Author Topic: Какво е праведност и кой е праведният според Библията?  (Read 165302 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Watchman, не ми се извинявай, ами режи! Че как ще се оттърва от този 30 годишен квас!!

Не се обиждам, искам и наистина обичам правдата и то не моята. Защото колко пъти съм претърпявала загуба, но не съм гледала на моята "загуба", а на това което е праведно и съм се  радвала и се радвам, че Божието става!, какво значение има, че пострадва моето его. Точно то трябва да умира.

Наистина искам Божията праведност да ЦАРУВА! Имам да уча толкова много за истинското Божие Слово. Бог да ни благослови!

Поздрави
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
Всъщност според заглавието темата е за праведността и праведният. Но праведност е вършенето на правда. Затова трябва да се изясни какво е правда.

Хората искат да започнат от себе си и се въртят около себе си, затова за тях темата се изчерпва с оправданието. Обаче Исус не случайно е казал, че ако човек не се отрече от себе си НЕ МОЖЕ да бъде Негов ученик. Неговите ученици не слагат себе си и своето оправдание в центъра на нещата, още по-малко в темата за правдата.

Но истинския ученик на Христос ще се интересува от това, което е ВАЖНО ЗА БОГА, и ще търси да се ПОДРАВНИ към това, което е важно за Бога. И тази тема е именно за това, да се изясни КОЕ е важно за Бога, за да можем и ние да се подравним, изправим спрямо него. Това е истинска любов към Бога, да те интересува онова, което Него го интересува, да мислиш за онова за което Той мисли, да гледаш в посоката в която Той гледа.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

elisei

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 19
Господи, води ме в правдата Си, поради неприятелите ми, Направи пътя Си ясен пред мене.

от този стих става ясно че, правдата произлиза от Бога и според мен тя е път по който трябва да се ходи затова и в псалма си Давид вика направи пътя си ясен пред мене! от следващите стихове:
 
Ще води кротките с правда, И ще научи кротките на пътя Си.

Научи ме да изпълнявам волята Ти, защото Ти си мой Бог; Благият Твой Дух нека ме води в земята на правдата.

виждам че има изискване да се ходи по този път и то е да си кротък (смирен човек) това е начално изискване да си научен да ходиш по пътя на правдата и да бъдеш заведен от Благия Дух, когато човек се смири и вземе решение да върви с Бога на Авраам, Той му описва какво е правдата и как да стигне в земята и :

Правда и правосъдие са основа на престола Ти; Милост и истина ходят пред Твоето лице. ОСНОВА на престола Му където виреят само милоста и истината.
и на какво прилича:

Правдата Ти е като великолепните планини; Съдбите Ти са бездна голяма; Ти, Господи, запазваш човеци и животни.

На две места си спомням че Бог вмени за правда определени действия на двама човека единия както повечето от нас знаем е Авраам:

и изпълни се писанието, което казва: "Авраам повярва в Бога; и това му се вмени за правда"; и се нарече Божий приятел., вторият човек е Финеес:

Но стана Финеес и извърши посредничество, Та язвата престана;   
И това му се вмени за правда Из род в род до века.

да ти се вмени правда и в двата случая е да извършиш нещо което е угодно на Бога, т.е. трябва да Го познаваш и да ходиш със Него денем и нощем двадесет и четири часа в денонощието и седем дена през седмицата без почивен ден.

Това пък, че му се вмени за правда, не се написа само за него,   
но и за нас, на които ще се вменява за правда, като вярваме в Този, Който е възкресил от мъртвите Исуса, нашия Господ,   
Който биде предаден за прегрешенията ни, и биде възкресен за оправданието ни.


Правдата е да познаваш естеството на своя Баща и да изпълняваш словото Му а да си праведен е да ходиш по Бога за да се научиш кой е Той, какво иска от теб какви са плановете и целите Му както по горе се споменава за Ной а за него писанието твърди че е праведен. Има и стихове като този:

Тогава Фараон изпрати да повикат Моисея и Аарона и рече им: Тоя път съгреших; Господ е праведен, а аз и людете ми сме нечестиви. Помолете се Господу: защото стига толкова от тия ужасни гръмове и град; и аз ще ви пусна, и няма вече да останете.

