Author Topic: Oтносно плоската земя  (Read 183875 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 902
Oтносно плоската земя
« on: December 28, 2015, 13:03:22 PM »
Просто интиресно видео. Може да звучи налудно, може и да не е вярно, но си струва да се помисли, какво от това, кой има интерес и защо, ако това е вярно, разбира се. Аз нямам мнение засега, просто следя това онова..

https://www.youtube.com/watch?v=cU0-ASniLvE

Emma

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 98
Re: относно плоската земя
« Reply #1 on: December 28, 2015, 14:15:08 PM »
Не се отваря?
..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 902
Re: относно плоската земя
« Reply #2 on: December 28, 2015, 17:51:26 PM »
https://www.youtube.com/watch?v=cU0-ASniLvE

горното се отваря, но е на английски, да добавя..

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Re: относно плоската земя
« Reply #3 on: December 29, 2015, 06:11:35 AM »
Бях попаднал преди време на това, че има хора, които отново твърдят че земята била плоска. На този етап на моето разбиране аз не бих могъл да приема на сериозно подобно твърдение. Мисля, че има изобилно доказателства за това, че земята е сферична, както пределно ясно се вижда с просто око, че луната е сферична, както и другите планети се вижда с телескопи, че са сферични.

Специално това видео е твърде дълго за да му отделя толкова време. Затова ако можеш напиши основните им аргументи, които си счел за достатъчно смислени, че да пуснеш видеото във форума.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: относно плоската земя
« Reply #4 on: December 29, 2015, 09:06:38 AM »
Аз съм се занимавал с наука (макар и съвсем за кратко) и личното ми мнение е, че като цяло не трябва да се обръща внимание на теориите за конспирации сред учените. Повечето учените са хора свободолюбиви, често идеалисти и контрола над тях от страна на правителството би бил много труден.

Ако говорим за някакво еднократно събитие (като кацането на Луната) има някаква вероятност да фалшифицират или скрият нещо (макар че дори и тук според мен няма как да фалшифицират нещата изцяло). Но когато говорим за общопризнати научни факти (като формата на земята, ефекта от ваксините и т.н.), които лесно могат да се проверяват (и са проверявани) експериментално навсякъде и от всеки - тогава вече всяка идея за фалшифициране е абсурдна...

Виждаме, че страни като САЩ не могат да опазят поверителната си информация, до която имат достъп съвсем ограничен брой хора и под заплахата от жестоки наказания, а да говорим за някакъв световен заговор, в който участват всички учени - няма как да стане. Отделно че тези учени са в различни страни по света, които често са във вражда помежду си и имат съвсем различни интереси. Така че става съвсем абсурдно.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Re: относно плоската земя
« Reply #5 on: December 29, 2015, 10:30:02 AM »
 Todor,

Определено не си наясно как функционира системата на света. Реална наука отдавна няма в официалните учебници и учебни заведения. Когато едно дете от малко е захранено със заблуди и после тия заблуди биват утвърждавани на всеки следващ етап в образователната система, тогава няма никаква нужда всеки индивидуално да бъде заплашван или удържан да крие истината. Просто хората не знаят истината и няма нужда някой да ги вербува, че да я крият.

Има достатъчно литература и информация по въпроса как функционира системата и как се маргинализират и запушва устата на малцината, които се пробуждат.

Идеалист учен не може да издържи дълго в системата, още повече че идеализма не пази от заблуждение. Писанието изрично казва, че ЦЕЛИЯ СВЯТ ЛЕЖИ В ЛУКАВИЯ. Това включва и университетите им, и научните им институти и абсолютно всичко, което можеш да се сетиш, като част от системата на света. Твоя опит да идеализираш науката е в пряко противоречие с Писанието, което учи, че света ходи в тъмнина и мрак, лежи в лукавия и се е опил от виното на Вавилонската блудница.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: относно плоската земя
« Reply #6 on: December 29, 2015, 11:13:42 AM »
Извинявай Уотчмън, но този път не си прав - понеже говориш за неща, които не разбираш. Не може човек да разбира от всичко, да знае всичко и да може всичко - има едно Тяло, но много части.

Няма как да я няма "реалната наука" в  "официалните учебници и учебни заведения" - понеже точно там се изработват нещата, които ползваме всеки ден. Ако теорията е лъжлива, тя няма да може да бъде приложена на практика - това е очевидно. Ако мислиш, че има някакъв "елит" от учени, които се занимават с "реална наука", а на всички останали пробутват някаква фалшива теория, грешиш. Такова нещо няма как да се случи - повечето фундаментални истини се проверяват лесно експериментално. Всъщност обикновено колкото по-фундаментален е даден принцип, толкова по-лесно е да бъде проверен. Науката на университетите работи - доказателствата са навсякъде около нас.

