Author Topic: "Праведния Лот"  (Read 6435 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
"Праведния Лот"
« on: January 02, 2013, 20:37:02 PM »
Не бях много сигурен дали тука е мястото на темата и ако има нужда нека бъде преместена в правилния раздел.
Има  две личности от Библията върху които размишлявам в последно време и за които оставам малко в недоумение. Единия е Лот за който става въпрос в тази тема. За другата личност ще отворя отделна тема.
 Прочитам историите им както са описани в Библията и не мога да разбера, тези хора в какво положение са стояли пред Господа и каква е сетнината им. Разбирам, че то не е и наша работа да се ровим в сетнината на хората, защото тя принадлежи на Бог, но от делата им си вадя някакви изводи които искам да споделя и сверя и тук.
Не знам дали да се захващам да пиша обширно всичко което мисля тъй като ще бъде много дълго. И за това мисля в основни линии да изложа разбирането си за двамата и ако се развие дискусия ще излязат и по-подробни неща.

В 12 глава на Битие пише:
4. И тъй, Аврам тръгна според както му рече Господ, и Лот тръгна с него. А Аврам беше на седемдесет и пет години, когато излезе от Харан.

Още тука ми направи впечатление, че на Аврам Бог му говори за излизането му а Лот сякаш тръгна след човека. В 13гл пък се описва как Аврам при излизането си от Египет призовава  Господа.

"1. Така Аврам излезе от Египет, той, жена му и всичко що имаше, и Лот с него, та замина към южната страна.
2. Аврам беше много богат с добитък, сребро и злато.
3. И от южната страна той минаваше постепенно дори до Ветил, до мястото, гдето от по-напред беше поставена шатрата му между Ветил и Гай,
4. до мястото, гдето първоначално беше издигнал олтара; и там Аврам призова Господното име.
5. Също и Лот, който придружаваше Аврама, имаше овци, говеда и шатри."

А за Лот сякаш се обяснява, че и той успял да забогатее. След това следва историята в която те двамата се разделят за да се запази мира между тях и там сигурно всички сте забелязали вече, че Лот погледна на земята, тоест довери се на очите и разума си а Аврам се довери изцяло на Бог. Той беше толкова уверен, че където и да отиде от Бог ще бъде неговото благоуспяване, че каза на Лот :9. Не е ли пред тебе цялата земя. Моля ти се, отдели се от мене; ти ако идеш наляво, то аз ще ида надясно; или ако ти идеш надясно, аз ще ида наляво."

Така. И сега се почва драмата на Лот който :
"12. Аврам се засели в Ханаанската земя; а Лот се засели между градовете на Иорданската равнина, и преместваше шатрите си докато стигна до Содом.
13. А Содомските мъже бяха твърде нечестиви и грешни пред Господа"

И когато Лот се отдели от Аврам тогава Бог му обеща:
"14. И Господ каза на Аврама, след като се отдели Лот от него: Подигни сега очите си от мястото гдето си, та погледни към север и юг, изток и запад;
15. защото цялата земя, която виждаш, ще дам на тебе и на потомството ти до века.
16. И ще направя потомството ти многочислено като земния прах; така щото, ако може някой да изброи земния прах, то и твоето потомство ще изброи."

