Author Topic: Божие слово и "лично откровение"  (Read 9213 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

style

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Божие слово и "лично откровение"
« on: March 28, 2013, 22:16:50 PM »
Редакция Watchman: Понеже дискусията в оригиналната тема за "Градът и неговата идеология" се отклони от оригиналната тема в своя собствена посока, отделям отклонението в своя специфична тема.

Само ще вметна има Божие слово и лично водителство , всеки сам за себе си трябва да чуе какво ,къде и кога да направи.Всичко останало може да подведе и обърка човек.  И селата  не са цвете за мирисане имам поглед върху това  . Всеки които има уши да слуша и очи да вижда ,Бог ще го използва няма значение дали в град или в село   Откр. на Иоан 3:8-10 ясно говори за опазване на Неговото слово и неотричане от Името Му .

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #1 on: March 28, 2013, 23:08:00 PM »
Извинения човек винаги ще си измисли. Дали ще намери 2 причини против "селото" (въпреки, че могат да се намерят поне 20 против "града"), това на човек е достатъчно, за да си намери оправдание.

Най-честото оправдание днес е "личното водителство". Това, че в Писанията пише за пазене на Божиите заповеди за много малко има значение. Това да се зависи от човека, да се облягаш на човека, да очакваш човек да ти снабди за основните нужди, да се откажеш от децата си и т.н... и всичко това, защото се надяваш да ядеш хляб срещу пари. И срещу тези пари повечето човеци са готови на всичко само и само да получат пари, за да сложат нещо в стомаха си. И какво "лично водителство" трябва? Бог е заповядал пазене на заповедите и е проклел всеки, който уповава на човек и прави плътта своя мишца. Заповядал е и човек да се храни. Затова няма нужда да се търси "лично водителство" да се яде или дали да се пазят Божиите заповеди.

Мнозина така и не разбраха, че темата не е за ходене на село, а за това да се служи на Бога според Словото му. Ако си принуден да живееш така, че да си противник на Бога, да служиш на съвременния манталитет, да й угаждаш в ущърб на Божиите заповеди (което включва и грижата към семейството според Писанията), тогава този манталитет е пагубен за човека.

Но едно е ясно, че този манталитет в момента го има повече в големите градове, по-малко в по-малките градове, по-малко в селата. Историята учи, че големите градове винаги са били център на греха. Лот трябваше да се махне от големия град, защото щеше да бъде погубен. И ако Содом и Гомор бяха по-малко нечестиви, колкото бяха Капернаум и други градове в Израел по времето на Христос в плът, то колко по-нечестиви са днешните градове.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #2 on: March 29, 2013, 02:04:27 AM »
Само ще вметна има Божие слово и лично водителство , всеки сам за себе си трябва да чуе какво ,къде и кога да направи.

Според Божието Слово, Божиите хора не живеят сами са себе си, нито си решават сами за себе си, кой как да си живее. Но Божиите хора са призовани да живеят като свят народ, който е отделен от вървежа на този свят. Божието Слово поставя ясна рамка на разбиране относно живота и света около нас, като полага фундамент върху който да основем живота си. Тези неща не са въпрос на "чуване за себе си, какво, къде и кога всеки да направи" а са въпрос на искрено, сериозно и задълбочено изследване на свещените Писания и следването им с неразделено сърце.


Всичко останало може да подведе и обърка човек. 

Всъщност точно липсата на тази основа и фундамент, положени от Божието Слово гарантира неизбежно живот в непрестанно объркване и заблуда.


И селата  не са цвете за мирисане имам поглед върху това  . Всеки които има уши да слуша и очи да вижда ,Бог ще го използва няма значение дали в град или в село.

Когато във този форум говорим за "град" или "село" - ние не говорим за административни единици. Под "град" ние говорим за градската индустриална система базирана на тотална зависимост от светския икономически, политически, финансов и технологичен модел.  Днешно време над 95% от хората живеещи по селата в България са в същата зависимост от градската индустриална система и модел както и онези живеещи в градовете.

Затова, когато ние казваме "село" - ние имаме предвид оригиналния земеделски начин на живот, основан върху Божият модел за живот от земята и естествените (и свръхестествените) ресурси създадени и замислени от Него. Това е живот на зависимост от Бога, а не от човеци. Това е живота, който Бог е имал предвид да живеят всички хора по земята, да бъдат в непрестанен контакт с Творенията Му, за да можем чрез онова, което Той Самия е скрил там - да развием своите отношения с Него и да познаем вечната Му мъдрост.

Божият свят народ е призован да изяви превъзходствата на Неговата мъдрост над мъдростта и измишленията на началствата и властите на тъмнината (Еф. 3:10), които стоят зад системата на света.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

style

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #3 on: March 30, 2013, 23:09:14 PM »
Моля за извинение по погрешка съм се представил в "Основни духовни въпроси" може да ме изместите в "представяне" :) Благодаря!

А по темата : Не се опитвам да противореча за  живот извън системата, всеки духовен човек търси свобода и  независимост от човек и от света . Това което съм вметнал в моя коментар  е  виждането ми ,което стои в основата на Новия завет, а именно  "Моите овце слушат гласа МИ, и Аз ги познавам и те Ме  следват"Йоан 10:27 ." И други овце имам, които не са от тази кошара , и тях трябва да доведа; и те ще чуят гласа Ми" и ще бъде едно стадо, с един пастир" Йоан 10:16. Ако аз чувам Божия глас,  непременно ще бъда заведен в Божието стадо,а там ставам част от Тялото на Христос отделен за Невяста,  така  не живея за себе си, понеже не съм си свой,а Божии ,това за мен е фундамент(казано накратко). От там започва личното водителство във всичко.  Времето за излизане - от Битите до Откровение няма случаи  на самоволно  излизане  от страна на Божии хора ,дори Лот  не мръдна от града именно защото не беше чул слово , когато дойдоха ангелите, тогава  тръгна, понеже имаше пример -  АВРАМ "И ГОСПОД каза на Аврам: Излез от земята си, от рода си и от бащиния си дом , и иди в земята, която ще ти покажа! Битие 12:1. Лот  беше пряк свидетел на излизане по Бога и от Бога.Имаше живо свидетелство на Божествено водителство и с очите  си виждаше благословението което следваше Аврам  . Тъпотиите които  се проповядват  за  Лот  са много ,но Лот беше   праведен и словото свидетелства за това :

Но избави праведния Лот , който се измъчваше поради развратния живот на безбожните –
защото този праведник, като живееше между тях, от ден на ден измъчваше праведната си душа, като гледаше и слушаше беззаконните им дела   
 то знае Господ как да избави благочестивите от изкушения  а неправедните да държи под наказание за съдния ден  2 Петрово 2: 7-8
   За моя живот Бог знае как да ме изведе от града, ако имам същото сърце което страда и се измъчва поради беззаконието и нечестието и душата ми стои в Истина.Исус се моли на Отец и каза "АЗ   не се моля да ги вземеш от света ,а да ги пазиш от лукавия" Царе ,пророци и Божии служители следваха гласа на Бог, сам Исус каза че не прави НИЩО без да е чул от Своя Отец. За къде: ако имаме Авраамовата вяра няма проблем... ако нямаме тази мяра вяра питай,при все апостолите питаха за всичко т.е следваха примера  на Исус. С кого: особено важен въпрос,  за него много може да се каже и пише ...

за Тихомир." Защото ето заветът  който ще направя с Израилевия дом след онези дни, казва Господ: ще положа законите Си в ума им и ще ги напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог и те ще бъдат Мой народ. Две са заповедите които остави Исус за нас ,знаем ги наизуст ,останалите са написани в сърцата ни ако имаме същия Дух ,които беше в Исус Христос нашия Господ.Ако моето излизане ще бъде заради оцеляването, заради едното ядене и пиене,заради деца или чрез мои сили ще градя моята праведност за да докажа на този свят и на сатана че мога да оцелея без него  тежко ми  и горко ,ако аз ще изляза  ще е заради другите части на Христовото тяло където да бъда с братя в единодушие  където заедно ще призоваваме нашия Господ - Духът и Невястата  казват дойди.

Поздрави!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #4 on: March 31, 2013, 13:37:18 PM »
На Лот му беше заповядано да бяга в планината. Той пожела да отиде отново в град. В крайна сметка се озова пак на планината така, както Господ беше заповядал в началото. Не се знае дали дъщерите му са научили нечестието, което извършиха в Содом или в Сигор, но е факт, че извършиха голямо нечестие.

Още нещо. 3-мата ангели (вестители) не отидоха в Содом, за да кажат на Лот да излезе. Никъде в Писанията не се свидетелства за това. Напротив. Целта беше да се извърши "оглед" и евентуален съд над Содом, както и на околните градове (включително и Сигор, но той беше пожален).

Защо Лот излезе от Сигор, след като му беше позволено да отиде в града? Нямаме свидетелство да му е казано 2-ри път — "излез от Сигор сега и бягай". Нито Сигор беше разрушен. Сигор си остана като град. Но защо Лот отиде в планината?

Да видим историята на вземането на жена за Исаак. Авраам изпрати слугата си, за да отиде в неговата земя и неговия род. Кой му беше казал да избира жена от там? Специално слово ли получи? Да го кажа по друг начин: имаше ли "лично водителство"? Или може би по естество хората предпочитаха да не смесват племената си?

Когато Лот и Авраам се разделиха, Авраам ли взе първоначално решение накъде да тръгне или Лот? Защо нямаше "лично водителство", а Авраам остави Лот да каже първи и после той да тръгне в обратна посока?

Когато настана глад по земята и Яков отиде да живее в Египет, каза ли му Господ "Иди и живей в Египет"? Не. Господ не проговори на Яков, ДОКАТО Яков не потегли. Тогава Господ потвърди това, че е добро да отидат в Египет.

Когато Петър беше освободен от затвора по чуден начин и беше оставен от ангела, каза ли му се къде да отиде? Имаше ли "лично водителство"? Не. Пише, че "Петър размисли...". И отиде в къщата на свои роднини.

Когато настана глад по Израел и семейството на Ноемин отиде в Моавската земя, имаха ли "лично водителство"? Някой ще каже "да, но виж, че починаха и мъжът и синовете й". Но не виждаме никъде упрек от Божия страна, че са извършили нещо неправедно. Имало е глад, бягали са там, където ще могат да оцелеят. Израел знаеше добре как да живее отделен от народите. Дори да е сред народ като Вавилон (при отвеждането им в плен) имаше заповед да живеят сред тези хора, ОБАЧЕ да се погрижат сами за храната си, като посадят градини и живеят от тях. А не да отидат и да чакат езичниците да ги хранят.

В едно от писмата на Павел към Коринтяните четем, че всичко, което е записано в Писанията ни е дадено за пример. И ако имаме достатъчно примери и това какво е ставало с народа на Израел през годините и ако успеем да видим принципите, които са заложени в това кое Бог осъджда и кое Бог поощрява, ние ще знаем добре как да живеем. Чакането на "лично водителство", при толкова много примери и нечестие около нас, е пагубно. Днешните градове са много по-нечестиви от Содом и от Гомор. Хората масово се хранят от това, което им докарат в магазина и презират земята, за която Бог беше казал, да се храни човек от нея и както споменах — когато Израел е сред езичници, да се хранят от собствени градини.

Когато Павел отиваше към Ерусалим за пасхата по "лично водителство" ли отиде? И защо след като беше предупреден, че ще бъде вързан, пак отиде на празника? Това грешка ли беше или Павел добре познаваше закона и примерите, които бяха дадени в Писанията?

