• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 9 гости преглеждат тази тема.

dodai

Николай като виждам какво пишеш и разбирам че си градско чадо.Такива глупави твърдения не може да ги напише разумен човек и да има претенции че е християнин.Не е станало късно все още може да се покаеш и да вземеш да размишляваш правилно.

Watchman

ЦитатЕто, игнорираш факта, че погледната сферата от коя да е страна се вижда кръг. По логиката на всички карти които показваш, земята трябва да е... квадратна. Защото кръга няма четири краища коментирани в едни други стихове, кръга за това е кръг, защото няма ъгли/краища, защото ако има то вече няма да е кръг.

Ти игнорираш факта, че според масонската "наука" в която си повярвал земята не е сфера а e геоид със сплескана и неправилна форма. Нещо като това по-долу:

Няма как това като се гледа от където и да е да направи кръг.

Четирите "краища" на земята още са наречени четирите "ветрища", което на практика са четирите посоки - изток, запад, север и юг. Възможно е ако купола е поставен върху 4 пилона в четирите посоки, да съществуват образно казано четири "краища".

ЦитатХубаво е като защитаваш плоскостта да почнеш и да мислиш по тоя начин :)
Защото, при плоската земя имаш четири посоки и те са четирите краища на света т.е. като стигнеш най-крайната точка, с случая север, не отиваш вече на юг щото юг ти е зад гърба, а ти си до стената.
Надявам се с тоя пример да почне да ти се прояснява, че няма как северния полюс да е в центъра на кръга, когато е негов край, както е показано на едни карти.

При сферата или геоида няма как това да стане, но при плоската земя обясних къде може да са четирите ъгъла. И тъй като те са извън самата земя, тя си остава кръг и те не касаят нейната форма.

ЦитатПрактически ако си в самолет виждаш малко по-надалеко от това да се качиш на планина, не знам дали се сещаш, че и даже съм поглеждал, даже от там тръгна поредния спор :)

Факт е че на самолетите е забранено да летят над северния полюс, защото там планината е толкова висока, че ще се сблъскат в нея. Над южния "полюс" също не летят, защото там ще се сблъскат с купола.

ЦитатНе знам дали се сещаш, че това изречение е в противоречие - ако Бог му е обещал да бъде Цар над цялата земя той вече знае над какво ще царува, за какво му е да му го показват отново?
Или ще се сетиш, че духа и знанията Му са така, леко на бая години, ако не се лъжа даже малко над тези на самата земя.

Сатана предлага на Исус сделка, договор - да му даде царствата на земята, ако му се поклони. При всеки договор трябва да се покаже предмета на договора за да има той сила. Така, че воденето до планината откъдето може да се види всичко е напълно юридически необходимо.

ЦитатКато нищо е и писано, че Исус се роди в човешко тяло за да покаже, че може да не се съгреши при всички ограничения на такова тяло т.е. нямал е специално зрение с което да може да види на 100 000+ километра. Дали е можел, чрез духа си да види надалеч т.е. свръхестествено, всъщност не знаем, и ако го твърдиш, просто спекулираш.

Писанието казва, че Исус се роди в плът ПОДОБНА на греховната, а не същата греховна плът, в която има всякакви ограничения. Затова имам библейско основание да смятам, че очите на Исус са виждали до края на земята.

Цитатсъществува такава група хора които са тип: атеист плоскоземец вярващ в извънземни.

Възможно е в някое от отделенията на някоя психиатрия. Но тази група далеч няма да свърши работа на сатана да измами цялата земя с "извънземно нашествие".

ЦитатИ ако не си ги видял, то как Исус ги видя тия царства без нещо свръхестествено за което не е писано?
И ако на своите си очи не вярваш, то на кого?

По-горе обясних защо смятам за библейски основано, съждението че Исус е можел да види всичко до краищата на земята. Аз вярвам не на моите очи, а на очите на Исус.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Цитат на: Watchman - Февруари 06, 2025, 01:06:31 AMТи игнорираш факта, че според масонската "наука" в която си повярвал земята не е сфера а e геоид със сплескана и неправилна форма. Нещо като това по-долу:

Няма как това като се гледа от където и да е да направи кръг.

