Author Topic: Десятъците  (Read 25210 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Десятъците
« Reply #15 on: December 15, 2007, 13:14:44 PM »
Quote
4. Къде според Закона Господ дели хората на по-малки и по-големи?

Първо е важно да не слагаме равенство между десятъка и свещенството. Яков плащаше десятък без да има свещенство. Десятъкът не означава система на свещенство. И все пак Св. Ап. Павел дава право на служителите на Благовестието да бъдаг издържани от Църквата.

Яков веднъж обеща, че като се върне ще даде (еднократно) десятък от всичко, което Бог му даде. Служителите на Благовестието бяха издържани от ДОБРОВОЛНИТЕ приноси на светиите, а не от 1/10 от посевите и добитъка им. Повечето светии дори нямаха такива.

Имаше едни, които ходеха при езичниците и ги караха да се обрязват. Спомняш ли си какво казаха апостолите. Казаха ли - нека служат на Бога и да си дават редовно десятъка, друго не им налагайте. НЕ, категорично НЕ! Ето какво каза Писанието за това, което беше наложено на езичниците:

[28] Защото се видя добре на Светия Дух и на нас да ви не налагаме никоя друга тегота, освен следните необходими неща:
[29] да се въздържате от |ядене| идоложертвено, кръв и удавено, |тоже| и от блудство; от които ако се пазите, добре ще ви бъде. Здравейте.


Добро се видяло на Святия Дух и на тях. Това, че на теб ти се вижда добро да се наложи още едно "ТРЯБВА". Писанието говори ясно какво означава десятъка и как днес дори и да беше "задължителен", това е неприложимо за 99% от хората, първо, че не живеят в Земята, която Бог даде. Другото е, че нямат собствени ниви и добитък. Трето, че 1/10 не се даваше на левитина, а се разделяше между човека, който дава, левитина, сирачето, вдовицата и чужденеца. Още повече е записано да не се дава от принуждение, както ти и мнозина други принуждавате бедните от християните да си дават парите - нещо, което нито е записано, нито се изисква от Словото.


Quote
Определено това разделение не може да го смятаме за нещо лошо, или ерес. На мен също не ми харесват практиките в някои деноминации, или ако щеш и в православната църква, но не бих нарекъл "еретици" онези, които настояват за това разделение.
Примерите от днешните "институции", както обичаш да наричаш, са далеч от това, което Писанието говори. Явно практиките от днешните институции не ти харесват, но ти харесва да има над теб представител на Христос, което не е според Словото.


Quote
Второ, ако това разделяне не е “правилно”, тогава основателят на тава разделяне е апостол Павел. Той твърди, че "работниците на благовестието имат право да живеят от благовестието" (1 Кор. 9:1-14).
Работниците имат господар. Всеки си има своя длъжност. Един посажда, друг полива, но Господ прави да расте.

Ето какво Христос говореше за големите и малките. Това, което ти говориш са земните институции, които поробват "малките", а това, което Господ говори е друго:
[24] Стана още и препирня помежду им, кой от тях се счита за по-голям.
[25] А Той им рече: Царете на народите господаруват над тях, и тия, които ги владеят се наричат благодетели.
[26] Но вие недейте така; а по-големият между вас нека стане като по-младият, и който началствува - като онзи, който слугува.
[27] Защото кой е по-голям, този, който седи на трапезата ли, или онзи, който слугува? Не е ли този, който седи на трапезата? Но Аз съм всред вас, като онзи, който слугува.
[28] А вие сте ония, които устояхте с Мене в Моите изпитни.


В момента това, което става е - бедните вдовици, пенсионери, бедните християни трябва да дават по принуда 1/10 от наемната си заплата или от пенсията си, за да има проповедникът все повече и повече ПАРИ. Повечето проповедници днес няма да се съгласят да им дадеш 2 буркана компоти от тези 20, които си си направил за зимата, защото с тях не може да си купи нов mp3 player за колата.