Писанията са тези, които могат да направят Божия човек съвършено подготвен за всяко добро дело. И ако човек следва Писанията, ще съумее да направи съпоставка с времената, в които живеем, събитията, които имаме записани в Писанията и реакцията на праведните. Защото всичко, което е станало, пак ще стане. Няма нищо ново под слънцето.

Когато говорим за това какво каза Исус на апостолите, говорим за пратеници. Пратениците нямаха нужда от имот, защото постоянно отиваха от едно място в друго. Тези, обаче, които не бяха пратеници, те имаха имот. Имаха и ниви, от които се изхранваха. Откъде знаем? Защото е писано. Писано е в закона да бъде разпределена земята така, че всеки да има земя за обработване. Тази земя да не се губи, дори и ако човек се продаде в робство, но да се върне в юбилейната година. Човекът, който живееше в Ерусалим и беше накаран да носи стълба на Христос, се връщаше от... нива. Т.е. и хората в това време в градовете са имали ниви, от които да се прехранват, защото това е бил начинът, заповядан в закона. Или са земеделци, или са животновъди. Отделно са имали и занаяти. Христос е бил много наясно със земеделието, както и със занаятчийството. Защо? Предполагам всеки може да си отговори.

На апостолите им беше заповядано да си продадат земите. Ако това беше заповед към всички, тогава защо имаме поощрение в писмото към Евреите към тези, които имаха имоти? Защо Петър можа да отседне в къщата на кожаря Симон и защо последният не си беше продал имота? Защо Петър не го упрекна — ти що имаш имот? Защо Акила и Прискила имаха имот?

Трябва да се прави голямо разграничение между това, което е специфично заповядано на пратениците и това, което е заповядано към останалите.

Когато в Ефес бяха се събрали на молитва, Святият Дух отдели половината църква, за да бъде изпратена, нали така? Не. Бяха отделени само 2-ма човека — Павел и Варнава. Другите къде отидоха? Имаха ли "лично водителство"? И как "служеха на Бога"? Защо бяха отделени тези 2-ма евреи, а не някои от новоповярвалите езичници на тази млада църква? Защото тези двамата, особено Павел, бяха поучени в закона и в Писанията и бяха силни в тях. И Бог знаеше, че принципите, залегнали в Писанията, ще бъдат предадени на учениците на тези пратеници.

Та, въпросът ми е: Ако кажеш, че следваш примера на апостолите, трябва да си наясно за коя част от записаното става дума. Пратениците са изпращани лично от Господаря на жетвата и от никой друг. Нито веднъж, нито един път дори нямаме призив от страна на пратениците, да ходят да казват по църквите "идете и научете всички народи". Или "станете пратеници" или "който чувства призив в сърцето си" (последното ми е "любимото").

Затова и хората не тръгваха да следват примера на пратениците по отношение на пратеничеството, защото пратениците имаха авторитет, а лъжливите пратеници (т.нар. "лъжеапостоли") бяха самозванци и против такива имаме не малко укор от Божия страна.

А Писанията ни учат ясно как да се изхранваме от земята, как да не бъдем зависими, дори и да живеем сред езичници и нечестиви хора. Но ако не се следват Писанията, а се търси "лично водителство", тогава може ли Бог да говори противно на това, което е вече казал и да каже яжте спокойно ГМО и кръв? (който не знае, лепилото за месо, което се ползва в индустрията се прави от кръвна плазма)

Затова ако наистина новият договор е написан в сърцата на хората, то би следвало принципите, заложени в Писанията да за зложени и в сърцата на повярвалите. Но дали е така? И чие благовестие е повярвано? Гръцката Августинова философия (деляща "материално" от "духовно") или еврейското благовестие, базирано на Писанията?

И още нещо: Писано е, че град, поставен на хълм, няма да остане незабелязан и ще свети като светило на тези, които влизат в стаята. Ако днешните християни живеят по начина, по който живеят всички в този свят, с какво се различават като се отказват от децата си, теглят кредити, ядат боклуци, пият химии и т.н.? Къде е този град поставен на хълм в период, когато всички въздишат от угнетение? Къде е примерът?

Хубаво е да се погледне в историята на Ерусалим, когато при падането му е имало такъв голям глад, че са ставали страшни канибализми от страна на евреите. И всичко това е, защото останалите в Ерусалим не са разпознали времената.

Все пак е писано: Благоразумният предвижда злото и чака лично водителство, а неразумният се укрива и страда. Нали?

Не. Писано е:
Притчи 22:3. Благоразумният предвижда злото и се укрива. А неразумните вървят напред - и страдат.

Дори е потвърдено като е повторено в същата книга още веднъж:
Притчи 27:12. Благоразумният предвижда злото и се укрива, А неразумните вървят напред - и страдат.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #5 on: March 31, 2013, 17:04:46 PM »
Въпреки, че слушането на Божият глас има съществено място в живота на Божиите хора, много е важно да се разбере, че термина "слушане на Божият глас" не се припокрива с популярното нововъведение по черковните кръгове наречено "лично откровение".

Термини като "лично откровение", "личен спасител", "личен лекар" и прочие произлизат от англосаксонския индивидуализъм, който няма нищо общо с учението на Писанията, които фокусират на Бога, на Царството и на Тялото, а не на индивида (отделната личност). Когато веднъж посетих американска банка на излизане банковия служител ми даде визитката си - и като погледнах на нея пишеше името на служителя и отдолу пишеше "личен банкер". Тогава започнах да осъзнавам, че същия квас, който стои зад терминологията на банкера, стои и зад терминологията на американизираното християнство.

Ако изследваме в Писанието какво представлява значението и практиката на "слушането на Божия глас" ще видим, че това включва различни неща, като всяко от тях е с пълна сила и тежест гласа на самия Бог:

- Слушане на думите на пророците. Да послуша някой гласа на истински пророк е да послуша гласа на самия Бог. Когато някой чуе думите на пратен от Бога пророк, той не получава "лично откровение" - а получава инструкции от Бога предназначени за целия народ. Авраам не беше някой си вярващ воден от лични откровения, Авраам беше пророк (Бит. 20:7). А словото и примера на пророка - са Божият глас за всички, без да има нужда от "лично откровение". Никъде в Писанието няма свидетелство, когато пророк говори, Бог да очаква хората да получат "лично откровение" и АКО го получат тогава да последват думите на пророка. Точно обратното, ако някой презре и не послуша думите на пророка - това бележи съдбата му завинаги.

- Следване на думите и ученията на Писанията. С течение на времето думите на пророците вече са утвърдени като - свещено Писание, което съдържа Божият глас и фундаментални принципи на живот. Чрез Писанията ние се научаваме да познаваме Бога и да чуваме Неговия глас, чрез това, което Той ВЕЧЕ е казал. Ако Бог е изяснил Своята воля за живота на праведните, то презирането на учението на Писанието с оправданието че се чака "лично откровение" е не само абсурдно, но и изключително арогантно. Не е нужно човек да чака "лично откровение" за да спре да прелюбодейства. Това е ясна заповед и е неразделна част от "Божият глас". Прелюбодейството обаче не е само с чужда жена, заплитането в и зависимостта от светската система е също прелюбодейство (Як. 4:4).

- Подбуждение на духа. Подбуждението на духа на човека може да стане от Божият Дух или друг дух, но когато е от Божият Дух, това става в изпълнение на Божията воля. Затова ако човек приеме подбуждение от Бога за нещо конкретно това е равносилно на следване на Божият глас. Това не означава, че човека непременно чува глас или получава "лично откровение" - а означава, че в духа му се формира силно и недвусмислено убеждение за определени действия, които трябва да предприеме. Човек трябва добре да познава Бога и Писанията за да може да изпитва дали подбужденията, които идват към него са от Бога, защото Бог не би подбудил праведния да направи неща, които нарушават писаното Слово, нито би го карал да чака "подбуждение" или "откровение" за да изпълни онова, което е ясно написано за всички.

- Свръхестествена комуникация. Ако и този метод да е по-скоро рядък и по-характерен за пророците, то Писанието свидетелства, че Бог говори на хората Си и чрез сънища, видения, ангели, изстъпления, знамения както и чрез чуване на глас идващ от нематериалния свят. В тази група можем да поставим и свръхестествената комуникация идваща от Бога чрез дарбите на Духа. За съжаление мнозина считат, че този вид комуникация е единственото, което се счита за "слушане на Божият глас" докато това е най-рядко срещаната форма на чуване от Бога. От друга страна има хора сред християнските среди, които считат че тази форма на комуникация от Бога е напълно престанала след написване на Писанията. Това разбира се е изцяло човешко учение, което предполага, че Бог се е променил или е изменил пътищата Си. Лично аз нямам никакво основание да считам, че след като Бог е комуникирал с народа си по този начин през историята, то Той няма да продължи да използва същите начини винаги. Бог е същия вчера, днес и довека. И така имаме две групи хора, едните искат да подменят Писанията със свръхестествени методи на комуникация от Бога (най често наричани "откровения"), а другите искат да подменят свръхестествения начин на комуникира не на Бог с народа си чрез Писанията. Истината е че когато Бог комуникира свръхестествено (например чрез разкритото чрез пророците и апостолите) - Той ни насочва да изследваме Писанията, а когато изследваме Писанията - ние биваме научени да очакваме и такъв начин на комуникация от Бога.

- Разбиране на пътищата на мъдростта и разума.
Бог е Бог на мъдрост и здрав разум. Бог на благоразумие и разсъдителност. Цялата книга Притчи поставя фундамент на това, как Бог очаква човек да развие своя ум и как да умъдри своето сърце. Здравата мъдрост и разум са един от каналите на комуникация от Бога (Пр. 4:7). Цялата Притчи 8-ма глава говори за това, че Бог говори чрез думите на мъдростта и че презирането на гласа на мъдростта и разума е равносилно да презиране на Божият глас имащо абсолютно същите трагични последствия. Слушането на гласа на мъдростта като самия глас на Бога е също добре застъпено в Пр. 1:20-33. От друга страна книгата Притчи предупреждава, че ако и човек да придобива мъдрост и разум, той пак не трябва да уповава на тях, но да се бои от Бога винаги и да уповава на Неговата милост, а не на това, че е придобил добро знание и разбиране за нещата. С други думи, мъдростта, знанието и разума могат да се превърнат в идол, който да погуби човека и да го отдели от Бога. Мъдрост, знание и разум обаче, които са примесени със страх от Бога и упование на Божията благодат са равносилни на чуване и следване на Божият глас.

Както се вижда от казаното по-горе - Божият начин на комуникация с нас не е едностранчив и елементарен, но разкрива едно огромно богатство от начини по които Бог ни води и учи. Склонността към наблягане на един или два от начините са сметка на останалите е пресичане на живителни връзки идващи от Бога. Ние имаме нужда от цялата благодат, цялата милост и цялата комуникация, която Бог е предвидил за народа Си. В същото време ние трябва да видим как Божиите хора в Писанието са балансирали тези начини на комуникация. Например Авраам, ако и да беше пророк през периода на живота му, който е описан в Библията, от излизането от Ур халдейски до смъртта му (това вероятно е период обхващащ повече от 50 години) ние виждаме че реално Авраам е получил свръхестествена комуникация от Бога 4 или 5 пъти. Но понеже ние прочитаме история простираща се повече от 50 години само за няколко минути, ние оставаме с впечатление, че едва ли не Бог е говорил на Авраам всяка минута. Например когато Авраам вдигна ръката си преди битката с враговете на Содом, че няма да вземе нищо от плячката, не се казва, че Бог му е заповядал или говорил така, но се вижда ясно, че Авраам постъпи така движен от мъдростта, която беше придобил през годините на живот като праведен човек. Ето защо ако искаме да научим Божиите пътища ние трябва внимателно да изследваме живота на Божиите светии за които Писанието свидетелства и да вникнем в това как са живели и как са ходили с Бога, давайки си сметка както за историческите периоди, така и за историческия контекст в които техния живот ни е представен в Библията.

