Author Topic: На кого е отишъл да проповядва Христос в тъмницата  (Read 17698 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Ако Ferko  говори неща, които са верни, значи досега да се е напълнило с гиганти по земята.

Аз точно щях да пиша за Каин и потомството му и видях, че  Alesyz е започнал темата.

Добре е да се изследва и да се види коя е тази земя "Нод" (самотна, пуста,мисля означаваше), където Каин се засели и защо нищо повече не откриваме за тази земя? Къде е тя? Защо потомството на Каин не се споменава, нито родовете му?

Защо нищо не се говори за дъщерите му, за които Ferko споменава (но аз не чета в Писанията).

Ако Ferko някъде чете за дъщерите на Каин (и изобщо потомството му), нека да го покаже в Писанията, защото така думите му висят във въздуха.

Също така Каин е имал белег, което е най-вероятно нещо видимо физическо. Пише, че който убие Каин или потомците му, е било наказуемо.

Ако Каиновите потомци са гигантите, защо тогава е нужно Бог да кара евреите да убиват гигантите, че да си навличат проклетия? Нещо не се връзва.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 938
Ferko
Нищо не вадя от контекста, нарочно съм ти подчертал важното.
----------
Quote
Моля, да разсъждавате върху идеята, че Бог е наредил деца да се раждат от сексуални взаимоотношения между двама човека.
И за какво им е на падналите ангели да се подчинят на това ?

Quote
Отново искам да подчертая, че писанията разкрива че покорните ангели са тези които са приемали физически образ а не непокорните.
2 Коринтяни 11:14
И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел;

Тук може да се замислиш, че навсякъде познаваха, че са дошли ангели, а не са просто хора. И от тук защо му е на сатана да се преправя на светъл ангел ? За майтапа, щото си няма друга работа или май за да заблуди някой човек ?

Quote
Дух няма плът и кости а за интимните взаимоотношения са необходими такива.

4 Нека донесат малко вода, та си умийте нозете и си починете под дървото.   
5 И аз ще донеса малко хляб, да подкрепите сърцата си, и после ще си заминете; понеже затова дойдохте при слугата си. А те рекоха: Стори, както си казал.

А тогава как ядяха всеки път като ги гощаваха, или пък си миеха краката ?

1 Привечер дойдоха двама ангела в Содом; а Лот седеше в Содомската порта. И като ги видя, Лот стана да ги посрещне, поклони се с лице до земята и рече:   
5 и викаха на Лота, казвайки: Где са мъжете, които дойдоха у тебе тая нощ? Изведи ни ги да ги познаем.


И как щяха да ги "познаят" ако не бяха с реални тела ? Че даже нямаха и страх от тях, чудно защо ли след като знаеха, че са ангели тръгнаха да се задяват с тях ?

И накрая най-интересното че сам си противоречиш:

Quote
Отново искам да подчертая, че писанията разкрива че покорните ангели са тези които са приемали физически образ а не непокорните.

Дух няма плът и кости а за интимните взаимоотношения са необходими такива.

Как така хем имат физическа образ и всъщност нямат плът и кости ?
Същи така знаем, че разликата между падналите и не-падналите е просто в това, че едните се подчиняват на заповедите на Бог а другите не. Защо едните да не могат, а другите да могат ? Някакво логично обяснение от твоя страна ???

Също така примера който даваш с Мария, при нея кой е бил тоя дето се явява физически и ще и вземе девството или тоя дето е без плът и кости и не може да го вземе, съответно как ще и направи дете ???
 Хората ти казаха, заблудил си се, вземи се замисли !
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Може би, когато Каин казва, че Бог го гони от лицето на тая земя, няма предвид цялата повърхност на земята, а локалната област, където се намирал. И тръгнал оттам на изток, стигнал е до земята Нод, вдигнал град...откъде си е взел жена? Евентуалната дъщеря на Адам и Ева е родена след Сит, а събитията, описани в 4 гл. на Битие, сякаш са така, че Каин се е откъснал от рода на Адам и Ева и е заживял някъде неизвестно къде, макар че мястото си има име. Бог поставя на изток от Едем(не се казва къде), херувимите и огнения меч, да пазят градината. А за Каин се казва, че се е заселил на изток от Едем. Самата градина е казано, че е на изток. Наш ориентир са реките Тигър и Ефрат, но те са част от едемската река, ако мога така да се изразя. Също така там е спомената и Асирия. Асирия по онова време не е съществувала като империя. Интересен указател. Също е писано, че градината е насадена в Едем, тоест Едем е някаква област, а не вкл. само градината, градината е в тази област. И дали Бог не счита, че Каин е бил потенциална заплаха за нахлуване в градината и именно заради него не са поставени тези предпазни средства? Не знам, просто разсъждавам.

