Author Topic: разказ на една африканска баба  (Read 3491 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
разказ на една африканска баба
« on: June 02, 2014, 20:39:05 PM »
Това ми попадна незнайно как  и се заслушах, въпреки, че тия шоута са ясно с каква стойност, но женицата говори интересни неща. За мен беше любопитно. Иронията е, че именно тези женици, които хората в това тн. шоу могат да нарекат нецивилизовани, са далеч по- цивилизовани в някои аспекти от мисленето си и поведението си от нашите "цивилизовани " играчи. Към средата и края е по интересно, в началото правят местна бира и тн., но сетне започва да обяснява за старите им обичаи, доста напомнящи на обичаите в древността.

http://www.btv.bg/video/shows/afrika/videos/kak-se-prigotvya-afrikanska-bira.html

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3388
Re: разказ на една африканска баба
« Reply #1 on: June 04, 2014, 10:13:13 AM »
Българите в това видео изглеждаха жалки и нищожни, още повече поради факта, че същия образец на брака за който бабата говори важи и за традиционното българско семейство, като изключим многоженството. Бабата също мотивирайки многоженството в тяхната култура го мотивира по абсолютно същия начин по който многоженството е мотивирано и в Библията.

Що се отнася до определението "цивилизован" то - то не е еднозначно. Цивилизован означава, някой който е съобразен с нормите на определена цивилизация. Цивилизацията по своята същност представлява съвкупността от мирогледа, ценностната система и целите на определена група от хора. Самото понятие "нецивилизован" се използва от тези, които презират чуждата цивилизация и считат, че тяхната собствена е единствената валидна и трябва да владее над всички.

Римляните и гърците например са считали своята цивилизация за толкова велика и прогресивна, че са наричали всички хора от другите племена и народи, които не я споделят за диваци и варвари. Римляните дори са считали рим, за "светлината на света". Точно в този контекст Исус казва на учениците си, че именно те са истинската светлина на света, а не римляните. Т.е ние трябва много добре да разбираме, че християнството в своята същност е именно цивилизация, а не религия, както и евреите са цивилизация, а не етнос. Точно поради тази причина синове на Авраам стават не само тези родени по родословието на Авраам, но също така и тези имащи вярата на Авраам. Т.е Авраам се явява баща на цивилизация, която обхваща множество етноси и народи, затова и името му означава баща на много народи.

Българите, които участваха в това видео са очевидна част от съвременната римска цивилизация на разврата и високоумието. Само, че те не разбират, че в тази цивилизация на тях им е отредено мястото на плебеите - нисшата класа невежи овце. Пред тях тази баба свети като светило в тъмно място.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: разказ на една африканска баба
« Reply #2 on: June 04, 2014, 10:18:03 AM »
На мен бабата ми хареса. Направо ги "разби" тия усмихнати физиономии, гледащи я едва ли не с присмех и презрение, те, "модерните", "разкрепостените" и прочее хора.

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Re: разказ на една африканска баба
« Reply #3 on: June 04, 2014, 17:54:23 PM »
Много ми хареса когато един от българите каза, че било трудно да си жена (в африканската култура), и бабата отговори, че всъщност било лесно, именно защото на жените се избирало съпруг. Съвсем различен мироглед. Също ми хареса нейното изказване, че любовта си се пораждала от само себе си през "медения месец". А наистина беше много жалко и смешно, когато едното момче от българите каза, че "било много тъжно", и "нямало право да обичаш" според обичаите на тези хора.

Тъжното е, обаче, че това е било "по нейното време", а сега даже и в Африка ги е застигнала модерната кулутра на сексуална разпуснатост и отричане от старите ценности. От една страна ме зарадва видеото (бабата си беше много лъчезарна и мила), но от друга ме наскърби че всичко върви към разрушение на семейството.
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3388
Re: разказ на една африканска баба
« Reply #4 on: June 04, 2014, 18:38:40 PM »
Където британската империя си сложи крака има само развала. В началото не е било така, но сега империята е тотално сатанизирана, защото е обяздена от блудницата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 960
Re: разказ на една африканска баба
« Reply #5 on: June 04, 2014, 20:10:39 PM »
Мога само да цитирам словото:
 Дойди, Господи Исусе!
За да се сложи край на това блудство.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]