• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 6 гости преглеждат тази тема.

Nikolay

Макар, че мога да дам насока, отново.
Според теорията за сферата, Северния полюс се намира в центъра отгоре на планетата.
Според теорията за плоската земя, Библейската такава, Северния полюс трябва да се намира в единия край/ъгъл на картата.

Та показването на разни картинки и филмчета които успешно ги комбинират тия двете... съжалявам, ама няма как да стане.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

Цитат на: Nikolay - Октомври 09, 2025, 15:10:21 PMСпоред теорията за плоската земя, Библейската такава, Северния полюс трябва да се намира в единия край/ъгъл на картата.

Това как го измисли?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Цитат на: Watchman - Октомври 10, 2025, 01:29:58 AMТова как го измисли?

Аз ли?
А къде са краищата на земята?
Къде са четирите посоки на света?

Откровение 7 глава
1 След това видях четири ангела, стоящи на четирите ъгъла на земята и държащи четирите земни ветрове, за да не духа никакъв вятър по земята, нито по морето, нито върху някое дърво.

Watchman

И как измисли, че четирите ъгъла имат нещо общо с полюса? Има само един полюс - северния, той не е в единия ъгъл а е в центъра на земята, точно над който център се намира полярната звезда, която е неподвижна. Целия купол се върти и заедно с него звездите, но полярната/северната звезда не се движи защото се намира точно в центъра. Тя затова се нарича северна, защото е точно бележи точката която наричаме север, както и се нарича пол-ярна, защото е поставена точно над единствения полюс, който определя всичко останало.

Четирите ъгъла на земята са нещо съвсем различно от полюса.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Ами да кажем, ето така го измилих:

Еремия 6:22
Така казва Господ: Ето, люде идат от северната страна, И велик народ ще се подигне от краищата на земята.

Вижда се, че север е в крайщата на земята т.е. ако твърдиш, че север е в центъра, нещо не се получава.

Езекиил 38
14 Затова, сине човешки, пророкувай като речеш на Гога: Така казва Господ Иеова: В оня ден, когато людете Ми Израил ще живеят в безопасност, ти няма ли да го знаеш?
15 Ще дойдеш от мястото си, от най-далечните страни на север, ти и много племена с тебе, всички яздещи на коне, голямо множество и силна войска;

Най-далече е там където е края.

Исая 41
25 Издигнах едного от север, и той е дошъл, - От изгрева на слънцето едного, който призовава Моето име; И ще нагази първенците като кал, Както грънчарят тъпче глината.

Изгрева на слънцето, пак краищата на земята.

Исая 14
13 А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север,

Псалми 107
2 Така нека говорят изкупените от Господа, Които Той изкупи от ръката на противника,
3 Като ги събра от страните, От изток и от запад, от север и от юг.

Случайно ли е, че ги събира от четирите крайща/посоки на света?

Битие 28
14 Твоето потомство ще бъде многочислено, като земния пясък; ти ще се разшириш към запад и към изток, към север и към юг; и чрез тебе и чрез твоето потомство ще се благословят всички племена на земята.

Ще се разшири към всяка посока на света, към всички племена.
____
Ето ти допълнение и към примера от по-горе:

Откровение 7 глава
1 След това видях четири ангела, стоящи на четирите ъгъла на земята и държащи четирите земни ветрове, за да не духа никакъв вятър по земята, нито по морето, нито върху някое дърво.

Притчи 25:23
Както северният вятър произвежда дъжд, Така и тайно одумващият език - разгневено лице.

Има си вятър за всяка посока на света и той е с различо предназначение.

____
И да питам, като не вярваш на света за нищо, тая ти информация за северната звезда от къде я имаш и защо и вярваш?

Watchman

Ето един добър документален филм по темата:

Lacho

Цитат на: Watchman - Септември 14, 2025, 18:58:45 PM
Цитат на: Lacho - Август 31, 2025, 09:35:17 AMОт известно време искам да видя някакво обяснение за този стих ако е плоска земята:

Йов 26
7 Простира севера върху пустота:
Окача земята на нищо.

Това видео отговаря на този въпрос.

