Author Topic: Oтносно плоската земя  (Read 124650 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3438
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #825 on: July 31, 2019, 09:17:33 AM »
Quote
Аз, признавам си.
Не мога да обясня (научно) всичко, защо се случва така или инак.

Не се притеснявай, никой не може да обясни какво точно се случва и как се случва, защото това са Божии тайни и хората само се надуват с плътския си ум да обясняват неща, които нито са видели, нито разбират.

Ако четем внимателно как Писанието говори за Творението ще видим, че Бог е създал Творението за да изяви Своята слава, мъдрост, сила и величие. Когато хората се опитват да "обяснят" кое какво било в Творението и как било станало, и как работело - по този начин те се опитват да възвеличат себе си и да принизят Твореца. Но за такива Бог казва, че правейки се на мъдри (знаещи, разбиращи) те всъщност глупеят.

Цялата така наречена "наука" дори да махнем целенасочените измами в нея с политически и подмолни цели, и тя да остане в чист вид, пак е глупава и покварена, защото е базирана върху материалистичния възглед и отрича невидимия свят.

Бог обаче е създал всичко видимо И НЕВИДИМО, и видимия и невидимия свят са в непрестанна взаимовръзка и въздействат един на друг. Само този факт анулира всичките претенции на "науката" за достоверност, защото тя разчита на наблюдения, експерименти и "доказателства" строго в рамките на материалното измерение. Всичко извън него се счита за несъществуващо и невалидно.

Да, Бог е създал природни закони, които работят и има неща които могат да се наблюдават, но не всичко може да се наблюдава и света, Творението и процесите в тях се управляват и от невидими духовни закони, както и от невидими духовни същества. А каква валидност може да има "наука", която не взема предвид всички налични фактори при своите изследвания?

От нас не се изисква да "обясняваме" кое как ставало, а да се покланяме с възхищение и благоговение пред Твореца, Който е направил всичко по велик и славен начин.

Пс 19:1 Небесата разказват славата Божия, И просторът известява делото на ръцете Му. 

Хората в днешно време са измамени да вярват, че "науката" борави с обективни и доказани факти, които са неоспоримо верни сами по себе си. Докато в действителност "науката" представлява серия от най-различни теории в които различните учени вярват или не вярват. В тези теории може да има някаква доза истина примесена с дози презумпции и заблуждения, но никоя от тези теории не е в състояние да разкрие цялата картина, защото човешкия ум и сърце са в паднало състояние и не са способни да вникнат в Божиите тайни. Бог обаче запазва истинска мъдрост (знание) само за праведните. Но тази мъдрост е предназначена не да се възвеличава човека, а да се възвеличи Бога и да предизвика още по-дълбоко страхопочитание и поклонение пред Бога. Това е истинска мъдрост и истинска наука.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 985
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #826 on: July 31, 2019, 17:35:38 PM »
Хората в днешно време са измамени да вярват, че "науката" борави с обективни и доказани факти, които са неоспоримо верни сами по себе си. Докато в действителност "науката" представлява серия от най-различни теории в които различните учени вярват или не вярват. В тези теории може да има някаква доза истина примесена с дози презумпции и заблуждения

Съгласен съм, че има неща които са неверни защото са само теории и аксиоми, но има и неща които са си факти защото са проверими и днешната наука се базира на не малко от тези проверими факти. Станала е авторитет сред хората именно поради това, че е събирала проверими факти, това, че в последствие са навлезли и лъжи - така е.

Текстовете които се цитират тук, нямат проблем да се приложат нито с кръгла нито с плоска земя. От такава гледна точка, аз не се наемам да твърдя нито едното нито другото.

Всеки има глава на раменете и очи на главата да мисли, гледа и преценява за себе си, Бог ще съди всеки поотделно. Ако някой иска да съди друг поради вярата му в едно от тия неща, да не забравя, че има само един Съдия на тази земя пред който и той ще се изправи един ден.

Даже предлагам тази тема да се заключи, защото освен караници и раздори не предизвиква нищо друго в последно време.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3438
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #827 on: July 31, 2019, 22:52:33 PM »
Quote
Текстовете които се цитират тук, нямат проблем да се приложат нито с кръгла нито с плоска земя. От такава гледна точка, аз не се наемам да твърдя нито едното нито другото.

Това въобще не е вярно. Никакъв шанс няма да се видят всички царства на земята от много висока планина при сферична земя. Да не говорим че сферичната земя е неизбежно свързана с цялата останала "космическа" космология и не е съвместима с библейския факт, че земята се намира затворена под купол между две колосално огромни маси вода. Сферичната земя е 100% несъвместима с Библията и това е повече от очевидно за хората, които четат Библията с отворени очи, а не със очилата на "науката".

Това, че "науката" се базирала само и единствено на "проверими факти" също не е вярно, поради простия факт, че наличието на невидимия свят и неговото влияние върху земята няма как да се провери с "научни методи".

Въпроса за плоската земя е изключително полезен с това, че разобличава идолопоклонството на християните спрямо мъдростта(науката и вървежа) на този свят. На никой не му е комфортно да се раздели с възлюбените си идоли. Обаче от една страна Бог ще съди идолопоклонците, а от друга на нас ни е забранено в Писанието да общуване с хора които се наричат християни, а са идолопоклонци.

Ето защо въобще не е вярно, че този въпрос е маловажен и можем да го заметем под килима.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 985
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #828 on: August 02, 2019, 01:40:29 AM »
Всички царства по-това време са били около Европа, спокойно могат да се видят от Еверест (примерно).

____
6 И Бог каза: Да бъде простор посред водите, който да раздели вода от вода.
7 И Бог направи простора; и раздели водата, която беше под простора, от водата, която беше над простора; и стана така.    
8 И Бог нарече простора Небе.


