Историята на Робърт Дик Уилсън
----------
Историята на този човек е заслужаващо внимание свидетелство за достоверността на Стария Завет.
Научната му дейност и до ден днешен няма равна на себе си в много отношения.
Той даде доказателства,че Стария Завет е правдив и достоен за вяра документ.
Роден през 1856 г в Пенсилвания. През 1886 защитава докторат. Продължава да следва в Уестърн Теологикъл Семинари в Питсбърг,а след завършването му следва още 2 години в Германия.
След пристигането си в Германия проф.Уилсън решава да посвети живота си на изследователска работа над Стария Завет.
Спомня си така:
Тогава бях на 25 години и предположих,взимайки предвид живота на предците ми че ще живея около 70 години.
Това означаваше че ми остават за работа още
около 45 години. Разделих този период на 3 части.
Исках да посветя
първите 15 години на изучаване на необходимите езици.
През
вторите 15 години възнамерявах,да проуча текстовете на Стария Завет.
И накрая определих
последните 15 години за представяне в писмена форма резултатите на моя труд пред света.За да станат достояние.
Плановете му се реализират с точност до една година,а постиженията му са удивителни.
Макар че това изглежда невероятно Уилсън владее 45 езика и диалекта. д-р Джон Уолворд президент на Далас Теологикъл Семинари казва за него: той е вероятно най-големият авторитет по древните езици на Средния изток.
д-р Уилсън казал:
По-голяма част от нашите студенти отиват в Германия и слушат професори,чиито лекции са
резултат от собствените им търсения.
Аз отидох там,за да не се намери нито един професор на
Земята,който да ми представи някакво правило,или пък да ми каже нещо,което аз да не мога
да проверя, възоснова на материала,на който той се позовава.
Смятам,че първото необходимо
нещо при изследването на даден материал е владеенето на езиците,на които този материал е
достъпен.
Реших че трябва да науча всички езици,които хвърлят светлина върху
староеврейския език,както и тези езици на които е преведена Библията до 600г след
Христа-така че да мога да я изследвам сам.
След като реализирах намеренията си,с пълно право се смятам за експерт.
Не се боя че ще се
намери човек,който да атакува Стария Завет възоснова на такъв доказателствен материал, който
аз не бих могъл да проуча.
Мога да достигна до всеки факт от областта на лингвистиката.
Ако
владееш език,който не знам-ще го науча.
Уилсън хвърля предизвикателство към другите "експерти" в областта на Стария Завет, като
изисква от тях първо да докажат квалификацията си,и след това да изказват своето мнение по
старозаветни събития и текстове.
Ако човек нарича се бе си експерт,това трябва да бъде вярно
отражение на собствената му компетентност в дадената област.
Експертът може да бъде
по-ценен от милиони свидетели.
Самият д-р Уилсън отговаря на всички изисквания на собственото си
предизвикателство.
Посвещава 45 години на великата задача да изследва Стария Завет,
като проучи точно и подробно целия доказателствен материал,на който се опира историческата му
достоверност.
Особена грижа на проф.Уилсън е преподаването на студентите на "вяра в
писанията на Стария Завет,че през целия си живот да не се усъмнят в тях."