Author Topic: Oтносно плоската земя  (Read 211147 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Emma

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 98
Re: относно плоската земя
« Reply #15 on: December 30, 2015, 15:29:46 PM »
Да, съгласна съм, добре е да се изпитват и проверяват нещата.

small axe
Quote
и въпреки това нищо не бива да се подценява с лека ръка без проучване на доводите.
..
Но, да не забравяме, че ние стоим и се базираме на Словото на Бог, т.е. - то е нашата отправна точка.
И когато дадено нещо вече е написано  там...по-добре е да не си губим времето в излишно търсене, проучване на становища или умозаключенията на някакви (си) учени, защото те не са нито по-умни, нито по-знаещи от Вечният, Съвършеният, Всезнаещият, Всеприсъстващ, Величествен, Истинен, Всемогъщият, Всесилен, Мъдър Бог, нали?!

Ето, какво чета аз:
Quote
Исая 40 (Цариградски превод)

21 Не знаете ли? не сте ли чули? Не ви ли се възвести изначало? От основанието на земята не разбрахте ли?
22 Той е който седи върху кръга на земята, И жителите й са като скакалци: Той е който простира небесата като опона (завеса), И растяга ги като шатър за население,
23 Който докарва князовете до нищо, И прави като празднота земните съдии..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3919
Re: относно плоската земя
« Reply #16 on: December 30, 2015, 15:44:20 PM »
Quote
Според тях всички снимки на подобно закривяване били фалшификати на наса, особено тези от космоса. Позовават се също и на разнопосочните твърдения на учените и от странните модели на земята като някакъв крушовиден модел, а на снимките от наса, които те наричат картинки направени с фотошоп, земята изглеждала перфектна сфера, и се твърдяло че това били оригинални снимки от космоса..

Въпроса е че снимките не са само от НАСА, но има и от руснаците, да не говорим, че руснаците първи излязоха в космоса. Има и друг народи, които имат свои спътници в космоса, които правят и публикуват всякакви снимки.

Quote
Също така, те подлагат на сериозно съмнение идеята, че водата може да участва в подобно закривяване, като доводът им е че тя винаги се стреми към уравнивиловка. И водната повърхност е равна, и няма как да следва крива. Те имат и обяснения за тн. земно притегляне, което според тях, тук не играе роля, и дори било от друго естество, а не каквото ни го били обяснили.

На мен ми хрумна следният пример, като мислих за тези неща, и ако тук някой може нека обясни какво ще стане, ако се престорим, че например имаме построен бетонен басейн, висок 50 см и дъното му е бетонна плоча излята направо на земната повърхност. Басейнът ни е дълъг да речем 150 км. Ако го напълним да кажем с вода до ръба, например 45 см вода в него. То по логика трябва в някоя част, по в средата, този басейн да е сух, поради тн. крива на огъване. Това дали ще стане?

По отношение на водата, не знам дали си забелязал, че капка вода когато се намира във въздуха заема формата на перфектна сфера.Също и капката когато стои свободно върху повърхност пак се стреми да заеме сферична форма:Това за мен е много сериозен довод, че планетите са сфери. Според Битие преди Бог да създаде континентите е имало само вода по повърхността на земята. Тази вода е била сфера точно както и планетата е сфера и както капката вода естествено заема сферична форма. След това се появяват континентите изсред водата.

Това е и причината водата да не се излива в по-ниските места, както водата в капката не се излива а стои сферично. Поне това на мен ми изглежда напълно разумно и разбираемо.

Quote
Друго твърдение на тези хора, са летателните графици на самолетите. Защо няма полети над южният полюс.. Според тях никой не лети по най- логичните маршрути, ако земята е сфера, но летят по маршрути които доказвали че земята е плоска. Пример е маршрут да речем от аржентина до Сидни. Защо няма непрекъснат полет, след като дистанцията е около 7400 мили и е преодолима. Вместо това полетите били до Йоханесбург около 7000 мили и след това от Йоханесбург до Сидни още 5050 мили, тоест общо над 11000 мили.. Според тях не се лети, понеже земята не е сфера и такъв полет директен би бил ужасно дълъг, а не според сферичната земя само 7500 мили. Според тях континетите са скупчени в средата на диск, както е знамето на  обединените нации, което знаме реално представя картата на света.Тога, според тях, полетите които са проследими, стават логични защо са само над областта със скупчените континенти, а не се лети по периферията на тн. диск.
Наистина е странно за мен, това, че няма такъв да речем директен полет, защото ако имаше биха се спестили над 5000 мили. Ако това е факт, е наистина странно.

