• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Относно разума и разбирането на Писанията

Започната от dodai, Август 08, 2013, 10:20:56 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

dodai

Казвам първо здравейте на всички участници във този форум и на тези който само го четат.Ето една тема която поне според мене е доста важна а и доколкото познавам Божието Слово и Бог доста е наблегнал на това да ни остави много наставления за това да бъдем разумни и да проявяваме разбиране.
Бог не прави нищо случайно и Му е ясно че ще има много хора който ще проявяват неблагоразумие ще изопачават Словото Му и всячески ще се опитват да отклонят от правия път тези който са неразумни.

За тези който не познават добре Словото ето една притча която Исус каза:

1 Тогава небесното царство ще се оприличи на десет девици, които взеха светилниците, си и излязоха да посрещнат младоженеца.

2 А от тях пет бяха неразумни и пет разумни.

3 Защото неразумните, като взеха светилниците, не взеха масло със себе си.

4 Но разумните, заедно със светилниците си взеха и масло в съдовете си.

5 И докато се бавеше младоженецът, додряма се на всичките, и заспаха.

6 А по среднощ се нададе вик: Ето младоженецът [иде!] излизайте да го посрещнете!

7 Тогава всички ония девици станаха и приготвиха светилниците си.

8 А неразумните рекоха на разумните: Дайте ни от вашето масло, защото нашите светилници угасват.

9 А разумните в отговор казаха: Да не би да не стигне и за нас и за вас, по-добре идете при продавачите и си купете.

10 А когато те отидоха да купят, младоженецът пристигна; и готовите влязоха с него на сватбата, и вратата се затвори.

11 После дохождат и другите девици и казват: Господи! Господи! отвори ни.

12 А той в отговор рече: Истина ви казвам: Не ви познавам.

Ето тука много ясно се казва че заради неразумието си са оставени извън Божието присъствие.А според мене това означава че неразумието Бог го смята за грях.

Ето един друг пример от Писанието.

Псалми: 14:2 Господ надникна от небесата над човешките чада
За да види, има ли някой разумен,
Който да търси Бога.

Тука мисля че ясно ни е казано кое е важно за Бога.
Интересното е че не търси някой който е направил нещо добро или някой който е благословил някой а търси някой разумен.Защо ли?
Това не означава че не трябва да се правят тези неща но това е според мен ако се правят без познаване на Бога е един вид проклятие.
Ето защо си мисля така:

27:14 Който става рано и благославя ближния си с висок глас,
Ще се счете, като че го кълне.

Като прочетох това си казах ето и благословението казано не както трябва е грях.
Та някой хора да си правят добре сметката защото един ден ще отговарят пред Бога.Тука не е страшно всичко може да мине но когато застанеш пред
Бог тогава ...незнам.
Който няма страх от Бога значи няма и мъдрост и разум който са пак дадени от Бог защото е писано че страха от Бога е начало на мъдростта.
Така че внимавайте всички който пишете само ей така и вие който само четете и казвате ей така нещо защото не ви харесва това са сериозни работи и не се шегуваме тука или да си чешем езиците.
Бог не е за подиграване.

Вярвам че ако съм сгрешил някъде ще ме поправите и също така че и някой друг ще вземе отношение по темата.

Поздрави на всички.

Watchman

Доколкото разбирам фриволното поведение на хора като Лъчо е преляло чашата за да те накара да повдигнеш тази тема, която ти отдавна обмисляш. Това е доста добро попадение защото той е типичен представител на ню ейдж, хипи християнството, чиято философия е "make love not war" или казано на религиозен език "обичайте се, не се съдете, не се изобличавайте, благославяйте".

Подобна хипи философия заема централно място в днешните църковни общества и демонстрира точно повърхностното отношение на неглижиране на същината на вярата и подмяната й със be nice, be positive ню ейдж умонастроения. Интересното е че гръцката дума използвана за "разумни" в притчата за десетте девици означава именно - да имаш подходящо умонастроение на предвидливост, благоразумие, разсъдливост. Всички тия неща биват изцяло изтрити от сладникавата ню ейдж религиозна нагласа на съвременното евангелско-протестантско християнство.

Това обаче само по себе си е естествен процес на разделяне на разумните от неразумните. Подобни религиозни плитчини имат оздравяващата функция да пленяват и задържат повърхностните, несериозните, непокаяните и онези лишени от дълбочината на апостолската вяра, като по този начин Тялото се изчиства от подобни паразитиращи организми. Иначе те биха изсмуквали от живота и времето на светиите, които имат много по-важни неща с които да се занимават.

