Author Topic: Мъже без чест  (Read 11044 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Мъже без чест
« on: February 19, 2015, 13:54:13 PM »
                                                                                                                Мъже без чест                                                                                                                           

 
     Уважаеми Божии хора, искам да споделя с вас нещо, което винаги ме е измъчвало и карало да си задавам много въпроси, на които отговорът е като че ли един и същ. Отговорът е „Защото са мъже без чест.“
    Преди обаче да продължа нататък искам да ви уверя че умишлено съм използвал жаргонни думи и изрази, за да предам нужната грозота и отвращение на случките които описвам. 

    Когато повярвах, и аз като всички приемах за вярно всичко което разни хора ми казваха. Лека-полека обаче започнах да виждам, че всички твърдят нещо различно. Един например казваше, че можем да имаме телевизор вкъщи, друг твърдеше, че това е голямо зло. Един твърдеше, че имаме свобода да ходим на светски сватби и веселби, други твърдяха, че това е недопустимо. И така, лека полека, аз се запознавах с различията на хората в църквата, както и с техните проблеми.
         
    Колкото повече време минаваше, толкова повече се уверявах, че нищо няма да е наред при такова различия в убежденията, при такава толерантност, при такава липса на единство. Кой тогава е виновен за това? Разбира се, че мъжете са виновни за това.     
   
    Защо мъжете? Защото тях Бог е определил да водят. Още в Едемската градина Бог каза, че мъжът ще е глава в семейството и че всяко желание на жената ще е подчинено на мъжа. По-късно виждаме, че през вековете Бог не измени на реда, който беше определил. Той избираше мъже като Ной, с когото започна новия свят; Авраам, с когото започна Израилевия народ; Мойсей, когото прати в Египет да изведе народа Му. В Новия завет виждаме, че Исус избра дванадесет мъже, които и нарече апостоли. Те щяха да бъдат мъжете, които да проповядват евангелието, да защитават вярата, да установяват стандарти и да умрат за Господа.

     Какви са били тези дванадесет мъже преди да станат ученици не е важно. Важно е какви са станали. Така е и с нас, няма значение какви сме били, важно е какви сме станали.

Цялото поучение https://www.dropbox.com/s/nvjw4483zcuz9yz/Мъже%20без%20чест.pdf?dl=0

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Мъже без чест
« Reply #1 on: February 20, 2015, 21:04:15 PM »
Проблемите, които този материал третира не опират до честта, а имат много по-дълбок корен. Честта може да има смисъл само в специфични видове мироглед и съзнание за реалностите на живота.

В момента ние живеем в общество, което споделя мироглед при който честта не съществува като фактор и не е част от ценностната система на този мироглед. Днешните градски християни са просмукани от доминиращия мироглед на светската система поради което в тяхното съзнание няма място не само за неща като "чест", но и за много други фундаментални за реалните Божии хора неща.

Ето защо основния проблем не е липсата на чест, това е само симптом, вторичен ефект роден от истинския корен. А истинския корен това е мирогледа. Или с други думи как хората виждат и разбират реалността и заобикалящия ги свят.

Писанието учи за обновяването на ума, което води до несъобразяване с този свят. Това обновяване на ума е именно промяна на мирогледа - от светски - към Господен. Мирогледа на човека е онова, което диктува цялостното му поведение и е фундамента на чиято база човек прави както кардинални, така и ежедневни решения. Изграждането на истинен, основан на Божиите реалности и пътища мироглед е най-важното нещо, което човек може да направи за себе си и за децата си. Това е нещо над което човек трябва да бди ден и нощ. Да приклони сърцето си да разбира и да изгражда това разбиране, което ще преобрази живота му. Христовото тяло може да функционира като такова само върху фундамента на споделен библейски мироглед. Смесването на Господния мироглед и представа за света и живота със светските представи е пагубно дело и води до вавилонско робство.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1001
Re: Мъже без чест
« Reply #2 on: February 21, 2015, 10:02:32 AM »
Да интересна книжка има какво да се научи от нея, но е хубаво да се внимава защото е доста хлъзгава, примерно:

Quote
Битие 26 глава
8 А след като беше преседял там дълго време, филистимският цар Авимелех, като погледна от прозореца, видя, че Исаак играеше с жена си Ревека.

Как си играеше Исаак с Ревека, че да разбере Авимелех, че тя му е жена ?
Правилно ли беше това което той е правел или непристойно ?
Осъжда ли го словото или не ?

Иначе хубаво е да се спазва едно благоприлично поведение, но много трябва да се внимава да не се отиде в другата крайност, а именно Словото да стане:

Quote
Исая 28:13
Затова словото Господно ще стане за тях Заповед след заповед, заповед след заповед, Правило след правило, правило след правило, Тук малко, там малко, Тъй щото, като ходят, да паднат възнак и да се съкрушат, Да се впримчат и да се хванат.

