• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Какво е праведност и кой е праведният според Библията?

Започната от Watchman, Октомври 28, 2007, 01:23:26 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

pironka

Цитат от small axe:
ЦитатВършенето на правда , не може да изкупи човека , но само Христовата кръв.
Старозаветните праведници са вършели правда , надявайки се на Бога и покорявайки се Нему, чрез вяра .

Понеже вършенето на правда не може да изкупи човека, но са мо Христовата кръв (да така е!), затова не искат и не вършат правда.
Питаш кой твърди това?
Колко пастори знаем да водят братовата си жена? И как бог им е простил без да се покаяли. И стихове изкарват - как били като Давид.
Колко знаем да са ограбили църквите?
Колко от тях преглеждат вдовиците и сираците?
Това пазене на Божиите съдби ли е ?!
Извинявам се за излизането извън темата!

small axe

Да , Пиронка , винаги е имало лъжци и измамници изкривяващи писанията за собствена погибел.Делата им свидетелстват за това.

ЦитатАз не съм чел Йов да е бил роден от Бога или Каин, за да вършат правда според Божията заповед, нито Даниил, нито Давид, нито Езекиил.

Аз не знам, Тишо, дали Йов , или Даниил , или Давид , са родени от Бога в смисълът на текстовете от Новозаветните писания.

Но определено думите на Исус важат за всички хора- "ако не се роди някой отново(отгоре) , не може да види Божието царство.

Как точно тези думи се отнасят и за тях , не се наемам да твърдя все още(но съм сигурен че се отнасят , независимо как)  ,но е важно че тяхната правда , правдата която вършиха , беше отново въз основа на вярата им , те бяха движени от вярата си в Бога и обещанията Му , така е винаги .

Tihomir

Твоето твърдение беше, че трябвало да бъдат родени отгоре "за да вършат правда" и аз точно това цитирах. Сега ти говориш, че трябвало да бъдат родени отгоре за да видят Божието Царство.

Това са 2 различни неща.

Не знам Каин дали ще види Божието Царство, но Бог му каза да върши правда, сиреч Каин беше способен на това без специални "раждания отгоре". Един път, когато човек упъти сърцето си да върши правда според Божия стандарт за правда, тогава вече може да се говори за рождение отгоре.

Забелязваш ли, че и ти ходиш къде ходиш и пак отиваш към темата за спасението на човека, просто го наричаш с различни имена "оправдание", "рождение отгоре" и т.н...

Заключения от подобен характер, че не може човек да върши правда ако не е роден отгоре отново клонят към баптистките учения, с които си заквасен, които са базирани на калвинизъм (или по-точно августинска теория), където излиза, че Господ решава кой да роди отгоре, че да върши правда, а другите, просто не могат да вършат правда, защото, разбираш ли, Бог не благоволил да ги роди отгоре...

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

elisei

Осия 10:12
Посейте за себе си по правда, Пожънете с милост, Разработете престоялата си земя; Защото е време да потърсите Господа, Докле дойде и ви научи правда.
Братя мои внимавайте какво сеете защото на едно място в новия завет е записано:
Недейте се лъга; Бог не е за подиграване: понеже каквото посее човек, това ще и да пожъне
Защото, който сее за плътта си, от плътта си ще пожъне тление, а който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот. Да не ни дотегнува да вършим добро; защото, ако се не уморяваме, своевременно ще пожънем.   
И тъй, доколкото имаме случай, нека струваме добро на всички, а най-вече на своите по вяра.

Оставете се в ръцете на Святия да ви моделира в съдове за почтенна употреба....
Който има очи които виждат, уши които чуват и сърце което разбира ще внимава повече в това което пише, така че да го разбират и другите а ако не знае какво да каже по добре да мълчи защото е писано в притчите :
Даже и безумният, когато мълчи, се счита за мъдър, И когато затваря устата си се счита за разумен.

