Author Topic: "Всяка власт е от Бога" - въведение в естествения закон.  (Read 30245 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1033
Да царят в Израел е бил така да се каже междинно звено между народа и Бог, поради това пророците които са идвали от Бог са пророкували към царя.

Относно Киев там се преразпределя в момента територия, в общи линии Украйна няма много думата. Гледай това и ще разбереш за някой от основните задкулисни играчи, ще ти даде обща представа за това което се случва.
http://www.youtube.com/watch?v=gI-Rioi1Vd4

Личното ми мнение е, че двете фамилии не са крайното звено и някой стои зад тях.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Quote
Да царят в Израел е бил така да се каже междинно звено между народа и Бог, поради това пророците които са идвали от Бог са пророкували към царя.

Царя в Израел е имал ролята на съдия, нещо което преди това е изпълнявал пророка. Затова Соломон седеше и съдеше народа, както преди това правеха Моисей и Самуил.  Бог пращаше пророци и към народа, това не говори за звена. Просто Бог праща пророка към онези към които има слово. Бог и на ниневийския цар прати пророк, нима и той беше звено между Бога и народа? Такива звена НЯМА. Затова Писанието е изрично, и че глава на ВСЕКИ мъж е Христос и няма ДРУГ ПОСРЕДНИК между Бога и човеците освен Христос.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1033
Не просто съдия, царят има много повече функций и задължения от просто съдия.

5 И Ниневийските жители повярваха в Бога; и прогласиха пост и се облякоха с вретище, от най-големия между тях до най-нищожния;   
6 понеже вестта бе стигнала до ниневийския цар, който, като стана от престола си, съблече одеждата си, покри се с вретище, и седна на пепел.   
7 И обяви и прогласи из Ниневия с указ от царя и от големците му, с тия думи: Човеците и животните, говедата и овцете, да не вкусят нищо, нито да пасат, нито да пият вода;


В случая с Ниневийските жители, те чуха думите на пророка , но царя нареди понеже беше управител да се се прогласи указ, така че и да е имало някой който не е чул да чуе и той и какво да се направи.

Но ето при Давид имаше много по показателен случай.


17 И когато видя ангела, който поразяваше людете, Давид проговори Господу, казвайки: Ето, аз съгреших, аз извърших беззаконие; но тия овци що са сторили? Над мене, моля Ти се, нека бъде ръката Ти, и над моя бащин дом.


Поради Давид пострадаха 7000 мъже, беше ли виновен тук някой мъж от тези които пострадаха ? Не, но поради царя си пострадаха. Сега, ясно е, че като се молят и принасят жертви всеки го прави за себе си към Бог, т.е. не се молят на царя и той на Бога, но царя имаше отговорност за своя народ и трябваше да се грижи за него като добър пастир.
Т.е. Бог>Христос>Мъж>Жена си остава. Това не пречи на Мъжа да е слуга на Царя и Царя да е над Мъжа и Мъжа да му се покорява. Едното с нищо не нарушава другото.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Моя аргумент по отношение на Ниневия е че Бог изпраща пророците си и към езически народи и към езически царе, това не прави тия към които е изпратен пророк - някакво специално звено за нещо. Такива специални звена няма.

По отношение на язвата която пламна в Израел поради греха на Давид, това отново не се случва защото царя е някакво специално "звено" а се случва защото Бог третира народа като едно цяло и го съди като едно цяло. Същото се случи и с Израел, когато Ахан наруши Божията заповед и скри от плячката в шатъра си. От това пострада целия Израел и много хора загубиха живота си в битката. Ахан не беше нито цар, нито специално звено. Тия случаи показват как мисли Бог, а не че някои от тези хора има специален статут, още по-малко такъв на посредник или звено между Бога и човеците.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Quote
Бог-> Христос -> Мъжа (като глава на семейството)-> Чрез взаимното съгласие на всичките глави на семейства постигнато на основание на естествения закон написан в сърцата на всички и потвърдено от свидетелството на съвестта на всички тях се утвърждават принципите на това, което е право и това, което е криво, това, което е достойно за похвала и това, което е достойно за наказание.-> По силата на взаимното съгласие на носителите на реалната власт се конституира представителна власт (ако обществото е достатъчно голямо и има нужда от такава) на която се поверяват задължения и правомощия, както и определено финансиране с цел следенето за изпълнението на тези конституирани принципи с крайната цел общото благо на цялото общество носители на реалната власт.