Сякаш Бог не искаше Лот да има общо с благословението което искаше да даде на Аврам.
И това което стана е,че Лот се засели в град с голямо нечестие и разврат и живееше в него. И когато Бог разкри на Аврам, че ще заличи града, Лот изобщо не се спомена. Стигна сметката до едни 10 праведника, които явно не се намериха в Содом, защото той беше заличен.
И сега почва да става заплетено. :) Поне за мене де. Когато мъжете отидоха в Содом Лот сякаш ги позна, че бяха Божии пратеници(нарече ги "господари мои") и ги покани да нощуват в къщата си. После историята е ясна като само това ми направи впечатление, че ангелите му казваха да напуска града а той:
"16. Но той се бавеше; затова мъжете хванаха за ръка него, жена му и двете му дъщери, изведоха го и поставиха го вън от града; понеже Господ го пожали"
И сега следва друг интересен момент. Те му казаха:
 "17. И като го изведоха вън, рече единият на Лота: Бягай за живота си; да не погледнеш назад, нито да се спреш някъде в цялата тая равнина; бягай на планината, за да не погинеш. 
А той се уплаши нещо и :
"18. А Лот им рече: Ах, Господи, не така!
19. Ето, слугата ти придоби Твоето благоволение, и с опазването на живота ми, Ти правиш още по-голяма милостта, която си показал към мене; но аз не мога да побягна на планината, да не би да ме постигне злото и да умра.
20. Гледай, моля, тоя град е близо, за да прибягна там, и малък е. Нека побягна там, (не е ли малък град?) и така животът ми ще се опази.
21. Той му каза: Ето слушам те и за това нещо, че няма да разоря града, за който ти говори.
22. Бързай, бягай там защото Аз не мога да сторя нищо, доде ти не стигнеш там. Затова тоя град се наименува Сигор"
От което аз разбирам, че доброто за него беше да отиде в планината а той пак се окопа в града. И другото което е, че явно Бог беше определил и този града за разорение.
И тъй като става вече доста дълго само да отбележа, че от това което направиха дъщерите му с него:
"36. Така и двете Лотови дъщери зачнаха от баща си.
37. И по-старата роди син и го наименува Моав; той е и до днес отец на моавците.
38. Роди и по-младата син и го наименува Бен-ами; той е и до днес отец на амонците."
...се появиха два от народите които бяха постоянни врагове на Израил и за тях беше пророкувано и наказания поради нечестието им и утеснението което прилагаха върху Божия народ.
И ако не беше 2Петрово, 2гл, където се казва:
"7. но избави праведния Лот, комуто бе досадил развратния живот на нечестивите;
8. (защото тоя праведен човек, като живееше между тях измъчваше от ден на ден праведната си душа, като гледаше и слушаше беззаконните им дела);"
....щях да съм убеден, че Лот не беше "изряден" пред Бог.  Но от тези стихове виждаме как той даже се измъчвал а и се казва, че душата му била праведна. Е добре де, като се е измъчвал ,защо не си е тръгнал от там? Кой би стоял на място където не се чувства добре още повече ,че става въпрос за беззакония. Лот поради неразбиране ли го търпеше всичко това. Щото нали нямаше тогава закон, макар ,че това не пречеше на Аврам да върши волята Божия.
Та сериозно съм затруднен в разбирането на 2Петрово-2гл. Сравних превода в e-sword и пак е такава думата-невинен,свят.
Та има ли някой повече светлина по този въпрос и още повече да има и нещо в словото което изтървам?
Заглавието не е умишлено в кавички макар, че като го написах и реших да го оставя така. Аз лично не мога да кажа с сигурност как са нещата. За това оставам "отворен" и за двата варианта като имам повече вяра на Петър от колкото на себе си за тези неща. :)

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Праведния Лот"
« Reply #1 on: January 03, 2013, 03:59:57 AM »
Лот беше син на Аран, брат на Авраам. Аран е починал и Лот е останал без баща. Авраам го взема със себе си, когато излиза от Харан.

Бог даде обещание, че от потомството на Авраам ще въздигне голям народ, докато Лот само беше роднина, но не и потомство след Авраам.

Това, че някой иска да живее праведно, не го отделя от Бога само защото не е от физическото потомство на Авраам. Има много случаи, когато езичници се присъединяват към Израел, но е трябвало да променят начина си на живот и мъжете да се обрежат. Затова не е чудно ако Бог е гледал с добро око на Лот, след като е наречен праведен.

Трябва да се има предвид положението на градовете по това време, защото много от градовете тогава са били нещо като село с крепостни стени, но хората пак са излизали извън стените на града и са работили свои ниви. Пише, че по времето на Содом хората там са ядяли, пиели, строели, садели (явно е имало и земеделци).

Лот е живял в Содом 24 години, като в първите години градът е бил нападнат и всички са били отвлечени преди да бъдат избавени от самия Авраам. Авраам направи това главно заради Лот, а не заради содомските мъже. Тогава Лот е имал жена и най-вероятно и деца, защото след тези 24 години той има 2 дъщери, които са били сгодени. Това ми говори, че Лотовата жена е познавала Авраам още докато Лот и Авраам са пасяли стадата си заедно. Напълно е възможно Лот да е имал вече 2 дъщери тогава, но те да не са били на възраст за омъжване. Интересно е, че Лот не е имал други деца освен тях двете.

Това, че Авраам каза на Лот да избере първи земята, където да се засели, не е чудно, защото Бог беше казал на Авраам да излезе и все още не беше му казал точно къде ще се засели. Авраам беше разумен човек и размисли, че няма смисъл да се заселва все още.

Не бива да се забравя, че Лот е произлязъл от същото племе, откъдето и Авраам — хора, които са се кланяли на идоли, но са имали съвест за това какво е правда и нечестие, т.е. ще бъдат съдени според закона, който е естествено записан в тях чрез съвестта им. Лот е живял в шатри и животът в град сигурно е бил нещо ново за него. Колко е било по-голямо нечестието на Содом в сравнение с езическия живот, който е виждал Лот, не е ясно.

Трябва да се има предвид, че Лот е бил много богат човек, когато е отишъл в Содом. Имал е много стада. Къде ги е помещавал, продал ли ги е? Не е ясно, но е отишъл като богат човек.

Когато той посреща пратениците, пише, че е "седял в портата". Този израз се е използвал за хората, които са били в управлението на града, т.е. човеци, до които народът може да дойде и да се допита за съвет или да отсъдят даден казус. Когато пристигат мъжете, си е личало, че са чужденци и фактът, че Лот се отнася към тях гостоприемно е нещо нормално. Изразът "господари мои" е също напълно нормален за културата им, та дори и за нашата култура, защото когато кажем на 2-ма мъже "заповядайте, господа", означава — "издайте заповед, господари мои". Това, че днес думата "господин" се ползва така лекомислено е друг въпрос. Тя си означава точно "господар".

Вижда се, че мъжете в града не са били доволни от факта, че Лот е седял в портата и с ненавист казват, че уж дошъл като пришлец, че чак и съдия искал да им става, защото явно е имал авторитет там и те са го ненавиждали заради това, че той е търсил правда, а те са били нечестиви.

Нищо чудно Лот да е бил и един от съдиите в града и по-точно да е бил праведен съдия сред град от нечестивци и заради това Бог да го е пожалил.  Защото за Бог способността за праведен съд е едно от най-важните неща в характера на човеците. Пише, че на Лот му е бил досадил нечестивия живот на содомците и може би той се е опитвал да въдвори някакъв ред бидейки "в портата на града", но не е успявал. В посланието на Петър говори за това, че се е угнетявал докато слуша злите им дела, което лично на мен ми говори, че е бил един от съдиите в града и е изслушвал редовно такива.

Защо не си е тръгнал от града? Може би защото е научил от Авраам за праведния Господен път и е искал да "въдвори правда" в града? Не мога да кажа със сигурност.

Защо след това е отишъл в друг град? Може би защото за 24 години е свикнал с живота в града и е отвикнал от живота в шатри. Но е писано, че Лот не остана дълго в града, защото се страхуваше и отиде да живее в пещера в планината. Кога е отишъл в планината? След седмица, месец, година, след две, след 10? Не е ясно.

Това, че дъщерите му не са били при мъж говори, че не са били нечестиви (поне в това отношение) като градските жители, както и зетьовете не са бързали да лежат с тях. Родът на Авраам беше такъв, че имаха обичай да вземат за снахи само от техния си род. Обикновено бяха по "братовчедска линия". Примерно Нахор, братът на Авраам беше взел за жена сестрата на Лот. Не знам до колко е имало разбиране за това кой с кого може да лежи като родствена линия, но в случая двете се водиха главно от мотива, че искат да запазят потомство на баща си. Дали тази "смелост" са я придобили в Содом? Най-вероятно. Дали са виждали подобно нечестие сред рода, откъдето бяха излезли? Възможно е. Все пак Лот и Лаван са братовчеди, а Лаван се е кланял на идоли. При всички случаи, нечестието, което беше извършено беше дело на дъщерите на Лот, тъй като в закона, даден по-късно, е записано:
Никой да не приближи при някоя своя кръвна роднина, за да открие голотата й. Аз съм Иеова.

В случая Лот няма пряка вина в това, което дъщерите му са направили. Той е хапнал, пийнал и е заспал дълбоко. Предположението е, че дъщерите на Лот са научили това нечестие от Содом и Лот е виновен, че е бил там 24 години. Не е напълно ясно от кого са го научили. Не е много ясно дали са знаели, че вършат нечестие, защото според Писанията те са искали да извършат добро и да запазят рода на баща си. Това оправдава ли ги? Не, защото е писано, че дори и от незнание да се съгреши, пак човек е виновен.

