За Форума > Предложения и оплаквания

Език на форума и един въпрос относно процеса на регистрация

(1/1)

garich:
Когато се регистрирах във форума ми направиха впечатление две неща:

Първото беше, че езикът на форума е английски (менюта, бутони, статистики и пр.). Освен това условията за регистрация са на английски ( "You agree, through your use of this forum, that you will not post any material which is false, defamatory ..."). Естествено прочетох условията за регистрация във форума (в раздел "Правила на форума"), но ми се стори някак странно да чета регистрацията на английски (предполагам това е стандартен текст, а фактът че е на англисйки е свързан с езика на форума).

Не знам дали е от настройките и българският език съществува като опция (не съм го намерил още), но проверих, че simple machines forum имат поддръжка и на български език (вероятно трябва да се инсталира на сървъра). Не съм наясно, админите ще отговарят дали е удачно да се мине на български (ако това още не е направено).

Вторият ми въпрос е по-скоро споделяне на впечатление относно процеса на регистрация.
На страницата където избирах юзърнейм и парола, за да потвърдя, че не съм робот трябваше да вкарам:
1. Captcha
2. Да отговоря на три въпроса: Коя е столицата на България? Какво е било първото име на Авраам? и Как се казва бащата на цар Давид?
Веднага си признавам, че на последния въпрос се издъних и трябваше да ползвам жокер :) Първо писах Соломон (първична реакция от непрочитане докрай на въпроса), после писах Саул :) накрая се замислих, че наистина не си спомням бащата на Давид и трябваше да го търся в Интернет. Първият резултат беше Иесей, а всъщност във форума е зададен верен отговор: Есей.

Според мен, без да се заяждам, три въпроса са малко множко за потвърждение дали не си робот, а ако целта е да се изпитат познанията на новорегистрираните, може да се направи по различен начин :).

Освен това ако има различни варианти за изписване на името (както е в случая с Иесей, или например Исус или Иисус) според мен е по-добре да се избягва подобен въпрос за целите на регистрацията.

Ами това е!

Watchman:
Здравей,

форума все пак е написан на скрипт, който е оригинално на английски. В предния вариант бяхме кирилизирали бутоните, но след това се наложи да минем на по-горна версия на форумния скрипт и поради тази причина тя пак си е на английски като интерфейс.

По отношение на 3-те въпроса. Въпреки captcha-та във форума се регистрираха много спам ботове, които публикуваха спам съдържание. Интересното беше, че дори при един или два въпроса, ботовете успяваха да прескочат бариерата и едва когато добавихме третия въпрос регистрацията на ботове спря.

Така, че за съжаление бяхме принудени да въведем тези мерки за да спрем ботовете. В началото нямаше такива бариери и ботове нямаше.

garich:
Уочман,

Относно езика на форума:
Виж какво намерих в Уикито на SimpleMachines: http://wiki.simplemachines.org/smf/How_to_change_the_default_forum_language
http://download.simplemachines.org/?smflanguages

Пробвал ли си го това?

Относно третия въпрос:
Съгласен съм (тъй като няма как да проверя) с твоя коментар, че при капча и два въпроса ботове са успявали да се регистрират във форума. За мен няма проблем да има и трети въпрос. Критиката ми обаче остава: отговорът на третия въпрос. Има различни изписвания на името на бащата на Давид, като най-малко две от тях са популярни в българските преводи: Есей (Протестантски и Верен) и Йесей (Съвременен превод). Също така в Цариградския превод е записано името Иесей.

Така че съветът ми е да измислиш трети въпрос, за чийто отговор не би имало повече от един вариант на изписване. Примери - много, давам ти само един-два:
Кой е бил бащата на Каин? - очевидно няма варианти за изписване на името Адам:) (освен ако този въпрос не е твърде лесен за ботовете - асоциация: Cain - Adam )
или Коя е първата книга от Стария завет? - отговор Битие

Поздрави и благословен ден!

Watchman:
А може би именно наличието на вариации са объркали ботовете. Защото иначе не мога да си представя как са успявали да преминат през първите два въпроса. Само човек може да се досети за вариациите и да ги провери всичките, защото след въвеждането на третия въпрос няма регистриран нито един бот.

garich:

--- Quote from: Watchman on March 20, 2016, 16:02:50 PM ---А може би именно наличието на вариации са объркали ботовете. Защото иначе не мога да си представя как са успявали да преминат през първите два въпроса. Само човек може да се досети за вариациите и да ги провери всичките, защото след въвеждането на третия въпрос няма регистриран нито един бот.

--- End quote ---

Не съм кой знае какъв специалист по ботове и няма как да бъда :)
Първият въпрос за столицата е популярен за регистрация в други форуми и наистина може да бъде налучкан. Чудя се как ботовете успяват да отговорят на въпроса за Авраам. В крайна сметка аз вече се регистрирах, просто исках да помогна (евентуално) за регистрацията на други хора. Но както казваш ... ако някой има желание да се регистрира - ще намери начин.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version