появи нещо напълно ново на което не съм отговорил, тогава бих се включил. Иначе приключих тука..


Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Брадвичке, това което забелязвам е навика ти да се вклиниш в някои стихове от Словото и да не мърдаш от там с изводите си, макар да има множество други стихове, с които Бог е поставил задачата да мислим. Повечето от доктрините в днешно време са изградени именно по този начин - едностранчиво и в последствие крайни изводи, неотговарящи на Божият замисъл. Изкривени доктрини с една дума. Това наблюдавам и при теб в случая.
Никой не отрича, че Църквата - Невестата Христова е съставена от повярвалите в Него евреи и езичници. Никой не отрича, че всички и евреи и езичници се спасяват по един и същ начин - чрез вяра, а не чрез закон, ген или по какъвто и да е друг начин. Също така всички са Божии синове- на база вярата им в Спасителя. Но има неща в Писанието, които ти убягват. Нека разгледаме няколко от тях:

Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника.
Римл. 1

6 Който ще въздаде на всеки според делата му:
7 вечен живот на тия, които с постоянство в добри дела търсят слава, почест и безсмъртие;
8 а пък гняв и негодувание на ония, които са твърдоглави и не се покоряват на истината, а се покоряват на неправдата;
9 скръб и неволя на всяка човешка душа, която прави зло, първо на юдеина, после и на гърка,
10 а слава и почест и мир на всеки, който прави добро, първо на юдеина, после и на гърка.
Римл.2

Тук апостол Павел прави някаква подредба. Благовестието е Божия сила за спасение, но забележи - ПЪРВО

Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
Quote
Ти явно не проумяваш, че сме сънаследници с ХРИСТОС! Не с евреите по плът.. Това е казано в римляни глава 8 май..  Ама ти и това ще подминеш.. Ама е факт! Няма мърдане.. Твоето неразбиране на този факт прави езическите вярващи второстепенни наследници и за тяхна глава слагаш евреите.. А трябва да е така- Христос е наследника, а хората в Църквата , независимо от гена, си са Сънаследници с Него. Павел в Римляни ясно казва това.. !

Вярно е че спрямо Бога всички вярващи са сънаследници с Христос, т.е второстепенни наследници. Това никъде не съм го отричал. Но това само доказва, а не опровергава моята теза по въпроса. Защото паралелите са пределно ясни:

- Мъжа и жената са сънаследници с Христос, защото Христос е глава на мъжа, но жената е сънаследник с мъжа, защото мъжа е нейна глава.
- Евреи и езичници са сънаследници с Христос, но езичниците са сънаследници с евреите (прочети си Еф 3:6 - уж искаш стихове, а не ходиш да ги четеш), защото евреите са в позиция на първороден сиреч глава.

Валипети ме изпревари с това да ти напомня написаното ПЪРВО на юдеина и ПОСЛЕ на гърка. Няма никакво равенство, ако някой е поставен на ПЪРВО място съвсем изрично. Думите на Павел са в пълно съответствие с позицията на евреите на ПЪРВОроден син.

Quote
Дано поне разбра нелепостите които написа за това, че Църквата нямало да владее над никого в Милениума и вечността, а владеенето щяло да бъде вътре в нея.. Тоест евреи по плът щяли да владеят като глави над езичниците.. Ясно ти се доказа, че ще има народи ИЗВЪН Църквата, ама ти си знаеш своето.

Върни се и прочети какво съм точно написал, защото явно бързаш да пишеш и въобще не вникваш какво ти се пише. Като кон с капаци си се засилил и нито виждаш, нито чуваш.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Брадвичке, това което забелязвам е навика ти да се вклиниш в някои стихове от Словото и да не мърдаш от там с изводите си, макар да има множество други стихове, с които Бог е поставил задачата да мислим. Повечето от доктрините в днешно време са изградени именно по този начин - едностранчиво и в последствие крайни изводи, неотговарящи на Божият замисъл. Изкривени доктрини с една дума. Това наблюдавам и при теб в случая.
Никой не отрича, че Църквата - Невестата Христова е съставена от повярвалите в Него евреи и езичници. Никой не отрича, че всички и евреи и езичници се спасяват по един и същ начин - чрез вяра, а не чрез закон, ген или по какъвто и да е друг начин. Също така всички са Божии синове- на база вярата им в Спасителя. Но има неща в Писанието, които ти убягват. Нека разгледаме няколко от тях:

Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника.
Римл. 1

6 Който ще въздаде на всеки според делата му:
7 вечен живот на тия, които с постоянство в добри дела търсят слава, почест и безсмъртие;
8 а пък гняв и негодувание на ония, които са твърдоглави и не се покоряват на истината, а се покоряват на неправдата;
9 скръб и неволя на всяка човешка душа, която прави зло, първо на юдеина, после и на гърка,
10 а слава и почест и мир на всеки, който прави добро, първо на юдеина, после и на гърка.
Римл.2

Тук апостол Павел прави някаква подредба. Благовестието е Божия сила за спасение, но забележи - ПЪРВО на юдеина, а ПОСЛЕ и на езичника. В следващия пасаж пак обяснява, че ПЪРВО се наказва или прославя юдеина, а ПОСЛЕ езичника. Защо е така? Защото Израел е избора на Бог между народите и чрез него идва благословението за всички останали нации. Такъв е Божият избор!
Но да видим по-нататък:

26 И тъй, ако необрязаният пази наредбите на закона, не ще ли неговото необрязване да му се вмени за обрязване?
27 и оня, който остане в природното си състояние необрязан, но пак изпълнява закона, не ще ли осъди тебе, който имаш писан закон и обрязване, но си престъпник на закона?
28 Защото не е юдеин оня, външно такъв, нито е обрязване онова, което е вънкашно в плътта;
29 но юдеин е тоя, който е такъв вътрешно; а обрязване е това, което е на сърцето, в дух, а не в буквата; чиято похвала не е от човеците, а от Бога.1 Тогава, какво предимство има юдеинът? или каква полза има от обрязването?
2 Много във всяко отношение, а първо, защото на юдеите се повериха Божествените писания.Какво ни казва тук апостола? Външното обрязване и юдейския ген не правят човека Божий Син. Божий син става дори езичник, но с вътрешно обрязване на сърцето в дух - спасение чрез вяра в Месията. И юдеи и езичници се спасяват единствено и само по този начин.
Но, продължава апостола, щом езичниците се спасяват по същия начин както и юдеите "Тогава, какво предимство има юдеинът? или каква полза има от обрязването?
На пръв поглед изглежда, че юдеинът няма полза от гена си и никаква полза от външното обрязване. Като че ли стават излишни и дали са юдеи или езичници е все тая в Исус! Апостолът обаче, изрично натъртва - МНОГО ГОЛЯМА Е ПОЛЗАТА НА ЮДЕИНА И ТО ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ!!! Най вече "защото на юдеите се повериха Божествените писания".
Това твърдение на ап.Павел оборва твоето твърдение Брадвичке, че в Исус няма значение вече кой е юдеин и кой езичник. Има значение и то "във ВСЯКО отношение". Във ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ би трябвало да ти отвори диапазона на размисъл в доста по-широки перспективи. Защото думата ВСЯКО означава именно това!
По-надолу ап. Павел продължава размишленията и казва следното:

9 Тогава що следва? Имаме ли ние някакво предимство над езичниците? Никак; защото вече обвинихме юдеи и гърци, че те всички са под грях.


Ето тук вече той отнема предимството на юдеите пред езичниците относно греха. Всички са еднакво затънали в греха и всички се нуждаят от Спасителя! Всички се спасяват по един единствен начин - чрез вяра в Него. Това е еднаквостта, за която ти говориш и настояваш. Но се вижда ясно, че във ВСЯКО друго отношение Писанието прави разлика между юдеин и езичник. Както конкретно апостола в по-горните стихове.
Нека видим и някои от любимите ти стихове за защита на тезата ти:

26 Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа.
27 Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли.
28 Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.
29 И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.


