Author Topic: Pharmacia = магьосничество  (Read 30182 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Pharmacia = магьосничество
« on: October 23, 2007, 13:38:28 PM »
Тези дни ми обърнаха внимание на една думичка - pharmacia, или на български казано "фармация" (а и не само на български).

Това е гръцка дума, която днес се използва масово във връзка с т.нар. фармацевтична индустрия и всичко около нея.

Това не е съвпадение с дума като примерно "кифла" на руски означава "булка" (или беше обратното), но самата дума "Фармация", която в днешни дни се използва идва от гръцката дума "pharmakeia" (изписано на гръцки, разбира се).

Не говорим за съвпадения на звуци в различни езици. Говорим за произхода на думата.

Учебници по фармация и техните предисловия сигурно пишат за произхода на думата. Същата дума се използва в Библията на няколко места. Можете да проверите и в гръцкия текст.

Ето пример с Галатяни 5:20 (думата се среща и на още няколко места в Откровение):
ειδωλολατρεια φαρμακεια εχθραι ερεις ζηλοι θυμοι εριθειαι διχοστασιαι αιρεσεις

Думата φαρμακεια (чете се "фармакея"):
medication ("pharmacy"), i.e. (by extension) magic (literally or figuratively):--sorcery, witchcraft.

Това е от речник, в който значенията са на английски, така че в превод означава:
лекарство ("pharmacy"), т.е. магия -- чародейство, магьосничество

Вижте откъде идва думата и каква е историята на случаите по времето, когато в Библията е описано това с думата "фармакея". Това са били хората, които са правели лекарства, които влияят върху ума и нервната система. Същото са и наркотиците, но те все още не са легални, с изключение на морфин и няколко други за оросяване на мозъка и т.н., но примерно антидепресантите са точно по методи, които отговарят на това, което пише в Библията и това, което говори историята за произхода на такива лекарства. Англоговорящите изследователи наричат тези лекарства "mind-altering", т.е. "преобразяващи ума".

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3408
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #1 on: October 24, 2007, 00:18:41 AM »
Когато Бог създаде човека, Той го създаде като взаимно свързани и напълно цели и взаимозависими дух и душа и тяло.

Въздействие върху едното води до въздействие до останалите. Каквото влиза през устата влияе и на духа и на душата, каквото влиза през очите и мислите влияе и на тялото.

Например ако някой ви удари шамар това може да предизвика гняв. Шамара е чисто физическо въздействие, докато гнева е нещо вътре в душата и не е от физическо естество.

С това разбиране, ние може лесно да видим, че третирането на тялото с химикали и специално подбрани вещества не е нещо безобидно, което остава само на физическо ниво. Човека е сложна система от дух, душа и тяло, от лечението на която разбира единствено Този който го е създал. В своята милост Бог е снабдил и естествени храни, чист въздух, чиста вода и естествени билки, които да помагат на тялото да функционира и да се възстановява от болести.

Истинските лекари в миналото са били хора, които са познавали тези билки и храни, чрез натрупан опит и са помагали на хората със съвет или със събрани билки за определени болести. Заедно с тях обаче е имало и такива, които чрез мъдроста  придобита от демони са правели специални отвари чрез които са постигали определен ефект върху тялото а от там и върху душата. Тези хора са били наричани с различни имена в това число шамани, врачове, магьосници и прочие. Отварите им са съдържали определени отрови, които са тровели частично тялото или са имали блокиращи функции върху определени органи. Чрез това въздействие се е отваряла врата за пряко въздействие върху ума или душата на човека. Което от своя страна е било врата за действие на демонични сили. Отровите винаги са свързани с демонично действие. Причината това да е така, е че отровата носи смърт, а смъртта е територия на дявола  и неговите воинства (виж Евр.2:14). Ето защо шаманите, чародеите и врачовете са слуги на дявола.