Четирите "краища" на земята още са наречени четирите "ветрища", което на практика са четирите посоки - изток, запад, север и юг. Възможно е ако купола е поставен върху 4 пилона в четирите посоки, да съществуват образно казано четири "краища".

Т.е. геоида зависи от къде го гледаш ще изглежда различно? :) Значи вече спорим за геоид и кръг, но според разни картинки размятани тук, всъщност е полусфера и в краищата земята и небето се допират - пък Словото казва, че са разделени, какво правим сега, как става тая работа на практика?

Цитат на: Watchman - Февруари 06, 2025, 01:06:31 AMПри сферата или геоида няма как това да стане, но при плоската земя обясних къде може да са четирите ъгъла. И тъй като те са извън самата земя, тя си остава кръг и те не касаят нейната форма.

То хубаво обясняваш, ама да видим какво си забравил, че си написал:

Цитат
Цитат на: Nikolay - Февруари 03, 2025, 14:44:56 PMХем е център, хем е най-накрая? Най-северните означава, че са най-близо до север, ама нищо повече.

Северния полюс е крайна пределна точка към която ако се движиш се движиш на север, но когато стигнеш до нея и продължиш да се движиш, вече не се движиш на север, а на юг. Затова тя е "най-крайната северна точка" и страните около нея са "най-крайните страни на север".

Цитат на: Watchman - Февруари 06, 2025, 01:06:31 AMФакт е че на самолетите е забранено да летят над северния полюс, защото там планината е толкова висока, че ще се сблъскат в нея. Над южния "полюс" също не летят, защото там ще се сблъскат с купола.

Ти всъщност колко смяташ, че е висока тая планина???

Иначе се, оплиташ се още повече, дотук добре :)
Хайде да ми обясниш сега, като се намираш  на най-северната точка която ще рече, в най-горния край на света, как виждаш до най-южния който е на противоположния край на кръга?
Или пак ще опреш до свръх естествени умения и ще почнеш да губиш още повече почва под краката си?

Цитат на: Watchman - Февруари 06, 2025, 01:06:31 AMСатана предлага на Исус сделка, договор - да му даде царствата на земята, ако му се поклони. При всеки договор трябва да се покаже предмета на договора за да има той сила. Така, че воденето до планината откъдето може да се види всичко е напълно юридически необходимо.

На теория съм съгласен, на практика Сатана се опитва да пробута на Исус, нещо което той вече притежаваше и беше запознат, но да видим един друг текст:

Матей 17 глава
1 И след шест дни Исус взема Петра, Якова и брата му Иоана, и ги завежда на една висока планина на саме.

Същата ли е планината, и защо всеки води някой по планините? Да не би да има нещо друго което не знаем за тия планински ходеници?

Цитат на: Watchman - Февруари 06, 2025, 01:06:31 AMПисанието казва, че Исус се роди в плът ПОДОБНА на греховната, а не същата греховна плът, в която има всякакви ограничения. Затова имам библейско основание да смятам, че очите на Исус са виждали до края на земята.

А кой стих визираш да видим какво пише?

Цитат на: Watchman - Февруари 06, 2025, 01:06:31 AMВъзможно е в някое от отделенията на някоя психиатрия. Но тази група далеч няма да свърши работа на сатана да измами цялата земя с "извънземно нашествие".

Минахме от не може, на те са малко, че и са затворени, до тук добре :)
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Nikolay

Цитат на: dodai - Февруари 05, 2025, 19:47:50 PMНиколай като виждам какво пишеш и разбирам че си градско чадо.Такива глупави твърдения не може да ги напише разумен човек и да има претенции че е християнин.Не е станало късно все още може да се покаеш и да вземеш да размишляваш правилно.

Не знам дали са ми глупави твърденията, но аз не добавям към текста неща които ги няма за да ми пасне теорията, като например:
- че това е най-високата планина.
- не прилагам карта в която същата тая, най-висока планина е в центъра на света т.е. е на северния полюс, когато същия този северен полюс според Библията е в края на "кръга".
- не твърдя, че планината е толкова висока, че дори самолет не може да прелети над нея, без реално да знам дали е така, но пък пасва на това да гледаме отвисоко, защото от високо се вижда най-надалеч.
- не твъря, че Исус има специални дарби/умения да гледа на невероятни разстояния.