Защо Бог нарече простора Небе ? Къде Бог каза, че Небето има край и, че има нещо различно от Небе, примерно като ледници накрая на Небето ? Защото ако нямат край е логично да са безкрайни т.е. сфера... и тук говорим все още за небестната твърд. Простора разделя вода от вода т.е. той е всред нея и образува балон като изолира всичко от тая вода.

9 И Бог каза: Да се събере на едно място водата, която е под небето, та да се яви сушата; и стана така.

Под Небето имаме събрана вода на едно място - как се събира вода на едно място ? Може би като стане на сфера или като стане с формата на съдинка в която е събрана ?
И в същото време имаме суша която се явява всред тази вода ?

Един ден когато Бог унищожи всичко включително космоса, просто ще махне Небесната твърд и всичко ще бъде унищожено, тук нямаме различия от писанията.

Думите на Петър са, че в последните дни ще се твърди, че няма Небесна твърд, а не, че земята е плоска или кръгла !
Ако искате да спорите с някой за нещо, поне се облегнете на думите на Петър... щото той говори за реални неща, а не за предположения...

Въпроса за плоската земя е от изключително значение за тези които искат да отхвърлят думите на Исус:
Паси агънцата ми.

Нищо не искам да замитам под килима, просто имаме много неизвестни и не можем да твърдим нищо, а просто да предполагаме. Бог каза да сме разумни, а не да вадим от 9 кладенеца вода за да доказваме предположенията си, защото после ще застанем пред него и ще отговаряме ако сме подвели някой с тях и сме го отклонили/отвратили от вярата !
Писано е, най-голяма е любовта, а тя прощава много грешки !
Писано е също, че не можем да излезем от света, а и не трябва защото сме тук да проповядваме с делата и устата си. Да се стараем да спасим всеки грешник, за който Бог е промислил, а не да пъдим наред.

Бог ще допусне в Милениума страшно много "вярващи" които след това ще се обърнат срещу Помазаника Му, явно е предвидил да даде шанс на доста хора, и бъди сигурен че мнозина от тях няма да са се интересували от това дали земята е плоска или кръгла.

Не мога да разбера това желание да се пъдят хора които Бог е довел тук за да им се помогне щото не споделят тези убеждения... Или да ползвам думите на Исус - който е безгрешен първи да хвърли камък ?
Има далеч по-важни теми...


____
Наличието на невидим свят, чупи много неща в науката което е проблем за тези които живо се интересуват от нея и отричат невидимия свят. Това не знам защо го споменаваш въобще, не знам да имаме спор относно това.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3438
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #829 on: August 02, 2019, 11:28:25 AM »
Quote
Всички царства по-това време са били около Европа, спокойно могат да се видят от Еверест (примерно).

Кой ти каза, че всички царства били в Европа? И кой ти каза, че при сферична земя можеш да видиш цяла Европа от Еверест? Виждам, че боравиш с презумпции и не си проверил нещата,които твърдиш.

Еверест е висок около 8,848 м. Това означава, че за да видиш Рим от Еверест не трябва да имаш по-голяма кривина от 8847 м. Обаче знаеш ли колко е кривината от Еверест до Рим? Най-малко 3 152 047 м. А дявола завежда Исус да види всички царства точно по времето на Римската империя.

Няма да коментирам колко несмислено е да се каже, че всички царства по времето на Исус били в Европа. Ами Египет и Етиопия за които се споменава в Библията и те ли са в Европа? Виждаш ли до какви абсурдни твърдения се налага да прибегнеш за да защитиш едно толкова очевидно заблуждение, че сферичната земя може да се вмести в Библейското описание на Творението.

Quote
Защо Бог нарече простора Небе ? Къде Бог каза, че Небето има край и, че има нещо различно от Небе, примерно като ледници накрая на Небето ? Защото ако нямат край е логично да са безкрайни т.е. сфера... и тук говорим все още за небестната твърд. Простора разделя вода от вода т.е. той е всред нея и образува балон като изолира всичко от тая вода.

Вижда се че ти от самото начало си подходил много несериозно към тази тема, и въобще не си разгледал наличните пасажи в Библията касаещи темата.

Първо Писанието казва че земята (вселената ) е поставена върху основи и че тези основи са под водите:

Пс. 18:15  Тогава се явиха коритата на водите, Откриха се основите на вселената От твоето изобличение, Господи, От духането на дъха на ноздрите Ти.

Земята е поставена върху основи покрити със води. Това, което ти си представяш, ако простора е сфера е че земята е вътре в сферата на простора и вместо да е поставена на основи тя лети във въздуха. Което противоречи и на най-елементарните физични закони. Да не говорим, че тези води намиращи се в долната страна на сферата ще се излеят в долната страна на купола.

Quote
Под Небето имаме събрана вода на едно място - как се събира вода на едно място ? Може би като стане на сфера или като стане с формата на съдинка в която е събрана ?
И в същото време имаме суша която се явява всред тази вода ?

Не е ясно какво точно си представяш тука, но на плоската земя всичката вода е събрана на едно място в един огромен свързан по-между си океан, горе долу както го рисуват "плоскоземците".

Писанието също ясно идентифицира като идентични изразите "от небето" и "и от горе (свише), from above). Това означава, че Бог е намира в посока НАГОРЕ. Третото небе където е Божия небесен престол се намира над простора, над купола. Да ама ако купола е сфера, понятия като "горе" и "долу" губят своя смисъл. Защото ако Божият престол е над една част от сферата, то онези които се намират от другата страна на сферата, за тях Бог няма да е "горе" а ще е "долу". А това е напълно несъвместимо с концепцията на Писанието, че Божия трон винаги е ГОРЕ.

Quote
Думите на Петър са, че в последните дни ще се твърди, че няма Небесна твърд, а не, че земята е плоска или кръгла !
Ако искате да спорите с някой за нещо, поне се облегнете на думите на Петър... щото той говори за реални неща, а не за предположения...