А сам Бог на мира да ви освети напълно; и дано се запазят непокътнати духа, душата и тялото ви без порок, до пришествието на нашия Господ Исус Христос.
Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

small axe

ЦитатТвоето твърдение беше, че трябвало да бъдат родени отгоре "за да вършат правда"

Къде твърдя това?  Аз посочих , че копнежът на роденият отново човек би трябвало да е вършенето на правда.Нима не е така?Визирах думите на Пиронка в даденият от нея цитат , част от който е :

ако не яде по планините, нито подига очите си към идолите на Израилевия дом, не осквернява жената на ближния си, нито се приближава до жена, кога е в нечистотата си,
Езек. 18:7  ако не насилва човека, но връща на длъжника залога му, не граби с насилие, но дава хляба си на гладния и покрива с дрехи голия,
Езек. 18:8  ако не дава с лихва и не взема придобивка, оттегля ръката си от неправда, върши правосъдие между човека и човека,
Езек. 18:9  ходи в повеленията Ми, и пази съдбите Ми, за да постъпва вярно; такъв човек е праведен

Това което казах горе не значи непременно   , че един непокаян човек , няма да се случи да стори правда , но всичко това го води и би го довело , до Бога.

Божието царство ще дойде , и това би трябвало да е молитвата ни- ...да дойде Твоето царство ...
А Бог иска в това Негово царство на Правда и Мир , да бъдат и тези които Отец Му е дал.Без да се родят отново , те няма да са там.Не е ли така?И вършенето на правда е част от пътя към Царството .За това и намесвам отново спасението както казваш.

Аз клоня към спасението , понеже считам , че вършенето на правда , изобщо праведният живот е немислим извън контекста на Божията прошка , милост и оправдание.
Разбира се че на Бог е цялата слава и Неговата воля е да се върши правда , но това може да научи само човек , който е в контакт с Бога именно чрез вяра.

както се каза и в цитата от Осия:

Посейте за себе си по правда, Пожънете с милост, Разработете престоялата си земя; Защото е време да потърсите Господа, Докле дойде и ви научи правда.

Цитатбазирани на калвинизъм (или по-точно августинска теория), където излиза, че Господ решава кой да роди отгоре, че да върши правда, а другите, просто не могат да вършат правда, защото, разбираш ли, Бог не благоволил да ги роди отгоре...

Тишо , не държа подобни учения , като горните.Само посочвам , че вършенето на правда е свързано с вярата в Бога.За това е нужно покаяние .Няма как непокаял се човек да има нещо общо с правдата.Може да стори нещо добро сегиз тогиз , но не говорим сега за това , а за това - какво е праведност и кой е праведен според Писанията.

Праведният човек е винаги някой , който вярва в Бога и в Неговите обещани неща в словото Му.Това е точно по темата.

Иначе  , не смятам че Бог оставя някакви хора без избор.Те си имат отговорност.Бог е заповядал на всички , навсякъде да се покаят.Така , че не съм калвинист.

ЦитатЕдин път, когато човек упъти сърцето си да върши правда според Божия стандарт за правда, тогава вече може да се говори за рождение отгоре.
Искам да те питам , Ной например , имал ли е нужда от покаяние?
Понеже считам горните ти думи за верни и правилни , но да упъти сърцето си някой за да върши правда , според Божиите стандарти , не е ли свързано с вяра в Бога преди всичко , а и със покаяние , понеже няма на земята праведен човек , който да върши правда и да не греши.

В този смисъл , ако един човек упъти сърцето си да върши правда , то той ще се кае от греховете си и ще вярва в Бога .Нещата са свързани имено по този начин .

Watchman

ЦитатСамо посочвам , че вършенето на правда е свързано с вярата в Бога.За това е нужно покаяние .Няма как непокаял се човек да има нещо общо с правдата.Може да стори нещо добро сегиз тогиз , но не говорим сега за това , а за това - какво е праведност и кой е праведен според Писанията.

Вършенето на правда е свързано с Бога, защото само от Бога идва дефиницията за правда. Хората имат записана сянка на правдата в своята съвест, но съвестта ако се пази чиста ще доведе човека до Бога рано или късно. Покаянието е ИМЕННО обръщането към правдата. Разбира се за да има покаяние трябва да има и РАЗБИРАНЕ за това какво е правда. Затова и стартирах тази тема. Защото днес мнозина мислят че са покаяни, даже новородени, но те си нямат и понятие от правдата. А точно като constant си мислят само за оправдание, ама оправдание без покаяние НЯМА. Както няма и покаяние БЕЗ разбиране.

