Author Topic: Второто идване на Христос и приготвянето ни  (Read 25576 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3416
Quote
От къде го видя това за облаците? Защото според e-sword, думите са си различни. Ти къде го гледаш?
В Солунци:
G3507
νεφέλη
nephelē
nef-el'-ay

В Евреи:
G3509
νέφος
nephos
nef'-os

това са различни форми на една и съща дума, виж, че корена на двете е един и същ. Подобно на "ходя" и "ходещ" на пръв поглед различни думи, но двете описват едно и също нещо.

Quote
Защо тленното, ще се облича в нетление, след като няма да има нищо свръхестественно в състоянието на невястата при идването на Исус? По вашите думи тя ще си е тука и Той просто ще дойде при нея? Щом е така за какво говори Павел?

Не знам защо реши, че някъде твърдим, че няма да има трансформация на светиите при пришествието. Напротив ще стане точно така както Павел описва - ще има трансформация на телата в нетленни. Ключовата разлика е че учението за грабването твърди, че Невястата ще евакуира земята и ще си стои някъде на топло на "небето" докато евреите се оправят сами на земята. Докато Писанието учи, че обръщането на евреите обратно към Христос ще бъде чрез църквата, затова църквата няма да бъде на никакви облаци в небесата, а ще бъде на земята и ще свидетелства на евреите по време на "голямата скръб" и това се случва преди пришествието и трансформацията на светиите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
За думите не съм много съгласен с тебе. Мисля, че си носят различен смисъл и двете, но това няма толкова значение за темата, тъй като тези две думи не мога да "изкривят" това което е написано на много други места в Библията за пришествието на Исус.
А останах с впечатление, че защитавате с Тихомир, тезата за това, че живите няма да посрещнат Исус в небето, от едно негово изречение, че посрещането на Исус на земята е самото пришествие. И аз го разбрах в смисъл, че ще го чакаме тука да слезне, но после прочетох пак поста и видях, че не съм разбрал правилно какво е написал. Иначе то това, че никой не иска да прочете Откровение На Йоана, така както наистина е дадено е явно отдавна. Но за такива ще се изпълни словото от Исая 30-та гл.

8. Сега иди, напиши това пред тях на дъсчица, И забележи го в книга, Та да остане за бъдещото време за свидетелство до века,
9. Че те са непокорни люде, чада лъжци, Чада, които не искат да слушат поуката Господна,
10. Които казват на гледачите: Не гледайте, И на пророците: Не ни пророкувайте правото, Но говорете ни ласкателно, пророкувайте измами,
11. Отстъпете от пътя, Отклонете се от пътеката, Махнете отпред нас Светия Израилев.
12. Затова, така казва Светият Израилев: Понеже презирате това слово, И уповавате на насилството и на извратеността, И се опирате на тях,
13. По тая причина това беззаконие ще ви бъде Като разпукната част издута във висока стена И готова да падне, Чието рухване става внезапно в един миг.
14. И Той ще я разломи, строшавайки я безпощадно, както се чупи грънчарски съд, Така щото между частите му да се не намира черепчица, С която да вземе някой огън от огнището, Или да гребне вода от щерната.

Много ясно се вижда от Словото, къде ще са светиите, преди пришествието на Исус и какво ще преживяват. Това, че на някой не му харесва, няма значение. А може би някои както мене преди,бъркат страданията и гоненията на светиите от Антихрист, преди пришествието на Исус с нещата които ще станат по време на Голямата Скръб. И като четат за Божия гняв разбират,че той ще се излее и върху невястата. Но това са различни неща. Невястата или истинската църква, ще бъде грабната преди седемте  чаши на Божия Гняв, които се изливат за наказание на човеците. В това време истинската църква е при Исус и няма да "участва" в тях. Това става ясно от 14-та глава.

Както и е ясно, че по времето на Антихрист, църквата ще е на земята, защото е написано в 2Солунци, 2-ра глава:

1. А колкото за пришествието на нашия Господ Исус Христос и нашето събиране при Него молим ви, братя,
2. да не се поклащате лесно от здравия разсъдък, нито да се смущавате било от дух, било от слово, или от послание, уж от нас изпратено, като че ли вече е настанал денят на Господа.
3. Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта,
4. който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, щото той седи [както Бог] в Божия храм и представя себе си за Бог.

А доколко ще пострада всеки в това време само Бог Отец, ще реши. Може едни повече, от други, не знам. Но принципно това учение за "децата на Бога и тяхното постоянно предпазване от страдания" се разбива още от 1Петрово, 4гл:

1. И тъй понеже Христос пострада по плът, въоръжете се и вие със същата мисъл, защото пострадалият по плът се е оставил от греха,
2. за да живеете през останалото в тялото време, не вече по човешки страсти, а по Божията воля.