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Alesyz, на прав път си с разсъжденията си, че Бог не гони Каин от цялата повърхност на земята а само от мястото където очевидно Бог е приел Авеловата жертва  а Каиновата отхвърлил.

Ето, гониш ме днес от лицето на тая земя; ще съм скрит от Твоето лице, и ще бъда бежанец и скитник на земята; и тъй всеки който ме намери, ще ме убие. 
А Господ му каза: Затова, който убие Каина, нему ще се отмъсти седмократно. И Господ определи белег за Каина, за да не го убива никой, който го намери. 
Тогава излезе Каин от Господното присъствие и се засели в земята Нод, на изток от Едем.


Обърни внимание на подчертания текст.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Но това за гоненето от лицето на земята, е коментар на Каин върху Божиите думи. Бог не гони Каин, той го проклина и проклятието е свързано със земята, тя ще стане неплодородна за Каин и той ще бъде бежанец и скитник. Това за Каин е равносилно на смърт, според собствените му думи. Може би когато Каин съгражда град, той иска да "натрие носа" на Бог, защото един скитник не се застоява на едно място, а Каин си е построил град в който да живее за постоянно, тоест, не е вече скитник и бежанец.

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Да, аз нямам проблем да видя това което казваш.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Имате една повърхност. Къде е лицето на тази повърхност? В една част от повърхността или цялата повърхност? И ако преместя една точка от едно място на повърхността до друго, тя на лицето на повърхността ли е или не?

И къде е земята Нод? Защо тази земя никъде другаде не я срещаме, а надали е на другия край на света и на Каин надали би му било лесно да отиде до другия край на света още тогава.

Къде са 2-те други реки освен Тигър и Ефрат, които излизат от Едем?

Най-интересният факт е, че за потомството на Каин не се споменава нищо повече, независимо, че се говори за потомството на много от нечестивите родове, като например Нимрод, поради когото днес има толкова много поклонение на слънцето.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Мда. Какво обаче пише в Цариградския 14 ст.

Ето, гониш ме днес от лицето на земята; и от лицето ти ще се скрия, и ще бъда скитател и бежанец на земята; и всеки който ме намери ще ме убие.

И от 1940
Ето, гониш ме днес от лицето на тая земя;ще съм скрит от Твоето лице, и ще бъда бежанец и скитник на земята; и тъй всеки който ме намери, ще ме убие.

Думата "тая" земя, липсват в Цариградския. Говори се за лицето на земята, което не същото като "тая земя". Другото, Каин сам избира да се скрие от лицето на Бога, според Цариградски превод. И то е защото в 13 ст. се казва

Превод от 1940
А Каин рече на Господа: Наказанието ми е толкова тежко, щото не мога да го понеса.

Цариградския
И рече Каин Господу: Престъплението ми е по-голямо отколкото да бъде простено

Според Цариградския, Каин явно много добре е осъзнавал какво е сторил и неговата стойност. Все едно казва: извърших нещо непростимо. А според този от 1940, той се оплаква от наложеното наказание, което е прекалено за провинението му.

Цялата повърхност е разбира се. Елементарна математика. Изток от Едем, сега би означало крайна точка крайбрежието на Китай. Но след Потопа, света се е променил географски, мисля аз.

ted

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 13
 Тази теория за потомството на Сит се опитваха да ми "преподават" двама братя преди повече от 20 години. Тогава не познавах писанията, както ги познавам сега, но знаех дълбоко в себе си, че има нещо погрешно в тази работа. Изминалите години показаха плодовете и сетнината на тези двама "братя".
 В текста на Битие 4:6 има нещо, което навежда на мисълта, че тази практика с „Божиите синове“ и човешките дъщери е продължила и след потопа. Енаковите синове от Числа 13 може да са доказателство. Петте гладки камъка, които Давид взе от потока в I Царе 17:40 също са Божията присъда над това поколение.

