• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Пътят на спасението

Започната от Tihomir, Октомври 22, 2007, 12:44:18 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

small axe

Йоан 3:4-8
"Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? 
5 Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. 
6 Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. 
7 Не се чуди, че ти рекох: Трябва да се родите отгоре. 
8 Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа. "

Интересно , ако се родиш от Божия Дух възможно ли е да умреш?
Не визирам физическата смърт.

И ако е възможно , как ще съвместим с това стих като 1Йоан 3:9?
"Никой, който е роден от Бога, не върши грях, защото неговият зародиш пребъдва в Него; и не може да съгрешава, защото е роден от Бога."

Изглежда така , че човек роден от Духа не живее в грях , как е възможно тогава да умре духовно?

IvanQS

1 Йоаново 3 глава
14 Ние знаем, че сме преминали от смърт в живот, защото любим братята. Който не люби, остава в смърт.     
15 Всеки, който мрази брата си, е човекоубиец; и вие знаете, че в никой човекоубиец не пребъдва вечен живот.    
16 От това познаваме любовта, че Той даде живота Си за нас. Така и ние сме длъжни да дадем живота си за братята,    
17 Но ако някой, който има световните блага, вижда брата си в нужда, а заключи сърцето си от него, как ще пребъдва в него любов към Бога?    
18 Дечица, да не любим с думи нито с език, но с дело и в действителност.    
19 От това ще познаем, че сме от истината, и ще уверим сърцето си пред Него,

Това е от същата глава на посланието цитирано от теб small axe
Толкова е лесно, чети и Бог ще ти открие всичко,ако нямаме плода на Святия Дух любов,нищо нямаме.Иначе казано, никога не сме познали истината или сме я заменили отново за неправдата.
Все пак си мисля,че този въпрос го задаваш за да "уверим сърцето си пред Него"

15 Всеки, който мрази брата си, е човекоубиец; и вие знаете, че в никой човекоубиец не пребъдва вечен живот.    

Преди някой да ми е брат,трябва да сме от родени от Бога .След това намразвам брат си и Бог ме счита за човекоубиец .Повече от ясно нали ?

1 Коринтяни 6 глава
15 Не знаете ли, че вашите тела са части на Христа? И тъй, да отнема ли от Христа частите Му и да ги направя части на блудница? Да не бъде!     
16 Или не знаете, че който се съвъкупява с блудница е едно тяло с нея? защото "ще бъдат", казва, "двамата една плът".    
17 Но, който се съединява с Господа е един дух с Него.    
18 Бягайте от блудодеянието. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудствува, съгрешава против своето си тяло.    
19 Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,    
20 защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си, [и с душите си, които са Божии].    

Ето и още един пример от многото възможни.
За кого се отнася това?Не,не е за света!
Теорията "един път спасен завинаги спасен "е измислена от Сатана за приспиване на неопределените и слабохарактерни "християни".
Бог уважава нашето отношение към Него и то е определящо за спасението.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

small axe

остави теориите.Те са просто теории.Нищо повече.
Важното е какво пише в Писанието.Върху това и размишляваме тук.

" От това ще познаем, че сме от истината, и ще уверим сърцето си пред Него"
всичко което пише Йоан преди цитирания стих , го пише осново с цел , да познаем от истината ли сме и така да уверим сърцето си.

Ти казваш че първо се ражда някой от Духа , но после намразва брат си и става човекоубиец.
Това как го констатира?Аз чета , че роденият от Бога не върши грях и не може да съгрешава./не може да живее в грях без покаяние , след като осъзнае това/
Как заключаваш , че след това намразва брат си и става човекоубиец?

Възможно ли е , човек роден от Духа , да живее в грях?
Това е важен въпрос и си струва да се обсъди.

Отказал съм се и се мъча да не робувам на теории.Мога да ги разгледам и проуча , но не и да ги защитавам без да мисля.
Но Словото не е теория , а нещо изпитано и действащо на практика.
Защото ако в живота ми Словото няма физически израз , тоест е безсилно , то тогава аз не се ползвам от нищо.Това са само теориите , зад които не стои нищо.

А иначе в 1 кор. Павел говори на вярващи хора , поне такава е надеждата му.Каква е истината не знаем.
Но тези стихове не са във пряка връзка със стиха в 1Йоан3:9 , там се говори за нещо друго.Поне такова е разбирането ми.

/промених постинга си за да не пиша нов отговор/
така , нека коментираме въпроса.

IvanQS

small axe, питаш.
"Възможно ли е , човек роден от Духа , да живее в грях?
Това е важен въпрос и си струва да се обсъди."

Според моето скромно мнение точно такива разсъждения,че не е възможно роден от Духа после да живее в грях са пагубни и нездравословни!

Галатяни 3:3
Толкоз ли сте несмислени, че, като почнахте в Духа, сега се усъвършенствувате в плът?

Примери безброй ,някои от тях съм уверен ,че и ти можеш да дадеш.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

small axe

"Според моето скромно мнение точно такива разсъждения,че не е възможно роден от Духа после да живее в грях са пагубни и нездравословни!"

Това го кажи на Йоан.
Аз чета какво пише.

