Author Topic: Коя е истинската Църква?  (Read 34302 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Коя е истинската Църква?
« on: October 10, 2011, 15:56:33 PM »
Във време в което на човек може свят да му се завие от хиляди човешки доктрини на стотици видове деноминации, всяка от които претендираща за истинска и правилна църква, е необходимо наистина човек да насочи всичкото си внимание само към Божието Слово - Библията, за да може да отсее истината от лъжата, правото от грешното, полезното от вредното! Защото само тя е Истината, на която човек може да се довери и да стъпи, като на здрава основа! А в Нея са дадени белези, по които можем да различим истинските църкви от фалшивите или кое в една църква е от Бог и кое не е! Стиховете, които можем да цитираме са доста, но едни от най показателните са тези в Галатяни 5:19-23. А ето ги и тях: "И делата на плътта са явни: те са прелюбодеяние, блудство, нечистота, похотливост, идолослужение, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, крамоли, раздори, ереси, зависти, убийства, пиянства, кощунства, и подобните на тях, за които ви предказвам, както и предрекох, че които правят такива работи няма да наследят Царството Божие. А плодът на Духа е любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание: против такива няма закон." А от този цитат и логичния извод: - Има ли ги в една църква плодовете на Духа, значи Божия Дух е в нея! Има ли ги в една църква делата на плътта, то значи тя или е фалшива или не е с изправни отношения с Бог! Тоест в Истинската Божия Църква ще откриете Христовата Любов, а не вражди между братята и то Любов не само на думи, но и на дело! В нея ще видите грижа за слабите от страна на силните, грижа за нуждаещите се от страна на задоволените, грижа за малките от страна на големите, както и четем в Галатяни 8:14-15 "...вашето сегашно изобилие да запълни тяхната оскъдност, та и тяхното изобилие да послужи на вашата оскъдност, така щото да има равенство, според както е писано: "Който беше събрал много, нямаше излишък и който беше събрал малко, не му беше оскъдно"." И логично от този цитат, в Истинската Църква няма да видите да се взимат пари от бедните, сиромасите и нуждаещите се! Там няма да чуете изрази от рода на: "Ако има някой финансови проблеми, нека да посее в моето служение и Бог ще му възвърне стократно!" Ако чуете някъде някой да казва това, то такъв е измамник и лъжепророк! Но истинския Пророк ще постъпи подобно на Павел, който казва в 20та глава на Деяния: "Никому среброто, или златото, или облеклото не съм пожелал. Вие сами знаете, че тия мои ръце послужиха за моите нужди и за нуждите на ония, които бяха с мене. Във всичко ви показах, че така трудещи се трябва да помагате на немощните и да помните думите на Господа Исуса, как Той е казал: По-блажено е да дава човек, отколкото да приема."
Един божий човек, бил той апостол, пророк или учител на Евангелието Христово, може да бъде разпознат и по неговата благост, открита любов и гостоприемност. Както е и писано: "а бивайте един към друг благи, милосърдни, прощавайте си един на друг, както и Бог в Христа е простил на вас." а в друг стих: "бъдете един към други нежни с братска любов, преваряйте се в почет един към други". Такъв човек не би те наранил с думи, нито огорчил! Ако грешиш и бъркаш за нещо, би те поправил с благост, разбира се с твърдото доказателство на Божието Слово!
Също така в Истинската Църква, между повярвалите, не бихте видяли да се продава, каквото и да било! Нито книги, нито картини, нито свещи, нито каквито и да са предмети! Защото е писано: "А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа и ни един от тях не казваше, че нещо от имота му е негово, но всичко им беше общо."/Деяния 4:32/.
И най вече проповядваното Благовестие, в Истинската Църква, няма да бъде само думи, но Слово потвърдено от Божия Дух, със сила и доказателства, според както е записано в 1Солунци 1:5 - "защото нашето към вас благовестване не стана само със слово, но и със сила, и със Светия Дух, и с голямо удостоверение"!
Ето за такава Църква копнее сърцето ми!
Ето за такава Църква плачат очите ми!
И ако я видя съградена, сигурно бих бил като онези в Ездра 3:12-13, които плачеха от радост при построяването на втория храм в Ерусалим. И вярвам, че скоро ще бъде, защото ги има и верните думи записани в 147ми Псалм - "Господ гради Ерусалим. Ще събере заточените Израйлеви. Изцелява съкрушените в сърце и превързва раните им."
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #1 on: October 10, 2011, 16:29:08 PM »
Помисли дали в Коринтската църква имаше дела на плътта, дарби на Духа и плод на Духа.

Ако разсъдиш трезво, ще видиш, че твоята категоризация се "чупи" в този пример (а и не само). Друг пример е църквата в пустинята, т.е. Израел когато излизаше от Египет. Говори се за това, че са носили чужди богове в себе си през цялото време.

Какво ще рече това? Че "църквата" може да е всяка "църква", която се вижда днес?

Най-големият проблем на тази категоризация е гледната точка — Бог има друга характеристика за "Църква". Човеците имат своята си и тя е от гледна точка на това, което виждат, списък от правила и категоризации.

Не случайно Бог говори за ТЯЛО и учениците и пратениците на Бога се обръщат към обществата с "братя", "светии" (сиреч "отделени"), "праведни".

За да се дефинира какво е "Църква" е нужно първо да се дефинира какво е "Правда", защото е писано, че:
Псалми 89:14. Правда и правосъдие са основа на престола Ти; Милост и истина ходят пред Твоето лице.

Когато има дефинирано това, можем да говорим за това кои са "праведните". След като дефинираме кои са "праведните", можем да дефинираме какво е "общност от праведни". След като дефинираме "общност от праведни", можем да обърнем внимание на това какво трябва да се прави в общността от праведни, когато има неправда и как тази неправда да бъде изкоренена.