в които Фараон виждайки че Господ унищожава посевите им или част от тях е готов да направи тази изповед но после сам закоравява сърцето си и не изпълнява думите си фалш който не остава скрит пред Моисей и Онзи който го е пратил. Страхът от Господа, мъдроста и знанието придружават правдата, както и разсъждението и благия разум. Мъдроста е по добра от скъпоценни камъни както се твърди в притча номер осем:

Господ ме създаде като начало на пътя Си, Като първо от древните Си дела.От вечността бях създадена, от начало, Преди създаването на земята. всъщност прочетете я цялата.

Прочетете също така и размислите на теманецът Елифаз който задава един интересен въпрос на Йов и независимо от източника на размислите си и своята обърканост стига до заключения които объркват мнозина вместо да ги накара да се размислят:

Тайно достига до мене едно нещо, И ухото ми долови един шепот от него:   
Всред мислите от нощните видения, Когато дълбок сън напада човеците,   
Ужас ме обзе, и трепет, И разтърси всичките ми кости;Тогава дух премина пред мене; Космите на тялото ми настръхнаха;   
Той застана, но не можах да позная образа му; Призрак се яви пред очите ми; В тишината чух тоя глас:   
Ще бъде ли смъртен човек праведен пред Бога? Ще бъде ли човек чист пред Създателя си?   
Ето, Той не се доверява на слугите Си, И в ангелите Си намира недостатък, -   
Колко повече в ония, които живеят в къщи от кал. Чиято основа е в пръстта, И които се смазват като че ли са молци!   
Между заранта и вечерта се събарят, Без да усети някой изгубват се за винаги.   
Величието, което е в тях, не се ли премахва? Умират и то без мъдрост.   

Защо Йов продължава да твърди праведен съм! защо замлъкват приятелите му? Какво казва Бог след разговора си с Йов на теманеца? кой е говорил ПРАВО пред него?

все интересни въпроси нали! мен ме подбудиха към сериозно размишление и издирване какво е мнението на библейските герои и какво е мнението на Всевишния за ПРАВЕДЕН човек ето и един такъв стих от Него написан от Езекил:

Но ако е някой праведен и постъпва законно и право,   
ако не яде по планините, нито подига очите си към идолите на Израилевия дом, не осквернява жената на ближния си, нито се приближава до жена, когато е в нечистотата си, ако не насилва човека, но връща на длъжника залога му, не граби с насилие, но дава хляба си на гладния и покрива с дрехи голия,   
ако не дава с лихва и не взема придобивка, оттегля ръката си от неправда, върши правосъдие между човека и човека,   
ходи в повеленията Ми и пази съдбите Ми за да постъпва вярно; такъв човек е праведен, непременно той ще живее, казва Господ Иеова.


Може да се напише още много по темата но по важното е да се разсъждава и да се чете защото във заветната книга на Баща ни пише всичко.
Бог да ви благослови братя и сестри не рожби ехиднини :)
Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
Наистина с голямо удоволствие прочетох Божиите думи в книгата на пророк Езекиил:

Езек. 18:5  Но ако е някой праведен и постъпва законно и право,
Езек. 18:6  ако не яде по планините, нито подига очите си към идолите на Израилевия дом, не осквернява жената на ближния си, нито се приближава до жена, кога е в нечистотата си,
Езек. 18:7  ако не насилва човека, но връща на длъжника залога му, не граби с насилие, но дава хляба си на гладния и покрива с дрехи голия,
Езек. 18:8  ако не дава с лихва и не взема придобивка, оттегля ръката си от неправда, върши правосъдие между човека и човека,
Езек. 18:9  ходи в повеленията Ми, и пази съдбите Ми, за да постъпва вярно; такъв човек е праведен, непременно той ще живее, казва Господ Иеова.


Бог сам дава дефиниция за това кой е праведния човек, но тази дефиниция няма да я намерите в евангелските буквари. Там ще сричате за това, че "Бог ви обича и има чудесен план за вашия живот" след което ще се запознаете с "четирите духовни принципа" които ще ви отнемат 4 минути да прочетете и приложите и след това сте готови да си губите времето по черковните сбирки.

Но къде са онези, които разбират и обичат правдата?

Дан. 12:3  Разумните ще сияят със светлостта на простора, и ония, които обръщат мнозина в правда като звездите до вечни векове.

Не се казва ония, които учат хората на това как да получат оправдание чрез вяра, а които ГИ ОБРЪЩАТ В ПРАВДАТА. Аз се уморих да гледам "вярващи" които мислят само за своето спасение и нехаят за Правдата и за Царството на Правдата. И се надявам тази тема да извади неколцина от набожните им кресла и самодоволните 4 принципа за лично спасение и розови очила за чудесния Божий план за ТЕХНИЯ живот.
 
