Author Topic: Отпадане от вярата  (Read 52288 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #60 on: August 10, 2014, 13:32:01 PM »
Да, Алезис, това е важно и точно това съм посочил в по предният си постинг.
първото послание на апостол Йоан ясно отговаря на тези въпроси- какво означава знанието, че Исус е Месията и кой и какъв е този който вярва в това, че Исус е Месията.

Не можеш да се спасиш и съответно да наследиш живот вечен, ако не си минал през вратата Христос. Ако си минал то думите на Йоан са за тебе- Който повярва че Исус е Месията е роден от Бога

Ако не си минал през тази врата, както симон мага и тн други не можаха да минат, то ти не си въобще разбрал какво и кой е Месията, и съответно нито си повярвал истински, че Исус е Месията, ако и да е изповядал такъв че вярва. Такъв не може да излъже Бога и съответно сърцето му остава необрязано и той отстава нероден. Такъв не само няма да се спаси, но и за него е писано че ще е сред онези които ще бъдат поядени от огън, понеже са противници и го доказват с живота си.

Но вярващите, спасени, получили прошка и съответно Христови, те са родени. Да някой ще имат по- големи награди, като такива които са се отдали повече, или напълно на Бога, други няма и ще имат загуба и то за вечността, което не е просто нещо, но ще са в Божието царство, като Божии родени деца.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 975
Re: Отпадане от вярата
« Reply #61 on: August 10, 2014, 16:39:13 PM »
Аз пък бих попитал как вижадате цар Соломон през тая призма за която спорите ?
Цялата тема на спора ви някак си много пасва с живота му.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3413
Re: Отпадане от вярата
« Reply #62 on: August 10, 2014, 17:59:22 PM »
small axe,

Основното нещо, което те препъва е че ти възприемаш без Библейски основания, че термина "Божието царство" е същото като Новото небе и Новата земя. Такова равенство в Писанието няма. Напротив, всички евреи когато говорят за Божието царство, или за Небесното царство - разбират само едно и също нещо - ВЪЗСТАНОВЕНОТО ЦАРСТВО НА ИЗРАЕЛ НА ЗЕМЯТА и няма нищо свързано с Небето и вечността.

И Никодим и учениците през цялото време ми мислеха точно затова нещо, а не за някаква вечност. Затова след възкресението на Исус едно от първите неща, които Го попитаха беше:

Деян. 1:6  И тъй, веднъж, като се събраха, те го питаха, казвайки: Господи, сега ли, ще възвърнеш на Израиля царството?

И всичко това те го питаха в контекста на Христовите думи, че Божието царство наближи. Досега са минали 2000 години от тогава, плюс един Милениум стават поне 3000 години разстояние между думите на Исус, че Божието царство е наближило, до Новото небе и Новата земя. Това показва, че този термин няма нищо общо с Новото небе и Новата земя. Казваш, че не си чел никакви книжки, което не е вярно, защото всичко което си чел през годините, всички проповеди които си слушал, цялата религиозна среда в която си формирал убежденията си е оказала формиращото влияние върху тези вярвания. Разликата е че аз съм напуснал тази заразена среда и съм започнал да изследвам независимо от нея и това е довело да започна да виждам текста без призмите на генно-модифицирания евангелзъм.

Ето защо ти не можеш да валидираш твърдението си за родените и Новото небе и Новата земя без да докажеш равенство между двата термина. Такова равенство няма и от там идва заблуждението ти.

Quote
В новото небе и земя, Уочман, няма да влезе нищо което е неродено от Бога!

Нищо подобно не е записано, вместо това ето какво пише:

Откр. 21:27  И в него никак няма да влезе нещо нечисто, нито оня, който върши мерзост и който лъже, а само записаните в книгата на живота на Агнето.

За задължително родени свише нищо не пише. Условията са ясно написани и такова условие каквото ти добавяш няма!

Що се отнася до посланието  на Йоан, ако наистина думите на 1Йоан 5:1 са казани и важат в абсолютен смисъл (а не в принципен и перспективен смисъл) - то аз ще призная поражение в спора и ще трябва да преразгледам позицията си.