Над полюсите не се лети защото те са секретна зона. Най-вероятно за да се прикрие факта, че там има входове към вътрешността на земята. Що се отнася до въртенето на земята, но аз доколкото разбирам атмосферата също се върти, а не само земята да се върти, а атмосферата да стои на едно място. По този начин самолета няма нужда да компенсира разликите в скоростта на въртене на земята. В противен случай ако подскочи човек право нагоре, няма да падне на същото място а няколко метра в страни, което всички знаем, че не се случва.

Относно директните полети не знам дали знаеш, но всеки самолет лети първо до базовия си град и после отива на дестинацията. Например ако летиш за щатите с British Airways няма да те закара в Ню Йорк, първо ще мине през Лондон. Ако летиш с полските авиолинии ще спре първо във Варшава. И така с всеки национален превозвач. Отделно междинната спирка позволява вземане на допълнителни пътници и уплътняване на курсовете.

Не трябва да забравяме също и военните, които си изчисляват балистичните ракети според сферичната форма на земята. Ако земята не беше сферична най-малкото военните щяха да го знаят, защото иначе ракетите им щяха да летят погрешно. А сред военните има достатъчно много хора за да не може да се укрие тази информация, при условие, че приемаме че те знаят нещо различно и си го пазят в тайна. Досега не съм чул някой военен да е излязъл с подобна информация, макар че може и да има.Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 964
Re: относно плоската земя
« Reply #17 on: December 30, 2015, 15:54:49 PM »
Да, някои от тези доводи и на мен ми хрумнаха също. Например за военните и тн.  Но и на тия неща тези хора имат обяснения. Не съм ги систематизирал, като имам време ще го направя. Аз самият ако говоря в проценти допускам един процент земята да не е сфера. Защо един, защото все още не съм видял всичките им обяснения на различните доводи. А относно тн кръг на земята. Не знам на оригиналният език как е, но на български кръг не е сфера.. Кръг може да бъде и диск..

Относно въртенето на атосферата, това е ясно, по теория, аз все пак имам неяснота относно въртенето на плътна маса и на въздушна маса. Този въпрос трябва да се провери по обстойно, особено обратните доводи, които не съм проверил.
Ако въобще има конспирация относно тези работи, би ме учудила нейната мащабност, звучи откачено..

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1036
Re: относно плоската земя
« Reply #18 on: January 09, 2016, 17:13:13 PM »
Слушах днес и ми направи впечатление това:

Даниил 4 глава
11 Това дърво стана голямо и яко, височината му стигаше до небето, и то се виждаше до краищата на целия свят.

По темата ли е как мислите ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: относно плоската земя
« Reply #19 on: January 09, 2016, 17:21:47 PM »
Лука 2:1. А в ония дни излезе заповед от Кесаря Августа да се запише цялата вселена.

Как мислиш, отишли ли са да се запишат индианците? И като пише на много места "земята" или "цялата земя", контекстът често говори за територията на даден народ или царство. Много е важно да се гледа контекста.

Между другото, погледни на изток и виж дали можеш да видиш Еверест. Над 8 километра над морското равнище е все пак. Самолетите летят на около 10км. Ако кажеш, че има мъгла във въздуха и в далечината вече не се вижда, аз ще попитам тогава ако приемем, че земята е плоска, как виждаме изгрева на слънцето без то да бъде блокирано от Хималаите?

Глупаво е да се спори по  тази тема, тъй като всеки днес има възможност да пусне няколко балона с хелий, на които има закачена камера, която е снабдена с GPS и като падне да вземе записа. Има в Youtube достатъчно опити на любители, които са пуснали балон в стратосферата и се вижда кръга на земята.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1036
Re: относно плоската земя
« Reply #20 on: January 10, 2016, 13:18:45 PM »
Мен друго ми е интересно, защо хората търсят в тази сфера :)
Сега за Еверест, твърде далеч е и слънцето залязва в тая посока за нас. Но да разбирам те, аз и клипчетата които са правили гледах и им виждам също недостатъците им. Както и да е.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: относно плоската земя
« Reply #21 on: February 06, 2017, 01:10:48 AM »
Тези дни имах възможност да разсъдя доста по темата и бих искал да задам въпроси, на които е добре всички четящи да опитат да отговорят:

- Защо полярната звезда (която на север) никога не мени местоположението си спрямо дадена точка на земята? Казват, че всичко се върти — земя, слънце, вселени, звезди, обаче полярната звезда както я гледате тази вечер, утре ще е на същото място.

