Author Topic: miroslav1975  (Read 2128 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

miroslav1975

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 15
 • "В света имате скръб;но дерзайте: Аз победих света
miroslav1975
« on: February 22, 2016, 23:18:34 PM »
 Здравейте ! Казвам се Мирослав. Преди известно време ровичках в нета по християнска тема, която ме интересуваше в момента, и следвайки няколко линка, попаднах на форума. В него ми допадна наддоктриналния подход по отношение на библейските теми. Опитът да се догматизира християнството, според мен, е причина да се изгуби същинското и неподправено учение на нашия Господ Исус Христос, или по-точно, то да се разрои в множество враждуващи деноминации. Малко за мен. Завършил съм философия, но се занимавам с други неща. Определям се като православен християнин, обичам да чета исихастка литература. От 1 година се опитвам да вникна в Библейските учения в тяхната чистота, надявам се и чрез този форум, това начинание да намери подкрепа и добри съвети ! Поздрави !

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3374
Re: miroslav1975
« Reply #1 on: February 23, 2016, 00:22:06 AM »
Здравей Мирослав,

В този форум ние сме предимно хора без деноминационни етикети и прилежащите към тях корпоративни догми. Форума има конкретна цел и смисъл на съществуването си, които не са характерни за конвенционалния тип форуми с подобна тематика.

В тази връзка е редно да кажа, че ние разглеждаме библейското учение не като теологическа трактовка, а като начин на живот. Дори оригиналната английска дума за "доктрина" означава практически метод на работа, а не теоретична постановка. Затова за нас са важни онези поуки, които да ни помогнат да живеем добрия и истински живот, който Бог дава на своите ученици. И настоящия форум е по-скоро част от реално пътешествие, което въвлича целия ни живот, а не само клавиатурното майсторство да се води дебат или дискусия.

В този смисъл за нас "Библейските учения в тяхната чистота" за нас означава чистия и истински живот, който Бог желае да живеят всички праведни човеци по земята. И ако ти търсиш именно този живот, то вярвам този форум въпреки всичките слабости и несъвършенства на участниците ще бъде благословение за тебе.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 954
Re: miroslav1975
« Reply #2 on: February 23, 2016, 10:28:24 AM »
Добре дошъл, радвам се, че Бог те е насочил тук.

Моята препоръка към теб е да поразлгедаш темите които са вече писани, има казано доста в тях с различни мнения и гледни точки. Относно това, че вярваш/четеш от около година предполагам, че не си прочел Библията повече от 1-2 пъти. Познаването на стиховете е начало на свързването и разбирането им (като всяка една друга материя).
Ако имаш желание можеш да почнеш от темата с лъжеученията, за да знаеш от какво да се пазиш за начало.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

miroslav1975

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 15
 • "В света имате скръб;но дерзайте: Аз победих света
Re: miroslav1975
« Reply #3 on: February 23, 2016, 20:50:53 PM »
 Здравейте !
 Благодаря за съветите и препоръките ! Библията съм чел само 1 път и не твърдя, че схванах напълно взаимовръзките м-у Стар и Нов завет, а така също и смисловите връзки м-у стиховете от различните книги. Съгласен съм с утвърждението за библейското християнство като "начин на живот ", като "добрия и правилен живот", който спасява душите ни. Както вече споменах, познавам добре и философските учения, които са вълнували човечеството през неговата история, но тяхното познаване носи само интелектуална наслада или утеха. Дори считам, че теологията, склонността към доктринерство и догматизиране, се дължат на влиянието на определени философски течения. Например: католическата инквизиция е продукт на Аристотеловата формална логика, кристализирала в схоластиката на Средните векове. Вината на църквите е, може би, срастването им с държавния апарат, източното православие с Византия, западното с католицизма, и като неизбежен резултат, израждане на Духът в Буквата. Същия процес също и след Реформацията, отчуждение на учението от истинското му призвание. Християните забравиха, че не са от този свят (Йоан 15:18-19) Поздрави !

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3374
Re: miroslav1975
« Reply #4 on: February 25, 2016, 02:03:51 AM »
Quote
Дори считам, че теологията, склонността към доктринерство и догматизиране, се дължат на влиянието на определени философски течения. Например: католическата инквизиция е продукт на Аристотеловата формална логика, кристализирала в схоластиката на Средните векове. Вината на църквите е, може би, срастването им с държавния апарат, източното православие с Византия, западното с католицизма, и като неизбежен резултат, израждане на Духът в Буквата. Същия процес също и след Реформацията, отчуждение на учението от истинското му призвание. Християните забравиха, че не са от този свят (Йоан 15:18-19)

Мирослав, може да си чел Библията само веднъж, но си разбрал неща, които някои християни за 2000 години християнска история не са успели да разберат. А именно, е падението на християнството е вкоренено в сливането му с държавната власт още по времето на Константин, както и че теологията е родена не от Библейските текстове а от гръцката философска мисъл, която преформатира чистотата на Евангелието до неузнаваемост. Реформацията само повтаря и утвърждава тези две фундаментални грешки, ако и да се стреми към положителни промени, които не успява да реализира поради отказа си да третира проблема от корен.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.