Та, мисля, че в случая дъщерите извършиха нещо, което според тях беше право, а не че непременно са го научили в Содом или че Лот им е виновен. Но после последствията показаха, че бяха извършили нечестие.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: "Праведния Лот"
« Reply #2 on: January 03, 2013, 19:02:07 PM »
Не съм убеден, че Аврам остави Лот да избере земя, защото не искаше да се заселва още. Мисля че е по-скоро заради това което написах за доверието му в Бог. Защото той и Лот не се засели веднага ами се казва, че се местеше от място на място докато не стигна до Содом. Ама както пише "повдигна очите си и видя....". Според това което видя той направи своя избор. А Аврам явно е бил осъзнал вече, че стана "богат и силен" поради своя Бог и нещата не зависят от друго. Това е моето разбиране.
А иначе пак ми остава на мене въпроса, защо той е останал в града като е виждал нечестието. Това за въдворяването на правдата не ми се връзва много. На всички ни е ясно, че това не действа така. Щом се е стигнало до там, че нечестието е било толкова голямо, че чак за изтребление, то едва ли Лот не е виждал, че поправление не идва. Ама то явно не може всичко да разберем и знаем. И не е нужно де. :)

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Праведния Лот"
« Reply #3 on: January 03, 2013, 19:58:13 PM »
Важно е да имаме правилна представа за Содом, защото много хора днес смятат, че в Содом грехът е бил много по-голям, отколкото някога друг път.

Содом е бил нечестив град, който е бил изпепелен за пример на бъдещите поколения. Това съвсем не означава, че е бил най-нечестивият град, съществувал някога. В края на дните Бог ще хвърли огън по цялата земя, а не само по един град. Днес нечестието мисля, че е хилядократно по-голямо, отколкото когато и да било преди. Да не забравяме, че антихрист ще се появи на сцената едва, когато нечестието достигне своя връх. А то расте.

Ето какво пише за Ерусалим в даден момент от историята:
Езекиил 16:48. В живота Си се заклевам, казва Господ Иеова, Ни сестра ти Содом направи, ни дъщерите й, Както направи ти и твоите дъщери.

Град Капернаум е бил по-нечестив от Содом според свидетелството на Христос:
Матей 11:24. Но казвам ви, че в същия ден наказанието на содомската земя ще бъде по-леко отколкото на тебе.

Ето и грехът на Содом:
Езекиил 16:49. Ето що беше беззаконието на сестра ти Содом, Нейното и на дъщерите й: Гордост, пресищане с храна и безгрижно спокойствие; А сиромахът и немощният не подкрепяше;

Гордостта включва мерзостите, които вършиха в Содом, следването на чужда плът, защото е писано:
Езекиил 16:50. Те се и възгордяха и вършеха мерзости пред Мене; Затуй, като видях това, махнах ги.

И още нещо, Лот беше роден доста скоро след потопа и със сигурност знаеше много от историята и какви нечестия са се вършили преди потопа. Нищо чудно да е стоял в града, защото нечестието там не е превъзхождало това, което е знаел за времето преди потопа.

Трябва да се поставим мислено на мястото, където е станало това и да видим времената и разбирането, защото много от историите ги преценяме според днешното разбиране за "град", за "съд" и т.н.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: "Праведния Лот"
« Reply #4 on: January 04, 2013, 18:46:01 PM »
Е то е ясно, че нечестието в последно време ще е по-голямо от содомското и че Содом не е най-нечестивия град в историята на света. Но явно за времето си е бил такъв. Иначе Бог можеше да "даде пример" и с някой друг град. Иначе за причината за изличаването му в Битие се казва:

"20. И рече Господ: Понеже викът на Содома и Гомора е силен и, понеже грехът им е твърде тежък,
21. ще сляза сега и ще видя дали са сторили напълно според вика, който стигна до Мене; и ако не, ще узная."

Самия "вик" в едно от значенията си е "кауза която да бъде прокламирана" или "прокламиране". Явно чрез това което правеха , прокламираха греха си и това не беше угодно на Отец. Поне така аз го видях в e-sword.
Ама то това дали е бил най-нечестив или не, не е толкова важно. Въпроса е че Лот стоеше там. А с каква цел вече не можем да бъдем сигурни. Защото според мене няма значение дали нечестието по земята преди потопа е било по-голямо от тогавашното. То си е нечестие и е противно на това което Бог е искал и иска и сега от хората си. То иначе и в един български град нечестието може да е по-малко от колкото в един американски да кажем ама това не го прави подходящо място за живеене на един християнин по много причини. :) А и ми се струва, че щом Бог му каза да отиде в планината а не в съседния град , както той сам си изпроси , явно и тогава "градската система" си е оказвала своето действие върху хората.
Ама просто разсъждения.......