Гледах видеото, но не разбрах и не видях как обяснява че земята е окачена на нищо. В картинките показва че от долу под земята излизат някакви части, което не съвпада с това че земята е окачена на нищо. За мен това не съвпада със Псалми:

Псалми 136
6 Който простря земята върху водите;

И също така със Псалми:

Псалми 24
2 Защото той я основа върху моретата,
И утвърди я върху реките.

Гледайки върху тези стихове горе, и за момент да не мислим дали е плоска или кръгла земята, но просто за моделите на земята дадени от това видео и другото по нататък, The Next Level, аз виждам че и в двата видеа моделът не съвпада с Псалми, и със това което е описано в Битие за потопа. Примерно, в Битие 7 виждаме че водата покри цялата земя, най високите планини, и беше 15 лакти по горе от всичко водата:

Битие 7
19 И водата се усилваше твърде много на земята; и покриха се всичките високи планини които бяха под всичкото небе.
20 Петнадесет лакти по-горе се възвиси водата; и покриха се планините.

Така, за момент, да не мислим за кръгла или плоска земя, а просто за това което Писанието казва, и дали този модел и картинки във видеата съвпадат с Писанието, като би трябвало това да е така.

Аз не виждам това обаче. Ако този лед е около земята, и е бил там преди потопа, той е бил изцяло залят от горе с вода, а от там къде е отишла водата? Ако е след потопа, значи преди него, някакъв друг модел трябва да има. Въпроси за това.

И не разбрах точно какъв 'модел' на земята видеото иска да покаже. Едно нещо също ми прави впечатление във много от картинките и моделите.

Това е че показват на края на земята около нея че има лед като една цяла обиколка. Опитах се чрез Писанието да  разбера това, и следните въпроси ми възникнаха:

1) Този лед около земята от кога е, преди или след потопа?
2) Този лед около земята беше ли покрит с вода от горе при потопа?

Замислайки се от много време за това, и четейки Писанието аз мисля че нещата трябва да са така че тези модели и картинките да отговарят на това което виждаме в света днес и това във Писанието. Затова се опитвам да гледам върху темата без да мисля за кръгла или плоска земя, а за моделът който се оформя ако земята е плоска, и да вида дали отговаря на Писанието.

Летял съм със самолет между западните щати на САЩ от там и до България, и от България до там, и обратно поне 6 до 7 пъти, до колкото си спомням. И имам наблюдения от горе. Курса съвпадаше изцяло със определеното време и маршрут на полета, защото аз виждах това през прозорчето и видях земята долу, как бях върху Канада, след това океана, и Гренландия. Даже виждах големи ледове как плуват в океана сами. С очите си видях това, и колко време беше полета. Което съвпада със този модел и карта който е към кръглата земя.

Също видях облаци под и над планини. Можеше да се вижда много добре на огромни разтояниея, примерно гранциата между океана и земята. В един момент се виждат планини над облаците в голяма далечина. Което доказва че това което виждам е истина, и че времето е достатъчно да виждам на големи разтояния. Би трябвало тогава, ако е плоска земята, да бих могъл да видя още по далече и дригуи планини над облаците или просто ощео блаци, или просто да видя по далече. Но това не стана, и виждах до една точка. Разтоянието между мен и планината над облаците е голямо и го виждах ясно, би трябвало при плоска земя поне още толкова пред планината или на далече да виждам. Кооето поне мен ме води да не приемам този модел и картинки на плоска земя, освен ако не са променени нещо да отговарят на това което виждам. Това са въпроси за сега.

Ето го примера за това което казвам, към 5та и  10та минута, това е от друг човек, аз виждах подобно:

Поглед от Полет

На края на 2024 годината, групата The Final Experiment, Последният Експеримент снима и доказа 24 часово слънце в Антарктида. Аз не вярвам на всичката 'космология' на човека и че е така както 'науката' казва, но това което тези хора снимаха Live, доказва че моделът на плоската земя и слънцето в този му вид е абсолютно не-истинен. За мен, фокусирайки се върху моделът и Пасанието, в момента имам само въпроси към този модел във видеата за плоска земя.

