• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 4 гости преглеждат тази тема.

small axe

Ами каквото пише е вярно. Божият Дух се носеше над водата.

Nikolay

До тук добре, давай нататък, аз това ли съм описал горе ? За това ли само говорим ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

Nikolay

И там си направил схема както аз тука ?
Нямам такъв спомен...
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

Отново да попитам: кой ви каза или дори загатна, че земята е кълбо? Някоя научна глава или Библията?

Библията дори не загатва за подобна форма, но всичко, което говори е за хоризонтална повърхност. Всичко говори за това. Нищо не намеква дори за нещо различно. Но науката е подхвърлила думата "кълбо" и сега почват уйдурми. По същата логика защо не започнете да спорите дали е фльонга или пък куб може да е. small axe ще каже "може и фльонга да е, не е ясно".

Аз виждам само едно отношение тук от small axe, Oto и всякакви други поддръжници: Всички до един се съмняват в Библията, но никой не подлага под съмнение това, което са ги учили в училище. Това е изключително показателно отношение. Никой не седна да каже: добре, това, което са ни учили защо е така, защо казват това, защо казват онова, поне ако не вярвате в Библията, ами вземете да се усъмните в това, което са ви учили. Толкова много невярващи хора вече има, които са видели и дори са изследвали въпросните "научни факти" и са видели, че не са верни. Съвсем по научен начин, с измервателни уреди, последователно и логично. Те самите признават, че писаното в Библията е вярното. Те са по-праведни от тези, които претендират да се наричат "християни", обаче са прегърнали псевдо-науката и техният бог не е еврейският Бог.

Ако пък се гледа Библията наблюдавам, че се гледат 3 пасажа, които са ясни, обаче за small axe (и сие) "не били ясни". Ами ако вземем да добавим текстовете за бездната? Ами като споменем, че бездната, която е под земята е бездънна? Ми тя сферата се продъни тук веднага. Фльонгата също.

Кой ви каза, че има хора, които живеят с главата надолу? Библията?

Ами за основите на твърдта какво да кажем? Пише, че твърдта има основи. Стълбове, ако трябва да бъда точен. Отново сферата се продъни.

Христос когато дойде ще го види всяко око, защото ще дойде от място в твърдта, която е видима от всички точки. Отново сферата се продънва. Изобщо small axe да не излиза с лафа, че бил навсякъде, защото пише, че ще го неговите ще го посрещнат в облаците. Както се е издигнал (към твърдта на точно определено място), ще слезе по същия начин физически. Не като дух.

Има толкова още неща, които уличават сферата като нещо фалшиво, обаче колкото повече има противници на това, което пише в Словото, толкова повече изпъква на кой богът кой е. Тази тема разделя много добре тези, които вярват на Писанията и тези, които вярват на "човешки учения, научени папагалски" (сещате се защо е използвана думата "папагалски"), както е пророкувал Исая, чиито следствие е голямо падение.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

ЦитатБиблията дори не загатва за подобна форма, но всичко, което говори е за хоризонтална повърхност
Писанието казва, че земята изглежда, като кръг.
Вие вярвате, че със сигурност е диск, гледана отгоре.
Аз, обаче, не отхвърлям и възможността за овална земя. Като гледам луната и слънцето, те са овални и отстрани изглеждат именно, като кръг. Но вие си вярвайте , както щете, изобщо не ми пречите.
Пречи друго. Непрестанното делени по тази тема и клеветите. Като тази:

ЦитатВсички до един се съмняват в Библията, но никой не подлага под съмнение това, което са ги учили в училище
Това е клевета, и Тишо стана клеветник, поради такива изречения.

Още в самото начало на темата съм писал, че науката с нейните еволюционни измислици, не може да бъде обект на доверие. Още тогава, когато Тихомир беше кръглоземец. Аз и тогава относно формата на земята не заех конкретна позиция, защото не бързам. Но относно учените еволюционисти казах. Но , Тишо пак сипе наедро, както обикновенно обича да прави по свой обичай.

Човек, който взема един стих, и си постановява на база стиха, че земята била глинен печат, а стиха не твърди това.. какво да говорим. Но бърза да обвинява другите. Загазваш все повече, Тишо. Дано е пт ревност, а не от нещо друго. Искрено се надявам. Все пак, нали така пише, да се надяваме на доброто и да търпим. Теб определено трябва да те търпи човек. Доста..