- Защо полярната звезда е видима от южното полукълбо, а физически не би трябвало да се вижда изобщо?

- Защо слънцето е на 150 милиона километра, след като Нютон и други преди него са казвали, един 12 милиона, друг 56, трети 85, четвърти 90?... Все учени.

- Ако слънцето е на толкова голямо разстояние, защо топлината му не разтопява полюсите, когато според картинките с глобуса, разстоянието до южния полюс и Испания или Англия е почти едно и също (вижте сами картинките)? Всъщност трябва да ги разтопява дваж годишно според описаното за земята в учебниците.

- Ако слънцето е на толкова голямо разстояние, би трябвало лъчите да са успоредни, но когато погледнете слънцето, надничащо през облаците в определени дни, ще видите, че лъчите му се разпръсват като конус.

- Ако слънцето е на толкова голямо разстояние, защо като залязва размерът му намалява? Според учебниците земята се върти и обиколката й е доста малка в сравнение с разстоянието до слънцето.

- Защо след 60-тия паралел на юг е забранено да се пътува?

- Защо няма полярен ден на южния полюс, а има полярен ден и полярна нощ на северния? Да, има клипче на бърз кадър от "полярен ден" на южния полюс, но ако го гледате внимателно ще видите, че сенките се движат само в полукръг и изведнъж прескача и започва отново, т.е. другата половина на кръга я няма.

- Защо северният поюс е зона, пазена от военните, а достъпът до южния го имат само част от държавите, но само даден на определени хора?

- Защо като летим до щатите минаваме над Гренландия и Канада, след като на глобуса това изобщо не е кратък път?

- Като има над 20 хиляди сателита, защо на клипчетата на НАСА (уж на живо) не се вижда нито един?

- Ако сателитите са толкова много, защо тогава не се вижда нито един с телескоп, гледайки луната?

- Защо сателитните чинии никога не сочат към небето, а все някъде напред?

- Защо като летя със самолет над извита повърхност никога не виждам извивка, но равен хоризонт? Абсолютно равен.

- Защо пилотите на самолетите не спускат постоянно самолета надолу, а набират определена височина и стоят на нея? Щом земята е извита, ако не се спуска надолу всеки няколко минути, ще излезе в космоса.

- Защо като погледна хоризонта и не виждам нищо, но като погледна с бинокъл мога да видя това, което изглежда "зад хоризонта", а с телескоп — още по-далече и излиза, че то не се скрива "отдолу", а е много далеч.

- Земята се въртяла с над 1000км/ч. Защо димът от вулканите е вертикално нагоре?

- Защо полет от Чили до Австралия минава през Азия?

- Защо почти всички полети са през северното полукълбо, гледайки глобусна карта, а повечето от точки на юг все "прескачат" на север и после пак на юг?

- Защо на клипчета от любители, които пускат балони с камери се вижда равен хоризонт, а не извит?

- Кой е снимал снимката на галактиката с описание къде е слънчевата система? И ако не е снимка, откъде знаете, че е истина?


Има още много въпроси, които могат да се зададат и тук не засягам нищо от писаното в Библията. Нека спомена едно нещо поне, че е писано: "Всичко изпитвайте, дръжте доброто".

Изпитайте тези въпроси и ми кажете, какво са ви учили по тази материя и изпитали ли сте го някога?
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1036
Re: относно плоската земя
« Reply #22 on: February 10, 2017, 13:41:59 PM »
Гледам, мислил си по-темата :)
Като цяло тази теория е доста спорна и има оборвания почти по-всичките ти въпроси.

-Това за полярната звезда е интересно, не съм го проучвал.

-Километрите вероятно са различни, защото начините за измерване са станали по-прецизни, или наистина е измама, но е наистина трудно доказуемо.

-Ако е кръгла, вероятно не се топи поради магнитното поле което прави атмосферата там по рядка и тя по лесно изстива заради студа в космоса, над южния полюс дават, че даже има дупка в озоновия слой. Освен това полюсите се движат. Вероятно чрез рязко местене Бог е затрил старовременните като е прецакал електричеството по-този начин и всичките им играчки са спрели да работят. Работи се по защита от това в новите технологии.

