Author Topic: Oтносно плоската земя  (Read 47802 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #735 on: December 03, 2017, 20:27:46 PM »
Николай върви си купи един восъчен печат и го приложи на практика за да не философстваш на празно. Писанието казва ясно "глина под печат" - глината е меко нещо и без значение каква й е предварителната форма след поставянето на печата тя се променя напълно от натиска на печата и заема неговата форма и отпечатък. Това е пределно ясно, очевидно и недвусмислено и няма никакво място за философстване. Точно това е и Библейското описание на това как е формирана земята и нейния отпечатък е плосък с някакъв релеф за планини, долини, реки и прочие. Това съответства и на онова, което се вижда и регистрира в реалността. Никаква кривина няма, няма никаква сфера, няма никаквъв глобус. Моретата и океаните не могат да лъжат и тяхната плоска очевидност не е въпрос на никакво тълкувание.

Ако някой не може да разбере библейските текстове е едно, но ако той отхвърля дори очевидното в името на една празна вяра в учения на демони, тогава вече положението е сериозно. И брадвата ако ще да се съдере няма как да успее да изкара подобен човек - праведен, покаян и имащ духа на Истината в себе си.

Продължаваш да увърташ нали ?
Колко по-ясно да те попитаме ?
Когато слагаш печат върху нещо, чаша примерно, ти отбелязваш печата, но чашата си остава чаша. И от няколко поста насам се пита, знаете ли каква е формата на това върху което се слага печата ?
Нямам време да отговоря на всичко, но тук ще кажа, че отново трябва да гледаш текста: Пише, че е като ГЛИНА под печат. Никъде не пише, че е като "камък под печат", или "чаша под печат" или "студен метал под печат", а ГЛИНА. Глината се ДЕФОРМИРА под печат.

Ясно е написано и няма къде да бягаш от текста, освен като брадвата ако кажеш, че "не е вярно".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 846
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #736 on: December 03, 2017, 20:39:19 PM »
Не, не бягам от текста, питам за нещо което знам, че го няма в текста и знам, че не можете да дадете отговор, но вие вместо да кажете да така е не знаем - продължавате да увъртате с отпечатъка оставен от печата, а не с предмета върху който е поставен печата.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 879
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #737 on: December 03, 2017, 20:57:10 PM »
Ivan7:
Quote
Дан.12,10:'... но никой от нечестивите няма да разбере, но мъдрите ще разберат'.
типичен стих използван извън контекста в който е казан. Иван7, така е смешно вече..

Относно това, че ще го види всяко око писах доста назад, но няма отговор. Именно, тия които го прободоха е казано, че ще го видят, но те са умрели. Което иде да покаже, че това с виждането от всеки, ще стане свръхестествено, така този стих отпада в аргументите за плоската земя. Но това удобно се подминава, ама се използва.. Въобще...

За глината под печат същата работа.. Ама иначе отдолу било конус. Как не се е деформирал тоя конус при удара на печата неясно, ама иначе сферата щяла да се деформира.. Същата работа.

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #738 on: December 04, 2017, 04:38:18 AM »
Ivan7:
Quote
Дан.12,10:'... но никой от нечестивите няма да разбере, но мъдрите ще разберат'.
типичен стих използван извън контекста в който е казан. Иван7, така е смешно вече..Ха ха ха!
Този стих извън контекста на Библията ли е? Ако говориш за твоята библия - може. Твоята да не е от тези с многото рисувани картинки на разни чудновати същесва?  хммм
Бях цитирал този Тит3,10, но не го намерих. За този разрушителния инструмент 'брадва' казва че пак бил извън контекст:'Човек, който е еретик след първото и второ предупреждение отхвърли'.
Ето още един: Прит.14,7:'Излез от присъствието на глупака, когато не виждаш да има мъдри устни'.
Призовавам тези, които имат Божия мъдрост да се вслушат в думите от Тит3,10

7ivan

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 146
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #739 on: December 04, 2017, 06:12:15 AM »
Ivan7:
Quote
Дан.12,10:'... но никой от нечестивите няма да разбере, но мъдрите ще разберат'.
типичен стих използван извън контекста в който е казан. Иван7, така е смешно вече..


Прави впечатление че от известно време разрушителния инструмент 'брадва' пише обратно името ми. Нали знаете кои хора/същества обичат да обръщат нещата на 180 градуса. А също и кой идва за да унищожи:Иоан10,10! Не разбирате ли че този човек/същество и неговия спогласник са тук за да унищожат вярата ни в съвършенния Творец.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 879
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #740 on: December 04, 2017, 11:49:33 AM »
Като гледам изказванията , последните две на 7Иван, и все повече ми се затвърждава мнението, че тук нещо не е в ред. Но и никой от уж разбиращите му съмишленици, не му прави забележка, че говори глупости..