Думите на Петър са в контекста, че хората ще отричат Христовото Пришествие. Защо ще го отричат? Най-вече защото са изоставили вярата в Бога, а нищо не съдейства за отдалечаването от Бога, като скриването на това, колко близко всъщност е Бог, намиращ се точно над простора. Сферичната космология е допринесла само и единствено за атеизъм и безбожие.

Quote
Въпроса за плоската земя е от изключително значение за тези които искат да отхвърлят думите на Исус:
Паси агънцата ми.

И това как ще го докажеш? Подобно твърдение е изцяло изсмукано от пръстите. Ами какво означава да пасеш агънцата? Не е ли да им даваш добра храна? А какво е добрата храна, освен истиннното учение за Бога? Това включва в себе си всяка истина, която Бог ни е разкрил в Писанията, включително истината за Творението, такава каквото Писанието ни я разкрива.

И между другото заповедта да "пасе агънцата" е дадена на Петър в качеството му на апостол и не може да се приписва към всеки човек. Писанието изрично напомня, че не всички са апостоли, не всички са овчари и учители. Така, че тези твои съждения са лишени от всякаква здрава основа.

Quote
Нищо не искам да замитам под килима, просто имаме много неизвестни и не можем да твърдим нищо, а просто да предполагаме. Бог каза да сме разумни, а не да вадим от 9 кладенеца вода за да доказваме предположенията си, защото после ще застанем пред него и ще отговаряме ако сме подвели някой с тях и сме го отклонили/отвратили от вярата !
Писано е, най-голяма е любовта, а тя прощава много грешки !

Това, че има неизвестни не е основание да игнорираме известните неща. А известните неща са напълно достатъчно да отхвърлим официалната космология и да видим, че разбирането на предишните поколения за плоска земя са напълно основателни и в хармония с Писанията. Та само преди 100 години в училищата в България се е учело, че земята е плоска.

Quote
Писано е също, че не можем да излезем от света, а и не трябва защото сме тук да проповядваме с делата и устата си. Да се стараем да спасим всеки грешник, за който Бог е промислил, а не да пъдим наред.

На теб тук очевидно ти се примесват две напълно различни понятия. Когато Исус каза, "не се моля да ги вземеш от света" се визира Земята, както Бог взе Исус от Земята и го пресели на Небесата. Не се има предвид светската система с всичките й идоли и мерзости вградени в нея. Това е което Писанието нарича "вървежа на този свят", "мъдростта на този свят", а още и Вавилон. От тях НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ НА ИЗЛЕЗЕМ.

Не е ясно за какво "старание за спасение на всеки грешник" говориш, като ти предпочиташ да оставиш заблудите и лъжите на този свят непокътнати в умовете на вярващите. И предпочиташ да оставяш нещата "неясни" вместо да следваш заповяданото в Писанието обновяване на ума, което води до НЕСЪОБРАЗЯВАНЕ с този свят. А размитите граници и уж неясните неща, които ти искаш християните да приемат водят точно до обратното - оставане в кваса на света, необновяване на ума и съответно ПРОВАЛ в това да се принася плода който Бог заслужава от Своите хора.

Quote
Не мога да разбера това желание да се пъдят хора които Бог е довел тук за да им се помогне щото не споделят тези убеждения... Или да ползвам думите на Исус - който е безгрешен първи да хвърли камък ?
Има далеч по-важни теми...

Ти отнемането на думата на онези, които говорят несмислено и проповядват откровени заблуди заквасени с идолопоклонство "пъдене" ли наричаш? По времето на апостолите в едно християнско събрание всеки ли можеше да стане и да започне да разпространява заблуди и да величае идоли? На никой не му е спрян достъпа да чете форума. В този смисъл никой не е изпъден да чете и да научи нещо от дискусиите тука. Но няма уважаващ себе си форум (било онлайн или на живо) в който всеки да може да говори каквото му падне, както и когато си иска.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 985
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #830 on: August 03, 2019, 01:47:09 AM »
Прав си, не знам на коя планина го е завел, знам само, че това няма значение и, че за тези две духовни създания не е проблем да се видят тия неща или каквото там се е случило.
Защото ако разчитат на "човешки" сетива като очи за да видят тия "царства" от коя да е планина, дори и при плоска земя няма как да се получи поради разликата в километрите до там, светлината на слънцето, прозрачността на въздуха и т.н.
___
Quote
Да ама ако купола е сфера, понятия като "горе" и "долу" губят своя смисъл. Защото ако Божият престол е над една част от сферата, то онези които се намират от другата страна на сферата, за тях Бог няма да е "горе" а ще е "долу". А това е напълно несъвместимо с концепцията на Писанието, че Божия трон винаги е ГОРЕ.

Това е един доста интересен начин на мислене, теоритично може да се приеме, че си прав поради което земята наистина да е плоска.

От друга страна понятията горе и долу може да са съвсем спокойно приложени за горе т.е. над земята като цялост и долу като нещо което е под Божия престол. Освен ако не смяташ, че всичко се върти около човеците и пониятията които ползват за да се въртят около собствените си особи като нещо специално и отделно от цялостното създание...

Та до тук не доказваме нищо и си стоим на двете теории без някоя да взима превес.
___

Quote
Думите на Петър са в контекста, че хората ще отричат Христовото Пришествие.

2 Петрово 3 глава
5 Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,

Не знам защо се опитва да кривиш тия думи писани в прав текст, знаеш сам, че не е полезно за никой да криви Словото...
___

Quote
Ами какво означава да пасеш агънцата?

Да пасеш агънца би трябвало да знаеш, че означава да се грижиш за някой който не може да се грижи сам за себе си. Някой който се нуждае от пастир. На агънцата колкото и книги и буквари да им дадеш, все ще си останат агънца и ако и да ги учиш, че има вълк който ще ги изяде те пак ще отидат при него когато са оставени сами - щото са... агънца. А е работа на пастиря да ги пази и да се грижи за тях.

