Author Topic: Коя е истинската Христова църква ?  (Read 23098 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1003
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #15 on: December 03, 2012, 10:45:40 AM »
@georgi_rashev

Здравей, задаваш кратък и ясен въпрос и търсиш кратък и ясен отговор, ето го и него:
Истинска Христова църва е тази която следва Христос.
Сега, след като ти се отговори стана ли ти по ясно или си на същото положение както преди този отговор ?
Така сега спокойно може да се замислиш вече за това което ти се каза по горе, кой е Христос и има ли той почва у нас.

Ако беше прочел малко повече във форума по старите теми щеше да разбереш защо ти се задават въпроси, а не ти се отговаря директно. Ако искаш отговор с 3 думи като моя по горе обясняваща цялата Библия спокойно може да отидеш в кварталната черква/църква там гарантирано ще го получиш и даже ще ти обяснят с още три думи, че вече си спасен и може да си спокоен за душата си.

Ако искаш да научиш нещо смислено и разумно и да започнеш да преоткриваш не просто кой е Христос, но кой е Бог - започни да комуникираш с хората както подобава.

Успех !
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

georgi_rashev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 21
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #16 on: December 03, 2012, 19:12:03 PM »
Здравейте Николай !

Вие наясно ли сте, че към момента съществуват няколко стотици християнски деноминации ? И всяка от тях претендира, че следва Христос. А знаете ли, че не малка част от тях биха дали същият отговор като вас ? В този дух вашият отговор не носи никаква информативност ! Напълно съм съгласен с Watchman, че фалшивите общества следват всяка друга личност само не и Истинската (а именно библейският Христос). Това е истина, която категорично приемам, но има един проблем - това не е достатъчен отговор, т.к. липсва конкретика. Разбрахте ли ми гледната точка ?
Чел съм някои постинги от форума, но не съм разбрал, че има причина да не се отговаря директно. Бихте ли ме насочили какво по-конкретно да чета за да добия представа ?
Колкото до комуникирането ми, ще се радвам да ми обясните кое е правилното такова, и къде по-точно аз греша ?

Поздрави от мен !   

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #17 on: December 03, 2012, 20:09:10 PM »
Quote
Колкото до комуникирането ми, ще се радвам да ми обясните кое е правилното такова, и къде по-точно аз греша ?

Като за начало започни да отговаряш на поставените ти въпроси, иначе дискусия не може да има а серия от монолози.

Quote
Напълно съм съгласен с Watchman, че фалшивите общества следват всяка друга личност само не и Истинската (а именно библейският Христос). Това е истина, която категорично приемам, но има един проблем - това не е достатъчен отговор, т.к. липсва конкретика.

"Кой е Христос?" не ти беше зададено като отговор, а като въпрос на който ти на първо място да отговориш за да върви дискусията по-напред. Струва ми се обаче че въобще не си прочел предния ми постинг.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

georgi_rashev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 21
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #18 on: December 03, 2012, 23:13:22 PM »
Здравейте Watchman !

Всичко, което сте написал до този момент съм прочитал внимателно, а някои неща дори по няколко пъти. Честно казано не съм разбрал, че ми задавате въпроса "Кой е Христос ?". Мислех, че този въпрос е част от отговора ви, който от своя страна подлежи на отговор и развитие от вас.
Предвид истината, че Христос е централната личност около която се върти цялата Библия, отговора на поставения въпрос може да отнеме цяла вечност. Хиляди стихове в Библията хвърлят светлина върху личността и делото на Божия Син. Съмнява ме, че точно това очаквате от мен. Убеден съм, че голяма част от християнските деноминации имат изключително много допирни точки (особено от протестантски тип). Вярванията, в които се различават от другите са тези, които оформят техният индивидуален облик и ги обособяват като отделно общество. Точно тези различия са прицелна точка на моите интереси.   
Колкото до предния постинг, прочетох го и в момента подготвям отговора си, но честно казано не знам дали има смисъл. Започва да ме натоварва това боксуване на едно място. Струва ми се, че каквото и да напиша, насреща ми ще се сблъскам с отрицание. Определено мисля, че не се разбираме с вас и говориме на различни езици. Може би самият писмовен начин на изразяване внася изкривявания и неточности, които подвеждат. Случвало ми се е да си пиша с добре познат човек и той да ми звучи като съвършенно различна личност.