А дефиницията, че ако сме благи било добре, а ако не сме благи — не било добре, не са на база Писанията, защото сам Павел пише, че е добре да има разделения, за да се отдели тъмнината от светлината и да се очисти събранието.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #2 on: October 10, 2011, 22:35:41 PM »
Здравей Тихомире. Не можах да разбера, какво конкретно от това, което написах, намираш за неправилно. Започваш с пример за Църквата в град Коринт, от който оставам с впечатление, че ти отричаш светиите изграждащи тази Църква да са проявявали плодовете на Святия Дух. Ако това е така (което би било чудно), то би ли погледнал този стих:
"Защото излишно е да ви пиша за спомоществованието което сме длъжни на светиите. Понеже зная вашето усърдие, за което се хваля с вас пред Македонците че Ахаия от лани е приготвена и вашата ревност мнозина подбуди." /2Коринтяни 9:2/
И след като го прочетеш, би ли ми казал, какво ще рече - "Ахаия от лани е приготвена"
Също така не разбирам въпроса ти: "Какво ще рече това? Че "църквата" може да е всяка "църква", която се вижда днес?" Къде аз твърдя това? Струва ми се, че си си направил погрешно заключение в този случай! Ти виждал ли си някъде из между всичките църкви, да има поне една достойна, да носи името Църква? Тоест тези добродетели, които записах, да са на лице при нея? Аз лично не съм! Ако да бях видял, не бих дал на края примера от Книгата на Ездра.
А колкото до "дефинициите", точно плодът на Духа - Благост, бидейки наличен, е добро и си е точно  "на база Писанията"! Защото този плод е един от плодовете, които човек трябва да струва, за да бъде дърво принасящо плодове достойни за покаяние!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #3 on: October 10, 2011, 23:01:57 PM »
Quote
Галатяни 5:19-23. А ето ги и тях: "И делата на плътта са явни: те са прелюбодеяние, блудство, нечистота, похотливост, идолослужение, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, крамоли, раздори, ереси, зависти, убийства, пиянства, кощунства, и подобните на тях, за които ви предказвам, както и предрекох, че които правят такива работи няма да наследят Царството Божие. А плодът на Духа е любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание: против такива няма закон." А от този цитат и логичния извод: - Има ли ги в една църква плодовете на Духа, значи Божия Дух е в нея! Има ли ги в една църква делата на плътта, то значи тя или е фалшива или не е с изправни отношения с Бог!

Подчертаният текст е проблемният, около който гравитират разсъжденията ти. Това е твърдение, което няма да го намериш никъде нито в Писанията, нито в посланията. Причината е, че същите неща ги откриваме и в Коринт и според твоите думи тя "или е фалшива или не е с изправни отношения с Бог".

Забележи, че когато Бог говори за Църквата, която иска (а не като за локални общества), той говори за общество без петно и без бръчка. Когато става въпрос за обръщение към братята в дадено общество, там вече започваме да говорим за конкретни личности и конкретна отговорност както от самите личности, така и от тези, които се числят към праведните.

Нека ти дам пример: Ако имам градина и кажа, че тази градина ми ражда добър плод и накрая ще имам като продукция здрав, вкусен и приятен на вид плод, това означава ли, че всяко дърво в градината ми е перфектно? Или че всяко дърво в градината ми дава плод? Или че всеки от плодовете на всяко дърво е перфектен?

Накрая аз ще имам това, което искам, но дървото, което не дава плод в тази градина ще го отсека, както и ще отсека дърво, което започне да дава лош плод. Но накрая ще имам това, което ми трябва — перфектна продукция.

По същия начин обществата са си общества, както градината. Има ясни заповеди как да бъдат държани обществата в чистота и как да излязат праведните изсред нечестивите. Накрая, обаче, само тези, които са избелили дрехите си, ще участват в радостта на Господаря.

Та, отговорът на това коя е истинската църква е — тази, която Бог ще вземе за невяста на Месията при свършека на века.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3374
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #4 on: October 11, 2011, 07:17:58 AM »
strannik, прочетох твоята визия за "истинската Църква" и се боя, че си твърде объркан относно реалностите за които искаш за говориш. Всички тези характеристики които си описал в твоята визия могат да бъдат фалшифицирани от Антихриста и той да ти представи именно такава църква. Да не говорим, че на много от характеристиките им приписваш роля, каквато Писанието не им дава.

Първо пасажа от Галатяни 5:19-23 няма нито за цел, нито претенцията да дефинира "истинска църква." Апостол Павел пише тези думи в контекста на залитането на галатяните към усъвършенстване по плът чрез закон и той им дава някои насоки чрез които да преценят дали усилията им са по плът или по дух.

Нещо повече, Писанието въобще не борави с концепцията за "фалшива/истинска църква." Още повече че термина "църква" няма нито духовно, нито религиозно значение, а е дума от ежедневния език и се използва за всякакъв род събрания. Библейския термин за това, което ти би искал да опишеш би бил "Христово събрание" или "Христова общност." Има всякакъв вид събрания и общности (църкви) но има само една общност, която принадлежи на еврейския Цар. Понеже когато Писанието използва думата "Христос" то има предвид, не нещо друго, а еврейското "мошиях", което е много специфичен термин означаващ "избрания от Бога цар."

Ето защо преди да говорим за Христова общност, ние трябва да си изясним що за Цар става въпрос и що за Царство иде реч. Няма как да дефинираш общността на Царя, ако не си дефинирал Царството и същността и целите на този Цар.