Quote
Гал. 6:6 А тоя, който се поучава в Божието слово, нека прави участник във всичките си блага този, който го учи.
Точно така. Това е доста различно от принуждението - давайте 1/10, защото иначе крадете Бога. Вече говорих за това. Даването е драговолно. Виждаме Павел на какви неща беше подложен, заради делото. И аз бих помогнал на такъв човек в прехраната му, а не на човек, който е богат, има какво да яде и ламти за още и принуждава бедните да дават на него - богатия. Много проповедници днес се отказват от "служението" си, когато виждат, че в селцето, където проповядват, бедните хора не могат да им плащат заплатата и отиват в по-голяма църква, където могат да им плащат. Това е същото, както да си намериш нова работа във фирма, където плащат повече.

Колко жалко.Quote
Вярно е, че пред Бога всеки отговаря за себе си, но е факт, че едни са “по-напред”, или по-навътре. На когото много е дадено много и ще се изисква.
Дойдохме и до нещо, което можем да наречем "духовно", но в никакъв случай тук нямаме връзка с 1/10 от месечното възнаграждение на християнина.Quote
5. На кое число от месеца апостолите събираха десятъка?

Знаем от Библията, че нашите тела поотделно са Божий дом, но и Църквата като цяло е Божий дом. Всеки отделен вярващ е Божий храм и дом, но никой отделен вярващ не е пълнотата на Христос на земята. Къде е пълнотата на Христос на земята? Ефесяни 1:23 ни казва - Църквата.

Ефесяни 1
[22] И всичко покори под нозете Му, и постави Го да бъде глава над всичко за църквата,
[23] която е Негово тяло, |изпълнено с| пълнотата на Този, Който изпълнява всичко във всички.


Ефесяни 2
[19] Затова вие не сте вече странни и пришелци, но сте съграждани на светиите и |членове| на Божието семейство;
[20] понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като е краеъгълен камък сам Христос Исус,
[21] върху когото всяко здание, стройно сглобено, расте за храм свет на Господа;
[22] в който и вие се вграждате заедно в Духа за Божие обиталище.


Quote
Знаем от Библията, че нашите тела поотделно са Божий дом
Не знам от коя Библия знаеш това, но от Словото виждаме, че не е поотделно, а заедно.

Ето по-надолу казваш точно обратното:
Quote
Сам християнин не може да е Божий дом сам по себе си.

Странно нали?

Ето още по-странно:
Quote
Християнинът в Църквата като общност и институция е Божий дом.

Тук пък пише, че християнинът е Божий дом?!

Имаш 3 изречения, в които един път казваш едно, после противоречието му, после противоречието на първото. Или опитваш да заблудиш хората с много противоречиви думи, или липсва елементарна логика в изразяването ти.
 

Quote
Ако някой твърди, че плаща десятък на самия себе си означава да претендира, че той е пълнотата на Христос. Св. Ап. Павел казва, че "служителите на Благовестието" имат право да се изхранват от Църквата. Но никъде няма да намериш твърдение, че християнинът плаща десятък сам на себе си.

Нямаме записано, че и християнинът е плащал десятък на левитина. Нито в Закона, нито в Новия завет. Десятъкът изобщо не е бил даван целия на Левитина, но човекът, който е давал е имал правото да даде колкото смята за добре на левитина, на вдовицата, сирачето и чужденеца, а и ТОЙ САМИЯТ да яде от него.

Quote
Деноминациите са само отклонение от практиката на Църквата. Тоест, в Новия завет Църквата е тази, която се покланя на Бога.
Покланя се с парите си ли? За какво са му на Бога парите ни? Тогава бедните може би не могат да се покланят на Бога? При вас само богати ли ходят, които могат да си плащат на представителя на Христос на земята?

Quote
А десятъка е част от това поклонение. И всеки вярващ, който е част от Тялото в своето поклонение принася десятъка си. А на кой ден християните се покланят с десятъците си... както значение има? Аз бих казал в Събота. Но не онази, римската, календарна събота, а Господната свята почивка.

Ако не се покланяш с десятъка враг ли си на Бога? Кажи го на Христос, който каза на разбойника "още днес ще бъдеш с мен в рая". Опитваш да докараш парите в "духовна" светлина, но нямаш подкрепа от Словото за това.

Законът какво казваше за десятъка? Имаше ли значение, кога се събираха - имаше разбира се. Не си прочел темата за десятъка. Там има цитати от Словото, където казва, че на три години се събирал десятъка и всяка година се отделял. Имало е голямо значение, но само ако изпълниш точно Закона. А за съботата има друга тема, която е добре първо да прочетеш преди да пишеш тези неща, тъй като в Господната почивка ние си почиваме от НАШИТЕ СИ ДЕЛА.

Quote
Десятъка се дава на по-горната институция. По времето на Авел се даваше директно на Господа (не е описано точно как). По времето на Авраам се даваше на Мелхиседек, който беше по-горен (ясно е написано, че Мелхиседек има чин, който после се дава на Исус). За Яков също не пише как е даден, но най-вероятно е по един от двата начина до тогава (на Авел и на Авраам). Евреите го даваха на левитите, а те от своя страна на свещенниците - пак някаква институция, представяща Бога и по-горна от тези които и плащат десятък
Тук въпросът ми е следният - Авел къде е казано, че даваше десятък, или поне веднъж да даде десятък. Писано е "жертва". Прибавяш към Писанието, за да докажеш тезата си, тъй като тя не е доказуема от Писаното и затова ти добавяш неписани неща. Отново ще ти задам въпроса - колко пъти Авраам, Яков, Мелхиседек даваха десятък? В наши дни е на всяка заплата от наемен труд, което няма НИЩО ОБЩО със Закона в Писанието.

Quote
Абсолютно нормално е днешните свещенници (Християните) да дават въпросното дарение (десятък) именно на църквата - тази институция която представлява съюза в името на Исус и която предоставя Господната Вечеря - по подобие на свещенниците и на Мелхиседек. А и по подобие на левитите, т.к. църквата няма "земя" - т.е. няма собственост, която да я издържа.

Изобщо не е нормално, когато не се спазва точното задължение според Закона. Не е нормално да се ИЗИСКВА въпросната 1/10 част, според Писанието. Институциите, за които говориш са институции, за които "християните" са ИЗВЪН ТЯХ и им плащат данък. Ако някой е служител на Живия Бог, то той е негов свещеник. Възрастната жена на 92 години, като свещеник на Живия Бог защо не взема десятък от тебе примерно? Или за теб тя е "по-долна" и на нея трябва да се "помага, като на по-бедна", a има такива, които са "по-горни", които са "представители на Христос", на които ходиш и даваш пари.

Абсолютно небиблейско. От десятъкя е било давано на свещениците, а ако ние сме свещеници, то кой ще ни дава от десятъка?


Quote
Това е - принцип. Има го от началото, та чак до сега.
Принцип и е и любовта към парите, че е корен на всяко зло - от началото, та чак досега.

Quote
Ще отговориш ли на моите върроси:

Съществува ли стих в Новия завет, който да отменя десятъка, или да казва на какво е сянка? Скотоложството толкова ли е маловажно като грях, та е подминато в Новия Завет? И щом е подминато, то имат ли морално право християните да го практикуват? Грях ли е то в Новия Завет? И ако е грях от от къде съдим за това?

Съществува стих, който казва, че не трябва да давам от принуждение, а драговолно. Не съществува стих, който ме принуждавам да дам десятък от надницата си, защото това е принуждение, което правиш ти и мнозина други, на които им е угодно.

Един Закон е валиден, когато са има налице някаква причинно-следствена връзка. Трябва да имаме предпоставки за изпълнение на даден закон. Законът за десятъка е за земята на Израил, в случая, когато хората имаха собствени ниви и добитък и левитите нямаха собствена земя и не се изхранваха с нищо друго, но с данъка, който Бог определи Израил да плащат.

Тези неща ги няма налице, за да бъде приложен този закон. Ако ги имаше, тогава той щеше да е в сила. Законът за скотоложството се прилага, когато имаме на лице такива мерзости.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Десятъците
« Reply #16 on: December 15, 2007, 17:19:53 PM »
Аз също мисля, че даването на десятък не е задължително за християните, а:
      2 Коринтяни 9
 7.Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи, и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.

