Author Topic: Домати  (Read 51574 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 880
Re: Домати
« Reply #15 on: August 06, 2012, 17:21:51 PM »
Ами всъщност не успях, предполагам че мляко от магазина няма да свърши работа защото е пастьоризирано и затова трябва да пробвам с истинско, обещаха ми за събота да ми дадат, но не ми дадоха, след което ми почнаха смените които са по 13 часа и няма как да мръдна на където и да е за да намеря. Но пък в следващите 1-2 дни смятам да си набавя и да наръся. Като цяло има няколко корена от които махнах няколко домата до сега не е болка за умиране, но е предупреждение да направя нещо.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Домати
« Reply #16 on: August 06, 2012, 18:31:38 PM »
Е това е то големия град, няма нито истински продукти, нито време за истински неща.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 880
Re: Домати
« Reply #17 on: August 06, 2012, 20:25:15 PM »
За съжаление да, истинските неща се набавят от хора които са в покрайнините на София. Не е като да идеш до съседа и да искаш. Макар, че имам съседи но избягвам да взимам от тях. Ама както виждам ще се наложи.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 880
Re: Домати
« Reply #18 on: August 12, 2012, 15:16:12 PM »
Здравейте,
за момента не виждам да се появяват петна надявам се да са се изчистили. Вероятно малко по натам да ги напръскам профилактично пак.

Благодаря на всички за съветите :)
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 147
Re: Домати
« Reply #19 on: July 20, 2013, 07:39:06 AM »
Здравейте. Да не отварям нова тема, имам едно питане с доматите. От две години(тази е втората), садим една градина с моята съпруга и миналата гоина имахме подобни на проблемите на Nikolay. Но тогава не знаехме за информацията в този форум и не преприехме нищо. Тази година, благодаря на Бога, доматите имат много плод, няма такива проблеми и си зреят нормално  вече от 1 месец ядем от нашите си домати. И ние като Nikolay ги сяхме на две места. На едното цял ден ги пече слънце, на другото повече само следобед. Поливам ги два пъти в седмицата, на едното място с маркуч, на другото с туби. Гледам да поливам здраво и на двете места, но просто няма как да е еднакво. Обаче забелязвам нещо, което незнам дали е проблем и искам да питам. Долните листа на растенията изсъхват и падат или висят свободно отстрани, изсъхнали. Това не го забелязвам на всички домати, а само на тия дето ги поливам най-много. Да не би нещо да прекалявам с поливането, не мога да разбера. Иначе имат домати, растат, станаха по-големи от мене, но долните им листа съхнат.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Домати
« Reply #20 on: July 20, 2013, 10:18:17 AM »
Всички растения, които получават често влага, имат плитки корени, т.е. стават разглезени и по-слаби. Ако получават влага по-рядко, се вкореняват по-дълбоко и нагоре са по-здрави. Трябва да се нагодиш така, че да получават влага точно толкова, колкото трябва. Да не е твърде рядко или твърде често. Не на определен период, а да гледаш кога има дъжд, роса и да се съобразиш с тях.Поливането трябва да е само в корените и то сутрин преди да е напекло слънцето или късно следобяд.

Ако се сложи мулч поливането ще се сведе почти до минимум, а ако мястото има и достатъчно валежи, може да не се налага да се поливат изобщо.

Обикновено долните листа се отчупват още докато са малки доматите, за да не станат доматите само в листа и да не дадат плод.

Сподели и какви са разликите в 2-те места с домати, които имате. С мляко ли ги третира? Има ли разлика в поливането и т.н. Смятам, че ще е интересно за четящите.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 147
Re: Домати
« Reply #21 on: July 20, 2013, 13:05:52 PM »
Не, не съм ги третирал с нищо. Само ги поливам,  винаги вечер, след 19:00 обикновенно. Когато вали дъжд се събразявам с поливането. Обикновенно ги поливам в средата и началото(края) на седмицата. През 3 дни някъде. Когато е валяло и е валяло добре, пак оставям поне 3 дни докато започна да поливам. Последвах съветите на mak, да не ги поливам често, за да развият по-дълбоки корени. Не знам два пъти в седмицата често ли е, рядко ли е. Миналата година ги поливах всяка вечер и резултата не беше добър, а и количеството на водата беше малко.Мъкнех с колата по 400 л. вода в едни туби, за две три поливания.....абе мани. Не че не брахме домати, но слаба беше реколтата, а и самите домати нещо се разваляха. Тази година прекарах един маркуч, има наблизо вода и работата е съвсем друга вече. Стават, но защо им съхнат долните листа? Как да разбера колко вода им е нужна? Пускам маркуча, средно силна струя, колкото да избутва водата да не се застоява на едно място и заливам и двата реда с домати, те са 16 корена. Земята се напоява дотолкова, че като бръкна с пръст, пръста ми потъва целия, незнам това достатъчно ли е. След такова поливане, обикновенно мокрото си личи до следващия ден следобед или даже вечерта. Когато отида за следващото поливане, след 2 дни, земята е суха отгоре. Имаме село, там моите роднини поливат с промишлена вода и всяка вечер, ама поливат, доматите стават като джунгла, зелени, с много плод. Нашите имат плод, но им съхнат листата. Почвам да си мисля дали не е нещо до сорт. Тази година сяхме два три сорта различни, волски сърца, ранни, някакви други, не помня точно. Мисля си също, дали не се маносват нещо тези листа, от влага ли от какво, незнам. Пък мястото е проветриво, открито, между корените на доматите има достатъчно място, няма бурени под тях, всичко се скубе в зачатък още. Нямам идея.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Re: Домати
« Reply #22 on: July 22, 2013, 11:38:52 AM »
Здравей, Alesyz.

