Author Topic: Пророкът на последното време?  (Read 13444 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jemo

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
Пророкът на последното време?
« on: July 20, 2015, 09:15:08 AM »
Писано е в Дан.8,19 края ще бъде в определеното време. Това е определено преди сътворението. Както са определени и тези, които ще бъдат спасени пак преди сътворението. Пророчества има да се изпълнят, но Бог не е зависим от човек/ци. Ако чакаше на човеци не би трябвало изобщо да дойде 2ри път. И как си представяте най-великото събитие без предварително да е изпратен пророк!? Мал.4,5!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Пророкът на последния ден?
« Reply #1 on: July 20, 2015, 10:43:18 AM »
Сам Бог е избрал да зависи от човеци и да работи заедно с човеците в изпълнение на Своите цели. Ето още един пасаж, който показва, че Бог сам е ограничил Себе си чрез работата с хора:

Ез. 22:29  Людете на тая земя прибягваха до притеснение и грабеха насилствено, да! угнетяваха сиромаха и немощния, и притесняваха чужденеца неправедно.
Ез. 22:30  И като потърсих между тях мъж, който би застанал в пролома пред Мене заради страната, та да я не разоря, не намерих.
Ез. 22:31  Затова, излях негодуванието Си върху тях, довърших ги с огнения Си гняв, и възвърнах върху главите им техните постъпки, казва Господ Иеова.


От тук става съвсем ясно, че Бог не е имал намерение да разори земята, но за целта е бил необходим човек, който да застане в пролома и да ходатайства. Точно както Моисей много пъти заставаше и спасяваше израилтяните от изтребление в пустинята. В този случай такъв човек не се е намерил, затова Бог е излял Своя гняв с пълна мярка, ако и да е желаел да ги пожали, ако би се намерил ходатай.

Quote
Ако чакаше на човеци не би трябвало изобщо да дойде 2ри път.

Точно в това е величието на Бога, да изпълни намерението Си извършвайки делото си в човеците и чрез човеците. Именно в това се прославя Бог - да покаже че Той е в състояние да вземе пропаднали и грешни хора и да ги направи превъзходен съд на Своето намерение. Ако Бог се откажеше да действа чрез човеци, това би Го опозорило, че не е в състояние да променя хората и да ги прави годни за Своето царство и цели. Ако е така то какви - царе и свещеници ще бъдат светиите на Бога чрез които Бог да царува цяла вечност?

Вижда се от твоите приказки, че въобще не си схванал фундаменталните принципи на това как Бог действа и какво Бог има за цел чрез сътворението и изкуплението на човеците.

Quote
И как си представяте най-великото събитие без предварително да е изпратен пророк!? Мал.4,5!

В този пасаж се говори за Йоан Кръстител, както сам Исус потвърди:

Мат. 17:10  Учениците Му го попитаха, казвайки: Защо тогава думат книжниците, че Илия трябва първо да дойде?
Мат. 17:11  А Той в отговор рече: Наистина Илия иде, и ще възстанови всичко.
Мат. 17:12  Но казвам ви, че Илия вече е дошъл, и не го познаха, но постъпиха с него както си искаха. Също така и Човешкият Син ще пострада от тях.
Мат. 17:13  Тогава учениците разбраха, че им говореше за Йоана Кръстителя.


Учениците още тогава разбраха, че Илия е Йоан Кръстител. Ти защо още не си го разбрал?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Пророкът на последното време?
« Reply #2 on: July 20, 2015, 18:49:34 PM »
Бих искал да започна тази тема с предупреждението, че това е изключително сериозна и същевременно много полезна тема. В нея всеки един може да упражни своята способност да изпитва, изследва и разпознава неща свързани с претенциите на различни хора да бъдат специални пратеници на Бога.