Приемането им в абсолютен смисъл обаче създава редица проблеми не само с много други места в Писанието, но и със самите думи на Йоан в същото това послание. Като цяло Йоан прави някакви много странни твърдения в това послание, които ако се приемат в абсолютен смисъл - настава пълна бъркотия и Йоан ще противоречи сам на себе си.

Аз самия съм склонен да приемам думите на Писанието в абсолютен и категоричен смисъл, което говори, че аз имам повече ум подобен на гръцкия отколкото на еврейския. Ако подходя към 1Йоан по този начин обаче просто ще трябва да изхвърлим това послание от Библията, защото то ще противоречи драстично на само себе си.

Ето няколко примера:

1Йоан 4:15  Ако някой изповяда, че Исус е Божият Син, Бог пребъдва в него, и той е от Бога.

Това е подобно на 1Йоан 5:1. Приемаме това в абсолютен смисъл и разбираме, че всеки който вярва (приел е на доверие), че Исус е Христос, сиреч Месията на Израел - вече е роден от Бога и Бог пребъдва в него и той е от Бога.

Да повярва някой че Исус е Месията не е толкова трудно нещо, нито да изповяда, че Исус е Божият Син. Днес милиарди хора изповядват такова вярване.

Обаче Йоан продължава да поставя допълнителни условия в посланието си, като например:

1Йоан 3:14  Ние знаем, че сме преминали от смърт в живот, защото любим братята. Който не люби, остава в смърт.

Излиза, че ако някой не люби остава в смърт. Значи НЕ ВСЕКИ който повярва, че Исус е Христос е роден от Бога, защото не може някой който е роден от Бога да остава в смърт. Необходимо е и допълнително условие. И ако прочетеш цялото послание на Йоан изникват още не малко такива допълнителни условия за да бъде някой наистина роден от Бога.

Следователно 1Йоан 5:1 е казано в обобщителен а не в абсолютен смисъл и в контекста на написаното означава, че ние трябва да любим онези, които са повярвали, че Исус е Христос, понеже те в перспектива погледнато са Божии деца. Цялото послание на Йоан показва, че в тази перспектива има много други условия, които ако не бъдат спазени - не може да се говори за раждане от Бога въобще.

Йоан бидейки евреин, а не грък има мислене и ползва изразни средства, които нямат абсолютен смисъл. Например когато фарисеите казаха за Исус:

Quote
Йоан 12:19  За туй фарисеите рекоха помежду си: Вижте, че нищо не постигате! Ето, светът отиде след Него.

Ако приемем думата "светът" (членувано с определителен член в оригинала) в абсолютен смисъл, то това означава, че целия свят е отишъл след Исус, или поне мнозинството. Те обаче имаха предвид, че мнозина отидоха след Него, а не целия свят или дори мнозинството от света, защото това не беше вярно. Но това показва как еврейския начин на мислене използва думи и изрази които имат здрав смисъл само ако се изключи тяхното абсолютно значение. Посланието на Йоан може да се разбира само по този начин в противен случай то ще противоречи драстично само на себе си.

Точно както и Йоан пише в първата глава на Евангелието си:

Quote
Йоан 1:12  А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име;

Тук се говори за процес, за това че се дава право, дава се възможност, отваря се врата за онези, които "Го приеха" - ДА СТАНАТ - Божии деца. Няма никаква абсолютна гаранция, че всеки ще успее да реализира това право в живота си. Това напълно съответства на това, което съм разбрал и което поддържам в тази тема.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3413
Re: Отпадане от вярата
« Reply #63 on: August 10, 2014, 18:03:35 PM »
Quote
Ако не си минал през тази врата, както симон мага и тн други не можаха да минат, то ти не си въобще разбрал какво и кой е Месията, и съответно нито си повярвал истински, че Исус е Месията, ако и да е изповядал такъв че вярва.

Тука почват еквилибристиките. Симон бил повярвал ама не бил минал през вратата и тем подобни усукни. Писанието казва, че е повярвал, не го казва някой човек. А и 1 Йоан 5:1 в абсолютния си смисъл няма място да допълнителни условия, като минаване през врати и прочие. От това се вижда, че ти самия не желаеш да го приемеш този пасаж в абсолютен смисъл, но когато го ползваш като аргумент в дискусията искаш да важи в абсолютен смисъл. Е не се връзват така нещата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3413
Re: Отпадане от вярата
« Reply #64 on: August 10, 2014, 18:10:03 PM »
Quote
Аз пък бих попитал как вижадате цар Соломон през тая призма за която спорите ?
Цялата тема на спора ви някак си много пасва с живота му.

