Author Topic: За науката и мъдростта на този свят  (Read 11968 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #15 on: December 10, 2014, 14:51:40 PM »
...А в Битие се казва, че змията беше "най-мъдра", а както знаем в библейската терминология мъдрост и наука се припокриват.
Не мъдростта е зло (нито пък науката), а нейното обожествяване.

... какво всъщност се има предвид под "света" когато се говори в негативен смисъл в Писанието за света като основен проблем? "Не любете света и каквото е на света."
Има се предвид светската система ("вървежа на този свят"), която човека е изградил, поддържа и управлява. Тя представлява едно "царство",  което е в бунт против Бог и затова е богопротивно и зло. И макар че можем да кажем в известен смисъл, че "всичко е лъжа" и зло, това не означава че всеки път когато някой си отвори устата задължително лъже. Или че всяко извършено действие (само по себе си!!!) е непременно богопротивно. Означава, че цялостният "вървеж на света", в който е включено и участва всичко, което хората от света вършат, е насочен против Бог и затова е зло. И който участва и допринася за него участва и допринася в това зло - без значение дали конкретните действия, които извършва, са сами по себе си зло или не.

Тук има и един друг момент, който искам да засегна съвсем накратко. Най-общо казано в хората е останало нещо от Божествения образ, по който сме създадени и затова дори в светските човеци е останало някакво знание (съвестта), за това кое е право и кое не. И затова в този свят, макар и отделен от Бог, кипи една непрестанна борба между този "остатък" и опитите на дявола да го изкриви и заличи окончателно. И аз лично смятам, че точно тук е ролята на християните да бъдат "сол и светлина на света" - да полагат усилия да запазват и "разпалват" тази "божествена искра", останала в сърцето на хората.

Така виждам аз нещата. Ако някой има друго мнение, ще го изслушам с удоволствие...

Има употреба на думата "света" и в съвсем друг смисъл, както в "Бог толкова възлюби света".
Тук се има предвид самото мироздание, което Бог създаде.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #16 on: December 10, 2014, 15:11:23 PM »
Може би трябва да добавя още нещо за светската система за да стане по-ясно.

Смятам, че "нашата борба не е срещу плът и кръв". Тоест, аз не воювам срещу хората от света, а срещу този, на когото те (съзнателно или несъзнателно) служат.  В този смисъл аз по никакъв начин не се стремя да им навредя. Дори напротив - готов съм да помагам с каквото мога. Борбата ми не е "срещу", а "за" душите и живота на хората. В този смисъл аз не смятам, че насърчавам вървежа на този свят като например правя софтуер за болници - ако бях лекар щях да лекувам хората, а не да ги оставя да измрат и по този начин да нанеса "удар" на "света". Считам, че това е начина за борба със злото (той е ясно посочен) - да правим добро и да помагаме с каквото можем. А вече кой какво ще прави с доброто, което е получил - това си е негова собствена отговорност. Някои ще се обърнат, а други ще допълнят мярката на злините си и ще бъдат осъдени...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #17 on: December 10, 2014, 15:18:15 PM »
Quote
Това обаче, както вече казах, е само едната страна на нещата. Другата страна е, че някакъв гигантски заговор включващ всички учени навсякъде по света (какъвто струва ми се виждаш) е според мен невъзможен. Това просто няма как да се случи - говорим за твърде много хора в съвсем различни страни, които понякога враждуват помежду си и т.н. (Да не говорим, че голяма част от учените са и в една или друга степен идеалисти.). Всички виждаме, че дори секретните правителствени агенции не успяват да запазят тайните си - или някой ще ги открадне, или от служителите им ще изтече информация (волно или неволно) или, в най-лошия случай, след 20-30г. ще се смени режима (или ще се случи нещо друго) и секретните някога документи ще излязат наяве. Това се случва непрекъснато в западното ни общество, което непрекъснато се тресе от подобни скандали...

Преди всичко заговор е неопровержимо, че съществува. За да работи добре такъв заговор няма нужда да контролира всички хора занимаващи се с наука навсякъде. Достатъчно е да се контролират ключовите позиции. А това са университетите, научните издания, изследователските институти, законодателството и правителствата.