Quote
И между другото заповедта да "пасе агънцата" е дадена на Петър в качеството му на апостол и не може да се приписва към всеки човек.
Именно...
___

Quote
Та само преди 100 години в училищата в България се е учело, че земята е плоска.

Твърдението за Сферична земя се предполага да е на поне 2000 години, вероятно е на много повече. Та кой къде какво учел преди 100 години - все тая...
И аз, спокойно мога да предположа, че противника е подхвълил твърдението за плоска земя още в древността, и хората в голяма степен понеже не са могли да правят разлика да са го приели за чиста монета. И дори може да не съм далеч от истината.
Ще уточня защото знам, че ще се хванеш за примера - давам го просто за визуализация към твоя пример и не го твърдя.
___

Да, моя грешка, че не уточних, че визирам думите на Павел за излизането от света.
И чети внимателно, написъл съм го достатъчно точно, спасяването на всеки грешник за когото Бог е промислил спасение ! Не на всички дошли тук !

Пъденето само защото някой не следва вярата за плоска земя, за мен не е добро.
Пъденето понеже някой се обляга на науката и не ще да вярва на Писанията и да твърди, че са неверни щото науката така е казала - да с това съм напълно съгласен.
Ако смяташ, че не правя разлика - бъркаш.

Старая/опитвам се да коментирам основно плоска/сферична земя, без да се отклонявам към нещо друго.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3438
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #831 on: August 03, 2019, 13:13:06 PM »
Quote
Защото ако разчитат на "човешки" сетива като очи за да видят тия "царства" от коя да е планина, дори и при плоска земя няма как да се получи поради разликата в километрите до там, светлината на слънцето, прозрачността на въздуха и т.н.

То ако не се разчита на човешки сетива качването на високата планина е безсмислено, защото със същия успех можеха да видят всички царства и от най-дълбоката пещера, ако се ползват свръхестествени сетива.

Quote
От друга страна понятията горе и долу може да са съвсем спокойно приложени за горе т.е. над земята като цялост и долу като нещо което е под Божия престол. Освен ако не смяташ, че всичко се върти около човеците и пониятията които ползват за да се въртят около собствените си особи като нещо специално и отделно от цялостното създание...

Там е работата, че Божия престол не може да бъде от всички страни на сферата, но може да бъде точно на върха на купола. Така при плоската земя Бог винаги ще е ГОРЕ над човеците, а при сферата, Бог ще е някъде по посока под краката на голяма част от хората, което е абсолютно абсурдно и неприемливо от всяка библейска гледна точка.

Quote
Та до тук не доказваме нищо и си стоим на двете теории без някоя да взима превес.

Явно на теб така ти се иска, защото ти предварително си решил, че е така и изложените аргументи за теб нямат никакво значение.

Не каза нищо за това, че при сферичната твърд се налага земята да виси във въздуха в противоречие с всички физични закони.

Quote
Не знам защо се опитва да кривиш тия думи писани в прав текст, знаеш сам, че не е полезно за никой да криви Словото...

А ти въобще прочете ли 2Петр. 3:5 В КОНТЕКСТА? Или само предпочиташ да извадиш един пасаж от него?

Ето го контекста:

2Pe 3:3  Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват:
2Pe 3:4  Где е обещаното Му пришествие? защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така, както от началото на създанието.
2Pe 3:5  Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,


С други думи тук се прави ясна връзка между отричането на Христовото Пришествие и отричането на Божият модел на Сътворението. И двете неща водят само в една посока - сферичната космология.

Quote
Да пасеш агънца би трябвало да знаеш, че означава да се грижиш за някой който не може да се грижи сам за себе си. Някой който се нуждае от пастир. На агънцата колкото и книги и буквари да им дадеш, все ще си останат агънца и ако и да ги учиш, че има вълк който ще ги изяде те пак ще отидат при него когато са оставени сами - щото са... агънца. А е работа на пастиря да ги пази и да се грижи за тях.

Твоите представи за овце и агнета явно са придобити само от филмите и картинките по интернет. Аз за разлика от тебе още като дете съм пасал овце, както и в момента имам малко стадо овце на село. И знам какво искат овцете - те искат храна, изобилно добра храна. Това заема 99% от тяхното внимание. Ако приемем, че форума съдържа определени истини, които могат да се оприличат на духовна храна, то никой човек на който му е прекратен достъпа да пише, не му е прекратен достъпа да чете. С други думи той може да се ползва от храната, но не му е позволено да я заразява и трови. А това е основна отговорност на овчаря, да не позволи на овцете да изядат нещо отровно (като бочениш например).

Quote
ЕМП който коментираш вероятно ще е изместването на полюсите за което и нечестивите се подготвят, да случвало се е и те ще се подготвят за него.

В тази тема ти твърдиш, че не се знаело дали земята била сферична или плоска, но от горния твой цитат от друга тема се вижда пределно ясно, че ти вярваш в светската космология, в сферичната земя с нейните полюси и във възможното само в светската космология изключваща наличието на простор и води над и под простора променяне на наклона на оста сферата, което води до изместване на магнитния полюс.

Там е работата че никой никога без да се закваси от лъжите на светската космология, само изучавайки Библията няма да достигне до подобна представа за сферична земя, въртяща се като луда около остта си и летяща с безумно висока скорост пред "вселената". Библейската дума за "вселена" означава - населяемата земя.

Обновяването на ума за което апостол Павел говори в посланието към Римляните 12-а глава, изисква да изоставим кваса на ученията и представите на този свят и да обновим ума, мисленето и разбирането си според истината на Божието Слово, без човешки примеси и откровени дяволски лъжи.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Emma

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 98
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #832 on: August 03, 2019, 20:43:27 PM »
Един невероятен Псалм, за смисъла на живота, създаването на земята и всичко живо в нея!
Днес, докато го четях, толкова силно впечатление ми направи, че бих искала да го споделя с вас.