Соломон е бил праведен човек, който отстъпва от правдата. Никой праведен човек няма гаранции, че веднъж като е станал праведен няма опасност или възможност за отстъпване. Дали е бил роден от Бога аз не знам, по сигурен мога да бъда за баща му - Давид. Но за да разберем повече за Соломон е важно да разберем дали се покайва и връща към правдата в края на живота си или не. Има един принцип, които се вижда в Писанието и той е че ако един цар стори зло в Израел и Бог прати пророците да прогласят съд, ако царя се покае, Бог не нанася злото в дните на неговия живот. Това се случи дори с един от най-нечестивите израилеви царе - Ахав. При Соломон нямаме свидетелство Божият съд да започва докато е бил жив, но започва след смъртта му, което е някакъв белег да се счете, че е възможно да се е покаял. Не пише нищо конкретно по този въпрос, но ако счетем, че книгата Еклисиаст е писана в края на живота му, където той описва всичките си премеждия и как се е отдавал на лудост и безумие (това може да включва идолопоклонствата с идолите на жените му) в края на краищата той записва в края на книгата си:

Quote
Екл. 12:13  Нека чуем свършека на всичкото слово: Бой се от Бога и пази  заповедите му, Понеже това е всичкото на човека;

И това може да е косвено свидетелство за неговото покаяние и връщане към Божията правда в края на живота му.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #65 on: August 10, 2014, 18:37:36 PM »
Там откъдето аз идвам така да се каже и хората от които нещо въобще съм слушал, по въпросите с последните времена имат неправилни виждания, както и в някаква степен по въпосите с новораждането, които аз не споделям Когато ти казах, че по тази тема не съм слушал британски усукни, точно това имах предвид. Нищо не съм слушал, или чел. Това може в някои случаи да е минус, а не плюс, но кой знае, може и да е обратното..

Пак отзад напред ще пиша:
Quote
Тука почват еквилибристиките. Симон бил повярвал ама не бил минал през вратата и тем подобни усукни. Писанието казва, че е повярвал, не го казва някой човек. А и 1 Йоан 5:1 в абсолютния си смисъл няма място да допълнителни условия, като минаване през врати и прочие. От това се вижда, че ти самия не желаеш да го приемеш този пасаж в абсолютен смисъл, но когато го ползваш като аргумент в дискусията искаш да важи в абсолютен смисъл. Е не се връзват така нещата.
Не са никак усукни, ами това е истината. Симон се видя че е вързан в неправда, а никой покаял се роден от Бога човек не стои вързан в неправда, след като е приел Исус за Месията и е повярвал в благовестието. Какви усукни?!

Както и по напред ето пак посочвам същото, че цялото послание на Йоан описва какви са родените от Бога и какви са дяволските чада! Какво толкова има в това неразлираемо, даже виждам че сега ти точно това ми обясняваш, а аз ясно съм го написал в предното си съобщение. Има Божии и дяволски чада. Няма други. На това ти нищо не каза. Всъщност има други, но това са тези твоите които ти определяш като вярващи, покаяли се , спасени, простени чрез кръвта Христова, но неродени. Тези са третите, но ги няма в писанието никъде, нито в Йоановото послание например могат да се видят такива люде.


Quote
small axe,

Основното нещо, което те препъва е че ти възприемаш без Библейски основания, че термина "Божието царство" е същото като Новото небе и Новата земя. Такова равенство в Писанието няма. Напротив, всички евреи когато говорят за Божието царство, или за Небесното царство - разбират само едно и също нещо - ВЪЗСТАНОВЕНОТО ЦАРСТВО НА ИЗРАЕЛ НА ЗЕМЯТА и няма нищо свързано с Небето и вечността.