Именно липсата на разбиране на Божието Царство е превърнало християнството от Път на Живота в обикновена религия. Нещата, които ти търсиш могат да се намерят във всяка религия, те нямат свойството да разграничат Христовата общност от общността на някой друг цар, царство или религия. Ето например ти пишеш:

Quote
Един божий човек, бил той апостол, пророк или учител на Евангелието Христово, може да бъде разпознат и по неговата благост, открита любов и гостоприемност.

Първо тук отново боравиш с термини, които всеки може да си разбере както си иска. Не мислиш ли, че будиста, мюсюлманина, атеиста и хомосексуалиста имат различни дефиниции за любов и благост, както един от друг, така и от Писанието? Нещо повече вземи дори едни католици и едни православни те дето са доста близки и са с общ корен, пак нямат еднакви дефиниции и разбиране за тия неща. Ето защо не е възможно да се използва терминология за обозначаване на жизнено важни неща без тя първо да бъде ясно дефинирана от Писанието.

Второ, почти всяка религия може да ти извади хора, водачи или обикновени последователи, които да им бъде припозната "благост, открита любов и гостоприемност." Ето защо предлагането на подобни критерии е напълно погрешно.

Quote
Както е и писано: "а бивайте един към друг благи, милосърдни, прощавайте си един на друг, както и Бог в Христа е простил на вас." а в друг стих: "бъдете един към други нежни с братска любов, преваряйте се в почет един към други". Такъв човек не би те наранил с думи, нито огорчил! Ако грешиш и бъркаш за нещо, би те поправил с благост, разбира се с твърдото доказателство на Божието Слово!

Кажи ми според теб, обръщението "Змии, рожби на отровна змия" - вписва ли се в критериите ти за "благост"? А какво да кажем да тези обръщения:

"варосани гробници"
"горко вам ... лицемери"
"кой ви омагьоса"
"махни се зад мене сатана"
"прелюбодейци!"
"безумни и слепи"
"кажете на онази лисица"
"зъл и прелюбодеен род, иска знамение"


И всичко това само от устата на Исус и апостолите, ако трябва да цитирам пророците ще трябва и тях да ги отпишем веднъж и завинаги от списъка с "благите и ненараняващи божии хора"

С други думи твоите критерии правят две напълно погрешни неща. Първо отварят врата за всякакви лъжехристи да се скрият зад тях, и второ изваждат от списъка на "одобрените" не само почти всички апостоли и пророци, но дори самия Исус, а това предполагам ще се съгласиш никак не е добре.

Quote
Ето за такава Църква копнее сърцето ми!
Ето за такава Църква плачат очите ми!

Никъде в Писанието няма да откриеш вярващите да бъдат учени от Исус, апостолите или пророците да "копнеят за църкви, или църква." Увещанието е да търсим  "Неговото Царство и Неговата правда", а не да търсим църкви от какъвто и да било сорт. Целия манталитет зад подобно мислене е напълно погрешен и не води до нищо добро. Нещо повече води до едно безплодно лутане в една религиозна алтернативна реалност в която всичко е програмирано да държи хората далече от реалностите на Божието Царство.