Първо като бъде объркан един човек още на училищно и после на университетско ниво и бъдат поставени в ума му фалшиви постановки, после има ли нужда такъв човек да бъде държан под тотален контрол? Малцина са тези, които ще съумеят да надскочат статуквото и да застанат срещу него. А за това малцинство, сработват следващите механизми. Дръзналите да се възправят срещу статуквото биват демонизирани и осмивани в престижните научни издания. Биват уволнявани от работа от техните работодатели (било корпорации или научни институти, контролирани от същите корпорации). В повечето случаи кариерата и авторитета на такива хора биват унищожени от много добре смазана машина включваща всичките гореспоменати ключови аспекти.

Типичен пример за това как работи механизма е масираното лансиране на псевдо научната теза за глобалното затопляне, което било причинено от човешките дейности. Не са малко учените, които застават срещу тази научна измама, но проследете внимателно какво се случва с тях. Дори БАН застана срещу тази лъже теория и те им пратиха Дянков, който се опита да унищожи и разформирова БАН. Е, не успя да го унищожи, но успяха да ги смълчат. Така работи системата.

Quote
ака че според мен и в науката (както във всяка друга сфера на светския живот) нещата не са нито чисто черни, нито чисто бели, но са в различни нюанси на сивото - някъде по-тъмни, другаде по-светли. Има много истина във всички факти, които са достояние на световната научна общественост. Всъщност ще дръзна да кажа, че практически всички факти (не говорим за интерпретациите им и теориите!) са верни - като факти. Те могат да бъдат интерпретирани грешно или да са непълни, но сами по-себе си всички експериментални факти, официално публикувани в съответните издания, са верни. В науката много се държи на това понеже иначе самата наука би се разпаднала. Всички експерименти могат да бъдат повторени и това обикновено се прави. Ако установката за експеримента е уникална, тогава резултатите се приемат "с едно наум". Нито учените са глупави, нито науката (и света и прогреса, които се градят върху нея) биха могли да функционират в една среда, създадена изцяло от лъжи...

Фактите не винаги са верни, често пъти се лансират откровени лъжи като факти. Отново много добър пример за това е гореспоменатата лъже теория за глобалното затопляне. За нея се счита от всички престижни и официални научни институти че е доказан факт. Малката подробност е че в следствие на тази лъжлива наука банкерите и определени финансови кръгове буквално правят трилиони от продажбата на въздух (квоти за въглеродни емисии). Така, че ако нещо може да се счита за доказан факт - това е огромния финансов интерес зад подобна научна лъжа. С такъв огромен финансов интерес "научната общественост" може да бъде принудена да признае бялото за черно и светлината за тъмнина като неоспорим факт. А онези които дръзнат да обявят, че царя е гол - така или иначе ще са малцинство, което го очакват добре измислени механизми за подкупване, смълчаване, очерняне, демонизиране, маргининализиране или дори ако  няма друг начин - физическо ликвидиране.

Това не означава, че не се допускат някакви неща, които са фактологически верни. Дори сиренцето в капана за мишки е истинско, може дори да бъде натурално и здравословно, но това няма да спаси мишката от плен или смърт. В крайна сметка лъжата както и отровата никога не работят добре в чист вид, а винаги когато са скрити в прилична доза истина и добра храна.

В този случай е важен крайния резултат, плода от цялото нещо - точно както Исус ни учи да гледаме плода и крайния резултат, а не количеството верни факти или твърдения въвлечени в нещо, което накрая се оказва пагубно и смъртоносно.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #18 on: December 10, 2014, 16:20:09 PM »
Quote
Борбата ми не е "срещу", а "за" душите и живота на хората. В този смисъл аз не смятам, че насърчавам вървежа на този свят като например правя софтуер за болници - ако бях лекар щях да лекувам хората, а не да ги оставя да измрат и по този начин да нанеса "удар" на "света". Считам, че това е начина за борба със злото (той е ясно посочен) - да правим добро и да помагаме с каквото можем.