Но и всеки, който е решил за себе си да следва Бога и да работи за Неговото царство, ИМА ВЪТРЕШНОТО ЖЕЛАНИЕ да отделя и от парите си за Него. Спорове по тази тема се водят доста често и мисля има три групи хора, за които той е особено интересен:
1.Лъжепастири, които търсят хората не заради душите им, а заради парите им.
2.Християни(не съм сигурен дали са такива), които нямат никакво желание да се разделят дори с малка част от парите си и си търсят оправдание.
3.Искрени християни, които нямат (все още) разбиране по темата.
На първите две категории нямам какво да кажа.
Ако има хора от третата, моето послание за тях е:
Не оставяйте някой да ви осъжда, нито сами себе си осъждайте за това, че някой път не сте имали възможност да отделите пари за Божието дело(това не значи непременно пари за църквата, не ме разбирайте погрешно). Парите ви са ваши и можете да правите с тях каквото искате.
     Деяния 5
4. Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт?...

Но помнете, че всичко, което имаме на тази земя - пари, таланти здраве, живот - са ни дадени от Бога. Ние решаваме как ще ги използваме - за Негова слава или за наша. Но един ден Господарят ще ни поиска сметката за повереното ни настойничество. Дано не се посрамим тогава...
Бог да е с всички вас!

Leon

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 15
Re: Десятъците
« Reply #17 on: December 21, 2007, 10:43:57 AM »
Аз казах доста по въпроса и това е моето мнение. Както казва апостола, ако вие мислите нещо друго, то Господ ще ви открие и това.

Изобщо не коментирам онези "проповедници", които са опорочили даването на десятъци и техните лични облаги от това. Те ще отговарят пред Бога за делата си.

Quote
Съществува стих, който казва, че не трябва да давам от принуждение, а драговолно.

Да, но това с какво доказва, че десятъка е преминал?

Съществува ли стих в Библията, който да отменя десятъка? Или поне да казва на какво е сянка сега?

Quote
Не знам от коя Библия знаеш това, но от Словото виждаме, че не е поотделно, а заедно.
Ами от тази Библия: 1 Коринтяни 6:15 Не знаете ли, че вашите тела са части на Христос? И така, да отнема ли от Христос частите Му и да ги направя части на блудница? Да не бъде!

Quote
Авел къде е казано, че даваше десятък, или поне веднъж да даде десятък. Писано е "жертва". Прибавяш към Писанието, за да докажеш тезата си, тъй като тя не е доказуема от Писаното и затова ти добавяш неписани неща. Отново ще ти задам въпроса - колко пъти Авраам, Яков, Мелхиседек даваха десятък?

Отговорих на този въпрос. В жертвоприношенията, в последствие, патриарсите си даваха десятъците. Ако не си съгласен с това, то си отговори на тези въпроси: Изпълни ли Яков своето обещание? Ако да, къде?

Дори и Иисус казва в Матей 23:23. Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десетък от гйозума, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябва да правите, а ония да не пренебрегвате.

Което води до извода, че десятъка не е за пренебрегване!

Имам вече доста свидетели в подкрепа на десятъка - Авраам, Яков, Мойсей, Пророците (Малахия), Сам Господ Иисус Христос и авторът на Евреи. И нито един свидетел против десятъка. Дори и нито един стих, който да го отменя!


mak,

аз съм си изградил мнението за десятъка (понеже за това говорим сега) чрез търсене от Бога, както и от четене на многото неща, писани и публикувани, както в Интернет, така и на други места. Няма нищо лошо ако някой преди мен е открил топлата вода и е задал въпроси, които и днес са актуални. Мога да ти кажа, че така мислят и мнозина от бащите на реформацията (да не кажа всичките), а преди тях и мнозина други.

А св. ап. Павел означава Светия Апостол Павел.

Поздрави 
Cadosh, Cadosh, Cadosh Elohim, a'Donay, Savaot

Пиша ви, не защото не знаете истината, но защото я знаете и разбирате, че никаква лъжа не е от истината.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Десятъците
« Reply #18 on: December 21, 2007, 11:08:47 AM »
Leon. Пропуснал си следното обяснение:

Матей 23:23 Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десетък от гйозума, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябва да правите, а ония да не пренебрегвате.

Тук Исус говори на хора, който са под Закона, и ги инструктира, както подобава под Закона. Този именно момент е твърде неразбран от мнозина в думите на Исус, а именно, че Той говори на хора под закона, и е ясно, че няма да ги учи да нарушават закона. Напротив, Той ги наставлява как правилно да разбират и спазват Закона. Всичко това се случва преди да се сключи Новия Завет с Израилевия дом и да се подпечата със кръвта проляна на кръста. Т.е все още важат договорките между Бог и Израел според закона на Моисей и все още Нов договор не е влязъл в сила.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Десятъците
« Reply #19 on: December 21, 2007, 11:12:13 AM »
Аз казах доста по въпроса и това е моето мнение. Както казва апостола, ако вие мислите нещо друго, то Господ ще ви открие и това.