Live на 24 Часово Слънце

Затова аз гледам нещата първо от към Писанието. Знам че има сателити в космоса и определена техника защото Писанието казва в Еремия 51:

Еремия 51
53 И ако възлезе Вавилон до небето,
И ако утвърди на високо силата си,

На мен това ми показва че този Live на 24 часово слънце е истинен и е станал в реално време, и данните са преведени от тях на място към сателите да може да се види в Live. Предполагам те го имат записано и на памет.
'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Watchman

Цитат на: Lacho - Февруари 06, 2026, 14:32:26 PMГледах видеото, но не разбрах и не видях как обяснява че земята е окачена на нищо.

Не си се научил да внимаваш значи. Във видеото се цитира точно този стих и се дава добро обяснение за него.

ЦитатВ картинките показва че от долу под земята излизат някакви части, което не съвпада с това че земята е окачена на нищо.

Картинките са това, което хората си представят какво би могло да бъде. Истината е че ние НЕ ЗНАЕМ как точно Бог е устроил всичко, това, което знаем е че  СВЕТА е под контрола на дявола и ЛЪЖЕ ЗА ВСИЧКО.

Цитат на: Lacho - Февруари 06, 2026, 14:32:26 PMНа края на 2024 годината, групата The Final Experiment, Последният Експеримент снима и доказа 24 часово слънце в Антарктида. Аз не вярвам на всичката 'космология' на човека и че е така както 'науката' казва, но това което тези хора снимаха Live, доказва че моделът на плоската земя и слънцето в този му вид е абсолютно не-истинен. За мен, фокусирайки се върху моделът и Пасанието, в момента имам само въпроси към този модел във видеата за плоска земя.

Това е фалшификат. Има няколко изключително добри видеа, които доказват че е фалшификат. Кадрите са правени в студио.

Цитат на: Lacho - Февруари 06, 2026, 14:32:26 PMЗатова аз гледам нещата първо от към Писанието. Знам че има сателити в космоса и определена техника защото Писанието казва в Еремия 51:

Еремия 51
53 И ако възлезе Вавилон до небето,
И ако утвърди на високо силата си,

Сателити има да, и те наистина са на високо, но не са в никакъв "космос" и никаква "орбита". Те са закачени на хелиеви балони които се издигат много високо и от там действат. От време на време се пукат балоните и сателитите пада, хората ги намират на земята заедно с остатъците от балоните.

Lacho

Цитат на: Watchman - Февруари 06, 2026, 21:15:03 PMТова е фалшификат. Има няколко изключително добри видеа, които доказват че е фалшификат. Кадрите са правени в студио.

Уил Дъфи, организатора на експедицията и групата направиха Livestream чрез Starlink в продължние на 3 дни за 24 часовото слънце. На цялото видео може всеки да си направи собствен анализ за автентичноста му в частна лаборатория, и дали е правено в студио. Както стоят нещата в момента хората и един по един да ходят в антарктида всеки да си запише за него си, сигурно пак ще има други да кажат че не е истина. Предполагам че с развитието на това събитие в един момент ще се финансира нещо като малък лагер или пост със постоянен 24 часов Livestream. Въпреки че това вече го има в различни бази на отделни държави там.

Записано е също че преди самата експедиция Уил Дъфи канеще хора които подкрепят сферата и плоската земя, той да им поеме всички разноски за пътуване и настаняване и обратно. Мисля че от 14 такива от плоската земя само един или двама искаха да отидат, при положение че няма да им струва никакви пари.

За мен лично тази експедиция просто подвърди какво бях виждал преди чрез уебкамери в антарктида за 24 часово полярно слънце, и 24 часова полярна нощ там.

Мое лично искане и план е в следващите до 5 години да отида в Антарктида до Сноу Хил да видя пингвините специално императорските  и други животни. Те снасят яйца до към Юни и мътят 2 месеца, искам да видя как ходят с малките на живо. Голямо преживяване ще е това, ако мога да бъда там, и Бог позволи, и да възхвала Бога за това какво е сътворил, и че Той е над всичко. С кораб се ходи на там към средата на ноември до декември, и малките вече са пораснали и ходят. А през това време може да се наблюдава 24 часово слънце и там, ще бъде по лесно и по евтино от мястото във вътрешността където беше експедицията.