Същият апостол Павел казва това, като че ли в контраст с казаното за предимството на юдеина във всяко отношение. Но дали е така? Тук, където е написано, че няма юдеин нито грък, а всички сме едно в Христа, е написано и че няма мъжки и женски пол в Христа. А на друго място ап.Павел обяснява как мъжа в църквата е глава на жената и тя трябва да му се покорява и т.н. - знеш пасажите. Значи мъжкия и женския пол в Христа си остават с функциите. Тогава какво казва апостола с израза " няма мъжки пол, ни женски? Ами същото, което и в Римл.3- спасението в Исус е еднакво и за мъжа и за жената, и за юдеина, и за гърка, и за роба, и за свободния. Но функциите на всички тях в Църквата-Невестата са различни. Това Бог го е решил да е така и така ще бъде. Много от днешните църкви използват като теб цитата за "еднаквостта" на мъжкия и женския пол в Христа и затова светската еманципация е много на мода при тях. Имаме "пасторки, проповеднички" и какви ли не "духовни водачки" на цели "християнски течения"! Затова и много от семействата в църквите са зле като светските, да не кажем и по-зле някои даже. Всичко идва от такова разбиране на нещата като твоето.
Та гърка и юдеина, както и мъжа и жената, както и роба и свободния в Тялото Христово не са с еднакви функции, при все че са спасени по еднакъв начин!
Евреите винаги имат предимство пред езичниците и то "ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ". Явно на нас езичниците ни се полага смирение относно това !
Ти преди говореше някакви небивалици за Откровение 7 и 14. Тези 144000, че били Църквата съставена от евреи и езичници и т.н. Че 12-те племена изброени там били вече някакви "духовни племена" и имената им на 12 израилеви племена не се възприемали като израилеви, а някакви "иносказателно-израилеви"! В тези групи от по 12000 всяко племе, присъсътвали повярвали и езичници и евреи?!? Като например, че ти може да си сред дванадесетте хиляди от племето на Нефталим?!? И други такива абсурди на които не знам как си вярваш изобщо и как си ги натъкмяваш? Трябва голямо въображение и фантазия за такива компилации! А в същата 7-ма глава изрично се подчертава кои са от израилевите синове и кои са от всеки народ и език, малко по-долу. И точно за да не се обърка някой като теб са изброени 12- израилеви племена, в които няма как да се включиш. Но уви, за теб не е трудно! Ето това са последствията от твоите разбирания за така желаното равенство с евреите. Тези 144000 само са научили песента пред престола и само те са с Агнето на хълма Сион. Другите, с белите дрехи, от всеки народ и език са пред престола на Бога и Агнето и славят и служат на Него завинаги. Твоя проблем е , че ти се струва по-малко почетно да си сред тези с белите дрехи пред престола, от това да си сред 144000 избрани за първи сред човеците. Що за проблем? Но това е положението - свиквай!   
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
И още нещо, цялата теория на small axe се върти около "наградите". Щяло да има различни награди и само в това били различията между вярващите. ДА АМА НЕ!

Защото наградите са СЛЕД възкресението, а ние говорим за ФУНКЦИИТЕ на вярващите ТУК И СЕГА в този век и в тази епоха. Точно както мъжа и жената имат различни функции и различна позиция в едно тяло, така евреина и езичника имат различни функции и различна позиция ТУК и СЕГА, а не след възкресението на мъртвите.

Така тезата за "наградите" напълно пропада.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Това е ново в тази тема. За него, обаче, сме писали надълго в другите теми касаещи Църквата.

В римляни 1 което цитираш се отнася именно за благовестието и спасението, и защо е дадено първо на юдеина, сетне на езичника. Първо на юдеина защото на тях по плът бяха дадени писанията и те четяха Моисей, който писа за Месията, а след като не му повярваха, а това стори само малък остатък от тях, Бог се обърна към езичниците и на тях се благовести СЪЩОТО, обрязаха се сърцата на повярвалите и се присадиха като синове( не вторстепенни синове, разбира се, такива текстове няма).. За посланието към Римляните съм пуснал тук тема, и там в 15 страници сме писали за тези неща, какво се визира под предимство.. Не става дума за глава на едните над другите..

Твоите стихове не доказват това против което аз тук пиша. Те не касаят това. Аз пиша за твърденията че евреите били глава на езичниците в Църквата!

Ако ти вярваш, че евреите са твоя глава в църквата, то ти вече имаш две глави. Евреите и сетне Христос. Това не е учението на Писанията и аз затова пиша многократно това. Тук вие отхвърляте тези неща и си настоявате, да си имате за глава евреите, въпреки, че писанието не казва нищо никъде за това. Призовах ви за стихове доказващи това твърдение и нито един стих няма.. Така че не на мен това с фалшивите доктрини, моля..