Неща като "молитва на грешника" след прочитане на християнска брошурка с 4 духовни принципа са в диаметрално противоречие с учението на Писанията за покаянието. Подобно и "призиви към олтара" за взимане на "решение" са друго нещо, което няма да видим нито в практиката на Исус, нито на апостолите. Всички тези учения са се появили именно защото учението за правдата е изоставено от така наречените евангелисти. За тях с оправданието се изчерпва всичко и за да си осигурят увереност че са оправдани са измислили една формула с 4 стъпки (или колкото са се сетили стъпки) на базата на която формула обявяват хората за покаяни и новородени.

Това е все едно да вземете един лъжлив стандарт по който да решавате кое е плевел и кое жито. В следствие хамбара ще се напълни с плевели. Точно това и наблюдаваме по църквите - те са пълни с плевели вместо със жито. Пълни са с езичници, вместо със светии. Как иначе ще си обясните немислимата в други поколения търпимост към всякакви ереси, бълвочи и открито безумни практики, като например "потапяне в духовна саламура," "пияна слава (drunken glory - потърсете в youtube за да видите за какво кощунство иде реч)," демонична трансова музика, екуменизъм и какво ли още не? Само езичници могат да търпят подобни неща, защото те са езически. Но какво правят всички тези езичници в църквите? Кой ги пусна там и ги излъга, че са Христови ученици? Именно тия лишени от правдата "благовестия" са причината за това. Именно тази драстична липса на разбиране за правдата и Царството на правдата стои зад факта че църквите са пълни с плевели а не с жито. Затова е и тази тема, защото е КРАЙНО ВРЕМЕ да се тегли чертата и плявата да се ИЗХВЪРЛИ ВЪН!
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

ЦитатЗа тях с оправданието се изчерпва всичко и за да си осигурят увереност че са оправдани са измислили една формула с 4 стъпки (или колкото са се сетили стъпки) на базата на която формула обявяват хората за покаяни и новородени.

да , това е така , както казваш и е много тъжно .
Но , както знаем , Бог не оправдава така , понеже някой казал някакви думички , а продължава да живее в грях.

Така , че някой , "оправдан " от пасторите , или от православните свещеници , не е задължително оправдан от Бога , понеже , ако не върши правда впоследствие , след покаянието си, а живее по старому , в Кого е повярвал?
Посланието на Яков е много актуално по темата.

Watchman

Виж някои хора не живеят "по старо му" - настъпват някакви промени, спират с определени неща и всички си казват - ето покаян е. Обаче в притчите в които Исус говори за плевелите, думата за "плевел" описва такъв тип плевел, който външно изключително много наподобява житото и не можеш да го различиш лесно докато плода не узрее.

Затова и апостол Павел говори за човеци, "имащи вид на благочестие, но отречени от силата му." Някакви външни промени в поведението се случват и когато човек се присъедини към някой култ или религия. Бахаец да стане пак ще има промяна, будист да стане ще има голяма промяна. Ето защо ние трябва да гледаме отношението на човека към Правдата като ЦАРСТВО. Това е единствената валидна причина, която Исус дава за покаяние - "защото Небесното Царство наближи."

Правдата не е нещо, което просто касае личното поведение, правдата е Царство, тя е начин на управление и начин на живот. И ако човек няма съзнание за правдата като Царство и за покаянието като за приемане на поданичество в това Царство и засвидетелстване на преданост към Царя, който го управлява, то такъв още не е влязъл през тясната врата и не е поел по тесния път. И съвсем спокойно може да се окаже, че е от мнозината за които Исус казва, че ще се стараят да влязат, но няма да могат.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

Ето един пасаж, който дава яснота за правдата за която иде реч в темата:

Пс. 94:15  Понеже съдбата пак ще се съобразява с правдата, И всички, които са с прави сърца, ще я последват.