Също така не е възможно някой цял живот да учи лъжи и после с някакъв "краш курс" да бъде научен на "истинска наука" и да стане "истински учен" за 1-2 години да речем. Това също е невъзможно по напълно различни причини от горното - съзряването на един учен отнема десетилетия, също така и разработките му (обикновено). И те стъпват на разработките и изследванията на тези преди него.


Относно идеализацията - далеч съм от идеята да идеализирам науката. Наясно съм че:
1. Науката е впреганата да служи на нечестивия стремеж на човека в бунта му против Бог
2. Нещата никога не са 100% обективни поради интересите на силните на деня, които винаги се опитват да манипулират факти и заключения в своя полза.

Трябва да имаш предвид обаче, че науката, поради своето естество, не търпи големи фалшификации. Ако се опиташ да я фалшифицираш, тя става безполезна. Затова и елитът не толкова се опитва да фалшифицира науката, а се е насочил към съзнанието на хората. Науката е в голяма степен неутрална - достиженията ѝ обикновено могат да се използват и за богоугодни, и за богопротивни дела. Затова елитът  насърчава "истинската" наука, като си прави сметка после да използва резултатите за своите си цели. 


П.П. Навсякъде където пиша за "науката" по-горе имам предвид естествените науки. Останалите "науки" - като философията или историята например - могат да бъдат по-лесно манипулирани и голяма част от написаното не важи за тях.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Re: относно плоската земя
« Reply #7 on: December 29, 2015, 18:38:22 PM »
Аз не твърдя, че няма неща, които работят. Има достатъчно технически неща, които работят. Но те работят само в определени рамки, позволени от елита. Например всичко свързано с етера, свободната енергия и други подобни неща, които биха разбили енергийния монопол на елита се потиска чрез псевдонаука. Например, колко от вас знаят, че етера присъства в оригиналната таблица на Менделеев. А след това е тихомълком премахнат от там.

Друг добър пример за псевдо наука е съвременната медицина. Ето това е една много добра статия, която показва съвсем ясно как работят механизмите за манипулация и измама и налагат официално една напълно фалшива медицина и потискат истинската такава:

http://www.budnaera.com/201503/1506020304.html

Същите тези механизми се прилагат във всички научни сфери. Учените са най-вече бизнесмени или чиста проба наемници, хора правещи неща за пари. Малцина правят нещата за кауза, но те са достатъчно малко за да бъдат маргинализирани и тяхното влияние подтиснато.

Освен всичко това науката разчита на доказателства чрез наблюдение. Това е и самата дефиниция на наука "evidence through observation". Тази дефиниция между другото е пряко свързана и с еврейската дума за змия, чийто корен означава именно, "да наблюдавам внимателно". Т.е старовременната змия по дефиниция е същество занимаващо се с наука. Т.е придобиване на знание чрез наблюдение. Обаче вече е доказано (пак чрез наблюдение), че наблюдаващия влияе на резултатите. Със своите мисли, желания, намерения и прочие. Това влияние е доказано и това е фундаментален пробив във валидността на науката като цяло. Защото тя разчита на това, че ако изолира физически даден експеримент, то експеримента е научен и няма външни влияния. Влияния обаче има отвъд физическите и това лишава науката веднъж и завинаги от претенциите й за обективност, непогрешимост и общовалидност.

Самите фундаменти на съвременната наука са изцяло материалистични и разчитат на това, че физическия свят и физически региструемите фактори са единствените възможни фактори на влияние. Не съществува истински християнин, който да приеме на сериозно подобна материалистична постановка. Ние знаем, че има множество сили и влияния отвъд физическите. Дори самия човек е и духовно същество и е в състояние да въздейства дори без да иска или осъзнава върху експериментите.

Затова Писанието казва, че Бог улавя мъдрите (това е библейския термин за учените) в лукавството им и че човешката мъдрост (наука) е глупост пред Бога.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Emma

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 98
Re: относно плоската земя
« Reply #8 on: December 29, 2015, 18:42:01 PM »
Todor,

извинявай, но не разбирам тезата ти.

Ти, подкрепяш ли горното видео, или не?

Малко ми звучи, като общи приказки.