Основния корен на думата "фармация" е "отрова" (спомнете си как изглежда логото на фармацефтиката, чаша в която змия изпуска отровата си, дали това е случайно?). Думата означава също така и "изкуствен лек". Съвременните фармацефтични лекарства представляват напрактика бавнодействащи отрови, които блокират определени фукции на тялото и с времето се натрупват в човешкото тяло понеже са изкуствени и трудно се изхвърлят по естествения начин. Тялото става гъмжило на отрови, които от своя страна привличат демонична активност.

В този смисъл фармацефтиката е чародейства в пълния смисъл на думата, защото целта на чародейството е да постави човека срещу когото е насочено под демонично въздействие. Самия факт че човек със свободната си воля се съгласява да приеме в тялото си тези отрови означава, че той се съгласява да се отвори за действието на всичко което върви в комплект с тях, без значение дали осъзнава какво още идва или не.

Интересното е че фармацевтичните средства водят със себе си определена зависимост към тях и карат хората да продължат постоянно тяхното приемане. Не е случайно че на англисйки думата за фармацефтични лекарствa и наркотици е една и съща - drugs.

В светлината на горното стиха от Откровение 9:21 става доста по-отрезвителен:

Откр. 9:21  също не се покаяха нито от убийствата си, нито от чародеянията (pharmakeia - лекарствата) си, нито от боледуванията си, нито от кражбите си.

Хората отказаха да се покаят от приемане на лекарствата си. Удивително наистина!

Ще ви оставя да размишлявате над тия неща и да направите изводите за себе си.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

humble_meekly

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 13
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #2 on: October 27, 2007, 22:41:37 PM »
Извода е чиста храна и вода,въздух.Лошото е,че идват много зли времена и храната ще става все по-замърсена с разните му там гадости на Monsanto и т.н.Но определено фармацията си е чисто сатанински план за поболяване на човечеството.Както каза и Watchman,попаднеш ли в този капан ставаш все по-болен и така се отварят врати за демоните,за да могат да те контролират.Да имат власт над теб...
2Ch 7:14  и людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.

SparedByMercy

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
 • ...и Бог видя, че беше добро.
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #3 on: November 11, 2007, 16:28:50 PM »
ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА
 
В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.
    На учителя, който ме е учил да лекувам ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.
    Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината, като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.
    Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.
    Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.
Нито ще давам на жена песарий за да предизвикам помятане.
Няма да режа пациентите за камъни, дори когато заболяването е изявено в тях. Ще оставя това на практикуващите това изкуство.
    Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.
    Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.
    Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.
    Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.
    Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.
ЗАКЛЕХ СЕ!

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #4 on: November 11, 2007, 16:35:08 PM »
ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА
 
В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.
 

Това интересно, дали и днескашните лекари изповядват това, като се заклеват? Валидно ли е в същия вариянт?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #5 on: November 11, 2007, 16:37:44 PM »
Съпругата ми каза, че сега изисквали само да слушаш клетвата и накрая само да кажеш нещо, вероятно това "заклех се".

Иначе доскоро е било така, че тези, които встъпват в клетвата повтарят след този, който чете.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

SparedByMercy

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
 • ...и Бог видя, че беше добро.
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #6 on: November 11, 2007, 16:46:43 PM »
Ето още един пример за магьосничество: лекарите се учат върху трупове. Помните какво пишеше в закона за този, който се докосне до мъртвец. Представете се какво би мислил за този, който реже и кълца.

Четох за храма на Асклепий в един град - беше един от градовете, които Исус споменава в обръщението си към църквите в Откровение. В храма свободно пускали змии, които били символа на Асклепий.

Какво прави змията на символа на аптеката? Приготвя лекарство за болния човек, страхуващ се от смъртта.