Аз имам един въпрос: Възможно лие изобщо всички да са единодушни относно избирането на (представителна) власт? Просто това не ми звучи реално. Хората им е трудно да се съгласяват и за най-малките неща, а да не говорим за нещо от такава значимост.

И друго: Ти даде за пример държави като Великобритания и САЩ, където обаче пак доста неща се решават чрез диктатура на мнозинството, демек демокрация. Например се провеждат избори, където кандидатът с най-много гласове печели. Също при законодателния процес се гласува за приемането или отхвърлянето на закони (и мнозинството печели), и напрактика пак се стига до демокрация по един или друг начин. Вярно е че доста неща в управлението на тези държави се е извратило и променило с течение на времето, но гореспоменатите неща са си били като замисъл от самото начало.
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Примерът, който виждаме в Писанията е управление на локално ниво и това са били "мъжете в портата". Такъв е бил Лот, Йов и други. Те са били един вид съдии на локалното общество, което означава, че похвалата към добротвореца от тяхна страна се е считало за голяма почест, а ако са търсили съдия, са се допитвали и до тях.

Това беше както виждаме при Моисей — хората идваха при него за съд, но той не можеше да смогне и затова се избраха 70 мъдри мъже измежду хората. Това бяха мъже, които хората познаваха, бяха сред тях и бяха доказани с мъдростта си. Тези хора служеха на народа и изслушваха техните питания, даваха им съвети и отсъждаха ако хората имаха съдебен казус.

По същия начин, когато се поставяха съдии в локалното общество, те бяха измежду самите хора и хората ги познаваха. Не гласуваха за непознати, не гласуваха тайно. Явно се посочваха хората с мъдри сърца. После избраните хора не властваха над другите, а бяха техни служители. В смисъла на "локално общество" имаше някакъв вид "демокрация", но тя пак беше подчинена на Божия закон, защото мъдрите хора не се избираха да са "тарикати" или "мъдри да вършат зло", а мъдри хора според Божия закон.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Quote from: Яна (YN)
Аз имам един въпрос: Възможно лие изобщо всички да са единодушни относно избирането на (представителна) власт? Просто това не ми звучи реално. Хората им е трудно да се съгласяват и за най-малките неща, а да не говорим за нещо от такава значимост.

Хайде пак да видим какво точно бях написал:

Quote from: Watchman
Чрез взаимното съгласие на всичките глави на семейства постигнато на основание на естествения закон написан в сърцата на всички и потвърдено от свидетелството на съвестта на всички тях се утвърждават принципите на това, което е право и това, което е криво, това, което е достойно за похвала и това, което е достойно за наказание.

Значи тук когато говоря за ВСИЧКИТЕ - аз имам предвид избирането не на представителна власт, а изясняване на принципите на естествения закон за който ще свидетелства съвестта и вътрешното естество на всеки човек. В това отношение е абсолютно необходимо и напълно изпълнимо всички да бъдат в съгласие. Естествения закон е универсален, съвестта на всеки човек свидетелства в негова полза.

Quote from: Watchman
По силата на взаимното съгласие на носителите на реалната власт се конституира представителна власт (ако обществото е достатъчно голямо и има нужда от такава) на която се поверяват задължения и правомощия, както и определено финансиране с цел следенето за изпълнението на тези конституирани принципи с крайната цел общото благо на цялото общество носители на реалната власт.

В тази точка не съм използвал думата "всички", но съм писал, че ще има съгласие. Много е важно да се разбере, че когато едно управление е основано върху естествения закон представителната власт има силно ограничена роля. Тя поддържа само една макро-рамка, която да гарантира, че местните общини, които се самоуправляват ще живеят в мир помежду си. Решенията, които пряко касаят живота на хората се вземат на местно ниво. Поради тази причина позиция в представителната власт под естествения закон никак не е така привлекателна, както е при демокрацията или други форми на управление, където представителната власт има достъп до това да контролира живота и ресурсите на хората.