Що се отнася за Лот, той наистина беше праведен човек, но в същото време той е пример за праведен човек, който се е провалил напълно до степен че в края на краищата живота му беше единственото нещо, което беше опазено. Той е идеалната илюстрация на онези за които Писанието говори в 1 Кор. 3:15. Това са хора, които ще се спаси живота им, но през огън, като всичко тяхно ще бъде изгорено. Т.е  ще останат без реален плод пред Бога. А плода на Лот беше не само нищожен и достоен за изгаряне, но и коварен защото от Лот се родиха два народа - моавците и амонците, които станаха в последствие едни от най-големите врагове на Божия народ. Затова ако някой иска да си стои в града и да чака "Божие откровение" да го извади от там - на такъв е гарантиран провала на живота му, като спасението му далеч не е гарантирано, защото не се знае дали ще има някъде там някой син на Авраам, който да ходатайства за него. Такъв човек (ако наистина все пак е праведен) в най-добрия случай ще спаси само живота си "като през огън" - но ще се яви празен и безплоден пред Бога.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

style

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #6 on: April 01, 2013, 03:16:48 AM »
Аз не  съм коментирал, какво Лот направи след като излезе от града, в какво не послуша , в какво се провали и  какво произлезе от това, моля не извъртайте думите ми, изказах мнение, защо според мен Лот не беше излязал от  града, а го напусна когато дойдоха Божиите пратеници  . Бог сподели с Авраам какво  ще направи със Содом и Гомор и каза, че ако има 10 праведника няма да унищожи този град." И Той каза: Заради десетте няма да го погубя "Битие 18:32

Още нещо. 3-мата ангели (вестители) не отидоха в Содом, за да кажат на Лот да излезе. Никъде в Писанията не се свидетелства за това. Напротив. Целта беше да се извърши "оглед" и евентуален съд над Содом, както и на околните градове (включително и Сигор, но той беше пожален).
 
Това не е вярно, ЗАЩО, ако те извършваха оглед не извършиха такъв в Гомор? Сигор също беше пожален заради Лот, понеже той реши да отиде там- Битие 19:20-22 , никъде не се говори че въобще ще има огледи, те като Божии пратеници незнаеха ли кои са праведните в цялата област? :))  моля  ви нека не изкривяваме словото и това което Бог говори в него.

    " Лот и Авраам се разделиха, Авраам ли взе първоначално решение накъде да тръгне или Лот? Защо нямаше "лично водителство", а Авраам остави Лот да каже първи и после той да тръгне в обратна посока? " 

" За къде: ако имаме Авраамовата вяра няма проблем... ако нямаме тая вяра питай" не съм казал нещо различно . Не изопачавайте думите ми, понеже точно това писах.Ако имаме Авраамова вяра ок ,а ако я нямаме ? Понеже КЪДЕ  да отидеш след като Бог те изведе от дадено място е свързано с вяра, има хора които вярват, че където и да отидат Бог е с тях, има които нямат тази вяра ,осъжда ли ги Бог, Павел  казва в Ефесяни 4:1-13 че ние всички растем, докато стигнем мярката на ръста на Христовата пълнота .Именно Лот не попита, а сам си избра къде да отиде и беше проблем за него,защото ВИДЯ че земята беше добра или мотива му пак беше угаждането на плътта.Лот нямаше слово да излезе от Ур Халдейски словото беше дадено на Авраам, това  му  беше най- големия проблем, понеже нямаше на какво да уповае и затова неговия живот беше каквото видеше с очите си ..земя град.. тн

Авраам излезе, защото Бог му говори, от къде да излезе, какво  ще направи с него и какво ще му даде .До края на живота му това слово беще негова канара и крепост ,не е ли словото което ни дава ЛИЧНО Бог нашата сила и упование  Пс 119:42,49,81 на кое уповаваще псалмопееца?   .. моля не изопачавайте думите ми за личното водителство                       

" така  не живея за себе си, понеже не съм си свой,а Божии ,това за мен е фундамент(казано накратко). От там започва личното водителство във всичко. ".Писал съм на КРАТКО :)) Можех да говоря на дълго и на широко същото , но считам, че тук стоят духовни хора , които са наясно със слушането на Божия глас във всяка една форма, която си описал Уочмен. има и други :)) Ще те питам нещо ако Бог на мен ми каже да направя това и това, а на теб нещо друго, кое да пренебрегна, това което чувам по  начин който реши Бог да ми говори или ще тръгна примерно след теб ? А ако Бог ме приведе отдясно а ти минеш отляво и ни доведе до едно място, кое е ще се счете за правда и е  правилно - твоето ляво или моето водителство от дясно ?

 И защо  не се каза в  тези два поста  " А когато дойде Онзи, Духът на истината , ще ви води в цялата истина ; защото няма да говори от Себе Си, а каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща. Той Мен ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява"   
 Или " Но на нас Бог откри това чрез Духа ; понеже духът изследва всичко, дори и Божиите дълбочини." или " дано Бог на нашия Господ Исус Христос, славният Отец, ви даде дух на мъдрост и на откровение, за да Го познаете" Защо не се каже за Павел в Галатяни  "понеже аз нито от човек съм го приел, нито съм го научил от човек, но чрез откровение от Исуса Христа."за говоренето на Святия Дух директно и лично, а се споменава, че когато Петър излезе от затвора отишъл при роднини.. ами къде да отиде освен при своите си :))) 

Споменават се случай които са несериозни: пример Ноемин, тя тръгна защото освен глада  не и остана нищо и естествено беше да се прибере при рода си, несериозно е, че липсва лично водителство при  слугата на Авраам :
  "Тогава каза: Господи, Боже на господаря ми Авраама, дай ми, моля, добър успех днес и покажи благост към господаря ми Авраама.
13. Ето, аз стоя при извора на водата, и дъщерите на града излизат да си наливат вода.
14. Нека момата, на която река: Я наведи водоноса си да пия, и тя рече: Пий, и ще напоя и камилите ти; - тя нека е оная, която си отредил за слугата Си Исаака; от това ще позная, че си показал милост към господаря ми !!!   ТоЙ постави белег пред Бога, ако не е търсене на ЛИЧНО  Божествено водителство какво е ?   НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ !!   :))
 Никъде не съм говорил за това дали ще имаме или нямаме домове , в последното време едни ще имат други няма да имат според благодатта . Може да ме остави на пътя да живея като пришълец,  а може да ме остави като чужденец знам ли , може да ме отдели като други (например вас )водителството което имате .. Няма спор ,апостолите нямаха домове, а други имаха, всичко зависи от службата която всеки има да изпълнява и волята която има да върши :)) Ако се сложим всички в една рамка или се каже това е пътя- няма друг, това вече обезпокоително .

Също пак ще кажа накрая Бог се грижи за нас, защото е същия вчера днес и завинаги,  естествено е да имаме мъдрост в това последно време, какво да ядем и какво да пием и отделно (нали се молим за храната си,) даже ако ядем нещо отровно бе да знаем  няма да умрем това е обещание , нали живеем в благодатта на Бога която се преумножава към нас в това последно време, естествено без да изпитваме Бога.Исус каза." Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото?  Всеки работинк си заслужава заплатата ,не знае ли Бог от къде и какво получавам, Павел какво работеше ден и нощ за да не натежава на никого според Солунци  ? Моля ви нека не се изкривяват писанията. Но АКО БОГ КАЖЕ и  ОТКРИЕ, че това е пътя за спасение , за общение с други светии и  това е единствения път за последното време,   ДА  кой е против!! Както стана ясно Бог няма да остави тези които е счел за праведни . Ако на вас Бог го е открил ОК оставете чрез благодатта на Исус и другите да достигнат без да се налага ,без укори,без обиди, без високоумие  понеже, ако писах тук една от причините беше затова, че вие по безпардонен начин се нахвърляте върху други форумци писали по надолу от мен .
Има мн. други начини да утвърдите истината си ако е от Бог например, да постите и да се молите .


ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
 И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползува.

Поздрави !

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #7 on: April 01, 2013, 13:30:32 PM »
style,

Честно казано съм затруднен да видя смисъл в нещата, които пишеш. Едно, че се изразяваш разпокъсано и адресираш нещата откъслечно и спорадично и второ - няма никаква ясна перспектива в нещата, които представяш.

Първо ние говорим за изясняване на фундаментални неща. Това са нещата, които касаят всички Божии хора без значение, кой какво си мисли, че е "воден" или, че  "не е воден".

Второ очевидно ти се водиш от презумпцията, че излизането от системата на света е заради подсигуряване на храна и такива неща. А това е толкова далече от истината и ние доста ясно и подробно сме изяснили тази позиция в теми като тази.

Трето, Писанието говори за тесен път, а ти говориш за "минаване от ляво" или "минаване отдясно". Не знам дали си се замислял, но когато имаш ТЕСЕН път по който да вървиш самата теснота на пътя прави невъзможно минаването нито отляво, нито отдясно, може да се мине само по средата, поради самото естество на теснотата на пътя. Подобно минаване от ляво или отдясно е възможно само на ШИРОК път.

Четвърто, ние държейки на фундамента с пълна сериозност и недопускайки никакви вариации на ниво фундамент, в същото време вярваме в свободата на Божиите хора във всяко едно отношение, което не касае фундаментите на Божият път и начин на живот. Ако нямаме същия фундамент, ние просто не вярваме в същия Бог. Но ако имаме същия фундамент, тогава Бог е осигурил голяма свобода на действие в рамките на този фундамент. Тази свобода обаче не включва заплитане в неща водещи до зависимост и влияние от светската система и модели на живот и поведение. В рамките на свободата обаче всеки човек е свободен да търси Бога за собствения си живот и този на семейството му. Разбира се всеки може да излезе и извън фундамента, но в такъв случай той прекъсва органичните си връзки с Тялото.

Пето, очевидно ти нямаш никакво разбиране за общия фундамент върху, който е съграден Божият народ и върху, който фундамент всички светии се съграждат като живи камъни. Твоето виждане за живота на вярващия е, че всеки си получавал някакво лично слово за себе си, което си следва лично и въобще в подобна концепция няма никакво място за ТЯЛО. Защото в едно тяло никоя част не получава някакви инструкции от главата независимо от другите и всяка част да си прави онова, което мисли, че е "водена" да прави. Подобно мислене е много характерно за Ню Ейдж движението, където всеки си има личен гуру, или дух водач и си ходи където смята, че е воден от личния си духовен водач.

По отношението на действието на Духа, това е доста сериозна и задълбочена тема, която не може да се побере във формата на тази тема. Това, което мога да кажа е че днес се разбира много малко относно това какво въобще означава "дух" , какво означава действието на Святия Дух (буквално Дух на отделяне от Ruakh ha kodesh) и въобще какво означава някой да бъде духовен човек. Всеки обаче е пълен с презумпции и практики без разбиране на или покритие от Писанията.

Твърдиш също, че сме изкривявали Писанията без да даваш никакво конкретно изясняване къде и как сме го направили това. По този начин не даваш възможност да поставим на изпитване доводите ти. Защото нито конкретика има, нито аргументация. И после твърдиш, че сме укорявали другите. Ако сме изобличили някой за нещо, то е било аргументирано, и аргументацията е достъпна за всеки четящ да изпита. Теб притеснява ли те изобличението? Или за теб изобличението е укор, обида и нападка? Исус като наричаше слепите учители - змии, рожби на отровна змия, варосани гробници и прочие това укор, обида и нападка ли беше? Защо не посъветваш Исус да пости и да се моли за тях вместо да ги изобличава?