Доматите, за да виреят добре, имат нужда от някакво количество почвена влага--нито твърде малко, нито твърде много. Също не е добре да има голямо вариране--ту много напоена, ту много изсъхнала и спечена почва (такава нестабилност доколкото съм чел причинява загниване в долната част на плодовете).

Мулчът, както писа и Тихомир, е един от начините да се поддържа почвената влага, което намалява и необходимостта от поливане, а също и прави почвата по-рохкава (некомпресирана), което дава на растенията възможност да развият по-мощна коренова система и да достигат до необходимите им вещества и влага.

Като принцип за необходимост от поливане съм чувал и следвам следното: ако бръкнеш с пръст в земята на 5 см дълбочина и тя е напълно суха, тогава поливай. Тази година съм садил домати, които са на сянка през голяма част от деня, мулчирал съм ги добре (с 3-5 см листа от гората и парчета кори от иглолистни дървета) и до момента не ми се е налагало да ги поливам -- като разровя покривката отдолу земята е влажна, а това е горе-долу минимално количество мулч. Преди няколко години, когато за пръв път садих домати, ги поливах веднъж седмично и това им беше твърде малко. Виждах, че ще им трябва поне още едно поливане в седмицата, за да не се отрази липсата на влага на растежа и плододаването. Обаче онази година нито бях мулчирал, а и дъждове почти нямаше. А някои хора свидетелстват, че добре мулчирани домати могат да изкарат целия сезон без поливане и без това да се отрази негативно на реколтата.

Другият момент е, че твърде честото и изобилно поливане влияе негативно на вкусовите качества на доматите: прави ги твърде воднисти и сладостта им не се усеща. В крайна сметка градинарят трябва да наблюдава и да си прави правилните изводи на базата на много фактори като валежите, разположението на градината (напр. на слънце или сянка, близо ли е до дувари, бетон, сгради, които акумулират топлина от слънцето, големи дървета), способността на почвата да задържа влага и прочие. Вниманието навреме е ключово. Растенията са живи, а не роботи--и трябва да се отнасяме с тях като такива. Не на последно място и сортовете домати са от значение. Новите масови хибридни (а и нехибридни) сортове са така селектирани, че да устояват на различни болести и да са издръжливи на транспортиране, но нямат вкусовите качества на старите директни сортове.

Относно пожълтяването и изсъхването на долните клонки, на английски се нарича "early blight" (или "ранна мана") и доколкото знам се пренася от почвата когато при дъжд или поливане се мокрят листата и после бавно съхнат. Както и ти писа, по-голямото разстояние между растенията спомага за избягването на гъбични болести (особено на по-закътано или усойно място).
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 147
Re: Домати
« Reply #23 on: July 24, 2013, 10:35:51 AM »
Благодаря за инфото byFight. Четох за мулчирането, гледах филм даже (тенкю на Watchman за което), нямам дробилка обаче. Май ще направя като теб, няколко чувала в колата и в гората. Относно проблема с листата, вече имам решение и то е намаляване на поливането. Май ги преполивам. Говорих с един брат тука, той живее на село и има градина и с майка му също, просто извода сам се наложи, след като обясних какво правя, по-точно, блато. Понеже градината е на силно слънце цял ден и затова се опасявах че даже и малко ги поливам. Сега прогнозите са за големи жеги над 30 градуса, ще пресметна долу горе как да поливам, а и за мулча се замислям все по-сериозно, че тук водата струва около 3 лв. кубик.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Домати
« Reply #24 on: July 24, 2013, 10:51:06 AM »
Ако наблизо има фирми, които преработват дървесина, може да поискаш корите от дърветата, които са паднали или са натрошени. Корите са най-добрият вариант (по-добър и от дробилката може би). Ако са едри (като длан или по-големи), трябва да се разтрошат.

Също обмисли да събираш дъждовна вода.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 147
Re: Домати
« Reply #25 on: July 24, 2013, 16:30:02 PM »
Добре, има кого да питам за целта. Предполагам, че мулча от тази година, не става за другата?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Домати
« Reply #26 on: July 24, 2013, 16:40:25 PM »
Мулчът е просто органичен материал, който играе няколко роли. Две от тях са да пази земята от изсъхване (като покривало) и гниейки да отделя органични вещества в почвата. Мулчът си е мулч докато не изгние. Ако са стърготини от вътрешната част на дървото, изгниват по-бързо. Ако е кора на дърво — по-бавно.

Мулчът е хубаво да стои отгоре и да не се заравя в почвата, защото ще изгние по-бързо и ще вземе повече от  азота от почвата. Трябва да си е отгоре, за да гние бавно и да балансира нещата.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 880
Re: Домати
« Reply #27 on: August 08, 2013, 14:51:27 PM »
Казаха ми как може да се увеличи изкуствено кореновата система на доматите става въпрос за чери домати, но предполагам, че ще работи и за другите видове,
Като се садят се прави по дълбока дупка или се слага във варел. И на всеки десетина дена се, чупят най-долните листа и се загребва пръст върху стъблото, по този начин коренът става много голям и домата дава много повече плод. Може и до половин метър да стигне корена.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Домати
« Reply #28 on: August 08, 2013, 15:43:44 PM »
Да, това е интересно, защото е подобно на картофите.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 880
Re: Домати
« Reply #29 on: August 08, 2013, 15:59:20 PM »
А, това е интересно, имаш в предвид, че и стъблото на картофите се зарива малко по малко за да имат по големи корени и да дадат по голям добив ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]