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

elisei

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 19
Вижте чудесното обещание за което говори пророк Исая:
 
 Аз Господ те призовах в правда, И като хвана ръката ти ще те пазя, И ще те поставя за завет на людете, За светлина на народите,
За да отвориш очите на слепите, Да извадиш запрените от затвор, И седящите в мрак из тъмницата.

има призив на който трябва да откликнем естественно за да можем да извършим волята на своя Отец в правда, а кой по добре може да ни научи на праведност освен Него? на много места в библията е записано кой е праведен за пример вижте Софония 3:5

"Господ всред него е праведен; Няма да извърши неправда"

тази Негова праведност ни учи самите ние да се стремим да сме като Него "да се подравним" спрямо Неговите мисли както е направил Авраам преди време в разговора си с Бога за Содом и Гомор:

Битие 18 глава от стих 17 до 33

И Господ рече: Да скрия ли от Авраама това, което ще сторя,   
18 тъй като Авраам непременно ще стане велик и силен народ и чрез него ще се благословят всичките народи на земята?   
19 Защото съм го избрал, за да заповяда на чадата си и на дома си след себе си да пазят Господния път, като вършат правда и правосъдие, за да направи Господ да стане с Авраама онова, което е говорил за него.   
20 И рече Господ: Понеже викът на Содома и Гомора е силен и, понеже грехът им е твърде тежък,   
21 ще сляза сега и ще видя дали са сторили напълно според вика, който стигна до Мене; и ако не, ще узная.   
22 Тогава мъжете, като се обърнаха от там, отидоха към Содом. Но Авраам още стоеше пред Господа.   
23 И Авраам се приближи и рече: Ще погубиш ли праведния с нечестивия?   
24 Може да има петдесет праведника в града; ще погубиш ли мястото, не ще ли го пощадиш, заради петдесетте праведника, които са в него?   
25 Далеч от Тебе да сториш такова нещо, да убиеш праведния с нечестивия, така щото праведният да бъде като нечестивия! Далеч от Тебе това! Съдията на цялата земя няма ли да върши правда?   
26 И Господ каза: Ако намеря в Содом петдесет праведника, вътре в града, ще пощадя цялото място, заради тях.   
27 А в отговор Авраам рече: Ето сега, аз, който съм прах и пепел, се осмелих да говоря на Господа;   
28 може би на петдесетте праведника да не достигат пет; ще погубиш ли целия град, поради липсата на пет души? Той каза: Няма да го погубя ако намеря там четиридесет и пет.   
29 А Авраам пак Му говори, казвайки: Може да се намерят там четиридесет. Той каза: Заради четиридесетте няма да сторя това.   
30 А Авраам рече: Да се не разгневи Господ и ще кажа: Може да се намерят там тридесет. Той каза: Няма да сторя това, ако намеря там тридесет.   
31 А Авраам рече: Ето сега, осмелих се да говоря на Господа; може да се намерят там двадесет. Той каза: Заради двадесетте няма да погубя града.   
32 Тогава Авраам рече: Да се не разгневи Господ и аз ще продумам пак, само тоя път. Може да се намерят там десет. И той каза: Заради десетте няма да го погубя.   
33 А като престана да говори с Авраама Господ си отиде; а Авраам се върна на мястото си.   
Вижте любящия ни Баща как е обучавал своя приятел Авраам на правда и правосъдие. Ако проследите цялата история ще видите колко хора всъщност напускат този порочен град преди да бъде разорен Лот и двете му дъщери и жена му която стана на стълб от сол малко по късно заради непокорството си.
Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Но къде са онези, които разбират и обичат правдата?

Дан. 12:3  Разумните ще сияят със светлостта на простора[/i], и ония, които обръщат мнозина в правда като звездите до вечни векове.


Ами, като гледам какво цитираш и чета задълбочено, хубаво си писал, но изглежда аз не съм се изразила задълбочено - само съм дала насока на разсъжденията си и съм си мислила, че четящите ме разбират...

Значи, преговарям сега- затова съм писала за светлината.
Защото съвсем в началото е бил само Бог и само Той е праведен и Той е ПРАВДАТА.
Но той иска всичко, което твори и създава да е като Него. и понеже първоначално на човешкия род ни липсва усет за правда, Бог създава светлината, т. е. ПРАВДАТА - записано е, че с това е започнал, още първия ден. Това обаче не е достатъчно за правдивия Бог, който знае, че Словото ще се чете, слуша и тълкува от човеците и затова след три дни, на четвъртия ден - Бог пак обръща особено внимание на светлината, т.е. на Правдата. Аз приемам текстове относно светлина, светила, звезди като израз на ПРАВДА. Това не говори ли, че Той създавайки тези простори, светила, звезди ни заставя да живеем в правда, призовава ни да живеем в нея(светлината-правдата), ако сме разумни да разберем смисъла на тази светлина. Толкова е важно това за Него, да имаме и да се радваме на (обичаме) Правдата и Бог я илюстрира  в това, което цитирах горе.
А също писах и за цитата в Откров.22:5, там Неговите нямат нужда от светене, разбирам правене и ходене в Правда, защото те ще са в самата нея.
5Нощ не ще има вече; и не ще имат нужда от светене на светило или от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветява. И те ще царуват до вечни векове.

Watchman, не знам защо това мнение, ти се е сторило толкова абстрактно, не съм обяснявала много, обаче се вижда, че не е невярно и е в резултат на размисляне по зададената тема.

Но още много може да се говори за Правдата, праведност.
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Shema

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 33

Защото съвсем в началото е бил само Бог и само Той е праведен и Той е ПРАВДАТА.
Но той иска всичко, което твори и създава да е като Него. и понеже първоначално на човешкия род ни липсва усет за правда, Бог създава светлината, т. е. ПРАВДАТА - записано е, че с това е започнал, още първия ден.


Здравей, Блосъм!

не мисля, че ВСИЧКО, което Бог твори, иска да е като Него!

А също така, не вярвам, че може да се каже, че правдата е създадена., както излиза от подчертаното, в което слагаш знак на еквивалентност между светлина и правда.

И някак си, излиза, че отново нещата се завъртат около човека, на който му липсвал усет за правда / което също едва ли е така, защото той е създаден по образ и подобие на Бога /, та заради него, човека, Бог създал светлината, т.е. - правдата, както си казала.

И на мен ми се струва, че доста си се отдалечила от темата с тези разсъждения, ако и светлината наистина да има връзка с разбирането, съответно - с правдата.

Бъди здрава!Второзаконие 20:3
Слушай, Израилю! вие пристъпвате днес да се биете против неприятелите си; да не премалнее сърцето ви; не бойте се, нито се смущавайте, нито се ужасявайте от тях;

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
blossom, в Дан. 12:3 светлостта на простора и сиянието на звездите е свързано с вечната слава, която ще наследят праведните. Апостол Павел изяснява този въпрос в 1 Кор. 15:35-43 където пояснява, че това е свързано със славата която ще получат светиите при възкресението от мъртвите. Но това няма нищо общо с настоящата тема и ти наистина се отплесваш, което не е полезно нито за тебе, нито за четящите, нито за пишещите в темата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Правда и правосъдие са основа на Божият престол. Бог е винаги прав, праведен и справедлив.
Когато Бог сътвори човека от пръст, Той му вдъхна жизнено дихание и човекът стана жива душа.

Моето разбиране е, че съвестта е атрибут на духа и е заложена в човека при сътворението. Тя е онази частица от Бог, онзи вътрешен коректив и пътепоказател, който е заложен за да могат хората да постъпват право и да бъдат праведни. Освен ако не решат да не слушат съвестта си и да правят, каквото пожелаят докле съвестта им прегори напълно.

Човек може да бъде праведен без да е познал Бог, именно заради съвестта. И когато постоянства в стремежа да постъпва право, Бог ще му се открие.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Shema, наистина си права, не е възможно Правдата да е създадена.
Благодаря!
Както и и на теб Watchman! - да, това е по-точно, че светлината е свързана със славата!
..........
Ясно, отдалечавам се от зададената тема.
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

elisei

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 19
Здравейте аз рядко пиша, във форума повече обичам да чета особено разсъжденията ви, а в тази тема се включих да разискваме и да ровим словото Божие защото смятам че е от изключителна важност. Виждам опитите на Watchman да накара някои от вас да забравят за това което са научили седейки по църковните скамейки от амвоните на своите "водачи" и да се задълбочат във наПисаното но някои са толкова '' заквасени '' с ''църквиянство'' че им е доста трудно да се отрекат от себето си и да последват истинското учение на нашия Господ. Не случайно писах за раговора между Бог и Авраам, за това което Бог като приятел на Авраам сподели относно намерението си (да излее огън и сяра) за нечестивите жители на Содом и Гомор до какъв брой хора се стигна и колко реално избави Бог?. Вижте в каква среда живееше праведния Лот и какво унижение претърпя от своите съграждани когато се застъпи за своите небесни посетители. Задавали ли сте си въпроса откъде Лот се научи на праведност? Заради кого Бог го измъкна от този град? иска ми се да прочетете какво пише във второто послание на апостол Петър втората глава защото там апостола дава сериозни примери за правда и неправда, за пътят на правдата за чест и нечестие и т.н. За Лот говори:

(защото тоя праведен човек, като живееше между тях измъчваше от ден на ден праведната си душа, като гледаше и слушаше беззаконните им дела)

и Ной споменава, за ангели които не пощади за Валаама Веоров който обикна заплатата на неправдата. Четете и размишлявайте, не считайте за нужно да отговаряте когато някой ви препоръча нещо а когато имате какво да кажете по ТЕМАТА. Понеже по-добре би било за вас и мен да познаем пътя на правдата и да го следваме. Всичко това го пиша с сърдечно отношение и вярвам че ще бъде взето под внимание.

А Бог на твърдостта и на утехата да ви даде единомислие помежду ви по примера на Христа Исуса.


Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

elisei

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 19
А този стих го пускам тук специално за blossom за да разбере дали твърдението и:
Quote
Но той иска всичко, което твори и създава да е като Него
отговаря на ИСТИНАТА:

Аз създавам светлината и творя тъмнината; Правя мир, творя и зло! Аз Господ съм, Който правя всичко това.

познавам доста хора които ходят на църква които даже не предполагат че има такъв стих в библията, но той е факт който ще ти помогне да размислиш и да Го познаеш!
Правдата възвишава народ, А грехът е позор за племената.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3948
Quote
Човек може да бъде праведен без да е познал Бог, именно заради съвестта. И когато постоянства в стремежа да постъпва право, Бог ще му се открие.

Аз не мисля, че на основание на съвестта човек може да се нарече праведен в библейския смисъл на думата преди тази съвест да го е довела до преклонение пред единия Бог и Творец. Но определено такъв човек е в състояние на склонност към правдата, която склонност ще го доведе своевременно до познаването на Бога на всяка правда.

Забележете, че говорим за нещо толкова фундаментално като правдата, а се появява такъв разнобой в представите и коментарите на хората. Това е все едно да се наричаме българи, а да не знаем къде се намира България. И наистина мнозина не разбират правдата, всичко за което мислят е оправдание от греховете, но не и правдата като фундамент на живота. Ако правдата е фундамент на Божият престол, то колко повече трябва да бъде фундамент на нашия живот. И то НЕ с цел лично спасение, а цел установяване на Царството на Правдата на земята. Бог обича правдата, така трябва да я обичаме и ние. Но как да обичаме нещо, което не разбираме. Християните мислят за правдата в контекста на религиозните реалности, а не в контекста на управление на цялата земя. А Бог мисли точно в този контекст - праведност по цялата земя, всред всички народи, във всичко, което се върши на земята от всички човеци. И най-вече, най-вече правдата трябва да бъде в областта а правосъдието. Точно правосъдието е абсолютния ключ към разпространяването на правдата по цялата Земя. Бог иска хората от всички народи ДА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПРАВДАТА, а не към християнската религия. Исус никога не е говорил за стартиране на нова религия на земята, всичко от което Той се интересуваше е идването на Божието Царство на Земята. Противникът обаче, който е дявол и сатана създаде християнската религия, с цел да помрачи от съзнанието на хората истинските цели на Божият Син и превърна делото на Месията в религия, а след това и в държавна религия. Правдата беше замазана с оправданието, Царството беше покрито зад учения за лично спасение. Исус вместо Цар на царете беше проповядван като ЛИЧЕН Спасител. Никъде в Писанията няма да намерите подобно учение за ЛИЧЕН Спасител. Фундаменталните реалности с които Бог разделя хората на две - "праведен и нечестив" бяха заменени с "вярващ и невярващ" - и настана пълно размиване на границите.

Един от най-жестоките плодове на това размиване беше загубата на новите поколения. Никой не може успешно да задържи едно цяло поколение с помощта на религия, пък била тя и християнска религия. Дефинициите вярващ/невярващ се размиват в съзнанието на децата, понеже вярващи има всякакви и не могат да ги запазят в Истината. Едно дете трябва да има съзнание за ПРИНАДЛЕЖНОСТ, трябва да има ЦАРСТВО с което да се ИДЕНТИФИЦИРА, трябва да има ПРАВДА с която да дефинира своята ИДЕНТИЧНОСТ. Тогава и само тогава това дете ще необходимата основа, която да го задържи от залитане в света. Разбирането, че има ДВЕ РАСИ хора на земята - поколението на ПРАВЕДНИТЕ и поколението на НЕЧЕСТИВИТЕ, и първото нещо, което детето трябва да разбере за живота е че то е имало привилегията да се роди В ПРАВЕДЕН ДОМ. И от най-ранна възраст трябва да се научи да обича правдата и да мрази нечестивите и техните пътища. Повечето християни живеят с някаква ХИПИ представа и философия за света - "всичко е любов." Само че в един свят пълен с неправда и грях, никой не може да ОБИЧА ИСТИНСКИ, ако не може и не знае да МРАЗИ ИСТИНСКИ.

Никога няма да задържите децата си с християнска религия. Ако не ги научите да мислят и идентифицират себе си с Правдата и техния смисъл на живот не е установяването на управлението на Правдата по цялата Земя, то те няма да устоят и ще бъдат погълнати от противника, който обикаля като рикаещ лъв. Нито вие самите ще устоите, ако всичко което имате е една религия за лично спасение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Quote
Точно правосъдието е абсолютния ключ към разпространяването на правдата по цялата Земя. Бог иска хората от всички народи ДА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПРАВДАТА, а не към християнската религия. Исус никога не е говорил за стартиране на нова религия на земята, всичко от което Той се интересуваше е идването на Божието Царство на Земята. Противникът обаче, който е дявол и сатана създаде християнската религия, с цел да помрачи от съзнанието на хората истинските цели на Божият Син и превърна делото на Месията в религия, а след това и в държавна религия. Правдата беше замазана с оправданието, Царството беше покрито зад учения за лично спасение. Исус вместо Цар на царете беше проповядван като ЛИЧЕН Спасител. Никъде в Писанията няма да намерите подобно учение за ЛИЧЕН Спасител. Фундаменталните реалности с които Бог разделя хората на две - "праведен и нечестив" бяха заменени с "вярващ и невярващ" - и настана пълно размиване на границите.

Не е възможно народите да се обръщат към правда и правосъдие, ако не се обърнат към Христос.
В такъв смисъл, правдата е пряко зависима от оправданието. Не може човек да е праведен, преди да е повярвал в Христос и оправдан от Него.

Деян. 4:  12. И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим.
Исус си е Спасител. Всеки взема сам решение за Него. В такъв смисъл спасението е лично. Не казвам, че Исус е личен Спасител , нещо като моя собственост и запазена марка.

Именно неразбирането на личното решение и личния избор, води до държавна религия.

И какво означава това, че Бог иска всички народи 
Quote
ДА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПРАВДАТА
?
Това всеки може да си го тълкува както си иска.
Истината е, че Бог иска всеки да се обърне към Христос.
В такъв смисъл хората се разделят на вярващи и невярващи, което значи на праведни и неправедни.
Защото не с нашата правда ние сме праведни и се оправдаваме пред Бога, ами с Христовата правда.

Quote
Един от най-жестоките плодове на това размиване беше загубата на новите поколения. Никой не може успешно да задържи едно цяло поколение с помощта на религия, пък била тя и християнска религия. Дефинициите вярващ/невярващ се размиват в съзнанието на децата, понеже вярващи има всякакви и не могат да ги запазят в Истината. Едно дете трябва да има съзнание за ПРИНАДЛЕЖНОСТ, трябва да има ЦАРСТВО с което да се ИДЕНТИФИЦИРА, трябва да има ПРАВДА с която да дефинира своята ИДЕНТИЧНОСТ. Тогава и само тогава това дете ще необходимата основа, която да го задържи от залитане в света. Разбирането, че има ДВЕ РАСИ хора на земята - поколението на ПРАВЕДНИТЕ и поколението на НЕЧЕСТИВИТЕ, и първото нещо, което детето трябва да разбере за живота е че то е имало привилегията да се роди В ПРАВЕДЕН ДОМ. И от най-ранна възраст трябва да се научи да обича правдата и да мрази нечестивите и техните пътища. Повечето християни живеят с някаква ХИПИ представа и философия за света - "всичко е любов." Само че в един свят пълен с неправда и грях, никой не може да ОБИЧА ИСТИНСКИ, ако не може и не знае да МРАЗИ ИСТИНСКИ.

Никога няма да задържите децата си с християнска религия. Ако не ги научите да мислят и идентифицират себе си с Правдата и техния смисъл на живот не е установяването на управлението на Правдата по цялата Земя, то те няма да устоят и ще бъдат погълнати от противника, който обикаля като рикаещ лъв. Нито вие самите ще устоите, ако всичко което имате е една религия за лично спасение.

Това ми прилича на изказване на Волен Сидеров, религиозно осветено :)
На пръв поглед няма нищо лошо в цитата, но като знам как се тълкува това тук, като се одобрява и убиването с камъни на нечестивите....

Никога не можем да задържим децата си с християнска религия. Това е вярно. Но не можем и да ги задържим с някаква абстрактна Правда.
Можем единствено, като им покажем Спасителя, и ги научим да се обърнат към Него, със своя личен избор.
Само Той може да ги задържи и спаси.
Ние - не.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Quote
Точно правосъдието е абсолютния ключ към разпространяването на правдата по цялата Земя. Бог иска хората от всички народи ДА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПРАВДАТА, а не към християнската религия. Исус никога не е говорил за стартиране на нова религия на земята, всичко от което Той се интересуваше е идването на Божието Царство на Земята. Противникът обаче, който е дявол и сатана създаде християнската религия, с цел да помрачи от съзнанието на хората истинските цели на Божият Син и превърна делото на Месията в религия, а след това и в държавна религия. Правдата беше замазана с оправданието, Царството беше покрито зад учения за лично спасение. Исус вместо Цар на царете беше проповядван като ЛИЧЕН Спасител. Никъде в Писанията няма да намерите подобно учение за ЛИЧЕН Спасител. Фундаменталните реалности с които Бог разделя хората на две - "праведен и нечестив" бяха заменени с "вярващ и невярващ" - и настана пълно размиване на границите.

Не е възможно народите да се обръщат към правда и правосъдие, ако не се обърнат към Христос.
Ти продължаваш упорито да твърдиш неща, които или не разбираш или просто обичаш да говориш без да доказваш нищо.

Първо си помисли как Святият Дух нарича Корнилий праведен човек (езичник) преди още "да се е обърнал към Христос":
Деяния 10:22. А те рекоха: Стотникът Корнилий, човек праведен и който се бои от Бога, и с добро име между целия юдейски народ, биде уведомен от Бога чрез един свет ангел да те повика у дома си и да чуе думи от тебе.

А какво да кажем за Савската царица, за която пише, че ще участва в съда (не като обвиняем, а като обвинител)?

Христос за теб и твоята религия е просто един, който да удовлетвори личните ти нужди и желания да ходиш "в рая". Ако познаваше каква беше целта на Христос на земята, нямаше да говориш такива неща. В момента твоята религия не може да отговори на тези 2 прости примера, които ти дадох за праведни хора, които "не са приели Христос" (защото тогава още не го познаваха като Месията) и въпреки това бяха наречени праведни.

На Божиите думи ли да вярвам или на твоите недоказани измислици?Quote
В такъв смисъл, правдата е пряко зависима от оправданието. Не може човек да е праведен, преди да е повярвал в Христос и оправдан от Него.
А да видим какво ще кажеш за тези по-горе, както и за Даниил, Йов, Ной, Мойсей, Авимелех, Симеон, Йосиф (съпругът на Мария), които бяха засвидетелствани за праведни хора от самия Бог.

Объркано ти е, нали? Да, защото не знаеш какво е "праведен човек", въпреки това, което беше изписано по-горе (което или не си чел или не си разбрал).


Quote
Деян. 4:  12. И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим.
Исус си е Спасител. Всеки взема сам решение за Него. В такъв смисъл спасението е лично. Не казвам, че Исус е личен Спасител , нещо като моя собственост и запазена марка.
Именно неразбирането на личното решение и личния избор, води до държавна религия.
Личен избор, да. Но спасение от какво, constant? Личен избор кога, constant? На 5-ти август, 1992 година в черква ХХХХХХ?

Аз не съм чел никъде за лично спасение. Чел съм, че Господ ще дойде да донесе правда на земята и да възкреси праведните в Христос (включително и Савската царица, според думите на Христос), които ще съдят с правда и правосъдие и ще има мир на земята за 1000 години, след което сатана ще бъде пуснат за малко време и от народите, които ще са останали по земята ще бъде събрано огромно множество, което ще тръгне срещу стана на светиите и ще го обградят. Тогава ще излезе огън от Бога и ще ги порази и ще дойде деня на Божия Съд. След това ще има ново небе и нова земя. Праведните ще ги наследят, докато нечестивите ще бъдат изхвърлени в огненото езеро за вечни времена.


Quote
И какво означава това, че Бог иска всички народи 
Quote
ДА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПРАВДАТА
?
Това всеки може да си го тълкува както си иска.
В този форум говорим за Библията като фундамент на дискусиите. Ако решиш да си "тълкуваш правдата на Бога както си искаш", намери друг форум

Quote
Истината е, че Бог иска всеки да се обърне към Христос.
Но знаеш ли защо, constant? Защо Йов беше наречен праведен и защо трябваше години след това да дойде Месията след като така или иначе Йов беше праведен? Ами Савската царица?

Quote
В такъв смисъл хората се разделят на вярващи и невярващи, което значи на праведни и неправедни.
...което НЕ означава "праведни и неправедни". Неведнъж съм давал пример за вярващите, описани в Йоан 8, които бяха наречени чада на дявола.

Quote
Защото не с нашата правда ние сме праведни и се оправдаваме пред Бога, ами с Христовата правда.
Ти, май изобщо не си чел темата по-горе. Не е ли това много срамно поведение — да говориш за оправдание и правда като за едно и също нещо сякаш няколко съобщения по-горе не е казана разликата между тях?Quote
Quote
Един от най-жестоките плодове на това размиване беше загубата на новите поколения. Никой не може успешно да задържи едно цяло поколение с помощта на религия, пък била тя и християнска религия. Дефинициите вярващ/невярващ се размиват в съзнанието на децата, понеже вярващи има всякакви и не могат да ги запазят в Истината. Едно дете трядбва да има съзнание за ПРИНАДЛЕЖНОСТ, трябва да има ЦАРСТВО с което да се ИДЕНТИФИЦИРА, трябва да има ПРАВДА с която да дефинира своята ИДЕНТИЧНОСТ. Тогава и само тогава това дете ще необходимата основа, която да го задържи от залитане в света. Разбирането, че има ДВЕ РАСИ хора на земята - поколението на ПРАВЕДНИТЕ и поколението на НЕЧЕСТИВИТЕ, и първото нещо, което детето трябва да разбере за живота е че то е имало привилегията да се роди В ПРАВЕДЕН ДОМ. И от най-ранна възраст трябва да се научи да обича правдата и да мрази нечестивите и техните пътища. Повечето християни живеят с някаква ХИПИ представа и философия за света - "всичко е любов." Само че в един свят пълен с неправда и грях, никой не може да ОБИЧА ИСТИНСКИ, ако не може и не знае да МРАЗИ ИСТИНСКИ.

Никога няма да задържите децата си с християнска религия. Ако не ги научите да мислят и идентифицират себе си с Правдата и техния смисъл на живот не е установяването на управлението на Правдата по цялата Земя, то те няма да устоят и ще бъдат погълнати от противника, който обикаля като рикаещ лъв. Нито вие самите ще устоите, ако всичко което имате е една религия за лично спасение.

Това ми прилича на изказване на Волен Сидеров, религиозно осветено :)
На пръв поглед няма нищо лошо в цитата, но като знам как се тълкува това тук, като се одобрява и убиването с камъни на нечестивите....

Никога не можем да задържим децата си с християнска религия. Това е вярно. Но не можем и да ги задържим с някаква абстрактна Правда.
Можем единствено, като им покажем Спасителя, и ги научим да се обърнат към Него, със своя личен избор.
Само Той може да ги задържи и спаси.
Ние - не.
Правдата е добила "абстрактен" смисъл, защото си заучен това в твоята религия. Ако беше заучен в здравите Божии думи от самото начало, нямаше да да говориш за "абстрактна правда". По-горе някой беше цитирал какво е праведен човек — директно от думите на Бога.

Ти не ги ли прочете или се противиш на Божиите думи и ги наричаш "абстрактни"?... и на всичкото отгоре говориш пак за спасения...

Толкова ли е трудно да прочетеш какво пише по-горе? Не те ли е срам да пишеш преди да си прочел?


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?