Ясно е казано кой е наследника и кои са сънаследниците с Него. Ма това никой нищо не може да възрази, но може удобно да се прави, че не го е чул..
Месията е наследникът, а  Църквата ( всички в нея независимо от ген) са Невястата Му, жената и сънаследници с Него. Ето това е ясното учение на Писанието. Уочман написа съвсем друго нещо, че Евреите са Глава на Езичниците, и все едно те са мъжът , наследника, а езичниците жената сънаследник. Това твърдение е Невярно и показах от Писанието защо със стиховете.
Това, че ти , Валипети не си го разбрал, или поне не още и ми пишеш отново и отново някакви обвинения безпочвени, че аз съм си наумявал някаъв стих и така правя лъжедоктрина е неправилно, защото аз посочвам какво казва Писанието по този въпрос и лъжедоктрината е именно, че Евреите са глава на езичниците и вътре в Църквата те ще бъдат техни глави. Толкова ли е трудно да видите, че такива твърдения не отговарят на истината и да ги изоставите, като приемете казаното в Писанието - Кой е глава, на кого и кой над кого ще владее в Милениума и вечността? Явно ви е много трудно това..

Така новите неща които цитира не касаят че евреите са глава в Църквата, а касаят последователността на даването на Благовестието. Не става дума за глави на едни вярващи над други.. За това се включвам , за да го подчертая..

Ти с кое не си съгласен с Мен , Валипети?

Че казвам, че евреите не са глава на езичниците?
Че казвам че Божият народ избран за Божие притежание са всички вярващи, независимо от ген ( 1 Петрово)
Че казвам, че Хрситос е наследника, а Невястата сънаследник с Него?
Че твърдя, че Църквата ще владее в Милениума НАД останалите от народите и във вечността също над участвалите във второто възкресение?
Че повярвалите от езичниците НЕ СА второстепенни сънаследници имащи за глава евреите в Месията
Че почитта и положението на вярващите в Църквата ще се определи не от Генът им, а от посветеността на Месията в земният им живот, като за това ще има всеки различни награди?

Че реда на главите е следният- Бог Отец- Господ Исус Христос- Църквата- Народите

С кое от горните ми твърдения не си съгласен, кажи, ама ясно? Да чуя- с това ти твърдение не съм съгласен, защото и стихове от Писанието които го опровергават....

Уочман, нищо не пропада. Функцията е казана каква е и ти нямаш казана друга- Царски свещеници. Наградите ще определят тези царски свещеници каква отговорност и почит ще им се даде. Не генът им. Ето как твоите идеи пропадат напълно.. И аз ти говоря за Милениума и вечността, не в тази епоха. Това сега откъде си го измисли? Не съм говорил за сегашното време нищо.. В сегашното време имаме вярващи с дарби различни , разпределени от Духа Божи на всеки както Му е на Него угодно. Ние говорихме горе за Милениума и вечността. Как извъртя нещата, все едно досега сме говорили за сега !?!?! Сега са дарби и различни служения. А ти говори че във вечността евреите в Месията щли да са глави на езичниците в Месията. Това ставаше дума в горните стихове.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Уочман,
Евреите и Езичниците в Месията са сънаследници с Христос. А ти твърдеше, че сме сънаследници с евреите. След като ти цитирах римляни 8, рече, че всъщност сме сънаследници с Христос. Което е вярното, защото е НАПИСАНО ЯСНО. Само това е написано относно сънаследничеството. Твоята теза я няма написана, разбираш ли?

Стиха в римляни 8 и в Ефесяни 3:6 говори за едно и също нещо.

В ефесяни няма референция за твоите идеи, че сме били сънаследници с евреите? тоест сме един вид второстепенни сънаследници, както ти уверено твърдеше.. Не си съчинявай. Там се казва, че сме от същото тяло. Тоест заедно с евреите сме сънаследници с Месията. И като такива сме именно жената на Агнето. Той е мъжът, ние жената. Не евреите са глава на езичиците в Невястата. Тази ти теза е тотално грешна. И стиховете които цитираме подкрепят именно моето разбиране, а не твоето.  Каквото и да правиш, стиховете не говорят за това което ти твърдиш..