Тая книжка има какво да покаже, но тя се опитва да сложи точно такива "ленени примки" на главата на същите тия християни към които уж е насочена.

Според същата тая книжка виждам, че можем спокойно да зачертаем и Притчи 31 глава.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Мъже без чест
« Reply #3 on: February 21, 2015, 12:00:20 PM »
Nikolay, нещата, които си писал нямат никаква реална връзка с написания от Ferko материал. По-скоро са отзив на някакви твои напълно погрешни впечатления. Т.е ти се опитваш да водиш спор със собствените си впечатления, а не с реално написаното послание.

Какво зачертаване на Притчи 31? Какво играене на Исаак със жена си? Каква заповед след заповед? Абсолютно никаква връзка с написаното по темата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1001
Re: Мъже без чест
« Reply #4 on: February 21, 2015, 15:52:59 PM »
Даа, прав си примерите дето давам без обяснение няма да се разберат.

Защо давам Исаак за пример, ами с това искам да покажа връзката между мъж и жена която описват в книгата, защото нашите отношения са база за пример към децата ни.

В случая Авимелех погледна през прозореца и позна, че двамата са мъж и жена. Т.е. те са правили нещо по-което той е познал. Какво е това нещо ? Дали са се прегръщали, целували, държали за ръце, тичали из полето подвиквайки си неща ?
Авимелех е знаел, че са брат и сестра т.е. техните отношения са били вече, на ниво семейство т.е. близки в някакво отношение, но за да познае той, че са мъж и жена се изисква нещо повече, нещо по интимно. Какво е това нещо не е записано, но това нещо не е осъдено като неправилно.
Докато в тая книжка точно това се осъжда, че някой си се държи по интимно не къде да е, а в дома си, затова и аз питам, кое е било това дето Исаак е правел и е било нормално за да може да се изясни дали тази книжка го осъжда или не, дали казва право или не ?
Като тук говоря за отношения на съпруг и съпруга. Ясно е, че за децата това няма място докато не се оженят/омъжат и те.
Просто примерите които се дават са доста тясно профилирани, но на тяхна база се говори общо за всички връзки, поне аз така го разбирам и съответно повдигам темата.
...

Сега относно Притчи 31 глава ами там се говори за добродетелна жена и как "Сърцето на мъжа й уповава на нея; И не ще му липсва печалба". А в тая книга жената я забиват в девета глуха, а мъжа и трябва да раздава само заповеди.
Къде е е любовта към ближния ? Къде е грижата към жената която мъжа е взел ? Как ще уповава сърцето му на нея, ако жената си стои по цял ден затворена в къща как ще свърши тя всички неща записани в тая глава на притчи ?  Как ще му носи приход труда на ръцете и, защото според книжката това било срамно за мъжа...

....

Относно благопристойното поведение. Исус не дойде ли да ни освободи от теготата на закона ? Не ни ли даде сума поучения на тема любов към ближния ? А ако има любов то тя прощава много грехове, т.е. любовта прощава грешката на тоя дето се е покаял със сърцето си (Исус добави прощавай на брата си 70х7), но ако ние държим сърцето си прилепено до закона, то тогава любовта може да изстине и какво правим тогава, няма ли да следваме само заповед след заповед ? И до къде ще ни доведе това ?


Толкова за сега, в процеса на темата ще излязат и ще се уточнят и други неща предполагам.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Мъже без чест
« Reply #5 on: February 21, 2015, 16:28:33 PM »
Много объркана работа Николай. Ferko въобще не говори за такива неща, но най-добре той да ти отговори, защото той най-добре знае какво е писал и защо го е писал.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Re: Мъже без чест
« Reply #6 on: February 22, 2015, 17:26:36 PM »
Ех, Николай, как можа да извадиш тези заключения от това което съм написал? Аз твърдя, че е изключително ясно!
А сега нека поясня:
1. Относно първата ти забележка, която подкрепяш с примера с Исак и Ревека.
   Когато разказвам за дъщерята на моя познат, аз акцентирам върху интимните отношения на това момиче и още повече интимни пред лицето на баща си и всички изброени в ситуацията. Моя акцент не е върху мястото на което го правят а въобще, че го правят. А това че го правят пред баща и говори, колко морално осакатени са както момичето така и бащата който приема това дело.
2. Относно втората забележка за която ползваш Пр.31 гл.
  Тук ще ти дам един пример.:
Мой приятел има 5 дъщери и един син. 5 от децата са на възраст над 20 години и само едно от децата е на 12.
Четири от големите деца се ожениха скоро и само една от дъщерите все още не е женена. Тя е полицай. Веднъж аз жена ми говорихме с нея и не се сещам как се повдигна въпроса защо никой все още не е поискал ръката и. момичето е много красиво и мераклии да спят с нея има бол. но никой не иска да се ожени за нея. Аз и казах, че с моите разбирания никога не бих дръзнал да си помисля че бих се оженил за жена, която кара нощни смени с някой друг мъж. Не искам жена, която ще преследва престъпниците на света докато аз мия чиниите в къщи. Предпочитам жена ми да е вкъщи и да ми сготви топличка чорбица например.

Втори пример
Не бих позволил на жена си да бъде секретарка на някого, ако това значи да са по цял ден заедно без да има други хора или пък да пътува някъде по работа сама с мъже.
Това са моите отговори. Дано си ме разбрал.
Нека видим сега еманципацията до колко те е покварила и теб.
Ще чета внимателно отговора ти.


Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Мъже без чест
« Reply #7 on: February 22, 2015, 18:27:33 PM »
Quote
Не искам жена, която ще преследва престъпниците на света докато аз мия чиниите в къщи. Предпочитам жена ми да е вкъщи и да ми сготви топличка чорбица например.

Втори пример
Не бих позволил на жена си да бъде секретарка на някого, ако това значи да са по цял ден заедно без да има други хора или пък да пътува някъде по работа сама с мъже.

Не само, че жената прекарва време насаме с други мъже, но също така в позицията на подчинен и през по-голямата част от деня тя има за глава ДРУГ МЪЖ, и тя е помощник не на своя мъж, както гласи брачния завет, но е помощник на ДРУГ МЪЖ. Жената от Притчи 31-а глава има семеен бизнес и работи за СВОЯ мъж, а не ходи на работа при ЧУЖДИ мъже. Също така тази жена прави своя бизнес от вкъщи където се грижи да децата и семейството си, а не си дава децата на ЧУЖДИ хора да им бъдат наставници и учители. В Писанието въпроса за лъже учителите и следването на лъже учители е изключително строго изобличен, а християните си дават децата на безбожници и езичници за учители без въобще да си дадат сметка, че си дават децата в ръцете на лъже учители.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1001
Re: Мъже без чест
« Reply #8 on: February 23, 2015, 09:26:15 AM »
На първия въпрос съм отговорил още по-горе.

Quote
Да интересна книжка има какво да се научи от нея.
....
Ясно е, че за децата това няма място докато не се оженят/омъжат и те.
И да трябва да има благоприличие, също така бащата трябва да си е на мястото.

Относно втория:

Как мислите слугините който са изброени на много места в Библията, имаха ли си мъже ?
И тези слугини оставаха ли насаме с господарите си ?

Второзаконие 12:12
и да се веселите пред Господа вашия Бог, вие, синовете ви, дъщерите ви, слугите ви, слугините ви и левитинът, който е отвътре портите ви (защото той няма дял нито наследство с вас).
Йов 19:15
Ония, които живеят в дома ми, И слугините ми считат ме като чужд; Странен станах в очите им.
Притчи 27:27
Ще има достатъчно козе мляко за храна На теб, на дома ти и за живеене на слугините ти.

И тези слугини не работеха ли за заплата ? Начина ви на представяне на нещата би направил дори едно общество (праведно) да живее в наистина изолирани и трудни отношения... Най-интересното е, че аз дори не мога да се сетя един пример от Библията който да потвърди това което казвате, че една жена трябва да стои само в дома си и да не може да работи при друг мъж.

То и с Йосиф поискаха да спят , но той отказа защото това е избор на човека без значение дали е жена или мъж. Това, че в днешно време е излязло лошо име на професията секретарка, не означава, че всички секретарки правят глупости със шефовете си...

Сара жената на Авраам и тя ли стоеше да готви супички ? Нямаше ли слуги и слугини който стопанисваха целия му имот? Значи Авраам с малкото си хора около него, дето само 300 обучени мъже да носят оръжие имаше, наложници, стока .... и насред цялото това нещо Сара си я представям седи по цял ден и готви супички... то направо на виц го докарах... Дайте малко по сериозно, не случайно засегнах по-горе и темата за заповед след заповед.
Ето какво казва 1 Коринтяни 13 глава

Quote
2 И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание,
Quote
и ако имам пълна вяра,
тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
Какво ще рече "пълна вяра" ? Не е ли това да пази човек закона на 100% ? И пак е нищо !

Quote
Изход 21:10
Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.
Ето това е което има като "задължение" един мъж към жена си - но и тук е един от основните проблеми - няма любов при едно изпълнение на закона буква по буква, той и затова премина. Ако Бог тръгне да изпълнява закона по тоя начин, без любовта с която залюби това което беше създал, щеше директно да премахне и създаде отново още Адам...