Но просто не на всеки му харесва този път. А той пътя е един!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Никъде не пише, че Божиите хора ще бъдат "грабнати" преди чашите на гнева, но пише, че няма да бъдат изложени на гнева. Има достатъчно примери, където Божият гняв се стоварваше върху определена общност или народ и независимо дали праведните бяха в района, то не ги засягаше.

Примерно унищожението на Вавилон, което ще стане в преди идването на Христос, ще се случи докато светиите са на земята. Тези, които не са се отделили от Вавилон, ще погинат заедно с тези вътре в него (или по-точно "нея", както е записано).

Твърде своеволно е твърдението, че ако някой не бъде засегнат от Божия гняв, той непременно е "грабнат", поради причината, че самото "грабване" няма да трае години, а ще е грандиозно събитие, което ще се види от всички жители на земята и тогава ще има голям трус, който ще изравни земята и ще останат само възвишенията на Ерусалим.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Лъчо

 • Read-only
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 20
Колко ли пъти, срещайки погледа на някой бездомник, сте се питали какъв ли е бил животът му, дали е имал семейство, професия... живял ли е някога другояче? В едно стихотворение се казваше, че очите, дори и в умората, говорят на всички езици. В тях се крие отпечатъкът на преживяното минало.

Какво ли е онова нещо, която може да ни накара да продължим, след като отпечатъкът избледнее, покрит от болката от смазани мечти, безпътица и самота?

Вижте изповедта на един клошар, която ни даде всички отговори и ни накара да се усмихнем... уж без причина!

„Отивам да си купя кафе. Пред мен човечец, леко потрепващ, леко прегърбен, около 70-годишен или толкова изглеждащ. Изсипва от шепата си стотинки и тихо казва: „Едно кафе.” Продавачката изсумтява, броейки ги: „По-жълти нямате ли? Освен това 2 стотинки не ви достигат.” Човекът си ги прибира обратно и понечва да тръгне. „Не ви ли е срам?” – изкрещявам на продавачката - „Аз ще платя кафето”. Поканих човекът на масичката, подадох му кафето и седнах до него. Стори ми се разстроен. Той ми благодари и изсипа шепата стотинки пред мен. Каза: „Вземете ги. Нека Господ ви дава здраве и дано винаги да имате да давате!” Понечих да му кажа, че и само 2 стотинки да имам – пак ще ги дам, но замълчах. Вгледах се в топлите му очи и още педи да попитам каквото и да било, той започна да разказва: „Клошар съм. Не ме е срам. Не исках да излъжа продавачката. Не бях преброил правилно. Не винаги съм бил клошар. Бях пианист. Много пътувах. Имах всичко. Имах пари. Никога не ми беше хрумнало, че ще остарея, че животът ми ще се преобърне. Пострадах при катастрофа. Вече не можех да свиря и животът ми тръгна назад. Взех пенсия по болест, работех където каквото мога. Семейство и деца нямам. Сега съм с малка пенсия. Тя никога за нищо не ми стига. Много обичам животните и един ден до една кофа за боклук стоеше едно гладно куче. Не беше от квартала. Огледах се, почудих се какво да му дам. Пари нямах да му купя. Без да се осъзная как, надникнах в кофата за да му потърся нещо за ядене. Намерих един хляб. Толкова ме беше срам от минаващите хора, но погледът на гладното куче впит в мен ме отрезви. Извадих хляба, взех една филия и му дадох. То го налапа сякаш никога не е яло. Започнах да му чупя, за да яде по-бавно. Паднаха няколко трохи и веднага долетяха гладни гълъби. Започнах да храня и тях. Изведнъж осъзнах, колко ми е леко на сърцето и колко съм щастлив, че все пак успях да ги нахраня. На другата сутрин, кучето седеше до кофата и гледаше към блока ми. Но аз бях подготвен. Носех хляб, натопен в манджа от вкъщи. Нещо в сърцето ми се беше преобърнало. Започнах да забелязвам всички гладни животни в квартала ми. Преди ги подминавах без да се замислям. Реших, че няма нищо лошо да търся в кофите храна. Реших, че в името на животните не ме е срам. Така започнаха да минават дните ми. Сутрин излизах, набавях храна от кофите и ходех да храня животните. Верният пазач до кофата за боклук, онзи първият дето нахраних, го прибрах в къщи. Той ме научи, че животът не свършва с парите. Така станах клошар. Освен храна, събирам вестници, кутии и ги връщам. Припечелвам стотинки и заедно с моята пенсия се оправяме някак си с моя верен другар!” Усмивка озари лицето му, усмивка искрена и топла, такава, каквато не съм виждала в нито един богаташ. Очите ми се напълниха със сълзи. „Вие току що ми предадохте урок от живота, господине! Благодаря Ви! Нека кафето е от мен!” – казах. А той отвърна: „Благодаря, че ме изслушахте госпожо! Благодаря за кафето и знайте – Животът е Чудо! Струва си да се живее!”“

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Лъчо,

Предполагам разбираш, че това което пишеш
1) Изобщо не е по темата. Ама изобщо.