Псалм 104
1 Благославяй, душе моя, Господа.
Господи Боже мой, Ти си твърде велик С блясък и величие си облечен,
2 Ти, Който се обличаш със светлина като с дреха, И простираш небето като завеса;
3 Който устрояваш високите Си обиталища над водите, Правиш облаците Своя колесница И вървиш с крилата на вятъра;
4 Който правиш ангелите Си <силни като> ветровете. И слугите Си <като> огнения пламък;
5 Който си положил земята на основата й, За да се не поклати за вечни времена.
6 Покрил си я с морето {Еврейски: Бездната.} като с дреха; Водите застанаха над планините.
7 От Твоето смъмряне те побягнаха, От гласа на гърма Ти се спуснаха на бяг.
8 Издигнаха се планините, снишаваха се долините. На мястото, което беше определил за тях.
9 Положил си предел <на водите>, за да не могат да преминат, Нито да се върнат пак да покрият земята.
10 <Ти си>, Който изпращаш извори в доловете За да текат между планините.
11 Напояват всичките полски зверове; С <тях> дивите осли утоляват жаждата си;
12 При тях небесните птици обитават И пеят между клончетата.
13 <Ти си>, Който поиш планините от високите Си обиталища, <Тъй щото> от плода на Твоите дела се насища земята;
14 Правиш да никне трева за добитъка, И зеленчук за потреба на човека, За да изважда храна от земята,
15 И вино, което весели сърцето на човека, И прави да лъщи лицето му повече от дървено масло, И хляб, който уякчава сърцето на човека.
16 Великолепните {Еврейски: Господните.} дървета се наситиха, Ливанските кедри, които Господ е насадил,
17 Гдето птиците си свиват гнезда, И елхите са жилище на щърка;
18 Високите планини са на дивите кози, Канарите са прибежище на дивите зайци.
19 Той е определил луната, за <да показва> времената; Слънцето знае <кога> да залязва.
20 Спущаш тъмнина, и настава нощ, Когато всичките горски зверове се разхождат.
21 Лъвчетата реват за лов, И търсят от Бога храна.
22 Изгрее ли слънцето, те си отиват И лягат в рововете си.
23 Човек излиза на работата си И на труда си до вечерта.
24 Колко са многовидни Твоите дела, Господи! С мъдрост си направил всичките; Земята е пълна с Твоите творения.
25 Ето голямото и пространно море, Гдето има безбройни пълзящи <животни>, Животни малки и големи.
26 Там плуват корабите; <Там е и> чудовището {Еврейски: Левиатан. Иов 41:1.}, което си създал да играе в него.
27 Всички тия от Тебе очакват Да им дадеш на време храната.
28 Каквото им даваш те го събират; Отваряш ръката Си, <и> те се насищат с блага,
29 Скриеш ли лицето Си, те се смущават; Прибираш ли лъха им, те умират И връщат се в пръстта си.
30 Изпращаш ли Духа Си, те се създават; И подновяваш лицето на земята.
31 Нека трае до века славата Господна; Нека се радва в делата Си Господ,
32 Който, кога гледа на земята, тя трепери, Кога се допира до планините, те димят.
33 Ще пея Господу докато съм жив; Ще славословя моя Бог докле съществувам.
34 Да Му бъде приятно моето размишление; Аз ще се веселя в Господа.
35 Нека се довършат грешните от земята, И нечестивите да ги няма вече. Благославяй, душе моя, Господа.
Алилуия.

(превод: Ревизирн BG1940)
..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #833 on: August 03, 2019, 21:53:47 PM »
 Аз още очаквам някой да е приложил успешно опита с бинокъла, и да върне за малко слънцето над хоризонта след залез с оптика.
Но засега не се получава, аз самият опитах това, и не го виждам щом залезе. Стои голямо и потъва и се скрива, и само зарево стои до още малко време и става полека тъмно.

Иначе относно това което горе отново се пише, то относно тези въпроси назад се разисква надълго и някак си остана всичко ей така да си виси, както луната незнайно как си виси в нищото окачена над главите ни въпреки, че не знаем как..

А искам само да посоча, че, стихът във второ Петрово 3;3 до 3;5 не говори никъде за формата на земята, а пише, че едни хора своеволно не признават какво? Че земята е плоска? Не, не признават, че ОТНАЧАЛО, через словото Божие е е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата.."

Какво днес не признават еволюционистите? Те казват , че отначало.. е имало взрив, не е имало никаква земя, итн, знаете идиотската им теория.. Те говорят за някакъв космос, вакуум и тн, а виждам, че в писанието се акцентира на Небе и Земя сплотени от вода и всред нея. Тоест центърът е земята (като обект) не някакви взривове на неясно какво, космоси и тн. Но тук се касае именно за еволюционните простотии, които в последните дни, демек днес съвсем съсипаха мисленето на хората и им пречат да видят истината за Бог всемогъщият Творец. Но тук не става и дума за кръгла, плоска , или някаква друга форма на земята.

Относно това, за вискота планина и всички земни царства, аз не разбирам, някой смята ли, че ако днес се вдигне човек на някаква много висока планина, най високата, може с човешките си очи да види, разгледа всички земни царства и да им види и славата? От самолет отдолу и навред аз виждам само облаци. А когато се вдигаме и още не сме в облаците виждам на определено далечно разстояние но най много да зърна съседен град или градове и дотам. Така, че този аргумент за мен поне е недоказващ формата. Ако не може, то тогава става ясно, че това събитие е станало свръхестествено някак .
Тук става дума, че Исус е бил изкушен да властва над всичко, но под властта на дявола и в негова служба. Това е акцента, а не каква е формата и как точно Исус е видял всички царства по земята.
Въпреки това, нямам нищо против който смята че това му дава твърда основа да вярвя в плоска земя, да вярва. Аз наистина нямам против нищо такива вярващи хора. Сметнали са че това е истина и вярват, добре. Всеки нека да е напълно уверен в своя ум, а Бог претегля сърцата. Така , че не се карайте, ами вече всеки да си мисли , умува , преценява, но да разбира, че и тези дето не мислят като него , ПО ТОЗИ ВЪПРОС, са от страна на Бога и вярващи в Месията.