Повода за темата е факта, че един от участниците във форума - jemo е намерил човек, който твърди, че е Божият пророк на последното време и jemo чистосърдечно вярва, че този човек е именно това, което той твърди за себе си. В своите изказвания във форума jemo не веднъж прави макар и не натрапчива референция към този човек.

Поради тази причина аз стартирах тази тема с цел да се даде възможност на читателите на форума да изпитат за себе си дали този човек е наистина, което той твърди.

Тезата на jemo (а явно това е и тезата на самия пророк) е, че за да разберат християните кой е Антихриста - Бог трябва да изпрати специален пророк, който да разкрие кой е Антихриста. Именно това е пророка в който е повярвал jemo. Той се казва Ralph Gordon Stair или Ралф Гордън Стейр, когото jemo нарича за кратко бр. Стеар и официалния му сайт е ето този:

http://www.overcomerministry.org/

Бих искал да препоръчам на онези, които биха предприели да изследват и изпитват претенциите на този пророк няколко принципа, които да помогнат сериозността и обективността на вашето изследване:

1. Преди да започнете да четете какво другите хора казват за този човек, запознайте се първо с онова, което той самия казва и учи. По този начин ще можете да се запознаете с посланието на този човек без никакви предразсъдъци.

2. Не бързайте да вярвате и приемате за чиста монета всичко, което другите говорят за дадения човек, но изследвайте и проверявайте задълбочено фактите, най-вече с оглед на действията на самия човек.

3. Не бързайте да отсъждате. Дайте шанс на човека да докаже тезата си и претенциите си. Не отхвърляйте лесно и с лека ръка. Проверявайте докато напълно не се убедите, че човека е читав или пък, че не е читав. Не се настройвайте предварително и да си казвате неща от рода на "Откъде на къде този ще е пророка на последното време - такова нещо не може да има!" Ако подходите с подобно предубеждение изследването ви няма да е цялостно и задълбочено.

4. Опитайте се да хванете на какъв дух е самия човек. Кой дух го задвижва. За целта слушайте неговите собствени изявления/проповеди/пророчества. Съставете си мнение за него от неговите собствени думи и поведение, преди да се запознаете с това какво другите казват за него.

5. Не бързайте да четете какво другите са написали по темата в следствие на своето изследване. Не отваряйте темата докато не съставите своя собствена позиция по въпроса и след това сверете вашите изводи с тези на останалите.

Подобно упражнение би било изключително полезно за всички още повече, че навлизаме във фаза в която количеството хора, които ще имат претенцията за Небесно пратеничество ще се увеличават и насред фалшивите такива ще се намират и истински изпратени от Бога хора. Ние сме длъжни да изпитваме всичко и да държим доброто.

Разбира се освен всички, които не са запознати с дейността и претенциите на R.G.Stair - jemo може да се чувства поканен да изясни пред нас на какви основания той е повярвал в претенциите на този човек. За нас е важно да разберем как jemo  преценява че даден човек е пророк, на базата на какви принципи и какви стандарти?

Надявам се развитието на темата да бъде задълбочено, сериозно и за всички това да бъде един много добър опит в изследване, изпитване и разпознаване на пророческите претенции на хора дошли сред християните и очакващи другите да ги последват.

Що се отнася до мен горното изследване аз вече съм го направил за себе си и съм стигнал до определени изводи, но предпочитам да се въздържа от това да ги напиша сега с цел да не повлияя на останалите с моето мнение и позиция. По нататък в процеса на дискусията ще напиша, какво и защо съм заключил по въпроса.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

jemo

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
Re: Пророкът на последното време?
« Reply #3 on: July 21, 2015, 09:12:42 AM »
Благодаря Уочмен за тая тема.
Аз не мога да обясня как и защо ми е дадено да повярвам че бр.Стеар е Божи пророк. Ти правилно казваш че всеки трябва сам да застане пред Бога без предрасъдъците да го задушават и да се моли за светлина по въпроса. И ако е достатъчно смирен и Бог му покаже милост той ще прогледне. Просто имайте вяра в Бога и следвайте тихия глас на Святия Дух.