Добре, нали написах в прединият си постинг, или по предният обяснение на това.. В милениума, светиите ще бъдат в определен стан. Станът на светиите. Там ще е като в новото небе и земя, това е също част от царството Божие. Там няма да влезе никой/ да бъде част/ който не е роден от Бога, съвсем според думите на Господ Исус. Но в останалата част на още старата земя през милениума, ще има неродени хора, ще има още възможност за грях и съответно смърт и тн. Там ще се спира всеки появил се грях, в милениума, но в новото небе и земя няма да има такива неща вече, но всичко ще бъде ново. Там също няма да влезе никой който не е роден от Бога.

Абе не мога да разбера, как щом Господ е казал, че в Божието царство няма да влезе никой който не е роден от Бога. Точните думи ги цитирам за трети път- "Ако не се роди някой отново, не може да види Божието царство"
Ти въпреки това продължаваш да настояваш, също както в случаят с цтираното от посланието на Йоан, противополжно твърдение. Ти казваш, че в царството Божие ще влязат и неродени отново/отгоре хора?!?
Това нещо е неразбираемо.. и въпреки това наричаш написаното от мен еквилибристики, усукни и тн. Абе аз цитирам думите на Господа и на апостолът Йоан. Какви усукни? Не си прав въобще.

Новото небе и земя ти не го ли смяташ за Божието царство? Я кажи!  Няма да влезе там нищо нечисто, както е писано, също както е писано там няма да може да влезе и никой който не е роден от Бога. За смъртта и греха писах и обясних защо няма да има вече ни грях, ни смърт, ни възможност да се появат.
Как Господ казва че няма никой който не е роден от отново да влезе в царството Божие, а ти наопъки казваш че може и ще влязат някакви простени чрез Христовата кръв вярващи, но неродени.. Противоречие огромно!
 Затова и преди ти казах че без да искаш разделяш Христовите, така разделяш и тялото Христово. Това е неправилно.

И Давид и цар Соломон / ако се е покаял, което и аз вярвам/ ще са участници в първото възкресение, като родени от Бога хора.
Понеже при второто възкресение, както е писано Деяния на апостолите 24 глава 14 стих възкръсват нечестивите.
"Но това ти изповядвам, че, според учението, което те наричат ерес, така служа на бащиния ни Бог, като вярвам всичко що е по закона и е писано в пророците, 15 и че се надявам на Бога, че ще има възкресение на праведни и неправедни"
(Деян. 24:14)

При това второ възкресение, вероятно ще има и възкресени хора които са в книгата на живота и са родени от Бога, но са станали такива след първото възкресение и затова не са участвали в него. Със сигурност там на второто няма да си ни Давид, ни Соломон, нито някакви други праведни, вярващи, простени чрез кръвта Христова, вярващи че Исус е Месията но неродени, понеже ако са такива ще са родени отново и ще участват в първото възкресение.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Отпадане от вярата
« Reply #66 on: August 10, 2014, 19:33:10 PM »
@small axe, бих ти препоръчал да се поспреш за известно време и да оставиш нещата да отлежат, колкото е нужно. В момента не си способен да разбереш какво се пише, оплиташ се и не можеш адекватно да защитиш, и тезата си. Също е безпредметно да се повтарят едни и същи неща, и да се затрупва темата.

А междувременно попрочети пак последните глави на Откровение и обърни внимание, че има град от Бога и едни хора в него, има и народи извън този град, явно с нещо различни от хората в града. Отделно има река с жива вода и дърво на живота за изцеление на народите. Защо? Имаше и една притча за Божието царство за една невеста и гостите на сватбата. Кои ли са тия гости, коя ли е невестата? Изобщо материал много има за размисъл, а ти бързаш да пишеш без да осмислиш нещата. Не бързай, дай си време.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #67 on: August 10, 2014, 19:55:12 PM »
Quote
В момента не си способен да разбереш какво се пише, оплиташ се

:)

Джони, точно за това говоря. Там няма да влезе нищо нечисто. Нима си мислиш че не съм мислил над книгата откровение.. Разберете хора, проумейте го няма да има в новото небе и земя хора които да не са родени отново. Ще има разлики в тези хора, като някакво положение, награди, близост с Господа, но всички ще са родени отново. Ще има и такива които ще са в по голяма близост с Бога, нима не сме го писали това вече... Но всички ще са родени отново. / в новото небе и земя/
 
