Author Topic: Софтуер.  (Read 36821 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Софтуер.
« Reply #60 on: May 13, 2014, 17:25:07 PM »
Тихомире, не си ме разбрал много. Цената на Windows 8.1 например e 185 лв. Моя личен проблем е, че не мога да извадя тези пари накуп и да взема лиценз. Уверявам те ако можех, веднага. Бизнеса, за който ми трябва Windows-a, а и друг софтуер, за момента генерира по-малко от тези пари месечно. И затова, така. Windows 7 е на горе долу същата цена. Това обаче е моят личен проблем, който може да не е проблем за тебе, Nikolay, Watchman, който и друг да е. И за това търся по-евтин вариант или някак да изплащам, но доколкото знам Windows не се предлага на изплащане.
Ами какво бихте казали за това. Аз например се занимава с компютърна поддръжка и ремонти, когато ми се отдаде, не като някакъв сериозен бизнес, по-скоро инцидентно, но имам някои твърди клиенти. И какво става. Някой клиент омазал Windows-а и иска преинсталация. Аз какво да му кажа? Той няма да си плати лиценз ест. и аз трябва да му откажа да му инсталирам пиратски Windows и така да го загубя като клиент. С това и някакви пари. Честно казано, не знам как да постъпя.
Иначе благодаря на Тихомир за разяснението за верните грамове и теглилки. Блъсках си главата вчера над това и днес вече имам отговор. Понеже върша различни услуги, софтуерни и хардуерни и казвам различни цени на клиентите, някои са ми приятели, трети познати, други напълно непознати. За последните са най-високите цени, за първите са най-ниските или липсват. И си мислех, че работя с неверни грамове и ме ядеше съвестта. После се замислих, пък в крайна сметка, аз предоставям труда си, времето си, уменията си и е моя работа каква цена ще кажа на клиента. Така мисля. И Тихомир ми потвърди мислите. Мислех също, дали да не мина само на хардуерна поддръжка и да зарежа софтуера, но от опит знам, че едното почти винаги върви с другото. И така мисля и не знам какво да правя. Другия вариант е да зарежа всичко, което знам и мога и да започна да правя нещо съвсем ново, за което към момента нямам никаква идея. Искам да живея в мир със съвестта си.

А пробвал ли си да се молиш Бог да те снабди с необходимите средства за това, което ти е необходимо АКО Той благоволи в тази инвестиция?

Инсталирането на пиратски софтуер като "услуга" е коварна работа и е добре човек да страни от това. Предлагай на хората да ползват алтернативни и безплатни операционни системи и ако не искат - не се занимавай с тях. Не ставай съучастник в кражби. Ако път този твой бизнес може да съществува само при редовното практикуване на такива кражби и ти си ОК с това, защо не пробваш с кражби на коли, предполагам ще заработиш доста повече. И без това си сложил главата си в торбата в единия случай и в другия.

Да, молил съм се. И да, знам, че това е съучастие в кражби. Ако не знаех, нямаше въобще да пускам тази тема. Аз лично нямам намерение да участвам. Това, че съм го правил, не значи, че възнамерявам да продължавам да го правя. Опитвам се да изправя живота си и си задавам разни въпроси относно положение като това. И без това нищо сериозно като приход не влиза в джоба ми от такива услуги, мога да мина и без тях. Но не това е главното, а това, че не е според Божията правда. Аз за себе си вече имам отговор по тази тема.

P.S. Тихомир, това е цена за базов 8.1, Pro варианта е към 100 лв. отгоре. Има и студентска цена от 75 лв. и мога да дам пари на един студент и да го взема на негово име, но мисля, че това е измама, макар че в лицензионното споразумение няма имена.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #61 on: May 13, 2014, 17:53:02 PM »
На мен не ми е нужен нов Windows, та няма нужда да се търсят такива начини. Когато имам нужда, ще си платя от джоба за версията, която ще ми върши работа.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 938
Re: Софтуер.
« Reply #62 on: May 13, 2014, 19:14:22 PM »
Междо другото преглеждах темата да видя защо се отдалечи от основната идея и отиде към парите. Да прав си цената не е кой знае колко голяма даже в темата няма никакво значение.
Цената коментирах, че е голяма за българския пазар, а не че е голяма по принцип. В сравнение със средната заплата за страната си е голяма. Не съм искал да го обръщам на това да определям цената на която ще го продават, да това си е тяхна работа.
Извинявам се, че не съм се изразил по-горе неправилно.