Убеден съм, че ще ти е трудно да разбереш повечето от нещата, които ти пиша, защото аз гледам от ъгъл, който ти дори не предполагаш, че съществува. Този ъгъл няма нищо общо с християнството, което познаваш и с което си свикнал и чрез което мериш и с помощта на което определяш за какво копнееш. Моята надежда е,че след като прочетеш това, което съм ти писал да се помолиш така: "Боже на Авраам, Исак и Яков,  Боже на Моисей, Давид и Даниил, Боже на Исус от Назарет и пратениците Му, моля те ако този човек "Watchman" има нещо общо с Тебе и написаното от него има нещо общо с Твоето Царство и пътища, отвори разума ми да разбера за какво този човек говори и какъв е смисъла и посоката на нещата които казва." И ако наистина би се помолил по този начин, да се надяваме, че Божията благост и милост ще стори останалото.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #5 on: October 11, 2011, 07:37:25 AM »
Отговор към постинга на Тихомир.
Никъде няма да намерим това твърдение ли? А какво означава "От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?"? Както и че не може един сладък извор да дава горчива вода!
Подчертания текст е мой извод, който съм си извадил от това писано Слово и не мисля, че е грешен!
Прав си че един член от едно общество, ако е блудник, това не означава, че и другите са такива, но именно поради един или няколко такива в такова общество, такива членове го правят като цяло не всичко да му е на ред спрямо Бога, инак Бог нямаше да им заповядва в края на 5 глава на 1Коринтяни, която виждам, че визираш - "Отлъчете нечестивия човек изпомежду си". Та извода "според моите думи" който си си извадил е правилен - Църквата в Коринт, не е с напълно изправни отношения спрямо Бог и това се разбира от острите Павлови думи - "Дори се чува, че между вас имало блудодеяние, и то такова блудодеяние, каквото нито между езичниците се намира, именно, че един от вас има бащината си жена. И вие сте се възгордели, вместо да сте скърбили, за да се отлъчи измежду вас тоя, който е сторил туй нещо." Но както показах в предния постинг, в нея като цяло ги има и Плодовете на Духа! Което иде да ни покаже, че до такива, първо трябва да дойде изобличението, каквото и идва чрез божия апостол и чак, ако няма покаяние идва разделянето за което говориш!
п.п
С постинга на Уочман ще се запозная по късно днес.
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #6 on: October 11, 2011, 16:19:32 PM »
Здравей Уочман! Съгласен съм, че Антихрист като син на баща си може да се преправи на светъл ангел, както е и писано за него, че ще струва големи чудеса, но има нещо, което той не може да копира! Чистотата на Христовото Благовестие! Самия лъжепророк, който ще върви пред него, ще проповядва друго евангелие, което обезсмисля това какви дела имат! В моя постинг явно не съм подчертал достатъчно ясно това, че все пак аз говоря за делата на хора, които проповядват не друго, но Христовото Евангелие! Аз не говоря за мюсюлмани, атеисти, хомосексуалисти, а за Християни! Чувал съм даже за "суфисти", които много наблягат на любовта, но са разклонение на исляма! В тази връзка, нека видим този стих в Евангелието на Йоан, където Никодим казва на фарисеите - "Нашият закон осъжда ли човека, ако първо не го изслуша и не разбере що върши?". Макар и там да става дума за закона на евреите, това важи и за християните! А именно, че един човек не попада под осъждане, само когато е право и това, което ГОВОРИ и това, което ВЪРШИ! Не само първото, но и второто! От което и извода, че, няма никакво значение, колко са добри делата на един човек, та бил той любящ и благ, ако той проповядва друго освен Истинското Христово Учение. Обаче, когато имаме насреща човек, който проповядва това, което четем в Новия Завет, то такъв вече минава и през второто сито - проверка на делата и обходата! За Антихрист (или лъжепророка пред него), не мисля, че ще проповядва чистото Евангелие Христово, може би ще направи някаква смесица на Евангелието с нещо друго, но будните ще видят разликата! Нито пък мисля, че ще има в него истинско братолюбие, колкото и социално да е неговото общество с грижа за всичките му поклонници!
За пасажа от Галатяни 5:19-23, макар и в началото на главата да се говори за това, което казваш, пак от втората половина на 13ти стих виждаме, че Павел насочва вниманието на Галатяни, към това, което трябва да търсят на първо място, най важното, към което да се стремят и чрез което не ще угаждат на плътта и нито ще мислят за обрязване! А това има много общо с първата и най голяма заповед, както и в следващия 14ти стих се казва "Защото целият закон се изпълнява в една дума, сиреч, в тая "Да обичаш ближния си както себе си""! Това е което имам в предвид, че Павел ги насочва да наблягат на изпълнението на Царския закон, за който пише и Яков 2:8! На това исках да обърна внимание и аз, започвайки тази тема. Защото не може да се изпълнява Царския закон, без наличието на тези Плодове от Галатяни 5:22!
А това, че сърцето ми копнее да види съградена най сетне една Истинска и Жива Църква, в която сам Христос е по между членовете, понеже са събрани в Неговото Име, нямаше да го бъде, ако то, сърцето ми, не търсеше Божието Царство и Неговата Правда! Защото не може на злото и на измамниците да се даде отпор, като се лутаме самоуки, като че ли пръснати без Пастир!
И за всеки случай, понеже на някой може да не му е ясно, какво имам в предвид, като казвам "съградена Църква" нека уточня, че под Църква визирам събраните повярвали, а не сграда, регистрирана в дирекцията по вероизповедания организация или нещо от този род!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3374
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #7 on: October 11, 2011, 18:17:56 PM »
Quote
Съгласен съм, че Антихрист като син на баща си може да се преправи на светъл ангел, както е и писано за него, че ще струва големи чудеса, но има нещо, което той не може да копира! Чистотата на Христовото Благовестие!

Добре, както го казваш сега съм съгласен, стига да дефинираме според Писанията какво е "Христовото Благовестие". Без тази дефиниция използването на изрази като "Чистотата на Христовото Благовестие" няма да помогнат на никого, защото както и за другите термини, които коментирах по-горе и този израз се разбира по най-разнообразни и напълно противоречащи си начини и сред представителите на християнската религия, и сред ню ейджърите и окултистите и сред тайните общества и прочие.

Quote
Самия лъжепророк, който ще върви пред него, ще проповядва друго евангелие, което обезсмисля това какви дела имат!

Както се казва - да си дойдем на думата. И като се вземе предвид подчертаното от думите ти, няма ли противоречие между тях и подхода ти от първия постинг? Не е право да насърчаваме хората да се подлъгват по външни проявления на поведението, които могат да се изимитират. Нещо повече, те не само могат, но и съвсем успешно се имитират вече хиляди години и заблуждават мнозина.

Quote
В моя постинг явно не съм подчертал достатъчно ясно това, че все пак аз говоря за делата на хора, които проповядват не друго, но Христовото Евангелие! Аз не говоря за мюсюлмани, атеисти, хомосексуалисти, а за Християни! Чувал съм даже за "суфисти", които много наблягат на любовта, но са разклонение на исляма!

Може би си пропуснал, че аз ти дадох пример също и с католици и православни, които имат претенции не само да са християни, но че са единствената истинска църква и носител на единственото истинско благовестие. Също така има и мюсюлмани, които се считат и за християни, а има и хомосексуалисти, които се считат за християни и носители на истинското благовестие.

Quote
В тази връзка, нека видим този стих в Евангелието на Йоан, където Никодим казва на фарисеите - "Нашият закон осъжда ли човека, ако първо не го изслуша и не разбере що върши?". Макар и там да става дума за закона на евреите, това важи и за християните! А именно, че един човек не попада под осъждане, само когато е право и това, което ГОВОРИ и това, което ВЪРШИ! Не само първото, но и второто! От което и извода, че, няма никакво значение, колко са добри делата на един човек, та бил той любящ и благ, ако той проповядва друго освен Истинското Христово Учение.