Ако сме изобличили някой за нещо, то е било не само аргументирано, но е било и без презрение. Защото изобличението само по себе си е висша форма на уважение, понеже в него се съдържа надежда за поправлението на човека. Ако ли пък сме сбъркали в нещо, то аргументацията ни е открито представена и е налична за изпитване и разобличение ако наистина сме се объркали в нещо.

Quote
Но АКО БОГ КАЖЕ и  ОТКРИЕ, че това е пътя за спасение , за общение с други светии и  това е единствения път за последното време,   ДА  кой е против!! Както стана ясно Бог няма да остави тези които е счел за праведни . Ако на вас Бог го е открил ОК оставете чрез благодатта на Исус и другите да достигнат

Ето тук се вижда огромното ти неразбиране на темата. Ние не говорим за неща, които ПРЕДСТОИ Бог да казва нещо по въпроса. А за неща за които Бог вече е казал и ги е утвърдил като фундамент върху който да основем живота си. Точно този фундамент изясняваме, а не неща които не са вече открити. Също така ние сме ОСТАВИЛИ всички намира. Ние нито ходим по други форуми да стряскаме другите от дълбокия им сън. Нито ходим по черквите им да им противоречим. Ако с някого дискутираме нещо тук, това е с хора, които са дошли тука САМИ. И ако някой реши да си тръгне от форума ние не търчим след него. Така, че последното нещо в което можем да бъдем обвинени е че не сме оставили хората намира, точно обратното, оставили сме който съзрее за тия неща с такива хора да имаме общение и с такива да работим заедно.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #8 on: April 01, 2013, 14:25:43 PM »
style, като цитираш някого, добре е да разграничиш по-ясно кое е твое, а кое е това което си цитирал, че по този начин както си писал много трудно се разбира и чете.

Ползвай тази - иконка да слагаш цитатите.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

style

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #9 on: April 02, 2013, 18:06:40 PM »
Маг, вкарва целия пост, пак ще опитам , извинявам се  грешки ако има  , бързах. Всичко което съм написал   беше насочено към вас,  Уочмем  и  Тихомир,  вие знаете какво  точно  сте ми писали ,затова не се постарах да отделям стиховете и наистина е станал малко  разпокъсан ,но по смисъл е ясен, ако следиш постовете.Към Уочмен ще ти покажа точно в какво изкривяваш писанията примерно последния ти пост

 style " Ще те питам нещо ако Бог на мен ми каже да направя това и това, а на теб нещо друго, кое да пренебрегна, това което чувам по  начин който реши Бог да ми говори или ще тръгна примерно след теб ? А ако Бог ме приведе отдясно а ти минеш отляво и ни доведе до едно място, кое е ще се счете за правда и е  правилно - твоето ляво или моето водителство от дясно ?

Watchman -  "писанието говори за тесен път, а ти говориш за "минаване от ляво" или "минаване отдясно". Не знам дали си се замислял, но когато имаш ТЕСЕН път по който да вървиш самата теснота на пътя прави невъзможно минаването нито отляво, нито отдясно, може да се мине само по средата, поради самото естество на теснотата на пътя. Подобно минаване от ляво или отдясно е възможно само на ШИРОК път.  "


Ето тук прозира твоята  незрялост и повърхностност, мога да кажа и повече,  но ще премълча.Ти много добре разбираш за  какво говоря,  но пак има увъртане. , Откорвение 15:3 Псалми,  Евреи, примерно в  Коринтяни :
Павел ясно говори,  кой е изпратил и какво ще им говори  в 1 Коринт :4 :7

7. По тая причина ви пратих Тимотея, който ми е възлюбено и вярно чадо в Господа; той ще ви напомни моите пътища в Христа, такива пътища, каквито поучавам навсякъде във всяка църква." МОИТЕ ?  :)  Е за какво говорим ?

Никой не отрича ПЪТЯ Исус, Моисей ,Давид ,пророци и служители  (много са чети ), са възхвалявали Пътищата Господни. Невежество е, да не се размишлява върху това. От Матея  до  Откровение , служението на Исус,апостолите, до ден днешен фарисейския квас не научи пътищата Господни  и няма да ги научи, понеже са слепи да ги видят , писано е ...
 
От тук нататък твоя пост  няма да го коментирам, понеже е  несериозен   и повърхностен, ясно показва дълбока дупка в твоето следване на Бога . Не съм заядлив чоек ,но мога  в него,  абсолютно ясно и точно да покажа незрялостта ти,  изречение по изречение,  но няма да го направя .  Въпрос :  така ли ще направите, ако някой дойде във вашата общност и изрази мнение различно от вашето ? Няма да го приемете понеже няма да отговаря на Вашето  ниво или трябва безусловно да се съгласи със вас  ? Другия начин като не ти харесва си ходи или изгонен ,понеже форума е ваш(забравих).Търсете истинското  познание в Христос, а не  теологично изследване  на  знанание ,понеже Бог ще отхвърли многознаещите, а ще вземе тези който Го познават. А Божиите тайни  как ги разбираме , чрез изледване на писанита или "чрез Духа на мъдрост и откровение " на което Павел стана настойник   Галатяни първа  глава.  Един от пътищата Господни са Божиите тайни , никога няма да ги разбереш,ако Бог не те заведе там (лично)!Потърси в Новия завет къде се говори за това и  помоли Бог да оправи основата ти . Потърси всички на които си говорил неща от рода няма лично водителсто, няма лично откровение и т.н и се покай и оправи взаимоотношенията си, понеже се разрових и видях че доста упорито си отстоявал тезата си ... за останалите изкривявания и овъртания ще пиша отделен пост .

Притча 9 " 8. Не изобличавай присмивателя, да не би да те намрази. изобличавай мъдрия и той ще те обикне. Поздрав !

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #10 on: April 02, 2013, 22:03:18 PM »
style, пишеш изключително несвързано и объркано. Няма никаква последователност и яснота на мисълта. Очевидно ума ти скача лесно от едно нещо на друго. Както и сам признаваш - бързаш да пишеш, което говори не само за прибързаност, а вероятно и за това, че по някаква причина си се засегнал емоционално.

Ти приличаш на човек, който е повярвал в своята значимост и не можеш да търпиш противоречие, особено аргументирано такова, защото разклаща основите ти и надеждата ти.

Решил си, като някакъв вид защита на накърнената си значимост да ме обявиш за повърхностен, незрял и несериозен. Както виждаш свободен си да го направиш, дори в "нашия" форум. Нямам нищо против да се опиташ да го докажеш това твърдение (както уверено твърдиш, че "точно и ясно" можеш да го докажеш. Боя се обаче, че с объркания си стил на писане и неспособността си да изразиш ясно, спокойно и неприбързано това, което искаш да кажеш - ще последва още една плеяда от несвързани словоизлияния, които имат смисъл и значимост само в твоите очи.

Що се отнася до мен, поради твоя отказ (или неспособност) да водиш последователна, смисълена и аргументирана дискусия по зададената тема, и желанието ти (или естествената реакция на плътта ти) да обърнеш нещата  на лична основа - аз не намирам повече мотивация да се опитвам да комуникирам с теб каквото и да е. Вярвай каквото искаш, обвинявай ме недоказано в каквото искаш, аз  нямам време да се занимавам с подобни неща. Имам достатъчно сериозна работа и цели, за да не мога да си позволя да водя разговори, които не водят до никъде.

Мен ме интересуват библейски основани аргументи по темата, която ако си забравил каква е можеш да погледнеш заглавието й отново. Темата е важна не от теоретична гледна точка - а от напълно практична. Аз живея това, което пиша, и които ме познават, знаят, че това е така.

Ти до момента по темата си казал само едно единствено ясно твърдение и то е че за да скъса някой със светската (градска, индустриална) система, която поробва и прави напълно зависими всички, които са в нея било въпрос, не на Божие изискване към всеки свят (което ще рече отделен) Божий човек, а само за онези, които получели "лично откровение". Това твърдение е напълно лъжливо и служи за оправдание на онези, които спят сладко в прегръдките на света. Със същата абсурдност един прелюбодеец ще може да каже, че за да спре да прелюбодейства казаното в Писанията не е достатъчно, но му е нужно "лично откровение". И ако няма така нареченото "лично откровение" той не е задължен да спре да прелюбодейства.

Горко на всички, които разсъждават по този начин.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

style

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #11 on: April 03, 2013, 01:03:54 AM »
След като прочетох поста ти Уочман  останах потресен
 
   Уочман  - , пишеш изключително несвързано и объркано. Няма никаква последователност и яснота на мисълта.  Очевидно ума ти скача лесно от едно нещо на друго. Както и сам признаваш - бързаш да пишеш, което говори не само за прибързаност, а вероятно и за това, че по някаква причина си се засегнал емоционално.а не би да съм збъркал форума- благодаря  за психологическия профил.

Пиша прибързано защото съм на работа, не мога да влизам всеки ден  и нямам възможност да отделям повече от 15 мин. във вашия форум .Нямам интернет в дома си ,защото го считам за голяма отворена врата, чрез която сатана действа .Компютъра който ползвам е стар има проблеми с определени настройки на текстописеца, поради тази причина изяжда букви и  мести текстове.Не мога да ползвам иконката за която Маг писа, защото ми копира целия текст.Виждам чак когато го постна  не мога да  го коригирам,  понеже няма такава обция или аз не съм видял такава...толкова с твоя психологически анализ

Аз пиша по темата не само заради теб или Тихомир,пиша до всички които четат и които търсят отговори за правилно и библейско излизане от града. Ясно и аргументирано за последен път ще ти пиша дано  този път да разбереш . Доста умело се манипулира, като се изтъкват аргументи от рода на неспособност  непоследователност ,смисленост и подобни, а това е лъжа. Отделен е е въпроса защо ти и Тихомир не ме разбирате ?

Ето моята аргументация  Колосяни 2:2-4.

1. Защото желая да знаете, какъв голям подвиг имам за вас и за ония, които са в Лаодикия, и за ония, които не са ме виждали лично,
2. за да се утешат сърцата им, та, свързани заедно в любов за всяко обогатяване със съвършено проумяване, да познаят тайната Божия, сиреч, Христа,
3. в Когото [са скрити] всичките съкровища на премъдростта и на знанието.
4. Това ви казвам, за да ви не измами някой с убедителни думи.

Откровение 15:3   3. И пееха песента на Божия слуга Моисея и песента на Агнето, казвайки: Велики и чудесни са Твоите дела, Господи Боже Всемогъщи; праведни и истинни са Твоите пътища, Царю на вековете

Ето ключовия текст който най- точно говори за лично водителство  1Коринтяни 4:7

 По тая причина ви пратих Тимотея, който ми е възлюбено и вярно чадо в Господа; той ще ви напомни моите пътища в Христа, такива пътища, каквито поучавам навсякъде във всяка църква." Кое не разбрахте ?

Във всеки един мой пост, говоря за библейско излизане, чрез слушане на Божия глас ,следване на лично водителство и утвърждаване във волята на Бог. Който има уши слуша и който има очи гледа., а който има Духа на Бога разбира . Нищо извън темата не съм писал  . Пак чрез психология и манипулация се опитваш да  отклониш дискусията , защото не ви е удобна . Изкарах на светло  основен духовен проблем който имате .Не ме интересува дали ще ми отговаряш или не, аз ще пиша към всички новоповярвали и  неутвърдени души ,които искат да знаят истината .