--
Добре, вие казвате, че Бог в този пасаж определя кое е праведно и кое неправедно. Това не е ли пак определяне на това какво трябва да се прави и какво не ? Т.е. пак е контрол, защото регулацията сама по себе си е вид контрол.

--
А тези стихове по-горе не са казани, никак случайно.

1 Тимотей 6:10
Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби.

Човешкото сърце е податливо на сребролюбието, при бизнес в световни мащаби, печалбите са огромни. Това води само по себе си до убиване на малките и дребни търговци както виждаме да става. Една или няколко фирми завладяват пазара и почват да поставят условия каквито те преценят и всичко се изкривява.
Исус дойде и стана дърводелец, той не отвори дърводелски цех с 1000 работника вътре. Със сигурност можеше да  направи голям бизнес и огромни печалби предвид мъдростта му.
Павел хвана и почна да прави палатки.
Никъде за тях не се спомена, че почнаха да правят бизнес за да забогатяват, но да изкарват прехраната си.
По този начин за всички имаше място на пазара и това е саморегулиране, да изкараш толкова колкото ти е необходимо, а не да трупаш зад гърба си тонове с пари.

Веднъж направен софтуера той само се копира. Това води до продажбата на милиарди бройки. С други думи огромни печалби. Това само по себе си означава по-малко фирми на пазара. Т.е. по малко хора които да се трудят. Това се постига в момента изкупуване на малките от големите.  А големите правят много повече с много по малко средства и печалбите са все по големи. И ако това не е сребролюбие здраве му кажете.
А до какво води това ? До нуждата от все по-малко работници на пазара и все по ненужни. А като са ненужни те са съгласни да работят за по-малко пари. Т.е. все по-трудно купуват неща. Т.е. всичко почва да им се струва все по-скъпо.

--
Quote
Трябва много добре да си изясниш, че  този някой НЕ ТИ Е ДАЛ ПРАВОТО да го инсталираш. Дал ти е ВЪЗМОЖНОСТ да го направиш. Ако един касиер на банка ти даде ВЪЗМОЖНОСТ да си отмъкнеш няколко пачки, това не означава, че ти имаш ПРАВОТО да го направиш. Право да инсталираш софтуера може да ти даде само собственика на софтуер и това става чрез лизензационното споразумение, което се предлага срещу определено парично или друг тип обезщетение, или просто като подарък.

Ама не разбирам как може да сравняваш даването на достъп до банка с пари и даването на достъп до софтуер.
Не случайно попитах какво е кражба.
Кражбата е взимане на нещо от някои и той остава без него,  в случая със софтуера това не е така.
Като го копираш ти не го крадеш тук нямаме смяна на собственост, а имаме още един който го притежава. Коренно различно е.
Взимането на пари от банката е кражба поради смяната на собственост и притежател. Копирането на софтуер си е ... копиране на софтуер.

Ако Пешо няма пари да си купи windows то МС не губят като той не си го купи. Ако Пешо няма пари и си го копира те пак не губят нищо.
Ако той има пари да си го купи, то те печелят.

Quote
Но основното тук е че сребролюбието не се измерва в това колко пари имаш, а какво отношение имаш към парите, без значение дали имаш много или нямаш хич.
Да отношението към парите има значение, но Исус не каза "беден човек - жив дявол", а каза:

Матей 19:23
А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небесното царство.

--
Quote
Децата трябва да бъдат възпитани да разсъждават по същия начин, а не да се глезят и въртят около егото си и глупавото си сърце.
Казваш, че не изпълняваш нито едно желание на децата си ?
Понеже аз казах това:
Quote
Да изпълниш желанието на детето понякога значи много.

--
Quote
Тук не се казва, че Бог го е отхвърлил поради търговията, а поради това че позволил търговията му да го въвлече в насилие и да съгреши. На всеки смислен човек е известно, че държавните регулации ползват само големите корпорации и монополи и убиват малките търговци.
Това казвам и аз, не знам защо мислиш че казвам нещо различно.

--
Quote
Къде отиват парите е отвъд нашата отговорност. Разбира се ние сме свободи да бойкотираме нечии продукти ако не искаме той да получава нашите пари. Ти като не си съгласен как Бил Гейтс си харчи парите - защо желаеш неговите продукти? Направи му бойкот - не ползвай и не купувай нищо негово. Тогава ще позная, че си принципен човек.
При не знам колко си милиарда 300 лв надали ще му направят впечатление. Пак ще повторя, цената е височка за България. А защо трябва да го бойкотирам така и не ми е ясно.