Quote
30 В отговор Исус каза: Някой си човек слизаше от Ерусалим в Ерихон; и налетя на разбойници, които го съблякоха и нараниха и отидоха си, като го оставиха полумъртъв.   
Буквалния превод тука на "някой си човек" е кой да е човек, не се казва праведен или неправеден - те затова и левита и свещенника го подминаха - защото изпълниха закона - или бъркам ?
Внимавайте на къде сте се запътили !
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Мъже без чест
« Reply #9 on: February 23, 2015, 13:46:36 PM »
Николай прочети Притчи 31-а глава, там се казва, че жената дава работа на слугините си, за слугите нищо не се споменава. Т.е тя няма работа с мъжките слуги с тях има работа мъжа. Така е и с жените слугини на тях работа им дава господарката на дома. Така например жената на Авраам имаше слугиня, но не се казва Авраам да имаше слугиня. Нито слугинята имаше мъж. Жените на Яков също имаха слугини, но те не бяха слугини на Яков, нито имаха мъже. Принципа в действие е много ясно различим от тези примери.

За останалите неща дето си писал въобще не знаеш какво говориш и само в твоето въображение има някаква връзка с темата за която пишем.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1001
Re: Мъже без чест
« Reply #10 on: February 23, 2015, 14:33:03 PM »
Има голяма логика в това което казваш, но в примера за Йосиф, той беше сам с господарката си. Което е и нормално, няма как да се случват нещата през 100% от времето да са разделени на мъже и жени винаги има опция да се застъпят нещата.

А защо слугините да си нямат мъже, това нещо задължително ли е било ?
Иначе слугинята на Сара беше дадена на Аврам за да му роди дете, което ще рече, че е нямала мъж. Но дали е било практика като цяло ?

---
Добре да не ги чоплим в такъв случай другите неща, ще се разводни темата.

С две думи, с една част от книгата съм съгласен, но нещата са доста строго профилирани и не може да се обобщава на база на това. Вълци в овчи кожи има доста и винаги ще има, лъжеучители също. Добре е да се изобличават.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Re: Мъже без чест
« Reply #11 on: February 23, 2015, 15:49:56 PM »
Съгласен съм с последните две изречения на Nikolay.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Мъже без чест
« Reply #12 on: February 23, 2015, 16:38:50 PM »
Ситуацията с Йосиф за какъв пример може да става въпрос? Той беше роб в Египет. Ние от Египет ли ще вземаме пример как да живеем?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1001
Re: Мъже без чест
« Reply #13 on: February 23, 2015, 20:33:40 PM »
Ситуацията с Йосиф беше пример, за това как се случват нещата в света в който живеем. Сега дали на нас ни харесва и дали можем да го променим - не мисля, иначе трябва да излезем от тоя свят.
На въпроса ти за това дали ще взимаме Египет за пример... ми аз дадох Йосиф за пример не Египет. Постъпката му беше най-доброто което можеше да направи в тази ситуация. Дали всеки един от нас може да направи същото като него е въпрос който всеки може да разгледа за себе си.
Изграждането на едно общество в което няма да се случват подобни неща е изцяло в ръцете на Бог, ние можем само да се молим. Иначе Милениума ще е точно това, но до тогава само Бог знае колко време остава.

Също така бих попитал, ако слугините имаха мъже и деца, то те поради що трябваше да бъдат описани в Библията ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3595
Re: Мъже без чест
« Reply #14 on: February 23, 2015, 21:00:40 PM »
Бог има установен от Него ред и образ на съществуване и функциониране на човешките общества, най-фундаменталната клетка от които е семейството.

Наша задача е да изследваме и издирваме Божият ред и да подравняваме (преобразяваме) живота си спрямо Божията истина, БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С ТОЗИ СВЯТ.

Това, което виждаме, че света прави не е пример за нас. Ние трябва да разберем как функционира семейството по Божия дизайн. Писанието е ясно, че мястото на жената е в дома, а не в нечий чужд дом или офис. Ето как апостола описва ролята и функцията на жената:

1Tим.  5:14  По тая причина, искам по-младите вдовици да се омъжват, да раждат деца, да управляват дом, да не дават никаква причина на противника да хули;
1Tим.  5:15  защото някои вече са се отклонили и отишли подир сатана.


Нормата за апостола е жената да ражда деца и да управлява дом. Не да прави кариера или да става слугиня на чужди мъже. Отклонението от този стандарт апостола класифицира по доста драстичен начин:

- дава се повод на противника на хули
- такива жени директно отиват след сатана

Нищо чудно, че има толкова много проблеми с жените в християнските семейства днес. Жените които търсят кариера и реализация извън дома са ученици на сатана с всички произлизащи от това последствия. По ясно казано от това здраве му кажи.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.