Author Topic: За девствеността или защо е добре да научим децата си да се пазят.  (Read 13384 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Quote
Владо, ако седнеш да почетеш за Телегонията, ще видиш, че някои "метафорични" текстове, не са съвсем метафорични... Включая този който коментираш.

- предпочитам да чета научни трудове, не хипотетични изложения

- с отметка към горното, че дори и научните трудове често са в дисонанс с Божието вечно слово

Quote
Проблема със всичките видове "следи" които коментираш е, че в според зависи от какво са, те изчезват след някакъв период от време и не са "вечни".

 - все пак е по-добре човек да се аргументира ясно и сериозно с Божието писание, както и аз, апропо, съм сторил

- доказателство в писанието за друго твърдение аз, поне на този етап, не намирам - ако някой е намерил, моля, да изложи (например, че мъжът оставя следИ В/ВЪТРЕ в девицата за целият `и живот)

- ПРОБЛЕМЪТ с освещението на теорията, че мъжът оставя следИ ВЪТРЕ В девицата, както посочих, е сериозен и човек трябва да осъзнае, че редица неща се променят в момента на познаванета на Всевишния, Който очиства както душата, така и тялото на Своят народ, ТЪЙ КАТО ИМА ЗАВЕТ с този народ, приемайки го като "тялото на Своят Възлюбен Син".
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3788
Quote from: Владо
Запазването на девствеността е нещо изключително важно.

Не става ясно обаче ЗАЩО е важна девствеността. Тя очевидно не е нещо самоцелно и нещо осмислящо само себе си. Би трябвало да има РЕАЛНА причина за тази важност. Теорията за телегонията дава един възможен отговор на това защо девствеността е важна. Дали отговора е пълноценен, аз не мога да твърдя, но ако не друго тази теория е помогнала на много момичета да се опазят чисти, или най-малкото да спрат да блудстват безразборно.

Когато един баща обяснява на децата си колко важно е да пазят девствеността си, той трябва да може да го мотивира по някакъв реален и практичен начин, а не просто - това е така просто защото е така. Да то е така, ама самото утвърждаване на това, без осъзнато мотивиране за това което стои зад него, трудно ще пребори бушуването на младежките хормони.

Quote from: Владо
човек трябва да осъзнае, че редица неща се променят в момента на познаванета на Всевишния, Който очиства както душата, така и тялото на Своят народ, ТЪЙ КАТО ИМА ЗАВЕТ с този народ, приемайки го като "тялото на Своят Възлюбен Син".

Да, редица неща се променят, но не всичко се променя. Човек запазва същото си тяло, същата душа, получава нов дух, който е ново създание. Тялото и душата обаче не са ново създание. Как точно се очиства тялото човек като повярва? Ако е бил мръсен изведнъж става все едно се е изкъпал и вече не трябва да се къпе ли? Ами душата? Тя не се ли обновява чрез дълъг процес на освещение траещ цял живот?

Сексуалните връзки остават следи не само в тялото, но и в душата на човека. При покаянието Бог не дава нова душа и ново тяло. Остават си старите. Тялото ще се обнови едва при възкресението, а душата се обновява чрез процеса на освещение. Ето защо не е без значение и без последствия какво човек в правил с тялото си (и душата си) преди да повярва.

Quote from: Владо
- предпочитам да чета научни трудове, не хипотетични изложения

Аз напоследък се утвърдих в убеждението, че обективна наука не съществува. Така наречения "научен метод" е погрешен и неадекватен, понеже отрича съществуването на духовните реалности и приема материалния свят като затворена система. По този начин той дисквалифицира себе си като адекватен метод за търсене и намиране на истината.

Единствения адекватен метод за изследване на реалността в която живеем и търсене на Истината е чрез Божието Слово и Святия Дух. Тези двете са недостъпни за светските хора (както и за християните, които се кланят на "научния метод:), ето защо те не са в състояние да търсят и откриват истината.

Слава за Бога е да скрива нещата, а слава за царете (царското свещенство) е да издирва Божиите тайни. Само те са в състояние да откриват тайните и да намират истината. Света ходи и живее в тежка тъмнина и всичките им "научни" напъвания са добре дефинирани в посланието към Римляните с думите "като се правеха на мъдри те глупееха".

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 163
Ето едни стихове върхо които може да се разсъждава

 9 Но Онан знаеше, че потомството нямаше да бъде негово; затова, когато влизаше при братовата си жена, изливаше семето си на земята, за да не въздигне потомство на брата си.

1 Коринтяни: 6:16 Или не знаете, че който се съвъкупява с блудница е едно тяло с нея? защото "ще бъдат", казва, "двамата една плът".