Quote
Никой не може да стане богат с твърде високи цени освен ако другите не са принудени да купуват продуктите му насила.
Те затова Ейпъл си броят стотинките ...

Quote
Обирджия означава крадец, човек който отнема чужда собственост по насилствен начин или без съгласието на собственика. Теб първо никой не те насилва да купиш дадена стока или продукт. Второ когато се решиш да го купиш - ти се съгласяваш с условията на продавача, т.е имаме активно съгласие от твоя страна. В такъв случай да се говори за обир е не само неуместно, но и представлява пълноценна лъжа и клевета.
Тука малко слагаш думи в устата ми. Това, че ползвам думата с кавички явно нищо не означава...
Дали е клевета това, че ползвам думата по скоро образно отколкото буквално? Не мисля.

--
Quote
А така наречените "регулаторни органи" са част от социалистическата и комунистическата политическа идеология. Аз затова ти казвам, че твоето мислене е пропито с тях. Мандата, който Бог е дал на правителствата не е да регулират цените, а да наказват злотворците и да похвалват добротворците. Нито повече, нито по-малко от това.
Ама къде съм казал, че харесвам регулаторните органи ? Това, че ползвам думата регулатор означава че ми е любимото действие ли ? Това от кога ?

Quote
Не знам дали въобще си в състояние да видиш корените на твоя начин на мислене, и как в него са втъкани изключително коварни неща като:

- клевета
- принуда
- насилие
- кражба
- мрънкачество
- неблагодарност

Това са очевидните плодове от твоя начин на мислене по въпроса.
А това ще оставя Бог да го преценява.

Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Re: Софтуер.
« Reply #63 on: May 13, 2014, 21:17:34 PM »
Quote
Веднъж направен софтуера той само се копира. Това води до продажбата на милиарди бройки. С други думи огромни печалби. Това само по себе си означава по-малко фирми на пазара. Т.е. по малко хора които да се трудят. Това се постига в момента изкупуване на малките от големите.  А големите правят много повече с много по малко средства и печалбите са все по големи. И ако това не е сребролюбие здраве му кажете.
А до какво води това ? До нуждата от все по-малко работници на пазара и все по ненужни. А като са ненужни те са съгласни да работят за по-малко пари. Т.е. все по-трудно купуват неща. Т.е. всичко почва да им се струва все по-скъпо.

Това са напълно погрешни разсъждения. Писанието изрично казва човек да не се меси в чужди работи. Кой, какво, за каква цена и колко бройки продава не е твоя работа. Месенето в чужди работи е грях според Писанието и престъпление според естествения закон.

Дали цената на даден продукт била съобразена със "средната заплата" - като че ли подобна категория в валидна пред Бога - не само няма връзка с реалността на нещата, нито е нещо, което е твоята работа да съдиш. Затова Писанието казва - "Не съдете за да не бъдете съдени". Когато Бог не съди нещо, а човек от себе си съди - ето това е съденето, което Писанието забранява.

Както поясних и по-горе сребролюбието не е свързано с количеството пари, а с отношението към парите въобще. Богатия, който се стреми към парите не е по-различен от бедния който се лакоми за пари.

Quote
Ама не разбирам как може да сравняваш даването на достъп до банка с пари и даването на достъп до софтуер.
Не случайно попитах какво е кражба.
Кражбата е взимане на нещо от някои и той остава без него,  в случая със софтуера това не е така.
Като го копираш ти не го крадеш тук нямаме смяна на собственост, а имаме още един който го притежава. Коренно различно е.
Взимането на пари от банката е кражба поради смяната на собственост и притежател. Копирането на софтуер си е ... копиране на софтуер.

Даването на достъп до нещо, което не е твое против волята на собственика е престъпление. Ако аз съм ти дал да ползваш моя дрелка да речем и ти я дадеш на някой друг да я ползва без мое съгласие. Накрая аз не съм лишен от дрелката си и тя пак се връща при мен, но това, че ти си я дал на друг без моето съгласие е престъпление. Още повече когато съм ти я дал с изричната уговорка (договор), че няма при никакви обстоятелства да я даваш на никой друг. Точно това се случва и със софтуера. При него нямаме смяна на собственост, защото ти като си "купиш" Winows ти не купуваш самия софтуер, а купуваш само лиценз за ползването му и нямаш право да даваш достъп на трети лица до това, което ти е дадено да ползваш в рамките на този лиценз. Ето защо в случая имаме кражба на лиценз. Ако ти се промъкнеш в някой хотел и спиш без да си платиш. Хотела нали пак си е на собственика, но нима това, че си ползвал стая без да платиш не е престъпление? Изключително плитко разсъждаваш по темата. Когато се краде дадена услуга няма смяна на собственост, но това пак е кражба.

