Author Topic: Има ли "детски", "младежки" и послания за "възрастни" в Библията?  (Read 20286 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Мила

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 49
Днес размишлявах дали една от причините да има неделно е всъщност не толкова желанието ни да научим децата, а да ги отстраним от събранието, понеже то следва определена програма, в която има изпълнител и публика, а децата пречат........

В едно домашно събиране, например, децата не са ли около нас? Слушат Словото, малките не разбират, но усещат, големите разбират - всеки според нивото и възрастта. Ако са много неспокойни някоя от жените може да ги изведе, да ги успокои, но всичко е естествено. Децата израстват, заедно и съразмерно израстването на самото общество, на самата църква. Свидетели са на общението, на изобличението, на споделянето.
Лично според мен, това е най-доброто.
Всяка мъдра жена съгражда дома си.....

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Mила,
Това, което казваш -да не се пречи на представлението може да е една от причините. Друга причина, която аз виждам е да се подготвят приемниците на системата.  Да се научат тези деца и младежи как те ще трябва да играят представлението в бъдещно време.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Неделното училище е именно желанието на родителите да се отвъртат от децата си и да прехвърлят отговорността за обучението им на някой друг. Затова процъфтяват и светските училища, защото родителите искат да правят пари и да се забавляват вместо да прекарват време с децата си, и да ги учат на всичко необходимо.Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Много по-лесно е да дадеш детето си на друг, той да го възпитава. Това е бреме възпитанието. Трябва да посвещаваш много време на детето (да си край него постоянно), да го търпиш, да го гледаш--това е отричане от себе си. Не можеш да абдикираш от родителството: да си родител в един момент и да си като ерген в следващия и да мислиш само за себе си. Няма измъкване.

Но точно това правят много родители в днешно време, включително и някои по църквите: дават децата си да ги занимават други хора, за да могат те (родителите) да вършат своите си дела. Понякога това е неделно училище, друг път е детска градина. Някои си наемат бавачки, други просто ги слагат пред телевизора (или компютъра), който умора няма и излиза "най-евтино". После те тръгват и на училище, да се образоват, за да станат "годни" за този свят.

Често родителите си казват: "Ами учителят в неделното по-добре се оправя с децата, по-разбира материята от нас? А нали и всички други си дават децата там, та да са заедно и да си прекарват добре, пък и да научават по нещо, че какво толкова?" И то наистина мъжът или жената в неделното може да познава малко по-добре Бога и Словото от родителите, само че дори и това да е така--и да има някаква полза за децата от такова обучение--къде отива родителският пример, който е най-важен? И редът, който Бог е постановил?

Или да приемем, че хората са по-съвестни, но пък прекарват недостатъчно време с детето си (заради работа, "служение" или други неща), отдавайки задължението да го възпита на друг (дали е баба или дядо, дали бавачка, или пък на детска градина или училище, дори и "християнски" такива). Тогава може ли бащиното присъствие примерно за по един-два часа на ден да е достатъчно?
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Mила,
Това, което казваш -да не се пречи на представлението може да е една от причините. Друга причина, която аз виждам е да се подготвят приемниците на системата.  Да се научат тези деца и младежи как те ще трябва да играят представлението в бъдещно време.

Да, наистина , и после да не им прави впечетление абсурдното, но те да са закърмени с това.Понякога, когато изразявах съжаление пред мъжа ми , че поне неделното не е лошо, той ми казваше точно това което си написала.

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
 Хитлер е акцентувал изключително върху промиването на мозъците на младите. Някой , които защитават неделни и младежки събирания ще кажат,че Хитлер не е бил вярващ и е бил звяр. Не си спомням кой от римските папи е казал да му се даде всяко дете до 7 години и ще направи от него( детето) католик, който никога няма да загуби католическите си ценостти.
Хм!- католиците претендират да са християни.

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Откровение 20:12
Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.


Ефесяни 6:4
И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно.