2) Не си наясно с принципите, по които трябва да живее един Божий човек и как в Писанията дори бедните като родителите на Исус, които дори нямаха възможност да купят агне, за да принесат в жертва при обрязването на детето, пак имаха препитание от земята и от занаятчийство. Не си наясно, че градският начин на живот ражда бездомните хора и вместо да им се покаже път, се насаждат подобни историйки, за да може хората или "да дават пари/храна/дрехи" или "да гледат с умиление". На село хората са доста бедни, обаче не съм видял никой от тях гладен. С това отношение подобни хора ще затъват все повече и повече, а тези, които се връзват на такива истории ще бъдат все повече без идея защо изобщо става всичко това.

Това второто го пиша главно за четящите, защото виждам, че ти не познаваш Библията, не те е грижа за Писанията и просто си един човек, който търси по някакъв начин утеха в това, което се върти около човека, но не и около Божиите цели.

Затова не виждам какво изобщо правиш в този форум. Ако те интересува нещо конкретно, питай в съответна тема. Ако искаш да лансираш хуманистични безплодни истории (които нямат полза за подобни хора, но затвърждават безсмислените практики в градския начин на живот), по-добре си намери друго място.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Лъчо

 • Read-only
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 20

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Мисля, че един разумен човек би се замислил след като му се покаже, че пише произволни неща в теми, които нямат нищо общо с това, което се говори.

Когато няколко души говорят на дадена тема и някой реши да се включи и да каже ни в клин ни в ръкав нещо без връзка, най-вероятно ще му се направи забележка. Ако този човек продължи да се намесва в разговора с безсмислени коментари, такъв ще бъде отделен да си говори с други хора, които имат интерес към неговите приказки. По същия начин е и в една писмена комуникация като форума.

Виждам, че продължаваш да пускаш произволно съдържание в темата без да се съобразяваш с никакъв ред. Ако познаваше Бога, нямаше да се впечатляваш от клипчета, които нямат нищо общо с еврейския Бог, а имат за цел само да гъделичкат човешката гордост и себелюбие.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Никъде не пише, че Божиите хора ще бъдат "грабнати" преди чашите на гнева, но пише, че няма да бъдат изложени на гнева. Има достатъчно примери, където Божият гняв се стоварваше върху определена общност или народ и независимо дали праведните бяха в района, то не ги засягаше.

Може и да си прав за това, защото не е много ясно написано, дали седемте чаши са след седмата тръба. Но аз го мисля така, защото в Откр. 14гл пише:

9. И друг, трети, ангел вървеше подир тях и казваше със силен глас: Ако някой се поклони на звяра и на неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си,
10. той ще и да пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му; и ще бъде мъчен с огън и жупел пред светите ангели и пред Агнето.

А в 15гл:

2. И видях нещо като стъклено море, размесено с огън, и че тия, които бяха победили звяра и образа му и числото на името му, стояха при стъкленото море, държейки Божии арфи.Това е преди да започне изливането на чашите. За това ми изглежда, че светиите няма да бъдат на земята тогава.  Но както казваш може да са на земята и да не бъдат засегнати от това което става както беше и с Израел в Египет. Но и да не е така, това наистина не трябва да става тема около която да се върти всичко, защото фокуса е поставен върху Исус и неговото царуване. За всичко Отец ще се погрижи и кой през каквото има да мине ще мине.
Поздрави

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Съжалявам, че два поста един след друг пускам, но се сетих и нещо друго.
В 14 глава е написано:

14. И видях, и ето бял облак, и на облака седеше един, който приличаше на Човешкия Син, имайки на главата си златна корона и в ръката си остър сърп.
15. И друг ангел излезе от храма и викаше със силен глас на този, който седеше на облака: Простри сърпа си и жъни защото е настанал часът да жънеш, понеже земната жетва е презряла.
16. Оня, прочее, който седеше на облака, хвърли сърпа си на земята; и земята биде пожъната.
17. И друг ангел излезе от храма, който е на небето, като държеше и той остър сърп.
18. Още и друг ангел, който имаше власт над огъня, излезе из олтара и извика със силен глас на този който държеше острия сърп; и рече: Простри острия си сърп и обери гроздовете на земното лозе, защото гроздето му е вече узряло.
19. И ангелът хвърли сърпа си на земята, обра земното лозе, и хвърли набраното в големия лин на Божия гняв.
20. И линът бе изтъпкан вън от града, и кръв потече от лина дори до юздите на конете върху едно разстояние от хиляда и шестстотин стадии.