Християнинът няма да пие от лекарството й, защото не го е страх да умре.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #7 on: November 11, 2007, 17:18:27 PM »
Думата ми беше: Значи днеска всички лекари които са, са се заклели (без значение дали го прочитат или само казват 'Заклевам се') в тези думи от цитата?
Quote
В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

Бих искал да разговарам с християнин лекар точно за това, защото това ако е така, това е окултизам и голяма мерзост пред Бог и страшен грях. Аз знаех че се заклеват в тази Хипократова клетва, но не знаех че точно това пише.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

SparedByMercy

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
 • ...и Бог видя, че беше добро.
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #8 on: November 27, 2007, 10:36:17 AM »
По повод това, което каза Тихомир: когато се молим, не повтаряме всичко, с което се сългасяваме. На края просто казваме "амин". Същото е и с тези, които слушат клетвата и накрая само казват "Заклех се".

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #9 on: November 28, 2007, 00:06:03 AM »
Относно Хипократовата клетва- никой не я използва във варианта, който беше представен по-горе.
Представете си по комунистическо време да се изказва клетва, в която се говори за богове- невъзможно.
Университетите и колежите за здравни работници имат свои собствени клетви.
Ето пример на съвременна клетва:
The Loma Linda University Physician's Oath
(Revised 16 December 1998)

"Before God these things I do promise:

In the acceptance of my sacred calling,

I will dedicate my life to the furtherance of Jesus Christ's healing and teaching ministry.

I will give to my teachers the respect and gratitude which is their due. I will impart to those who follow me, the knowledge and experience that I have gained.

The wholeness of my patient will be my first consideration.

Acting as a good steward of the resources of society and of the talents granted me, I will endeavor to reflect God's mercy and compassion by caring for the lonely, the poor, the suffering, and those who are dying.

I will maintain the utmost respect for human life. I will not use my medical knowledge contrary to the laws of humanity. I will respect the rights and decision of my patients.

I will hold in confidence all secrets committed to my keeping in the practice of my calling.

I will lead my life and practice my art with purity, and honor; abstaining from immorality myself, I will not lead others into moral wrong doing.

May God's kingdom, His healing power and glory be experienced by those whom I serve, and may they be made known in my life, in proportion as I am faithful to this oath."


Основата на съвременните клетви е да не се причинява зло-" Do not do harm". Друг е въпроса, че здравни работници, които обещават да не причиняват зло извършват аборти.

-----------------------------------------------------------------------
Фармация от гръцки език означава също и лекарство (from the Greek φάρμακον = drug).

Нека не се настройваме, че всяко лекарство е чародейство.
Има лекарства , които приемаме чрез храната (витамин А, В, С ) или тялото ги образува( витамин Д, В 12, инсулин). Те са създадени от Бога.  Липсата им може да доведе до много сериозни заболявания (анемии , диабет и т.н.) Колко деца в България си лягат недояли и ядат еднообразни храни, защото родителите им нямат средства за калорична храна?

Разбира се има и психотропни лекарства които имат за цел да подтискат психиката, умствената дейност. Тези лекарства имат и много странични физични ефекти като главоболие, повдигане, обриви, подтискане на дихателната дейност и т.н.
За съжеление много  от тези лекарства се предписват не само на възрастни, но и на деца.  Много майки сега искат от детските лекари да се изписват такива лекарства за децата им защото са "буйни".
Също така и училищата препоръчват  психиатрични консулти за деца  и отказват да приемат детето обратно в училище ако не е поставено на някакъв психиатричен медикаменти.
Още по-лошо е, че в много съвременни църкви започват да се открива щат за психолози и психиатри?! Същите имат Мастер дегрита по Теология! -това е друга тема.
Тези лекарства правят хората апатични, зависими и лесно манипулирани-това е цел на дявола.
Ако четем Словото на Бога, размишляваме върху него и вършим дела достойни за покаяние , няма да има  време да изпадаме в депресии.Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3408
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #10 on: November 28, 2007, 00:32:03 AM »
Пиронке, нека не бъркаме естествените витамини, които са биологично формирани с тези които са химически генерирани. Двете може да имат един и същ химически състав, но далеч не са едно и също нещо! Разликата е като все едно да общуваш с жив човек или с пак с него но след като току що е умрял. Тялото е същото, изглежда по същия начин, но трупа и живия човек нямат нищо общо като същност и действие.