Пиша към тези които нямат разбиране за това ,моля ви питайте Бог за всяко нещо.Търсете Истината в Словото, слушайте Неговия глас,Той ще ви води на всяка истина защото е обещал..Изпитвайте всичко, чрез Словото,научете се да разпознавате Божия глас ,за да не бъдете заблудени в това последно време. Не бързайте да предприемате нещо ,особено за неща свързани с излизане от града,БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ, ЕТО КАКВО ПРЕДУПРЕЖДАВА АПОСТОЛА  Колосяни 2:18-23

 8. Никой да ви не отнема наградата с измама, чрез САМОВОЛНО смиреномъдрие и ангелослужение, като наднича в неща, които не е видял и напразно се надува с плътския си ум,
19. а не държи главата Христа, от Когото цялото тяло, снабдявано и сплотено чрез ставите и жилите си, расте с нарастване, дадено от Бога.
20. Ако сте умрели с Христа относно първоначалните учения на света, то защо, като че живеете на света, се подчинявате на постановления, като,
21. "Не похващай", "Не вкусвай", "Не пипай",
22. (които всички се развалят от употреба), по човешки заповеди и учения?
23. Тия неща наистина имат вид на мъдрост в произволно богослужение и смирение и в нещадене на тялото, но не струват за нищо в борбата против угождаването на тялото.

Искрено се надявам Уочмен и Тихомир  да се размислите и да се молите ,да не държите своята си истина а да разберете Божиите тайни и пътищата Господни . Да разберете че това което ви е дал Бог не е САМО  единствения  път ,понеже съм виждал и други да твърдят своите си истини и своите си пътища също  така че няма друг път освен техния . Едни ще живеят като пришълци,  други като чужденци  2Петрово 2:11 ,

  3. Всички тия умряха във вяра, тъй като не бяха получили изпълнението на обещанията; но ги видяха и поздравиха отдалеч, като изповядаха, че са чужденци и пришелци на земята.
14. А ония, които говорят така, явно показват, че търсят свое отечество;
15. и ако наистина, така говорейки, са имали в ума си онова отечество, от което бяха излезли, намерили биха случай да се върнат.
16. Но на дело желаят едно по-добро отечество, сиреч, небесното; затова Бог не се срамува от тях да се нарече техен Бог, защото им е приготвил град.  Евреи 12 глава съшо  говори за това
 
Също и отделени 

16. и какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде".
17. Затова - "Излезте изсред тях и отделете се", казва Господ, "И не се допирайте до нечисто"; и "Аз ще ви приема,
18. И ще ви бъда Отец, И вие ще Ми бъдете синове и дъщери", казва всемогъщият Господ.
 
Водените от Божия Дух са Божии синове! Поздрави !

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #12 on: April 03, 2013, 05:19:03 AM »
Само ще вметна има Божие слово и лично водителство , всеки сам за себе си трябва да чуе какво ,къде и кога да направи.Всичко останало може да подведе и обърка човек.  И селата  не са цвете за мирисане имам поглед върху това  . Всеки които има уши да слуша и очи да вижда ,Бог ще го използва няма значение дали в град или в село   Откр. на Иоан 3:8-10 ясно говори за опазване на Неговото слово и неотричане от Името Му .

Бих искал да започна от първото твърдение на style, тъй като явно човекът има проблем с това някой да не се съгласи с неговото мнение. Разбира се, style реши, че ние "чрез психология и манипулация" сме се опитвали да отклоняваме дискусията.

Всеки нормален човек може да прочете как е било отговорено и как цитиране на Словото се нарича "психология и манипулация". Това е много лесно да се каже, но така и не успя да го докаже. Не само това, но и продължи да сипе голословни определения в същия стил, отново без да успее да докаже нито едно от тях.

Не веднъж сме виждали такива случаи във форума. Човек каже нещо, после ние му отговорим с дадени аргументи и после насреща виждаме само оплюване и нищо конкретно. Това показва ясното безсилие на човека да "рита срещу ръжен", защото когато се разклати основата на религиозния човек, той трябва да избере или да рухне и да започне да гради на чисто, или да се вкопчи още по-здраво в нея и да игнорира де що е писано в Словото, което застрашава основата му.

Т.нар. "аргументация", така и не разбрах на база на какво се прави. Цитирам:
Quote
Ето моята аргументация  Колосяни 2:2-4.

1. Защото желая да знаете, какъв голям подвиг имам за вас и за ония, които са в Лаодикия, и за ония, които не са ме виждали лично,
2. за да се утешат сърцата им, та, свързани заедно в любов за всяко обогатяване със съвършено проумяване, да познаят тайната Божия, сиреч, Христа,
3. в Когото [са скрити] всичките съкровища на премъдростта и на знанието.
4. Това ви казвам, за да ви не измами някой с убедителни думи.

Откровение 15:3   3. И пееха песента на Божия слуга Моисея и песента на Агнето, казвайки: Велики и чудесни са Твоите дела, Господи Боже Всемогъщи; праведни и истинни са Твоите пътища, Царю на вековете

Ето ключовия текст който най- точно говори за лично водителство  1Коринтяни 4:7

В 1 Коринтяни 4:7 пише:
7. Защото, кой те прави да се отличаваш от другиго? И що имаш, което да не си получил? Но ако си го получил, защо се хвалиш, като че не си го получил?

Инересно къде тук в този пасаж се говори за лично водителство. "Личното водителство" дори като термин го няма никъде в библейските текстове, но се дъвче като дъвка от днешните религиозни среди. Според теорията за "лично водителство", това означава даден човек да бъде воден по-различно от другите. Ако приемем, че в 1 Коринтяни 4:7 пише за това човек да е воден по-различно, то това дори не е залегнало в този пасаж, където всъщност пише, че "какво те прави да се отличаваш от другиго".

Всъщност това е продължение на текст, който казва:
И това, братя, преносно приспособих към себе си и към Аполоса заради вас, за да се научите чрез нас да не престъпвате границата на писаното, да се не гордее някой от вас с един против друг.

В случая style претендира, че ни бил "изобличил", но и той не знае точно в какво, защото така и не написа ясно. Но нека видим какво точно написа в някои от съобщенията си:

Quote
никъде не се говори че въобще ще има огледи, те като Божии пратеници незнаеха ли кои са праведните в цялата област? :))  моля  ви нека не изкривяваме словото и това което Бог говори в него.

Това беше по повод думите, които казах, че пратениците бяха отишли на оглед в Содом. В случая човекът прекрачва границата на писаното, защото ето какво казват Писанията:
И рече Господ: Понеже викът на Содома и Гомора е силен и, понеже грехът им е твърде тежък, ще сляза сега и ще видя дали са сторили напълно според вика, който стигна до Мене; и ако не, ще узная.

Кой изкривява Словото? Според style аз съм го изкривил, но всеки разумен може да види.

Другото, което прави впечатление е, че style не познава Писанията и не твърди, че на Лот не му било казано да излиза от Ур Халдейски и тръгнал на своя глава. Никъде, обаче, Бог не укорява Лот за това нещо, дори е наречен праведен. Само style му намира кусури. Кой беше Лот? Лот беше останал без баща и Авраам му беше чичо. От Ур Халдейски излязоха заедно не само Авраам и Лот, но Тара (бащата на Авраам), с Авраам и Лот. Те се придвижваха като хора от едно племе. Това беше нормалното поведение на хората — да се движат със своите си. Откъде мислите, че Павел е взел пример, за да каже:
1 Тимотей 5:8. Но ако някой не промишлява за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата, и от безверник е по-лош.

Не забравяйте, че Беряните изследваха Писанията (това, което днес му викат "стария завет"), за да видят дали това, което казва Павел е вярно. Павел не говори нови неща, но всичко, което казва може да се намери в Писанията.

Когато Бог говори на Авраам, той му говори нещо, което трябваше да бъде казано на бъдещите поколения и това беше пророчество за хиляди поколения напред. Защо нямаме записани такива "лични водителства" към праведника Лот? Или защо нямаме такива лични водителства към Тимотей? Защо Тимотей беше наставян в Писанията, а не му дойдоха няколко "лични водителства"? Защо е писано, че Писанията са напълно достатъчни, за да бъде Божият човек съвършено (не как да е) подготвен за всяко добро дело?

И когато имаме Писанията, където пише да се изхранваме от земята, където пише да не зависим от човеци, защо трябва да ги отхвърляме по съвета на style и да чакаме вместо това "лично водителство", според тайната му надежда, че въпросното лично водителство има вероятност да се различава от това, което е записано в Писанията.

Няма друга причина да се чака "лично водителство", когато има ясно записани принципи в Писанията и на някой не му изнасят.

Това прилича малко на историята с Валаам, където му беше казано, че не трябва да слуша Валак. Но като дойдоха при Валаам с повече почести, последният си помисли, че все пак може би Господ ще си промени мнението и реши пак да пита Бога, един вид "няма ли да си промениш решението и да ми дадеш ДРУГО "лично водителство", все пак ще получа повече почести в замяна". Накрая Валаам завърши като нечестив човек.

Другото интересно нещо е, че style набляга, че пишел върху Словото, обаче което и да посочим от Словото го нарича "манипулация" и "психология". Двоен стандарт виждам аз. Хем да се придържаме към Словото, хем когато се изрича от хора, с които style не е съгласен, било "манипулация".

Горко на новоповярвалите и неутвърдени души, които style поучава, защото липсата на познание на Писанията и принципите на реалния живот на евреина, ще донесат погубление на тези, които се увличат по басни.

След това style вади пасаж, където Павел предупреждава за измамници. Style твърди, че ние сме били измамниците, за това, че сме говорили против градския манталитет и цитира:
Колосяни 2:18-23

 8. Никой да ви не отнема наградата с измама, чрез САМОВОЛНО смиреномъдрие и ангелослужение, като наднича в неща, които не е видял и напразно се надува с плътския си ум,
19. а не държи главата Христа, от Когото цялото тяло, снабдявано и сплотено чрез ставите и жилите си, расте с нарастване, дадено от Бога.
20. Ако сте умрели с Христа относно първоначалните учения на света, то защо, като че живеете на света, се подчинявате на постановления, като,
21. "Не похващай", "Не вкусвай", "Не пипай",
22. (които всички се развалят от употреба), по човешки заповеди и учения?
23. Тия неща наистина имат вид на мъдрост в произволно богослужение и смирение и в нещадене на тялото, но не струват за нищо в борбата против угождаването на тялото.


Не знам дали самият style вижда, но тук никъде не пише, че тези, които говорят за отделянето от градския манталитет са измамници. В този пасаж се говори за "самоволно смиреномъдрие и ангелослужение". Аз не виждам някой от нас да е тръгнал да говори за ангелослужения. Нито говорим за неща, които не сме видели, но говорим за ясни и видими неща. В случая style говори за неща, които не е видял, защото си е въобразил, че ние сме тези, за които Павел предупреждава. Style дори не си е направил труда (от бързане) да прочете внимателно какво пише в текста. А пише, че този, който бърза да отговаря преди да е чул ще се облече в позор.

На друго място четем:
Яков 4:4. Прелюбодейци! не знаете ли, че приятелството със света е вражда против Бога? И тъй, който иска да бъде приятел на света, става враг на Бога.

И това е още едно доказателство за заповедта, която имаме от Бога да не зависим от човеци. Това не означава липса на приятели от света (Давид имаше приятели от света). Това означава да не смятаме светският манталитет за някой, на когото можем да се опрем.