Например в английските колонии, които са били под естествения закон е било много трудно да се намерят желаещи да участват в представителната власт, защото хората са живеели много по-добре като свободни фермери, занаятчии или търговци. Така, че под естествения закон не се очаква да има наплив от желаещи за "държавни служители" със съмнителна репутация. Обикновено това биха били хора, които биха се жертвали за да могат да бъдат в служба на обществото.

Поради тази причина постигането на съгласие при избиране на хора за предствителната власт не е никакъв проблем. Разбира се не е нито реалистично  нито нужно да се очаква пълно единодушие при подобен избор.

Quote from: Яна (YN)
И друго: Ти даде за пример държави като Великобритания и САЩ, където обаче пак доста неща се решават чрез диктатура на мнозинството, демек демокрация. Например се провеждат избори, където кандидатът с най-много гласове печели. Също при законодателния процес се гласува за приемането или отхвърлянето на закони (и мнозинството печели), и напрактика пак се стига до демокрация по един или друг начин. Вярно е че доста неща в управлението на тези държави се е извратило и променило с течение на времето, но гореспоменатите неща са си били като замисъл от самото начало.

Аз написах, че НЯКОГА е било така, там,  а че сега тия страни вече са в положение на колонизация и диктатура. Елитите управляващи тези страни са положили всяко усилие да сметат естествения закон под килима, така че новото поколение да не знае за него, ако и той да продължава да бъде в сила.

Quote from: Tihomir
Примерът, който виждаме в Писанията е управление на локално ниво и това са били "мъжете в портата". Такъв е бил Лот, Йов и други. Те са били един вид съдии на локалното общество, което означава, че похвалата към добротвореца от тяхна страна се е считало за голяма почест, а ако са търсили съдия, са се допитвали и до тях.

Хората, кито "седят в портата" са местните старейшини, те не са съдии. Под естествения закон няма и не може да има съдии. Има жури съставено от хора от местната общност, като за всеки казус в журито влизат различни хора и те преценяват всяко нещо според закона написан на сърцата им. Съдия има тогава когато има декретен или заветен закон. В Израел имаха съдии, защото освен естествения закон, те имаха и Моисеевия закон, който е отвъд човешкото естество, затова е нужен съдия, който да познава закона. При естествения закон всички познават закона, защото е написан на сърцата им и съвестта им свидетелства за него, поради тази причина няма нужда от съдия, а от жури. Удивителното е че решенията на журито функциониращи под естествения закон почти винаги са единодушни.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Писанието казва, че тези в портата също съдят. Не е използвана думата "журират", ако и самата дума да е синоним на такива, които са изпратени от по-висша инстанция, за да съдят. Това го няма в съдещите в портата, защото те са посочени от хората според характера им, а не са посочвани от висша инстанция (както е журито, или поне буквалното значение на думата "жури").

Тези, които представляват "жури" (според използвания от теб термин) са също съдии, защото съдят (така говори Писанието). Човек, който съди е съдия. Това го показва самото значение на думата и коренът й.

По същия начин както има царство от свещеници и първосвещеник, има съдии в портата и избран от Бога съдия.

Затова когато аз говорих за съдии имах предвид точно думата съдии и точно в буквалния й смисъл. Когато се говори за "съдията" (например), се говори точно за определен поставен от Бога съдия.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Значи думата "жури" идва от думата "юре" което означава "закон". От там произлизат думи като "юрисдикция", "юридически" и прочие. Т.е жури означава "представители на закона". И понеже закона е написан на всяко сърце всеки човек би могъл да бъде част от журито.

Думата "съди" също означава "изпитва", "преценява", "решава" - в този смисъл журито "съди", но това не означава, че те са съдии по смисъла, който тази дума се използва при наличието на декретен или заветен закон. Защото съдия в този смисъл е специалист по закона, оторизиран да действа от негово име. Т.е съдията е форма на представителна власт, докато журито упражнява директна власт. В този смисъл може да се каже, че старейшинския събор функционира като жури. Но журито при естествения закон няма перманентен състав, а всеки път се избира от съседи на хората имащи спор, които познават и двете страни. По този начин се избягва възникването на корупция, каквато може да се получи при перманентно назначен съдия или перманентно жури.