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
- предпочитам да чета научни трудове, не хипотетични изложения

Всъщност има и такива:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30037392
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29093734/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1587863/

Ако поразровиш в същия вероятно ще намериш и още инфо по-темата, това съм го ровичкал преди 2 години и само линковете ти копирах.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
В по-долните размишления не оспорвам библейската теза за непорочност. Непорочността е важна, тя е слава и чудесно свидетелство
----------------------------------------------

Quote
Ето едни стихове върхо които може да се разсъждава

 9 Но Онан знаеше, че потомството нямаше да бъде негово; затова, когато влизаше при братовата си жена, изливаше семето си на земята, за да не въздигне потомство на брата си.


- Да, разбира се, запознат съм със стиха. Разбира се, зависи от гледната точка и предрасъдъка, спрямо които човек чете.

Двама братя, една жена. Единият почива, БРАТА издига потомък, който ПРИНАДЛЕЖИ на починалия.

Онан знаеше, че потомството няма да му принадлежи, затова се възпротиви дотам, че наруши заповедта.

Не е за пренебрегване факта, че според закона БРАТА трябва да издигне потомък. Именно, в закона НЕ ПИШЕ, че ако някой почине, тогава от СЛЕДВАЩИЯТ МЪЖ ще се издигне/ той да издигне/ потомък на починалия.

Нека бъдем трезви, все пак. :)

Quote
1 Коринтяни: 6:16 Или не знаете, че който се съвъкупява с блудница е едно тяло с нея? защото "ще бъдат", казва, "двамата една плът".

- Според записаното в закона, Шаул предупреждава вярващите, че интимността с една жена е част от брака. Шаул не казва, че първият мъж на блудницата определя потомството `и - поне аз не чета така.

Ясно е представено в цялостта на текста, замисъла (аз не чета за потомство никъде) :


 
Quote
  15. Не знаете ли, че вашите тела са части на Христа? И тъй, да отнема ли от Христа частите Му и да ги направя части на блудница? Да не бъде! {В изданието от 1940 г. - "?" вместо "!".}

  16. Или не знаете, че който се съвъкупява с блудница е едно тяло с нея? защото "ще бъдат", казва, "двамата една плът".

  17. Но, който се съединява с Господа е един дух с Него.

  18. Бягайте от блудодеянието. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудствува, съгрешава против своето си тяло.

  19. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,

  20. защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си, [и с душите си, които са Божии].

- в контекста на ст.20) ми звучи ... не на място :

"защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата и с душите си, които са Божии", като раждате деца, които са ви от предишните любовници. На който му звучи текста в семантичен синхрон...е малък проблем.

КРЪВТА И ОПРОЩЕНИЕТО

Дадените заповеди бяха пропръскани с кръвта на юнци и телци, както и народа.

Изгонените Адам и жената, носена върху си топлата кожа на убито от Бога (вер.- от Йешуа), животно (вер.- агне). Кръвта на животното покриваше телата им, щото Божият гняв да ги не погуби.

Влизайки в "светая светих", първосвещенника трябваше да бъде пропръскан с кръв на заклано жертвено животно.

Кръвта, символ на живота, трябваше да покрива телата на тези, които искаха да влезнат в Божието присъствие.

НОВ ЗАВЕТ

В новият договор се говори за изкупление на телата ни, в които живее вече Божият Святи Дух, чрез смъртта на Божият Помазаник и проливането на святата Му кръв.

1кор.6:
  19. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,
 
20. защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си, [и с душите си, които са Божии].


Когато някой ПЛАЩА, за да КУПИ нещо за себе си, той му става СОБСТВЕНИК. Вече - докъде точно и как - е предмет на тълкувание.

Много хора свидетелстват за чудни изцеления, когато са се покаяли и приели Помазаника.

Хора свидетелстват за изчезването на богоненавистни знаци и символи по телата им, когато са се покаяли.

Има невероятни свидетелства за милостта и Божията любов към грешници, които са се отвърнали от пътя си.

А нима Помазаника, Божият Син, не изцеляваше всякаква болест, недъг и немощ и нима не възкреси мъртъвци?

Следователно ние имаме ПРЕКИ доказателства за БОЖИЯ НАМЕСА ВЪВ телата на мнозина, обърнали пътя си към Божието спасение.

Писано е, че кръвта на Избранника е пролята за греховете ни и ни изкупва - нов, свят народ, принадлежащ на Бога.

Quote
 
9. Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците,
 
 10. нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство.
 
 11. И такива бяха някои от вас; но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа Исуса Христа и в Духа на нашия Бог.
 
 12. Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан от нищо.
 