Липсата на каквото и да било желание у style не само да прочете това, което му се пише, но и да прочете това, което цитира, прави невъзможна реалната комуникация с него. Той дори не успя да каже какъв проблем вижда, защото дори за Христос беше казано, че си има "своята си истина", както и style сега тук ни обвинява. Христос казваше, че е Божий син, но мнозина му казваха "това си е твое мнение, ние не ти вярваме". Това промени ли факта, че Христос е Божий син? Не. Никой не успя да докаже противното.

Много е лесно когато някой каже нещо истинно, някой друг да му каже "ами то това си е твое мнение". Така и style не успя да докаже противното, но от безсилие взе да цитира разни пасажи, които уж казвали еди какво си, обаче тези, които могат да четат български език, ще видят, че дори style не знае какво цитира.

Style е типичен пример за плодовете на Августиновите философии, според които материалното е лошо, а духовното е добро. И според тази философия, днешните християни считат, че трябва по някакъв начин всичко, което е реално в живота, тъй като по дефиниция е "лошо", трябва да му се измисли някакво "духовно обяснение". И затова всеки съвет за реална стъпка в живота се приема така на нож, защото се смята, че трябва "нещо по-духовно да има в цялата работа". А нито един евреин не мисли по този начин. Защото законът е духовен и в същия духовен закон пише за хигиената, за ходенето по нужда, за сеенето на нивата, за ГМО семената, за събирането на плодовете, за строенето на огради и т.н. Но гръцката философия дотолкова е объркала хората, че всяко реално нещо ги плаши.

Този пагубен манталитет води то това да се игнорират примерите, които имаме в Писанията. Сам Павел казва:
1 Коринтяни 10:11. А всичко това им се случи за примери, и се написа за поука нам, върху които са стигнали последните времена.

А на друго място:
Псалми 18:30. Колкото за Бога, Неговият път е съвършен; Словото на Господа е опитано; Той е щит на всички, които уповават на Него.

Ако личното водителство беше нещо толкова основно и с централно място, както бива представяно от днешната християнска религия, тогава трябваше в цялото Слово да виждаме постоянно такива примери и такова изискване. А всъщност специфични инструкции към живота на отделни човеци сме имали много малко като примери в Писанията.

Ако не се следва поуката, която имаме от примерите в Писанията, а вместо това чакаме "лични откровения", то ние с гордо сърце отхвърляме мъдростта и поуката и решаваме, че ще чакаме някой да утвърди това, което човешкото измамливо сърце е решило да прави.

Всичко това ми напомня историята с Израел, които искаха да ходят в Египет и бяха го решили. Но въпреки това искаха "лично водителство" чрез пророк Еремия, защото не вярваха на думите, които Бог ВЕЧЕ беше казал. Какво беше казал Бог?

Еремия 24:8. И както лошите смокини, които поради лошевината им не се ядат, непременно така казва Господ: По същия начин ще предам Юдовия цар Седекия, първенците му, и останалите от Ерусалим, които са оцелели в тая земя, и ония, които живеят в Египетската земя;

Но част от евреите не вярваха на това, което Бог беше казал и смятаха, че ако избягат в Египет, ще се избавят от Навуходоносор. Затова отидоха лукаво при Еремия и пожелаха да им се даде един вид "лично водителство":
рекоха на пророк Еремия: Молим, нека бъде молбата ни приятна пред тебе, и помоли се за нас - за тия, всички които остават - на Господа твоя Бог, (защото от мнозина останахме малцина, както очите ти ни виждат), да ни изяви Господ твоят Бог пътя, по който трябва да ходим, и какво трябва да правим.

След 10 дни Еремия им изяви и потвърди същото, което Бог беше вече казал преди това, а именно, че Египет ще падне в ръцете на Навуходоносор.

Какво му отговориха тези хора, които толкова обещаваха, че ще слушат Бога каквото и да им каже и търсиха "лично водителство"? Какво отговориха?
Лъжливо говориш ти. Господ нашият Бог не те е пратил да речеш: Не отивайте в Египет да пришелствувате там;

Ето. На Господния пророк казаха, че лъже и че това, което казва няма да стане така. Не искаха да слушат това, което Бог вече беше казал и се надяваха на "свежо лично водителство", което е по-различно. Цялото им лукавство пред Еремия беше с цел да си оправдаят нечестивите дела като ги облекат в "своеволно смиреномъдрие" и престорено покорство.

16. Колкото за словото, което ти ни говори в Господното име, няма да те послушаме;
17. но непременно ще вършим всичко, що е излязло от устата ни, че ще кадим на небесната царица, и ще й правим възлияния, както правехме ние и бащите ни, царете ни и първенците ни, в Юдовите градове и в ерусалимските улици; защото тогава ядохме хляб до ситост, добре ни беше, и зло не видяхме.


Не им хареса това "лично водителство", защото искаха друго. Искаха някой да ги почеше по ушите, които ги сърбяха за други думи. Думи, с които да им се угоди на нечестието, което беше в сърцата им. Успяха ли те да докажат, че Господните думи са лъжливи? Не.

Но казваха ли голословни твърдения, че Еремия е измамник? Господните думи, вече казани за Египет, бяха потвърдени чрез същия Еремия, който не престъпи да погали ушите на нечестивите от народа, които искаха да търсят избавление в Египет.

Така тяхното неверие не унищожи Божията вярност. Техните думи, че Еремия е измамник не промениха това, което Бог каза и после потвърди. Тези нечестивци бяха погубени в Египет, а животът на Еремия беше опазен.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

style

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #13 on: April 05, 2013, 05:52:08 AM »
Тихомир нямам абсолютно никакви проблеми с това, да приемам чужди мнения и да се съгласявам с тях.Аз съм от две години в този форум, изчел съм всичките теми.В представянето си съм писал,  че виждам тук някои ИСТИНИ, които са ми открити лично от Бог  . Не съм влизал в никакви спорове до този момент.  Виждал  съм ЯВНИ не библейски разбирания  в които стоите и други хора които са ви ги изявявали. Гледал съм споровете ви и съм виждал как сте гонили хора,само защото не сте  съгласни с тях, имате и друг метод, като заключвате темата примерно.
Ясно е в поста ти :

Тихомир- Не веднъж сме виждали такива случаи във форума. Човек каже нещо, после ние му отговорим с дадени аргументи и после насреща виждаме само оплюване и нищо конкретно. Това показва ясното безсилие на човека да "рита срещу ръжен", защото когато се разклати основата на религиозния човек,

Всички които не са съгласни  с вас са плътски, религиозни или светски .Покажи ми къде в този форум има тема в която вие сте приели изобличение или сте променили вижданията си .Мога  да ви посоча ваши коментари които не стоят на Божията истина и не сте приемали чужди мнения .... така че това важи за вас ,а не за мен ,замислете се ...

По отношение на поста ти ТИХОМИР :

 никъде не се говори че въобще ще има огледи, те като Божии пратеници не знаеха ли кои са праведните в цялата област? :))  моля  ви нека не изкривяваме словото и това което Бог говори в него.

Това беше по повод думите, които казах, че пратениците бяха отишли на оглед в Содом. В случая човекът прекрачва границата на писаното, защото ето какво казват Писанията:
И рече Господ: Понеже викът на Содома и Гомора е силен и, понеже грехът им е твърде тежък, ще сляза сега и ще видя дали са сторили напълно според вика, който стигна до Мене; и ако не, ще узная.


Защо копира само втория ред, нека да видим първия: 

Тихомир-    Още нещо. 3-мата ангели (вестители) не отидоха в Содом, за да кажат на Лот да излезе.

Те точно за това отидоха, да кажат на Лот да излезе  и аз обясних защо.
Преди да влезе Лот в Содом се знае  че Бог ще го унищожи -   "Преди ГОСПОД да беше унищожил Содом и Гомора"   Битие  13:10
Идва изпълнението на Божия съд ,Бог праща (вестители) които се срещат със Авраам ,до този момент не се говори за Лот ,а само за унищожението на Содом ,те изявяват Божия план на Авраам ,от тук нататък  следва  (споразумение) между Бог и Авраам и аз го писах в моя пост:  " Заради десетте няма да го погубя "Битие 18:32 .Ето обаче стиха които ясно говори защо всъщност бяха пратениците в Содом

Но избави праведния Лот , който се измъчваше поради развратния живот на безбожните – защото този праведник, като живееше между тях, от ден на ден измъчваше праведната си душа, като гледаше и слушаше беззаконните им дела   то знае Господ как да избави благочестивите от изкушения  а неправедните да държи под наказание за съдния ден  2 Петрово 2: 7-8
 
Ако не беше този стих ,нито аз, нито ти или друг, щяхме да считаме Лот за праведен ( има такава тема) ,този стих разкрива истинското намерение  на Бога " ТО ЗНАЕ ГОСПОД КАК ДА ИЗБАВИ благочестивите от изкушения" Ето тук става ясно защо е слязъл Бог,защо изпита Авраам и защо изведе ЛОТ,в Битие не става ясно за това ,но този стих променя всичко. Не е нужно Бог  да слиза или да изпраща (вестители) за да унищожи даден град(една Негова дума е достатъчна), но ЗАРАДИ ЛОТ ТОЙ ГО НАПРАВИ, ЗА ДА СЕ ЯВИ МИЛОСТТА МУ .
Това писах в моя пост и ясно казах, че АКО аз имам сърце което страда поради беззаконието в града Бог ще ме извади . ТИХОМИРЕ КОЕ НЕ Е ЯСНОО? ИСКАМ ДА ТЕ ПИТАМ НЕЩО- ТИ ИМАШ ЛИ КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ СПОРЕД СЛОВОТО В  ДЕЯНИЕ ВТОРА ГЛАВА?
 
Този е един от стиховете в Новия завет който ме накара да се размисля за града и да променя мнението си,защото Исус ясно предупреждава и дава БЕЛЕГ- Ноевите дни.
  " То знае Господ как да избави благочестивите от изкушение " от тук става ясно, че Бог ще ни избави от изкушенията на града (СОДОМ и ГОМОР),затова повдигнах темата за водителството. Аз не съм влязъл в града защото ми е харесало ,аз съм роден в града и  Бог много добре знае това. ТОЙ МОЖЕ ДА МЕ ИЗВАДИ ОТ ГРАДА И ЩЕ ГО НАПРАВИ ПО НЕГОВИЯ НАЧИН !

Втората ми аргументация  Тихомир казваш ето това :
Да видим историята на вземането на жена за Исаак. Авраам изпрати слугата си, за да отиде в неговата земя и неговия род. Кой му беше казал да избира жена от там? Специално слово ли получи? Да го кажа по друг начин: имаше ли "лично водителство"? Или може би по естество хората предпочитаха да не смесват племената си?
 
А ЗАЩО ПОДМИНА МАЛКО ПО НАДОЛУ ПИСАНИЕТО В КОЕТО ЯСНО СЕ ГОВОРИ ЗА ЛИЧНО ВОДИТЕЛСТВО
Тук проличава твоето неразбиране по словото защото ето какво прави този слуга БИТИЕ 24:12-15
 "Тогава каза: Господи, Боже на господаря ми Авраама, дай ми, моля, добър успех днес и покажи благост към господаря ми Авраама.
 Ето, аз стоя при извора на водата, и дъщерите на града излизат да си наливат вода.
 Нека момата, на която река: Я наведи водоноса си да пия, и тя рече: Пий, и ще напоя и камилите ти; - тя нека е оная, която си отредил за слугата Си Исаака; от това ще позная, че си показал милост към господаря ми !!!   ТоЙ постави белег пред Бога, ако не е търсене на ЛИЧНО  Божествено водителство какво е ?   НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ !!   :))

От тук нататък твоя ПОСТ е под всякаква критика ,хващаш се за буквата и това показва фарисейския квас за който писах , същия дух които се опитваше да улови Исус в говореното му.