В Израел съдиите се издигаха от Бога, като им се даваше дух на мъдрост и сила. Когато обаче Израел избра да има цар, като другите народи, който да ги съди, започна небивала до тогава корупция и пророците изхабиха половината си живот и книги да пророкуват срещу тази корупция.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Съвсем практичен тест за да се види как работи и се прилага естествения закон може да се направи като се приложи към съвсем реалната ситуация с референдума в Крим.

"Демократичния" запад обявява референдума за незаконен и противоконституционен. Разни "международни институции" се изказват тежко тежко, че референдума не бил и не можел да бъде валиден.

Мнозина имащи се за християни пригласят на Запада и проклинат Русия.

Как обаче стоят нещата от позицията на естествения закон?

Според естествения закон - властта е предадена от Бога на всеки мъж и от там на всяко семейство. Между Бог и човека има само един посредник с власт и това не са международните институции, международното "право" или дори конституцията на даден народ. Единствения посредник между Бога и човеците е Христос.

Поради тази причина, когато един народ се събере за да вземе решение в съгласие помежду си, това е върховната власт на земята касаещи битието и самоопределението на този народ.

Ето защо един референдум не може да бъде незаконен или противоконституционен, защото той по дефиниция има по-голяма власт от всеки закон и всяка конституция. Самия термин "незаконен референдум" е оксиморон, все едно да каже някой, че конституцията е противоконституционна. Конституциите и законите се правят най-често от представителната власт, която не винаги (ако при сегашните условия почти никога) не изразява волята на носителите на реалната власт. Референдума обаче е директен акт на носителите на пряката власт без да се минава през посредничеството на представителната власт. Поради тази причина този директен акт стои над всички форми на договаряне и законотворчество на представителната власт.

Това е и причината представителната власт толкова да мрази референдумите и да прави всичко възможно да ги прави трудни, невъзможни и дори немислими. И ако все пак се случат тя се опитва да ги омаловажи и да елиминира решенията взети чрез референдум.

Пример за това са референдумите във Франция и Холандия, които отхвърлиха конституцията на ЕС, обаче представителната власт препакетира тази конституция с нов етикет "Лисабонски договор" и така напълно игнорира решението на върховната власт. Същото стана и в Ирландия, където с референдум беше отхвърлен Лисабонския договор и пак представителната власт направи всичко възможно да анулира това решение.

Всичко това идва да покаже, че властите, които се противопоставят на директната проява на власт са напрактика нелегитимни, узурпатори на власт намиращи се в състояние на бунт и непокорство спрямо реалната и висшестояща власт и подлежат на ударите на естествения закон и на Този, който стои зад него. И всеки който подкрепя подобна власт е съучастник на престъпници и беззаконици и техния край ще бъде като този на пророк Валаам, който се съюзи с нелигитимната власт срещу праведната власт.

Ето защо аз смятам, че разбирането на закон и власт в последните времена ще бъде въпрос на живот и смърт. И тези въпроси трябва да се изследват с пълна сериозност и постоянство.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Наскоро прочетох този стих:

Pro 30:21  Поради три неща се тресе земята, Да! поради четири тя не може да търпи:
Pro 30:22  Поради слуга, когато стане цар, И безумен, когато се насити с хляб;


Днешните управници не трябва ли да са слуги на народа? А се държат като царе, и налагат волята си където хората не я желаят (е, по-скоро налагат волята на по-"висшестоящите", невидимите царе). Може би и заради това има толкова много земетресения; земята не може да търпи мерзостите на народите и техните управници.
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Да, този стих е добро попадение по темата. Днес почти всички държави обявяват себе си за република, което по дефиниция означава, че властта е в хората, а управниците нямат власт сами по себе си, но са обществени слуги с делегирана и ограничена власт. Такъв слуга може да стане цар само по корупционни схеми чрез които и владее задкулисната власт. Т.е на практика представителната власт извършва държавна измяна като подменя източника от който приема заповеди. По този начин слугите на народа стават царе, а задкулисните управници стават царе на царете изпращайки директно предизвикателство към единствения законен Цар на царете.

В момента света върви към пълно извращаване, което Бог ще остави за момент и после ще излее гнева Си над всяко гордо и извратено нещо.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Quote
Предполагам би било полезно в тази тема да се разгледат и формите на управление сред народите и по-скоро фундаментите на които тия управления се изграждат. И това може да стане по-надолу в темата.