Ние като родетели имаме отговорност и власт дадена от Бог да учим и възпитаваме децата си в Божието слово и с личен пример да създаваме увереност в тях.

Семейството е голямото изпитание за верност и зрялост пред Бог за отглеждане на набожно потомство.

Словото на Бог е за всички ,големи , малки и истината е еднаква .

Тимотей 4:16
Внимавай на себе си и на поучението си, постоянствувай в това; защото, като правиш това, ще спасиш и себе си и слушателите си.


Децата са искрени и не толкова лицемерни и обременени ,като големите и за това Божието Слово идва при тях много естествено.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Мила

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 49
Quote
Семейството е голямото изпитание за верност и зрялост пред Бог за отглеждане на набожно потомство.
Вярно е това. Зрялостта да разпознаваш Христос и Духа на Бога в случващото се около теб, да разпознаваш Словото на Бога, което не е единствено Писаното Слово, както и обяснява Катц в книгата си "Истинската църква" - тази зрялост постепенно се предава и на децата, макар и да е трудно. Понякога те имат своите погрешни избори...и затова молитвата ни, бдението ни и товарът ни не са никак малки. Институционалните вярващи по мои наблюдения се опитват да вкарат всички в един калъп и е трудно на детето да се научи да разпознава, да премине през страданието дори. Християнството се предава като лесно и щастливо преживяване, изцелението е задължително, лишението е липса на благословение, а образът на Бог, който е и огън пояждащ е табу........Затова много деца преживяват своя срив на 15 - именно защото светът се оказва зло място, а инкубаторът Неделно не дава отговорите.....

Но Бог да пази децата ни.... Не искам да високоумствам, тепърва ще порастват децата ми и съзнавам, че колкото и да се стараем, да търсим и вървим по верния път разчитаме преди всичко на Него и на милостта Му.
Всяка мъдра жена съгражда дома си.....

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Деяния 17:28
защото в Него живеем, движим се и съществуваме; както и някои от вашите поети са рекли: "Защото дори Негов род сме".


Трябва всеки ,докато е време, да признае своята пълна зависимост от Божията Благодат.

1 Коринтяни 6:19
Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,


Когато ние,като родители стоим твърдо в Господаря Христос,тогава нашите деца и да се отклонят,ще имат дом където да се върнат,когато дойдат на себе си.

Блудния син се върна ,защото имаше къде да се върне и Баща му си беше на мястото .
Има деца ,които нямат къде да се върнат ,защото домовете им са разбити и родителите разделени,отават сами да се оправят.

Ние ,като родители имаме отговорност пред Господаря да стоим непоколебимо,заедно с дома си ,който е създаден и изграден от живот в Бога.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Не знам дали днес в "неделните училища" говорят за проклетиите, които Господ постави пред Израел в случай, че не изпълняват думите му, но ето какво направи Исус Навиевият син, когато четеше от Закона (който дори възрастните не обичат да четат, а какво остава да го четат на децата си):

Исус Навиев 8
И след това прочете всичките думи на закона, благословенията и клетвите, според всичкото написано в книгата на закона. Не беше дума от всичко що заповяда Моисей която Исус не прочете пред всичкото Израилево събрание, с жените и децата, и чужденците които се намерваха между тях.

Няма женски, няма детски, няма чуждестранни събрания.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Quote
Не знам дали днес в "неделните училища" говорят за проклетиите, които Господ постави пред Израел в случай, че не изпълняват думите му
-едва ли.
"Менюто"  в неделните е обикновено разказване на някоя случка от Библията, заучаване на любим стих от Словото върху който е развито цялото учение на църквата/ деноминацията, изрязване, оцветяване и залепяне, научаване на песни, изиграване на сценки за поредното представление по случай Възкресение, Рождество, Ден на Библията, Ден на семейството, Ден на Реформацията. Нищо по различно от това, което се прави в ясли, градини и училища.Неделното е продължение на седмичното. След свършване на неделното  детето отива и поднася на майка си с гордост това, което е направило по време на неделното. Майката с радост приема това ,което й се поднася и съответно благодари на учителката.