Изрично се извиних че имам проблеми с работния компютър(нямам библия на него)  сложил съм стиха но вместо   1 Коринтяни 4:17 е излязъл  1 Коринтяни 4:7".

но стиха е ясен и точен и говори за ЛИЧНОТО ВОДИТЕЛСТВО НА ПАВЕЛ В ПЪТИЩАТА ГОСПОДНИ И ТОЧНО ТИМОТЕЙ Е НАУЧЕН НА ТЯХ!
""Затова ви моля настойчиво: бъдете мои подражатели ! Поради тази причина ви изпратих Тимотей , който е мое възлюбено и вярно дете в Господа ; той ще ви напомни моите пътища в Христос, които аз поучавам навсякъде във всяка църква

1 МОИТЕ ПЪТИЩА В ХРИСТОС
2 ТИМОТЕЙ НАУЧЕН НА ТЯХ
3.ПОУЧАВАМ  ВЪВ ВСЯКА ЦЪРКВА

НАШИЯ ПРИМЕР  Е ИСУС ХРИСТОС- НЕГОВОТО СЛУШАНЕ НА БОЖИЯ ГЛАС И ВОДИТЕЛСТВОТО МУ  ОТ ОТЕЦ.
ЦЕЛИЯ НОВ ЗАВЕТ Е ПЪЛЕН СЪС СТИХОВЕ КЪДЕТО ИСУС ГОВОРИ ЗА ЕДИНСТВОТО СИ С ОТЕЦ,  СЛУШАНЕ НА НЕГОВИЯ ГЛАС,
ВОДИТЕЛСТВОТО МУ И ВЪРШЕНЕ НА НЕГОВАТА ВОЛЯ,

Но нека да наблегна на водителството понеже точно тук е вашата духовна дупка  понеже вие не вярвате в личното водителство  И ОТКРОВЕНИЕ

Watchman-Въпреки, че слушането на Божият глас има съществено място в живота на Божиите хора, много е важно да се разбере, че термина е"слушане на Божият глас" не се припокрива с популярното нововъведение по черковните кръгове наречено "лично откровение"

 Да видим какво казва писанието:
 Но аз ви известявам, братя, че евангелието, което ви благовестих , не е човешко ; . понеже аз нито съм го приел от човек, нито съм го научил от човек, а чрез откровение на Исус Христос .

. Но когато дойде Духът на истината, той ще ви води към цялата истина, защото няма да говори от себе си, а ще говори това, което чува, и ще ви известява какво предстои да се случи.

. Но да благодарим на Бога, който чрез Христос винаги ни ВОДИ в победно шествие и чрез нас разпространява навсякъде благоуханието на знанието за него.

ВОДЕНИТЕ ОТ БОЖИЯ ДУХ СА БОЖИИ СИНОВЕ

Или презираш богатството на неговата благост, търпеливост, и дълготърпение, без да знаеш че Божията благост те води на покаяние?

НЕКА ДА ВИДИМ КАКВО ГОВОРИ СЛОВОТО ЗА ПЪТИЩАТА ГОСПОДНИ

 Затова, възнегодувах против това поколение. И рекох: Всякога се заблуждават със сърцата си, Те не са познали Моите ПЪТИЩА;
 Така се заклех в гнева Си: Те няма да влязат в Моята почивка.

 И пееха песента на Божия слуга Моисея и песента на Агнето, казвайки: Велики и чудесни са Твоите дела, Господи Боже Всемогъщи; праведни и истинни са Твоите ПЪТИЩА, Царю на вековете. Откровение 15 глава

СТИХА ОТ  КОЛОСЯНИ    Ето моята аргументация  Колосяни 2:2-4.

1. Защото желая да знаете, какъв голям подвиг имам за вас и за ония, които са в Лаодикия, и за ония, които не са ме виждали лично,
2. за да се утешат сърцата им, та, свързани заедно в любов за всяко обогатяване със съвършено проумяване, да познаят тайната Божия, сиреч, Христа,
3. в Когото [са скрити] всичките съкровища на премъдростта и на знанието.
4. Това ви казвам, за да ви не измами някой с убедителни думи.

 КОЯ Е ТАЙНАТА БОЖИЯ СИРЕЧ ХРИСТА?
ПЪТИЩАТА ГОСПОДНИ СА ТАЙНА  КОЯТО Е СКРИТА В ПРЕМЪДРОСТТА И ЗНАНИЕТО словото ясно говори за това ТАЙНАТА БОЖИЯ СИРЕЧ ХРИСТА

ВИЕ НЕ ПОЗНАВАТЕ ТАЙНИТЕ НА ГОСПОДА ,ОТХВЪРЛЯТЕ И НЕ ПОЗНАВАТЕ НЕГОВИТЕ ПЪТИЩА.. ДОСТАТЪЧНА АРГУМЕНТАЦИЯ -СПРАВКА ПОСТОВЕТЕ ВИ !

Аз искам да се върна обратно в темата
 
АКО АЗ СЪМ АВРААМОВО ПОТОМСТВО ,ТО ТРЯБВА ДА ПОСТЪПЯ КАТО АВРААМ
29. И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.
С ВЯРА Авраам послуша, когато бе повикан да излезе и да отиде на едно място, което щеше да получи в наследство, и излезе без да знае къде отива.
Какво се разбира, че ако съм Авраамово потомство, значи трябва да бъда ВЪВ вяра и послушание.На кого да бъда послушен на  човек  или на Божия глас ,защото ще бъда повикан да изляза, а от мен се иска послушание ?Кой ЩЕ ме повика човек ли или СЛОВОТО НА ЖИВИЯ БОГ!
Да видим :
АВРААМ излезе с слово . И така, Аврам тръгна, както му каза ГОСПОД ,  БИТИЕ 12 глава

значи има тръгване както каже Господ (лично)а ето и другото : и лот тръгна с него  Битие 12:4
Но никъде не се казва че Бог ще благослови рода (роднините му) на  Авраам (ако бъркам поправете ме )

Бог каза:
. Ще благословя онези, които те благославят ще прокълна онзи, който те кълне , и в теб ще се благославят всички земни племена !
 И ГОСПОД каза на Аврам, след като Лот се отдели от него: Повдигни сега очите си от мястото, където си, и погледни към север и юг, към изток и запад;
 защото цялата земя, която виждаш, ще дам на теб и на потомството ти до века . И ще направя потомството ти многочислено като земния прах; така че ако може някой да изброи земния прах, ще се изброи и твоето потомство

Значи Бог  яви на Авраам  слово, след като си тръгна Лот .Какво беше словото... за ПОТОМСТВО....Т. Е ЗА МЕН, ЗАЩОТО АКО СЪМ В ХРИСТОС СЪМ НЕГОВО ПОТОМСТВО,НАСЛЕДНИК ПО ОБЕЩАНИЕ И БЛАГОСЛОВЕНИЕ - КАКВО Е БЛАГОСЛОВЕНИЕТО МИ В АВРААМ ?
какво обещание имам аз, че Бог няма да ме остави НИКОГА, АКО съм в Него И стоя в послушание и вяра !

Тихомир всички излияния които си писал по надолу няма да ги обсъждам ,използваш слово което няма нищо общо със това което говори ЖИВИЯ БОГ понеже словото за ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВСЯКО МЯСТО НА ГРЕХА  няма да дойде от пророк ,а от Исус Христос,понеже СЪМ Авраамово потомство!

Излизайте както си искате, слушайте се един друг колкото искате,.пророкувайте си колкото искате .НО аз и моя ДОМ ще чакаме СЛОВОТО НА ИЗБАВЛЕНИЕ ОТ ГОПОДА, защото това слово ще МИ каже от къде ,ще ми каже кога и ще ми каже къде ! То ще е канара на която да стоя .Словото на Господа е опитано ,то е щит на всички които уповават на него ! 
 А вие ако сте наследници на Лот това е друга тема ,понеже излезе и Лот .....

п/с Колосяни 2:18-23 ти го оставам сам да разсъждаваш защо се намираш в това слово. Поздрав!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3521
Re: Божие слово и "лично откровение"
« Reply #14 on: April 05, 2013, 14:50:11 PM »
Тъй като style, все пак реши да представи някаква аргументация на думите си, цитирайки Библията (въпреки, че не дава почти никакво обяснение какво общо имат цитираните от него пасажи с нещата, които се опитва да докаже) - е редно да се изпитат тия пасажи и да се види дали в тях има някакво основание да се считат за потвърждение на нещата, които той си мисли че потвърждават. Ако някой цитира Писанието е редно да се обърне подобаващо внимание на това, което е цитирано, като в същото време сме длъжни да изпитаме дали цитирането потвърждава позицията на цитиращия или той се подвел от някаква своя презумпция и погрешни впечатления.

Преди да обърнем внимание на цитираните от style пасажи е редно да изясним какво той се опитва да докаже с тях. Доколкото се вижда от казаното от него до момента, той твърди, че един вярващ в Христос човек трябва да чака "лично откровение" за всяко нещо, което прави, което от своя страна обезсмисля Писанията като фундамент на нашия начин на живот, вярване и мислене. Ако ние ще чакаме "лично откровение" за онова, което Бог вече е утвърдил в Писанията като част от Неговите пътища, които трябва да следваме, то тогава утвърденото в Писанията не само се обезсмисля, но и "личното откровение" на индивида се издига над 100% сигурното и потвърдено свръхестествено откровение на апостолите и пророците.

Писанието ясно казва, че Божиите хора са "съградени върху основата на апостолите и пророците" Еф. 2:20 а не върху основата на "личното откровение". С други думи нашия живот трябва да бъде основан върху откровенията (превърнати в Писания) на апостолите и пророците, а не върху нашите собствени откровения.

Според style, един човек можел да си има едно откровение, друг друго откровение и единия да си минавал отляво на Господния път, а друг да си минавал отдясно, което е възможно само ако Господния път е ШИРОК. Но самия Исус казва, че Господния път е ТЕСЕН, а през тесен път не може да се минава нито отляво, нито отдясно. Нещо повече подобно лъжеучение напълно унищожава единството на братята и полага за основа религиозен плурализъм, където всеки си прави и живее както си иска според "личното си откровение".


От друга страна style лъжливо твърди, че ние отричаме директното и специфично водителство от Бога за определени неща и ситуации:

Quote from: style
Потърси всички на които си говорил неща от рода няма лично водителсто, няма лично откровение и т.н и се покай и оправи взаимоотношенията си, понеже се разрових и видях че доста упорито си отстоявал тезата си ...

Style дори се бил "разровил и видял", докато аз само две съобщения по-рано съвсем ясно съм написал, че свръхестествената комуникация от Бога винаги е била и ще бъде част от живота на Божиите хора. Т.е аз напълно сериозно вярвам, че Бог ръководи хората си в определени специфични неща, които не са покрити от фундаменталните учения на Писанията. Да се твърди обаче, че човек трябва да чака "лично откровение" по въпроси, които Бог вече е изяснил в Писанията, чрез откровенията дадени на апостолите и пророците (върху чиито откровения ние сме съградени) е не само арогантно и безумно, но и напълно безбожно.

Другия основен проблем в тезата на style е че той се е вкопчил в така нареченото "лично откровение" като едва ли не най-важното нещо от Библията, докато в самата Библия подобен термин ВЪОБЩЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА. Как става така, че някой е толкова много привързан към нещо, което дори не го пише в Библията и въобще не е било част от изразните средства на Божиите хора в библейските времена? Това най-малкото доказва едно, че style не е извлякъл своите убеждения, практики и терминология от Писанията, защото ако беше ги извлякъл от там най-малкото щеше да ползва Библейската терминология. Това доказва, че той е ползвал други източници за своите убеждения и вярвания. И на мен са ми известни не малко книжки, които учат подобни неща и от които хора като style черпят своите вярвания и убеждения.

В Писанията се използва термина "откровение" който буквално означава "откриване", но този термин никога не се ползва с думичката "лично". Въобще Писанията по никой начин не поставят такова ударение на "личното" и "индивидуалното" поради тази причина и подобни термини като "лично откровение" въобще не съществуват в Писанията.

Много е важно също човек да изследва и термина "откровение" т.е откриване и да разбере, че "откриване" Бог може да даде само за неща, които не са вече открити. Защото ако нещо е вече открито, то Бог може да НАПОМНИ за него, а не тепърва да го открива. Но ако има нещо, което не е било още открито, то тогава Бог може да го открие на човека. Ние обаче сме основани върху основата на апостолите и пророците, т.е върху онова КОЕТО Е БИЛО ОТКРИТО НА ТЯХ, затова и една от функциите на Святия Дух е да НАПОМНЯ всичко, което Бог вече е казал /Йоан 14:26/.

С други думи - всички фундаментални неща върху които ние трябва да основем живота си са ВЕЧЕ ОТКРИТИ на апостолите и пророците, и ако ние чакаме "лично откровение" за същите тези неща това означава, че ние искаме да градим върху нова основа, някаква "лично открита основа" - а не онази, която е вече положена чрез откритото на апостолите и пророците.

Що се отнася до моята практика в живота аз през целия си живот на вярващ човек съм търсил да бъда воден от Бога за ония специфични неща, които не са установени във фундамента положен в Писанията, както и съм търсил да бъда утвърден във всичко, което е вече открито в свещените Писания. Например мога да кажа, че въпреки, че бях настойчиво канен да се присъединя към християнски общности в други държави, където щеше да ми е много по лесно и за мене и за семейството ми да участвам в нещо, което е вече съградено, на мен ми беше дадено от Бога да стоя в България и да градя тук живота, който трябва да живеем като християни. Аз не мога да нарека това "лично откровение" защото такъв термин в Библията няма, но беше по-скоро забрана от Духа /Деян 16:6/ да отивам другаде.

И така нека да се спра на конкретните пасажи, които style е решил, че подкрепят неговата теза и да видим дали има някакво основание да мислим, че това е така.

Quote from: style
Ето моята аргументация  Колосяни 2:2-4.

1. Защото желая да знаете, какъв голям подвиг имам за вас и за ония, които са в Лаодикия, и за ония, които не са ме виждали лично,
2. за да се утешат сърцата им, та, свързани заедно в любов за всяко обогатяване със съвършено проумяване, да познаят тайната Божия, сиреч, Христа,
3. в Когото [са скрити] всичките съкровища на премъдростта и на знанието.
4. Това ви казвам, за да ви не измами някой с убедителни думи.

Не знам дали някой от четящите вижда в този пасаж каквато и да е подкрепя за твърденията на style за "личните откровения" - но аз не виждам пасажа да има абсолютно нищо общо с неговите тези. Освен ако не е решил, че споменаването от Павел, че някой не го е виждал лично, може да има нещо общо с "личното откровение". Пасажа говори също така и за "проумяване" и "познаване", което има всичко общо с това, човек да проумее ония неща, които Бог вече е открил така щото да познае  кой и какъв е Христос и е точно обратното на това човек тепърва да чака "лични откровения".

Quote from: style
Откровение 15:3   3. И пееха песента на Божия слуга Моисея и песента на Агнето, казвайки: Велики и чудесни са Твоите дела, Господи Боже Всемогъщи; праведни и истинни са Твоите пътища, Царю на вековете

В този пасаж също не се споменава нищо за "лични откровения" - говори се за Божиите пътища, които по някаква причина (която той нито мотивира, нито обяснява) style е решил, че имат нещо общо с неговата теория за "лични откровения". Човек може да изследва подробно в Писанието и да се запознае как Писанието дефинира термина "път" и "пътища" и особено "Божии пътища. Едно такова изследване ще покаже, че този термин говори за Божиите утвърдени начини на действие и живот. И къде точно те са записани и утвърдени? В свещените Писания, а не в "личните откровения". От Писанията ние научаваме какви са Божиите пътища и се учим да ги следваме и подражаваме.

Quote from: style
Ето ключовия текст който най- точно говори за лично водителство  1Коринтяни 4:7

 По тая причина ви пратих Тимотея, който ми е възлюбено и вярно чадо в Господа; той ще ви напомни моите пътища в Христа, такива пътища, каквито поучавам навсякъде във всяка църква." Кое не разбрахте ?

Тука стигаме до апогея на аргументацията на style, след като той решава да ни даде ключовия текст, който най-точно говори за "личното водителство". И какво намираме в най-ключовия текст? Намираме ключа не за потвърждаване на теорията на style, но за нейното разобличение. Очевидно style се е впечатлил от това че Павел използва израза МОИТЕ ПЪТИЩА и по някаква причина решава, че това е някакво доказателство за лансираната от него практика на "лични откровения". Самия Павел обаче точно в този пасаж казва неща, които напълно опровергават учението и практиките, които лансира style.

Първо е нужно да си припомним, че Павел е не кой да е а Христов апостол, т.е той е човек на когото е поверена тайната на благовестието. На него като на апостол да му били открити определени неща, който неща днес ние научаваме от неговите писма, които вече са част от Библията. По този начин прочитайки писмата на Павел в Библията ние се поучаваме и наставляваме в това, което е ОТКРИТО НА НЕГО, т.е ние биваме основани на неговите откровения, а не на нашите лични откровения. Което е напълно в потвърждение на написаното, че сме съградени върху основата на апостолите и пророците, а не върху лично открита основа. Самия пасаж също показва и нещо друго, а именно, че Павел казва, че Тимотей ще напомни на вярващите ПЪТИЩАТА НА ПАВЕЛ. Забележете - Тимотей няма да поучава вярващите на това, което той самия е получил по "лично откровение", нито ще ги учи на това, те сами да си получават "лични откровения" и да живеят според тях. Но вместо това Тимотей ще ги наставлява да следват ОТКРОВЕНИЯТА НА ПАВЕЛ. Което е точно онова, което и ние твърдим в тази тема и в този форум, а именно, че ние трябва да живеем според откритото в Писанията, т.е откритото на апостолите и пророците, а не според "лични откровения". Ако обаче има неща, които касаят въпроси извън фундамента на Писанията, ние можем да очакваме Бог да ни води конкретно, а не да се водим от своя ум и желания.

И така виждаме, че "ключовия" пасаж в аргументацията на style не само не потвърждава неговите учения, но вместо това ги разобличава и потвърждава онова, което ние твърдим през цялото време.

От тук нататък аз не знам има ли смисъл да разглеждам и останалите цитати на style, ако дадения от негов "ключов текст" е пълна катастрофа за твърденията му. Не че не бих го направил заради четящите, но се боя, че този ми постинг ще стане прекалено дълъг и тежък за изчитане и осмисляне.

Все пак искам да обърна внимание на още един пасаж, който style цитира, а именно:

Quote from: style
Водените от Божия Дух са Божии синове

Тук отново се вижда, че style цитира неща за които няма никакво реално разбиране, но се води от някакви свои впечатления и презумпции относно това какво цитирания пасаж може да означава. Очевидно според style - да се водиш от Божия Дух - означава да се водиш от "лични откровения". Само дето Писанието ни най-малко не учи такова нещо.

На първо място е писано, че:

2Тим.  3:16  Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;
2Tим. 3:17  за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършенно приготвен за всяко добро дело.


Думата преведена като "боговдъхновено" буквално означава "вдъхнато от Бога" или "произлязло от Духа на Бога". С други думи Писанията не само произлизат от Божият Дух, но също така и са пропити от Него. Когато човек се поучава и наставлява в Писанията той се изпълва с волята и пътищата на Бога и научава пътеките на Божия Дух. Писанията не са мъртва буква, която се назубря интелектуално. Те са "дух и живот", Божието Слово не е мъртва буква, а е "живо и деятелно" /Евр. 4:12/. Да бъдем управлявани от Божият Дух на първо място е свързано с това да бъдем изпълнени с разбиране и вяра във вдъхновените от Него Писания. И едва когато сме стъпили на тази основа, ние можем да очакваме Бог да ни води в специфични неща, които не касаят фундаменталните постановки на Писанието.

Един от аргументите на style е, че Христос винаги се е водил от волята на Отца, и това е така. Само дето style отново по презумпция е решил, че това е същото като да получаваш "лични откровения" за всичко. Вместо това Писанието свидетелства за нещо съвсем друго. Едно от най-известните месиански пророчества за Христос казва следното:

Пс. 40:7  Тогава рекох: Ето, дойдох; (В свитъка на книгата и предписано на мене);
Пс. 40:8  Драго ми е, Боже мой, да изпълнявам Твоята воля; Да! законът Ти е дълбоко в сърцето ми.


Тук сам Духът на Христос бидейки в Давид свидетелства за това, че Христос на драго сърце изпълнява Божията воля, защото ЗАКОНА на Бога е дълбоко в сърцето Му. Думата за "закон" е torah и е референция към петокнижието на Моисей. Писаното Слово беше дълбоко в сърцето на Христос. Не се казва, че "личните откровения" са дълбоко в сърцето Му, но ЗАКОНА, изявеното, написано Слово.

Потвърждението на това идва практиката на Христос непрестанно да се обръща към Писанията, когато спореше с противниците Си или поучаваше учениците Си. Христос нито веднъж не каза, вие трябва да имате лични откровения за да следвате Бога, но постоянно повтаряше "не сте ли чели" /Мат 12:3,5; Мат. 22:31; Марк 12:26/ и "Писано е.." /Maт 4:10; Мат 26:31; Марк 7:6; Марк 9:12 и пр./.

Нещо повече Христос не каза, че хората се заблуждават, защото нямат "лично откровение" а защото не познават Писанията /Марк 12:24/.

Вижда се че аргументацията на style не може да издържи на изпитанието за достоверност, напротив вижда се че той не само има затруднения да си аргументира твърденията, но и се опитва да цитира неща, в които нито е вникнал, нито е разбрал смисъла  и приложението им. Вижда се също така, че пише прибързано без да се е запознал нито с нашата позиция по въпроса за водителството от Бога, нито със същността на темата от която произлезе тази дискусия за водителството и "личното откровение".

При все това аз съм длъжен да кажа, че поне до някъде мога да го разбера, защото преди години и аз държах това учение, което той сега лансира. Преди много години като млад и неориентиран харизматик аз също бях ученик на теорията за "лично откровение", която style развива в тази тема. Благодаря на Бога че ме възрасти и балансира относно тия неща. Безспорно ние трябва да сме водени във всичко от Божият Дух, но също така ние трябва да разбираме какво означава това нещо и в какво се състои практиката на това да бъдем водени от Духа на Бога. Трябва да разбираме мястото на вдъхновените от същия този Дух Писания, както и да не се закоравяваме за специфичните насоки на Духа, които касаят неща извън вече положения от апостолите и пророците фундамент.

Конкретно в темата от която тръгна отклонението на дискусията в посока "лични откровения" се вижда, че style не разбира, че тази тема е в областта на фундамента положен от апостолите и пророците, а не в областта на специфичните неща извън този фундамент.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.