Докато препрочитах дискусията забелязах това предложение, и ми струва много добро и полезно, но лично не знам точно от къде да започнем... Помощ?
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Има 3 типа "управление".

1) Едното е всеки прави това, което сметне за добре и никой не му се меси. Това правеха израелтяните, когато хем нямаха цар, но и не следваха Бога. Имаха свобода и ходеха по пътищата на сърцата си. Тогава виждаме случки, където някой си прави домашна черквичка, има си идоли, обаче и си наема левит, че да му носи повече късмет и благословения. Левитът вижда, че му е изгодно и се съгласява. После левитът отива при племето на Дан, защото пък там изгодата е по-голяма отколкото да е частен левит на 1 човек. Всичко това е следване на сърцето заради личните облаги, без значение дали това е угодно на Бога.

2) Второто е това всеки да е свободен да живее без да му се меси никой и мъжът да е глава на жената и господар в семейството си, а над мъжа да е само Бога. Това е примерът, който Писанията дават като еталон, за което накратко писах и малко по-горе. Тук пак имаме свобода и хората ходят в пътищата на сърцата си, но ако сърцата им са нови, угодни на Бога, това е естественият им начин на живот, където не се водят по буквата, а по Духа. Това често се бърка с разни лъжливи учения, които казват, че буквата не била важна. Нека да дам пример: Имаме немърливо дете, на което му се казва да си оправи стаята. То го прави, но тъй като по сърце е немърливо, не му пречи да е разхвърляно и ако никой не му казва, ще си стои като в кочина. Това, че то си оправя стаята, не го прави да е подредено по сърце. Същото е като се следва буквата. Това, че се правят добри дела според написаното, не правят човека праведен. Но ако детето промени възгледите си и види колко по-добро и за окото и за това какво може да се свърши при подредена обстановка, тогава то ще върши подреждането (което е според "буквата"), но няма да го върши защото му е заповядано, а защото е естествено за него. Това е аналог за ходене по Духа, което ходене очевидно не противоречи на буквата (както някои искат да изкарат).

3) Третото е да има цар над човека и този цар да държи човека в подчинение и да го кара да върши неща против волята му.

Не виждам смисъл да се разглеждат различните вариации на случай №3, тъй като там човекът няма свобода на действие (ако трябва да го обобщя). По същия начин, Павел не обясняваше колко вида идоли правеха златарите и кой от кого бил по-неефективен, а говореше за Божия път. Хората, които умееха да слушат, бяха привлечени от превъзходния Божий път и сами оставяха идолите, а на Павел не успяха да повдигнат обвинение за нищо реално.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
1) Едното е всеки прави това, което сметне за добре и никой не му се меси.Това правеха израелтяните, когато хем нямаха цар, но и не следваха Бога.

Е, да, ама те хората се месят. Специално в примера който даде за Михей и левита, племето Дан по-късно му отркаднаха и ефода, и идолите и всичко, само защото данците имаха повече сила. Затова опция "прави си каквото щеш, никой няма да ти се меси", не съществува. По-скоро в този случай имаме диктатура на по-силните спрямо по-слабите.

Jdg 18:22  Когато се бяха отдалечили Михеевата къща, човеците от къщата съседни с Михеевата къща, се събраха и застигнаха данците.
Jdg 18:23  И като извикаха на данците, тия обърнаха лицата си та рекоха на Михея: Що ти е та си събрал при себе си такова множество?
Jdg 18:24  А той каза: Взехте ми боговете, които си направих, и свещеника, и тръгнахте; и що повече ми става? Как, прочее, ми казвате: Що ти е?
Jdg 18:25  А данците му рекоха: Да се не чуе гласът ти между нас, да не би да ни нападнат разгневени мъже, та изгубиш живота си и живота на домашните си.
Jdg 18:26  И данците вървяха по пътя си; а Михей, като видя, че те са по-силни от него, върна се та дойде у дома си.


Quote
Не виждам смисъл да се разглеждат различните вариации на случай №3, тъй като там човекът няма свобода на действие (ако трябва да го обобщя).

Добре, но за да съществуват първите две възможности, е нужна предпоставката "никой не се меси", а тя е противна на човешката природа, затова за да бъдат легитимни трябва да се изясни как точно ще се предотврати "месенето". Само така има истинска свобода на действието.
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.