- Намаляването на слънцето и луната се обяснява със по-големия слой атмосфера през която минават лъчите им или нещо такова. Ако поразровиш ще намериш доста обяснения по-темата. Но, да това е един от факторите които могат да се вземат под внимание за плоска земя в някаква степен.

- Има компании които правят туристически посещения на южния полюс.. стига да може да си плати човек :)

- Това, за полярния ден и нощ не съм го срещал и нямам инфо.

- За полетите от една страна са икономически причините. Плоските твърдят, че всъщност няма спътници и самолетите се ориентират само по кули/антени по-земята. Също така има едно нещо наречено загубени самолети което е в подкрепа на предното.

- Това, че не се виждат сателитите също има обяснение, четох го някъде, но е сложно за обяснение, а и не го разбрах добре - но има някаква логика по тема да не се виждат.

- Ако земята е кръгла, е нормално това за самолетите да не падат надолу защото всъщност те се въртят около земята която ги привлича към себе си, и нищо не ги привлича някъде надолу, защото реално ти не може да определиш кое е надолу в космоса ;)

- Това за клипчетата всъщност не е баш така. Вижда се дъга, а и те не могат да излетят твърде надалеч. Отделно, че има клипове които доказват, че всъщност има крива. Гледах един в който увеличават от един град до друг през окена (САЩ) и се вижда, че долната част от сградите всъщност не се вижда т.е. има крива.

- Ако всичко за спътниците пускани насам натам из слънчевата система е вярно, е нормално да са я картографирали. Но, да тука има много спорни неща и доста от материалите са си Фотошоп което си е нормално.

Като цяло са много спорни нещата, това което е за мен истина и подкрепа са няколкото неща писани в Библията които ако не се лъжа съм споменал по-горе. Горе долу тогава бях изгледал и изчел доста материали, също така съм писал по едни форуми из нета и хората си ми обясниха доста неща. Наистина са малко нещата на които може да се стъпи относно тая теория и те се клатят. Към момента, лично аз съм склонен да вярвам, че земята може и да не е кръгла т.е. допускам го, но при всички положения не е и идеално плоска като тепсия както се опитват да го изкарат.
В тая теория има много, ама много конспиративни теориики които се опитват да я обезсмислят и то това е главния проблем за отхвърлянето и от обществото.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: относно плоската земя
« Reply #23 on: February 10, 2017, 16:00:20 PM »
"Оборванията", за които говориш изобщо не са оборвания, но мога много точно и доказано математически да обясня всяко едно от нещата, но ще го направя като имам време.

За спътните можеш да провериш сам т.нар. "на живо" клипове на НАСА. Гледай внимателно и когато видиш сателит, ми кажи. Предполагам, че във "2-ра версия" на видеата трябва да сложат и малко сателити.

В Писанията нещата са обяснени много добре, но кой да ги вярва и кой да зададе въпроси за всичко това, което виждаме около нас и което преди има няма 60 години са решили да пуснат в "употреба".

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3919
Re: относно плоската земя
« Reply #24 on: February 11, 2017, 00:04:27 AM »
Quote
В тая теория има много, ама много конспиративни теориики които се опитват да я обезсмислят и то това е главния проблем за отхвърлянето и от обществото.

Самия термин "конспиративна теория" е измислен с цел сплашване, унижаване и манипулиране на всички, които противоречат на официалната версия на историята, науката и реалността в която живеем. Термина е подобен на термина "антисемитизъм" или термини като "език на омразата", "права на детето" и прочие психологически постановки целящи да унижат, омаловажат и смълчат всяка опозиция.

По-горе може да се види аз каква позиция съм имал по въпроса преди, но сега се убедих както на базата на написаното в Писанията, така и на съвсем очевидни факти, че нещата далеч не са такива каквито са представени "официално".
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

simeon

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 159
Re: относно плоската земя
« Reply #25 on: February 11, 2017, 19:52:14 PM »
 Историята на  Исус Навин  и  спрялото слънце.  Този  факт доста компроментира теорията за   бясното въртене на земята около остта.   Той заповяда на слънцето да спре,а не на земята.Едва ли е от невежество.                                                                                                                                                                                                                                   

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3919
Re: относно плоската земя
« Reply #26 on: February 11, 2017, 20:19:32 PM »
Тази история опровергава не само въртенето на земята около оста, но и въртенето на земята около слънцето. Освен това самото Писание потвърждава какво се е случило, а не само Исус Навин да е казал нещо в невежеството си.