Наследникът е Христос! И той е Първородният. Не случайно и преди ти бях писал и говорил за Исая 42-до 50, че се говори за Месията. Ти заменяш (неволно вероятно) Месията с Израел по плът, ген. От там ти идват и всичките обърквания.

Виж внимтелно ефесяни 3:6. Стихът не говори за това дето ти казваш, а за това което Римляни 8 казва. Павел ги е писал и двата..


Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
small axe, подкарал си я по инерция и въобще не внимаваш нито разсъждаваш. Не че е нещо ново при тебе.

Ето какво казва Еф. 3:6

Еф 3:6  а именно, че езичниците са сънаследници, като съставляват едно тяло, и са съпричасници на [Неговото] обещание в Христа Исуса чрез благовестието,

Ако си зададеш въпроса НА КОГО е дадено обещанието, С КОГО е сключен завета ще разбереш какво говори този пасаж.

- езичниците са СЪнаследници. С кого? Да кажем че все още не е ясно
- езичниците съставляват едно тяло. С кого? С евреите. Тук вече е ясно.
- езичниците са СЪпричастни на обещанията. На кого са дадени тия обещания? На Израел. Няма друг народ на когото Бог да е давал обещания.

Допълнителен въпрос. С КОГО Бог сключи завета. Не само стария завет, но и новия? С Израел:

Ерем. 31:31  Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще направя с Израилевия дом и с Юдовия дом Нов завет;

Завета не е сключен с езичниците, те са поставени извън завета. Но тайната за която говори Павел е че чрез Благовестието езичниците стават сънаследници и съучастници с кого? С този с когото завета е сключен, няма с кого друг, защото няма друг носител на завета.

Това е толкова пределно ясно че и едно дете може да го разбере.

Да Христос е първородния, но Той е първородния измежду Божиите синове. А измежду народите, първородния е Израел. И когато говорим за езичниците, думата "езичници" означава "народи". Когато става въпрос за народи, първородния между народите е Израел, затова той има правото на първородния син, което според Закона е двоен дял наследство и управление над братята си.

Именно затова се пише изрично, първо на юдеина и после на гърка. Юдеина има първенство във всичко. На теб това не ти харесва, ти искаш еднаквост и равенство, защото не знаеш на какъв си дух. Езическата ти гордост не ти позволява да видиш ясното учение на Писанието. Това е същия дух, който стои и зад феминизма и настоява за равенство между мъжа и жената.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Ти дори не знаеш на Кого са дадени обещанията.. Не са дадени на народа плътския на Израел , а на Месията. Писанието го казва това ясно. Месията е този който ги получава, като наследник, а народът който ги получава като сънаследник е Църквата- Божият народ. 
Така че по леко с определенията че вече е смешно..

Много се оплете , всичко по темата ти е сбъркано, сега и ефесяни видя че не говори за твоите идеи и се чудиш какво да измислиш. Нищо не можеш да направиш. Ти не разбираш кой е Израел. Чети Исая , колко пъти да ти кажа..

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
Small axe, безсмислено е да упорстваш. Твоята теза беше напълно разбита и само твоята едомска гордост не ти позволява да видиш това. За щастие всеки безпристрастен читател ще може да види от изложените аргументи, чия теза е доказана от Писанието.

За тебе Еремия 31:31 очевидно нищо не значи. Там се говори за домове - Израилевия дом и Юдовия дом. По ясно от това няма на къде.

Преди години познавах едно християнско семейство в което жената обичаше да казва на мъжа си - "Моята глава е Христос." Излишно е да казвам, че те отдавна вече не са семейство. Твоята работа е същата и последствията ще са същите, ако разбираш какво говоря.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
нека четящите да изследват. Достатъчно стихове са дадени. Твоите етикети нека стоят за твой срам. Исус Христос е Израел. Пророк Исая го обяснява, но хора заквасени с ционизма ще го разберат накрая или никога.

 Няма второстепенни наследници!

 С това приключвам участието си в тази тема и в този форум.

Успех! Дано прогледнете някога и проумеете грешката си..