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Ted, когато Давид взе петте камъка от потока за да убие както Голиат така и братята му знаеше ли той, че Голиат има братя? Ако отговаора ти е да, можеш ли да се аргуметираш от къде Давид имаше тази информация!
     Аз познавам хора които  не вярват че Ситовете потомци са Божиите синове от Бит. 6 гл. и тези хора са отстъпили от Господа и не живеят за Него. Няколко пъти съм се опитвал да ги върна към вярата но те отказват и искат да си ходят в греховете. Кое е вярно тогава? Че тези двама братя дето са  ти казали за Ситовите потомци са грешели с твърдението си и като резултат  на това са се появили лоши плодове в живота им или това, че тези които не приемат идеята за Ситовит потомци отиват в греха и не искат да служат на Бога. С други думи: приемането или отхвърлянето на идеята за Ситовите потомци ли е тази която определя дали един човек ще ражда добри и лоши плодове?
  А относно петте камъка на Давид и братята на Голиат, мога да кажа че по голяма хумореска от това не бях чувал. Помня когато за пръв път чух това от един американски "папагал" колко смешно ми беше. Американеца обаче смяташе, че е навлязал в дълбоки библейски води.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Подкрепянето на теорията за Ситовите потомци е крайно нелогична поради елементарната аргументация, с която писахме по-горе, която не бе опровергана, но пренебрегната с лека ръка от Ferko.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Тишо, това което казваш е така в твоите очи. Аз смятам, че моята аргументация е истинска библейска а вашите следват гръцка митология.
Няма автор в библията, който да твърди, че хората живеят след като умрат или че нещо от човека(душата му) живее след като тялото му умре!
Аз считам, че ще е най разумно да дефинираме смъртта на човека в отделна тема след което ако стигнем до единомислие можем да се върнем на въпроса "  На кого е отишъл да проповядва Христос в тъмницата ". Ако не постигнем единство по въпроса за смъртта считам, че е безсмислено да се препираме кой ще извади по добро тълкувание на отделните пасажи.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Quote
Няма автор в библията, който да твърди, че хората живеят след като умрат или че нещо от човека(душата му) живее след като тялото му умре!

Това е наистина достатъчно, за да се заключи, че не познаваш Писанията и отричаш това, което ясно е записано в тях.

Има 1 случай, когато тела отиват живи в шеол, защото шеол е реално място все пак. Това е Корей и дружината му. В останалите случаи става въпрос за отиване на душите. Душите на възкресените се връщат в човеците и това е записано. Ето пример:
3 Царе 17:22. И Господ послуша Илиевия глас, та се върна душата на детето в него и то оживя.

Върна се душата? Откъде се е върнала? Някъде е била занесена? Или това викаш е духът? Ако духът отива в шеол, тогава защо пише:
Еклисиаст 3:21. Кой знае, че духът на човешките чада, възлиза горе, И, че духът на животното слиза долу на земята?

Или ще кажеш, че е въпрос това и не се знае отговорът? Напротив.
Еклисиаст 12:7. И се върне пръстта в земята както е била, И духът се върне при Бога, Който го е дал.

Духът отива горе при Бога. Тъй като шеол е долу под земята, там отива нещо друго и това със сигурност не е тялото, защото тялото го виждаме. Телата на мнозина загинали са в моретата, изгорени, в скали, в пещери или заровени. Виждаме как костите на Йосиф бяха взети от Египет (не от шеол) и бяха занесени обратно в обещаната земя.

Тогава кого занасят в шеол ангелите?
Умря сиромахът; и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и бе погребан.  И в пъкъла, като беше на мъки и повдигна очи, видя отдалеч Авраама и Лазара в неговите обятия.

Като гледам съвсем живо изглежда това, което е занесено там — хем мъка има, хем успокоение, хем повдига... ОЧИ... хем говори.

Или викаш, то това са глупости, метафори и алегории.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
"Това е наистина достатъчно, за да се заключи, че не познаваш Писанията и отричаш това, което ясно е записано в тях."

Много претенциозно бе, Божии човече!
Поздравявам те със следния стих:
Йов 12:2
наистина само вие сте люде, И с вас ще умре мъдростта!


"3 Царе 17:22. И Господ послуша Илиевия глас, та се върна душата на детето в него и то оживя."