Та както писах и в началото, който иска да добавя към текста, за такива е писано:

Откровение 22 глава
18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,
19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.

Watchman

Цитат на: Nikolay - Февруари 10, 2025, 18:00:18 PMЗначи вече спорим за геоид и кръг, но според разни картинки размятани тук, всъщност е полусфера и в краищата земята и небето се допират - пък Словото казва, че са разделени, какво правим сега, как става тая работа на практика?

Не, от самото начало спорим за масонския квас който си поел от света и за чистото библейско учение. Няма никакви геоиди, няма и сфери, тези които са ги измислили тия неща се търкалят от смях като гледат как хората им се връзват.

Никъде не се казва в Писанието, че Бог е разделил земята от небето, казва се че е разделил водите над купола от водите под купола. (Бит. 1:6,7)

ЦитатТи всъщност колко смяташ, че е висока тая планина???

Иначе се, оплиташ се още повече, дотук добре :)
Хайде да ми обясниш сега, като се намираш  на най-северната точка която ще рече, в най-горния край на света, как виждаш до най-южния който е на противоположния край на кръга?
Или пак ще опреш до свръх естествени умения и ще почнеш да губиш още повече почва под краката си?

Колко аз смятам, че е висока няма значение, Писанието говори че тази планина съществува и е факт че я крият. Без значение обаче къде се намира на земята дадена планина, необходимо е човек да се завърти за да види всичко което се намира около планината и до края на земята.

Цитат на: Nikolay - Февруари 10, 2025, 18:00:18 PMСъщата ли е планината, и защо всеки води някой по планините? Да не би да има нещо друго което не знаем за тия планински ходеници?

Това няма нищо общо с темата. Не е нужно да пишеш излишни неща че да изглежда все едно имаш какво да кажеш. Реално нямаш никакви аргументи.

Цитат на: Nikolay - Февруари 10, 2025, 18:00:18 PMна практика Сатана се опитва да пробута на Исус, нещо което той вече притежаваше

Не, по това време Исус не притежаваше земните царства, първо трябваше да издържи кръста. Това, което сатана предлагаше е да получи царствате без да минава през кръста.

Цитат на: Nikolay - Февруари 10, 2025, 18:00:18 PMА кой стих визираш да видим какво пише?

Можеше и сам да го намериш. Римл. 8:3

Цитат на: Nikolay - Февруари 10, 2025, 20:03:46 PMНе знам дали са ми глупави твърденията, но аз не добавям към текста неща които ги няма за да ми пасне теорията, като например:
- че това е най-високата планина.
- не прилагам карта в която същата тая, най-висока планина е в центъра на света т.е. е на северния полюс, когато същия този северен полюс според Библията е в края на "кръга".
- не твърдя, че планината е толкова висока, че дори самолет не може да прелети над нея, без реално да знам дали е така, но пък пасва на това да гледаме отвисоко, защото от високо се вижда най-надалеч.
- не твъря, че Исус има специални дарби/умения да гледа на невероятни разстояния.

Както ти написах и преди нямаш аргументи и си смучеш от пръстите неща за да защитаваш учения на демони. През цялата църковна история християните са вярвали, че земята е плоска и с купол над нея и слънцето, луната и звездите се движат, а земята е неподвижна. Едва след като масоните въвеждат чрез свои агенти (Коперник, Галилей и прочие) измислицата за сферата и хелоцентризма, тази измама започва да си прокарва път сред вярващите.

И както забелязваш, не само аз виждам пълната несъстоятелност на това, което пишеш по темата.

Относно планината аз никъде не съм казал, че БИБЛИЯТА казва, че е най-високата планина, или че точно там сатана е завел Исус. Така, че няма никакво "притуряне" към Словото. За планината в центъра на земята написах като възможна локация, защото тази планина има символично значение на властта над цялата земя. Напълно логично обаче е да се разсъди, че ако Исус не е на най-високата планина, а има и по-високи от нея, тогава те може да попречат на това да се види всичко. Ето защо съждението за най-високата планина е напълно смислено.

Ти си този който си мислиш, че Исус е с физически способности които са на нивото на греховната плът. Само че това отново няма нищо общо с темата или с аргументацията по нея.