7Иван, ти не си наясно какво е контекст и как се използват стихове в контекст. Ти си вземаш от тук от там нещо, стих казан за точно определено нещо и си го прилагаш в твоите си нападки и уж громящи съждения. Това е детинско и не е от истината. Но аз нямам ни най- малко намерение да се оправдавам за това което пиша, защото вярвам, че е напълно нужно и на място. Както и полезно за четящите, не участващи в дебата, за да не бъдат принуждавани да вярват в неща, които са хипотези и които неща са погрешно обвързвани с вярата им в Месията.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3078
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #741 on: December 04, 2017, 12:03:10 PM »
Малката брадвичка е голям инат, но ние трябва да намерим баланс в отношенията си с другите когато имаме несъгласия с тях. Живеем във времена в които сме заобградени от врагове от всички страни, които напират да ни погълнат. И ако се замислим - ние трябва да осъзнаем, че имаме много повече области на съгласие с хора като small axe и Nikolay, отколкото несъгласия. И често пъти тези несъгласия се генерират и подхранват от несъвършенствата и недостатъците на онлайн комуникацията.

Ние имаме достатъчно много истински и сериозни врагове, че да си създаваме нови в лицето на други християни. Да, между нас има и винаги ще има коравовратни и неразбрани хора, или такива които мъчно разбират или обичат да се противят и инатят. Но в много отношения и ние самите сме такива. Просто не искаме да си го признаем.

Вижте какво става с нас като народ. Ние българите сме разединени и се чепкаме за всяко нещо. Затова сме слаби и разделени и нищо не можем да постигнем като народ. Същото е и с християните, нямаме истински християнски общности в България, всеки се инати и иска да си прави неговото нещо. И ако нещо не се промени, ние ще си останем точно по този начин - безплодни.

В крайна сметка споровете и несъгласията винаги ще ги има, но ние трябва да намерим необходимата зрялост и да се научим да работим с другите, защото иначе ще се превърнем в едни единаци, които никога нищо сериозно няма да постигнат. Божиите цели могат да се постигнат само ако се научим да работим заедно за Божието дело.

А брадвата далеч не е деструктивен инструмент. Да, тя може да се използва и за разрушаване, но нейния основен замисъл е градивен а не разрушителен. Реално дори с една единствена брадва човек може да построи къща от дърво, че и мебелите в нея. А малките брадви са много полезно нещо, защото с тях можеш да цепиш разпалки, да дялаш дърво и дори да оформяш определени детайли и сглобки.

Така сме и ние хората, можем да бъдем деструктивни, но можем да бъдем и съзидателни. И ние не трябва да позволяваме споровете да ни тласкат към деструктивните неща.

На брадвичката тезата е ясна - не трябва да отхвърляме, някой че е наш брат на базата на неща в Писанието, които не са съвсем ясни. Принципно аз съм съгласен с това нещо, но се появи спор - кое е ясно и кое не е ясно. Този спор може да се води до без край и аз не виждам смисъл той да се продължава. Всеки изясни позицията си по тия въпроси поне по 30 пъти.

Затова мисля да заключа темата за известно време, тъкмо да се съберат нови неща, които могат да се кажат по темата след време. И след това е по-добре да се фокусираме на новите неща, които имат да обогатят темата и да не зацикляме отново в старите спорове.

Не съм сигурен за колко време темата ще остане заключена, но е добре да е поне няколко месеца.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3078
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #742 on: September 18, 2018, 11:17:21 AM »
Дойде времето да отключим тази тема. Надявам се за изминалото време участниците да са имали време да избистрят разбиранията си по този въпрос и да подходят по-трезво по темата.

С отключването на темата аз искам да добавя нещо изключително интересно към дебата за плоската земя. В тази тема някои от участниците изразиха мнение, че никъде в Библията не пише изрично, че земята е плоска. Оказва се че има изричен пасаж в Библията където е прав текст се казва "плоскостта на земята" или "плоската земя". Този стих обаче остава незабелязан от мнозина, защото преводачите са се постарали да скрият оригиналното значение на стиха и са го заменили със заблудително.

Нека да видим, кой е този пасаж:

Откр. 20:9  И те се разпростряха по цялата широчина на земята и обиколиха стана на светиите и обичния град; но огън падна от [Бога из] небето, та ги изпояде.

Тук интересна е думата преведена като "широчина", оригиналната гръцка дума е "πλάτος". Това е думата от която произлиза българската дума "плато". Всички би трябвало да знаем какво означава плато. Това означава плоско планинско формирование.Ключовата дума тука е плоско, защото корена на гръцката дума "πλάτος" според речника на Strong означава spread out “flat”, или да разпростра в една плоскост.

