Author Topic: Лъжеучението "Покани Исус в сърцето си"  (Read 3390 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
http://www.godtube.com/view_video.php?viewkey=3896ea538ce77ffaf2c2

За тези, които не разбират английски, накратко ще коментирам:

Шири се практика, която не е описана никъде в Писанието, според която, когато човек "покани Христос в сърцето си" става християнин. Това не е записано никъде и не е практикувано като добра практика в Библията. Това, на което се набляга тук е човешкото решение да се спаси, но не толкова човешкото решение на човека, който се спасява, ами на този, който казва "Сега покани Христос в сърцето си и ще се спасиш".

Да "поканиш Христос в сърцето си" звучи като литературен анализ на стихотворение на Христо Ботев, където сме чували да се казва, че "Ботев е жив в сърцата ни".

Писано е, че Божията любов живее в сърцата ни, чрез изляния Святи Дух, който е бил с апостолите и после е бил ВЪТРЕ в тях. Така и Святият Дух ОБИТАВА ВЪТРЕ В ТЕЗИ, на които е бил даден от Бога. Има разлика между "Ботев е жив в сърцата ни" и Святият Дух ОБИТАВА В ТЕЛАТА НИ.

Друго, което се пропуска е покаянието от греховете. В Словото виждаме винаги призивът "ПОКАЙТЕ СЕ, ЗАЩОТО НАБЛИЖИ НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО". Сега виждаме само "Бог те обича, кажи тази молитва и си спасен". Като договор, който просто подписваш и спасението става твое. В Писанието е записано покаяние от греховете, а не покана на Христос да дойде в сърцата ни, тъй като НИЕ ТРЯБВА ДА ПОГЛЕДНЕМ НА ХРИСТОС, а не Той да дойде в сърцата ни, според както пише "Към мене погледнете и спасени бъдете всички земни краища".

Спасението не се придобива автоматично, но както пише Павел в писмото до Ромляните на едно място:

[11] И това |вършете| като знаете времето, че часът е вече настанал да се събудите от сън; защото спасението е по-близо до нас сега, отколкото, когато |изпърво| повярвахме.

По-близо до нас? Че Павел не беше ли спасен? Явно спасението идва, когато УСТОИМ ДО КРАЙ, а не когато кажем "молитва за спасение".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3164
Re: Лъжеучението "Покани Исус в сърцето си"
« Reply #1 on: October 22, 2007, 11:18:42 AM »
Тази тема е много дълбока, както са дълбоки и заблудите по нея. Тъкмо си говорехме с едно момче относно това, че понеже в американската версия на благовестието се поставя в центъра "спасяването на души" като най важното нещо, те съответно са имали нужда от някаква лесна и бърза формула за отчитане на "резултати".

Поради което са възникнали такива неща като спасение в 3-4 стъпки, "молитва на покаяние" и приемане на Исус в сърцето си. Такива неща в Писанията няма, но пак американците са успели да заблудят християните по целия свят използвайки 2-3 пасажа извън контекст и извън ясния им смисъл да подкрепят нововъведенията си.

Въпроса какво представлява покаянието обаче е добре да се разгледа в отделна тема в единия от разделите за задълбочено изследване на библейски думи и реалности. Имаме отчайваща нужда да разбираме този въпрос.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 647
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Лъжеучението "Покани Исус в сърцето си"
« Reply #2 on: October 22, 2007, 12:20:46 PM »
Цитат от проповедтта, в темата От къде знаеш че си спасен (видео):

"И искам да знаете, че американското християнство се основава повече на една безбожна култура, отколкото на Божието слово. И толкова много хора, млади и възрастни, са заблудени да вярват, че понеже веднъж са се молили с една молитва, ще отидат в рая. И когато се огледат и видят, че другите хора, изповядващи че познават Христос, са също толкова светски колкото света, се сравняват с тях. Така нищо не ги безпокои.

Казват си, “ами аз съм същия като повечето в моята младежка група. Гледам неща по телевизията, които не бива да гледам. Смея се когато става въпрос за нещата които Бог мрази. Нося секси дрехи, говоря като света, обичам музиката от света. Обичам света толкова много, но слава на Бога, аз съм християнин! Защо ли? Защото не съм много различен от повечето хора в църква. Защо съм християнин? Защото веднъж ми се случи да се помоля и да поканя Исус Христос в сърцето си.
Искам да знаете, че най-голямата ерес в американската евангелска и протестантска църква е, че ако помолиш Исус Христос да дойде в сърцето ти, той със сигурност ще го направи. ...

Трябва да знаете, че спасението е единствено чрез вяра в Исус Христос. И само вярата в Исус Христос е предшествана и последвана от покаяние."

Аз бих добавил, че това не е само в Америка и в американската църква, а вече по целия свят.

Четиво свързано по темата: На половин "християнин"
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8