ПП: Ето на какво попаднах, докато се ровех из нета, някой си е направил труда да ги извади:

Quote
НАУЧНИ ФАКТИ В БИБЛИЯТА


Земята виси свободно в космоса - Йов 26:7
Орбитата на земята - Йов 38:12-14, Лука 17:34-36
Орбитата на слънцето - Псалм 19:5
Магмата под земята - Йов 28:5
Водния кръговрат - Йов 36:28, Еклисиаст 1:7, Исая 55:10, Амос 9:6
Въздушния кръговрат - Еклисиаст 1:6
Сферичната земя - Исая 40:22
Закон за запазване на масата и енергията - Еклисиаст 3:14
Атомите - Евреи 11:3
Звездите са неизброими - Еремия 33:22. И различни една от друга - 1 Коринтяни 15:41
Въздухът има маса - Йов 28:5
Светлината се движи - Йов 38:19-20
Електричеството - Йов 38:35
Планините се издигат и снижават и днешните планини в миналото са били покрити с вода. - Псалм 104:6, 8
Кръвта е източник на живота - Левит 17:11


..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: относно плоската земя
« Reply #9 on: December 29, 2015, 21:17:45 PM »
Уотчмън, аз казах какво мисля и няма да се повтарям. Размишлявай още над това, понеже определено не смятам, че си прав. Едно е да знаеш, че информацията се манипулира и да имаш "едно наум" като четеш, съвсем друго е да се позоваваш на сайтове като епохални времена, секирабг, брадва и т.н. Това просто не е сериозно. Що се отнася до принципа на повтаряемостта, който е залегнал в основата на съвременната наука, то той със сигурност е валиден. Така е устроил Бог света - иначе живота ни (поне какъвто го познаваме) щеше да бъде невъзможен. "Отвъдфизичевските влияния"  пак Той е ограничил и са ни известни с думата "чудеса". Науката не се занимава с тях.

Ема, аз такива видеа по принцип не гледам - не виждам смисъл от това. Що се отнася до "научните факти от Библията" (особено извадени от поетичните книги) - това си е чиста проба нагласяне според мен. Говорим за поезия, а не за научен труд. Предполагам, че ако прочетеш Псалми и Йов гледайки за такива неща ще откриеш поне два пъти повече поетични сравнения, които не съответстват на "научните факти". И какво от това?

Приказките ми (поне според мен) не са "общи", но по-скоро "принципни". Ако някой е решил, че научните списания не заслужават доверие понеже информацията се манипулира (което е в известен смисъл вярно) и вместо това се "информира" от интернет, смятайки публикациите в разни сайтчета за по-достоверен източник... проблема за мен е принципен. Да коментирам конкретно "изровеното" материалче не виждам смисъл. Освен това - макар че днес е модерно всеки да има мнение за всичко - коментарите по такива въпроси е добре да се правят от специалист. Иначе просто се говорят глупости и ставаме за смях пред тези, които разбират за какво всъщност става дума. А това подронва ужасно свидетелството ни по въпроси, които наистина разбираме. Понеже умният човек види ли веднъж, че си склонен да говориш глупости след това ще е много трудно да го убедиш да те вземе насериозно за каквото и да било...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: относно плоската земя
« Reply #10 on: December 29, 2015, 21:40:02 PM »
С други думи, според @Todor има книги в Библията, които са просто празни приказки, в поетична реч и няма какво толкова да ги вземаме насериозно. Точно това е казал и Августин, от когото са изворите на съвременното отстъпило християнство.

Представям си как Йов и неговите приятели са си приказвали ей така просто в поезия без да има кой знае какъв смисъл, особено като приемем, че Йов е изгубил почти всичко, което има, включително и децата си. И в този момент на Йов му е само до празни приказки и поезия, за да се поразсее.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: относно плоската земя
« Reply #11 on: December 30, 2015, 09:00:01 AM »
Tihomir, какво значи "да вземаш насериозно"? Сещам се например за един от популярен по църквите стих - Исая 40:31 "Но ония, които чакат Господа... Ще се издигат с крила като орли..." На теб пораснали ли ли са ти крила вече? А да си летял с тях напоследък заедно с орлите? Ако да - щракни едно селфи и го качи, направо ще "взривиш фейсбук". Ако не - защо така? Вероятно понеже не вземаш пророк Исая насериозно и смяташ, че той говори "празни приказки"...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Re: относно плоската земя
« Reply #12 on: December 30, 2015, 09:27:31 AM »
Quote
Освен това - макар че днес е модерно всеки да има мнение за всичко - коментарите по такива въпроси е добре да се правят от специалист.

Аз мисля, че е точно обратното. В стари времена хората са мислили за себе си и за изследвали и проверявали за себе си, както учи и Писанието - "изпитвайте ВСИЧКО". А в днешно време е модерно хората да делегират мисленето си на "специалистите" и "експертите", вместо да мислят с главите си и да изпитват с духа си. Очевидно и ти си се заквасил със същия модерен квас.