а това което цитираш в галатяни 3:3 , е друга тема.Но най - вероятно не сме се разбрали.Галатяните е имало опастност да се върнат към закона , и да се опитват да разчитат на дела , затова и Павел им казва - "кой ви омая така....."

Защо реши , че защитавам усъвършенстване в плът?Напротив , Божията благодат е това което ме изумява и удивлява.

Така че да не отклоняваме въпроса -"Възможно ли е , човек роден от Духа , да живее в грях?" към галатяни , там се говори за друго нещо.За Закон и Благодат.

В първото послание на Йоан се говори за любовта , за това по какво се познават Божиите и дяволските чада.

мислиш ли , че човек роден от Духа може да живее в грях/ не да изпадне в грях , като изолирано събитие , а да живее в грях/?
Йоан казва , че не може.Поне аз така разбирам думите му.
Да коментираме тях , а не други теми , дето нямат общо с тази.

small axe

Бях я позабравил тази тема.
Но сега отново искам да задам този въпрос , дали човек роден от Божия Дух може да живее системно в грях , без да се обърне с покаяние към Бога?
Ако някой счита че на това е вече отговорено , нека ми посочи къде , за да разгледам доводите , понеже може и да съм пропуснал.

Tihomir

Преди да бъде посочен отговора на въпроса трябва да дефинираш какво разбираш под това да живее някой "системно в грях". Това е нужно ти да го поясниш като своя дефиниция.

Другото, на което може да се отговори обектвно според Писанията е това: Какво според Писанията е "човек роден от Божия дух"?

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Какво според Писанията е "човек роден от Божия дух"?

Това е човек който е в Исус Христос , по Божията милост чрез покаяние и вяра в Помазаника
" Всеки, който вярва, че Исус е Христос, е роден от Бога"

.Човек който ходи не по плът , а по Дух.За него няма никакво осъждане , понеже законът на животворящият Дух , го е освободил от закона на греха и смъртта. Той е предузнат , предопределен , призован , оправдан и прославен.
Такъв човек има Духа в начатък , и чака с нетърпение осиновението си и изкупването на тялото си . / римляни8/
Накратко това е което разбирам под - роден от Духа (накратко).

под това да живее някои "системно в грях" , без покаяние , разбирам на първо място - той да обича греха.За това и липсва покаяние при него. Тои няма скръб по Бога.Няма ги и плодовете на Божия Дух , понеже не е роден от Него.
Това имам впредвид.

Joyssie

Цитат на: small axeпод това да живее някои "системно в грях" , без покаяние , разбирам на първо място - той да обича греха.За това и липсва покаяние при него. Тои няма скръб по Бога.Няма ги и плодовете на Божия Дух , понеже не е роден от Него.

Възможно е също човек да живее "системно в грях" не поради "любов към греха", а поради безсилие да го умъртви в живота си. Т.е. ясно е че живее по плът, но това не значи че не скърби по Бога и че не желае да започне нов, угоден Нему живот. Просто плътта временно е взела надмощие и все още не е умъртвена и всички опити за преборване са по човешки.

Но както се каза и по-горе: ако няма скръб по Бога - човекът не е новороден. Нито може някой да изповяда (искрено и съзнателно), че Исус Христос е Господ, ако няма Святия Дух.

small axe

Да ,Joyssie , ти говориш за вярващ човек който се спъва в някакъв грях , временно , но стремежът му е да го отхвърли , той го ненавижда. Ако е новороден от Божия Дух той ще победи в това , понеже всеки който е роден от Духа побеждава света , победата е нашата вяра.

Аз говоря за невярващ човек , който си е перманентно в греха , това имам впредвид под "системно".Той няма проблем с това, понеже го обича.

Tihomir

small axe,

Трябва отново да си преосмислиш въпроса, тъй като си противоречиш на тези места:

ЦитатНо сега отново искам да задам този въпрос , дали човек роден от Божия Дух може да живее системно в грях , без да се обърне с покаяние към Бога?

ЦитатАз говоря за невярващ човек, който си е перманентно в греха , това имам впредвид под "системно".Той няма проблем с това, понеже го обича.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Нямах достъп до интернет и се забавих малко с отговора.

Ами не че си противореча , Тишо , ами имам мнение по въпроса, който зададох и то е , че няма как човек роден от Божия Дух да живее системно в грях без покаяние , според думите на апостол Йоан.
Затова и така отговорих на Joyssie.

Задавам въпрос , за да видя и другите мнения.

Словото казва , че "Никой, който е роден от Бога, не върши грях, защото неговият зародиш пребъдва в Него; и не може да съгрешава, защото е роден от Бога."

вие как мислите?

small axe

И така , според думите на Йоан , не е възможно човек роден от Бога да живее в грях , без покаяние.

Как е възможно тогава , такъв човек да отпадне от вярата?

аз мисля , че е невъзможно......

Tihomir

small axe

какво очакваш да кажа,
Че не е това мнението на Словото ли? Ще бъде абсурдно.
Да  ,именно това казва ап.Йоан.

"Никой, който е роден от Бога, не върши грях, защото неговият зародиш пребъдва в Него; и не може да съгрешава, защото е роден от Бога."

какво означава това твърдение според теб?Нещо друго ли?