Quote
а отношението към парите има значение, но Исус не каза "беден човек - жив дявол", а каза:

Матей 19:23
А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небесното царство.

Тихомир ти напомни да погледнеш въпросния пасаж в неговия контекст, а не да го извадиш извън него. Авраам трудно ли влезе в Божието царство? Или Йов, или Давид? Те бяха доста богати хора. Но те не поставяха своето упование на богатството. Това за което говори този пасаж е че богатия е по-изкушен да уповава на богатството си, защото вижда, че парите работят и отварят много врати и много възможности. От друга страна комунизма направи почти всички еднакво бедни и така всички се научиха да крадат и да мамят. Бедността носи в себе си същия потенциал да покварява, както и богатството, затова е написано:

Пр. 30:7  Две неща прося от Тебе: Не ми ги отказвай преди да умра: -
Пр. 30:8  Отдалечи от мене измамата и лъжата: Не ми давай ни сиромашия, ни богатство; Храни ме с хляба, който ми се пада;
Пр. 30:9  Да не би да се преситя и се отрека от Тебе и да кажа: Кой е Господ? Или да не би да осиромашея та да открадна, И да употребя скверно името на моя Бог.


Тук се вижда много ясно, че богатството може да доведе до увереност в него и презрение към Бога. Но бедността също може да доведе не само до кражби, но и до презрение спрямо Божието Име.

Наистина най-големите злодеи на земята са свръхбогаташите, но те не биха могли да постигнат абсолютно нищо на земята, ако не бяха бедните, които им продават душите си за пари и стават оръдия в ръцете им.

Quote
Пак ще повторя, цената е височка за България.

Quote
Да прав си цената не е кой знае колко голяма...

Кое точно?

Quote
А защо трябва да го бойкотирам така и не ми е ясно.

Защото каза, че използват парите за зло. Ако го вярваш това - бойкотирай го. Иначе има крайна непоследователност.


Quote
Quote
    Никой не може да стане богат с твърде високи цени освен ако другите не са принудени да купуват продуктите му насила.

Те затова Ейпъл си броят стотинките ...

Епъл продават скъпо, но не твърде скъпо. Те са си направили сметката. Тяхната целева група е различна от тази на Майкрософт. Това се нарича пазарни ниши. Едните се прицелват в една пазарна ниша, другите в друга. Ако теб не те устройват цените им, значи не попадаш в нито една от двете ниши, и това със сигурност не е техен проблем.

Quote
Ама къде съм казал, че харесвам регулаторните органи ? Това, че ползвам думата регулатор означава че ми е любимото действие ли ? Това от кога ?

Няколко пъти спомена, че "затова съществували регулаторните органи". Щом го споменаваш като аргумент, значи го приемаш за валидна практика. Ако ли не, защо въобще го споменаваш като аргумент? Човек се аргументира само с онова, което счита за валидно.

Quote
А това ще оставя Бог да го преценява.

Когато Бог седне да съди и преценява тия неща - ще е твърде късно за тебе. Сега е времето да изпиташ и мисленето си и сърцето си и практиките си. Не Бог - а ти самия, за да можеш да се покаеш и изчистиш от тези неща докато е още благодатно време за покаяние и промяна.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #64 on: May 13, 2014, 23:09:08 PM »
Това, че веднъж бил направен софтуера и после се правили милиарди беше нещо, на което му беше отговорено поне 2 пъти, свързано с факта, че софтуерът не се продава 1 път на цената 1 милиард, която да покрие разходите на фирмата и да има печалба, а се продава много пъти на цена от $150.

Авраам имаше доста слуги, имаше и много добитък. Стана доста богат, чак даже хората, сред които живееше (временно) поискаха да си отиде от тях, защото бил твърде богат за тях. Не беше само богат на добитък, но имаше и много сребро и злато. Беше му трудно да живее близо с Лот, защото имотите им бяха много големи. Имаха множество шатри, множество добитък, сребро и злато. Авраам не уповаваше на богатството си и затова и фактът, че е бил много богат, не изпъква толкова в историите, които четем за него.