Истинското Благовестие неизбежно води до праведен живот и победа над греха. В днешно време християните се борят с различни грехове и не са в състояние да се очистят от тях без значение колко агонизиращо се борят с тях. Причината за това е че благовестието, което са приели не е онова, което Павел и апостолите проповядваха и няма силата да побеждава греха и света. Аз самия съм бил в това състояние дълги години и след безкрайно агонизиране и хилядократни поражения аз в крайна сметка стигнах до извода, че благовестието което вярвам не може да е истинското понеже няма силата да ме освободи от греховете които ме тормозеха ден и нощ. Тогава извиках към Бога да ми покаже истинското благовестие, което СПАСЯВА ОТ ГРЯХ и благодаря на Бога, че чу вика ми и започна да ме изважда от ямата на християнството.

Пс. 40:1 Чаках с търпение Господа; И Той се преклони към мене; и послуша вика ми,
Пс. 40:2  И изведе ме из гибелната яма, из тинята и калта И постави на скала нозете ми, та утвърди стъпките ми;
Пс. 40:3  тури още в устата ми нова песен, хваление към нашия Бог; Мнозина ще видят и ще се убоят, и ще уповават на Господа.


Днешното християнство може да се сравни само с гибелна яма, тиня и кал. Всеки затънал в него няма силата да победи греха и бива мачкан от определени грехове. Това само по себе си е както Божие осъждение върху това фалшиво благовестие и лъжливо християнство, но също така е и Божия милост към пленените от него, за да им засвидетелства,че не това е пътя и да им даде шанс да се покаят и да излязат от него. И ако някой чете тези редове и разпознава себе си в подобна ситуация, то искам да му кажа, че има надежда и има Благовестие, което разчупва оковите на греха и побеждава света. Просто досега не сте го потърсили достатъчно сериозно, за да го намерите.

1Йоан 5:4  Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е нашата вяра.
1Йоан 5:5  И кой побеждава света, ако не е тоя, който вярва, че Исус е Божият Син?


Днес стотици милиони хора по света претендират, че вярват че Исус е Божият Син, но в техния живот няма и помен от победата над света за която говори Писанието. Повечето от тях дори нямат желание да побеждават света, а вместо това целия им живот зависи от света и те се облягат на системата на света за да водят своя начин на живот. Всичко това показва, че те ДЕЙСТВИТЕЛНО НЕ ВЯРВАТ че Исус е Божият Син, и още по-лошо те правят тази изповед без никакво разбиране какво всъщност означава тя и каква е реалността, която стои зад нея. С други думи тези хора са станали религиозни, но са много далеч от вярата която побеждава греха и света.

Quote
Обаче, когато имаме насреща човек, който проповядва това, което четем в Новия Завет, то такъв вече минава и през второто сито - проверка на делата и обходата!

Проблема на това "първо сито" е че всеки има своя версия за това "което четем в Новия Завет." От фундаментална гледна точка аз съм съгласен с твърдението, но от чисто практична изпадаме в една голяма мъгла. Ето защо преди да говорим за това "което четем в Новия Завет" ние трябва да си изясним цялата Библейска терминология според както е дефинирана от цялото Писание и едва тогава четейки "Новия Завет" ще разбираме едно и също. Това разбира се е нелека задача, но е добра отправна точка от която да започнем.

А за изпитването на истинността Писанието ни е  дало не просто ясен критерий а цял печат с който да сравняваме:

2Тим. 2:19  Но твърдата основа, положена от Бога, стои, имайки печат: Господ познава Своите Си, и: Всеки, който изповядва Господното име, да отстъпи от неправдата.

Този печат има три елемента, на които си струва да се обърне внимание:

1. Господ познава Своите Си - преди всичко на нас ни се напомня, че колкото и да изпитваме и да преценяваме в крайна сметка САМО БОГ знае реално и окончателно, кои наистина а Негови. Дори апостол Петър свидетелствайки за Сила казва:

1Петр. 5:12  Чрез Сила, верния брат, както го мисля, писах ви накъсо, да ви увещавам и заявявам, че това е истинската Божия благодат. Стойте твърдо в нея.

Петър ходи точно в този страх от Господа, който се изисква от печата за който говори Павел, а именно че свидетелствайки, че Сила е верен брат, той добавя "както го мисля" и за мен това е прекрасен пример за смирението и отношението, което трябва да имаме ние самите, когато говорим за това кой е истинен и верен.

2. Който изповядва Господното име - това е изключително важен критерий за изпитване, и е жизнено важно да разберем, че да се изповядва Господното име, не е същото като са се говори с устата, че някой вярва в Неговото Име. Думата "изповед" е много по-сериозна и задълбочена от простото изговаряне на нещо с устата.

Да може да изповяда нещо изисква човекът много добре да разбира за какво става въпрос, както и напълно мотивирано и безрезервно да се предаде на и идентифицира със онова, което изповядва. Без разбиране няма и не може да има валидна изповед и вяра:

Мат. 13:19  При всекиго, който чуе словото на царството и не го разбира, дохожда лукавият и грабва посяното в сърцето му; той е посяното край пътя.

Ето защо още на ниво "разбиране" може би над 90% от тези които "изповядват" че са християни биват дисквалифицирани като невалидни. Разбирането обаче не е достатъчно и също не гарантира валидността на изповедта, нужно е човек да е бил НАИСТИНА ОБЪРНАТ към това, което е разбрал, според както е писано:

Мат. 13:15  Защото сърцето на тия люде е задебеляло. И с ушите си тежко чуват, И очите си склопиха; Да не би да видят с очите си, И да чуят с ушите си, И да разберат със сърцето си, И да се обърнат, И Аз да ги изцеля”.

Едва когато човек е РАЗБРАЛ и се е ОБЪРНАЛ, той може да изповяда и Господ да приеме изповедта му и да го изцели от греховете му.