Може да се каже, че този пасаж дефинира какво означава правдата като Царство, а именно съдебните присъди да бъдат съобразени с правдата. За да може съдебните присъди да са съобразени с правдата, то съдиите които седят с власт за да съдят трябва да бъдат праведни. Сиреч управлението на страната да е праведно. Тогава и само тогава съдбата ще се съобразява с правдата.

В този контекст се вижда, че правдата за която се говори тук няма нищо общо с оправданието, нито може да има в този контекст. А именно в същия контекст е повдигната и настоящата тема.

Мислех си също, защо е толкова трудно хората да осъзнаят тия неща, защо за тях правдата се изчерпва със собственото им оправдание, защо е тази себецентричност и духовно късогледство. И тогава се сетих за следния пасаж:

Евр. 5:13  Защото всеки, който се храни с мляко, е неопитен в учението за правдата, понеже е младенец;
Евр. 5:14  а твърдата храна е за пълнолетните, които чрез упражнение са обучили чувствата си да разпознават доброто и злото.

За думата,която е преведена като "неопитен" речника дава и значението: "невеж относно здравото учение" И наистина това е което виждаме в тази тема, едно сериозно количество невежество относно здравото учение за правдата. Времената обаче изискват от нас и нямаме време за губене, да изоставим детинското и млякото и да се обърнем към твърдата храна, която е жизнено важна за зли времена като тези.

Георги

Мисля да се опитам да отговоря на тези въпроси, макар и да се клатя като шамандура все още и да не мога да формулирам правилно мисълта си.

Като чели се виждат 2 типа праведност - тази на Бога, и тази на човеците.

Ето и една съпоставка:

Gen 6:9  Ето Ноевото потомство. Ной беше човек праведен, непорочен между съвременниците си; той ходеше по Бога.

Job 4:17  Ще бъде ли смъртен човек праведен пред Бога? Ще бъде ли човека чист пред Създателя си?

Job 9:20  Даже ако бях праведен, осъдили ме биха собствените ми уста; Ако бях непорочен, Той би ме показал опърничав.

Job 15:14  Що е човек та да е чист, И роденият от жена та да е праведен?

Това ме кара да мисля, че Бог постави всички под неправда що се отнася до това някой да е праведен колкото Него самия - тоест, да е праведен по природа.

1Sa 24:17  И рече на Давида: Ти си по-праведен от мене, защото ти ми въздаде добро, а аз ти въздадох зло.

думата праведен в цитатът отнасящ се за Давид е с корен:

tsaddı̂yq
tsad-deek'
just: - just, lawful, righteous (man).

Тоест, човек който постъпва правилно според Закона

Докато в Йов, думата праведен е с корен:

tsedeq
tseh'-dek
the right (natural, moral or legal); also (abstractly) equity or (figuratively) prosperity: -  X even, (X that which is altogether) just (-ice), ([un-]) right (-eous) (cause, -ly, -ness).

Което е изглежда е не праведност само по Закона, но праведност, в която се пребъдва по природа. А ние знаем, че човешката природа е грешна, че човеците са зли.

Luk 11:13  И тъй, ако вие, които сте зли знаете да давате блага на

В Матея виждаме същото нещо:

Mat 1:19  А мъжът й Йосиф, понеже беше праведен, а пък не искаше да я изложи, намисли да я напусне тайно.

Тука думата праведен е с корена:

δίκαιος
dikaios
dik'-ah-yos
From G1349; equitable (in character or act); by implication innocent, holy (absolutely or relatively): - just, meet, right (-eous).

Тоест, праведност според характера и действията. Защо Йосиф беше праведен? Защото намисли да я напусне тайно. А ето причината:

Mat 1:18  А рождението на Исуса Христа(Помазаника) беше така: след като бе сгодена майка Му Мария за Йосифа, преди да бяха се съединили тя се намери непразна от Святия Дух.

Така че, правя тук една разлика между Божествена и човешка праведност.

Ако съм допуснал грешки, моля ви изобличавайте ме, че е страшно да се говорят глупости.