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: "Праведния Лот"
« Reply #5 on: January 05, 2013, 07:51:06 AM »
Лот беше праведен човек, което означава, че той беше човек, който искаше да живее праведно. Но в същото време Лот беше плътски човек, който се води от своето виждане и своя ум, а не се води от Божият Дух, както се водеше Авраам например.

Начина по който Лот избра къде да живее беше "като повдигна очите си" и видя кое му се струваше добре. Докато Авраам чакаше Бог да го води, къде да живее и какво да прави.

Днес има много праведни хора, които живеят в градовете, и нямат разбиране да излязат, защото по подобие на Лот са плътски. Те "виждат" че града е удобно място, има канализация, пътища, магазини, аптеки, работни места, банки и въобще всякакви неща, които "изглеждат" надеждни, удобни и приемливи. Най малкото именно градовете изглеждат добре защитени. Това според мен е една от причините Лот да избере да живее в града, защото се чувстваше защитен от набезите на бандити или атаките от войските на други царства.

Иронията на това мислене беше, че Лот не само не беше защитен в този град, но беше нападнат и отвлечен именно защото беше в града, а самия град понеже беше под Божий съд беше нападнат от вражески войски и Лот пострада много от цялата тази ситуация. Авраам от друга страна, който не живееше в градове и не беше "защитен" с градски стени и войски, беше много повече в безопасност, и не само това, но чрез Божията благодат успя да победи войските, които отвлякоха Лот и имота му и да спаси Лот. Това показва големия контраст между сигурността, която идва от ходене с "виждане" и сигурността и стабилността, които идват от ходене с вяра.

Една от поуките, които трябва да вземем от тази ситуация с Лот е че когато Бог съди дадено място за неговите нечестия праведните човеци ще пострадат поради това, че живеят заедно с нечестивите. Правдата на Лот не го избави от ръката на враговете на Содом. Това трябваше да бъде голяма поука за него, но той очевидно не успя да прозре посланието, което съдържаше тази ситуация. Само след няколко години виждаме, че живота на Лот и на дома му и на всичко негово бяха заплашени от пълно унищожение и то пак не поради неговия грях, но поради греховете на обществото сред което живееше. Смъртта му щеше да бъде заслужена обаче, не поради определени грехове, но поради глупостта му и отказа му да вземе поука, точно според както е писано:

Пр. 5:23  Той ще умре от своето отказване от поука; И от голямото си безумие ще се заблуди.

Пак поради Божиите милости и ходатайството на Авраам, Лот беше избавен на косъм, изгубвайки абсолютно всичко и поставяйки себе си в позиция да бъде употребен от врага, както и стана по-късно. Сърцето му обаче продължаваше да клони към градската система, той се чувстваше застрашен в планината и до последно смяташе, че да живее там, където му казва Бог е по-опасно от това да има "защитата", която предлагат градовете.

Последствията от живота в града бяха пагубни не само за Лот, но и за семейството му:

- жена му беше възлюбила града и градското и не успя да загърби града, но се обърна обратно, въпреки Божията заповед. Това беше края за нея и финалната присъда в следствие на нейния начин на мислене.
- дъщерите му бяха възприели в сърцата си содомски практики, които се проявиха своевременно и преспаха с баща си, като от това кръвосмешение се появиха два народа - амонците и моавците, които станаха исторически врагове на Божия народ.

Тия поуки са твърде сериозни за да бъдат игнорирани. Човек живеейки в градовете на нечестивите бива неизбежно повлиян от тях, без значение дали е праведен или не. И не само той, но цялото му семейство е повлияно и цялото бъдеще на рода му бива променено до неузнаваемост. За сравнение помислете какво би било ако в съседство до Израел живееха праведни народи, потомци на праведния Лот, вместо нечестивите народи на амонците и моавците родени от мерзостно кръвосмешение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: "Праведния Лот"
« Reply #6 on: February 06, 2013, 17:55:55 PM »
Днес като четях Езекиил, попаднах на нещо интересно за Содом което е свързано с темата.

Езекиил 16:49-50
49. Ето що беше беззаконието на сестра ти Содом, Нейното и на дъщерите й: Гордост, пресищане с храна и безгрижно спокойствие; А сиромахът и немощният не подкрепяше;
50. Те се и възгордяха и вършеха мерзости пред Мене; Затуй, като видях това, махнах ги.

То каквото имаше да се каже се каза, но просто защото е свързано с темата го пускам.
Между другото това са неща в които могат да се намерят доста "християни". Дори цели църкви.....