В кое се оплитам? Я кажи, че така само с недомлъвки няма смисъл. Абе в този форум имам чувството че с някакви светила неземни едва ли не съм тръгнал да говоря, дето всичко знаят и веднага етикети лепят. Недейте така, хора /братя/ смешно е даже! Като кажеш че някой се е оплел, посочи в кое и какво се е оплел, посочи думите които са неправилни.. А не така някакви недомлъвки. Ще прощавате, ако съм по груб, но от толкова страници то не бе квалификации, определения,- неспособен, неразбиращ, измамен , излъган, не наясно, оплитащ се и тн и тн..
Така не се води нормална дискусия, така правят хората от света, имат си методи за това, принизяват опонента, изкарават го незнам си какъв и сетне от тази позиция почват да дискутират с него като вече  някакви ментори, не бива така..

Ако не се роди някой отново, не може да види Божието царство..Уочман, а вероятно и ти Джони, ти ще кажеш, смятате че може да види Божието царство.

Йоан казва- Всеки Който вярва, че Исус е Месията е роден от Бога! / като в цялото послание става видно какъв е този който наистина вярва/

Уочман казва не всеки, че и добавя някакви спасени, повярвали в Месията и даже ПРОСТЕНИ хора, които определя, като неродени!?! И сетне аз съм се оплел. Абе, вие май.. незнам какво да ви кажа- братя, просто е изумителна тази тема, ще взема да я сложа в един друг форум където има вярващи, да се чете..
Едно и също повтарям, понеже това едно и също е същественото. И ще го повтарям, понеже това е писано ясно.


Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3413
Re: Отпадане от вярата
« Reply #68 on: August 11, 2014, 00:32:44 AM »
Quote
@small axe, бих ти препоръчал да се поспреш за известно време и да оставиш нещата да отлежат, колкото е нужно. В момента не си способен да разбереш какво се пише, оплиташ се и не можеш адекватно да защитиш, и тезата си. Също е безпредметно да се повтарят едни и същи неща, и да се затрупва темата.

А междувременно попрочети пак последните глави на Откровение и обърни внимание, че има град от Бога и едни хора в него, има и народи извън този град, явно с нещо различни от хората в града. Отделно има река с жива вода и дърво на живота за изцеление на народите. Защо? Имаше и една притча за Божието царство за една невеста и гостите на сватбата. Кои ли са тия гости, коя ли е невестата? Изобщо материал много има за размисъл, а ти бързаш да пишеш без да осмислиш нещата. Не бързай, дай си време.

Аз бих повторил абсолютно същото. Small axe тотално зацикли и няма никакво желание да обърне внимание да предоставените аргументи и повтаря едно и също. А като гледам от последните си постинги взе и да се ядосва и пали и въобще не обръща внимание какво му се отговаря. Решил си е че библейския термин "Божието царство" е равен на Новото небе и Новата земя и това е. Доказателства няма, само инерция до несвяст. Желязото се кове докато е горещо, но аргументите най-добре се схващат извън разгорещяването.

Аз нямам какво да добавя по този дебат.  Внимателно съм изложил и аргументите си и контра аргументите си. Да се повтарям няма смисъл.

 Ако темата вече се развие в друга посока и има какво да се каже ще се включвам пак.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #69 on: August 11, 2014, 11:32:10 AM »
Ами нормално е да се пали човек, то като се води дискусия по този начин, както написах е неприемливо. Аргументите ги гледам много добре, но не ги намирам за правилни, ако ги бях намерил за правилни щях да кажа.

Така, че и аз спирам, но пак ще повторя най- важното, че има родени и неродени от Бога. Едните краят им е погибел, другите ще влязат в царството на Бога. Едните са записани в книгата на живота, другите не са.
И между родените от Бога има разлики, те имат различни награди, различен статут вероятно/ по човешки/ в това царство но са Божии деца родени поради вярата /истинска/ в Месията, според 1 Йоан 5 глава.