Изобщо не коментирам онези "проповедници", които са опорочили даването на десятъци и техните лични облаги от това. Те ще отговарят пред Бога за делата си.

Quote
Съществува стих, който казва, че не трябва да давам от принуждение, а драговолно.

Да, но това с какво доказва, че десятъка е преминал?

Съществува ли стих в Библията, който да отменя десятъка? Или поне да
казва на какво е сянка сега?

Ето отговорът ми (от предния ми постинг):
Един Закон е валиден, когато са има налице някаква причинно-следствена връзка. Трябва да имаме предпоставки за изпълнение на даден закон. Законът за десятъка е за земята на Израил, в случая, когато хората имаха собствени ниви и добитък и левитите нямаха собствена земя и не се изхранваха с нищо друго, но с данъка, който Бог определи Израил да плащат.

Днес нямаме налице условията и предпоставките, за да изпълним тази част от Закона, нито грешим против Закона, защото не изпълняваме условията, за да бъде той в сила. Нито имаме ниви и добитък, нито живеем в Израил, нито имаме левити, които служат в храма без да имат друг бизнес. Нямаме и заповед, която да ни задължава да правим това, в случая в момента, че не изпълняваме условията на Закона. Когато Христос казваше това на фарисеите, той знаеше какво означава това. Не виждаме апостолите или някои Божии служители (а не самозвани християни) да тичат след хората и да ги принуждават с откъслечни стихове от Библията и да ги обвиняват, че не дават пари на тях, под предтекста, че това е "десятък" и, че ги дават на "бога". Но когато не им се изпълнят изискванията на изнудването става така:
Михей 3:5
Така казва ГОСПОД за пророците, които заблуждават народа Ми: Когато хапят със зъбите си, викат: Мир! Но ако някой не сложи нещо в устата им, обявяват война против него.


Quote
Quote
Не знам от коя Библия знаеш това, но от Словото виждаме, че не е поотделно, а заедно.
Ами от тази Библия: 1 Коринтяни 6:15 Не знаете ли, че вашите тела са части на Христос? И така, да отнема ли от Христос частите Му и да ги направя части на блудница? Да не бъде!

Стихът е точно този. Частите на тялото не могат да съществуват, когато са поотделно, но когато са заедно.

1 Коринтяни 12 говори много ясно:
Защото, както тялото е едно и има много части, но всичките части на тялото, ако и да са много, пак са едно тяло, така е и Христос.  13 Защото всички ние — било юдеи или гърци, било роби или свободни — бяхме кръстени в един Дух, за да съставляваме едно тяло, и всички с един Дух бяхме напоени.  14 Защото тялото не е съставено от една част, а от много.  15 Ако каже кракът: Понеже не съм ръка, не съм от тялото, това прави ли го да не е от тялото?  16 И ако каже ухото: Понеже не съм око, не съм от тялото, това прави ли го да не е от тялото?  17 Ако цялото тяло беше око, къде щеше да е слухът? Ако цялото беше слух, къде щеше да е обонянието?  18 Но сега Бог е поставил частите — всяка една от тях — в тялото, както е искал.  19 Но ако всичко беше една част, къде щеше да е тялото?  20 А сега наистина частите са много, а тялото — едно.Quote
Quote
Авел къде е казано, че даваше десятък, или поне веднъж да даде десятък. Писано е "жертва". Прибавяш към Писанието, за да докажеш тезата си, тъй като тя не е доказуема от Писаното и затова ти добавяш неписани неща. Отново ще ти задам въпроса - колко пъти Авраам, Яков, Мелхиседек даваха десятък?

Отговорих на този въпрос. В жертвоприношенията, в последствие, патриарсите си даваха десятъците. Ако не си съгласен с това, то си отговори на тези въпроси: Изпълни ли Яков своето обещание? Ако да, къде?

Осланяш се на нещо, което не е добра основа. Когато в Словото се каже, че нещо ще стане ти казваш, че трябва да го пише. Заради тази твоя теза опитваш да промениш Словото и значението на Словото.