Цитат на: Watchman - Февруари 06, 2026, 21:15:03 PMСателити има да, и те наистина са на високо, но не са в никакъв "космос" и никаква "орбита". Те са закачени на хелиеви балони които се издигат много високо и от там действат. От време на време се пукат балоните и сателитите пада, хората ги намират на земята заедно с остатъците от балоните.

Имам овощна градина на полето, налага се да ходя да пазя през ноща. Когато е ясно нощното небе, поне 3 пъти съм виждал групата сателити Starlink как минават над мен една след друга като протеже от много светлини. И то със голяма скорост, доста повече от самолет защото и самолети виждам как минават през ноща от горе. Няма как това да е със балон и да се движи така. Другия път ще гледам да го запиша.

Виждал съм няколко пъти и космическата станция как минава над мен. Скороста е огромна. Още като юноша я следяхме, и може да се види как минава пред луната. Като я видиш да минава пред луната, още по добре виждаш огромната скорост. Със добър телескоп като е пред луната и луната е във добре осветена фаза, се виждат отделните соларни панели и части на космическата станция (имам предвид международната космическа станция). Моят телескоп тогава не беше със видеокамера и gps. Сега има такива на разумни цени вече, почти всеки може да си купи, и види.

Не вярвам на 'космологията' която се представя на света и от 'науката' но тази станция и сателити са горе защото аз лично съм ги виждал с очите си и балон не може да обясни това движение.

Бил съм и на космическия център Джон Кенеди. Тези съоражения, ракети и сувалките бяха там. Точно до къде отиват като се изтрелят незнам точното място, и какво правят като стигнат там незнам. Но знам че е някъде над атмосферата в по горнто небе.

И след като знам че Писанието казва че Вавилон се издигна до небето в Еремия 51, 100% знам че ходят до там. Аз съм абсолютно сигурен че САЩ е Великия Вавилон. В Откровение 18:2 пише че Вавилон а станал жилище на бесовете, и прибежище на всеки дух нечист. Аз мисля че космическата програма на САЩ се подпомага по някакъв не плътски начин от тези дяволи и демони. И по някакъв начин през годините са им давали може бе знание. Аз мисля това защото Писанието казва за Вавилонското чародейство и нейните вражари и омаятели. А именно това са тези масони-зидари и чародейци.

'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Watchman

Цитат на: Lacho - Февруари 07, 2026, 23:39:54 PMНа цялото видео може всеки да си направи собствен анализ за автентичноста му в частна лаборатория, и дали е правено в студио.

Вече е направено и е намерено за фалшиво. Ето едно от многото видеа по въпроса:

ЦитатИмам овощна градина на полето, налага се да ходя да пазя през ноща. Когато е ясно нощното небе, поне 3 пъти съм виждал групата сателити Starlink как минават над мен една след друга като протеже от много светлини. И то със голяма скорост, доста повече от самолет защото и самолети виждам как минават през ноща от горе. Няма как това да е със балон и да се движи така. Другия път ще гледам да го запиша.

Аз гледах на видео как се движеха заедно сателитите, като че са навързани заедно и ги дърпаха с нещо. Всеки сателит си има отделен балон, но при такова количество не е практично да ги пускат един по един. Затова ги навързаха и ги закараха на мястото където трябва да стои всеки балон със закачения сателит и там ги оставят един по един като стигне на определената локация.

Nikolay

Теорията за плоската земя е измислена от невярващи и те си фантазират какви ли не неща за нея.
Защо вярващите не вярват на Библията, а на тях, не е ясно, но заблудата е голяма.
По-горе писах, ето ще пиша пак.

Библията казва, че има четири посоки на света, а при плоската земя имаме за Север центъра на земята, има даже вариант и с 2 северни полюса.
И това влиза в разрез с писаното.
Ето на снимката по-долу се вижда какво обясняват, като при това обяснение, споде мен, даже отпада нуждата от Изток и Запад, просто защото има само една северна точка и навсякъде другаде просто е Юг.

Братя, вземете се в ръце и почнете да мислите трезво, не бъдете като хората от света!

Watchman

ЦитатБиблията казва, че има четири посоки на света, а при плоската земя имаме за Север центъра на земята, има даже вариант и с 2 северни полюса. И това влиза в разрез с писаното.

В тази тема има публикувани поне 100 библейски стиха потвърждаващи, че земята е плоска. Кой как си представя посоките на света няма никакво значение за библейското учение.

Библията говори за четирите ветрища на земята, също така говори за четирите "ъгъла" на земята. Само че думата за "ъгъл" означава "четвъртина". Сиреч най-вероятно древните са разделяли земята на 4 части и всяка четвърт се свързва с четирите ветрища и четирите "ъгъла" и от там четирите посоки. Няма никакво противоречие с плоскостта на земята.

Това, че хората се опитват да си представят, кое точно как е и предлагат всякакви варианти, по никакъв начин не променя или влияе както на библейското учение, така и на очевидните факти.

Фактите, които човек може да види с очите си също са в съгласие с библейското учение и потвърждават че земята е плоска. Например водата винаги заема идеално плоска повърхност. Също така при ясно време се виждат обекти намиращи се на десетки километри, което е невъзможно при глобуса. А в инфрачервения спектър се виждат обекти на стотици километри. Всичко това е възможно само при плоска земя.

Цитат на: Nikolay - Февруари 11, 2026, 12:38:06 PMБратя, вземете се в ръце и почнете да мислите трезво, не бъдете като хората от света!

Да се вземем в ръце и да почнем да вярваме на кабалистките измислици на масоните и йезуитите? Ти съвсем си се продал на врага.

Nikolay

Цитат на: Watchman - Февруари 11, 2026, 12:47:57 PMВ тази тема има публикувани поне 100 библейски стиха потвърждаващи, че земята е плоска. Кой как си представя посоките на света няма никакво значение за библейското учение.

Винаги може да седнем и да ги преобсъдим.

Цитат на: Watchman - Февруари 11, 2026, 12:47:57 PMБиблията говори за четирите ветрища на земята, също така говори за четирите "ъгъла" на земята. Само че думата за "ъгъл" означава "четвъртина". Сиреч най-вероятно древните са разделяли земята на 4 части и всяка четвърт се свързва с четирите ветрища и четирите "ъгъла" и от там четирите посоки. Няма никакво противоречие с плоскостта на земята.

Картинката много ясно описва ситуацията, имаш Север който не е библейски, защото в Библията това е просто една от четирите посоки на света. Т.е. той просто една от посоките на света, няма как да му е център, една от четирите части, четирите ветрища и ъгъла.

В случая, ти се налага да избереш, дали имаш 4 посоки или имаш 2, а ти вместо това казваш - всичко е наред, вярвам и в двете. Дали едната посока всъщност не е посока, а център, ти и тук казваш - все ми е тая дали е център или посока.
С това показваш, че не ти харесват фактите, защото ще счупят нещо в което вярваш от години.

Цитат на: Watchman - Февруари 11, 2026, 12:47:57 PMТова, че хората се опитват да си представят, кое точно как е и предлагат всякакви варианти, по никакъв начин не променя или влияе както на библейското учение, така и на очевидните факти.

Очевидните факти се подрепят с компас, доста лесно при това.

Цитат на: Watchman - Февруари 11, 2026, 12:47:57 PMФактите, които човек може да види с очите си също са в съгласие с библейското учение и потвърждават че земята е плоска. Например водата винаги заема идеално плоска повърхност. Също така при ясно време се виждат обекти намиращи се на десетки километри, което е невъзможно при глобуса. А в инфрачервения спектър се виждат обекти на стотици километри. Всичко това е възможно само при плоска земя.

Фактите които сме обсъждали до момента, са все такива които се оборват.
При ясно време се вижда, че има кривина, и се вижда във всичките клипове които гледате, част от земята се губи, малко, просто защото няма как да се види на по-голямо разстояние.
Че има лъжи в теорията за сферата, е ясно, обсъждали сме го.

Цитат на: Watchman - Февруари 11, 2026, 12:47:57 PMДа се вземем в ръце и да почнем да вярваме на кабалистките измислици на масоните и йезуитите? Ти съвсем си се продал на врага.