Това, което аз чета е че детето оживя. Ти изваждаш от този пасаж нещо което аз не виждам автора на 3 царе да е вложил.
Всичко, което автора казва е, че детето е било мъртво и след това е оживяло а не че душата е скитала някъде и след това се е върнала.

Върне ли се духът при Бога, човека си умира - престава да съществува. Това, че веднъж сътворен човека има вече безсмъртна душа са бабини деветини  произхождащи от всякъде но не и от Библията.

Какво казва Моисей тук:
Бит.2:7
И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

Човека стана жив човек след като Бог вдъхна дихание а преди да дойде живота от Бога човека не беше жив.
Нищо в човека не е безсмъртно! Безсмъртен е само Бог и той ще даде безсмъртие и на хората, които покажат себе си достойни за това.
Относно Лазар и Богаташа-това си е една притча.
Копирам мнението си от друг форум в който участвах:
Истинска история ли разказа Исус или това беше една притча?
Няма нищо което да ни кара да мислим, че е истинска история освен знанието което сме наследили от филми, разкази, художествени произведения, вицове и каквото искате още което ни е учило, че в оня свят хората съществуват под някаква форма. Първо Исус каза притчата за Лазар и богаташа в контекст на много други притчи(започнете от Лук.15:1 та чак до Лук.17:10) Подобно на Мт.13 гл. Исус изрече доста притчи една след друга.
     Защитниците на идеята, че това не е притча понеже някой от героите имат имена (Авраам и Лазар) за разлика от останалите притчи считат, че имената са най показателното нещо, че това е една истинска история. Този подход на тълкуване е много погрешен тъй като той не се съобразява с цялостното откровение на Библията за смъртта на човека а разглежда конкретната история като доктринален урок за това какво става с хората като умрат. Моля, не разглеждайте тази история изолирана от контекста й, който предлагам да погледнем тук:
 Лук.16:1-18 1.
Каза още на учениците Си: Някой си богаташ имаше настойник, когото наклеветиха пред него, че разпилявал имота му. 2. И той го повика и му рече: Какво е това що слушам за тебе? Дай сметка за настойничеството си; защото не можеш вече да бъдеш настойник. 3. Тогава настойникът си рече: Що да сторя, тъй като господарят ми отнема от мене настойничеството? Нямам сила да копая, да прося срам ме е. 4. Сетих се що да сторя, за да ме приемат в къщите си, когато бъда отстранен от настойничеството. 5. И тъй, като повика всеки от длъжниците на господаря си, каза на първия: Колко дължиш на господаря ми? 6. А той рече: Сто мери масло. И каза му: Вземи записа си и седни скоро та пиши петдесет. 7. После каза на друг: А ти колко дължиш? И той рече: Сто мери жито. Казва му: Вземи записа си и пиши осемдесет. 8. И господарят му похвали неверния настойник за гдето остроумно постъпил; защото човеците на тоя век са по-остроумни спрямо своето поколение от просветените чрез виделината. 9. И Аз ви казвам, спечелете си приятели посредством неправедното богатство, та, когато се привърши, да ви приемат във вечните жилища. 10. Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен. 11. И тъй, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство? 12. И ако в чуждото не бяхте верни, кой ще ви даде вашето? 13. Никой служител не може да служи на двама господари; защото или ще намрази единия и другия ще обикне, или ще се привърже към единия а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на мамона. 14. Всичко това слушаха фарисеите, които бяха сребролюбци, и Му се присмиваха. 15. И рече им: Вие сте, които се показвате праведни пред човеците; но Бог знае сърцата ви; защото онова, което се цени високо между човеците, е мерзост пред Бога. 16. Законът и пророците бяха до Иоана; оттогава Божието царство се благовествува, и всеки на сила влиза в него. 17. Но по-лесно е небето и земята да преминат, отколкото една точка от закона да падне. 18. Всеки, който напусне жена си, и се ожени за друга, прелюбодействува; и който се жени за напусната от мъж, той прелюбодействува.
От казаното до тук става ясно че освен останалите хора, които са слушали притчите на Исус са ги слушали и фарисеите: 14. Всичко това слушаха фарисеите, които бяха сребролюбци, и Му се присмиваха.