Нека и аз те питам: Къде пише, че Петър е хванал риба, когато Христос му каза да отиде с въдицата на реката и да хване първата риба и да й отвори устата и вътре като намери 1 статир да плати? Не е записано да е станало.  Нямаш право да прибавяш към Словото нещо, което не е записано, за да си нагласиш тезата.

Quote
Дори и Иисус казва в Матей 23:23. Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десетък от гйозума, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябва да правите, а ония да не пренебрегвате.

Което води до извода, че десятъка не е за пренебрегване!

Имам вече доста свидетели в подкрепа на десятъка - Авраам, Яков, Мойсей, Пророците (Малахия), Сам Господ Иисус Христос и авторът на Евреи. И нито един свидетел против десятъка. Дори и нито един стих, който да го отменя!

Отговорих на тези неща по-горе в текущия постинг. Най-важното, което трябва да се запомни, че щом не е записано нещо, то не е записано и не трябва да измисляме на негово място наши работи. Така се получават лъжеученията. Това, че за Яков не е записано, че е дал десятък от всичко (еднократно, според обещанието на Яков) не означава, че всяко друго нещо, което той прави го считаме за десятък, защото Законът ЯСНО говори за това, което наричаме "десятък", защото десятъкът в Закона имаше статут на данък, който се плащаше с посеви и добитък (не пари в брой, въпреки, че и тогава имаше пари в брой), за да може левитите да имат какво да ядат.

Първо си изясни какво казва Закона за десятъка и какви са условията за изпълнението му.


Quote
mak,

аз съм си изградил мнението за десятъка (понеже за това говорим сега) чрез търсене от Бога, както и от четене на многото неща, писани и публикувани, както в Интернет, така и на други места. Няма нищо лошо ако някой преди мен е открил топлата вода и е задал въпроси, които и днес са актуални. Мога да ти кажа, че така мислят и мнозина от бащите на реформацията (да не кажа всичките), а преди тях и мнозина други.

А св. ап. Павел означава Светия Апостол Павел.

Поздрави

Няма нужда да се търси много, за да се разбере десятъка. Записано е доста ясно в Словото на Бога. Няма нужда от тълкувание, а от приемане на Истината.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

avatar__

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 5
Re: Десятъците
« Reply #20 on: December 28, 2007, 20:01:10 PM »
do vsi4ki deto s desqtycite... ne go 4etoh pak i edvali nqkoi 6te da go ostavi predvid latinicata.. no pak nqmam kirilica... e vse pak ako administratora re6i da go prepi6i ... na kirlica krati4ko 6te da e.Po skoro edin wypros samo...Kolko procenta umrq Isusm Hristos kolko procenta vazkrysna i kolko procenta se vyznece.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Десятъците
« Reply #21 on: December 28, 2007, 20:09:53 PM »
Приятелю avatar__ то е хубаво да преведем на кирилица, ама може ли и мисълта ти да бъде някак по-ясна и разбираема? Виж как ние пишем - чисто, подредено с яснота, недвусмисленост и с респект към богатството на езика. Ако Божиите хора не могат да се изразяват с ясен и недвусмислен език, то кой ще може?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