Ето защо наличието на подобни общества и религиозни философии се явява форма на филтър, който филтрира и задържа в себе си онези, които нямат дял с Христовото тяло. В края на краищата въпросните религиозни хипита дори няма да успеят да разберат какво точно се случва и защо съдбата им е такава, каквато ще бъде. Още в древни времена пророк Даниил пророкува за последните времена, че разумните са тези, които ще бъдат различени като Божии, а останалите нищо няма да разберат от това, което се случва:

Дан 11:33  И разумните между людете ще научат мнозина; при все това, ще падат от меч и от пламък, чрез пленение и чрез разграбване, много дни.

Дан. 11:35  Дори някои от разумните ще паднат, за да бъдат опитани, та да се очистят и да се избелят, до края на времето; защото и то ще стане в определеното време.

Дан.12:10  Мнозина ще се чистят и избелят и ще бъдат опитани; а нечестивите ще вършат нечестие, и никой от нечестивите не ще разбере; но разумните ще разберат.

В тези пасажи пророка описва точно събитията в последните дни, когато ще се яви антихристът и ще привлича хората чрез ласкателства. С много думи за "любов" , "благословения" и тем подобни неща имащи вид на благочестие, но отречени от силата му. И в тия последни времена светиите са наречени, не "вярващите" или "християните" защото тия термини отдавна са превзети от псевдо християнските религиозни общности, но вместо това са наречени "разумните", което ни връща отново там откъдето всичко започва, а именно към 14-ти Псалом, който си цитирал и който казва, че Бог търси разумните, и те са онези на които Той ще се открие.

От своя страна Исус в притчата за сеяча постави огромно ударение на разбирането, като определи онези които не разбират в групата на тези, чиито сърца никога няма да бъдат просветлени от Божието Слово, защото противника ограбва всяко истинско семе, което попадне в неразбиращо сърце. Така Исус напълно в духа на древните пророци, потвърди и утвърди, че разбирането е фундаментално (макар и не изчерпателно) условие за това един човек да влезе в Божието Царство и да има дял в него.

От думите на пророк Даниил се вижда драстичната разделителна линия между синовете на светлината и синовете на тъмнината. В Дан.12:10 двете групи хора са дефинирани като "разумните" и "нечестивите" - т.е всеки, който не разбира е дефиниран като нечестив. Това е крайно отрезвяващо изявление, ако човек може да вникне в неговата значимост.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Не бива да забравяме и това:
Цитат
1 Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка.   
2 И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.

Цитат11 И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина.   
12 Но понеже ще се умножи беззаконието, любовта на мнозинството ще охладнее.   
13 Но който устои до край, той ще бъде спасен.

Разбирането за любов в християнските среди в днешно време е много различно от това за което говори Словото. И разумът е отделен от любовта, от където идва и проблема.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Alesyz

Понеже всичко се върти около човека, а не около Бога.

Watchman

Любовта за която говори Божието Слово е толкова драстично различно нещо от всичко, което плътския човешки ум може да си представи, че никак не е чудно, че хората са измислили всякакви фалшификати и заместители. Разбирането и библейската любов са неразривно свързани и никой не може да стигне до второто без да мине през първото.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Лъчо

:D:D:D Въпреки, че бях решил да не пиша повече ми стана много интересно как точно това за което съм се възмущавал се изля с двойни дози върху мен. Но както сте решили не ви се сърдя, а само много се възмущавам. Това сигурно само ню ейдж християнин може да го каже ГОСПОД ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ. Дано аз не съм единствения тук който изпълнява Римляни 12:14. И дано го разбирам в "контекста".

Лъчо

Пък кой знае от тук скоро може да ме изгонят, така че точно трябва да благославям :D:D:D малка шегичка ако е позволено в правилника :)

Nikolay

Лъчо, този стих ТИ разбираш ли го като любов ?

Цитат13 Да не ти се свиди да наказваш детето, Защото, ако и да го биеш с пръчка, то няма да умре.   
14 Ти, като го биеш с пръчката, Ще избавиш душата му от ада.

Според закона на Кесаря това е много лошо за детето и той го забранява категорично.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

dodai

Лъчо сега се обръщам към тебе и ти казвам че ти явно не познаваш Бога и не знаеш и разбираш Писанията и затова така отговаряш.Ако имаше поне малко страх от Бог щеше да се замислиш малко.

Тази тема е започнах понеже виждам че много наричащи се християни не проявяват ни най малко разум и говорят а в случая пишат колкото да си оправдаят поведението на тях както им е угодно без да се съобразяват с Писанията и като бъдат изоблечени започват да обвиняват и да се правят на онеправдани вместо да се поучат.

А за това което казваш че трябва да се благославя е добре а какво ще кажеш за този стих който посочих в предния си пост.Ще го цитирам пак.

27:14 Който става рано и благославя ближния си с висок глас,
Ще се счете, като че го кълне.

Твойто благословение на това ми прилича.Струва ми се че не си искрен и го казваш с насмешка.

Дано проявиш разбиране и тогава може да благославяш но сега незнам дали някой разумен християнин ще приеме това благословение.