С други думи правилния превод на Откр. 20:9 трябва да бъде "И те се разпростряха по цялата земна плоскост" или "по цялото плато на земята", което ясно и в прав текст говори, че земята е под формата на плато, на плоскост, а не на сфера, геоид, круша, купа или каквато и да е друга геометрична форма. А този текст се намира и в пълна хармония с всички останали пасажи дискутирани досега, които подкрепят, че земята е плоска и слънцето и луната са по-малки от нея тела, намиращи се под купола и под водите над купола.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 879
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #743 on: September 19, 2018, 18:30:49 PM »
Тук е важно да се мисли, какво се визира под израза- "цялата широчина на земята" "цялото плато, плоскост на земята" . Въпросът е какво се визира, като се каже тук - "земята" Коя земя? Земята,като обект, както е сътворена, или се визира географско място по нея.
Ако се разполагат по ЦЯЛАТА плоскост на земята, това е доста сериозно разполагане, а виждаме, че се визира именно Йерусалим и станът на светиите, където пада огън и биват унищожени..
Моето разбиране за сега е, че на база този израз не могат да се направят твърди заключения относно формата на земята, като обект, въпреки това, постингът на Уочман добавя нещо ново към дискусията.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3078
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #744 on: September 20, 2018, 00:37:07 AM »
Нека да видим какво казва предния пасаж, който пояснява контекста на 9-ти стих:

Quote
Откр. 20:8  и ще излезе да мами народите в четирите краища на земята, Гога и Магога, да ги събере за войната, - чието число е като морския пясък.

Значи тук става ясно, че народите стигащи чак до четирите краища на земята, които от тях се поддадат на измамата на сатана ще дойдат на война против "обичния град". Тук става въпрос за милиони хора, ако не и стотици милиони "като морския пясък", които ще тръгнат на война и ще заобградят стана на светиите. Очевидно че те няма да се поберат в някакво плато от няколко десетки километри, а става въпрос за огромна армия разпростряна най-малкото на стотици, ако не и хиляди километри от всички страни на стана на светиите. И това, което е интересното тук е че всички те въпреки огромната площ в която са разпрострени ще се намират на една плоскост, а не на сфера или глобус. Ако днешните хора биха описали с днешните разбирания подобна ситуация щяха да напишат " и те се разпростряха по цялото земно кълбо" - докато в случая се казва че се разпростряха по цялата земна плоскост. Което само по себе си е достатъчно категорично и красноречиво.

Но дори да кажем, че тези армии не са разпрострени по абсолютно цялата площ на земята, пак самия факт че стотици километри се намират в една плоскост, то това означава, че глобуса е мит и лъжа, защото според теорията за глобуса само за 10-тина километра и вече има осезаема кривина произхождаща от това, че земята е сфера. Следователно може съвсем уверено да се заключи, че този пасаж унищожава категорично идеята за глобус и сферична земя.

Допълнение. Ето още един аргумент в полза на това, че армиите на разбунтувалите се народи ще са на огромна площ. Тук се говори за събитие в края на Милениума, когато Христос вече е царувал 1000 години на Земята и е учил народите на правда. Това означава, че на земята по това време би трябвало да има стотици милиони ако не и стотици милиарди светии. Първо там са възкръсналите светии от цялата човешка история, защото те са възкръснали преди малко преди Второто пришествие и са царували с Христос 1000 години. Според някои данни само днес има десетки милиони новородени християни по целия свят. Ако вземем и цялата човешка история, то това ще са стотици милиони, ако не и милиарди. Към това трябва да добавим и праведните хора придобити през Милениума, които ако днес в тази нечестива епоха са десетки милиони, то в Милениума трябва да са милиарди.

Излиза, че "стана на светиите" не е някакво малко градче като днешния Йерусалим, а огромен стан населяван от милиарди хора. Като се има предвид, че едва ли през Милениума Бог ще тъпче хората като консерва с риба копърка в жилищни блокове и небостъргачи, то стана на светиите би трябвало да заема някаква наистина внушителна по размери площ. И ако погледнем картината от този ъгъл, то наистина става ясно защо враговете за да могат да заобградят такъв огромен стан от всички страни  би трябвало да се разпространят едва ли не по цялата земя или поне на огромна земна площ. И цялата тази огромна земна площ според Писанието е наречена плато, или плоскост. Което както казах и по-рано е напълно съвместимо с идеята за глобус и съвсем недвусмислено утвърждава идеята за плоска земя.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 846
Re: Oтносно плоската земя
« Reply #745 on: September 21, 2018, 11:32:45 AM »
Ако беше загледал клиповете които давах едно време, в един от тях се обясняваше точно това, хоризонта е равен до достигане определена височина като това обхваща наистина огромна територия.

Относно войските на народите... В момента Русия готвят учение с 300000 военни с участието на Китай, и това нещо се счита за събиране на "огромна" армия на едно място. Поради простата причина, че в не само в днешно време но и винаги, армията на една държава всъщност е била една малка част от нейното население.
Т.е. тези военни части които ще обиколят Йерусалим всъщност, няма да са цялото население на земята, а военните им части.

Което е нормално, защото ако логически си го представим то цялото население на земята няма как да бъде изхранено събрано на едно място дори и само за идването и отиването си от това място.
Което само по себе си, ще отнеме изключително много време особено ако е с коне и колесници.

Отделно, че територията на Израел е на сравнително равна повърхност и нормалното разполагане на огромна армия винаги е в равнини защото е по практично и удобно.

А темата подозирам, че поне още известно време ще си буксува, поради липса на доказателства и подвеждащо съдържание в Интернет.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]