jemo

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
Re: Пророкът на последното време?
« Reply #4 on: July 21, 2015, 09:30:15 AM »
Искам също да уточня че това е пророка на последния ден, не само на последното време. Деян.3,22-26 и Мал.4,5 като разбира се има още мн. други стихове.
Ако се приема наистина сериозно Божието Слово а не тенденциозно въпросителния знак трябва да се премахне от заглавието на темата. Бог е сериозен с въпросите на спасението.

jemo

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
Re: Пророкът на последния ден?
« Reply #5 on: July 21, 2015, 09:40:51 AM »
Точно така: Илия ще дойде и ще възстанови ВСИЧКО! Точно това е пророка който трябва да дойде преди 2то пришествие

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Пророкът на последното време?
« Reply #6 on: July 21, 2015, 09:50:01 AM »
Не е ли писано, че ако някой пророкува, тогава всички слушатели ще трябва да разсъждават и да видят дали казаната от него дума се е изпълнила?

В Писанията имаме съвсем категоричен и разумен подход към съденето дали един пророк е истински или не. Тази оценка може да бъде направена от всеки, а не някакви, които "им било дадено".

В Писанията няма нито веднъж текст, който да казва, че на "някой му било дадено да повярва на пророк", но имаме съвсем разумно разсъждение от обикновените хора — дали това, което казва пророкът е според Божиите думи (дали не води към чужди богове) и дали думата на пророка се изпълнява. Всичко извън писаното е повод за гордост против другите.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Пророкът на последното време?
« Reply #7 on: July 21, 2015, 10:33:22 AM »
Quote
Аз не мога да обясня как и защо ми е дадено да повярвам че бр.Стеар е Божи пророк.

Да разбирам ли, че ти нямаш никакви обективни причини, т.е такива които могат да бъдат изложени на показ и изпитани и потвърдени от други хора? И че всичко се дължи на някакво субективно преживяване, което ти е било "дадено"?

Можеш ли да покажеш къде Писанието ни учи да приемаме пророци не на базата на обективно изпитване и изследване на делата и плодовете на пророците, а на субективно преживяване, което дори този, които го имa не знае как и защо го има?

Quote
Ти правилно казваш че всеки трябва сам да застане пред Бога без предрасъдъците да го задушават и да се моли за светлина по въпроса.

Всъщност аз никъде не съм казвал някой "да се моли" по въпроса, а съм написал - да изследва и да изпитва. Предполага се че човек може да се моли за Божията благодат при изследването и изпитването, особено ако става въпрос за мъчен и труден случай, но аз ни най-малко не съм препоръчвал на някой да изпитва валидността на пророчества или пророци "чрез молитва", защото Писанието не дава подобни инструкции що се отнася до изпитването. Например беряните какво направиха за да изпитат посланието на Павел?

И въобще как работи този метод, който ти предлагаш "чрез молитва"? Молиш се и чакаш да почувстваш нещо, така ли? Имаш ли референция към Писанието за този мистичен подход? Както писа и Тихомир, Писанията ни учат на много по обективен и доказуем метод за изпитване на пророците.

Quote
И ако е достатъчно смирен и Бог му покаже милост той ще прогледне.

Ти можеш ли да дадеш някаква мярка за "достатъчно смирен". Колко смирение е достатъчно и от какво количество смирение надолу започва да става недостатъчно? Прощавай, но това ми напомня на онази притча за "голия цар". Където шивача ушил за царя дрехи от много специален плат, който само достойните и умните можели да го видят, а недостойните и глупавите не можели. По този начин хората започнали да превъзнасят новите дрехи на царя с цел да се покажат колко са умни и достойни за заеманата от тях длъжност пред царя. В крайна сметка се оказало, че царя е гол, а шивача измамник.