Айде нека отлежава, насила хубост не става, щом искате да спираме, спираме, явно сметнахте, че се аргументирахте достатъчно, но ясните думи / на Месията и на Йоан/ си стоят и според мен говорят обратното на това което твърдите.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3413
Re: Отпадане от вярата
« Reply #70 on: August 11, 2014, 21:37:12 PM »
Палиш се защото не различаваш квалификация на действие с квалификация на човек. Когато се квалифицират твоите вярвания и действия това касае определени факти, а не теб самия като личност. Ето например аз казах - "това е лъжеучение" ти чуваш "ти си лъжеучител". Откъде идва този развален телефон? При условие, че се пише, а не се говори? За мен е разбираемо откъде идва, но аз нямам желание да ти държа сметка за това. Достатъчно са бремената на злия ден за да добавям още бремена.

Иначе спирането е по необходимост понеже липсва чуваемост. А говорене без чуваемост е суетно занятие. От твоята религиозна камбанария ти си се сграбчил за определени неща и не искаш да чуеш нито видиш контра аргументацията.Как да те съдя за това, като аз съм виновен в същото? Been there, done that, както казват американците.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #71 on: August 11, 2014, 22:33:14 PM »
Аргументи. Това е нужното. Не квалификация на вярвания без аргументация. Като кажеш на някого - ти не схващаш, ти си се оплел и тн. трябва да му посочиш какво не схваща и в какво се е оплел.
Не става дума за злонамереност, ясно ми е че от твоята религиозна камбанария и ти си се хванал за твоите си вярвания, същата работа дето ми сочиш на мен. Ама аз чета съвсем честно писанието и ти казвам какво мисля, а ти не вярваш, ти мислиш че някой ми промил мозъка. Не мога да ви убедя, пък все ми е тая. Според мен ще дойдете на моето разбиране, но не знам кога. Аргументи дадох, не разбирам защо не ги приемате, просто ми е непонятно.
Все пак дръжте фронта, Господ идва скоро и тия спорове ще се прекратят. :)

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 975
Re: Отпадане от вярата
« Reply #72 on: August 11, 2014, 23:51:36 PM »

И между родените от Бога има разлики, те имат различни награди, различен статут вероятно/ по човешки/ в това царство но са Божии деца родени поради вярата /истинска/ в Месията, според 1 Йоан 5 глава.


С това съм съгласен, изброени са награди примерно в Откровение 2 и 3 глава. Като за всяка награда има изискване. А и в едно царство с цар/управител няма как да се разминем без йерархия, като дали ще е малка или голяма това не коментирам.

Също така Павел се изказва подобно за изискванията:

1 Коринтяни 9:24
Не знаете ли, че, които тичат на игрището, всички тичат, а само един получава наградата? Така тичайте, щото да я получите.


Но пък Watchman започна една много интересена тема на която ти не отговори разбираемо.

Какъв е критерия според теб small axe за първото възкресение т.е. кой и защо ще бъде възкресен ?
Каква е целта на Милениума и първото възкресение ?
Защо въобще Бог си прави труда да създава Милениума като може спокойно да изчисти всичко с един замах ?

Watchman си каза неговата теория. Ама твоята нещо не я сванах, а като гледам и не само аз.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #73 on: August 12, 2014, 00:59:52 AM »
ето някои критерии освен написаното в 1 то послание та Йоан:
"И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд, 28 така и Христос, като биде принесен веднъж, за да понесе греховете на мнозина, ще се яви втори път, без да има работа с грях, за спасението на ония, които Го очакват." /Евр 9:27/

Защото, ако сме се съединили с Него чрез смърт подобна на Неговата, ще се съединим и чрез възкресение подобно на Неговото;  6 като знаем това, че нашето старо естество бе разпнато с Него, за да се унищожи тялото на греха, та да не робуваме вече на греха.  7 Защото, който е умрял, той е оправдан от греха.  8 Но ако сме умрели с Христа, вярваме, че ще и да живеем с Него.. / Римляни 6/