Иначе злото може да използва всичко за да омотава хората, както идеята за кръгла земя , ако не е такава, така и идеята за плоска ако не е такава. Всичко може да се ползва. Както виждаме и се ползват даже технологии, като в темата за АI, камо ли тук измами с теории касаещи времена, години и човешкият произход и земният произход. Измата за времната и годините в определена степен е свързаана именно с твърденията на еволюцията с нейните милиони години и разни епохи. Това е съвсем нова измама, едва на колко , 150 години е..

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3438
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #834 on: August 04, 2019, 11:57:58 AM »
Quote
Относно това, за вискота планина и всички земни царства, аз не разбирам, някой смята ли, че ако днес се вдигне човек на някаква много висока планина, най високата, може с човешките си очи да види, разгледа всички земни царства и да им види и славата?

При определени климатични условия, когато няма толкова пари във въздуха, които го правят непрозрачен на големи разстояния е възможно да се види много надалеч. Разбира се иска се и добро зрение. Важното в случая е че ако дявола е показал на Исус всички земни царства посредством някакво видение, то качването на някаква планина е напълно излишно. Но е факт, че Писанието казва не само че го е завел на планина, но на много висока планина. С други думи височината на планината явно има значение за да може да се видят царствата.

Еволюцията и дарвинизма ПРОИЗЛИЗАТ от теорията на Коперник. Тя е следствие от нея. Затова сферичната космология при която земята е просто една планета в безбрежния "космос" е неразривно свързана с еволюцията, защото тя е родена от нея.

Quote
Аз още очаквам някой да е приложил успешно опита с бинокъла, и да върне за малко слънцето над хоризонта след залез с оптика.
Но засега не се получава, аз самият опитах това, и не го виждам щом залезе. Стои голямо и потъва и се скрива, и само зарево стои до още малко време и става полека тъмно.

Не знам за слънцето, но този опит се прилага успешно с корабите, които уж потъват зад "кривината на земята". Бинокъла ги вади обратно. При слънцето може да има някакви особености. Ние въобще не знаем как то точно функционира и според мен въобще не ни интересува. Подобно знание и информация съдействат само за възгордяване на човеците и развиване на безумни теории. Бог ни е дал всичко необходимо за живота и благочестието в Своето Слово.

Точно вчера слушах един човек (някакъв учен християнин), който разказваше как едно писмо от Галилео Галилей към някакъв големец кардинал от едно време става основа на съвременния "научен подход".

Това, което той пише е преразказано горе долу следното:

"Няма съмнение, че Библията е Божието непогрешимо Слово, но освен Книгата на Божието Слово, Бог ни е дал и книгата на Неговото дело (творение). Книгата на Неговото дело обаче може да бъде разбрана само от математиците (учените), от специален клас хора, от своего рода свещеници. Само този клас от свещеници може да разбира и тълкува книгата на Божието дело. А Библията макар и да е непогрешима, нашето тълкувание може да е погрешно."

С други думи той започва да въвежда философията, че природните науки и информацията, която те дават трябва да стоят по-високо от Божието Слово, защото човеците може да сбъркат при тълкуванието на Библията, но понеже математиката е точна и непогрешима наука, то следователно този нов клас свещеници от учени стои по-високо от Библейското знание и свещенство.

И действително точно тази философия е залегнала в това, което много християни вярват днес. Те смятат, че Библията не е меродавна по отношение на Творението. Там пълна власт и и достоверност има "науката" и нейното свещенство е непогрешимо. Затова мнозина християни се опитват да нагласят Библейските пасажи към "неоспоримите факти на науката". С други думи имаме един нов клас свещеници, които по подобие на това както Мелхиседековото свещенство взема превес над Левитското свещенство, така този нов клас свещеници математици взима превес над Мелхиседековото свещенство.

И както казва апостол Павел, ако има промяна на свещенството по необходимост става и промяна на Закона. Така тези хора искат да променят Библията и нейното значение, вече не по силата на Мелхиседековото свещенство, а по силата на математическото свещенство.

Само, че Мелхиседековото свещенство е потвърдено в Писанията, но аз никъде не виждам Бог да е упълномощил някакъв нов клас свещеници. Тези математически свещеници, от кой чин се броят? Ако не са от чина на Левий, или от чина на Мелхиседек, тогава от кой чин са? Аз ще ви кажа от кой чин са, те са от чина на змията, която накара човека да яде от дървото на знанието в Едемската градина.

Те са същите които атакуват написаното в Библията относно това как Бог е сътворил света с думите "Истина ли каза Бог..." и продължават с отричането на казаното в Писанието, защото виждаш ли техните наблюдения и изчисления казвали друго. И повечето християни подгъват коляно пред това ново свещенство.

Това ако не е идолопоклонство, не знам какво друго би било достойно да се определи като идолопоклонство?

Затова аз искам да попитам тези които твърдят - че не било ясно дали земята е плоска или е сфера. КОЙ ВИ КАЗА, че може въобще да има такова нещо като сферична земя? ОТ КОЙ ИЗТОЧНИК го научихте? От Библията ли го научихте? От кое свещенство почерпихте информация за тази сфера? От Левитското ли, от Мелхиседековото ли или от някое ДРУГО?

Защото древните евреи всички до един под Левитското свещенство са вярвали, че земята е плоска и утвърдена върху основа, и на никой от тях през ум не му е минавало, да представя земята като сфера в космоса. Нито някой от Мелхиседековото свещенство е предложил друга представа за творението от тази която са имали древните евреи.