Много съм заинтересован от това, което Watchman каза, а именно:

Цитат на: WatchmanПравдата не е нещо, което просто касае личното поведение, правдата е Царство, тя е начин на управление и начин на живот. И ако човек няма съзнание за правдата като Царство и за покаянието като за приемане на поданичество в това Царство и засвидетелстване на преданост към Царя, който го управлява, то такъв още не е влязъл през тясната врата и не е поел по тесния път. И съвсем спокойно може да се окаже, че е от мнозината за които Исус казва, че ще се стараят да влязат, но няма да могат.

Мисля, че това изявява едно съвсем ново ниво към което да се стремим,  за разлика от индивидуалистичната нагласа на днешното християнство.

Също и това:

Цитат на: WatchmanЕто защо ние трябва да гледаме отношението на човека към Правдата като ЦАРСТВО.

Благодарен съм за това прозрение, защото е нещо, което дълго не можех да си обясня (защото не претеглях всичко чрез Словото).

Имам въпрос също и относно:

Цитат на: WatchmanВиж някои хора не живеят "по старо му" - настъпват някакви промени, спират с определени неща и всички си казват - ето покаян е. Обаче в притчите в които Исус говори за плевелите, думата за "плевел" описва такъв тип плевел, който външно изключително много наподобява житото и не можеш да го различиш лесно докато плода не узрее.

Казва ли Словото как да се справим с такива плевели? Предполагам, че можем да ги различим чрез Словото, но как да ги изкореним след това? Не зная, навярно е въпрос за отделна тема. Извинявам се задето се отплесвам.
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

Watchman

По отношение на думите "tsadiq" и "tsedeq" то те са с един и същ корен, което означава, че имат едно и също естество. Това е много важно да се разбира, защото различно есътество на думите можем да търсим само ако корена е различен. Т.е две ябълки може да имат някакви външни различия, но ако растат на едно и също дърво и споделят общ корен, то няма как едната да е плод, а другата зеленчук.

Еврейското tsadiq и гръцкото dikaios са фундаменталните думи за правда в Библията и двете са свързани с онова което е ПРАВО. В този смисъл няма "човешка праведност" като валиден термин в Писанията. Дефиницията за онова което е ПРАВО идва само от Бога, защото никой не може да поставя страндарти в този живот освен Онзи който е сътворил и устроил всичко. Човекът може да е прав в своите си очи, но това не е праведност а само заблуда.

Затова когато говорим за ПРАВДА, то се има предвид всичко което е ПРАВО. И онова, което Бог гледа е какво е отношението на всеки човек спрямо ПРАВДАТА. Бог повече от всеки разбира, че човек не може да бъде съвършен в вършенето на всичко, което е право сам по себе си, затова Той е промислил изкупление. Обаче това, което Бог изисква от човека е ОТНОШЕНИЕТО МУ КЪМ ПРАВДАТА да бъде СЪВЪРШЕНО. Затова е и написано:

2Лет. 16:9  Защото очите на Господа се обръщат насам-натам през целия свят, за да се показва Той мощен в помощ на ония, чиито сърца са съвършенно разположени към Него.

Този пасаж вече няколко пъти беше цитиран в темата и е време да седнем и да помислим върху него. Бог търси хора чиито сърца да са съвършено разположение към Него, към всичко което е ПРАВО и ИСТИННО, защото Бог самия Е Правдата и Истината. Именно това отношение е отговорността на човека. Дори човек да е бил грешник и неправеден, той бива призован към покаяние, сиреч към промяна на своето отношение към всичко що е ПРАВО. Точно тази промяна е Библейското покаяние и обръщане, което отваря вратите на правдата.

Пс.118:19  Отворете ми портите на правдата; Ще вляза в тях и ще прославя Господа.
Пс.118:20  Това са Господните порти, В които ще влязат праведните.

Когато Исус говори за тясната врата и стеснените порти, Той има предвид именно тези порти на правдата през които се минава само чрез автентично покаяние. Затова казах и по-горе, че нечестив човек не може да има никаква истинска вяра, но само праведния ще живее чрез вяра. А праведен се става когато човек се ОБЪРНЕ КЪМ ПРАВДАТА със ЦЯЛОТО сърце. Но как човек да се обърне със ЦЯЛОТО СЪРЦЕ, когато НЕ РАЗБИРА за какво иде реч?