Това, което ИМА значение е че както Исус така и сатана смятат че от висока планина може да се видят всичките царства, иначе сатана не би го завел там, нито Исус би отишъл. А това е възможно само при плоска земя.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Цитат на: Watchman - Февруари 10, 2025, 20:51:17 PMКакто ти написах и преди нямаш аргументи и си смучеш от пръстите неща за да защитаваш учения на демони.

Дори и това ли не можеш да разбереш?
Аз нямам аргументи, ти имаш аргументи, аз просто задавам въпроси относно твоите аргументи! За да ги изпитам и за момента се проваляш в опита си да ги защитиш :)

Цитат на: Watchman - Февруари 10, 2025, 20:51:17 PMПрез цялата църковна история християните са вярвали, че земята е плоска и с купол над нея и слънцето, луната и звездите се движат, а земята е неподвижна.

А така, дай сега ей това да го уточним :)

Цитат на: Watchman - Февруари 10, 2025, 20:51:17 PMНикъде не се казва в Писанието, че Бог е разделил земята от небето, казва се че е разделил водите над купола от водите под купола. (Бит. 1:6,7)

Така, къде в тоя текст пише нещо за "купол" защото купола има определена физическа форма т.е. като похлупак.

Битие 1 глава
6 And God said, Let there be a firmament in the midst of the waters, and let it divide the waters from the waters.
7 And God made the firmament, and divided the waters which were under the firmament from the waters which were above the firmament
: and it was so.
8 And God called the firmament Heaven. And the evening and the morning were the second day.

Имаш вода в някаква форма, не е ясно каква е формата. Тази вода е разделена от фирмамента и имаме вече вода на 2 места, под и над фирмамента. Хайде сега ми обясни как точно при това разделение имаш купол който ги покрива като капак!
Или ще изхвърлиш думата раздели, за да си напаснеш покривалото? Защото похлупака ще опира в земята и разделение няма да има.
При кръгла земя в центъра на въздушен балон/сфера/ нямаш проблем водата да е разделена на 2 части които не се допират.
Защото при варианта който описваш, имаш архипелаг от острови/континенти който плува всред водите, всичките картинки които описвате/добавяте показват точно това.

Иначе предполагам, че ползваш това:

Исая 40 глава
22 Онзи, Който седи над кръга на земята, Пред Когото жителите й са като скакалци, Който простира небето като завеса, И го разпъва като шатър за живеене

С което вече може да говорим в тая посока, дали може да се комбинират двете неща, може и да може, ама напасването нещо не ми се получава визуално.
_______

Но ако приемем, че водата е във формата на капка (физическата и форма в пространството) т.е. кръгла и разделението е вътре в нея, то тогава имаме точно тоя хелиоцентричен модел който знаем. Т.е. вода, фирмамент /празно пространство в което са звездите +  небето и въздуха който дишаме/, кръглата земя. А кое тяло около кое се върти - е тук могат да лъжат, защото няма как да проверим.

Може ли да има портали през които да се влиза вътре - ми може.

И воала, нямаме никакви напасваници и всичко съвпада и с Библейските текстове.

Коя версия ще изберем, както и писах, няма значение - Бог и Христос са важни.

Хората вярват и в елфи и в какви ли не безумия, нямало да повярват в едни извънземни ако не била кръгла земята...

Цитат на: Watchman - Февруари 10, 2025, 20:51:17 PMКолко аз смятам, че е висока няма значение, Писанието говори че тази планина съществува и е факт че я крият. Без значение обаче къде се намира на земята дадена планина, необходимо е човек да се завърти за да види всичко което се намира около планината и до края на земята.

А, сега пък няма значение колко е висока... Че и трябва да се върти човек за да види, ще се върти ако е в центъра на света, ако е на края на света (North) ще гледа смело напред.

Но да видим, както обичаш да казваш, когато е нужно Библията уточнява разни неща, примерно когато планината е много висока:

Езекиил 40:2
and setH5117 me uponH413 a very H3966 highH1364 mountain,H2022
A shortened form of H2042; a mountain or range of hills (sometimes used figuratively): - hill (country), mount (-ain), X promotion.