3. Да отстъпи от неправдата - този трети елемент на печата на истинността е също толкова подценяван и неразбиран колкото и останалите. За да бъде разбран е от изключителна важност да имаме библейската дефиниция за ПРАВДА (както и Тихомир беше писал по-горе) за да може от тази дефиниция да изясним и дефиницията за НЕПРАВДА. При всички случаи обаче виждаме, че двата ключови елемента са вяра/изповед и правда. Всеки един който наистина се е обърнал към Живия Бог е човек който съзнателно е разбрал и възлюбил ПРАВДАТА. Ето защо той е поел с пълна сериозност по пътеката на отстъпване от всичко, което е неправда. Света и светското мислене и пътища са толкова вкоренени в човешкото мислене, че когато човек се обърне той не може изведнъж да отстъпи от всяка неправда, защото в ума му има страшно много светско мислене, което не му позволява да разпознае като неправда твърде много неща, които е свикнал да счита за нормални и приемливи. Ето защо апостол Павел говори за обновяването на ума, чрез което да се преобразяваме. Процеса на активно обновяване на ума е главен приоритет на всеки, който желае да отстъпи от неправдата. Този процес обаче за съжаление се наблюдава сред малцина.

Ето тези неща трябва да имаме предвид, когато искаме да изследваме въпроса за това коя и каква е Христовата общност. И понеже написаното от мен стана по-дълго отколкото предполагах смятам да спра до тук и ако има нужда да отговоря по-късно на другите неща от постинга на strannik.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #8 on: October 21, 2011, 12:38:15 PM »
Вземайки пред вид заглавието на темата/под форма на въпрос/,можем да разгледаме същността.Или да попитаме като човек...Кой е истинския Бог?
Без да дефинираме за пореден път значението на употребената дума "еклесия",ще прехвърлим въпросната дискусия в/у друга основа.

Клуб..дружество по интереси/в социален аспект..спортен,културно-просветен,политически/.

организация...Обединение на хора, институции  според общи цели, интереси.

общество..Съвкупност от хора, които са обединени от производствени отношения.

народ/нация/..Исторически създала се група хора, възникнала върху общност на езика, територията, икономическия живот и културата.

царство...общество/народ..съвкупност от човеци/,управлявано от цар.

В исторически аспект:
В началото..Бог Творецът на всичко съществуващо ограничено в различни времена.

Авраам..първия човек,чието име е употребено от Бог,като свое...Бог на Авраам/по-късно неговите наследници..Исаак,Яков..удостоени с подобна чест,да бъдат участници в Името на Бог..Бог на Авраам,Исаак,Яков/.
От там и наследството,произлизащо от Авраам,обещано потомство,включващо и "езичника"/чрез Христос/.
Бог поставя началото на този народ/общество/ ,чрез обещание към една личност/Авраам/,извършено по "чудо".Това е един вид личен избор,държан чрез завет,кум този човек и потомството му.Това не е сътворения Адам,наплоден,и умножен на принципа на възпроизводството.Не е и отделена в историята нация,чрез разделяне езиците при строежа на Вавилонската кула.От където се обособяват и различните нации/народи/,различни по език,култура,обичаи,вярвания./преминали през семето на Ной/
Един Бог/първия и единствен/,избира един човек/Авраам/,обещано потомство,затвърдено с завет.Завет преминаващ през Христос,след което имат достъп до този Бог и езичниците/наречени светът...според писаното ,че Бог в Христос примирява светът чрез смърта Му със Себе си,както и възлюбването на светът от Бога и даването на шанса на всеки участник в този свят,чрез вяра в Сина/.
Това вече оформено от времето общество/народ/ е съпоставено с дърво/маслина/,към ,което е присъден и езичника.
Апостолите твърдят,че езичниците не са били народ,но сега вече са народ..наследници заедно с първия народ/потомството по плът на Авраам/ на Бога..наследство на Самия Бог.
За този "народ" включващ и евреи и езичници се говори ,че са царство и свещенници на Бога.Когато Христос започва да "проповядва",той говори и разгласява Божието царство.
Записът е категоричен,че именно Христос/евреина Иешуа,от Назарет/,е поставен да бъде глава над всичко за "еклесията"/народа..царството,потомството на Авраам,по плът и обещание,включващо и евреина и езичника,....Ефесяни 1:22 И всичко покори под нозете Му и Го постави да бъде глава над всичко за църквата,.../..Народ,общество,царство,сега наречено Тяло на Самият Бог....Колосяни 1:18 Той е и глава на тялото, т. е. на църквата, Той е Началото, първороден от мъртвите, за да има първенство във всичко....

От обещано потомство,народ,общество,царство...до пълното значение...Тяло.Не тяло съществуващо само по себе си ,но Лично Тяло на Самия Бог/с части вече и евреи и езичници/,глава на което е Бог.Царство,не разгледано от гледна точка на стуктурна единица в социален,политически аспект,Но Тяло...жив организъм/организъм с живот/,Организма на Бога.Частите са части една на друга,както части от Самия Бог....
Ефесяни 5:30 понеже сме части на Неговото тяло - от Неговата плът и от Неговите кости.
....Ефесяни 4:4 Има едно тяло и един Дух, както и бяхте призовани към една надежда на званието ви:
....
Ефесяни 4:16 от Когото цялото тяло, сглобявано и свързано чрез службата на всяка става, според съразмерното действие на всяка една част, изработва растенето на тялото за своето назидание в любовта.

1 Коринтяни 12:27 А вие сте Христово тяло и поотделно - части от Него.

Апостолите вече говорят за нещо различно от светските възприярия за общество с един език,култура,политика.Те твърдят ,че вече и евреина и езичника съставляват Тялото на Бога/Христос/.Това е твърде различна гледна точка,за която дори се споменава,че е голяма тайна..Хртистос и църквата.Не само като взаимоотношение ,но вече като ЕДНО......Йоан 17:21 да бъдат всички едно; както Ти, Отче, си в Мен и Аз в Тебе, така и те да бъдат в Нас едно, за да повярва светът, че Ти си Ме пратил.