От тука аз разбирам, че първо Исус хвърля сърпа си на земята за да пожъне и после друг ангел хвърля сърпа си и събира "земното лозе" което е хвърлено в "големия лин на Божия гняв". Мисля че точно това показва, че първо Исус ще събере своите си и после ще се излее Божия гняв на земята върху останалите човеци. Защото това което беше събрано в лина е изтъпкано и едва ли невястата ще бъде в него. Нали точно "чашите на гнева" са "Божия гняв"? Няма защо невястата да стои в нещо за което нито е определена, нито пък ще има роля. Но както написах, това не е най-важното. просто се сетих за тази 14гл.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3416
В този пасаж се говори за две отделни жътви. Едната на праведните, която я прави самия Исус, другата на Божия гняв, която се прави от ангел, който е пратеник на гнева Му.

Според апостол Павел пришествието на Христос е свързано със "събирането на светиите" - въпроса е КЪДЕ отиват светиите при това събиране? Според мен правилния отговор е че те отиват заедно с Христос в Ерусалим, където те посрещайки Го във въздуха се присъединяват към Неговото шествие към Ерусалим, където ще седне на престола на баща си Давид. От там Исус ще раздаде на светиите Си длъжности и отговорности по време на царуването Му на земята и ще ги разпрати при народите да бъдат сред тях царе и свещеници. Затова и пророчеството казва:

Юда 1:14  За тях пророкува и Енох, седмият от Адама, като рече: Ето Господ иде с десетки хиляди Свои светии,

Тук се вижда, че при пришествието Христос слиза на земята в компанията на светиите Си, които според Павел преди това са били вдигнати във въздуха от всички краища на земята да Го посрещнат във въздуха.

При пришествието Си - Христос ще стъпи на Елеонския хълм и ще го разцепи на две:

Захария 14:4  В оня ден нозете Му ще застанат На Елеонския хълм, който е срещу Ерусалим на изток; И Елеонският хълм ще се разцепи През средата си към изток и към запад, Така че ще се образува твърде голям дол, Като половината от хълма се оттегли към север, И половината му към юг.

След което Христос ще влезе победоносно в Ерусалим през източната врата, която сега е запечатана:

Езек. 44:1  Тогава Той ме върна по пътя на външната порта на светилището, която гледа към изток; и тя бе затворена.
Езек. 44:2  И Господ ми рече: Тая порта ще бъде затворена, няма да се отвори, и никой човек да не влезе през нея; защото Господ Израилевият Бог е влязъл през нея; затова, тя ще бъде затворена.


В този смисъл "грабване" има по смисъла на събирането на светиите във въздуха и присъединяването им към Господното шествие към Ерусалим в деня на Второто пришествие, но не и по смисъла на популярната йезуитска доктрина за изчезването на светиите от земята за години наред.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Petio

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 125
 Правите ли разлика между "гневът на Агнето" и "Божият гняв" ? Забелязали ли сте , че идващите от голямата скръб идват след "гневът на Агнето" ? Докато по време на изливането на Божият гняв , вече божиите хора са скрити ? Забелязалили сте какво предизвиква гневът на Агнето ?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Аз първо се чудя дали си чел какво е писано по-горе, а следващият ми въпрос е какво друго искаш да кажеш.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Petio

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 125
 Прочетох и двете теми върху които е дискутирано. Видях , че никой не е обърнал внимание на факта , че голямата скръб е предизвикана от гнева на Агнето. Видях , че има очакване на голями гонения на християни , като това ще е малко преди пришествието. Но това не е вярно ! Преди пришествието няма да има гонения ! Ще има нещо друго. Доста по-коварно и опасно! Не сте обърнали достатъчно внимание на думите на Господ в Матея 24:37 " И като бяха Ноевите дни, така ще бъде пришествието на Човешкия Син.
24:38 Защото, както и в ония дни преди потопа, ядяха и пиеха, женеха се и се омъжваха, до деня до когато Ное влезе в ковчега,
24:39 и не усетиха, до като дойде потопът и завлече всички, така ще бъде и пришествието на Човешкия Син.
24:40 Тогава двама ще бъдат на полето; единият се взема, а другият се оставя.
24:41 Две жени ще мелят на мелницата; едната се взема, а другата се оставя. "      Времето преди потопа не беше време на гонения. Но мнозина мислят , че ще е време на гонения , защото не правят разлика между гнева на Агнето и Божият гняв. И така не се разбира точно къде е голямата скръб и .... е голяма каша. Но на мен Господ ми показа кое как е и защо е така.

Petio

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 125
 За това пиша и тук - за да ви информирам .

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 977
Rev 4:1  След това видях, и ето врата отворени на небето; и предишният глас, който бях чул да говори с мене като тръба, казваше: Възлез тук, и ще ти покажа това, което трябва да стане подире.
Rev 4:2  Начаса се намерих в изстъпление чрез Духа, и, ето, престол беше поставен на небето, и на престола седеше Един.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]