Проблема е, че когато съдействаш на системата, ти с това вредиш на душите и телата на хората, а не им помагаш. Не случайно всякакви извращения се лансират под знамето на права на децата, права на малцинствата - все звучащи като добри каузи, а в действителност са разрушителни по своето естество и цели.

Същото е и с болниците. Те не случайно са наречени болници, а не оздравителници или лечебници например, защото те се занимават с разпространяване и задълбочаване на болестите и увеличение на болните хора и с това напълно оправдават името си. Да не говорим, че болничния софтуер се използва за всякакви подмолни цели и данните от него се продават на застрахователни агенции, на банки, корпорации и всякаква сган, която е готова да печели от нещастието на хората. Ако искаш да помагаш на хората прави неща, които им помагат в техния път на избавление от системата и света, а не такива които ги забиват и поробват още по-навътре в тях.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1033
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #19 on: December 11, 2014, 12:08:10 PM »
Проблема не е със съществуването или идеята за съществуване на тези науки, а в начина им на използване т.е. манипулирането което се прави чрез тях.
В днешно време тези науки се ползват за отделянето на човека от Бог, а не за да го свързват с Бог.

Адам вероятно е знаел много повече за това кое как функционира и го е ползвал, защото му е било дадено от Бог директно. Въпроса е, че нещата трябва да се предават от баща на син за да не се загубят, а понеже навремето е нямало писменост (или поне не знаем за такава) тази информация се е изгубила по една или друга причина.

Днес тези "науки" се "преоткриват", което води до грешки и неточности, а противника се възползва от тези грешки и неточности и ги ползва за заблуда и отделяне на човека от Бога.

А всички непокорни, не желаещи да признаят Бог за Господар и създател на всичко, ще бъдат подведени от противника и ще паднат под осъждение.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #20 on: December 11, 2014, 17:24:32 PM »
Quote
Проблема не е със съществуването или идеята за съществуване на тези науки, а в начина им на използване т.е. манипулирането което се прави чрез тях.

С някои видове "науки" самото им съществуване е мерзост. Като генното инжинерство например. Има и много други спадащи към мерзостите, като психология, психиатрия, социология и тем подобни.

Издигането на науката в абсолют е самата същина на пагубните пътища произлизащи от дървото за познание на добро и зло. Под абсолют имам предвид, че така наречените учени претендират, че са успели да дефинират "научно" основните аспекти на живота и реалността. По този начин те затварят съзнанието на човечеството (което им е повярвало) в един тясно затворен кръгозор и това буквално оковава не само човешкия ум, но и човешкия дух. Т,е създава така наречената "лимитирана и обозрима реалност", което всъщност не е самата реалност, а е силно модифициран вариант според нуждите на сатанинския елит.

Точно поради тази причина и целия свят лежи в лукавия. Сиреч лежи в рамките на псевдореалността дефинирана от псевдо науките и псевдо знанието идващи от дървото на смъртта. Върху тях са основани пътищата на народите и техните държави. Всички те се стремят към сила чрез знание и технологии, а не чрез правда и истина. Затова всички са в лукавия и затова падението на християнството на което самия смисъл на съществуване е да бъде носител на Небесната цивилизация се състои в това, че се е омешало с вървежа на този свят, сиреч с земните човешки цивилизации основани на дървото за познаване на добро и зло и с това е изгубило своята идентичност и се е превърнало във великата блудница Вавилон, която блудства със земните царе и народи.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 339
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #21 on: March 24, 2022, 15:36:00 PM »
Явно е въпрос на гледна точка. Аз съм завършил физика и не възприемам нито физиката, нито математиката, нито останалите естествени науки като "лоши дървета". Естествено виждам някои недостатъци (както в почти всичко в този грешен свят - включително и в себе си), но това е положението - това е най-доброто, което ми е известно.
------------
Ако някой иска да развива друг тип "наука"(под "наука" имам предвид естествените науки, изучаващи света), която е основана на някакви изцяло различни принципи... ще ми е интересно да изслушам идеите му. Досега за такова нещо аз лично не съм чувал...
Какво прави науката всъщност, когато е формулирала дадени безспорни твърдения, следствие опити, наблюдение и повтаряемост на резултатите? В различни области от живота. безспорните твърдения, наречени физични, термични, химични или други закони.
Всичко показва резултатите от Божието действие в тези области, така както е казал, сътворил и поддържа Бог.