При твоя метод, който предлагаш нямаме ли същия принцип в действие? "Това е пророка на последния ден, но само достатъчно смирените ще го видят и приемат". Схващаш ли желязната аналогия между твоя подход и притчата за голия цар?

Quote
Просто имайте вяра в Бога и следвайте тихия глас на Святия Дух.

А ако имаме вяра в Бога, няма ли да искаме да приложим библейските критерии за изпитване на пророк? Нима няма такива, че ти предлагаш някакви нови методи, каквито няма никъде в Писанието? И ако ти си повярвал, че някакъв тих глас ти е проговорил за нещо, как ще докажеш, че това е именно гласа на Святия Дух, а не нечий друг глас, който се представя за Святия Дух? Самият Свят Дух - какви принципи е заложил в Писанието за изпитване на пророци? Ти гласа на Святия Дух запечатан в Писанието искаш ли да го чуеш или искаш да си чуваш някакъв твой глас, без значение какво Писанието учи като принципи за изпитване на пророци?

Quote
Ако се приема наистина сериозно Божието Слово а не тенденциозно въпросителния знак трябва да се премахне от заглавието на темата.

Въпросителния знак разбираш ли защо е сложен? Защото това е въпрос на изпитване и доказване. Докато не бъде доказано, как ще се махне въпросителния знак? Ами ако пусне някой тема по въпроса дали папата е Христовият наместник на земята и от тази тема ли трябва да се махне въпросителния знак без да се изпитва по метода на твоята препоръка?

И как точно хем да се приема Божието Слово на сериозно, хем да не се изпитва а директно да се приема без изпитване и да се маха веднага въпросителния знак? Нима това учи Божието Слово? Приемайте без да изпитвате? Защо ми се струва, че обръщаш нещата надолу с главата.

И нека ти задам още един въпрос - мислиш ли че с начина по който се включваш по темата помагаш на хората да се уверят в истинността на пророка в който си повярвал или правиш точно обратното?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Пророкът на последния ден?
« Reply #8 on: July 21, 2015, 10:36:04 AM »
Тъй като вече има тема за въпросния пророк, можеш ли да пишеш в нея съвсем подробно както точно е възстановил този пророк, и какво е това "всичко" което е било възстановено.

Интересното е предвид цитирания пасаж, ти отново не успяваш да видиш, че Исус говори за Йоан Кръстител, че именно той възстанови правите пътища на Господа за да може да подготви благоразположен народ към Месията.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

jemo

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
Re: Пророкът на последното време?
« Reply #9 on: July 22, 2015, 08:52:00 AM »
Не казах ли че точно затова се заблуждавате незнаейки Писанията.
1 Вярата е по откровение от Бога и не се дава на 'някакви' а само на избраните, да не кажа на най-избраните.
2 Мат.13,11 !  От стиха става ясно че тайните на небесното царство не са за всички.
И така има небесен Бог за повече инфо се отнесете към Него, защото не вярвате нито на пророка нито на мен.

jemo

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
Re: Пророкът на последното време?
« Reply #10 on: July 22, 2015, 09:00:11 AM »
Вярата не изключва чувствата, но не те са водещи. Вярата е от слушане, не от четене. Вие къде и как слушате Словото? На кой човек подражавате или кой човек следвате, който е по-усъвършенстван от вас във вярата? Или предпочитате да сте учители, беэ да учите себе си?

jemo

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
Re: Пророкът на последното време?
« Reply #11 on: July 22, 2015, 09:03:26 AM »
Бог е жив и отговаря на молитви. Вие не се ли молите? Не знаете ли че ВСИЧКО от Бога се получава чрез молитва?

jemo

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
Re: Пророкът на последния ден?
« Reply #12 on: July 22, 2015, 09:16:31 AM »
В Мат.17,11 Исус говори за бъдещ пророк. Очевадно е че Иоан не е възстановил всичко.
Възстановяването на всичко става преди 2то пришествие. Църквата ще бъде възстановена в нейната чистота и святост което и впрочем става именно сега чрез именно този пророк просто защото няма друг, колкото и да не ви харесва това. На вас ви се иска да няма никакви пророци дори и лъжливи. Но има и точно Святия Дух е Който ще води Божието дете на всяка истина.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Пророкът на последното време?
« Reply #13 on: July 22, 2015, 09:40:12 AM »
@jemo,

Ти продължаваш да бягаш по тъч линията без да отговориш на нито един от въпросите, които ти бяха зададени ребром.

