Author Topic: Какво е зависимост от системата?  (Read 23737 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #60 on: September 15, 2014, 15:19:54 PM »
Quote
Съжалявам да го кажа, Уотчман, но аз не виждам нещата така. Няма да ти губя времето отново с разговор, който вече сме водили. Мога само да кажа, че виждам (ти сигурно също вече си го видял), че разбирането ни за това "що е християнство" явно се разминава в самият си фундамент.

Todor, не е нужно да го казваш, то се вижда от твоя начин на живот и без да го казваш. Що се отнася до мен, аз дори не се интересувам от въпроса "що е християнство". Такова нещо като "християнство" в Библията НЯМА.  Нито пророците нито апостолите говорят за "християнство". Каквото и да е това нещо то е измислено от някой друг и ти очевидно считаш, че това е нещото. Аз не се вълнувам от неща измислени от човеци. Аз искам да позная КОЙ Е БОГ и да живея според Неговите ПЪТИЩА И ЦЕЛИ. И в това търсене за мен свещени крави няма.

Дали ти си пропуснал "някои фундаментални истини"? По-скоро се боя, че си пропуснал самия фундамент и се занимаваш с "християнството", което църковните отци са сътворили според плътската си мъдрост и езическата си закваска. И на мен ли казваш, че се усъвършенствам по плът, когато ти си последовател на "християнството" - нещо, което е измислено от човешката плът и не съществува като реалност в Писанията?

Дали ще изгори моята работа - ако се проваля в подчертаните по-горе от мен цели и приоритети - да ще изгори и аз може да изгоря с нея, ако провала ми е пълен. Но моята надежда е в това, че Бог, който е започнал доброто дело в мен ще го усъвършенства до деня на Христос (Фил 1:6), а Той не е Бог, който се проваля.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #61 on: September 15, 2014, 15:43:05 PM »
Има християнство в Библията, знаеш - първо в Антиохия учениците се нарекоха християни.

За мен е непонятно такова противопоставяне на Библията и Църквата. Да, Словото е Дух и Живот. Обаче Словото става плът чрез Църквата... Не можеш да противопоставяш двете, абсурдно е.

Да, уважавам Отците на Църквата - уважавам ги много. И не само тях, но и всички останали, които са полагали и полагат живота си за моя Бог вече 2000 години. Да, един е грешил в едно друг в друго, но какво от това - аз също в много неща греша. Те са моята Църква. Коя е твоята? Ти бързаш да се "отсечеш" от това дърво като смяташ, че си се "присадил" на друго, но аз не го виждам така. По-скоро ми се струва, че си останал без корен и без котва... И като задухат ветровете кой знае накъде ще те отнесат.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #62 on: September 15, 2014, 16:43:59 PM »
Тодоре тебе вече са те отвели ветровете в светската система, в прегръдката на звяра. Седнал си да ни убеждаваш, че с изключение на някои аспекти всичко си е наред там. За къде повече да те духат? Ти стъпваш на основата на хора, които ги е отвяла гръцката философска школа и квас. Твоя си работа. Аз не се "отсичам" от тях, защото никога не съм принадлежал към тях. Източно православен никога не съм бил, лутал съм се известно време в протестантско-евангелските мъгли, а с католицизма нищо общо никога не съм имал.

Ето какво свидетелства Писанието:

Еф. 2:20  понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като с краеъгълен камък сам Христос Исус,

Тази основа е много по-различна от фалшификата положен по-късно от църковните отци. Ето тази основа търся аз и тя ме вълнува. Древните пътища и древните основи. Не човешките измислици и нововъведения за които апостол Павел пророкува в Деяния 20-а глава. Въпросните църковни отци са именно вълците за които Павел пророкува. Те подмениха фундамента на вярата, не случайно малко след това това дето ти наричаш църква се сля със светската власт, за да се изпъни казаното от Йоан "от нас излязоха, но не бяха от нас".

Quote
Има християнство в Библията, знаеш - първо в Антиохия учениците се нарекоха християни.