Не знам дали си запозната, но медицинските учебници от 19-ти век бива пренаписани в началото на 20-ти век след като Рокфелер обяздва фармацевтичната индустрия. Какво ли е пишело преди това е интересен въпрос, но каквото е било написано по-после няма за цел нищо друго освен поробването и съсипването на човешкия род.

И малко инфо от статистиката. Статистическите данни показват, че когато лекарите в даден глад или област са в стачка, смъртността на населението НАМАЛЯВА. Нека всеки си направи изводите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #11 on: November 28, 2007, 01:07:20 AM »
Здравей pironka, благодаря ти за отговора и участието в темата.

Относно Хипократовата клетва- никой не я използва във варианта, който беше представен по-горе.
Представете си по комунистическо време да се изказва клетва, в която се говори за богове- невъзможно.
Университетите и колежите за здравни работници имат свои собствени клетви.

Значи да приемаме, че в момента никой не се заклева в тези думи:

"В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва."


Това знаеш ли дали е навсякъде така в БГ? По света как е?

Защото от това което можех да прочета по интернет, примерерно американците са си направи своя модерна версия, където споменават Бог. А тази която ти си дала за пример, е повече от очевидно, че става въпрос за про-християнска и със сигурност някой муслиманин или комунист (както даде ти примера) не би се заклел в нея.

Знаеш ли как е било по времето на комунизма? В какво са се клели, можеби в партията?

Говорила ли си с християни медици по този въпрос за клетвата? Как постъпват християните с които си говорила, какво става ако някой християнин трябва да се закълна в нещо което Господ не обича? Всъщност на едно място пише:

Mat 5:34  Но Аз ви казвам: Никак да се не кълнете; нито в небето, защото то е престол на Бога;
Mat 5:35  нито в земята, защото е подножието Му; нито в Ерусалим, защото е град на великия Цар.
Mat 5:36  Нито в главата си да се не кълнеш, защото не можеш направи ни един косъм бял или черен.
Mat 5:37  Но говорът ви да бъде: Да, да; Не, не; а каквото е повече от това, е от лукавия.


Всъщност както видях от този пример дето пусна, там съсвем по друг начин е формулирана.

Ако имаш някои опити от практика и разговори с християни медици, би било добре да споделиш някои неща.

Считам тези въпроси за важни, специялно като разбрах оригиналната клетва и тези богохулни думи.

Нека не се настройваме, че всяко лекарство е чародейство.
Има лекарства , които приемаме чрез храната (витамин А, В, С ) или тялото ги образува( витамин Д, В 12, инсулин). Те са създадени от Бога.  Липсата им може да доведе до много сериозни заболявания (анемии , диабет и т.н.)

Разбира се, че ние не говорим тук за природни лекарства или храна, а за такива които са създадени изкуствено и по хемически път, и въпроса е да се изпита как са нещата, цялата индустрия, мотиви, корени, история, действия и такива неща. Защото това определено не е тема за подминаване. Аз до скоро не знаех много за тази тема.

Още по-лошо е, че в много съвременни църкви започват да се открива щат за психолози и психиатри?! Същите имат Мастер дегрита по Теология! -това е друга тема.

Да, това е страшно и е резултат на "психолошкото" християнство, смесица от човешка мъдрост и Библията. Но както каза, това е друга тема, която също заслужава да се разгледа, не знам колко е популярноста в нашите страни, но определено в западните е широко разпространено.

За край, би ли прочела статията от тази тема, и ако искаш да дадеш коментар, като здравствен работник.

Поздрав.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #12 on: November 28, 2007, 02:07:34 AM »
В БГ през комунистическо време доколкото си спомням се клехме да помагаме на пациентите.Не може да не сме споменали и партията.- на първия секретар на партията жена му беше шеф на института.Тогава не съм вярвала в Христос!
В Щатите всеки университет/колеж си прави собствена клетва. На някой му плащат да я напише съобразно policy-то на учебното заведение-какво толерира и какво не.
В християнски учебни заведения започва да се проповядва толерантност към греха, така че скоро Исус няма да е включен, както в горепосочената клетва.