В първата притча Исус каза, че неверният слуга и бил човек с поглед към бъдещето и си е „опекъл питката“ с парите на господаря си та като го изгони да има приятели, които ще му помогнат. Идеята на Исус е същата, която и Павел споделя:
1Тим.6:17-19 На ония, които имат богатството на тоя свят, заръчвай да не високоумстват, нито да се надяват на непостоянното богатство, а на Бога, Който ни дава всичко изобилно да се наслаждаваме; 18. да струват добро, да богатеят с добри дела, да бъдат щедри, съчувствителни, 19. да събират за себе си имот, който ще бъде добра основа за в бъдеще, за да се хванат за истинския живот.

И след като Исус е свършил тази притча с която е казал на фарисеите, да превърнат парите си във вечно съкровище бидейки щедри и милостиви (както и Павел съветва) Исус добавя едно изречение, което изглежда ни в клин ни в ръкав:
Лук.16:16 16. Законът и пророците бяха до Иоана; оттогава Божието царство се благовествува, и всеки на сила влиза в него.

Е, за какво го казва това сега ей така в нищото?

Не е в нищото а е точно на мястото си. Без предната притча и този 16-ти стих, никога няма да разберем, че случая с Авраам и Лазар е продължение на идея, която Исус е подхванал още от Лук16:1. И така нека да видим какво Искаше да каже Исус.
В първата притча Исус показа, че на парите които имаме в настоящия момент трябва да превърнем в съкровище с вечна стойност, като сме щедри и милостиви знаейки, че всичко което правим сега ще има ефект в бъдеще(това беше философията и на неверния слуга). След което Исус добавяйки ст.16-ти Законът и пророците бяха до Иоана; оттогава Божието царство се благовества, и всеки на сила влиза в него. С което искаше да каже на фарисеите, че до този момент закона и пророците които са били привилегия и право само на евреите но от сега нататък не само евреите но и езичниците ще имат достъп до Бога чрез евангелието, което ще им бъде проповядвано. (Павел разглежда този въпрос доста ясно и подробно в Рим.2 гл.) И след казаното в 16-ти стих Исус добавя притчата за Лазар и богаташа с която показва, какви изненади крие бъдещето за религиозните фарисеи, които се облягат на факта, че са Богоизбрани и че на тях принадлежат закона и царството Божие. И така Исус започва в своята притча показвайки още в началото кой герой на кого съответства.

Лук.16:19-21 19. Имаше някой си богаташ който се обличаше в мораво и висон, и всеки ден се веселеше бляскаво. 20. Имаше и един сиромах, на име Лазар, покрит със струпеи, когото туряха да лежи пред портата му, 21. като желаеше да се нахрани от падналото от трапезата на богаташа; и кучетата дохождаха и лижеха раните му.
Нека сега идентифицираме героите.
19. Имаше някой си богаташ който се обличаше в мораво и висон, и всеки ден се веселеше бляскаво.


С това описание Исус искаше да каже, че някога е имало един евреин.

Пл.Ер. 4:5 5. Ония, които ядяха отбрани ястия, лежат небрежни в улиците; Възпитаните в мораво прегръщат бунището.
 Ез.16:10-13 10. Облякох те още във везани дрехи, И те обух с чехли от язовски кожи, Опасах те с висон, И те покрих с копринена покривалка. 11. Украсих те още с накити, Турих гривни на ръцете ти И огърлица около шията ти, 12. Турих и колелце на ноздрите ти, Обеци на ушите ти, И славен венец на главата ти. 13. Така ти се украси със злато и сребро; И дрехите ти бяха от висон, коприна и везано; Ти ядеше чисто брашно, мед и масло; И стана превъзходно красива, И напреднала си дори до царско положение.

В тези два пасажа Божиите хора са описани като такива които се обличат с мораво и висон. Това не са обаче единствените места в Библията.

Така, че богаташа съответстваше на евреите.

20. Имаше и един сиромах, на име Лазар, покрит със струпеи, когото туряха да лежи пред портата му.

Ето начина по който Исус реши да представи гърците или езичниците-чрез името Лазар, което е гръцката форма на Елиазер. Така, че в общи думи Исус каза с тази притча, че е имало един евреин и един езичник. И двамата умрели след което се е случила голяма “грешка“. Евреина е горял и страдал а Лазар се радвал в компанията на Авраам. Това, което Исус каза с тази притча е не какво става с човека когато умре а какви изненади ще има един ден.