Покажи ми един пасаж тогава в който Библията говори за християнство по същия начин по който ти говориш за такова? В Деяния 11:26 не се казва, че учениците са нарекли себе си християни, а казва БЯХА НАРЕЧЕНИ такива (българския превод не е коректен). Това очевидно е било презрителен израз използван от юдеите и езичниците спрямо Христовите ученици. В Деян. 26:28 цар Агрипа използва същия презрителен израз, което не притеснява особено самия апостол Павел. А в 1 Петр. 4:16 - апостол Петър казва да не се притесняваме ако използват спрямо нас този презрителен израз и ни преследват като такива защото няма нищо позорно в самото това име.

С това се изчерпва използването на израза "християнин" в Писанието. От историята - Тертулиан също свидетелства, че името християнин се е използвало в подигравателен и презрителен смисъл, дори отбелязва, че някои са използвали погрешната форма "хрестиянин". Той е нещо измислено от езичниците с цел подигравка, а не е име дадено от Бога във връзка с Неговите реалности и дефиниции на вярата. Ето защо няма да намериш думата "християнство" с която да се идентифицира или дефинира Господния път. Бог има съвсем други изрази и реалности с които дефинира Своя път и Своя народ. Те обаче са подозрително свързани с Израел,  а това нещо, което църковните отци не могат да позволят да бъде с техния теологичен антисемитизъм. За сведение прочетете така нареченото "Послание на Варнава", писано още през първи век за да видите какви са тенденциите още тогава довели до пълното отклонение след смъртта на апостолите.

От там вече църковните отци предефинират всичко и въвеждат нови реалности нямащи нищо общо с Писанията, а на онези термини които имат общо, им подменят съдържанието и дефинициите. Така те се превръщат именно в онова, което ги наричат - ЦЪРКОВНИ БАЩИ. Ти замислял ли си се какво означава баща? Баща значи ПЪРВОИЗТОЧНИК, ПЪРВОПРИЧИНА. Бащите на "църквата" както я наричаш и ти са именно нейния първоизточник, първо причина, сиреч ТЯ Е ТЯХНО ТВОРЕНИЕ. Иначе не биха ги наричали бащи. Точно както Авраам е наречен баща на вярата (първия човек проявил този тип вяра в която Бог съвършено благоволи). Така тези хора са първите, които са измислили какво е църква и какво е християнство. Очевидно Христос не е този източник, иначе не те а Той би бил баща на църквата и на християнството. Обаче ако беше Той, те не биха могли да се нарекат бащи, а само последователи. Но ето и ти самия ги наричаш бащи и напълно правилно.

Ще прощаваш, но моя източник отива по-назад в Историята и този източник ме заставя да отхвърля тези гърчеещи се фалшификатори именно като такива. Иначе трябва да се отрека от Авраам и Яков, от пророците и апостолите. Не мога да приема Августин без да отхвърля Павел. Не мога да се впечатлявам от Василий Велики без да презра Авраам. Това са два напълно различни фундамента.

Quote
По-скоро ми се струва, че си останал без корен и без котва... И като задухат ветровете кой знае накъде ще те отнесат.

Да видим дали съм без корен:

Рим. 11:17  Но, ако някои клони са били отрязани, и ти, бидейки дива маслина, си бил присаден между тях, и си станал съучастник с тях в тлъстия корен на маслината,

Тук да се споменава нещо за църковните отци? Аз към тях ли трябва да съм присаден или към тлъстия корен на Израилевата маслина? Как казваш ти - нямам корен, ако се отделям от църковните отци? Та те дори не са съществували когато горния пасаж е написан и който съвършено ясно дефинира, кой е единствения валиден корен. Именно те са тези, които са презрели този корен и са се отсекли от него започвайки нещо свое на съвсем нова измислена от тях основа. И защо са го направили? Поради непримиримата си омраза именно към Израилевия корен. Изучавай история и ще видиш какво голямо презрение към евреите са имали твоите църковни отци. Някои от тях дори са казвали, че еврейския Бог е самия дявол. Други не са стигали толкова далеч, че да го кажат в прав текст, но са оперирали и изхождали от същия дух на непоносимост към автентичната еврейска вяра и корен.

И сега ти си имаш корен и аз имам корен. Въпроса е кой корен ще устои. Реконструкционистите, които ти адекватно обвини (в другата тема), че стават слуги на Антихриста стоят на абсолютно същата основа на която стоиш и ти - църковните отци. И не си мисли, че козметичните разлики, които имаш с тях ще те спасят от прегръдката на  Антихриста, защото корена и основата са онова, което има истинското влияние и значение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.