"Но това ти изповядвам, че, според учението, което те наричат ерес, така служа на бащиния ни Бог, като вярвам всичко що е по закона и е писано в пророците, 15 и че се надявам на Бога, че ще има възкресение на праведни и неправедни"
(Деян. 24:14)
Така и вие считайте себе си за мъртви към греха, а живи към Бога в Христа Исуса /Римляни 6/
Но сега като се освободихте от греха, и станахте раби Богу, имате плода си в светост, а сетнината живот вечен /рим.6/
"И ето волята на Този, Който Ме е пратил: от всичко, което Ми е дал, да не изгубя нищо, но да го възкреся в последния ден. 40 Защото това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот, и Аз да го възкреся в последния ден." (Йоан 6:39)

"Никой не може да дойде при Мене, ако не го привлече Отец, Който Ме е пратил и Аз ще го възкреся в последния ден." (Йоан 6:44)

 Защото ако верваме че Исус умре и възкръсна, така и Бог умрелите в Исуса ще приведе с него заедно.   Защото това ви казваме със слово Господне, че ние живите които останем до пришествието Господне нема да предварим умрелите;   понеже сам Господ ще слезе от небето с повеление, с глас архангелов, и с тръба Божия; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред;  после ние живите / в Христа/ които сме останали с тех наедно ще бъдем грабнати на облаци да срещнем Господа на въздух; и така ще бъдем всекога с Господа.  И тъй, утешавайте се един друг с тези думи Това което аз разбирам е, че първото възкресение е възкресението на праведните. На тези които са Христови.

Те оживяват, според писаното в нетленни тела и има живи хора които са Христови, останали живи до Христовото пришествие, които се видоизменят и срещат Господ Исус във въздуха.
Сетне на земята се установява това земно хилядагодишно управление на Месията, който управлява със своите светии.

Съществено  е, че в милениума сатаната е вързан с цел да не мами ВЕЧЕ земните жители.  Божиите обещания се изпълняват в това 10000 годишно царство и той царува от престолът на Давид, от Израел над планетата. И тук виждам аз една от целите,  на това управление преди новото небе и земя. Да стане видно, че въпреки вързаният сатана и неговата невъзможност да мами, въпреки това, че отцелелите от народите / неродени и неизменени, още в плътски тела, влезли в милениума/ виждат и тоталното праведно управление на самият Господ и Неговите свети хора в нетленни тела и разбират какво е правда , ВЪПРЕКИ това, човека си остава зъл и със възможност да се покварява. Тоест става видно, че без тотално унищожение на старата земя и небе , и без тоталното унищожение на плътта, без раждане от Бога, е невъзможно да зацарува правда и мир вечно. Затова и след пускането на сатана става отново този бунт на народите и те нападат станът на светиите, което доказва пълната поквара на падналото Адамово естество в старият човек , но огън пада от небето и всичко приключва.

В новото небе и земя, няма да има вече такава възможност за измама понеже няма ни плът, ни дявол и има само родени от ново хора с ново естество,/ но в някаква йерархия и различни награди според своят живот в тялото след прощението на греховете им от Месията/. Новото им естество, като новородени не може да греши / плът няма , та значи и дори да падне инцидентно в грях не може.  Съответно няма да има ни грях, ни смърт ни плач или болка, като пише първото премина..Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Отпадане от вярата
« Reply #74 on: August 12, 2014, 10:53:50 AM »
Small axe, мисля че малко фантазираш. Как можеш да знаеш какво следва след Откр. 22 гл.? Възможността за грях и свободния избор никога няма да се отмахне. Не е ли писано, че мъчението в огненото езеро е вечно? Защо е вечно? Според мен, за да напомня винаги и непрестанно какви са последствията от греха. За да не се изкушава никой повече да върши грях. А не че възможността някой да извърши грях ще се премахне въобще. За да стане това, би следвало да се промени всичко. Писанието не казва, че с новите тела хората ще станат роботи, без възможност за избор и ще следват Бога, понеже така са програмирани. Бог създаде човек със свободен избор и тази свобода не е резултат от греха, а от Божието вечно намерение. Понеже е писано, че всичко което прави Бог, е вечно. Бог не се проваля в плановете и намеренията си, също е писано. Бог би изменил на Себе Си, ако отмахне тази възможност. И какво би означавало това в контекста на Сътворението? Че Бог се е провалил? Че дадената свободна воля е грешка и сега в новото небе и земя тя няма да съществува? Грехът не се появи в някакво изначално грешно създание, но в един, който е бил копие на съвършенството.