Матей 4:8
highG5308 mountain,G3735
Probably a from an obsolete word ὄρω orō (to rise or "rear"; perhaps akin to G142; compare G3733); a mountain (as lifting itself above the plain): - hill, mount (-ain).

Вижда се, планината където е заведен Исус, явно не е от най-високите и нещо и да се оглеждат, е все тая.

Цитат на: Watchman - Февруари 10, 2025, 20:51:17 PMТова, което ИМА значение е че както Исус така и сатана смятат че от висока планина може да се видят всичките царства, иначе сатана не би го завел там, нито Исус би отишъл. А това е възможно само при плоска земя.

Както виждаш от текстовете по-горе, явно не са били на логически най-високата планина.

Цитат на: Watchman - Февруари 10, 2025, 20:51:17 PMНе, по това време Исус не притежаваше земните царства, първо трябваше да издържи кръста. Това, което сатана предлагаше е да получи царствате без да минава през кръста.

Т.е. е знаел какво ще получи, за което и говорим.

Цитат на: Watchman - Февруари 10, 2025, 20:51:17 PM
Цитат на: Nikolay - Февруари 10, 2025, 18:00:18 PMА кой стих визираш да видим какво пише?

Можеше и сам да го намериш. Римл. 8:3

Така е, текста казва, че плътта е подобна на греховната. Нищо за супермен не виждам да пише, ако ти искаш да добавиш нещо, че щом не е това може да е:
- и да почнеш да изброяваш рандом дошли неща - ок.
Основния проблем е точно с това: добавянето на неща които не ги пише :)

Намерена

https://rutube.ru/video/fa1d70e8165974c1b08931d663999cce/

Попаднах случайно на това видео. Като изключим позоваването на "вавилонската космология" е изказано предположението, че куполът може да е направен от диамант.

Честно казано, преди не бях се замисляла над подобна теория, защото четейки Словото, не съм имала потребност да си обяснявам какъв материал е вложил Бог в купола. Защото, стигайки до стих, в който е написано, че твърдта е здрава като леяно огледало, ми е било достатъчно да съм наясно, че тя е изключително здрава и непробиваема, способна да издържи цялото налягане на водите отгоре. И толкоз. Такива подробности, от какво, кое, как, не са ме карали да ровя насам-натам, защото това означава да се обърна към нАуката.

Знаем, че днес голяма част от истината умишлено се крие и фалшифицира с разни фантасмагории. Докато в древността, в предишни напреднали цивилизации, са били наясно с плоската земя с купола над нея, затова може да са стигнали и до състава му. От друга стана, Словото не дава подобна информация, а само характеристика на купола чрез сравнение с леяно огледало в Йов.

Затова, съм предпазлива, относно изказване на мнение и вярване в такива твърдения (визирам видеото), предпочитам да се позовавам на Писанията. В този смисъл, ако Бог не е счел за необходимо да ни каже повече от написаното; относно какъв точно материал е използвал в купола, на каквато и нАука да се позовем, няма да е базирано на Словото или на истината.

Това, което намираме по въпроса в Библията, е вече коментирано и в настоящата, и в друга тема. Отнася се за здравината на купола. Ще цитирам от темата "Сътворението", защото е разгледано значението на думата "здраво"

Цитат на: Watchman - Февруари 13, 2017, 13:39:39 PMЙов 37:18. Можеш ли като Него да разпростреш небето, Което, като леяно огледало е здраво?

Известно е че древните огледала са били лети от бронз или мед, някакъв метал, който е можел да се полира добре за да служи като огледало. Думата преведена "здраво" е на еврейски "kazak" и означава нещо твърдо, здраво и кораво. За какви ракети и сателити в "космоса" говорим въобще? Според официалната "наука" няма никакъв твърд купол над земята а всичко е въздух през който може да се мине.

Също така библейската дума за "космос" означава - обитаемия свят - земята и атмосферата, които Бог е създал. В този смисъл може да се приеме, че някакви ракети летят до "космоса" сиреч до някакви височини в атмосферата и после падат на земята в някой океан. Но излизане извън простора/твърдта е невъзможно освен през предвидената за това врата (Откр. 4:1) и очевидно само с Божие разрешение и помощ.