Вярата ми е единствено и само в Бог, а тук се опитвам да разсея заблуди.
Нямам против да се обсъждат неща свързани с фалшификатите и в сферичната теория и така наречения "Безкраен" космос.

Битие и Петър го пишат много ясно:

2 Петрово 3:5
Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,

Падащата вода винаги е кръгла т.е. капка.
И тя безпроблемно виси върху нищото и сплотява земята която е в нея, и това е иносказание за сфера.

С две думи нашата "вселена" е заобиколена от вода, а в така наречения космос се намират звезди, слънце и луна, а в центъра виси в нищото една капка вода в която има земя.

И както виждаш, една такава "теория" е в синхрон с Библия.

Nikolay

Цитат на: Lacho - Февруари 07, 2026, 23:39:54 PMБил съм и на космическия център Джон Кенеди. Тези съоражения, ракети и сувалките бяха там. Точно до къде отиват като се изтрелят незнам точното място, и какво правят като стигнат там незнам. Но знам че е някъде над атмосферата в по горнто небе.

И след като знам че Писанието казва че Вавилон се издигна до небето в Еремия 51, 100% знам че ходят до там. Аз съм абсолютно сигурен че САЩ е Великия Вавилон. В Откровение 18:2 пише че Вавилон а станал жилище на бесовете, и прибежище на всеки дух нечист. Аз мисля че космическата програма на САЩ се подпомага по някакъв не плътски начин от тези дяволи и демони. И по някакъв начин през годините са им давали може бе знание. Аз мисля това защото Писанието казва за Вавилонското чародейство и нейните вражари и омаятели. А именно това са тези масони-зидари и чародейци.

Ако се покаже на един човек от преди 300-1000 години, как някой влиза в совалка/ракета и се издига на пламък.
Той ще опише, че това е огнена колесница (без коне) както е описано в Библията на няколко места. И да с тези огнени колесници, те се издигат до небето и живеят там на своята станция. И да твоето обяснение е доста логично.

Разсекретяват се вече документите за извънземните.
Ако седнем да обсъдим тези извънземни, ще видим, че Бог не направи ангелите и цялото войнство на земята, но направи човека на земята. Т.е. думата извънземни е много на място казана, защото реално те не са земни, но ние сме земни защото от пръст сме направени!

И тези сатанисти ги чакат тези извънземни, че и подготвят хората да ги посрещнат т.е. дявола който ще бъде изгонен и "горко тебе земьо" вече може да се случи всеки момент.

Намерена

Цитат на: Nikolay - Февруари 11, 2026, 12:38:06 PMБратя, вземете се в ръце и почнете да мислите трезво, не бъдете като хората от света!

Скоро не си писал, радвам се, че се завърна сред нас. Обърнал си се само към братята, а сестрите ги няма. Може и да не ме приемаш за сестра, но се обръщам към теб сестрински - осъзнай се и остави демагогиите, с които врага успешно е промил мозъците на мнозина, включително на част от християните. 

Хипнозата относно хелиоцентризма, не позволява да се види, осъзнае и приеме истината за плоската земя. Понеже същите, които създадоха и ни учиха за глобуса, превърнаха християнството в религия, отричаща очевАдното в Божественото творение.

Чудно е, как така, някои места от Словото ни пасват на логиката и са приемливи, а други - не успяват да се впишат и остават извън обхвата на вярванията ни, понеже науката казвала друго. Излизането от всичко това, означава да зачеркнеш, да се покаеш и да забравиш наученото от света, за да можеш да видиш и разбереш истината. Защото тя е скрита не в науката, а в Христа. Както казва Павел: в Него са скрити всичките съкровища на премъдростта и на знанието (Колосяни 2:3). Той е, Който ни прави способни да проумяваме, да разбираме и да вярваме на истината. Всичко останало е суета и гонене на вятър. Даже, по-надолу в същата глава на Колосяни, Павел, е порицал колосяните и обяснил до къде водят човешките философии, постановления и учения.

Липсва ли истинско разбиране върху Писанието, върху заобикалящата ни действителност (физическа и духовна), както и оспорването им, означава да се оспорва Божието творение и авторитет. Неща, за които нито дипломи, нито човешки системи от познания ще ти свършат работа.

Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18