• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Представяне Stelu

Започната от Stelu, Януари 27, 2016, 22:51:26 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Stelu

Заблуден е човек, който има нереална представа за някого, или нещо. В Библейски план, това е следване на ученията на друг бог, изгубване на посоката. Идеята е, че всеки човек би трябвало да се стреми да се завърне при Бога. Или по-точно, да позволи на Бога да го завърне при себе Си. Всяко противостоене на това може да се нарече заблуда.

mak

Stelu, a ти прочел ли си правилата на форума?

http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,28.0.html

Преди да започнеш да пишеш тука, би трябвало вече да беше запознат с тях а и че такива адвентисти като теб и официални или неофициални дойдоха безброй тука, няма нито един сега. Всички дойдоха с една цел, да ни запознават  с "истината" за съботата. Значи, според правилата на форума, хората идващи тука "целенасочено да пропагандират ученията на  група, движение или деноминация", то такива хора НЕ СА добредошли.

Нещата са писани хиляди пъти, и няма нужда се повтарят, ако искаш да прочетеш, чети, но ти се дава шанс да спреш с писаниците доброволно. По-добре спри да си губиш времето и да ни губиш времето и на нас. А адвентните учения върви ги говори на друго място. Няма нужда да си играем на развален микрофон и да повтаряме едни и същи неща. Разбираш ли какво искам да ти кажа? Продължи с пропагандата на друго място (въпреки че не е препоръчително).
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

smirenie

Имаш добра дефиниция за значението на "заблуден". Дали обаче осъзнаваш, че самото определение е в мин. вр. (вече е факт/случило се е)?! Как вече "заблуден" ще намери обратен път към Истината, при положение че е убеден в самозаблуждението си?!  Ще цитирам първо теб, а след това ще се аргументирам със Словото. "Та уточнението е важно, предвид, че се говори за "мерзостта, която докарва запустение, стояща на светото място". Имайки предвид, че най-общо казано мерзостта е грехът (това е което принуди Бог да запусти с потоп земята), а светото място на земята след премахването на светилището е умът на вярващия."  В 1 Йоан 3: 18-21 четем за сърце, а не за ум. Самонадеяният човек уповава на това, в което го води неговия ум, его и гордост. Разумният човек уповава и се надява на Бог, като чете, размишлява и съпреживява Неговото Слово.
Притчи 19: 20-21
"Слушай съвет и приемай поука,
За да станеш мъдър в сетнините си.
Има много помисли в сърцето на човека,
Но намерението Господно, то ще устои."

Stelu

Цитат на: smirenie - Февруари 18, 2016, 00:59:51 AM
Дали обаче осъзнаваш, че самото определение е в мин. вр. (вече е факт/случило се е)?! Как вече "заблуден" ще намери обратен път към Истината, при положение че е убеден в самозаблуждението си?!  В 1 Йоан 3: 18-21 четем за сърце, а не за ум. Самонадеяният човек уповава на това, в което го води неговия ум, его и гордост. Разумният човек уповава и се надява на Бог, като чете, размишлява и съпреживява Неговото Слово.
Притчи 19: 20-21
"Слушай съвет и приемай поука,
За да станеш мъдър в сетнините си.
Има много помисли в сърцето на човека,
Но намерението Господно, то ще устои."
Съвсем ясно е, че осъзнавам, че "заблуден" е в минало време, тоест заблуждението е факт, щом казвам "...да позволи на Бога да го завърне при себе Си". И очевидно не казвам, че човек трябва ще излезе от заблудата сам, а да разчита на Бога. И абсолютно не съм съгласен, че трябва да се уповаваме на сърцето си да ни води.
Притчи 20:5 Намерението в сърцето на човека е като дълбока вода;
Но разумен човек ще го извади.
Еремия 17:9 Сърцето е измамливо повече от всичко,
И е страшно болно; кой може да го познае?

Промененото, мекото сърце, това, което Бог влага в човека е онова, което е в състояние да възприеме Божията любов, да съпреживява и размишлява. Но за да се стигне до там са нужни два фактора - Светия Дух и разум. Дори в Даниил 12:10 разумните са противопоставени на нечестивците, а в Псалми 14:1 нечестивците са наречени "безумни". Иначе казано, вяра от Бога, съчетана с разум (който също е дар от Бога) има за резултат променено, искрено сърце.

Деяния 17:11 И беряните бяха по-благородни от солунците, защото приеха учението без всякакъв предразсъдък, и всеки ден изследваха писанията да видят дали това е вярно.
Интересна тук е думата "предразсъдък". Контекста на употребата подсказва, че има и хора, които приемат учението с предразсъдък - нещо, което предшества разсъдъка, предубеждение. Според мен, без да имам някаква претенция, май става въпрос за заблуда. Явно предубедените не желаят да изследват писанията и да бъдат убедени в истината. Но аз вярвам в Божията мъдрост и съм убеден, че Той прави необходимото да разсее всяка заблуда, ако човек се смири и приеме убеждаванията Му. Останалите - неразумните, предубедените, коравовратните - те едва ли ще разберат за какво става въпрос.
Цитираният от теб текст Притчи 19:20-21 ни съветва да слушаме не нечии съвети и поуки (каквато ми се струва идеята ти), а Господните. Неразумно е да се уповава на други хора, тъй като има опасност да си намерим сляп водач. А Божието Слово е напълно достатъчно за да се поправим (2 Тимотей 3:16-17).

mak

Stelu, ти прочете ли какво ти писах по-горе?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Stelu

Разбира се. А правилата ги четох още преди да започна да пиша. Имам ли право да коментирам обвиненията отправени към мен? Мога ли да се защитавам или вече ми е разписан "пътния лист", без право на обжалване?

mak

Не само, че ти се даде правото да пишеш, но ти за няколко дни изписа една цела книга. Както виждаш, ние не те презряхме и ти отговорихме на въпросите, но ти това не можеш да оцениш защото си дошъл за друга цел.

И това ясно го показа че тука си нито за общение, нито за нещо подобно, но си дошъл с единствена пропагандираща цел, както и всички други като тебе преди, и според това твоето място не е тука, и имаш възможност да си тръгнеш достойно, както всеки който не е добредошъл в дадена къща и си тръгва без да се разправя.