Вярата е твърда увереност за неща, които не се виждат. Авраам не тръгна по усещане да пожертва сина си Исаак, но беше твърдо уверен, че Бог не лъже. И като разсъди, че щом Бог е обещал да има потомство по линията на Исаак, значи ще трябва някак да му бъде върнат жив и тръгна с това доверие, защото знаеше, че Бог може да възкресява от мъртвите.

Ти не си ли чел, че за всяко нещо човек трябва внимателно да издири и изпита всичко? И да си чел някъде, че това се изпитва с молитва? Покажи ми примери, покажи ми пасажи.

Аз се сещам за един човек, който знаеше Божиите думи, обаче въпреки това се помоли против тях и после това му струваше живота.

Това беше Валаам. Бог беше му казал ясно да не ходи с Валак, обаче Валаам обичаше паричките и славата и си казваше — абе той Бог не иска, ама аз искам, та ще взема пак да му се помоля. Затова Бог го остави да следва своите си неща и накрая беше погубен.

Вярата идва от четене и слушане на какво? На сайтове на човеци? На думи на човеци?

Като чета, че пише, че който се прави на Господен пророк, обаче думата му не се изпълни дори само веднъжш, тогава такъв е извършил смъртен грях и не бива да се счита за пророк, тогава да седна да се "моля на бога" дали това е вярно?

Ти това ли опитваш да ни кажеш с недомлъвки, защото си обикнал да слушаш даден човек, обаче не искаш да се откъснеш от факта, че може би си стоял на фалшива основа.

Това ли е примерът, който даваш като слушател на въпросния човек? Избягване на отговори, бягане по тъч линията и избягване на ясните думи на Писанията, които изобличават човека и теб?

Ти сам си противоречиш в думите. Говориш за познаване на Писанията, обаче сам ти подкрепяш човеци, които вършат неща против Писанията. Говориш, че уж вярата била от слушане, обаче не била от четене. Явно от слушане на радиото на човека?

Значи да приемем, че Писанията ако не ги слушаш, полза няма? А те сами ли ще се разкажат? Може би този, който ги чете, за него няма полза? Че ти като четеш не слушаш ли? Четенето не е ли свързано заедно със слуха или като четеш, слухът се изключва?

Що за глупости ще изречеш още само и само да избегнеш факта, че текстът на Писанията, който ти показваме изобличават теб и човека, когото смяташ за пророк. И тъй като това не ти е изгодно, започваш да усукваш, че текстът не бил верен, че трябвало да се молим (на кого, на друг бог?), за да получим някаква друга информация, която да ти бъде угодна... и че видиш ли, текстът ако не се слуша, няма полза за вярата.

Ти знаеш ли защо е писано, че идва от слушане? Пише, че идва от слушане, а слушането идвало откъде? От Словото. Не пише, че вярата идва директно от слушане НА Словото, а идва от слушане, а слушането идвало от Словото. Словото, разбираш ли?

Сигурен съм, че разбираш, обаче не ти изнася да отговориш директно като мъж, но се усукваш с разни "молитви". Че ако човек не вярва това, което Авраамовият Бог е дал като текст и се опитва да го манипулира с някакви "молитви", няма ли това да е мерзост пред Бога?

Знаеш ли на какво ми приличаш в тази ситуация. Приличаш ми на хората, които отидоха при Езекиил и му казаха — дай сега да се молим на Бога да видим какво да правим, дали да ходим в Египет. Езекиил им отговори според думите на Бога. Хората какво му казаха? Казаха му — хубаво каза, обаче ние ще си правим каквото искаме.

Накрая в деня на съда всеки ще бъде съден според словото, които Бог е казал на човеците.

Знаеш ли, че единствените в деня на съда, които ще се изрепчат пред Бога са набожни, които ще му казват — ама чакай малко, в грешка си... аз бях праведен, а ти сега несправедливо ме осъждаш, аз толкова набожни работи правих, а ти сега гледай какви работи правиш. Отговорът какъв ще бъде?

Аз никога не съм ви познавал.

Какво означава този отговор? Означава, че тези хора са служили на друг бог, но са си въобразявали, че служат на еврейския Бог. Знаеш ли, че евреите в пустинята нарекоха телето "Елохим", по същия начин, по който наричаха Създателя?

Как да разберем дали служим на еврейския Бог? Как да се опазим от това страшно нещо да не сме от тия, които ще имат наглостта да застанат пред Създателя на Вселената и да му кажат, че е сбъркал?

Единственият начин, по който разбираме кой е Създателят, какво е направил, какъв е характерът му, какви са изискванията му, е чрез Словото, което е дал. И ако не познаваме Словото му, ще се заблудим, както Христос е казал, че непознаването на Писанията води до заблуди. Това е единственият източник, откъдето знаем за Бога. Ако Бог каже нещо чрез пророци, то ще бъде в унисон с написаното слово и няма да му противоречи. Защото е писано, че ако някой каже нещо, което противоречи на думите на Бога, тогава такъв е извършил смъртен грях и е писано да не съучастваш в чужди грехове.

А ти чел ли си, @jemo, че ако зле искаш, НИЩО няма да получиш? Знаеш ли, че Валаам също искаше, обаче зле искаше и накрая това му костваше всичко. Защо? Защото искаше против думите на Бога.

А е писано, че всичко, което е стигнало до нас като Писания е дадено за наша поука. Знаеш ли "поука" откъде идва? Идва от УЧА се. Затова е дадено, за да го изследваме и да се научим, а не да го зачертаем, да го изхвърлим и да тръгнем да се молим както сметнем за добре, по измишленията на сърцето си и накрая да се чудим защо еврейският Бог може да ни каже "Аз никога не съм ви познавал".

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Пророкът на последния ден?
« Reply #14 on: July 22, 2015, 09:54:13 AM »
И тази "истина" е съгласно Писанията. Ако някой пророк каже нещо и то не стане (дори само веднъж), такъв не е изпратен от Бога. Извършил е смъртен грях.

Това е най-лесният случай за това да се изобличи някой като лъжепророк. Ако този случай хората не могат да го осъзнаят и да го приложат, тогава как ще приложат измама като следното:


  1. Ако се въздигне всред тебе пророк или съновидец и ти означи знамение или чудо,
  2. и се сбъдне знамението или чудото, поради което той ти говори, казвайки: Да идем след други богове, (които ти не си знаел), и да им служим, -
  3. да не слушаш думите на оня пророк или на оня съновидец; защото Господ вашият Бог ви изпитва, за да узнае дали любите Господа вашия Бог с цялото си сърце и с цялата си душа.
  4. Господа вашия Бог да следвате, от Него да се боите, Неговите заповеди да пазите, Неговия глас да слушате, Нему да слугувате и Нему да сте привързани.


Значи казва нещо, то става. Това привлича слушатели и поклонници и след това този човек започва да води към чужди богове. А тези чужди богове може да са със същите имена като Бога, на който казва, че служи (но е измамник).

Как ще се избавите от такива лъжепророци, които знамения ще показват на земята и на небето, обаче водят към чужди богове ако не познавате Бога на Авраам чрез Писанията? Няма ли да дойде заблуда от непознаване на Писанията?
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?