И в контекста на казаното, виждаме друга дума. Според речника, значението за "леяно" (огледало) е в смисъл нещо да се изсипе, също като отливка от метал с подразбиране за стопяване и отливане чрез разширяване и втвърдяване, за да стане отлятото здраво, твърдо.

H3332
יָצַק
yâtsaq
yaw-tsak'

Тоест купола е излят като метал от здрав и непробиваем материал. Друго не ни е казано. Затова, диамант ли е, друг вид минерал, метал или материал е, в Библията не е написано, само е дадено сравнение. 

Ние все се стремим да си обясним това или онова. А всъщност, да стоим в поклонение с възхита и благоговение пред Твореца, е по-скъпоценно в Божиите очи. Това е според мен.

Видеото е на руски език, няма вградени субтитри. За тези, които не знаят езика, резюмето му е следното:

•  Теорията на плоската земя предполага наличието на защитен купол над нас.
•  Куполът е силен и прозрачен, вероятно направен от диамант.
•  Диамантът е с висока твърдост и устойчивост на износване.
•  Диамантеният купол трябва да е дебел, за да компенсира нестабилност.
•  Диамантът е високо еластичен модул и с нисък коефициент на компресия.
•  Височината на купола позволява да се летите в космоса.
•  Ракетите достигат максималната височина и не могат да летят по-високо поради купола.
•  Диамантът има голяма топлопроводимост, което го прави отличен радиатор.
•  Диамантът е широко-зонен полупроводник, което го прави мощен процесор.
•  Температурата и радиацията влияят на неговата електрическа проводимост.
•  Диамантът може да луминесцира под въздействието на светлината, което обяснява северните светлини и сиянието на звездите.
•  Произходът на диамантите остава загадка, но те могат да бъдат отчупени от купола.
•  В миналото към купола имаше масивни удари, което доведе до частичното му унищожаване.
•  Метеоритните дъждове могат да бъдат резултат от ремонта на купола.
•  Навсякъде са открити диамантени находища, с изключение на Антарктида.
•  Куполът не може да се повреди на студени места.

Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18

HalleluYah

Изключително тъжно е, че има 65 страници писано по темата за плоската земя и то в християнски форум, където се предполага, че за вярващите Божието Слово трябва да е единствения критерий за истина относно всяко нещо.

Факт е, че всички бяхме в заблуда, но след като един истински християнин реши внимателно да изследва Писанията(да не говорим, че хора като Watchman, Тихомир и др., са се постарали максимално да улеснят този процес за четящите темата), би следвало не след дълго той да приеме като дечицата тази проста истина относно Божието сътворение..

Псалми 119:162 Радвам се на словото Ти като един,
който намира голяма плячка.

John 12:25 He that loveth his life shall lose it;
and he that hateth his life in this world shall keep it unto life eternal.

Luke 9:24 For whoever wants to save their life will lose it,
but whoever loses their life for me will save it.

Намерена

Всичко се свежда до състоянието на сърцето. Трябва да пристъпваме с искрени сърца в пълна вяра, със сърца очистени от лукава съвест (Евр.10:22). Ако имаме пелена в сърцето, няма да виждаме Бога, но в нас ще има основно лукавщина и лицемерие.

Сам Господ Исус каза, че чистите по сърце са блажени и ще видят Бога (Мат 5:8). Затова, ако покривалото още стои в сърцето, то няма да е обърнато към Бога, а към нещата, с които е заето. Заслужава си, постоянно да изпитваме себе си - на Бога ли гледаме и служим, него ли обичаме с цялото си сърце или клоним повече към мамона (който погрешно се свързва само с материалното, но всъщност обхваща всяка форма на идолопоклонство).

Ето защо, не може да се приеме истините в Словото и все се търси обяснение извън него. И ако поне малко сме честни пред себе си и Бог, че сме пълни със зло, за нас ще има повече надежда. Защото ще можем като Еремия, да викаме от радост към Бога:

Еремия 15:16
Като намерих Твоите думи изядох ги,
И Твоето слово ми беше радост и веселие на сърцето;
Защото се наричам с Твоето име,
Господи Боже на Силите.

Кой как се нарича обаче, е въпросът и в това се крие отговора.
Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.

Nikolay

Цитат на: HalleluYah - Февруари 21, 2025, 00:59:36 AMИзключително тъжно е, че има 65 страници писано по темата за плоската земя и то в християнски форум, където се предполага, че за вярващите Божието Слово трябва да е единствения критерий за истина относно всяко нещо.