Йоан 17:22 И славата, която Ти Ми даде, Аз я дадох на тях; за да бъдат едно, както и Ние сме едно;


ще продължа...


strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #9 on: October 28, 2011, 12:07:11 PM »
Уочман, прочетох постинга ти през изминалите дни няколко пъти. Съгласен съм с думите ти и намирам за разумно това, което пишеш, както и за много точен библейския печат, който посочваш във 2Тим. 2:19. Разбирам, че не можем истински да проявяваме благост и братолюбие и изобщо да твърдим, че любим Бог, ако има по нас петна на неправда, тоест ако не сме отстъпили от неправдата. Разбирам, че за да изповядва човек истински, че вярва в Бог, трябва вярата му да е победила света! Но при мен подтика да започна тази тема, по този начин, като наблегна предимно на делата и обходата, бе поради причина на това, което преживях през последните години и месеци. Защото се сблъсках с голямо огорчение, породено от хора, които проявиха изключителна грубост, наглост и деспотизъм, когато трябваше да подходят с мир, благост и чистосърдечна доброта, и да ни обяснят с кротост нещата, за които им поискахме сметка. Нещо за което имаме пълното право от Бог! Но те вместо да се покажат, като разумни люде, се проявиха като надути пуяци, които ще си сърбат това, което си надробиха, ако не се покаят докато имат време!
От твоя постинг обаче също виждам, че наблягш на "второто сито" :), понеже вярата която побеждава света и отстъпването от неправдата се доказва с дела и обхода и както право казваш с промяна в ума и мисленето. Както и пише в Словото да имаме ум Христов и че се преобразяваме по образа на Нашия Създател! Просто двете са взаимно свързани, това, което човек говори и това което върши. И да кажа честно, смятам че, когато един човек не говори това, което е право, рано или късно това дава отражение и на делата му! Както и обратно, ако един човек говори Божието Слово, но не го върши, то рано или късно, започва и да Го изкривява! От което просто исках да обърна внимание на тези, които им е трудно, да разграничат фалша от истината, по проповядваното от техните учители, да обърнат внимание на делата им, защото колкото и да казваш, че се имитират успешно хиляди години, това не е точно така! Успешно е за заспалите, но за будните, които подлагат всичко на проверка със Словото Божие дяволската имитация никак не е успешна.
Колкото до цитатите, които споменаваш, изречени от Христос с дръзновение:
Quote
"варосани гробници"
"горко вам ... лицемери"
"кой ви омагьоса"
"махни се зад мене сатана"
"прелюбодейци!"
"безумни и слепи"
"кажете на онази лисица"
"зъл и прелюбодеен род, иска знамение"
зачеркваме ли с тях кротостта и тихостта Христова?
2Коринтяни 10:1-2 "И сам аз Павел моля ви с кротостта и тихостта Христова, аз който съм смирен когато съм при вас, а когато не съм при вас вземам дръзновение към вас и моля ви се, кога дойда при вас да се не принудя да употребя дръзновение с онази смелост с която мисля да се осмеля против някои които мислят че ние по плътски ходим."
Ето как в този стих ги имаме и двете и дръзновенното слово против тези които грешат, но на първо място кротостта и тихостта Христова! Човек трябва да е духовно зрял, за да може да направи точния баланс между двете и да преценя разумно, кога да проявява любов и дълготърпение и кога дръзновение! От това беше и най голямото ми възмущение и отвращение от сблъсъка, който имах наскоро с една известна на всички ни в България личност, чието име сега не искам да споменавам, в който плодовете на Духа - Благост и Кротост изобщо не се доказаха, но постоянно се дразни, като му задават най нормални въпроси, защото явно не може да им отговори и досущ, като оня лош слуга от притчата на Исус, започна да бие и наранява хората, на които трябва да раздава храна.
Но да не се откланяме от темата.
Quote
Проблема на това "първо сито" е че всеки има своя версия за това "което четем в Новия Завет." От фундаментална гледна точка аз съм съгласен с твърдението, но от чисто практична изпадаме в една голяма мъгла. Ето защо преди да говорим за това "което четем в Новия Завет" ние трябва да си изясним цялата Библейска терминология според както е дефинирана от цялото Писание и едва тогава четейки "Новия Завет" ще разбираме едно и също. Това разбира се е нелека задача, но е добра отправна точка от която да започнем.
Еми да започнем от тази отправна точка. Всъщност ти продължи с чудесния цитат на 2Тим. 2:19, но мисля, че има още неща, които да се напишат.
Quote
И понеже написаното от мен стана по-дълго отколкото предполагах смятам да спра до тук и ако има нужда да отговоря по-късно на другите неща от постинга на strannik.
Мисля че ако имаш отговор и различно мнение на другите неща от моя постинг (където ставаше дума за Царския закон), то има нужда да се напишат, ако ли си съгласен с тях, може и да се въздържиш.
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #10 on: October 28, 2011, 15:03:05 PM »
Аз не знам откъде си сигурен, че можеш да държиш сметка на разни хора, за които ти смяташ, че трябва да получиш ответ.

Пример — ти отиваш във фирмата Х, от която ти си купил примерно нови панти за вратите си. И отиваш при шефа им и почваш да му държиш сметка за това как харчи парите си и защо инвестира в нощни клубове. Че кой си ти, че държиш сметка на частен търговец? Ако ти не си съгласен с това къде си инвестират парите, ами не купувай от тях. Нямай общо с тази фирма.

