Author Topic: На половин християнин  (Read 3981 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mak

  • Administrator
  • Служещ
  • *****
  • Posts: 654
    • http://www.fellowshipbg.org
На половин християнин
« on: October 19, 2007, 08:21:17 AM »
Светските хора изглежда са наясно, че само на тази земя ще имат възможност да се отдадат и да се наслаждават на светския си начин на живот. Те смятат смъртта за края на всичко и това е една от причините за страха им от нея, даже и омразата на самата мисъл за смъртта.

Характерът и животът на тези хора са колебливи, нерешителни и слаби. Те са нерешителни както по отношение на светската си същност, така и за християнство си. Ако им се наложи да изберат между двамата господари господаря, по-вероятно е да изберат света, защото сърцата не са в християнството и християнството не е в тяхното сърце. Християнството е досадно за тях; ярем, а не приятна служба. Тяхната съвест не им позволява да го отхвърлят, но заема много малка част от мислите им и му отреждат много малко любов. Те всъщност са светски хора, маскирани с християнство; това е всичко. Направени са от две части - мъртва и жива; живата част е света, а мъртвата - християнството.

Това са раздвоените ученици на нашето време, принадлежащи на Христос, но само по име. Това са слушателите на словото, които го приемат като камениста и трънеста почва; хора, които имат място на нашите Господни трапези, които се появяват в християнски комитети, които говорят от християнски платформи, но въпреки това са "извори без вода", "дървета без корен", звезди без топлина и светлина.

Това християнство е на половина християнство, без дълбочина, без сила, без саможертва и себеотрицание. Това е портрет, скулптура, а не жив човек.

Обръщането на такива хора е било половин обръщане; не е стигнало до най-дълбоките дълбочини на човешката природа. Не казвам, че това е преструвка или лицемерие, но все пак казвам че е илюзия, заблуда. Това е движение, разтърсване, промяна, но не е било "родено от Бог", не е било "родено отгоре".

Целия християнски живот на такъв човек е едно голямо недоразумение; всяка крачка, която прави, е една голяма грешка, спънка и примка. Нека този човек да знае, че в неговото сегашно полу-светско и полу-християнско състояние той не е истински християнин. Това е плод на въображението, самоизмама. Няма да устои на теста на закона или евангелието, на съвестта или на дисциплината, на времето или на вечноста. Ще се разпадне на парчета при първия допир. Целият е кух и трябва да се започне наново, от първия камък на основата.

О, светски християнино, намери надежда и придобий ученичество, което ще премине всички тестове - започни от начало днес. Смятай цялото си минало за загуба. Избягай от суетната надежда и увереноста в себе-праведността. Предай я, откажи се от идеята да придобиеш и земята, и небето. Отиди направо на Голгота, разпни се за света, и света за тебе, чрез кръста на Христос. Отиди веднага при Него, Който умря и възкръсна, и пий от Неговата любов. Една глътка, даже една капка от тази любов, завинаги ще загаси твоята любов към греха. Бъди мъртъв за този свят, който заплашва да бъде твоя вечна разруха и гибел.

-Worldliness a Mark of the Unconverted by Horatious Bonar
-Edited from the sermon, Christ and the World, Family Sermons, 1863.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8