Author Topic: Софтуер.  (Read 56917 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Софтуер.
« on: November 08, 2013, 11:56:14 AM »
Здравейте. Какво мислите за т.нар., пиратски софтуер? Като започнем от OS, та до някоя елементарна програма за няколко долара. Ползването на такъв софтуер, по този начин, не е ли ограбване на тези, които са го създали? Примерно, Windows. Не крия, че на всички компютри които ползвам, няма нито един закупен легално лиценз на Windows. Нито на някоя друга програма, примерно Office. Знам, че има алтернативи, но къде от инерция, къде от нежелание да се запознавам с Linux по-отблизо, не съм се възползвал. Организациите за защита на авторски права, направиха опит да спрат разпространението на такъв софтуер. Обаче потребителите се измъкнаха с твърдението, че те просто споделят. Демек, някой си е купил легален Windows да речем, обаче го качва на някой торент и този Windows обикаля света. Никой не го е купил, а го ползва. Но и никой не може да забрани на някой да го сподели. И хем вълка сит, хем агнето цяло. Но мен не ме интересуват светските практики и искам да видя какво Божието Слово казва по въпроса. Там за крадците не пише нищо приятно. Въпроса е, това кражба ли е.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #1 on: November 08, 2013, 18:49:03 PM »
Единствената разлика между това да използваш софтуер, който не си написал, и да използваш сребърна лъжица, която не си направил е, че едното е в цифров вид, а другото е реално. Но и при двете имаме продукт, който се прави от някакви хора, отнема време, отнема някакви ресурси.

Това, че сребърната лъжица се краде по-трудно от операционна система, не променя факта, че и двете са продукти, които струват нещо. Има дървени лъжици, които може да вземеш без пари от някой дърводелец. Това е като безплатния софтуер, който се предлага. Авторът е решил да дава продукта без пари и той работи, въпреки, че няма "търговски вид" на супер лъскав продукт.

Мисля, че това отговаря на въпроса ти.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #2 on: November 09, 2013, 21:48:38 PM »
Ако направиш една сребърна лъжица, може да я ползва един човек. От едно копие на софтуер може да направиш неограничен брой.
Време средства изразходвани за двете неща нямат сравнение.
Ако аз реша да си споделя лъжицата и да я дам на някой, аз няма да имам лъжица.
При софтуера не е така.
Ако аз дам на Пешо да препише библията която съм купил аз съм споделил с Пешо нещо мое, но и двамата ще го имаме след това т.е. аз не съм ощетен от даването. Продавача ми е продал библията и аз мога да правя с нея каквото поискам. При софтуера е същото.
Ако искаш дай по подходящ пример, но това с лъжицата не става за сравнение.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #3 on: November 09, 2013, 22:00:35 PM »
Точно защото е цифров продукт, позволява да има много копия от него и тъй като труда на хората, които са го правили не се покрива със $150 за 1 копие. Има смисъл да се продава за малка сума в сравнение с разходите по труда, защото не се купува точно софтуера, а се купува това, че се ползва.

По логиката, която имаш, платеният софтуер (като операционна система) трябва да струва няколко милиона и някой "балък" трябва да се излъже да го купи, за да го ползват всички други на готово.

Ако ти беше програмист и работиш сам за себе си, и направиш софтуер сложен софтуер, тогава би ми било интересно как ще го продадеш веднъж за много пари и после ще го спреш от продажба. Или ако си от другата страна, като купувач, ще кажеш на комшията да го купи с негови пари и после да го качи някъде, за да може хората да го свалят безплатно, включително и ти.

Това, че нещо се краде и разпространява лесно не означава, че трябва да се злоупотребява с него.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Софтуер.
« Reply #4 on: November 10, 2013, 08:37:11 AM »
Добре. Да речем аз също мисля като Тихомир и именно затова пуснах тази тема. Чисто практически, какво се получава? Има ли някой тук, който на своя компютър ползва само безплатна ОС и софтуер? Аз нямам пари да си платя и един лиценз за Windows. И сега, за да нямам проблем с Божието Слово, трябва да сменя ОС на всичките си компютри, с някаква дистрибуция на Linux примерно, както и софтуера. Вие как сте с тази част, да обменим опит.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #5 on: November 10, 2013, 09:30:24 AM »
При мене всичко е лицензно чисто, включително ползвам и Linux. Комерсиални софтуери, като Windows, ги имам закупени. Като си купя нещо комерсиално не го сменям както мнозина имат "най-новото и най-последното", ами си стоя със старата версия, докато ми върши работа. И не виждам защо все трябва да се ползва най-новата и най-скъпа версия. Има версии под 200лв, които са по-нови и от това, което имам.

Linux дистрибуциите днес не са толкова страшни, колкото преди 10 години. Тези, които изглеждат по-близки до работа с Windows-а са може би OpenSuSE и Ubuntu.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3788
Re: Софтуер.
« Reply #6 on: November 10, 2013, 10:37:45 AM »
Проблема при софтуера е че човек не си купува самия софтуер, а в повечето случаи си купува единичен лиценз да ползва този софтуер. Този лиценз е вид договор, който човек приема да спазва в началното стартиране на софтуера, иначе той няма да тръгне. Така, че тук става въпрос за нарушаване на договорни отношения.

Друг е въпроса дали в Писанията Бог някъде поддържа тезата за "интелектуална собственост". Т.е дали Бог някъде позволява и подкрепя практиката - знанието и технологиите да се считат за нечия частна или корпоративна собственост. Аз не съм изследвал този въпрос и не мога да дам отговор, но който желае може да изследва.

Едно е сигурно и то е че в Писанието имаме заповедта "не увреждай" - или не причинявай щети, не отнемай правото, дължимото на някого. И тука е въпроса - ако ти се ползваш от нечий труд (в случая разработката на софтуер) - не е ли право човека (фирмата) да получи някакво възнаграждение за това?

Аз съм започнал да се занимавам с компютри още през далечната 1982-а година, точно когато излязоха компютрите Правец 82. Тогава никой нямаше никакво съзнание за това, че софтуера е нещо за което трябва да се дава пари. Беше направо немислимо нещо. Такава беше и културата на цялото ранно поколение компютърджии, които я предаваха на следващите поколения. В един момент когато повярвах аз се замислих и реших да проверя не мога ли да си закупя Windows-a влязох в един магазин който го продаваха (беше някъде 1995-а година, когато си взех първия личен компютър) и бях тотално шокиран, когато ми казаха, че цената е $150. Тогава тази сума би се равнявала при приравняване на стандартите на живот на нещо от рода ако днес трябва да платиш 2000 -3000 лв. Реших, че ще продължа да ползвам софтуера, но ще си го купя при първа възможност. Между временно бях започнал да се занимавам с графичен дизайн и ползвах още по-скъпи програми като PageMaker, Photoshop и CorelDRAW. Дойде деня обаче когато научих, че има някаква лицензационна кампания с по-ниски цени и тогава през 1998-а година си купих  Windows 98 и CorelDRAW a всички останали нелицензирани програми ги изтрих. Наложи се обаче да мина на 2 версии по-стар при това и орязан CorelDRAW за да мога да си позволя цената. Усещането беше странно, понеже давах пари а получавах по-малко от това, което съм имал преди, но се чувствах с чиста съвест. От тогава ползвам лицензиран софтуер. Пиратски версии съм си качвал само за да тествам пълната версия на някоя програма и да реша дали има смисъл да я купувам.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Софтуер
« Reply #7 on: November 11, 2013, 10:03:04 AM »
Мда. Аз се замислих за софтуера, но около нас обикаля не само софтуер. Какво да кажем за разни песни или филми, които се качват свободно из нета, а някой ги тегли за по-късно ползване, колекция или кой знае какво. Те също струват пари, нечий труд, а никой не отива до магазина да си купи я филма, я песента на съответният носител. Правилно ли е да се споделят в нета неща, които някой е платил сигурно, но после е разпространил? Не е гаранция нали, че въобще някой е плащал за нещо. Каналите на изтичане на всякаква информация, само Бог ги знае какви са. Аз утре мога да отида до магазина и да си купя едно DVD с някакъв филм. И решавам да го кача на един торент. Филма става притежание на n на брой ползватели, които не са дали един лев за него. Какво правя аз? Съблазнявам някой, да извърши кражба? На всяко DVD има предупредителни надписи, че е само за домашно ползване и неразпространение с цел печалба. И аз нарушавам това, след като правя съдържанието му публично, но пък не печеля нищо от това. Същото е с песните. Купувам едно CD и го шервам в мрежата. Там няма предупредителни надписи и нищо не нарушавам. CD-то обикаля света, радва се на популярност, за мен няма нищо, хората са доволни, аз също, но изпълнителите са засегнати. Защото вместо да реализират n на брой приходи от потенциалните продажби на много хора, които биха си купили този диск, те остават с пръст в устата, защото хората получават диска без да платят за него. Въобще излиза, че в света се извършва една огромна кражба. От друга страна, какво губи Microsoft, от моите неплатени пари за Windows? Това е една от най-големите световни корпорации. На моя лиценз ли се крепи тяхното богатство или бедност? Не. Не дори на хиляди други ползватели като мен. Въпреки, че в света обикалят хиляди копия на Windows, Microsoft са си все още водеща фирма в областта на OS. Ако разсъждавам така, никога няма да дам един лев за каквото и да е. Обаче както казах, не искам да разсъждавам така.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #8 on: February 15, 2014, 19:00:39 PM »
Гледах тези дни един филм в youtube Краят на играта, и се замислих над това което се коментира тук.
Значи отива някой християнин и си купува софтуер и с неговите пари, както и на всички други които са го купили, тези милиардери правят кампании изследвания и проучвания за ваксините, и какво ли още не което е против същите хора които си купуват този софтуер.
Т.е. тези които купуват плащат за собственото си поробване/разболяване/смърт.
И въпреки всичко вие казвате, че това е нормално ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #9 on: February 15, 2014, 19:56:47 PM »
Не сме казали, че е нормално, а че купувачът плаща не за благотворителността на продавача, а за купуването на инструмент, с който да си върши работата. Проблем би било ако купувачът дава парите и закръгля сумата, защото има някъде написано, че ако закръглиш сумата, излишъкът ще отиде за ваксини. Ако купувачът купува само софтуера, плаща си за договорената цена, той не носи отговорност за това какво прави продавачът с тези пари по-нататък. И между другото парите от софтуера са много малка част, която се дава за подобни неща.