Quote
А това подронва ужасно свидетелството ни по въпроси, които наистина разбираме. Понеже умният човек види ли веднъж, че си склонен да говориш глупости след това ще е много трудно да го убедиш да те вземе насериозно за каквото и да било...

Интересно, че изказванията ти в тази тема приличат на сергия за всякакви модерни квасове. Апостол Павел казва, че неговото свидетелство е било с Дух и сила, а не с престижни и научно обосновани аргументи, потвърдени от експертите.

Материала, който пуснах е основан на исторически факти, които се потвърждават от много източници. Мен не ме интересува дали нещо е публикувано в budnaera, bradva и anonymousbg, а ме интересува фактологията и аргументацията. Най-малкото това са сайтове поддържани от свободомислещи хора, които нямат зад гърба си тонове икономически, политически и корпоративни интереси, както са сайтовете, които хора с мислене като твоето приемат за "престижни" и "авторитетни". Това е другия квас, който сериозно изявявяш а именно - вярата ти в престижа. "Престижен университет", "престижно издание", "престижен сайт". А дори не знаеш, че самата дума престиж означава по произход "висш пилотаж в способността да мамиш хората".

И друго нещо прави впечатление, през цялото време аз давам много конкретни референции към това, което казва Писанието относно учените, света и неговите постижения, а ти напълно игнорираш това, а вместо това се позоваваш на напълно светски постановки, като доверие към "специалистите" и към "престижните институции". Забелязвам също, че имаш и голям респект към "умните хора", като явно не си чел Писанието, което казва, че Бог счита за глупост човешката мъдрост (ученост, умност) и ако някой иска да бъде мъдър (умен) трябва да стане глупав.

Всичко това много добре илюстрира колко много си заквасен със светски квас и християнството ти е една вавилонска смесица между светското и библейското. Нищо ново под слънцето.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: относно плоската земя
« Reply #13 on: December 30, 2015, 11:43:08 AM »
Tihomir, какво значи "да вземаш насериозно"? Сещам се например за един от популярен по църквите стих - Исая 40:31 "Но ония, които чакат Господа... Ще се издигат с крила като орли..." На теб пораснали ли ли са ти крила вече? А да си летял с тях напоследък заедно с орлите? Ако да - щракни едно селфи и го качи, направо ще "взривиш фейсбук". Ако не - защо така? Вероятно понеже не вземаш пророк Исая насериозно и смяташ, че той говори "празни приказки"...
Има доста голяма разлика между сравнение и "поетичен израз", за който ти по-горе казваш, че едва ли не не е вярно. Примерно пише "който седи над кръга на земята" и според теб това е някаква поезия и това изобщо не е факт.

В пасажа от Исая се вижда сравнение с това как праведният ще бъде издигнат както орел се издига на крилете си майсторски "плуващ" във въздушните течения и това му помага да си възстанови силите. Прочети малко за орлите и ще видиш колко е чудно това, което става с тях при летенето. Ако видиш думите в оригинала, ще забележиш, че на иврит има просто "издигам крила орел".

Отново тук няма никаква безсмислена поезия (което ти реално твърдиш), но има сравнение, което съдържа доста смисъл и сравнението е изключително красиво.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 902
Re: относно плоската земя
« Reply #14 on: December 30, 2015, 14:18:21 PM »
Аз никога не подценявам каквато и да е информация и винаги, когато имам време, или преценя, че може да е важно отделям време да проуча. Специално за това видео, го пуснах, защото има различна гледна точка, и без да имам позиция, вярно ли е, или не е, защото за това се изисква време, го пуснах, ако случайно някой друг е отделил повече време да мисли над тези въпроси. Понякога на пръв поглед налудните неща може да се окаже, че са налудни, защото са направени чрез медиите да изглеждат така.
Аз съм слаб по математика и физика, въпреки че съм взел в университета и физиката и цялата висша математика, но беше страшно трудно преживяване за мен, понеже специалността ми е художествена, но така или иначе минах през тези неща, та изводът ми е, че науката си има своето място, когато безпристрастно изследва творението и фактите относно него. За жалост, науката се контролира от онези кръгове, чиито бог е луцифер. Ето защо им нямам никакво вяра, и не им приемам твърденията за чиста монета. Лошото е, че за някои неща не съм в състояние да проверя какво казват, поради чисто физически съображения и също поради липса на интелектуален капацитет в определени области. Въпреки това човек може да подлага на съмнение и да разсъждава. Планета с кълбовидна форма ми се струва най- правдоподобното обяснение за нашата земя. Не само заради снимките и информацията която ни е подадена от най- ранна възраст, но и заради това, че виждаме луната да прилича на сфера, а подобието в тези космически обекти ни се струва най- правдоподобното обяснение. И въпреки това, тези неща не са гаранция за нищо.