За сега толкова. До следващият път !

p.s. един съвсем добронамерен съвет (който естествено важи и за мен самият): в стремежа си да защитите някоя духовна теза внимавайте да не залитнете в позицията на съдещ. Тогава със същата сила може да се произнесе присъда по ваш адрес и неусетно да изхвърлите себе си от божието царство
   

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #19 on: December 03, 2012, 23:21:34 PM »
Че какво лошо има в съденето? Месията, когото познавам, насърчава съденето. Твоят забранява ли го?

Виж как опряхме до една от характеристиките на "Христос". Ако излезе, че ти не говориш за този "Христос", за който и аз, значи вярваме в различни богове и сме части на различни църкви. И тогава коя е "истинската"?

Виждаш ли колко фундаметнален е въпросът "Кой е Христос?"

Та, нека да се върнем на съденето и въпроса, който зададох.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #20 on: December 04, 2012, 01:18:04 AM »
Quote
Честно казано не съм разбрал, че ми задавате въпроса "Кой е Христос ?". Мислех, че този въпрос е част от отговора ви, който от своя страна подлежи на отговор и развитие от вас.

Отговора на този въпрос е част от отговора по темата, а не самия въпрос. И отговора му е нещо до което сам трябва да достигнеш.

Quote
Предвид истината, че Христос е централната личност около която се върти цялата Библия, отговора на поставения въпрос може да отнеме цяла вечност. Хиляди стихове в Библията хвърлят светлина върху личността и делото на Божия Син. Съмнява ме, че точно това очаквате от мен.

Като за начало е редно да си изясниш, какво означава самия термин "христос" в Библията, чак тогава може да се разсъждава за Личността, която го олицетворява. Ти този термин как го разбираш? Какво съдържание има той за тебе?

Quote
Убеден съм, че голяма част от християнските деноминации имат изключително много допирни точки (особено от протестантски тип). Вярванията, в които се различават от другите са тези, които оформят техният индивидуален облик и ги обособяват като отделно общество. Точно тези различия са прицелна точка на моите интереси.

Аз мислех, че ти се интересуваш (според зададения въпрос по темата) от ИСТИНСКАТА Христова общност, а ти си се интересувал от великата вавилонска блудница и нейните дъщери, а именно деноминациите. Христовата невяста няма нищо общо с деноминациите, които са дело на човешки ръце, както е пророкувал и пророк Исая в 4-та глава от неговата книга.

Ако никога преди не си си изяснявал значението на думата "грях" - то ще ти е полезно да разбереш, че то означава "да пропуснеш целта". В случая твоята прицелна точка е напълно извън прицелната точка на Бога и на Неговия Помазаник, което ще рече, че ти си дълбоко в греха, само дето религиозното вино те кара да си мислиш, че не си.

Все пак е похвално че си разбрал, че говорим на различни езици, но не е просто това, ние говорим на КОРЕННО различни езици, затова продължаваш да се чудиш какво става и докато не започнеш да изтрезняваш от това вино ще има много още да се чудиш.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

georgi_rashev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 21
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #21 on: December 04, 2012, 21:16:52 PM »
Здравейте Tihomir и Watchman !