Watchman, интересна статистика за лекарите в стачка и по-малко случаи болни.

Трябва ли да приемаме лекарства или не?- моля обяснете в светлината на словото.
Защо Исая излекува цар Езекия със низаница от смокини?
 ( 4 Царе 20:7)
Защо Елисей хвърли брашното във варивото с отровни тиквички? Използва брашното като антидот. Защо не се помоли над варивото?
(4 Царе 4:39)
Предлагам хипотетичен казус- Да не бъде на никой!- 8 годишното ти дете е диагностицирано с диабет 1 тип т.е. с инсулинови инжекции. Би ли позволил/а да му се слага инсулин? Защо да/не?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #13 on: November 28, 2007, 03:19:36 AM »
Здравей pironka, благодаря ти за отговора.

В християнски учебни заведения започва да се проповядва толерантност към греха, така че скоро Исус няма да е включен, както в горепосочената клетва.

Да, така е. Ще се споменава всичко, но името Исус все по-рядко, защото това е името което е съблазан и камък за препъване на мнозина които не искат да се предадът цялостно.

Трябва ли да приемаме лекарства или не?- моля обяснете в светлината на словото.

Мисля, че е много ясно че не става дума за това дали да приемаме лекарства или не, а въпроса който стои пред нас е, какви лекарства и от кого са или чрез кого ги приеаме.

Примерите които даваш от Словото са много добри. Всъщност ако си прочела внимателно, във втория пост Watchman пише:

Quote
Истинските лекари в миналото са били хора, които са познавали тези билки и храни, чрез натрупан опит и са помагали на хората със съвет или със събрани билки за определени болести.

Но освен това, като страничен коментар бих добавил че много често в писанията виждаме как Господ е използвал, презрени и "неразумни" начини в очите на света, за да изпълни своите Си цели. Примерно събарането на Ерихонската стена. Изцелението на Нееман, след "безмислените" инструкции дадени от Бог чрез Елисей (4 Царе 5 гл.) Във всички случаи, по човешки не е било възможно, но Господ мощно се е прославил, и в двата случаи трябвало е послушност на Божия глас на инструкциите Му, без значение какви са те.

В тази връзка, отговор на хипотетичния въпрос зададен от теб - нямам, защото ще искам да чуя гласа Му и да изпитам волята Му във конкретния случай, и ще търся мъдрост преди всичко, а Той ни обещава че "дава на всички щедро без да укорява, и ще му се даде." и няма да ми позволи да направя нещо, срещу светлината на истината и правдата. (А и по принцип не обичам хипотетични въпроси от сорта, "какво ще направиш ако някой дойде в къщата ти с оръжйе и направи това и това и стане така и така...)

Наистина ще е добре ако имаш възможност да отделиш време за статията да прочетеш, и за да можем да прокоментираме всички заедно, за обща полза на всички коишто ще четат. Благодаря ти.

Поздрав.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3408
Re: Pharmacia = магьосничество
« Reply #14 on: November 28, 2007, 05:27:40 AM »
Pironka, както е отбелязал и mak, не е въпроса дали да приемаме лекове (предпочитам да използвам тази дума), а синтетичните химически средства наречени лекарства от съвременната фармацевтична индустрия. Именно те са фармакейа-чародействата за които говорим в тази тема.

В примерите които даваш от Библията става въпрос именно за лекове - естествено, биологично и органично създадени от Твореца.

Отделно пасажите които цитираш показват не толкова някакви специални изцелителни свойства на смокините или брашното, а тяхното действие имаше ефект, защото беше пророчески заповядано от Бога да се използват в конкретната ситуация а не по принцип. И по-скоро тези пасажи имат пророческо измерение, а не толкова билкарско.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.