Затова аз искам да попитам. ВИЕ ЗАЩО ПОДЛАГАТЕ НА СЪМНЕНИЕ, онова което хилядолетия наред Божиите хора са разбирали и вярвали на основание на Писанията. КОЙ ВИ ПОДУЧИ да сеете такова съмнение? Кой накара жената да се усъмни в това, което Бог беше казал за дървото за познаване на добро и зло? Кой вас ви подучи да се съмнявате в Библейския модел на творението? Кой вкара в главите ви сферичната земя?

Не разбирате ли че това е КВАС, това е поквара, която е изключително зловредна, доказала лошия си плод през всичките векове на съществуването си. Днешния неописуем разврат и развала на човечеството с всичките му джендъризми, трансхуманизми, ГМО и всякакви други безумия включително и еволюцията има своя корен именно в теорията на Коперник.

Това е което вие, които казвате, че не било важно човек какво вярва относно същността на Творението, в това число устройството на Земята, а същевременно отказвате осмислите ИЗТОЧНИКА на това ваше становище. Отказвате да разберете, че вие сте заквасени от кваса на това сатанинско свещенство, защото ако не беше то на вас и през ум нямаше да ви мине каквато и да е идея за сферична земя и всички пасажи в Библията щяхте да разбирате именнно по начина както са ги разбирали древните евреи.

Затова основния въпрос в тази тема не е какво вярваш относно "формата на земята" а КАКЪВ КВАС си позволил да навлезе в нещата, които вярваш относно формата на земята и въобще същността на Божието Творение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 110
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #835 on: August 04, 2019, 15:06:13 PM »
Аз само да попитам понеже съм некомпетентен да ми обяснят тези които вярват че земята е кръгла,
 къде са основите на които Бог е поставил земята? Защото ако вярваш в Бог и Божието слово те води в твоя живот трябва да знаеш че Бог е поставил земята на основи.

Другото което също ме интересува как е възможно океаните и моретата да стоят заоблени ?

А ако вярвате че земята се върти ще имам още въпроси.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #836 on: August 04, 2019, 17:25:51 PM »
За тези неща в темата назад е писано, подробно, но кои страници са не помня, трябва да се порови човек. Когато става дума за основите на земята, визира сушата, не земята като пространствен обект. Моето разбиране назад съм го описал какво е точно по тези въпроси горе. През цялото време аз коментирам формата, и смятам, че тя не оказва влияние, каквато и да е, на вярата в Исус Месията. Но, това ми мнение не се приема, и аз се съгласявам че неприемащите го имат право да го отхвърлят, какво да правя, аз не натискам никой да го приема.
Иначе относно вмпиричнитв наблюдения на слънцето, смятам това не в нещо зло, и е разумно, когато мога ще мъча да провеждам този екперимент, дано имам резултати по ясни някога.
За царствата отвисоко писах, с моите човешки очи, дори в ясно време, ще видя надале, дори много надалеч, но няма как буквално да видя всички земни царства и славата им. Така това за мен остава израз целящ да изяви властта която може да се фаде от сатана на Исус, ако се подаде на изкушението. Това разбирам, искрено, наистина в този момет, относно тези неща.


Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3438
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #837 on: August 05, 2019, 12:08:06 PM »
Quote
Когато става дума за основите на земята, визира сушата, не земята като пространствен обект.

Нека да сравним това твърдение с Битие 1-ва глава:

Бит. 1:1  В началото Бог създаде небето и земята.
Бит. 1:2  А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.


Тук виждаме, че земята вече е създадена (като пространствен обект) обаче няма все още никаква суша.  А всеки знае че основите се полагат ПРЕДИ да се направи каквото и да е. Следователно земята няма  как да е създадена преди да са положени основите й. И това е много преди да се появи сушата. Сушата се появява едва на ТРЕТИЯ ден и няма как основите на земята да са свързани със сушата.

Ето още един пасаж говорещ ясно за очертанията на творението:

Пр. 8:27  Когато приготовляваше небето, аз бях там, когато разпростираше свод над лицето на бездната.

Ако не знаете какво е свод, проверете сами. Това е КУПОЛ с полусферична форма или с форма близка до полусферичната, който се поставя върху плоска основа.

Ето тук може да се видят няколко основни видове свод:Цитирания по-горе пасаж говори за твърдта над земята, която според Битие 1 разделя води от води.

Абсолютно същата дума за свод използвана в Пр. 8:27 се използва и в следния пасаж:

Ис. 40:22  Онзи, Който седи над кръга на земята. Пред Когото жителите й са като скакалци, Който простира небето като завеса, И го разпъва като шатър за живеене,

Този стих е причината мнозина да приемат че формата на плоската земя е кръг, но не е това което пасажа казва, защото той говори за купола. Бог седи точно на върха на купола на твърдта наречена небе. От горните чертежи на различни видове сводове се вижда, че е възможно да имаме полусферичен купол или форма близка до полусферичната и всичко това да е поставено на 4 основни камъка. С други думи възможно е купола да е полусфера (или нещо подобно на някой от чертежите) и пак земята да има ЧЕТИРИ ЪГЪЛА, както Писанието говори не веднъж.

В Книгата на Енох, която още пред Христос есеите са считали за част от Писанието и много от ранните християни също, се казва, че на Енох му е показан КРАЯ НА ЗЕМЯТА и НЕБЕСНИЯ СВОД. Те той е видял там където земята свършва и започва свода. Това е напълно несъвместимо със сферична земя. Апостол Юда цитира от тази книга в посланието си, което означава, че той е имал достъп до нея, четял е от нея и е приемал написаното за боговдъхновено. Сега дали това, копие което имаме днес и това, което е четял Юда е същото нещо е въпрос на друга тема и друг дебат, но аз наскоро научих, че сред кумранските ръкописи са намерени 6 копия на книгата на Енох, чието съдържание е почти идентично с копието което етиопските християни съхраняват още от ранните векове. Като се има предвид, че кумранските ръкописи са преди Христос, в напълно възможно Юда да е чел именно текста, които се съдържа е запазен в тях. Ранни християнски писатели като Юстиниян Мъченик и Тертулиян пишат,че ранните християни са се отнасяли към книгата на Енох като към свещено Писание. Няма начин човек, който приема книгата на Енох за свещено Писание да вярва в сферична земя. Това показва, че ранните християни в това число и апостолите са вярвали именно в плоската земя.