Авраам имаше над 300 слуги. Не знам дали това ти говори нещо. Тези слуги имаха и семейства. Това означава, че сигурно е имал над 500 човека народ с него и той е бил господар на дома си. Тези негови слуги бяха и военни мъже. Представи си колко изяждат тези хора на ден и тъй като са били предимно живеещи в шатри от място на място, не са се препитавали толкова със земеделие, но главно с мляко и месо. Вероятно останалите неща са ги купували със злато/сребро или на бартерна основа. Можеш да пресметнеш колко храна трябва за тези хора и колко богат е бил Авраам, за да поддържа един такъв имот.

Но да се върнем на софтуера.

Виждам, че Nikolay спомена за "средна заплата", което предполагах и затова малко преди това писах:
Quote
Това нещо да е "скъпо" или "евтино" е изцяло субективна интерпретация. На разни хора и китайски телефон им се вижда скъп (да не говорим, че повечето некачествени стоки не работят коректно). Това означава ли, че е китаецът е сложил висока цена?

Ако кажеш, че скъпо е, когато е по-скъпо от "средната цена за обществото", тогава не показваш ли, че имаш социалистическо мислене, където има някакво "равенство" и всеки, който е с по-висока цена е "кожодер" и богатият е задължително "лош"?

Да не говорим, че при производството цената може да варира всякак, защото се продават не дискчета или 0-ли и 1-ци, а се продава творчески продукт. Това е все едно да отидеш при известен художник и да го накараш да нарисува картина и после да се възмутиш защо картината струва повече от цената на изразходваните бои и платно. Можеш ли да дефинираш обективна оценка за това как да "изчислим" труда на художника?

Какво правят "регулаторните органи", за които казваш, че не говориш? Те казват, че всички трябва да бъдат на някакво средно ниво и никой да не пада по-долу или да отива по-горе от това, което те заповядат. Тези регулаторни органи са научили народа да смята, че всичко над "средната заплата" е твърде скъпо и богаташите са кожодери. Нека да видим кой определя и минималната заплата и защо хората се радват като "регулаторните органи" кажат — увеличаваме минималната заплата. Мисли ли някой какво става за бизнеса след това и за шефовете, които трябва да плащат много по-големи данъци заради повишените заплати на работниците си? И работниците мислят ли, че от техния труд идват и заплатите им, а не за това, че присъстват всеки ден на някакво работно място?

Мисленето ти, че трябва да ограничиш пазара, да се месиш в чуждите работи, е точно подкрепата за регулация на пазара, защото ако утре дойде регулаторният орган Х и каже "задължаваме всички софтуери в България да се продават за 30лв", тогава ти със сегашното си мислене ще се радваш, но ако си на мястото на софтуерна фирма, ще фалираш и ще останеш на улицата.

Това е социалистическото мислене — то прави така, че хората да са доволни, че са роби и да заклеймяват богаташите като лошите и всяко ограбване на богаташите да доставя радост на робите, но никой от тях не мисли дали тези богаташи са спечелили богатството си по праведен начин и какво им коства всичко това. Например на Авраам какво му костваше поддръжката на 500+ човека ежедневно?

Quote
Кражбата е взимане на нещо от някои и той остава без него,  в случая със софтуера това не е така.
Като го копираш ти не го крадеш тук нямаме смяна на собственост, а имаме още един който го притежава. Коренно различно е.
Взимането на пари от банката е кражба поради смяната на собственост и притежател. Копирането на софтуер си е ... копиране на софтуер.

Ако Пешо няма пари да си купи windows то МС не губят като той не си го купи. Ако Пешо няма пари и си го копира те пак не губят нищо.
Ако той има пари да си го купи, то те печелят.

Не знам дали разбираш, че над 80% от т.нар. "пари", за които говориш са въздух под налягане и реално се прехвърлят едни единички и нули, а няма толкова физически пари. Това оправдава ли, че можеш да откраднеш пари, които са от тези "от въздуха" и това не е проблем, защото пак могат да си ги "възстановят", но само няма да закачаш хартийките?

Отново ми прочети примера за софтуерната фирма, на която те поставих управител в примера по-горе, където продаваш софтуера и всички фирми се наговарят да си купят само 1 лиценз и да си го ползват помежду си и ти оставаш на улицата, защото никой не иска да ти плаща софтуера, защото "можел да се копира".