avatar__

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 5
Re: Десятъците
« Reply #22 on: December 29, 2007, 14:33:45 PM »
Administratore nqkak si ne te razbiram.Towa be6e samo edin wypros.
Sigurno ne iskate da otgoworite na nego.S nqkolko dumi se izrazqwam za da ne tormozq s pisaniqta si nikogo.Znaq kolko e trudno da se 4ete napisanoto po tozi na4in.Togawa kakvo mi ostawa oswen da wzema otno6enie po temata.
   Na parwo mqsto iskam da kaja,4e wie se opitwata da izvadite edin piron,koito satana zabi v duhowniqt kryst ponesen ot cyrkwata.Dori i da uspeete ne zabrawqite ,4e dupkata ili belega ot pirona 6te da ostane i togava si pomislete kak 6te da q zapalnite i kak6te iztriete nadpisa pod dupkata - DOKTRINA ZA DESQTAKA.
   Mojebi e redno da zapo4na ot Bitie 8:22 kydeto se kazva:Докато съществува земята, сеитба и жътва, студ и горещина, лято и зима, ден и нощ няма да изчезнат.Obyrnete vnimanie na seitba i jetwa ne se kazwa jetwa i seitba a seitba i jetwa.Towa e edna gramadna tema koqto za jalost gospodata ot VPP-ad(Vasil Petrov i kompaniq) svedoha edinstveno do desqtyka i do tam "dawaite i 6te vi se dawa"
   Ywi 6te se naloji da karam napravo za da byde po qsen s dumite se i 6te citiram proslovutiqt stih ot Malahiq 3:8Ще краде ли човек от Бога? Вие, обаче, Ме крадете.И казвате: В какво Те крадем?
В десятъците и в приносите..Tuk Bog kazwa edno ne6to wyrhu koeto malko hora obry6tat vnimanie a imennno prinosa..Za desqtycite vsi4ko e qsno.Dawai edna deseta i powe4e kakvo te interesuva izliza ot kancelariqta na VPP-AD taka e postanovil Bog.A za prinosite gospoda ot AD-to kolko procenta sa?Tozi wypros ne e za nas nie koito iskame da znaem istinata.Towa be6e za tiq koito ne kazvat istinata.Neka se spra malko na prinosite i kakvo predstawlqwat te.Spored TALMUDA(talmud - zakona na evreite) opisan v pette knigi na moisei,wseki edin prinos e slujel za wseizgarqne osven edin Knigata ne Levitite 18:24-26 .Защото десетъците, които израилтяните принасят за възвишаем принос Господу, давам в наследство на левитите; за това рекох за тях: Те да нямат наследство между израилтяните
25. И Господ говори на Моисея, казвайки:
 26. Говори на левитите, казвайки им: Когато вземате от израилтяните десетъка, който ви дадох от тях за ваше наследство, тогава да принасяте от него десетък от десетъка за възвишаем принос Господу.Ot tozi tekst izliza ,4e desqtyka e kato wyzvi6aem prinos koito ne sluji za vseizgarqne.
   Pove4e nqma da se spiram za prinosite pone ne i sega,poneje 6te se varnem nazad s Avraam i Melhisedek.Parwoto ne6to koeto pravi vpe4etlenie e ,4e nikoi ne nakara Avraam da dadedesqtyk.Nqma6e zakon,koito da go zadylji da go napravi.Ot tuk sledva 4e cqlata istoriq trqbva da se razgleda v duhoven plan.Kakwo zna4i vsi4ko towa.Nie kato  4ada na Avraam,kogato sre6tnem na6iqt velik parvosve6tenik spored 4ina na Melhisedek trqbva da postapim kato nego da mu dadem desqtyk.Togava vliza v deistwie zakona "davaite i 6te vi sedawa"i sled kato polu4ite 100 % blagoslovenie ot parvosve6tenika togava Bog 6te poiska prinos.Kakaw prinos napravi Avraam.:)) i kakav prinos trqbva da napravim nie!?Tuk trqbva da poglednem Evrei 10:5"Жертва и принос не си поискал,
но си Ми приготвил тяло" ili s drugi dumi trqbva da prinesem sebe si pred Bog.
   Towa e moeto skromno mnenie.Nadqvam se na ne sym umoril nikogo i da sam se izrazil qsno po wyprosa.A imenno:
 1.Davame desqtyk ot vsi4ko,koeto imame a kakvo imame vseki edin ot nas trqbva da si otgovori
 2.Polu4avame Blagoslowenie
 3.Prinasqme sebe si kato prinos pred Bog kato se poswetim da mu slujim,a ne kato se samozapalim pred narodno sabranie.belitov

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Re: Десятъците
« Reply #23 on: December 31, 2007, 12:52:43 PM »
Здравейте,
Явно относно десятъците има правилно разбиране ... или поне в повечето от изказванията.
Искам да изясним само една част - ето и цитата, който използва (и) avatar__:
Малахия 3:8
Ще краде ли човек Бога? Вие обаче, Ме крадете.
Обаче думате: В какво Те крадем? В десетъците и в приносите.


Тук казва ли се къде се дават десятъците и по какъв начин - не!
С други думи, задължително ли е десятъците да влизат в църковните каси?
Не, но в Божиите съкровищници с милост, благост и Божия любов.