За бездъннат бездна писах. За стълбовете също, какво мисля. А ти си вярвай в буквални колони и буквална бездънна яма, бездна и тн. Здрав разум , Тишо. И апостол Петър бе наречен - стълб. Същата дума. Но не е колона, буквална , нали? Но, както и преди писах, ти вярваш, че разумът и мъдростта са личности. С теб няма как да се стигне до съгласие по тези въпроси.. Ти си разсъждаваш по твой модел и начин, лошото е , че мислиш, че тълкуванията ти са едва ли не самото писание. Това е проблемът.

Emma

Wathman, благодаря ти!
Разбрах те.

..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Tihomir

Tова, че Ирод беше наречен лисица от Исус прави ли лисицата измислица?
Лука 13:32. И рече им: Идете, кажете на тая лисица: Ето изгонвам бесове, и изцелявам днес и утре, и в третия ден свършвам.

И по твоята логика всяко място, което ни кефне и което не ни уйдиса на ученото в училище  можем да го кажем, че е наречено преносно, както например тук:
Съдии 15:4. И тъй, Самсон отиде та хвана триста лисици, и, като взе главни, обърна опашка към опашка, и тури по една главня в средата между двете опашки.
Тук по твоя пример казваме, че лисиците са алегория, а Самсон "не е ясно" какво е направил.

Тогава на каква база казваш, че стълбовете са измислица? Пише ясно, че стълбове държат небесата, както и стълбове държат земята. Небесата са над земята и са твърди. Това е структурата и никъде няма дори загатване за нещо различно.

Както казах, твоят проблем е, че искаш да ожениш псевдо-науката за Библията, считайки, че това, което пише не е вярно, но без никаква подкрепа от контекст. Единствената подкрепа е твоето желание да оправдаеш това, което си научил в училище. Да, ще го повторя: което си научил в училище, защото нашите баби и пра-баби са учили за плоската земя, което са учили и в Русия и на много други места. Това учение е съвсем младо и не е базирано на Библията, но на учения, които са от демони. Затова и пише, че ще се появят учители според сърбежа на ушите на хората, защото ето: хората искат да чуят, че земята е сфера и идва учението, което казва "бог не е искал да стресира глупавите старовременни човеци и затова им е казал глупости, за да повярват на глупости". Но старовременните са били доста по-умни от сегашните.

Когато един човек не признава текста на Писанията, но казва открито: това, което пише не означава това, такъв човек е отворил сърцето си към всякакви заблуди, защото всяко нещо, което е в Писанията по същата логика може да бъде наречено "нещо неясно" или "означава друго". И защо означава друго, small axe? Защото не искаш да означава това, което пише. Какъв е проблемът да означава точно това? Нещо нелогично ли има? Аз по-голяма безумица от това някой да е с главата надолу някъде си в света, или да се въртим бясно някъде, не виждам как може да има. Аз разбирам в Библията да пишеше нещо, което изисква да си затвориш очите и да признаеш, че е твърде голяма фантастика... А то там нещата са много по-логично отколкото това, което искаш да докажеш. Ти искаш да докажеш, че научната фантастика, в която вярваш има повече логика от това, което пише в Библията в прав текст. Ето това ти е проблемът.

Ако човек вярва в текста на Писанията, изобщо няма да тръгне да казва, че това не е вярно. И то какво не е вярно? Точно определени пасажи, които противоречат на това, което са те научили в училище.

Всичко прозира ясно, че ти не си човек, който почита текста на Писанията, но искаш да ги изкривяваш, за да се нагодят нещата според твоята си. Да го кажа с твоите думи: да дойдем на твоята. Призовавам те тези стъкмистики да си ги правиш някъде другаде. Тук предпочитаме да се съобразяваме с текста и да не прекрачваме границата на писаното, както е посъветвал Павел.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

ЦитатЗащото не искаш да означава това, което пише.
Ха, аз нямам никакъв проблем, земята да е диск. Иначе нямаше и да пусна тази тема.
Не е моя работа, каква е направена. Бог си знае работата.