Това какво "може", няма никакво значение. Преди доста години бях в чужбина за първи път и се учудих как вземаш бутилка безалкохолно от хладилника навън и влизаш вътре в магазина да си я платиш. Тогава си помислих как МОЖЕ някой да открадне така продукта. Разбира се фирмата-производител нямаше да усети ако някой открадне 1 бутилка, защото има възможност (демек МОЖЕ). Това означава ли, че е редно да се прави? Защо примерно фирмите за безалкохолно не продават само прахчета на по-ниска цена, защото водата можем и ние да си я напълним? Що вземат толкова много пари за 95% вода? Обаче там няма проблем, а проблем има със софтуера…

Същото е за SSD-тата и много други продулкти, на които можеш да намериш махна със същото отношение за "регулация" (ограничаване, поробване) и да се месиш в чужди работи.


Между другото, ако трябва да сравня големите и малките фирми, често малките фирми продават по-скъпо, защото имат възможност да правят по-малко бройки уникални продукти, докато големите залагат на масовката. Примерно компанията, която прави Ферари не търсят да печелят от много бройки или от бедни клиенти, нито са огромна компания като Мерцедес, Форд и други, но пък колите им са доста скъпи. Примерно фирма за ръчни дърводелски инструменти продава ренде за 5000 паунда, докато скъпа дърводелска фреза може и да не стигне тази цена. Примерно на пазара можеш да намериш химичен сапун за ръце за стотинки, но ако решиш да потърсиш нещо истинско, цената е по-висока и то не заради лакомията на някого, а защото истинските неща изискват повече труд и цената се оскъпява.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Софтуер.
« Reply #65 on: May 14, 2014, 09:51:03 AM »
Май трябва да видим какво става от нас с Божията благодат и сила и да престанем да се сравняваме с други страни, други хора, понеже в Словото има примери за хора, които са преуспявали дори в криза. Сещам се за Исаак, на който филистимците даже му затъкнаха кладенците от завист. Аз за домашните компютри заложих на openSuse засега, ако се "замогна", ще се върна на Windows. Има програма на Microsoft за Refurbished PC и продават лиценз за XP за 50-70 лв., също и за 7 има, но не знам цената за него. Условието е, компютърът да има изтекъл COA стикер, като това засяга най вече лаптопи и фирмени компютри на DELL, HP и други, на които е залепен стикера. В една компютърна фирма намерих и Windows на лизинг, но оскъпяването ми се видя много. Засега Linux-a мисля ще ми свърши работа, а домашния бизнес ще го преместя на местоработата си. Лошото е, че и на работа, единственият лицензиран софтуер е този, на програмата с която работя. Всичко друго е .... А няма начин да накарам управителя да купи Windows за 4 компютъра. Едно време мой приятел от Асеновград беше с някакъв Linux, понеже нямал пари за Windows. Аз му се присмях и му казах, как може да караш с тоя Linux, а да не сложиш Windows? Той не ме послуша, но с времето "еволюира" и вече е с някакво пиратско ХР. Ще трябва да му звънна и да му се извиня, че го въведох в заблуждение и кражба. Той лесен, ама какво да правя с всички на които съм слагал Windows, като част от работата ми. Човек не може да оцени кражбата, докато не започнат самият него да го крадат май.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 938
Re: Софтуер.
« Reply #66 on: May 14, 2014, 10:23:55 AM »
Мисля , че съм се изказал достатъчно добре тук:
Прекомерната лакомия за печалба от търговията води до едно:

Езекиил 28:5
с голямата си мъдрост ти си придобил богатството си чрез търговията си, и сърцето ти се е надигнало поради богатството ти);

А това, че съм изказал мнение, че не ми харесва - да мога да го направя и го правя :) Дали това ще промени нещо - искрено се съмнявам.

Ама вие ми слагате ли слагате думи в устата... Ама то писанието си е право, да, да и не, не. Ще го имам в предвид занапред, вместо да кажа какво мисля е по-добре явно да замълча. Стана от мухата слон. То не бях регулатор, не бях социалист ... ето затова често хората се сърдят тук като дойдат.
Хубавото от цялата история е, че научих 2-3 неща. А и както виждам помогнахме на Alesyz. С други думи много шум но поне се свърши работа.
Може да не знам всичко в съвършенство каквото вие го знаете, ама 80% от примерите дето ги давахте ги знам и ги разбирам и съм съгласен с тях.
Просто ми беше любопитно за копирането. Ама дали аз не зададох въпроса, дали вие не го разбрахте, няма значение. Това което ме интересуваше го разбрах.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #67 on: May 14, 2014, 11:13:58 AM »
Аз не виждам в пасажа от Езекиил да има прекомерна лакомия за печалба.