Нищо общо с това, което ни задължава Словото да правим:

Второзаконие 6:6 Тия думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти;
Второзаконие 6:7 и на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.

Мила

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 49
Бих добавила и многото книжки и списания, които се раздават, написани в същия дух на цветя и рози. Само като си помисля колко пари от дарения отиват за това, а колко много верни Божии люде живеят често във финансово притеснение...
Но това е друга тъжна тема....

Няма думи от Писанието, неподходящи за деца, според мен.
Думите с които ще го обясниш могат да бъдат подбрани според възрастта, така че да бъде по-добре разбрано посланието.

Слушането на Писанията е сеене, което дава плодове след време.
Всяка мъдра жена съгражда дома си.....

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Quote
Няма думи от Писанието, неподходящи за деца, според мен.
Думите с които ще го обясниш могат да бъдат подбрани според възрастта, така че да бъде по-добре разбрано посланието.

Слушането на Писанията е сеене, което дава плодове след време.

Децата познават и имат взаимовръзка с  майка си още преди да са се родили-факт. Децата познават Създателя си преди ние да предполагаме за това,защото Бог е създал майката,утробата и грижовната взаимовръзка.
В тази взаимовръзка в любов има всичко ,от което се нуждае детето.
Всички сме виждали,как детето,което още не може да говори постига всичко ,което си поиска.Може да се окаже,че то ни е възпитало преди ние него.

Притчи 20:11
Даже и детето се явява чрез постъпките си - Дали делата му са чисти и прави.


Нашето лично отношение към Бог е началото...

Матей 18:10
Внимавайте да не презирате ни едно от тия малките, защото ви казвам, че техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Отца Ми, Който е на небесата.


Интересно е ,че възпитанието върху учението Господне е дадено преоритетно на бащите.

Ефесяни 6:4
И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно.
[/u]

Притчи 22:6
Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее.


Кога? - по всяко време! Поука,изобличение,поравление,за наставление в правдата,отрано чрез Боговдъхновеното писание.

Тимотей 3:16
Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;


Бог е с нас от началото до края .
Вярата ни в Бог не бива да бъде поза ,а позиция.
Тогава може и да говорим.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Неделните училища представят вярата пред децата, като забавление и като култура, не като единствения праведен начин на живот. Цялото Писание е основано върху концепцията за мъдрия/праведния и безумния/нечестивия и царствата, които стоят зад тях. И не само децата, но нито възрастните не биват поучавани на това нещо. Поради, което християните нямат реална идентичност, а децата им още по-малко. Затова и света ги поглъща, защото ако вярата е просто култура или поза, както казва Иван, то света който приветства всякакви пози и култури става удобно и приемливо място за тях. След това само е нужно да попаднат на по-впечатляваща поза или култура за да сменят духовното си амплоа, понеже те са останали от същата страна на бариерата, а именно в света, който лежи в лукавия.

Но ако в едно дете бъде изградена идентичност с Царството на правдата и истината - това ще дефинира целия курс на живота му. Но и до ден днешен християнството се проповядва като религия за лично спасение, а не като могъщо Царство на Правдата. Дори думи като  правда и праведен не се разбират какво означават, камо ли Царството, което стои зад тях.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Знаете ли  мисля че всички малко или много си търсим извинение за неуспехите си в възпитанието на децата си.Дали трябвало да има децки и младежки  аз мисля че тене са промлем ами Павел е учил при Гамалаил ако не се лъжа.Просто тези теминямаше да бъдат на дневен ред ако църквите и самите ние на първо място бяхме достатъчно близко до Бог.Итогава  такива неща служения който са по човешки щяха да отпаднат от самосебе си.Така мисля аз.