Йоан 12:40  "Ослепил е очите им, и закоравил сърцата им, Да не би с очи да видят, и със сърца да разберат, За да се обърнат и да ги изцеля".

Затова и с настоящата тема аз искам да подбудя тези които прочитат към разбиране, защото неразбирането по тия въпроси е огромно и мнозина са в състояние на неправедност и с пълни илюзии относно това,че са новородени, спасени, оправдани и прочие. Те са повярвали в една религия за лично спасение, което не е нищо друго освен поредната езическа религия облечена в християнска терминология. Затова и тяхното отношение към правдата е само доколкото касае личното им спасение, те нямат глад и жажда да видят ПРАВЕДНОСТ установена по всички краища на земята.

ЦитатКазва ли Словото как да се справим с такива плевели? Предполагам, че можем да ги различим чрез Словото, но как да ги изкореним след това? Не зная, навярно е въпрос за отделна тема. Извинявам се задето се отплесвам.

Има две области в които плевелите са се разпространили. Едната област - това е света. Когато Исус говори притчата за доброто семе и плевелите, Той поясни "нивата е светът." Това е много важно да се отбележи и разбере защото Исус не говори тук за Тялото или за Църквата, но говори за света, сиреч в света се намират и чадата на лукавия и чадата на Царството. И в тази притча се говори за изчистване на целия свят от децата на лукавия. За това да стане обаче Бог ще изчка до жетвата, сиреч до свършека на века.

Това обаче за което аз говоря е изчистването на плевелите от събранието на светиите. Според Писанията плевели и лъжебратя НЕ СЕ допускат в събранието на праведните. Дори да се вмъкнат някои те трябва да бъдат премахнати. Другия момент е някои които са в състояние на плевели поради НЕРАЗБИРАНЕТО СИ, да могат да достигнат до истинско покаяние и истинско обръщане към правдата, за да могат да се присъединят органично към Христовото тяло и да започнат да принасят добър плод. Ето това са насоките в които трябва да се работи.

Георги

Цитат на: Watchman - Май 03, 2010, 15:01:15 PM
По отношение на думите "tsadiq" и "tsedeq" то те са с един и същ корен, което означава, че имат едно и също естество. Това е много важно да се разбира, защото различно есътество на думите можем да търсим само ако корена е различен. Т.е две ябълки може да имат някакви външни различия, но ако растат на едно и също дърво и споделят общ корен, то няма как едната да е плод, а другата зеленчук.

Еврейското tsadiq и гръцкото dikaios са фундаменталните думи за правда в Библията и двете са свързани с онова което е ПРАВО. В този смисъл няма "човешка праведност" като валиден термин в Писанията. Дефиницията за онова което е ПРАВО идва само от Бога, защото никой не може да поставя страндарти в този живот освен Онзи който е сътворил и устроил всичко. Човекът може да е прав в своите си очи, но това не е праведност а само заблуда.

Затова когато говорим за ПРАВДА, то се има предвид всичко което е ПРАВО. И онова, което Бог гледа е какво е отношението на всеки човек спрямо ПРАВДАТА. Бог повече от всеки разбира, че човек не може да бъде съвършен в вършенето на всичко, което е право сам по себе си, затова Той е промислил изкупление. Обаче това, което Бог изисква от човека е ОТНОШЕНИЕТО МУ КЪМ ПРАВДАТА да бъде СЪВЪРШЕНО. Затова е и написано:

2Лет. 16:9  Защото очите на Господа се обръщат насам-натам през целия свят, за да се показва Той мощен в помощ на ония, чиито сърца са съвършенно разположени към Него.

Този пасаж вече няколко пъти беше цитиран в темата и е време да седнем и да помислим върху него. Бог търси хора чиито сърца да са съвършено разположение към Него, към всичко което е ПРАВО и ИСТИННО, защото Бог самия Е Правдата и Истината. Именно това отношение е отговорността на човека. Дори човек да е бил грешник и неправеден, той бива призован към покаяние, сиреч към промяна на своето отношение към всичко що е ПРАВО. Точно тази промяна е Библейското покаяние и обръщане, което отваря вратите на правдата.