По повод това, което ми написа Tihomir, че Христос насърчавал съденето ще посоча Матей 7:1,2. Това, което казва Исус силно контрастира с написаното от вас Tihomir. Как да ви повярвам ?
Колкото до написаното от Watchman: Христос, Месия или Помазаник са названия, които служат за обозначаване обещаният от Бога Спасител, а именно второто лице на Божеството - Словото. Това аз разбирам под наименованието Христос. А вие ?
А защо вие да не сте част от блудницата Вавилон или някоя нейна дъщеря ? С какво вие сте по-различен от другите ? Защо непременно всички християнстки общества (деноминации) са дело на човешки ръце и съответно фалшиви ? Впрочем не бяхте ли вие този, който изтъква, че генерализирането не бил праведен начин на мислене ? :) Незнам дали използвате етимологичен разбор на думата "грях" или не, но аз ще се придържам към библейската трактовка, според, която между греха и беззаконието има знак за еквивалентност (1 Йоаново 3:4). Оттук нататък идеята ви за сгрешената прицелна точка ми звучи като фалш. Прицелната точка на Бога и Неговият Помазаник е нашето спасение (Йоан 3:16). Не виждам въпроса "Коя е истинската църква ?" по какъв начин влиза в разрез с предложеното от Господа спасение. Колкото до това дали аз съм дълбоко в греха, напълно се съгласявам с вас - аз съм дълбок грешник и незаслужавам да живея. Точно за това желая Христос ! Така, идеята ви, че не осъзнавам колко съм нагазил в греха поради религиозна опианеност ми звучи като сбъркана прицелна точка, но от ваша страна. Религиозното вино, което замайва главата ми са по-скоро вашите отнесени излияния !

До скоро !


strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #22 on: December 04, 2012, 21:26:25 PM »
Здравей Георги Рашев. Преди година аз също пуснах тема с подобно заглавие, но да ти кажа и там, както и тук виждам в момента, темата зацикли и забуксува и аз се отказах да пиша по нея. Ако не си я прегледал, можеш да погледнеш написаното в нея, преди да продължиш да пишеш тук. Смятам, че тогава, макар и да забуксува и отклони в други насоки, все пак в нея бяха публикувани няколко добри и полезни отговора, на въпроса - "Коя е Истинската Църква?".
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=650.0
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #23 on: December 04, 2012, 22:26:41 PM »
@georgi_rashev, не познаваш Писанията и затова се заблуждаваш. Месията, когото познавам не забрани съденето, а каза, че ако съдим и нас ще съдят и както мерим, така ще ни се отмери.

Когато ти ядеш манджа в ресторант и кажеш "много е вкусно", ти съдиш, защото съдията присъжда награда или наказание. Когато Месията казва "не съдете, за да не бъдете съдени", той казва, че който изобщо не съди, изобщо няма да бъде съден. Ако ти отсъждаш лицемерно похвали или наказания, ще бъдеш съден лицемерно. Ако отсъждаш праведно, ще бъдеш съден праведно.

Същият Христос каза:
Йоан 7:24. Не съдете по изглед, но съдете справедливо.

Ето и в псалмите:
Псалми 82:3. Съдете справедливо сиромаха и сирачето; Отдавайте правото на оскърбения и бедния.

същото нещо го потвърждава и Захария:
Захария 7:9. Така е говорил Господ на Силите, като е рекъл: Съдете справедливо и показвайте милост и състрадание всеки към брата си,

В случая излиза, че говорим за различен Месия и този, в когото си повярвал не е съгласен с написаното в Писанията, където е заповядано да съдим. Такъв "месия" е фалшив и няма как да е глава на истинска църква.

Затова оправи пътищата си и вникни в Писанията и намери "Кой е Христос". Тогава ще разбереш и коя е църквата му.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

georgi_rashev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 21
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #24 on: December 05, 2012, 21:26:01 PM »
Здравейте !