Сещам се за един показателен случай преди близо 20 години. Бяхме служебно с един колега в Обсерваторията на града. Бях като техническо лице, а колегата проведе дълъг разговор с тогавашния директор/управител-(не помня точно длъжността) на Обсерваторията. Показваше през телескопите и обясняваше за слънцето, луната, небето,звездите...разказваше за своята работа и опит през годините. Почти цял един живот работа в обсерватория. Близо час разговор беше за една рубрика в местна медия. Знаейки за вярата ми, колегата накрая попита учения-астроном: Вярвате ли в Бог? На което чух тъжния отговор:"Във всичко това не виждам къде може да е мястото на Бог,няма място за Бог, всичко е наредено и е ясно от векове"...
Останах втрещен.
--------------
Познавайки дори бегло световната история мисля,че всяка имперска власт подчинява науката за политически цели. Т.нар. голяма наука.
2 атомни бомби през 1945 г. над цивилни градове...Най-голямото престъпление и изтребление през човешката история.
След войната не е тайна отдавна,че немски учени американците ги вземат да работят в щатите.

Днешните експерименти с вирусите и ваксините може би единствено съперничат на това престъпление.

Анко

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 339
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #22 on: March 24, 2022, 16:09:47 PM »
Извинете за тази публикация, не успях да добавя,
че действието на Бог в никакъв случай не може да се каже,че се омаловажава или намалява по някакъв начин от липсата на вяра в учени, които дори цял живот са работили предано на своята си специалност, но без да бъдат докоснати от Господ за да получат вяра. Божието действие и резултатите от Него са видими, виждат се във всяко утвърдено знание.
Вероятно нямат вяра, защото не са Го потърсили а са уповали единствено на своите си учители и на себе си за всички постижения на дадената наука и своето участие и принос в нея. Търсили са своя си слава и почести. Признание от човеци. Някои от тях се изказват нервно, щом се заговори за Бог.Или бъдат попитани.

Така и при този астроном. Цял живот гледа нагоре, десетилетия... и работи и мисли...а вяра нямаше. Нямаше преклонение и възхита от Всемогъщия, от Твореца, а имаше възхита от творенията...

Бих се радвал, да се е случило след това.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #23 on: March 24, 2022, 17:49:06 PM »
В епохата на "коронавируса" науката вече официално премина в сферата на религията. "Невярващите в науката", се считат за еретици и се преследват с религиозна жар.

В крайна сметка, всичко в този свят работи чрез вяра, а не чрез наука. Самата наука, колкото и да се представя, като нещо обективно, в действителност е супер субективно нещо, което зависи от вяра в определени постулати и аксиоми, които по дефиниция, не е възможно да бъдат доказани.

Този, който гледал слънцето цял живот в обсерватория и не е успял да разбере, че не се намира на милиони километри от повърхността на земята, а на не повече от 3000 км (по близо от София до Казан) е за повече от окайване. Писанието казва "очите на мъдрия са в главата му". Когато обаче главата му е оплетена в лъжи, фалшив мироглед, и фалшива космология, тогава учения не може да види дори очевидните неща пред носа му. Затова и Писанието казва, че Бог улавя учените в лукавството им. Защото човешката наука по дефиниция е лукава, защото се основава на дървото за познаване на добро и зло, а не на дървото на Живота.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 339
Re: За науката и мъдростта на този свят
« Reply #24 on: March 25, 2022, 13:25:35 PM »
В епохата на "коронавируса" науката вече официално премина в сферата на религията. "Невярващите в науката", се считат за еретици и се преследват с религиозна жар.
Много точно формулирано с едно изречение!

Имат доста "проповедници" от всякакви професии а често и безделници, които "разбират" и от вируси, епидемии, пандемии. Някои от най-напористите са математици.