Моя работа е какво АЗ РАЗБИРАМ от Писанията, за които ти ме клеветиш, че не съм ги признавал. Това, КАКВО вярвам , специално за формата на земята, е лично моя работа. По тези теми, всеки може да си прецени, какво разбира от писанието. Но ти, ти постъпваш неразумно, делейки вярващите по тази тема.

За стълбовете и въобще за това къде да разбираме нещо буквално, къде преносно, е важен както контекста, така и здравият смисъл. Не се грижи, Бог има начин да дава на вярващите разбиране, относно писанието.
Ти гледай себе си. С тия присъди, кой приемал писанията и кой не, на база това, че не е съгласен с твоите виждания по определени пасажи , грешиш.

Tihomir

Т.нар. "мои виждания", както ти си свикнал да делиш на "мои и твои", са това, което пише в текста. Това е, което Бог е дал чрез своите пророци и го е дал на хора, които вярват в това, което пише. Тук няма никакви "мои виждания" и "тълкувания". Твоят проблем е с това, че ти не искаш да вярваш в това, което пише, но искаш да означава нещо друго. В текста няма никъде загатване за сфера. Това е изцяло в твоята глава. В Писанието се говори за кръг, говори се за абсолютни понятия за "горе" и "долу". Това, че ти решаваш, че "горе" не винаги било "горе", а "долу" не било винаги "долу" е поредната измишльотина. Не само заради това, но и поради факта, че пред престола има определени същества, които не са навсякъде. Престолът е точно определен, дори има цвят. Има и море пред престола. Има и 4 същества. Те не са навсякъде. Пише също, че под престола са душите на починалите. Изобщо, има толкова много пасажи, които говорят за абсолютните понятия на "горе" и "долу". И защо изведнъж някой реши, че "горе" не е "горе", а "долу" не е "долу"? Защо точно това? Защото противоречи на школовката. Защо не приемем, че като пише за Едем, всъщност пише за "Марс"?

Приличаш и малко на тези, които решили, че "старият завет" вече бил отминал и "законът" бил отминал, обаче десятъкът требе да остане. Той не е отминал.

Ti чакаш да дойдат всички "на твоята" по отношение на земята (т.е. че "не е ясно" и "каквото пише не означава това, което пише"), както и Израел и Църквата (любимата ти тема, от която доста ненавист има в сърцето ти, както може да се прочете във всяко твое първо включване).

small axe

ЦитатТова, че ти решаваш, че "горе" не винаги било "горе", а "долу" не било винаги "долу"
Горе, винаги е горе, долу винаги е долу. Обяснил съм , как и при кълбо, този факт си е непроменим. Ако не го разбираш, е отделен въпрос. Не те карам, нито теб, нито никой да споделя моите обяснения.

ЦитатПриличаш и малко на тези, които решили, че "старият завет" вече бил отминал и "законът" бил отминал, обаче десятъкът требе да остане. Той не е отминал
.
Не съм казал никъде, че е отминал, той се изпълни в Месията. За десятъците, също не съм казвал, че трябвало да ги има днес.

Цитаткакто и Израел и Църквата (любимата ти тема, от която доста ненавист има в сърцето ти
За Израел и Църквата, всеки може да прочете какво вярвам конкретно. Достатъчно надълго съм писал в тях теми.

За сърцето.. както обикновенно претендираш, че знаеш кой какво има в сърцето. Но аз никога никъде не съм писал, че имам ненавист към израелтяните по плът, нито ненавист към когото и да било. Абе... нека всеки чете и мисли. С теб голям смисъл няма да си ги пишем тия неща. Достатъчно сме ги говорили. Както виждаш и трите ти твърдения горе, са невярни, относно какво съм смятал.

Watchman

Ако човек не е заквасен със светските учения за сфера и космос и си чете Библията непредубедено, посмъртно няма и да му хрумне никаква идея за сферична планета и космос. Това е обективната истина по въпроса. Всичко останало е опит да се добави светски квас на Библейския текст.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

small axe, изобщо при кълбо горе не е горе.

Първо имаш нужда от "теория на гравитацията", която е още теория. Ти наясно ли си изобщо какво казва тази "теория"? Казва, че голямо тяло винаги привличало малко. Това го няма доказано никъде и никъде експериментално не може да се покаже.

Ти наясно ли си, че "горе", където е небето, винаги е горе. Още преди да е направена земята е дефинирано горе и долу. Горе е небето, долу е земята. Божият Дух се е носил над водите. Небето е горе. Това е пълна измишльотина с това, че горе не било горе и имало някой с главата надолу. Ако това беше вярно, съзвездията щяха да се движат по същия начин както е при нас, така и при австралийците, а там не е така. Там се губят от поглед и не им виждаш целия кръговрат. Ти изобщо знаеш ли защо е така и защо разните астрономи дори пренебрегват тази "особеност"?

Както Watchman потвърди, Библията изобщо не дава и повод някой да тръгне да мисли за сфери, за гравитации, за хора с главата надолу и за такива, за които "горе" било "долу".

small axe, не знам дали разбираш, но наричаш Бог лъжец или най-малкото "някой, който говори неща, които не са така". И това се вижда от отношението ти да дойдем на "твоята", защото "бог не е прав в това, което е казал", защото не е както е на "твоята"... или по-скоро на това, което са те научили в училище.

small axe

ЦитатПърво имаш нужда от "теория на гравитацията", която е още теория.

да, теория е..Дали е вярна, или не, нямам капацитета да проверя за сега..

ЦитатАко това беше вярно, съзвездията щяха да се движат по същия начин както е при нас, така и при австралийците, а там не е така
Знам, от хора, които се занимават с това, че ( те са сигурни в кълбовидна форма, разбира се), че в различните полукълба, се виждат различни съзвездия. Дали е вярно не знам. Ако мога, някога ще проверя, и ще пиша от първа ръка.

ЦитатКакто Watchman потвърди, Библията изобщо не дава и повод някой да тръгне да мисли за сфери, за гравитации, за хора с главата надолу и за такива, за които "горе" било "долу".
Библията не казва това, но и не казва, че не е така.. Казва, че земята изглежда , като кръг. Както писах, така ми изглежда и луната. Вчера я зяпах сума време. Не прилича на диск. Прилича на кълбо. Дали земята е подобна, не казвам със сигурност, но не го изключвам, като възможност.

Цитатsmall axe, не знам дали разбираш, но наричаш Бог лъжец или най-малкото "някой, който говори неща, които не са така".
Не, нито лъжец, нито, че говори неща които не са така.. Той е казал, че земята изглежда, като кръг, и аз Му вярвам напълно.

На теб, луната, Тишо, изглежда ли ти като кръг? Гледах я внимателно, и с бинокъл и с просто око. Не е диск.. Има извивка, има полусянка, кълбовидна си е. Не казвам плътно тяло ли е, газообразно ли е и тн.. говоря за формата.. Иначе като я гледах, ми прилича на плътно тяло.  Допускам , че е напълно вероятно и земята да е такава,  по форма. Но не е задължително, разбира се..

small axe

Цитатsmall axe, изобщо при кълбо горе не е горе.

представи си следната картинка. Имаш един обект с овална форма. Вдигаш го на една поляна. И завръзваш отгоре му един човек. После завързваш един отстрани и един отдолу на сферата. Сетне сядаш над сферата на стол висящ от кран. И за тримата ти ще си горе , над тях..

А ако не е вярна, тн теория на гравитацията, хората биха изпопадали из въздуха под нея, при кръгла земя и вероятно щяха да спрат в тн. твърд. Дали тн. гравитация ги държи , ако е кръгла земята, или нещо друго, не знам.. Иначе пък, при твоята теория, ако е диск и има над нея купол. То някъде трябва да има ръб и този купол да се среща с този ръб. А ако не се среша и допира, и ти се озовеш на този ръб, по логика трябва да можеш да скочиш , ако решиш и да паднеш незнайно къде. Вероятно няма да спреш в никаква твърд тогава, понеже тя е само над главата ти, по твоята логика.
Писанието нарича тази твърд - небе. Тоест ако сме в мехур, то при кръгла земя, отдолу пак е небе. При диск това е неясно, излиза, че при диск, под тн. бездънна бездна пак има небе- твърд?, според пусната картинка от Уочман, на тн. староеврейски модел на земята.. Пак много въпросителни без отговор.
Но на мен не ми пречи ти да вярваш по твоя начин. Нито виждам в това нещо страшно. Просто защото този въпрос не е еднозначен. Затова. А ти , щом искаш, дели вярващите по този въпрос. Отговорността си е твоя.