Всичко това го споменавам като допълнителен факт, а не че имам нужда от книгата на Енох за да видя от Писанието, че сферичната земя и официалната космология са напълно несъвместими с Библейските текстове.

Quote
През цялото време аз коментирам формата, и смятам, че тя не оказва влияние, каквато и да е, на вярата в Исус Месията.

Това, което ти все заобикаляш с това си твърдение е че какво човек вярва за формата на земята е ПРЯКО СВЪРЗАНО с влиянията, кваса, авторитетите които човек е приел в себе си.

Това няма как да го отречеш. Също така няма как да се отрече, че онова, което сме приели за авторитетно, кваса с който сме заквасени и влиянията на които сме се поддали не влияят на нашата вяра в Бога и Неговия Син.

Ето защо значимостта на тази тема не е толкова да си изясним формата на земята (защото и аз не съм сигурен в долната си част дали е квадрат, правоъгълник или кръг)(за купола е ясно че е някакъв вид свод), а да си изясним колко дълбоко са проникнали в нас светските представи за реалността, доколко сме заквасени с кваса на свещенството на змията . Всичко това е пряко и неизбежно свързано с две неща:

1. Какъв плод ще принесем на земята (защото умрелите мухи правят мирото на мировареца на ври и кипи).
2. Дали ще устоим на измамите на последното време, защото е пределно ясно че те са неизбежно свързани с технологиите, космоса, така наречените извънземни и въобще целия квас на това сатанинско свещенство учените е насочено към поклонението към лъжливи богове.

Всяко свещенство е създадено да обслужва поклонението на някой бог. Това надявам се е безспорен факт за четящите в този форум. В момента има само едно единствено свещенство, което води до поклонение на Живия Бог и това е Мелхиседековото свещенство. Към кой бог тогава води свещеническата служба на този нов клас свещеници обявен от Галилео - учени и математици?

Знаете от Писанието какво правеха израилтяните в дните на отстълението си от Бога. Слагаха по някоя ашера и по някой идол до Божия олтар когато се покланяха. От там се започваше, после направо преминаваха към поклонение на чужди богове.

Когато ние формираме убежденията си и вярата си не изрично на основание на Писанията, но добавим и влиянието на "учените" тогава ние приличаме точно на тези израилтяни, които поставяха по някоя ашера до Божия олтар. Как казвате вие, че такова нещо няма влияние на вярата ни в Христос?

2Царе 21:7  И ваяният идол на ашерата, който направи, постави в дома, за който Господ каза на Давида и на сина му Соломона: В тоя дом, и в Ерусалим, който избрах от всичките Израилеви племена, ще настаня името Си до века;

Има ли нещо ново под слънцето? Не са ли поставили днес християните ашерата на "науката" издигнат в Божия дом като непогрешим авторитет, според който трябва да съобразяваме разбирането си на Библейските пасажи.

Същността на идола е винаги е това, че е изваян от човешки ръце. Той е човешко дело. По същия начин както всички научни теории които ни се представят като "доказани факти" са нищо друго освен дело на човешки ръце, те влизат в конкуренция с вдъхновеното Божие Слово, което е Божие дело, а не дело на човеци.

Ето защо ние трябва да изхвърлим този идолопоклонически квас от себе си и едва тогава ще можем да видим ясно какво учи Писанието.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 985
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #838 on: August 05, 2019, 22:55:04 PM »
@Watchman не разбирам защо смесваш в едно лъжата ползваща научните открития за да подмами хората че няма Бог и теорията за плоската земя ?
Науката е знанието придобито чрез опит и/или отцеляло през вековете.
В днешно време това знание се изважда от лоното в което е било за да помага на хората и се слага на пиедестал за да бъде авторитет.
Ама това, че някой го издига за авторитет и влага лъжливи неща в него, не го прави да го няма и да се налага да го отричаме.
Всички знаем, че 2+2=4, трябва ли сега понеже това е наука да не се учим да смятаме и да не си броим нещата които имаме ?

Не, трябва да отделим лъжливото от истинното и да се придържаме към истината, защото това е призванието ни като християни.

Да науката е обяздена и я водят с юзда в посока в която желаят, но това, че означава, че не можем да ползваме истинното.
Да трябва да изправим това което е изкривено, ама да отричаме и да казваме на черното бяло, т.е. че всичко е лъжа - ами то тогава и ние ставаме лъжци, да не бъде !
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #839 on: August 06, 2019, 08:28:44 AM »
За основите на земята, смятам така, понеже земята, както и луната е окачена на нищо, както и пише буквално. Та земята, като пространствен обект не може хем да е окачена и да виси, хем да е подпряна, стъпала на основи. Но сушата може, тя вече може да е на основи положена.

Затова разделям земя и суша. Земята е създадена, като пространствен обект, и все още няма суша, и тя си виси окачена на нищо, а сетне сушата е положена на основи.

 Нещо което е окачено, основи не му трябват, то не стъпва , а виси.

 Относно посоките, Изток си е изток, ясно е къде е изток. Изток е там откъдето слънцето изгрява. Виждаш откъде изгрява и там е изток. Съответно запад е където залязва. В писанията е достатъчно ясно.
Ето Псалм 113:
-От изток на слънцето до запада му Да се хвали името Господне.

Сега, ако някой днес смята, че изток е всъщност север, то това не ми е понятно. Слънцето пак ще си изгрее от изток, даже и да го смята някой за север.