Благодаря на Strannik за написаното. Непременно ще прочета посочената от вас дискусия. Впрочем това май а първият нормален коментар откакто съм се регистрирал.
Колкото до Tihomir: когато човек яде манджа и възкликне „много е вкусно”, той не съди, а просто изказва субективното си мнение. Обектите, които се подлагат на съдене са единствено и само хората, следователно примерът ви с манджата е крайно неподходящ. Все пак разбрах логиката ви, но категорично не я поддържам.
Вие казвате, че който изобщо не съди, изобщо няма да бъде съден. В Римляни 14:10 пък четем, че ние всички ще застанем пред Божието съдилище. Вие казвате, че ако ние отсъждаме лицемерно, ще бъдем съдени лицемерно. В Псалми 7:11 и Второзаконие 32:4 разбираме, че Бог е праведен и справедлив Съдия. Как такъв съдия би съдил лицемерно ? Дори да говорите за земно съдилище, как едно несправедливо (лицемерно) отсъждане бихте свързали с Господа – праведният Съдия ? След краткият анализ става явно, че вие тълкувате превратно използвания от мен стих.
От друга страна освен в Матей 7:1, откъдето все пак разбираме, че не трябва да съдим, в Римляни 14:10 апостол Павел запитва назидателно „И така, ти защо съдиш брат си ?”; в Римляни 2:1 ни се предава, че ние, които съдим другите оставаме без извинение, защото в каквото съдим другите, ние вършим същото; а от 1 Коринтяни 4:5 разбираме, че не трябва да съдим, защото Господ ще съди и Той ще изяви намеренията на сърцата ни. Тези стихове идентифицират онази пагубна човешка черта – поддържането на осъдителен дух. Хора обвзети от това състояние много обичат да се качват на съдебния стол за да критикуват и да се произнасят по адрес на другите. Те си позволяват да се месят във въпроси на съвестта, въпроси касаещи отношенията Бог – човешка душа. Това са хора, които са особено ревностни в обвиненията си към другите и абсолютно сигурни в личните си предположения върху подбужденията на останалите. Не на последно място това са хора, които поставят личните си убеждения и собствения си пример като обективана мярка за правда и истина, критерий, по който оценяват другите. Дали поставят името на Господа зад всичко това или не е просто без значение.
Когато цитирате Йоан 7:24 вие се хващата за думата „съдете” без да отчитате контекста на цитираното. Тук Христос бичува несправедливото отсъждане на хората, които Го обвиняват, че е излекувал човек в съботен ден. В Матей 12:9-13 Исус изтъква, че е позволено да се върши добро в съботен ден и по никакъв начин обгрижването на нуждаещ се човек в събота не нарушава Божията воля. В този дух думите на Исус в Йоан 7:24 подчертават заслепението на хората, които следват една забрана формално без да се придържат към духа на Божият закон, който всъщност е правда и любов.
Стиховете Псалми 82:3 и Захария 7:9 пък ни предават важният духовен урок, че не трябва да показваме лицеприятие към никого. Не трябва критерия за нашата преценка да зависи от някакви дадености или липса на такива в обекта на вниманието ни. Друго, на което ни учи този стих е да поддържаме милостив и състрадателен дух към нуждаещите се. Тези стихове засягат и решенията на земните съдии при човешкото правосъдие.
В крайна сметка думата „съдя” в използваните от мен стихове има смисъл на „обвинявам”, „чета подбуди”, „осъждам” и пр. Нещо, което човек няма морално право да извършва. От своя страна думата „съдя” в използваните от вас стихове е използвана в смисъл на „преценявам”, „вземам решение”, „оценявам” и пр. Дела, които трябва да бъдат преобразени по съвършенния образец на Божията справедливост.   
В случая наистина излиза, че говорим за различен Месия, обаче този, в когото вие сте повярвали и познавате не е съгласен с Божието слово !

georgi_rashev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 21
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #25 on: December 05, 2012, 21:35:02 PM »
Здравейте Strannik !

Започнах да чета предложеният от вас постинг със същата тема и внезапно получих DEJA VU :)))))

dodai

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 150
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #26 on: December 05, 2012, 22:47:09 PM »
Господин Рашев ,
като чета писаното от вас имам чувството че или търсите поле на изява или не разбирате Писанията на нашия Господ.

Много ясно ви се показа какво според Словото трябва да е Христова църква ама вие сте си наумили че сте прав в свойте размишления и не искате да разберете това което казва Божието Слово.
Пак прочетете какво са ви посъветвали и се помолете Бог да ви покаже истината.
Дано да проявите разум за да разберете.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #27 on: December 05, 2012, 23:47:27 PM »
@georgi_rashev,

Преди да изпишеш толкова много измислици, първо виж значението на думата "съдя" в тълковен речник не само на български език, но и на английски, на еврейски и на гръцки. Виж коренът на думата и виж производните на думата.

Отсъждам, разсъждавам, съждение, съдене, съдия, съдилище, присъда, предразсъдък, обсъждам, присъждам и т.н.

Казах ти, че не познаваш Словото, защото ако го познаваше, щеше да знаеш функцията на съдията. Пред Божието съдилище ще има наказание за едни и награда за други. Това прави съдията — едни осъжда с наказание, на други присъжда награда. Думата не е само в негативен смисъл, както си си наумил и както опитваш да въртиш и сучеш.

Сега след като научи тази информация, отиди обратно и разгледай внимателно какво пише без да се опитваш да измениш текста така, както ти се иска да звучи. Думите са думи и те си имат значение. Няма нужда да търсиш някакво скрито значение.

Затова даването на оценка за манджата е точно съдене, защото думата съдя означава да дадеш оценка. Голямо лицемерие е (да кажем от незнание) някой да каже на друг "не съди", а да отиде в ресторант и да каже, че не му харесва храната (или че му харесва). Да продължа ли с примерите? Някой ти отнема предимството на улицата и ти преценяш, че този човек е в нарушение. Ти съдиш. Някой пред тебе спира на пешеходна пътека, за да минат пешеходците. Ти отсъждаш, че човекът кара внимателно, т.е. съдиш.

Вземи и виж какво означават думите "съдя" на иврит и на гръцки. Има достатъчно речници вече и можеш и сам да го провериш. Виж внимателно значенията и дано проумееш, че говориш измислици и преиначаваш думите на Авраамовия Бог като им придаваш друго значение.

Едно от нещата, които Божият Син е казал е да познаваме Писанията, иначе със сигурност ще се заблудим. Казал е също да се боим да не прибавяме нито да отнемаме от тях.

Трябва да внимаваш в това как "свободно" разсъждаваш върху пасажи от Словото, защото се отклоняваш от целта.

Относно отклоняването от целта, вместо да изследваш думата на езиците, на които оригинално е дадена, ти отново говориш наизуст и отричаш нещо преди да си го проверил. Вземи и виж думата "грях" на еврейски.

В случая наистина говорим за различен Месия и дори и някой да ти каже коя е истинската църква, за теб в случая тя ще бъде нещо, което ти е чуждо.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #28 on: December 05, 2012, 23:54:56 PM »
Quote
Започнах да чета предложеният от вас постинг със същата тема и внезапно получих DEJA VU :)))))

А ние знаеш ли колко пъти имаме deja vu с хора с твоята закваска и с тяхното поведение във форума? Дори твоят тип квас става все по явен и носи силните характеристики на ЛИЦЕМЕРИЕТО НА АДВЕНТИСТИТЕ.

Подобни адвентисти под прикритие са идвали не веднъж във форума и уж повдигат темичка и въпросче, а всъщност си имат скрита и подмолна цел, която гонят.

И сега преди да продължиш да пишеш каквото и да е във форума ще трябва първо да отговориш на следните два въпроса:

1. Ти адвентист ли си (без значение от коя версия и разклонение на адвентизма)?
2. Каква е истинската цел на повдигането на тази тема и твоята истинска мотивация за идването ти във форума?

И ако се заровиш по-дълбоко в архивите на форума ще имаш още няколко deja vu-та с други адвентни лицемери, които тайно се промъкват уж с други цели и други мотиви, но ние не сме невежи относно целите и лицемерните методи на адвентистите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Коя е истинската Христова църква ?
« Reply #29 on: December 06, 2012, 10:51:48 AM »
Здравейте!

Тъй като тук прочетох коментари относно съденето, което Библията ни показва за правилно, бих искал да попитам нещо свързано именно с това:

Quote
3 Защото аз, ако и да не съм телесно при вас, но като съм при вас с духа си, като че ли съм при вас, - осъдих вече, в името на нашия Господ Исус, оногова, който така е сторил това,
4 (като се събра моят дух с вас заедно с властта на нашия Господ Исус),
5 да предадем такъв човек на сатана за погубване на плътта му , за да се спаси духа му  в деня на Господа Исуса.
1КОРИНТ 5

Бихте ли обяснили, ако е възможно, стих 5 от този цитат?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!