Чета, че има мъдрост и с тази мъдрост е придобито богатство чрез търговия. Не пише, че е придобито с измама. И след като е придобито, това богатство е накарало сърцето му да се навдигне. Той може да е придобил богатството си с много труд във верига магазини за 1лв (например), но богатството е накарало сърцето му да се навдигне. Авраам е имал много богатства, но неговото сърце не се е навдигнало.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Re: Софтуер.
« Reply #68 on: May 14, 2014, 13:07:11 PM »
Quote
Ама вие ми слагате ли слагате думи в устата... Ама то писанието си е право, да, да и не, не. Ще го имам в предвид занапред, вместо да кажа какво мисля е по-добре явно да замълча. Стана от мухата слон. То не бях регулатор, не бях социалист ... ето затова често хората се сърдят тук като дойдат.
Хубавото от цялата история е, че научих 2-3 неща. А и както виждам помогнахме на Alesyz. С други думи много шум но поне се свърши работа.
Може да не знам всичко в съвършенство каквото вие го знаете, ама 80% от примерите дето ги давахте ги знам и ги разбирам и съм съгласен с тях.
Просто ми беше любопитно за копирането.

Не Nikolay, никой не ти е слагал думи в устата. И ако от думите ти сме направили някои изводи, то тези изводи се базират на твоите собствени думи. Не е нужно ти да кажеш с думи, че поддържаш социализма или комунизма като идеологии (очевидно ти не ги познаваш като съдържание и същност), но когато застъпваш една или друга идея и постоянно ги повтаряш тези идеи като аргументи - то това води до определени изводи. Когато един човек с изказването си направи една точка, и после още една и после още една и още една и всички тези точки са подравнени в една права линия, то човек може да продължи тази линия и напред и назад и по този начин да види и корена на нещата и тяхното следствие. Точно в такива неща се изразява действието на разума. Той може да продължи траекториите напред и назад и да фиксира определени изводи. Това се нарича следване на логиката, а не поставяне на думи в устата.

По този начин не става от мухата слон, а както има един израз - се вижда розовия слон в стаята, който всеки се прави че не забелязва. Т.е слона си го има, но човек предпочита да го игнорира. Ето ти с последното си изказване постъпваш точно така - предпочиташ да продължиш да игнорираш слона и обясняваш, че то всъщност било муха. Ами не е муха и аз подробно съм се аргументирал защо не е муха и защо процеса на дискусията разкри някои сериозни проблеми в мисленето, идеологията и въобще състоянието на сърцето ти.

Това не трябва да се разглежда като нещо лошо. Това е красотата и богатството на задълбоченото и сериозно общение. Винаги в нас може да бъдат разкрити неща, които имат нужда от осветляване и очистване. Без подобен процес никой не може да стане човекът, който Бог иска той да бъде. Затова е необходима и общността и чрез такива процеси хората имат възможност да се изчистят в дълбочина каквато никога не може да бъде постигната в типичните  повърхностни църковни условия. Разбира се тези които са привикнали на такива повърхностни условия и ще се сърдят и ще хулят и ще се цупят и няма да издържат дълго във форума. Това не е нещо изненадващо или необичайно. Важното в крайна сметка е - какъв е плода от цялото нещо. Ако човек не се закорави добрия плод няма да закъснее, но ако се закорави е неизбежно да стане по-зле отколкото е бил преди.

Quote
Ама дали аз не зададох въпроса, дали вие не го разбрахте, няма значение. Това което ме интересуваше го разбрах.

А ако имаш мъдрост ще разбереш и много по-важните неща до разкриването на които тази тема успя да доведе. Защото един малък плевел, който се подава на повърхността обикновено крие под земята корени многократно по-големи от това, което се вижда над земята.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Софтуер.
« Reply #69 on: May 14, 2014, 14:00:02 PM »
Днес разбрах, че Microsoft имат хора, които пишат кракове за техните ОС. С цел Windows да е на всеки компютър и така да има достъп до мрежата, оттам пък да го следят... И това едва ли не е разрешение да им ползваме продуктите, понеже те вършели някакви такива работи. Може и така да е, но не ми се вижда сериозно това. Няма нужда да знаем всичко каквото вършат нечестивите и без това е в тъмнина, нужно е да стоим ние в светлината на Словото.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #70 on: May 14, 2014, 14:53:25 PM »
То има и хора, които правят некачествени стоки, за да могат поддръжката да печелят пари. Това означава ли, че можеш да откраднеш стоката, защото като я притежаваш ще плащаш за поддръжка?