Ис. Нав. 10:13  И слънцето застана и луната се спря додето си отмъстиха людете на неприятелите си. Не е ли това написано в книгата на Праведния? И застана слънцето всред небето, и не побърза да зайде почти цял ден.

Не се казва, че земята е спряла, а че слънцето и луната са спрели.

На много други места Писанието говори много ясно за това, че слънцето е това, което обикаля и се движи, а не земята:

Пс. 19:4  Тяхната вест е излязла по цялата земя, И думите им до краищата на вселената. В тях Той постави шатъра за слънцето,
Пс. 19:5  Което, излизащо като младоженец из стаята си, Се радва като юнак да тича в попрището.
Пс. 19:6  То излиза от единия край на небето, И обикаля до другия му край; От топлината му нищо не се укрива.


Тук ясно се казва, че слънцето е поставено в шатър, което според Битие 1-ва глава е простора или купола на земната атмосфера. Това е неговата "стая" в която то се намира, а не в някакъв безбрежен космос. Също така слънцето тича в своето поприще. Думата за поприще означава - добре отъпкан път, или траектория. Т.е слънцето обикаля по някаква траектория. За обикаляне или въртене на земята нищо не се казва. Това е в пълно съгласие с историята на Исус Навин за спиране на слънцето от движение по траекторията му за да се удължи деня докато се избият Божиите врагове.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Emma

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 98
Re: относно плоската земя
« Reply #27 on: February 11, 2017, 21:35:47 PM »
Тотално ми объркахте (обърнахте) представите на всичко, на което са ме учили досега!
..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: относно плоската земя
« Reply #28 on: February 12, 2017, 10:17:56 AM »
Въртенето на земята не е някакъв "изолиран" факт от историята, от рода на кацането на американците на луната. Има твърде много следствия, които лесно могат да се проверят експериментално. Ето ви например един съвсем прост експеримент - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%A4%D1%83%D0%BA%D0%BE

Също така може да се пробвате да обясните наблюдаваното движение на планетите (планетите, не звездите!) върху небесната сфера.

Да не говорим за всички изчисления в астрономията и космонавтиката, които биха се оказали тотално неверни ако заложеният в основата им модел е грешен...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3919
Re: относно плоската земя
« Reply #29 on: February 12, 2017, 11:55:41 AM »
Изчисленията на астрономите не са имали никакъв проблем с плоската земя в продължение на хиляди години. При достатъчно приближаване с телескоп на така наречените планети, те не се различават по нищо от звезди. Приличат на блещукащи светлини подобни на бенгалски огън или просто на пламтящо огънче, чиято форма постоянно се мени както тази на огъня. Това не са твърди тела на които може да се кацне.

Липсата на паралакс при звездите доказва, че те се намират в земната атмосфера, също както и слънцето и луната. И това напълно съвпада с описанието на сътворението в Битие 1-ва глава.

За махалото Тихомир ще ти обясни най-добре.

А космонавтиката е точно толкова наука, колкото и еволюцията. Дори прословутия "учен" атеист и основен защитник на глобуса Bill Nye казва, че земята е затворена система, която не може да бъде напусната и не съществува друго място на което човек може да отиде освен земята и нейната атмосфера. Има достатъчно кадри които показват, че така наречените космически ракети достигайки определена височина правят дъговидно движение и след това падат надолу в някой океан и не отиват в никакъв космос.

Писанието говори, че Бог създава простора, или firmament на английски, което идва от думата firm или твърд. Небесния простор е твърд и през него не може да се премине освен през така наречените "небесни прозорци" или "небесна врата" за които Писанието говори.

Дори Йоан трябваше да премине през "врата отворена в небето" (Откр. 4:1) за да излезе извън земната атмосфера и да посети третото небе. Никой не слага врата на нещо, което няма стени. Небесния простор е твърд купол и никакви ракети, космически кораби, сателити и други измислици никога не са минавали отвъд него.

Ето как древните евреи (включително пророците и апостолите) са разбирали земята на базата на Писанията:А това е малко по-осъвременена графика на същото:

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.