13. Храната е за стомаха, и стомахът е за храната; но Бог ще унищожи и него и нея. А тялото не е за блудодеяние, но за Господа, и Господ е за тялото,
 
14. а Бог, Който е възкресил Господа, ще възкреси и нас със силата Си.
   
15. Не знаете ли, че вашите тела са части на Христа? И тъй, да отнема ли от Христа частите Му и да ги направя части на блудница? Да не бъде! {В изданието от 1940 г. - "?" вместо "!".}
 

Тук виждаме, че съветите са към ВЯРВАЩИ, които са БИЛИ :

Quote
блудници,  идолопоклонници, прелюбодейци, малакийци, мъжеложници,
крадците, сребролюбците, пияници, хулители, грабители
 

Нали ТОВА е текста? И ако ТОВА  е текста, то четем и натам, Павел пише към хора, които са ЖИВЕЕЛИ В БЛУДСТВО (което е предмет на дебата):


 
Quote
  15. Не знаете ли, че вашите тела са части на Христа? И тъй, да отнема ли от Христа частите Му и да ги направя части на блудница? Да не бъде! {В изданието от 1940 г. - "?" вместо "!".}
 
 16. Или не знаете, че който се съвъкупява с блудница е едно тяло с нея? защото "ще бъдат", казва, "двамата една плът".
 
 17. Но, който се съединява с Господа е един дух с Него.

Телата ни, учи Шаул/ Павел, са ВЕЧЕ СОБСТВЕНОСТ на Помазаника/Избранника на ЙХВХ. В тях вече живее Божият Дух.

Шаул наставлява Божиите хора да НЕ блудстват, тъй като стават една тяло с блудниците, но да се СЪЕДИНЯВАТ С ГОСПОДАРЯ - дух с дух.

Нещо повече!! Шаул оповестява, че вярващият мъж, или жена ОСВЕЩАВАТ своят брачен партньор, като децата им ще са СВЯТИ:

Quote
1 Коринтяни 7:14. Защото невярващият мъж се освещава чрез жената, и невярващата жена се освещава чрез брата, своя мъж; инак чадата ви щяха да бъдат нечисти, а сега са свети.

Това са основните щрихи на Божието спасение, изкупление и освещение. Тези събития са инициирани от Бог и Той върши често чудеса В ТЕЛАТА НИ.

Не дискутирам подробности, говоря обобщено, както и Шаул. Но ако някой има ОТКРОВЕНИЕ от Всевишния, какви точно чудеса и как, ги върши Бог в процесите на спасение, изкупление и освещение, ще съм заинтересуван да прочета.

27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Не мисля, че някой тук оспорва това, че приелите Христос, се освещават.
Отделно, имаме реални доказателства, че в жената остава следа, да както всяка следа тя е бегла и с времето изчезва, но такава остава.

Но, ще ти дам много интересен пример и той е с първото дете на Давид от Витсавее - умря ли ? Умря. Защото щеше да бъде дете на блудство и щеше да е нечисто.
Защо Бог не уби следващите му деца от този брак ?


Сега, дали чрез покаяние и покръстване това може да се изчисти, по-бързо от нормалното - не знам.
Но покръстването не може да премахне проклятията дадени върху Адам, така, че си има и там особености с това кое може да бъде премахнато и кое не.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3788
Това, което аз съм разбрал от Писанието по отношение на човешкото спасение е следното:

- НОВОТО творение е човешкия дух, той е роден отново
- Душата се ОСВЕЩАВА чрез послушание и следване на Божието Слово и Божия Дух
- ИЗКУПЛЕНИЕТО на тялото става при възкресението от мъртвите или за останалите живи при Пришествието.

В Библията думата за спасение (от гръцки sodzo) се намира едновременно в минало (духа), настояще (душата) и бъдеще (тялото) време. Т.е ние вече сме спасени духовно, чрез новото раждане, спасяваме се непрестанно чрез освещението на душата, и очакваме изкуплението на телата си.

В сегашното време ние имаме достъп до ЧАСТИЧНО изкупление на тялото чрез Божествено изцеление, но дори изцелението не е пълно и съвършено. Кой християнин може да каже че няма нито един недостатък по своето тяло? Напротив тялото носи всички белези получени преди повярването. Нима освещението променя този факт? Ни най-малко. Всеки християнин също продължава да носи в тялото си  генетичните особености наследени от своите родители и от своя род.

Ако жената съединявайки се с някой мъж получава генетични промени в тялото си, то няма никакво основание да се вярва, че след като повярва тези генетични промени ще изчезнат, както няма основание да се вярва, че християните губят генетичните си характеристики при повярването.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Това което Бог ти е открил е много интересно, благословено да е името Му.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]