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 938
Re: Софтуер.
« Reply #71 on: May 14, 2014, 22:38:29 PM »
Тихомире, подчертал съм нещата не е нужно да четеш това което ти харесва, удебеляването и подчертаването се ползват за да се наблегне на това което човек визира в даден текст.

Watchman казах каквото казах, Бог знае по-добре от вас. А мисля той е този който трябва да знае.

Alesyz да Тихомир е прав доста фирми го правят. Причини много.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 938
Re: Софтуер.
« Reply #72 on: May 14, 2014, 22:50:03 PM »
Quote
Това не трябва да се разглежда като нещо лошо. Това е красотата и богатството на задълбоченото и сериозно общение. Винаги в нас може да бъдат разкрити неща, които имат нужда от осветляване и очистване. Без подобен процес никой не може да стане човекът, който Бог иска той да бъде. Затова е необходима и общността и чрез такива процеси хората имат възможност да се изчистят в дълбочина каквато никога не може да бъде постигната в типичните  повърхностни църковни условия. Разбира се тези които са привикнали на такива повърхностни условия и ще се сърдят и ще хулят и ще се цупят и няма да издържат дълго във форума. Това не е нещо изненадващо или необичайно. Важното в крайна сметка е - какъв е плода от цялото нещо. Ако човек не се закорави добрия плод няма да закъснее, но ако се закорави е неизбежно да стане по-зле отколкото е бил преди.

Виж, причините са ми ясни, въпроса е, че човешката психика е различна, не може да очакваш всеки да реагира по един и същ начин. Загледай Исус и апостолите те реагираха различно в различните ситуации. На едни говореха строго, на други благо и т.н. Не случайно го споменавам, да изобличаваш е добре, но подхода е важен. Всеки човек приема нещата по различен начин и това си личи. Старите хора са казали, добра дума железни врати отваря. Ако искаш да стигнеш до сърцето на човек трябва да знаеш повече от един начин.
Изобличението е добро, но има различни начини на изобличение. Когато крещиш на някой може да го стреснеш и той да си вземе поука, но може да се уплаши, отврати и т.н. и да се затвори в него. Тогава не му помагаш, но му пречиш ! А идеята на Бог е да помагаме, не да пречим.  Понякога е нужно даже само да го изгледаш строго или удивено и не е нужна и една дума.

Иначе да прав си темата е поучителна, надявам се за всички ни.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Re: Софтуер.
« Reply #73 on: May 14, 2014, 23:25:50 PM »
Quote
Ако искаш да стигнеш до сърцето на човек трябва да знаеш повече от един начин.

Аз не се стремя да достигна до сърцето на никого. Нямам кроежи в които да искам да впримчвам някого в нещо, че да търся как да уловя сърцето му. Тъй като това е форум за християни в истинския смисъл на думата, аз приемам, че християните са сериозни и задълбочени хора, които нямат нужда от специални похвати и подходи за да започнат да разбират нещо. Този процес се управлява в християнина от Божия Дух, а не от мен или от някой друг човек. И когато някой иска да вземе контрол над този процес с помощта на разни похвати, хитрини и специално подбрани думи, интонации, физиономии и други подобни - то тази практика има своето име и тя се нарича манипулация.

Нещо повече, ако се замислиш малко ще разбереш, че когато някой ти говори "пряко куме в очи" без никакви предварително калкулирани похвати и подходи, то най-малкото това е израз на уважение, понеже с тебе се отнасят като със зрял човек, който е способен да разбира, а не като с малко дете, което трябва да го галиш по главата или като с магаре на което да му закачиш морков пред носа, че да постигнеш това което искаш.

Наистина живеем в доста инфантилизирано поколение, в което хората желаят да бъдат третирани като деца. Затова и мнозина във форума се цупят, сърдят и прочие. Но мисля, че елементарното уважение изисква да се държим един с друг като със зрели хора а не като с недорасли инфантили, които трябва да ги подмамиш да си отворят устата с кашкавалче, че после да успееш да вкараш в нея и скилидка чесън.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 938
Re: Софтуер.
« Reply #74 on: May 15, 2014, 13:07:45 PM »
Едно и също изречение казано с благост и уважение ще даде различен резултат от казано с крещене и гняв.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]