Не е като да не съм участвал в тия 65 страници, и не е като да не съм изследвал през тези години. Имало е моменти в които съм заставал зад теорията за плоската земя, но Бог ми е показвал не малко пъти, къде греша.
А и както се вижда, аз с цитати работя и задавам въпросите си, облягайки се точно на Словото.

Цитат на: Намерена - Февруари 21, 2025, 07:41:13 AMВсичко се свежда до състоянието на сърцето.

Трябва и разум да имаме, защото е писано:

Еремия 17
9 Сърцето е измамливо повече от всичко, И е страшно болно; кой може да го познае?

10 Аз, Господ, изпитвам сърцето, Опитвам вътрешностите, За да въздам всекиму според постъпките му, И според плода на делата му.

Цитат на: Намерена - Февруари 20, 2025, 10:56:17 AMhttps://rutube.ru/video/fa1d70e8165974c1b08931d663999cce/

Попаднах случайно на това видео. Като изключим позоваването на "вавилонската космология" е изказано предположението, че куполът може да е направен от диамант.

Може ли обяснение на движението на звездите т.е. как успяват да се движат от долу нагоре?
На 6:30 мин.

При тази конфигурация:

Картинките ги направих от клипчето.

Намерена

Цитат на: Nikolay - Февруари 24, 2025, 11:58:29 AMТрябва и разум да имаме, защото е писано:

Направо ме изумяваш, Николай. Понякога пишеш все едно те гонят, не осмисляш, какво точно изказваш. Оставяш впечатление, че си чел-недочел или мислил-недомислил. 

Сърцето се състои от разума, чувствата, волята на душата ни и съвестта в духа ни. Затова, разума е част от сърцето и ето:

Евреи 4:12 Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето.

Матей 13:15 Защото сърцето на тия люде е задебеляло И с ушите си тежко чуват, И очите си склопиха; Да не би да видят с очите си, И да чуят с ушите си, И да разберат със сърцето си, И да се обърнат, И Аз да ги изцеля".

Цитат на: Nikolay - Февруари 24, 2025, 11:58:29 AMМоже ли обяснение на движението на звездите т.е. как успяват да се движат от долу нагоре?

Относно този въпрос, ти припомням писаното вече в темата на стр. 22 от Тихомир

ЦитатЧовек, който не вярва в Писанията, ще си измисли хиляди извинения и за да не изглежда като еретик и да каже "не вярвам", ще каже "то е писано друго, а не е буквално".

Звездите са живи същества и за това Писанията казват на не едно място:

Съдии 5:20. От небето воюваха; Звездите от пътищата си воюваха против Сисара.

Звездите могат и да пеят:
Йов 38:7. Когато звездите на зората пееха заедно, И всичките Божии синове възклицаваха от радост?

Могат и да хвалят Бога:
Псалми 148:3. Хвалете Го, слънце и луно; Хвалете Го, всички светли звезди.

Има скитащи се звезди:
Юда 1:13. свирепи морски вълни; които изпущат като пяна своите безсрамни дела; скитащи звезди, за които се пази мрачна тъмнина до века.

Ахаа, в този случай седемте звезди излиза, че са баш живи същества: ангели:
Откровение 1:20. тайната на седемте звезди, които видя в десницата Ми, и седемте златни светилника. Седемте звезди са ангелите на седемте църкви; и седемте светилника са седемте църкви.

Или това, което цитирах по-горе:
Откровение на Йоан 9
  1. И като затръби петият ангел, видях една звезда паднала на земята от небето, на която се даде ключа от бездънната пропаст.
  2. И тя отвори бездънната пропаст; и дим се издигна от пропастта като дим от голяма пещ; и слънцето и въздуха потъмняха от дима на пропастта.

Със синтезираното от Тихомир, е напълно обяснимо онова, което наричаме "падащи звезди". Около нас е пълно с живи същества - ангели, които ние не виждаме, освен по решение на Бог.

Евреи 1:7,14   
7 И за ангелите казва: "Който прави ангелите Си силни като ветрове
и служителите Си като огнен пламък."
14 Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на онези, които ще наследят спасение?

