Author Topic: Повярвай и се спаси.  (Read 3562 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 994
Повярвай и се спаси.
« on: June 17, 2013, 15:57:28 PM »
"Повярвай и се спаси" - едно лъжеучение въртящо се по целия свят от векове.

На пръв поглед това изречение изглежда много истинно и даже го има на много места из Словото, но да не забравяме и това, защото то също е записано:
4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;

"Повярвай и се спаси" е в същия контекст, по надолу ще обясня защо.

Когато пасторите и всички които се опитват да бъдат добри християни по църквите отидат да благовестват на някой невярващ те започват точно с тази реплика или нещата се въртят около нея. Проблемът е че, благовестието гласи нещо друго, а именно:
Матей 4:17
От тогава Исус започна да проповядва, казвайки: Покайте се, защото наближи небесното царство.


Което само по себе си е нещо много различно. Когато човек реши да преклони волята си, за да следва Бог и да върши неговите дела, това е угодно на Бог. Когато човек тръгне след Бог поради страха от ада/шеол това е поради страха за самия човек (егото му). Грешното във втората ситуация е проблем, само ако човек не тръгне да расте във вярата и да осъзнае проблема.
Аз виждам проблем поради написаното в Откровение и пророците. Става въпрос за така наречения милениум. Бог подготвя изпитание за всички които ще влязат в милениума. Това изпитание е праведен живот под прякото ръководство на Исус, който ще управлява с желязна тояга.

Когато човек е повярвал за да се спаси, когато ходи на църква/събрание за да пее на Бог и да го благославя, а после отива и се изляга на дивана пред телевизора (примерно) и не иска и да чуе за това как и защо един праведник трябва да върши Божията воля, а именно да се грижи и обработва земята, то колко тежка ще му се види тая работа през 1000-дата години в милениума ? Ще я обикне ли, ще я прегърне ли ? Колко от тези "повярвали" са отваряли стария завет (защото в Откровение не го пише) да прочете какво е писал Захария ? Какво е приготвил Бог за хората като изпитание през тези 1000 години ? Колко от тях осъзнават значението на това:

16 И всеки, който остане От всичките народи, Които са дохождали против Ерусалим, Ще възлиза от година на година Да се кланя на Царя, Господа на Силите, И да празнува празника на колибите.   
17 И ако някои от домочадията на света Не възлизат в Ерусалим Да се поклонят на Царя, Господа на Силите, На тях не ще има дъжд.   
18 Дори ако не влезе египетското домочадие и не дойде, То и на тях не ще има дъжд; Тях ще сполети язвата, с която Господ ще порази народите, Които не влизат Да празнуват празника на колибите.


Осъзнават ли какво означава да няма дъжд ? Да няма дъжд означава да има недостиг на храна и глад. От къде ще купят ? Какво ще стане с тези "вярващи" след 1000 години недоволство ?

7 И когато се свършат хилядата години, сатана ще бъде пуснат от тъмницата си,   
8 и ще излезе да мами народите в четирите краища на земята, Гога и Магога, да ги събере за войната, - чието число е като морския пясък.
9 И те се разпростряха по цялата широчина на земята и обиколиха стана на светиите и обичния град; но огън падна от [Бога из] небето, та ги изпояде.


Тук трябва да се отбележи, че всички които са влезли в милениума има причина да са там, а причината е че Исус не е лъжец, но изпълнява това което е казал, а именно:

15 И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар.   
16 Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден.


Тук пак се връщаме на "Повярвай и се спаси", не виждам какво ги ползва това, че ще влязат в милениума, след като няма да излязат. Поради това смятам, че това е едно лъжеучение.  Хората трябва да им бъде проповядвано правилното благовестие, да се покаят защото небесното царство наближи, а не защото ще имат облага от това, че ще се спасят.

6 Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години.

14 И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това - присъдата за в огненото езеро е втората смърт.   
15 И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Повярвай и се спаси.
« Reply #1 on: June 17, 2013, 23:13:02 PM »
Първо искам да обърна внимание на нещо, което съм правил преди и сега го виждам отстрани. Това е да се занимавам с нещата, които религиозните хора вършат и да коментирам как един казал това, а друг казал онова. Когато се отделих от тези неща, взеха да не ми и правят впечатление, защото видях, че това е главно губене на време, да се занимавам с погрешни учения, само заради самото занимаване и за да се ядосвам с това. Ако дойде момент, когато пряко зависи от мен да кажа мнение по въпроса, тогава - да. Иначе го считам за нещо, ставащо "на друга планета".

Сега по темата.

Това някой да повярва в Бога, защото се е уплашил за живота си, няма нищо лошо и никъде не е осъждано от Бога. Тази човешка реакция често е отрезвяваща, за да може човек да се замисли или да започне да мисли в правилната посока. Покаянието е процес и няма нищо противно на Бога този процес човек да започне със страх за себе си. Има достатъчно такива случаи, които го потвърждават. Всички ще бъдат научени от Бога. И това, че някой е тръгнал по пътя на правдата, му дава шанс да бъде научен от Бога и да върви в правия път.

В 1000 годишното царство народите, които ще бъдат извън стана на светиите ще бъдат от останалите от нечестивите, които няма да умрат от язвите при пришествието на Месията. Това го пише отново в Захария. Тези не са "вярващите", както ги нарече в коментара си. В 1000 годишното царство народите ще бъдат учени на правда, но не всички ще пожелаят да следват пътя на правдата и накрая нечестивите ще последват сатана и ще погинат в упорството си.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Коцето

 • ограничен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 73
Re: Повярвай и се спаси.
« Reply #2 on: January 18, 2014, 21:52:26 PM »
 „Ако с устата си изповядаш Господа Исуса и със сърцето си повярваш, че Бог Го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш“.
         ( Римляни 10 : 9 )
  „Вие имате вечен живот, вие, вярващите в името на Сина Божий“.
         ( 1 Йоан  5 : 13 )
Марко:16:16 Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден.