Author Topic: Демонология  (Read 51078 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Демонология
« on: October 16, 2007, 22:22:44 PM »
Напоследък се засилва изучаването на демоните и на отделяното им внимание.
Какво се получава на практика?

Някои християни започват да "виждат" демони под път и над път.
И най често в братята си.
След като даден човек не може да изгони демон от явно обладан човек (както човекът от гробищата - Марко 5 глава) а постоянно "гони" демони от братя, които привидно нищо им няма, според мен става нещо съмнително.
Както знаем сатана е имитатор и ставащото напоследък е едно смесване на истинските с фалшивите неща.
Мога да предположа, че голяма част от "изгонванията" са по-скоро дяволски имитации, от колкото реална работа на Святия Дух.
А това че някой се гърчи на земята, повръща или каквото и друго да прави, не е никаква гаранция, че Бог работи чрез Святия си Дух и изгонва демони.

Според мен демон не може да обладае новороден човек, но може да го тормози външно.
Поради скрит грях, компромис с Истината или нещо друго.
Но не мисля, че е нужно някой да гони демона, защото просто човека трябва да се справи с проблема.

Вие какво мислите?
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Демонология
« Reply #1 on: October 16, 2007, 22:37:33 PM »
Да видим Библията какво мисли.

В Словото случаите на изгонване на нечисти духове са били все с хора, за които не се казва, че са имали Божия дух. Аз не съм виждал случай в Словото, където хора с Божия Дух имат и още един дух в себе си.

Трябва много внимателно да се "пипа" в тази материя, защото ако някой започне да казва на брата си, че има дух, който върши чрез него неща и този дух не е Святия Дух, то този, който заявява това трябва да е 100% сигурен, че твърдението му е от Бога. Всеки дух, който не изповядва Спасителя не е от Бога.

В противен случай става противник на Бога и може реално да стане това, което стана при Христос - фарисеите похулиха Святия Дух, който беше в Господ Исус Христос.

Когато Христос казваше на учениците "защото не знаете на какъв дух сте" (когато искаха да докарат огън от небето върху жителите на селото, където не ги приеха; забележете, че чудесата, които ставаха чрез ръцете на апостолите ставаха още преди те да имат Духа ВЪТРЕ В ТЯХ, но Той беше С ТЯХ).

Мнозина знаят повече за демони и за сатана, отколкото за Бога. Когато Бог изведе Израил от Египет той не ги заведе в обещаната земя първо, но ги заведе на Синайската планина, за да ги доведе "при СЕБЕ СИ". Той не започна да им говори колко трябва да знаят за египетските богове или за войската на фараон или да започне да им говори за страшните исполини в обещаната земя и да почнат да "изучават стратегията на врага", но БОГ ГИ ДОВЕДЕ ПРИ СЕБЕ СИ:
[Изход 19:4]
Вие видяхте що сторих на египтяните, а как носих вас на орлови крила и доведох ви при Себе Си.

Преди години бях на едно общо младежко събиране, където основната тема беше "да опознаем стратегията на врага". Момчето, което проповядваше изхождаше от поговорка на стар китайски пълководец, който е казал това за стратегията на врага и започваше да "гради" Библейски стихове около езическо твърдение. Библията не говори това. Трябва да дойдем ПЪРВО ПРИ БОГА.

Много хора са подмамени чрез тази древна китайска поговорка и имайки вид на мъдрост тръгват в посока, която е противоположна на това, което е Божията заповед.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Демонология
« Reply #2 on: October 16, 2007, 23:09:33 PM »
Преди 5-6 години темата беше наистина много актуална. Сега сякаш по-малко, но все още има хора останали с доста опасни разбирания посадени в тях. Самата идея Святия Дух да съжителства с някакъв демон е доста, доста богохулна. Проблема май започна от книга на Дерек Принс, който казваше, че Святия Дух живеел в духа ни, а пък демоните в душата ни..... направо без коментар! Книгата е за публично изгаряне, мисля че се казваше Прасета в хола и имаше дълги странци типове, подтипове и групи демони и демончета. Някои даже гонят дух на кафе!... или дух на привързаност от домашния си любимец. /това са истински случаи!/


Има една книга "Съвременни митове за сатана и духовното воюване", която ми направи много добро впечатление. По принип избягвам да рекламирам други книги освен Библията, но за хора интересуващи се от тези неща, книгата е интересна и показва измишлотините на съвременната демонология.

Което ме подсеща, че проблема започва именно от разбиранията за "духовно воюване". Хората цитиран Еф6 и незнам защо си представят разни молитви с виканици, нареждане, заповядване и глутници демони.
Там се обяснява духовното воюване и оръжията в това воюване. Да, "истината", "правдата", "благовестието", "вярата", "молитвата" не са материални неща, духовни са и затова воюването ни е духовно.. но често нещата се изопачават. Поне по мое мнение.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Демонология
« Reply #3 on: October 16, 2007, 23:13:59 PM »
Мисля, че темата за т.нар. "духовно воюване" трябва да я напишеш наистина като отделна тема, тъй като там има също съществени неща за писане.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3351
Re: Демонология
« Reply #4 on: October 16, 2007, 23:58:21 PM »
Тук основния проблем идва от факта, че липсва разбиране за това какво означава демонично обладаване. Библейската дума за "хванат от бяс" или "обладан от демон" е demonidzomai.

Тази дума означава, че демон е превзел нечии личностни функции и през тялото му се изразява демонът а не самия човек. Ние имаме дума за този тип хора, наричаме ги луди, медицинския термин е "шизофреници".

Това да се разбере дали някой човек е обладан от демон не е нужно да се използват дарби на разпознаване от Святия Дух, това е ясно за всички, дори за неновородените и светските, според писаното:

Maт. 4:24  ... и довеждаха при Него всички болни, страдащи от разни болести и мъки, хванати от бяс, епилептици и парализирани; и ги изцели.

Хванатите от бяс бяха довеждани при Него. От кого? От народа. Как обикновения народ знаеше кой е обладан от демони? Явно е било очевидно, както е очевидно, че някой е болен, че е паралитик, че е епилептик, че е луд!

Втория голям проблем на това учение за изгонване на демони от християни и от смислени хора е че никъде в Новия Завет няма каквато ид а е било инструкция от апостолите или от Святия Дух да се изгонват демони от такива хора. Ако това е толкова важна практика, то как е възможно нито един случай, нито една инструкция  да няма записани в Писанията?

Нещо повече никой от апостолите нито самия Исус, не са предлагали изгонване на демони като решение на проблем със грях, страсти или недостатъци. Това което те предлагат като решение е наставление в Словото на Истината! Сам Исус каза:

Йоан 8:32  и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.

Исус не каза изгонването на демоните ви ще ви направи свободни. Истината която бива приета със искреност, сериозност и вяра ще доведе до истинска свобода от грях и от властта на сатана. Защо? Защото преди всичко сатана е лъжец и на лъжата баща! Неговата власт и сила се състои в способността му да мами хората, вкарвайки ги във фалшива реалност, или с други думи в нереалност.

Ето защо всеки човек който е смислен и "със всичкия си" се намира в позицията да чуе Словото на Истината и да реагира адекватно. Онази група от хора обаче, които са demonizomai сиреч техния ум и воля превзети от демон, те не могат нито да разсъждават относно чутото Слово, нито да го разберат, нито да вземат решение относно него. Ето защо на тях им е необходима свъхестествена интервенция, за да бъде изгонен насилника, който връзва ума и волята му, и да се освободи личността на този човек да мисли и решава за себе си!
Характерен пример за това е обладания в генисаретската земя:

Maрк 5:15  И като дохождат при Исуса, виждат хванатия по-преди от бесове, в когото е бил легиона, че седи облечен и смислен; и убояха се.

Забележете, кое беше белега че е освободен - това че беше смислен! След което вече на човека може да бъде представено Словото на Истината и той да решава за себе си дали ще приеме или отхвърли.

И не случайно смелите "освободители" гонят демони от всякакви смислени хора, които под емоцията и мезмеризма на тази ерес започват да се държат неестествено, не са способни да освободят един наистина обладан човек, а именно някой луд. Това говори са липсата на автентична власт. Което за съжаление мога да кажа за себе си, че не ми е дадена тази власт, понеже не че не съм се "пробвал".

Иначе за другото "гонене" не само съм се пробвал, но дори и бях много "успешен" и от първа ръка съм виждал за какво става въпрос.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Демонология
« Reply #5 on: October 17, 2007, 00:12:13 AM »
Съгласен.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Демонология
« Reply #6 on: October 17, 2007, 01:41:52 AM »
И аз.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Демонология
« Reply #7 on: October 17, 2007, 22:58:04 PM »
Пред мен обаче все още стоят разни въпроси.

Нека изключим явленията породени от емоцията и масовата хипнозата (падания, ставания и прочие).
Остават обаче явления, които са чисто демонични. Например съм чувал за момиче, на което му гонят демони и то говори с мъжки глас и има нетипична за нея сила. За което се твърди, че била християнка.
Други казват, че са били кръстени в Святия Дух, но след това са им били изгонени демони. И разни такива примери, сигурно доста могат да се дадат.
Има два варианта.
Или дадения човек не е истински християнин или поради определени условия демон може да се прояви чрез този християнин. Не говорим за пълно обладаване, а по-скоро за моментно (примерно докато трае процедурата). Но пък не виждам как Бог ще допусне това да се случи на някой новороден и търсещ човек.
В тази връзка възможно ли е демон да притеснява някого, поради допуснат компромис, проклятие някакво или грях?
Има много искрени вярващи, които са повърхностни, нямат разбиране и са моделирани да мислят по определен начин.
Може ли в незнанието си да бъдат използвани за дяволското шоу?
Ето Watchman казва, че е бил "успешен" в "гоненето". Но тогава е нямал това знание, което има сега.

Изобщо с какви хора дявола си прави сценките?
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3351
Re: Демонология
« Reply #8 on: October 18, 2007, 00:08:58 AM »
Исус веднъж каза думите "да бъде според вярата ти". Вярата в лъжа произвежда лъжа и лъжливи проявления. Демоните винаги работят и съдействат за разпространение на лъжата потвърждавайки я със "знамения и чудеса."

Църквите днес са едни паднали скинии, в които владее вавилоснския дух. В тях може да има Божии хора, но обстановката и проявленията могат да нямат нищо общо с Бога, според записаното:

Откр.18:2-4  Той извика със силен глас, казвайки: Падна, падна великия Вавилон и стана жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица;
защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване, и земните царе блудствуваха с нея, земните търговци се обогатиха от безмерния й разкош.
И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;


Каква ли е била тази обстановка в която една църква е "жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица"? Какви ли са проявленията там? При все това вътре има Божии хора, които са там гледат и участват повече или по-малко във целия цирк.

Нека не се заблуждаваме - в степента в която сме измамени и вярваме в лъжа ние можем да бъдем употребени от дявола! Аз самия не само съм мамил себе си, но и съм бил инструмент в маменето на други хора, които са мислили, че са получавали освобождение, и самите те също са били Богобоязливи хора. И да имаше проявления - вярващи жени крещяха, падаха на земята, кашляха, и... свидетелстваха за освобождение, облекчение, подобрение и прочие. Но в крайна сметка всичко е била една лъжа една илюзия, от която ако имаме искренност и изпитваме всичко, с Божията благодат ще изтрезнеем.

Ако искате ще ви разкажа по-подробно. Всичко започна за съжаление от мен самия. На едно домашно събрание дойде една християнка и искаше да се молим за кръщение в Святия Дух. Ние се молихме, но по време на молитвата тя започна да се дърпа и да бяга и изкочи на балкона като тапа. Явно поведението и не беше нормално, явно имаше напрежение върху нея, което аз реших, че е демонично. И най-вероятно е било демонично, но това, което не съм разбирал тогава е че е било външно. По него време бях под влияние на тези книжки и учения и си казах ами това е демон, трябва да се гони. Да обаче никога не бях гонил демон, и не знаех какво да правя. Ама не трябваше и да бягам от отговорност. Молих се Боже какво да правя? Как да го изгоня, от къде да знам какъв демон е този? После реших, че това е демон на гордост и я посочих с пръст и еднократно, но строго казах 'В името на Исус - демон на гордост, ИЗЛЕЗ от нея!" И това беше. Жената се укроти и спря да се дърпа.

В следствие на това ние много се въодушевихме на тази тема, почнахме да четем повече книжки и да практикуваме. Стана така че всяко събрание 70% от времето преминаваше в гонене на нещо от някого или от всички. Другите станаха по въодушевлени от мен, дори един християнин взе да си гони ( от себе си)  "демон на въодушевление от гонене на демони" Това вече беше твърде много за мен! Понеже несмислието на цялата работа беше повече от очевидна. На всяко събрание се гонеха демони дето бяха изгонени на предното, защото виждаш ли се били върнали. Междувременно бяха влязли и някои нови. Иначе ровехме до десето коляно "корени" и гонехме де що демон можеше да ни дойде на ум свързан с тези корени.

Инаше един брат който посещаваше събранието който се възпротиви и даде аргументи подобни на изложените от мен по-горе. Ние се възпротивихме остро, особено аз. С времето обаче като виждах какво става аз все повече се замислях над аргументите му и виждах, че са верни. В един момент трябваше да взема решение. "Гоненето на демони" доведе и други проблеми в събранието и след една агонизираща нощ в размишление и молитва аз взех решение да прекратя всичко това, поне доколкото зависеше от мен. Понеже събранията бяха в моя дом, аз застанах и казах, че повече моя дом няма да бъде място за това безумие. Посъветвах ги с пълна сериозност да спрат с тези практики и с посоката в която всичко това води и да не продължават да се събират другаде докато не се отърсят от тези лъжи и посока.

Те го приеха все едно съм отпаднал, затънал потънал и прочие. Това беше голямо изпитание за мен, аз обичах тези хора, но трябваше да скъсам с тях. До ден днешен имам товар в сърцето си за тях. Те повече или по-малко вече не са в тези неща, защото и те са видели, че резултат няма нито има смисъл от това измислено гонене.

Това е накратко моята история. Всички тези неща ме научиха да бъда много по-внимателен и да изпитвам много по-сериозно. Преминал съм почти през всякаква форма на "харизматично безумие" защото в онзи период бях нещо като духовен авантюрист опитвайки едва ли не от всичко, което се лансираше по църквите. Днес не съжалявам за този опит защото най-малкото мога да разбера по-добре от други тези хора и да бъда в позиция да им помогна.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Josif

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 43
Re: Демонология
« Reply #9 on: October 18, 2007, 02:10:44 AM »
Много полезно, благодаря ти, че го сподели.

humble_meekly

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 13
Re: Демонология
« Reply #10 on: October 18, 2007, 05:53:27 AM »
На всяко събрание се гонеха демони дето бяха изгонени на предното, защото виждаш ли се били върнали.

Че няма емотики да се засмея.Прочетох от до темата и определено,някой демон си играе с мен.Не го знам какъв е що е и за какво се бие,но определено е много нахален и не ме остава намира.Вече знам,че не може да се всели в мен,но определено има някакъв контрол в/у мен.Мога да кажа,че съм се ДЕМОНИЗИРАЛ и със сигурност не е нещо с което се хваля.Общо взето,няма оправия,казвам го от многото битки дето съм водил и все падам още по-надолу.Искам да засегна още един аспект.СТава въпрос за храната.Преди година две гледах да се храня разумно,да не прекалявам и сладко почти да не ям.От тогава насам почнах да ям всякакви боклуци и не съм преставал да се тъпча.Честно казано преди да започне това бях определено повече с всичкия си.Това отвори вратички за демоните и постояно съм атакувам по тази схема.Всъщност аз постояно съм дрогиран.Храната е като дрога и мога да кажа,че не съм с всичкия си и ставам все по-зле.Дори когато правя някакви нищожни опити леко просто да се надигна от целия тоя мрак със Слово и молитва,веднага бивам атакуван от животински глад и отново се превръщам в зомби.Ходещо зомби контролирано от демони.Каква ужасяваща картинка съм.Това може да е моето представяне в форума всъщност,ама съм избрал грешния раздел.
2Ch 7:14  и людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Демонология
« Reply #11 on: October 18, 2007, 09:15:02 AM »
Благодаря Watchman.
Сигурно още много можеш да разкажеш, но и това е достатъчно.
След казаното, ти ми потвърди това, което казах в първия пост.
А именно, че християнина може да бъде тормозен външно при определени условия, но не и обладан.
Следователно не трябва гонене на демони, а порастване в Истината и разпъване на плътта.


humble_meekly, прощавай, но не те разбрах. Шегуваш ли се сега или говориш сериозно?
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3351
Re: Демонология
« Reply #12 on: October 18, 2007, 11:15:03 AM »
Quote
Следователно не трябва гонене на демони, а порастване в Истината и разпъване на плътта.

Това което трябва е нещо доста пропускано и неразбирано, а именно обновяване на ума. Обновяването на ума в истината води до трайна свобода.

humble_meekly не се шегува, но той е типичен пример за човек, който знае нещо, но умът му не е обновен в него. Сиреч знае, че начина му на хранане го убива и разрушава, но мисленето му не е повлияно от това знание, а все още се влияе от стари навици и модели на мислене.

В Библията Сатана е наречен Веелзевул (Ваалзебуб) - това буквално от еврейски означава "господаря на мухите". Демоните са като мухи. Мухата отива и каца на всяко място където има мръсотия и се храни от нея. Знаете как мухите обичат да се събират около изпражнения и да кацат върху тях. По същия начин когато има мръсотия в нашите мисли и желания и лъжи в нашите убеждения, това привлича демоните и ние можем да преживеем демоничен тормоз. Това обаче не е демонизиране, нито обладаване. Ето пример за демоничен тормоз от Писанията:

1Царе 16:14  А Господният Дух беше се оттеглил от Саула, и зъл дух от Господа го смущаваше.


Саул беше смущаван и тормозен от зъл дух. Това не означаваше, че беше обладан. Което се вижда и ясно от развитието на тази история:

1Царе 16:23  И когато злият дух от Бога беше на Саула, Давид вземаше арфата и свиреше с ръката си; тогава Саул се освежаваше и ставаше му добре, и злият дух се оттеглюваше от него.

Злия дух идваше на Саул, точно както мухата каца на някого. Не се казва, че бил В Саул, или че излизаше ИЗ него, а че се оттегляше ОТ него. Т.е това е една външна атака, която няма нищо общо с обладаване на волята и ума, но все пак ефекта от нея беше доста мощен:

1Царе 18:10  И на следния ден зъл дух от Бога нападна Саула, и той лудееше всред къщата си; и Давид свиреше с ръката си, както всеки ден, а Саул държеше копието си в ръка.

Ефекта на тормозенето от демон може да бъде почти като обладаването, сиреч човек се държи като луд и лудее. Този стих също доказва, че щом като външен тормоз от демон може да доведе чоек до временна лудост, то е явно че обладаването води до трайна лудост.

Решението което Саул имаше бяха хваленията на Давид, които носеха Божието присъствие и демона се оттегляше. Ако ние търсим Божието присъствие със благодарно и отдаващо слава сърце, ние ще сме постоянно свободни от демоничен тормоз, и като обновяваме ума си в Истината - такъв тормоз няма да има повод да се върне никога повече.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Демонология
« Reply #13 on: October 18, 2007, 11:53:08 AM »
Добро.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

tmj70

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 3
Re: Демонология
« Reply #14 on: October 20, 2007, 20:22:19 PM »
Здравейте,на всички!Напълно съм съгласен с това,което се пише за тази тема.Но имам един въпрос.Всички ние виждаме какво става по нашите църкви,виждаме заблудите,виждаме манипулациите които водещите фигури извършват върху вярващите хора(особено когато стане въпрос за пари),виждаме неправилните неща,и какво от това?Дето има една приказка,"кучетата си лаят,кервана си върви".Дайте някакво предложение какво можем да направим,когато виждаме тази заблуда да се разпространява сред Християните.Това "гонене" на демони се е разпространило в цялата ни страна.Дори някои си имат вече и такова служение, но те не гонят демони от наистина нуждаещите се,а от своите братя и сестри.На мен ми се струва,че тези имат нужда от освобождение от заблуда-" Лекарю, изцери себе си". И така,мисля,че на всички им стана ясен моя въпрос,и той е-какво правим?