4 Царе 6:17 – И Елисей се помоли: Моля Ти се, Господи, отвори му очите, за да види. И Господ отвори очите на слугата и той видя, че хълмът беше пълен с огнени коне и колесници около Елисей.

Щом слугите Господни са огнен пламък и са изпращани да слугуват на наследяващите спасение, тогава е съвсем обяснимо явлението, което ние наричаме "падаща звезда". Те вършат работа на земята, възложена им от Господ, след което се връщат обратно при Него.   

Деяния 12:7-10 – И ето, един ангел от Господа застана до него и светлина осия килията; и като побутна Петър по ребрата, разбуди го и му каза: Ставай бързо! И веригите паднаха от ръцете му. Ангелът му каза: Опаши се и обуй сандалите си. И той направи така. Тогава му каза: Облечи дрехата си и ела след мен. И Петър излезе и го следваше, без да знае, че извършеното от ангела е действителност, а си мислеше, че вижда видение. А като преминаха първата и втората стража, дойдоха до желязната порта, която води в града, и тя им се отвори сама; и като излязоха през нея, изминаха една улица и ангелът веднага се оттегли от него.

Йоан 5:4 – Защото от време на време ангел слизаше в къпалнята и размътваше водата; а който пръв влизаше след раздвижването на водата, оздравяваше, от каквато болест и да беше болен.

Не виждам, какво има да му мъдруваме толкова. Има голяма разлика между това, в какво вярваш и това, до колко си в състояние да приемеш написаното в Библията. А после казваш, да изразяваме и да се оприличаваме на Христос, това няма как да стане с подобно мислене.

Ако си четем както трябва Словото, вътре пише много от онова, което искаме да знаем. Друг е въпроса, че все си търсим аргументи, доказателства и прочие, което ни води, къде? Право при нАуката. Светските трактовки не са отправна точка за нас, защото са измишльотина и в пълен противовес на Божието творение.

Погледни го дори като едно пресяване - на Бога ли вярваш или на "науката"? Толкова промиване на мозъците и объркване са внесли в наше време, че накрая някои християни виждат единствено двуяко значение на казаното в Словото, неспособни да го проумеят и то става за тях като притчи, нуждаещи се от тълкуване, а не Слово на живот.

Nikolay

Поради естеството на сърцето да бърка, трябва да сме внимателни и разумни дали да го следваме и слушаме за всичко.
Сега по-разбираемо ли е?

_____
Термин "падащи звезди" в Библията няма, освен в смисъла на това, че са падащи (fall) пратеници (angels), че падналите ангели са едни други, а не тия които описвате.

А тия за които питам са "изгряващи" звезди (показаното в клипа), и въпроса е как изгряват звездите и къде се събират. Зад ледовете на края на света или някъде изсред водата разделяща фирмамента?

Такава каша забърквате с теориите си, че не можете да ги осъзнаете.
Основния проблем е, че не можете да си представите цялостното функциониране на това което се опитвате да докажете, иначе да сте разбрали, колко е несъстоятелно.

Watchman

Nikolay живее в такова дълбоко объркване по темата, че не е възможно да му се отговаря, понеже и той самия не знае какво точно пише и защо.

Nikolay

Всяко нещо с времето му, явно ще трябва да се помоля Бог да помогне за разбиране.

mak

Намерих една снимка, която не бях виждал преди. За мен е ново това което пише за "The chaos of dragon".

Ето стиховете които са дали:

Psa 74:13  Ти си раздвоил морето със силата Си; Ти си смазал главите на морските чудовища. 
Psa 74:14  Ти си строшил главите на Левиатана, Дал си го за ястие на людете намиращи се в пустинята. 
Psa 74:15  Ти си разцепил канари, за да изтичат извори и потоци; Пресушил си реки не пресъхвали. 

Job 7:12  Море ли съм аз, или морско чудовище, Та туряш над мене стража? 

Job 9:13  Ако Бог не оттегли гнева Си, Горделивите помощници се повалят под Него! 

Job 26:12  Развълнува морето със силата Си; И с разума Си поразява Рахав§. 
Job 26:13  Чрез духа Си украсява небесата; Ръката Му пробожда бягащия змей 

You cannot view this attachment.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8