Това, че продавачът дава парите за неща, които не са угодни на Бога си е негов проблем. Ако някой смята, че ваксините са зло и си ги слага, е също негов проблем. Бог е силен да избави тези, които искат да избегнат това, което нечестивите вършат срещу праведните.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: Софтуер.
« Reply #10 on: February 15, 2014, 20:25:47 PM »
То по същата логика, не трябва да плащаме и за физическите продукти и инструменти намиращи се в магазините. Да не би създателите им да са много праведни и да използват парите си правилно? Повечето неща, които се продават в днешно време, са създадени от не по-малко нечестиви корпорации и човеци.
Ако подобна аргументция имаше сила и беше валидна, то би важала не само за софтуера, но и за хардуера, така да се изразя.
Според мен не е нищо повече от лекомислено замазване на съвестта..
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #11 on: February 17, 2014, 10:52:50 AM »
Всъщност въпроса не се състои в това трябва ли да го плащаме или не. Въпроса е трябва ли да е платено или не.
Концепцията на софтуера е, че видиш ли някой го е измислил и никой друг няма право да го ... измисля пак. Което е грешно само по себе си.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #12 on: February 17, 2014, 11:28:57 AM »
За първи път чувам за такава концепция при софтуера. Има различни операционни системи. Има различни софтуери, изпълняващи една и съща задача. Софтуерът си е труд, който е нормално да се заплаща, както е нормално да се заплаща като отидеш при консултант за строеж на къща, който само ти приказва и нищо реално не ти дава в ръцете. Софтуерът също "не се пипа", но върши работа.

Ако говориш за патентоването, това е нещо, което се прилага и в други области. Примерно измисляш определен вид миксер и го патентоваш и тези, които използват принципа трябвало да платят за това, включително и тези, които са седнали, мислили и са достигнали до същия принцип без дори да знаят за теб...

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3788
Re: Софтуер.
« Reply #13 on: February 17, 2014, 13:01:28 PM »
Quote
включително и тези, които са седнали, мислили и са достигнали до същия принцип без дори да знаят за теб...

Tочно това е проблемно. От друга страна дадена технология като се патентова се публикува открито и е достъпна за всички, затова е много трудно да се докаже, че не си го изкопирал, а си го измислил сам.

Доколкото знам обаче патентното ограничение е ако искаш да произвеждаш с търговска цел. Ако ползваш патента да си направиш нещо за вкъщи не дължиш нищо.

При всички случаи с патентите се злоупотребява много и понастоящем тенденцията е закона за патентите да се използва повече за зло отколкото за добро.

Софтуера от своя страна не е просто технология или идея за технология, а е готов за използване продукт. Никой не е длъжен да ползва този продукт, но ако все пак реши да го ползва е справедливо да се компенсира създателя му, освен ако самия той не се откаже от компенсация и го предостави безплатно.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #14 on: February 19, 2014, 19:36:26 PM »
Добре нека да е патенти думата.

Да труда трябва да се заплати, но да напишеш един софтуерен продукт отнема Х време, а да го продаваш безкрайно си е ограбване. И това е поради законовата база която са си изградили да ги защитава. Цената трябва или да намалява с течение на времето или да стане безплатен след определено време/бройка.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]