По темата:
Засега от тези които защитават идеята за тн. плоска земя, съм чул няколко основни доводи. Може и дори да не ги обясня добре.
Първият е, че няма никакво закривяване на земята. Тя била кръг, диск, но не и сфера. Нито хоризонта се окривява, нито да речем водната повърхност. Според тях всички снимки на подобно закривяване били фалшификати на наса, особено тези от космоса. Позовават се също и на разнопосочните твърдения на учените и от странните модели на земята като някакъв крушовиден модел, а на снимките от наса, които те наричат картинки направени с фотошоп, земята изглеждала перфектна сфера, и се твърдяло че това били оригинални снимки от космоса..

 Също така, те подлагат на сериозно съмнение идеята, че водата може да участва в подобно закривяване, като доводът им е че тя винаги се стреми към уравнивиловка. И водната повърхност е равна, и няма как да следва крива. Те имат и обяснения за тн. земно притегляне, което според тях, тук не играе роля, и дори било от друго естество, а не каквото ни го били обяснили.

На мен ми хрумна следният пример, като мислих за тези неща, и ако тук някой може нека обясни какво ще стане, ако се престорим, че например имаме построен бетонен басейн, висок 50 см и дъното му е бетонна плоча излята направо на земната повърхност. Басейнът ни е дълъг да речем 150 км. Ако го напълним да кажем с вода до ръба, например 45 см вода в него. То по логика трябва в някоя част, по в средата, този басейн да е сух, поради тн. крива на огъване. Това дали ще стане?

Друго твърдение на тези хора, са летателните графици на самолетите. Защо няма полети над южният полюс.. Според тях никой не лети по най- логичните маршрути, ако земята е сфера, но летят по маршрути които доказвали че земята е плоска. Пример е маршрут да речем от аржентина до Сидни. Защо няма непрекъснат полет, след като дистанцията е около 7400 мили и е преодолима. Вместо това полетите били до Йоханесбург около 7000 мили и след това от Йоханесбург до Сидни още 5050 мили, тоест общо над 11000 мили.. Според тях не се лети, понеже земята не е сфера и такъв полет директен би бил ужасно дълъг, а не според сферичната земя само 7500 мили. Според тях континетите са скупчени в средата на диск, както е знамето на  обединените нации, което знаме реално представя картата на света.Тога, според тях, полетите които са проследими, стават логични защо са само над областта със скупчените континенти, а не се лети по периферията на тн. диск.
Наистина е странно за мен, това, че няма такъв да речем директен полет, защото ако имаше биха се спестили над 5000 мили. Ако това е факт, е наистина странно.

Според радетелите на тези виждания, дискът е заобиколен със някаква ледена стена, и над земята има купол, дали от лед, или от вода, това не ми стана ясно, но има купол. Слънцето и луната, били с еднаква големина и кръжали в кръг над диска, дори имат модел създаден относно това кръжене и обяснения как се сменя деня, нощта, защо и тн както и за сезоните, за тн. изгреви, залези.. Обясняват тези работи обстойно. Какво има зад този тн леден бент, ръб и тн. не ми стана ясно, но имат схеми доста нагледни. Идеята им е че слънцето, и луната се въртят около земята, че са на много по близко разстояние, отколкото учените твърдят, и звездите също. Доколкото разбрах, или не признават въртенето на земята с наистина сериозната скорост от 1500 км в час, или ако се върти е много бавно. Но май че изцяло отхвърлят въртенето. Имат и някой въпроси които дават за пример, като например полет на самолет с 900 км обратна на посоката на въртене и невъзможността той въобще да стигне дестинацията си поради ниската скорост, наполовина на скоростта на земята.., както и че самолетите летят с еднаква скорост дали по посока на въртене, дали по обратна, дали под ъгъл , или перпендикулярно на въртенето, според тях това било невъзможно..,  Тук ми хрумва за инерционната рамка в която се намира самолета, но дали това е обяснение, не знам. Те казват, че не е..

В общи линии това съм разбрал досега, има и още стотици други неща които яростно се обсъждат. И човек може да провери и да разсъждава над различните доводи, без да бъде предубеден, поради нелепостта на пръв поглед на тези твърдения. А че звучат налудничаво, няма спор :) и въпреки това нищо не бива да се подценява с лека ръка без проучване на доводите...