Watchman

Цитат на: ЛъчоВъпреки, че бях решил да не пиша повече ми стана много интересно как точно това за което съм се възмущавал се изля с двойни дози върху мен. Но както сте решили не ви се сърдя, а само много се възмущавам. Това сигурно само ню ейдж християнин може да го каже ГОСПОД ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ. Дано аз не съм единствения тук който изпълнява Римляни 12:14. И дано го разбирам в "контекста".

Всяка година папата по време на своето Urbi et Orbi обръщение "благославя" целия свят в "името Господно". Но целия му живот, поведение и всичко, което върши е едно огромно проклятие над целия свят. От друга страна за хора като Авраам не се казва да са казали нито веднъж думите "Господ да ви благослови", нито има запис Исус да ги е използвал. Но техния живот и плода от него станаха благословение за целия свят.

Ти гледам си се ориентирал да бъдеш ученик на папата и подобните му, които на думи говорят едно но на дело живота им носи смърт и разруха. Вероятно считаш себе си за голям духовен герой правейки подвизи като "цепиш мрака" с великодушни "благославяния". В същото време се вижда, че поведението ти показва един неуравновесен и нестабилен човек, който няма никакво сериозно отношение към Писанията, защото досега нито веднъж не си обърнал внимание на дадените ти аргументи от Божието слово. Напълно в синхрон с тази несериозност е и отношението ти към твоята собствена дума, не просто дума, а демонстративно заявление и декларация, че напускаш форума и спираш да пишеш в него. И малко след това напълно се измяташ от думата си, защото егото ти е било засегнато и търсиш реабилитация. Това е типично поведение на плътския човек.

Демонстрирайки подобна несериозност, непоследователност и повърхностност ти се явяваш едно проклятие за останалите, защото вместо да даваш добър пример, който да послужи за реално благословение на останалите, ти демонстрираш безгръбначност, която може да увреди душите на неутвърдените и слабите във вярата и с това ти се превръщаш в проклятие за тях.

Дори сега да си заслепен от надуването на плътта си и да презреш думите ми, дано да си спомниш тези думи във време на скръб и преосмисляне на живота и те да бъдат светлина и добро свидетелство, което да ти помогне да изтрезнееш от виното на Вавилон, което е превзело живота ти. Тогава ще познаеш какво означава да бъдеш благословен от думите на друг човек. И ако ли не то не трябва да се забравят думите на апостола, че Божият човек е ухание на живот за онези, които се спасяват, но също така и ухание на смърт за онези, които погиват /2Кор. 2:15,16/.

Лъчо

УОУ УОУ УОУ ОЩЕ ДОСТА ГОЛЕМИ ДОЗИ ОТ ТОВА ЗА КОЕТО ВИ КАЗАХ. ХОРА ЯВНО В ТОВА СТЕ ПЕРФЕКТНИ. ТОЗИ ПЪТ НАИСТИНА ВСИЧКО ХУБАВО. А И НАКРАЯ АЗ И МЪЧЕНИК МОГА ДА СЕ ИЗКАРАМ СЛЕД ВАШИТЕ "НАЗИДАТЕЛНИ" КОМЕНТАРИ КОЙТО ХУБАВО БИХА МЕ НАЗИДАЛИ (ПОВАЛИЛИ, ОСКЪРБИЛИ И ДР.). ГОСПОД ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Watchman

За твое сведение гръцката дума за "мъченик" е "marturos" и буквално означава "свидетел." Ти няма нужда да се изкарваш "мъченик" сиреч "свидетел", ти си в действителност прекрасен свидетел за падението на християнската религиозна система, която е оплела душата ти. Следи внимателно какво става в живота ти от този момент нататък, защото ще видиш още много свидетелства за падението си. И дано това те накара да се замислиш и да поемеш път към изтрезняването.

Лъчо

Благодаря ти приятелю, благодаря ти и за хулите и за пожеланията за бъдещето ми.

Watchman

Цитат на: ЛъчоТОЗИ ПЪТ НАИСТИНА ВСИЧКО ХУБАВО

Предния път не беше наистина. Втория път се път щеше да е наистина ама и то се оказа лъжа. Колко лъжливи "наистини" ще извадиш още? Тази безхарактерност как не можеш да я забележиш?

Цитат на: ЛъчоБлагодаря ти приятелю, благодаря ти...

Твоите "благодарения" са също толкова лицемерни, колкото и "благословенията" ти. Когато дойде деня обаче в който наистина да си благодарен за това, което ти е било казано в този форум, тогава ще си започнал да разбираш смисъла и на благодарността и на благословението.

simeon

Абе мен,стига повтаря в несвяст "бог да ви благослови".Тва го разбрахме вече.Ако искаш пиши откъде си,или по-точно коя църква посещаваш.Интересно ми е.