Пс.118:19  Отворете ми портите на правдата; Ще вляза в тях и ще прославя Господа.
Пс.118:20  Това са Господните порти, В които ще влязат праведните.

Когато Исус говори за тясната врата и стеснените порти, Той има предвид именно тези порти на правдата през които се минава само чрез автентично покаяние. Затова казах и по-горе, че нечестив човек не може да има никаква истинска вяра, но само праведния ще живее чрез вяра. А праведен се става когато човек се ОБЪРНЕ КЪМ ПРАВДАТА със ЦЯЛОТО сърце. Но как човек да се обърне със ЦЯЛОТО СЪРЦЕ, когато НЕ РАЗБИРА за какво иде реч?

Явно наистина правя големи грешки в разбирането си, както се вижда! Благодаря от сърце за това прекрасно пояснение! Ще трябва да прекарам доста повече време в размишления по тези така важни въпроси, да не би да изградя някакво разбиране върху рохава почва и всичко да се срине в крайна сметка.

'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

elisei

Смятам че, тия стихове биха допринесли за още по обширното ни разбиране по темата, затова и ги поставям тук:
2 Петрово 3 глава стихове
11. И така, понеже всичко това ще се разпадне, какви трябва да сте вие в своя свят живот и благочестие,
  12. като очаквате и ускорявате идването на Божия Ден, за който небето възпламенено ще се разпадне и нажежените елементи ще се стопят?
  13. Но ние според обещанието Му очакваме нови небеса и нова земя, в които обитава    правда.
  14. Затова, възлюбени, като очаквате тези неща, старайте се да бъдете намерени от Него в мир, чисти и непорочни.
За да сме подготовени за Царството Му!
Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

Tihomir

Искам да уточня няколко неща в този пасаж:

1. В стих 12 става въпрос не за "ускоряване", а за "нетърпеливо чакане" или "напиране"

2. В този пасаж се говори за правдата в новото небе и новата земя, където няма да има нищо нечисто. По заключението на elisei съдя, че той говори за "Царството Му", сиреч 1000 годишното царство, където пак ще обитава правда, но ще бъде със старото небе и старата земя. Но също така се говори за Божия Ден или по-точно за началото на Божия Ден или пришествието на Месията.

Казвам го в случай, че някой се обърка с подчертаната дума "правда" във връзка с "нови небеса и нова земя" и коментара за "Царството Му", което Царство обикновено се свързва с 1000 годишното царуване над народите, останали на земята. Разбира се, ако се отнесем към пасажа, в който се казва, че Царството Му няма да има край, това е валидно, но в контекста на темата исках да уточня, защото за мнозина тези периоди са много размити и неясни.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Георги

Цитат на: Watchman - Май 03, 2010, 15:01:15 PM

Днес, докато размишлявах попаднах на тия цитати, които мисля, че са в потвърждение на думите на Watchman.

1Jn 3:12  а да не бъдем както Каин, който беше от лукавия и уби брата си. И защо го уби? Защото неговите дела бяха нечестиви, а братовите му правдиви.

1Jn 3:12  Not as Cain, who was of that wicked one, and slew his brother. And wherefore slew he him? Because his own works were evil, and his brother's righteous.

където 'лукавия' и 'нечестиви' са с ponēros, а правдиви с корена dikaios

1Jn 3:10  По това се разпознават Божиите чада и дяволските чада; никой, който не върши правда, не е от Бога

тук също правда е, както в горния цитат, с корена dikaiosunē

Deu 6:25  И това ще ни се счита за правда*, ако внимаваме да вършим всички тия заповеди пред Господа нашия Бог, както ни заповяда.

*tsedâqâh

Все още не разбирам, обаче, защо Йов, например, е бил счетен за праведен. Точната причина бих искал да открия. От това, което помня, Йов имаше специално отношение към Правдата; и това е в аналогия с: