Author Topic: Многоженството в Библията  (Read 40128 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Многоженството в Библията
« on: March 20, 2016, 11:58:13 AM »
Quote
Принципно многоженството не е забранено нито под Стария, нито под Новия завет. В Новия завет има препоръка старейшините да бъдат мъже на една жена, но за останалите хора няма подобно изискване или забрана за многоженство.

Това означава ли, че ти нямаш проблем с многоженството и смяташ, че човек може да има повече от една жена? И смяташ ли, че щом за нещо няма ясна и точна заповед да не се прави, то тогава може да се върши?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3707
Re: Многожеството в Библията
« Reply #1 on: March 20, 2016, 12:18:29 PM »
Аз имам проблем с това с което Бог има проблем. Ако Бог не е имал проблем с Авраам, Яков, Моисей, Давид, нито аз имам проблем с тях, нито с многожеството. Тук не става въпрос просто че няма заповед против многожеството, а имаме много примери в Писанията за Божието благоволение към светии, които са имали повече от една жена и това никога не е било проблем за Бога, нито е било пречка Бог да ги употреби мощно за славата Си.

При все това аз смятам, че е препоръчително един мъж да се придържа към това да има една жена, но в никакъв случай не мога да го нарека забранено, при условие, че Бог не е счел за необходимо да го забрани.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Стоян Г.

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 27
Re: Многожеството в Библията
« Reply #2 on: March 20, 2016, 23:10:02 PM »
 Темата май е сменила  насоката си :)
Моето мнение е, че не за всичко, което е неправилно в живота ни Бог веднага реагира с шамари и тояга.
Това което можем да наблюдаваме е как в различните етапи от живота на човечеството Бог има различен подход и във всеки от тези етапи можем да наблюдаваме как Той ни се разкрива, но в крайна сметка ясно се запазва Неговата същност.
 Давам един пример от живота, понеже знаем това, че Бог ни е поставил в един свят, който чрез това което ни заобикаля и начините му на функциониране ни говори за духовните принципи, за да ни е по лесно да ги възприемем и да дойдем до решените да ги приложим в живота си. Баща и детето му.
 Нашата родителска загриженост ни води в това да даваме шанс, възможност и помощ на децата си. В това време ние ги виждаме как се заблуждават и често се провалят в стремежа си да се изявят. Във всичкото това време има неща, които им казваме ясно и не отстъпваме на тяхната упоритост, но има и такива, които пренебрегваме временно, осъзнавайки, че на този етап не могат да ни разберат и да се справят с това. Да те и с егоизма, с ината и с други неща не могат, но преценяваме, че са фундаментални и не можем да отлагаме правилното им изграждане.
 Защо смятам така?
Има едни думи на нашият Господ и те за мен са ключови за разбирането от което се нуждаем: Чули сте, че е било казано ..., но Аз ви казвам ...
Така Той оставя в нас разбирането, че Бог не се отказва от първоначалното, което е утвърдил, ако и за определен период от време ние да сме излезли или да не сме били способни да го живеем. Хората се отклоняваме от Неговата воля, но Той ни завръща, така както пастиря завръща овцете си когато се разпръснат.
 Така, че имаме на лице следното:
Бог създава един мъж и една жена и Слово то Му за всички хора е изговорено за един мъж и една жена. Това, че е за всички освен Адам и Ева разбираме от самите думи, които казват: "Ще остави човек баща си и майка си." Атова, че не е за първите е ясно от факта, че нямат бащи и майки.
 В Новият завет споменава се за епископите и дяконите, иначе казано стареите да са мъже на една жена. Добре, щом тези които дават пример на останалите имат пред себе си това правило как тези  които следват примера им могат в същност да живеят по друг начин?
 Бог мрази напускане, нали? А защо дава заръка за напускане в Мойсеевият Закон?
Матей 19:8
Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така.
Марк 10:5
А Исус им рече: Поради вашето коравосърдечие ви е написал тая заповед;

Бог ни връща към изначалната Си воля, не трябва да се фокусираме върху временното ни отстъпление и да го разглеждаме като нормално. Защото ако бе нормално щеше да ни остави в него.
А за това, че не ни наказва и гълчи за всичко и по всяко време, четем: Плачът на Еремия 3:22
Че по милост Господна ние не се довършихме, понеже не чезнат щедростите Му.

Братя ... забравете за многоженството. Сестри ... бъдете спокойни, няма да ни делите с други.

Стоян Г.

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 27
Re: Многожеството в Библията
« Reply #3 on: March 20, 2016, 23:22:00 PM »
Да добавя и това, че живота на старовременните е пример за нас. Добре виждаме и можем да преценим, че този пример не е добър.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Многожеството в Библията
« Reply #4 on: March 20, 2016, 23:32:38 PM »
Стояне, ти не познаваш Писанията, за да твърдиш подобни неща.

Христос не го гониха, защото отхвърляше Писанията, а защото ги утвърждаваше. Ако толкова с лека ръка Христос беше казал — чули сте, че е казано, обаче това са глупости, мене слушайте — веднага щяха да го убият с камъни, защото фарисеите познаваха Писанията. Те обаче не го обвиниха в отхвърляне на Писанията, а в това, че им изявяваше греховете и че показваше, че е Божият син.

Христос като казваше "чули сте, че било казано" НИКЪДЕ не отрече, че това не е вярно. Напротив, той го утвърди и показа, че има и още по-сериозно нещо. И всичко това, което той каза го пише в Писанията. Предполагам не си го чел и затова ти се струва нещо ново. Христос не добави нищо ново към Писанията освен една единствена заповед — да се обичаме един друг (и това го каза само за тези, които са истинските във вярата, когато Юда си тръгна... много е погрешно да се счита, че го е казал за всички, които говорят религиозен език — не, само за утвърдените).

Що се отнася до старовременните не случайно пише — върнете се към старите пътища, а не да се измислят новости. Бог не само не каза, че вземането на още жени е грях, но и го потвърди не на едно място. Ти говориш за напускане, което Бог никога не е казвал да се прави, нито е подкрепял. Бог говори (например) за Давид, че е изпълнил всичко както трябва освен делото с хетееца Урия. Давид е имал няколко жени (като една от тях го остави по едно време). Ти обаче казваш — той Бог не разбира много, защото е бил един едно време, след това се е променил и в Христос вече виждаме друг бог. Това ти е реалната изповед (която ще почнеш да отричаш в отговора си). Щом Бог е същият вчера днес и завинаги и щом е казал, че Давид извърши всичко както трябва освен делото с хетеецар Урия, значи това, че Давид е имал няколко жени (едновременно) не е било зло пред Бога.

Всичко, дадено в Писанията, е дадено за поука, поучение и поправление. Това, което е грях е изобличено като грях. Пътят е посочен. Ако Бог е казал, че нещо е било добро, тогава кой ще се осмели да каже — не е така?

...е как кой. Винаги се намират такива.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3707
Re: Многожеството в Библията
« Reply #5 on: March 20, 2016, 23:39:38 PM »
Quote
Братя ... забравете за многоженството. Сестри ... бъдете спокойни, няма да ни делите с други.

Като се има предвид, че исторически жените винаги са били повече от мъжете като бройка, а в църквите разликата в бройката е драстична в полза на жените, никаква утеха не даваш на жените с тези си думи, точно обратното. Повечето жени не могат да си намерят мъже и отиват в света за такива.

За останалите неща си писал свои разсъждения, но пак няма никакво библейско основание да се отрича многожеството, въпреки че както казах и преди и винаги съм казвал модела един мъж-една жена е препоръчителен.  Няма обаче никакво основание да се счита че примера на старовременните е лош. Ако беше лош израилевите племена щяха да са две а не 12, защото избраната жена на Яков - Рахил му роди само два сина. Излиза, че Бог е имал нужда от многожеството за да даде начало на Божият народ с неговите 12 племена. Ние въпроса за многожеството сме го разисквали в други теми по-подробно, затова няма нужда да отклоняваме тази тема от основната й тематика.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Многожеството в Библията
« Reply #6 on: March 21, 2016, 00:22:23 AM »
Quote
въпреки че както казах и преди и винаги съм казвал модела един мъж-една жена е препоръчителен.  Няма обаче никакво основание да се счита че примера на старовременните е лош.

Ако примерът-един мъж/една жена е препоръчителен, а многоженството не е лош пример, тогава аналогично днес не е лошо ако имаме няколко жени, но е още по-добре ако е само една. Тогава някои от светиите може да не могат да се ограничат до препоръчителния вариант и да си вземат повечко жени, което пак е добро. Стига закона на държавата да разрешава. Пък може и да я смени ако му пречи на намерението. Така излиза от разсъжденията до тук в темата
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Многожеството в Библията
« Reply #7 on: March 21, 2016, 00:28:28 AM »
Valipeti,

Ти май не си прочел внимателно какво пише в Писанията относно множенството и напускането, но правиш изводи, които са наизуст казани, дори извърташ писаното по-горе, което ме отврати. Бог нито отхвърля многоженството, нито подкрепя напускането.

Напускането е било позволено поради коравосърдечието на евреите и то в много специфичен смисъл — ако жената не е обезчестена. С други думи, женят се, съблича се жената, мъжът я гледа и й казва — о, не ми харесваш, грозна си ми. Не я обезчестява и я оставя. Ето това е било пак зло пред Бога, обаче е било позволено заради коравосърдечието им, но пак без да се нарушава девствеността на жената. Такава не е имала право да се върне пак при този мъж, но е можела да се омъжи за друг.

Не знам какви представи имате за това позволение, обаче Бог никога не е позволявал жена, която е минала през леглото на съпруга си да напуска мъжа си, нито мъжът да я напуска.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3707
Re: Многожеството в Библията
« Reply #8 on: March 21, 2016, 00:36:03 AM »
Ако Бог не е забранил или ограничил нещо, кой е човек та да се поставя на мястото на Бога и да иска да прави корекции? Или кой е онзи, който ще забрани онова, което Бог не е забранил? Всъщност мнозина се натискат да забраняват онова, което Бог не е забранил и Писанието говори за такива. Но аз не искам да имам дял с такива хора, нито с техните дела.

Всеки човек носи отговорност пред Бога какво ще прави с живота си и как ще постъпи по отношение на брака и семейството си. Ние не сме в позиция да ги изобличаваме за онова, което Бог не е изобличил, нито да хулим онова, което Бог не е нарекъл зло.

Държавата е последния проблем в случая. Държавата единствено забранява някой да има граждански брак с две жени едновременно, но не ограничава да има човек колкото съпруги иска без да въвлича в това институцията наречена "граждански брак".

Интересно колко хора в тази тема, а и други касаещи държавата много държат да се позовават на нея, а въобще не знаят какви са законите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Многожеството в Библията
« Reply #9 on: March 21, 2016, 00:37:22 AM »
Аз само цитирах това, което сте писали по-горе. Според писаното, многоженството не е лош пример. Та щом не е лош, аз ли правя изводите?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Многожеството в Библията
« Reply #10 on: March 21, 2016, 00:39:04 AM »
Quote
Пък може и да я смени ако му пречи на намерението. Така излиза от разсъжденията до тук в темата

Аз не виждам къде пише "да я сменя ако му пречи на намерението", нито някой да е разсъждавал в такава насока. Ето това ме погнуси в твоето писане.

И един въпрос: Според писаното къде многоженството не е лош пример? В Библията или тук във форума?
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3707
Re: Многожеството в Библията
« Reply #11 on: March 21, 2016, 00:41:06 AM »
Quote
Аз не виждам къде пише "да я сменя ако му пречи на намерението", нито някой да е разсъждавал в такава насока. Ето това ме погнуси в твоето писане.

Ами да, уж "само цитирал", ама взел че добавил каквото му хрумне. Те и Библията така "цитират", ама си вярват после, че "само цитирали".
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Многожеството в Библията
« Reply #12 on: March 21, 2016, 00:55:11 AM »
Да смени държавата, която му пречи със закона си , а не да смени жената. Съжалявам за недоразумението!

Quote
И един въпрос: Според писаното къде многоженството не е лош пример? В Библията или тук във форума?

Уочман писа:

Quote
Няма обаче никакво основание да се счита че примера на старовременните е лош. Ако беше лош израилевите племена щяха да са две а не 12...

Тук говори за многоженството.
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3707
Re: Многожеството в Библията
« Reply #13 on: March 21, 2016, 01:10:42 AM »
Никой не е говорил въобще за смяна на държавата поради желание за многоженство. Това ти си го измисли, при все че твърдиш, че само си цитирал.

По отношение на лошия пример. Винаги когато в Писанието някой Божий човек даде лош пример, това е било изобличавано от Бога:

- Давид прелюбодейства - Бог го изобличи и строго го наказа
- Соломон се отклони в идолопоклонство - Бог го изобличи и наказа
- Моисей се разгневи и удари скалата - Бог го изобличи и строго го наказа
- Илий беше оставил синовете си да безчинстват в храма - Бог го изобличи и наказа
- ...

Няма абсолютно никъде в Писанието да намерим място в което Бог да е изобличил свой светия за това, че е имал повече от една жена. Ако това беше лош пример, щеше да бъде изобличено, както всичките други лоши примери от живота на Божиите хора.

С това въпроса за "лошия пример" приключва.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Многожеството в Библията
« Reply #14 on: March 21, 2016, 01:25:04 AM »
Аз само казах, че щом многоженството не е лош пример, може да се практикува и днес от светиите. Нали така излиза?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!