Помнете, че братята на богаташа са тези, които имат Моисей и пророците а не родата на Лазар.
Чрез тази притча Исус сподели същото послание, което сподели и в

Лук.13:22-30 22. И по пътя Си за Ерусалим, минаваше през градовете и през селата и поучаваше. 23. И някой си Му рече: Господи, малцина ли са, които се спасяват? А той им каза: 24. Подвизавайте се да влезете през тесните врата; защото ви казвам, мнозина ще се стараят да влязат, и не ще могат, 25. след като стане домакинът и затвори вратата, и вие като останете вън, почнете да хлопате на вратата и да казвате: Господи отвори; а Той в отговор ви каже: Не ви зная откъде сте. 26. Тогава ще почнете да казвате: Ядохме и пихме пред Тебе; и в нашите улици си поучавал. 27. А Той ще рече: Казвам ви, не зная откъде сте; махнете се от Мене всички вие, които вършите неправда. 28. Там ще бъде плач и скърцане със зъби, когато видите Авраама, Исаака, Якова и всички пророци в Божието царство, а себе си, изпъдени вън. 29. И ще дойдат от изток и запад, от север и юг, и ще седнат в Божието царство. 30. И, ето, има последни, които ще бъдат първи, и има първи, които ще бъдат последни. [/b]

Ако разглеждаме притчата за богаташа и Лазар като истинска история ще извлечем много небиблейски поуки.
1.Мъртвите си разговарят
2.Нещо си на Лазар и нещо си на богаташа били занесени някъде си. Кое нещо на Лазар и богаташа? Душите ли или целите хора?
3.Богатите отиват в ада а бедните в рая.
4.Хората могат да си говорят дори и да нямат уста.
5.Могат да гледат без да имат очи.
6.Може да им е много топло дори и да нямат тяло.

Не лишавайте притчата за богаташа и Лазар от контекста в който Исус а каза и всичко ще си бъде на място.sambapti

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 26
Ferko, ти се цитираш и аз ще си позволя да се цитирам, защото също зададох въпроси, и се опитах да се аргументирам, но получих само мълчание:

Ако правилно съм разбрал от гореизложеното, ти вярваш, че след смъртта си човек не отива никъде, а личността му (т.е. душата) пропада в едно напълно безсъзнателно съществуване (или по-точно липса на такова), очаквайки деня на съда.

Също така твърдиш, че притчата за Лазар и богаташа е измислица, фантазия, нереална и невъзможна история, която няма нищо общо със случващото се след смъртта на човека.

Казваш че това е само притча, а не нещо което е възможно и се случва наистина.

Нека разгледаме първо какво представлява по своята същност притчата.

Обикновено това е кратък разказ, история, която носи в себе си определено послание и цели постигането на мъдрост и знание по важни въпроси, свързани с идващото Божие царство, а също така осветлява пътя на истината и правдата, който всеки човек трябва да следва, за да има наследство в това царство.

Но тук не става въпрос за реалностите, които стоят зад притчите, а за инструментариума, който Исус използва в тях.

Това, което се вижда съвсем ясно е, че Исус във ВСИЧКИТЕ си притчи използва съвсем РЕАЛНИ образи, събития и случки, и ако ти твърдиш, че притчата за Лазар е изключение, то трябва да покажеш и какви аргументи имаш за това.

Забележи също, че никой от слушащите притчата за Лазар, не оспори валидността на историята, която им бе разказана. Никой не каза: "Абе, какви са тия врели-некипели!"

Ако имаше нещо, което би било извън вярванията и разбиранията на слушателите, то бъди сигурен, че нямаше да пропуснат да го уязвят и изобличат.
Не забравяй с каква страст и ревност фарисеи и законоучители дебнеха и следяха всяка негова дума и се опитваха да го впримчат в говоренето му.

Не забравяй също, че Исус говореше притчите си на обикновения човек и никога не си позволи да излезе извън ясното, разбираемо говорене. Никога не използва сложен алегоричен или символичен изказ, защото целта му бе да достигне до множеството.

Освен това, ако вярваш в това, че човек след смъртта си попада (образно казано) в "черна дупка", то къде според теб отиде Исус след смъртта си и как изпълни обещанието си дадено на разбойника на кръста: "Днес ще бъдеш с мене в Рай"?
Битие:18:3 Господарю мой, ако съм придобил Твоето благоволение, моля Ти се, не отминавай слугата Си.