Това можеш да го приложиш в множество области на живота си.

Когато говорим за "благостта", за която се говори в Словото, тя не е написана, за да се упражнява от нечестивия или да се търси сметка от нечестивия търговец и да очакваш да ти отговори благо. Благостта, кротостта и другите качества на характера са описани за Божиите хора. Това дали ти смяташ всеки, който има етикет "вярващ" за Божий човек е друг въпрос.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #11 on: October 28, 2011, 15:45:47 PM »
Когато един човек се представя, като поставен да раздава храна на Божието домочадие и те учи да пазиш Божието Слово, но видиш, че сам той не го пази, то дори най малките от това домочадие имат дадено от Бог право да му поискат сметка, още повече, ако такъв изисква от тях мляко и вълна!
1Коринтяни 6:4 "За това, житейски съдби ако имате, най-нищожните в църквата, тях поставяйте съдници."
И ако най малките и нищожните в църквата са подходящи за съдии на житейски работи, то кои ли са достойните да съдят духовните работи?
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #12 on: October 28, 2011, 16:06:17 PM »
То мнозина са се представяли и за апостоли, обаче в Откровение не пише, че проблемът им е бил, че не показвали благост, а се казва:
Откровение 2:2. Зная твоите дела, труда и търпението ти, и че не можеш да търпиш злите човеци, и си изпитал ония, които наричат себе си апостоли, (а не са), и си ги намерил лъжливи;

Говори се за изпитване, а не за очакване.

Аз лично не съм чел в Библията за позиция, на която "някой да дава храна на Божието домочадие". Не знам откъде ги вземаш тези неща.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #13 on: October 28, 2011, 22:23:58 PM »
Матея 24:45 "Кой е, прочее, верният и разумен слуга, когото господарят му е поставил над домочадието си; за да им дава храна на време?"
Разбира се примера е взет от Библията и ти си го чел, но явно не си се досетил. В Цариградския превод се казва "раб" и "слуги", в ревиз. изд. от което цитирам е "слуга" и "домочадие", но това не е от такова значение за смисъла, който и в двата варианта е един - раздаване на нужната храна!
Матея 24:46-51 "Блажен е оня слуга, чийто господар, като си дойде, го намери, че прави така. Истина ви казвам, че ще го постави над целия си имот. Но, ако оня слуга е зъл, и каже в сърцето си: Господарят ми се забави, и той почне да бие служителите си, и да яде и пие с пияниците, господарят на оня слуга ще дойде в ден, когато той не го очаква, и в час, когато не знае, и, като го бие тежко, ще определи неговата участ с лицемерите; там ще бъде плач и скърцане със зъби."
Ето че тук домочадието е наречено също и "служители", както и в царигр.изд., а за храната, която те трябва да получават мисля, че е от ясно по ясно, че става дума за духовна храна.
Quote
Говори се за изпитване, а не за очакване.
Посочи мястото, където съм писал за очакване, че не разбирам същността на въпроса ти!
Но преди това погледни в този стих.
Исая 5:1-2 "Сега ще пея на любезния си, Песен на обичния си заради лозето му. Любезний ми имаше лозе
На много тлъсто бърдо. Обкопа го, и очисти го от каменете, И насади го с избрана лоза, И съгради стълп всред него, И направи още и жлеб в него; И очакваше да роди грозде; Но роди кисъл."
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коя е истинската Църква?
« Reply #14 on: October 28, 2011, 22:33:37 PM »
За пасажа от Матей — думата в оригинала е "това, което има", а не "домочадието си". После в пасажа се казва, че слугата започнал да бие слугите под себе си, т.е. нищо не се говори за "домочадие" повече. Т.е. не става въпрос за "пастори", които са над "служители" или "над домочадие". А става въпрос за същото, за което говори в притчата за талантите или мнасите – възлага се отговорност и трябва да бъде поета от човека и после му се търси сметка.

Ако се разсъждава така, че "домочадието" са "миряните", значи те остават без особена отговорност, отговорността и "управлението" остават в "слугата, който е поставен". Всъщност това е в унисон с днешната ситуация, но няма общо с текста в оригинала, нито с първоначалната идея на общностите, за които виждаме примери в Словото. И отношението между тези, които Бог е поставил пратеници, пророци, благовестители, овчари и учители и другите е следното:
2 Коринтяни 1:24. защото не господаруваме над вярата ви, но сме помощници на радостта ви; понеже, колкото за вярата, вие стоите твърди.

Също не съм съгласен, че го сравняваш с твоята ситуация, тъй като "общественото мнение" е, че всеки, който се нарича "пастор" или там какъвто сан има, е "поставен от Бога". Т.е. в пасажа става въпрос за хора, които са били взети от Бога като слуги и са били счетени за годни да извършат това, което Господарят им казва. Но впоследствие са "кривнали". Не говорим тук за външни, които са се вмъкнали и са станали "тайни слуги". Слугите, за които Бог говори тук са всички, които Бог е поставил да са отговорни над малко или много.

Относно "очакването" имах предвид, че ти имаш очаквания и тези очаквания нямат общо с пасажа, където някъде пише "очакваше". В пасажа, който си дал става въпрос за нещо, което е посадено от Бога и се очаква да даде плод, както му е редно. Ако нещо не е посадено от Бога, то ще се изкорени без значение какво е.

Та, писано е да се изпитват всички такива, а не да се очаква по подразбиране добро от тях.

Павел не беше допускан много години до обществото в Ерусалим, а беше ревностен за Бога и познаваше Господнето учение. Защо? Защото Божиите хора бяха предпазливи и мнителни към всеки, освен ако няма верен поръчител или Слово от Бога. И това костваше на Павел (мисля че) 13 години.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?