Какво ако помагам по начин, който не се вижда и на места, които не са познати на пастора или църковния ковчежник?
Тогава как да се разбере някой дава ли и колко?
Ами просто и елементарно - оставете на Господ да се грижи за това.

И да не забравяме мъдростта, с която трябва да подхождаме.
Тая мъдрост, която ясно се описва и тук:
Яков 3
13 Кой от вас е мъдър и разумен? Нека показва своите дела чрез добрия си живот, с кротостта на мъдростта.
14 Но ако в сърцето си имате горчива завист и крамолничество, не се хвалете и не лъжете против истината.
15 Това не е мъдрост, която слиза от горе, но е земна, животинска, бесовска;
16 защото, гдето има завист и крамолничество, там има бъркотия и всякакво лошо нещо.
17 Но мъдростта, която е отгоре, е преди всичко чиста, после миролюбива, кротка, умолима, пълна с милост и добри плодове, примирителна, нелицемерна.
18 А плодът на правдата се сее с мир от миротворците.


Чудя се едно нещо само ... след като знаем какво да правим?
Знаем го защото Той ни е казал да не се тревожим за това, а първо за Божието царство!

Ние обаче често правим следното:
(1) Пастирите следят парите, защото те са жизненоважни за скъпите наеми, строежи или поето вече ангажименти към банки, служения и т.н. .... Дискусите се събират по странна "благодат", след задължителна мини-проповед по темата, на фона на нежната музика.
И тук, Господ да ми прости, защото някои дават с чисто сърце - като оная стара жена, дето пред невидимите сили пусна най-много!
(2) Тези които трябва да дават се изкушават да се чудят, защо да дават и се въртят като в омагьосан кръг ... и не дават никъде - нито там където няма нужда, нито там където има.

Да не бъде така!

Мир вам,
Иво Белитов
There is no wisdom nor understanding nor counsel against the LORD.
The horse is prepared against the day of battle: but safety is of the LORD.

Proverbs 21:30-31

avatar__

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 5
Re: Десятъците
« Reply #24 on: January 01, 2008, 00:04:05 AM »
priqtelu Belitov smatno pro4etoh mnenieto ti.ami... pro4eti 10 stih i 6te vidi6 kade trqbva da hodqt desqtacite.Malahiq 3:10.

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Re: Десятъците
« Reply #25 on: January 01, 2008, 18:22:53 PM »
Аватар, според тебе излиза, че храма на Живия Бог е някакво място(сграда)  или институция, където трябва да се дават десятъците.
По тази логика- къде си дават десятъците християните от Ирак и Китай (гонените църкви)?

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Десятъците
« Reply #26 on: January 08, 2008, 21:23:07 PM »

Много се извинявам за моята намеса,но си мисля,че моето изкупване не е сделка ,а завет !
Исая 52:3
Защото така казва Господ: Продадохте се за нищо; И ще бъдете изкупени без пари
2 Коринтяни 3:6
Който ни и направи способни като служители на един нов завет, - не на буквата, но на духа; защото буквата убива, а духът оживотворява

И така ,аз само десет процента  ли съм изкупен или   Божие притежание изцяло чрез вяра завинаги?

Иначе казано десятъка е почит,а аз притежание на БОГ!
Всичко мое е и НЕГОВО защото от НЕГО е дошло!
Затова няма десятък в новия завет!
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: Десятъците
« Reply #27 on: January 08, 2008, 21:52:47 PM »
Всичко мое е и НЕГОВО защото от НЕГО е дошло!
Затова няма десятък в новия завет!

Именно!
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Re: Десятъците
« Reply #28 on: January 12, 2008, 19:23:18 PM »
Прочетете тогава  Малахия 3;7,8

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Десятъците
« Reply #29 on: January 12, 2008, 20:09:22 PM »
Малахия говори на евреи.
Ти евреин ли си? Моисеевия закон ли спазваш?

В Новият завет няма десятък. Десятъкът беше даден на еврейския народ . В Новия Завет всеки дава според както е решил в сърцето си и е добре да дава с радост  , а не по принуда.В даването има голямо благословение. Не става въпрос вече за закона , а за благодатта.

Ако даваш десятък , това няма да те направи по свят и угоден на Бога. Това вече го направи Исус на кръста.